فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1396)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی
  • علی ابدالی*، عادل آذر، مجتبی امیری، علی اصغر پور عزت صفحات 1-18
    یکی از مهمترین آمال و آرزوهای هر حکومت تحقق حکمرانی خوب در جلب رضایت عمومی و در نتیجه تداوم مسیر حکومت است. در این میان ابزارهای متفاوتی برای رسیدن به این هدف در دسترس حکومت ها قرار دارند. یکی از این ابزارها، شیوه مناسب هزینه کرد و مخارج دولت است. اثربخشی هزینه های دولت از مهمترین شاخص های ارزیابی عملکرد دولت است. بنابراین شناخت و تبیین چارچوب مناسب مدیریت مخارج عمومی در فضای حکمرانی خوب به عنوان یکی از مهمترین دغدغه کشورها، محور اصلی این مطالعه قرار دارد. در پژوهش حاضر به روش کیفی و با رویکردی کاربردی ، تلاش گردید ضمن مطالعه ادبیات و سوابق پژوهش، به کمک نظرات 12 نفراز خبرگان حوزه مالی و بودجه ( در دو گروه خبرگان دانشگاهی و خبرگان اجرایی) که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند، ابعاد و مولفه های مدیریت مخارج عمومی به روش تحلیل محتوا استخراج و سپس مبتنی بر نتایج حاصله، مدل و چارچوب اولیه معرفی شود. در ادامه برای افزایش قابلیت اعتماد نتایج پژوهش از استراتژی های اعتبارسنجی روش های کیفی استفاده شد. نتایج تحقیق ضمن معرفی ابعاد اصلی چارچوب پیشنهادی(شامل برنامه ریزی و تخصیص منابع، انضباط مالی، مدیریت عملیات)، مولفه های شکل گیری روابط آنها با اصول حکمرانی خوب را مورد شناسایی قرار داده است.
    کلیدواژگان: مدیریت مخارج عمومی، حکمرانی خوب، تخصیص منابع، انضباط مالی، مدیریت عملیاتی
  • مصطفی ابراهیم پور ازبری*، صفورا شعبانی مژدهی صفحات 19-35
    دستیابی به عملکرد بالا یکی از دغدغه های مدیران شرکت ها است. شرکت های تولیدی با سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه، همواره درصدد به کارگیری نوآوری های حاصل از پژوهش ها و تاثیر آنها بر موفقیت شرکت ها در بازار هستند. توازن میان بازارگرایی و به کارگیری آن( بازارگرایی انفعالی و فعال) و تاثیر آن بر عملکرد شرکت، پرسش بسیاری از مدیران این گونه شرکت هاست. آنچه در بین بسیاری از پژوهش های مربوط به بازارگرایی، و عملکرد شرکت مغفول مانده، نقش مولفه های دوسوتوانی نوآوری در این رابطه است که این پژوهش در پی پرکردن این شکاف است. در این پژوهش، تاثیر بازارگرایی بر عملکرد شرکت با در نظر گرفتن متغیر میانجی دوسوتوانی نوآوری، با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار مورد استفاده به منظور گردآوری داده های این پژوهش، پرسش نامه می باشد که توسط مدیران ارشد 79 شرکت تولیدی شهر صنعتی در رشت تکمیل شده است. یافته های این پژوهش نشان دادند که بازارگرایی بر دوسوتوانی نوآوری تاثیر مثبت دارد و همچنین دوسوتوانی نوآوری بر عملکرد تاثیر مثبتی دارد. همچنین نقش مستقیم بازارگرایی بر عملکرد شرکت مورد تایید قرار نگرفت اما نقش دوسوتوانی نوآوری به عنوان متغیر میانجی تایید شد.
    کلیدواژگان: اکتشاف نوآوری، بهره برداری نوآوری، بازارگرایی انفعالی، بازارگرایی فعال، عملکرد شرکت
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • سید عباس ابراهیمی*، داود فیض، حسین چیت کران صفحات 37-58
    یکی از مهمترین راهکارهای تحقق اقتصاد مقاومتی حمایت از صنایع کوچک و متوسط و ایجاد ظرفیت پایداری در آنها به منظور مواجهه با تغییرات و تهدیدات محیطی است. در علم مدیریت رسیدن به چنین هدفی در قالب مفهومی به نام تاب آوری سازمانی نمود پیدا می کند. از این رو تحقیق حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی مهمترین عوامل موثر بر تاب آوری در صنایع کوچک و متوسط، درصدد ارائه راهکارهای عملی برای مدیران و مسئولان ذی ربط بوده است . بدین منظور با 10نفر از خبرگان و مدیران این صنایع مصاحبه ای انجام شد و عوامل موثر بر تاب آوری به کمک تکنیک تحلیل تم شناسایی و سپس با استفاده از روش پرسشنامه و بکارگیری تکنیک تحلیل سلسله مراتبی توسط 14نفر از کارشناسان رتبه بندی شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل درون سازمانی تاثیر بیشتری نسبت به عوامل برون سازمانی بر روی تاب آوری شرکت می گذارند. در بین عوامل درون سازمانی عامل مدیریت با زیر معیار نگرش به تغییر از بالاترین اولویت برخوردار می باشد و در بین عوامل برون سازمانی نیز به ترتیب عامل تشکلها و انجمن های صنفی با زیر معیار اصلاح قوانین و عامل حمایتهای دولت با زیر معیار معافیت و تخفیف های مالیاتی رتبه های اول و دوم را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، شرکت های کوچک و متوسط، تحلیل سلسله مراتبی
  • علمی پژوهشی
  • بهمن حاجی پور، شهریار عزیزی، منیژه قره چه، مصطفی محمدی * صفحات 59-74
    تخصیص منابع بازاریابی از جمله تصمیمهای استراتژیک سازمانها به شمار می رود که سودآوری آنها را به طور مستقیم و غیرمستقیم متاثر می سازد. ماهیت پویای پدیده تخصیص منابع بازاریابی و محیط پرچالش و دائما متغیر سازمانها از یک سو، و ظهور رسانه های جدید از سوی دیگر باعث شده است روش های سنتی تخصیص منابع بازاریابی کارآیی لازم را نداشته باشند. با توجه به این که تاکنون الگوی جامعی برای تبیین عوامل تاثیرگذار بر تخصیص منابع بازاریابی در منابع و مراجع علمی ارائه نشده است، این پژوهش بر اساس استراتژی پژوهش استفهامی و با استفاده از روش پژوهش کیفی و با تکیه بر فلسفه ساخت گرایی اجتماعی، «چیستی» و «چرایی» الگوی حاکم بر تصمیمهای تخصیص منابع بازاریابی در سازمان های ایرانی و عوامل اصلی تاثیرگذار بر این تصمیمها را مورد مطالعه قرار می دهد. روش پژوهش، نظریه داده بنیاد و نمونه تحقیق شامل 18 نفر از مدیران ارشد، مشاوران، مدیران بازاریابی سازمان های فعال در صنایع غذایی و نوشیدنی و روش نمونه گیری، تلفیقی از نمونه گیری های هدفمند و نظری بوده است. بر اساس یافته های پژوهش، محصول یا برند بنگاه بر تصمیم های تخصیص منابع بازاریابی تاثیر می گذارد و ماهیت و شرایط بنگاه به علاوه شرایط بازار و صنعت، راهبردهای بنگاه در حوزه تخصیص منابع بازاریابی را شکل می دهند و این راهبردها در نهایت منتج به پیامدهایی در زمینه سهم بازار، آگاهی از برند، پوشش جغرافیایی و یادگیری سازمانی بنگاه می شوند.
    کلیدواژگان: منابع بازاریابی، تخصیص، رویکرد کیفی، نظریه داده بنیاد
  • اکبر حسن پور *، رضا یوسفی زنوز، بهاره میرکی صفحات 75-91
    از آنجایی که هیچ سازمانی همه کارهای درست در راه توسعه و بلوغ را نمی تواند درمدت زمان کوتاهی انجام دهد، مدل ها ی ارزیابی بلوغ مدیریت منابع انسانی الکترونیک، برای هر مرحله، شاخص هایی برای ارزیابی مدیریت منابع انسانی الکترونیک سازمان ارائه می نماید، که با توجه به این شاخص ها سطح بلوغ فعلی سازمان تعیین شده و برای رسیدن به سطح مطلوب برنامه ریزی می شود.هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی شاخص ها و معیارهای ارزیابی بلوغ مدیریت منابع انسانی الکترونیک، است. این پژوهش کاربردی بوده و از حیث نحوه گرد آوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. برای شناسایی شاخص ها و معیارهای ارزیابی از روش دلفی فازی استفاده شده و جهت اولویت بندی و تعیین میزان اهمیت شاخص ها، مقایسات زوجی (AHP فازی) بکار گرفته شده است. نتیجه نهایی پژوهش، شاخص های ارزیابی بلوغ مدیریت منابع انسانی الکترونیک، مبتنی سه مرحله و هفت مولفه که به ترتیب شامل مرحله اول بازآفرینی ‏محتوا ‏و ‏کارکرد (ارتباط، اتوماسیون، کاربردی)، مرحله دوم، بهبود و رشد( نرم افزار تحلیلی و هماهنگی نرم افزار ها ) و تحول آفرینی( ایجاد، همسویی)، می باشد، که به همراه میزان اهمیت آنها ارائه شد.
    در نهایت می توان از شاخص های استخراجی برای ارزیابی بلوغ مدیریت منابع انسانی الکترونیک سازمانها استفاده کرده و بر این مبنا برنامه های بهبود، تنظیم و پیاده سازی کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی الکترونیک، بلوغ مدیریت منابع انسانی الکترونیک، شاخص های ارزیابی
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • سید یعقوب حسینی*، مانی آرمان، زهرا محمدی زاده صفحات 93-115
    در دنیای رقابتی امروز، توجه به بهبود و توسعه کارکنان به طور فزاینده ای اهمیت پیدا کرده است. یکی از روش هایی که سازمان ها می توانند از آن برای بهبود وضعیت کارکنان خود استفاده کنند، اجرای کانون های ارزیابی و توسعه است. اما باید توجه داشت که اجرای برنامه های بهبود به ازای هر فرد شرکت کننده در کانون ارزیابی، هم زمان بر و هم هزینه بر است. بر این اساس، پژوهش حاضر در پی کاهش هزینه های اجرای کانون ارزیابی از طریق بخش بندی شرکت کنندگان در کانون ارزیابی و ارائه برنامه های بهبود برای هر بخش است. روش نمونه گیری، هدفمند و بر اساس معیار و حجم نمونه 75 نفر می باشد. در این پژوهش، از نقشه های خودسازمانده برای بخش بندی کارکنان استفاده شده است و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزارViscovery Profiler انجام گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، در کانون ارزیابی چهار بخش شناسایی شد که به صورت استعدادهای درخشان، کارکنان قابل بهبود (با محوریت شایستگی)، کارکنان قابل بهبود (با محوریت شخصیت) و کارشناسان غیرمستعد نام گذاری شده اند. نتایج این بخش بندی می تواند در پنج حوزه، از جمله آموزش، ارتقا، حل چالش های سازمانی، سیاست های استخدام و نگهداشت نیرو و پاداش به کار گرفته شود. بر پایه نتایج، برای بخش های شناسایی شده در کانون ارزیابی، پیشنهادهایی در حوزه های ذکر شده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کانون ارزیابی، بخش بندی کارکنان، شبکه های عصبی مصنوعی، نقشه های خودسازمانده
  • آمنه خدیور *، محمد علی بابایی زکلیکی، زهرا موسوی کیاسری صفحات 117-134
    در طول دهه های گذشته، سیستم برنامه ریزی منابع سازمان ،به عنوان یکی از مهم ترین پیشرفت ها در استفاده از فناوری-اطلاعات شناخته شده است. پیاده سازی این سیستم، پروژه ای بزرگ و پیچیده است که حجم عظیمی از منابع سازمانی را دربرمی گیرد. شواهدی زیادی وجود دارد که حاکی از شکست این پروژه ها است. بنابراین توجه به عوامل موثر در موفقیت و شکست سیستم برنامه ریزی منابع سازمان حائز اهمیت است. حاکمیت از جمله عواملی است که در برخی پژوهش ها به عنوان عامل اثرگذار بر موفقیت این سیستم معرفی شده است. در پژوهش حاضر به بررسی ارتباط مستقیم حاکمیت فناوری اطلاعات و موفقیت سیستم برنامه ریزی منابع سازمان پرداخته شد. در این مقاله از مدل پرکاربرد موفقیت سیستم های اطلاعاتی دیلان و مکلین جهت ارزیابی موفقیت سیستم استفاده شد و با در نظر گرفتن روابط بین ابعاد حاکمیت و همچنین متغیرهای برگرفته از مدل دیلان و مکلین مدل مفهومی و مفروضات پژوهش توسعه یافت. گردآوری داده ها از طریق یک پرسشنامه 49 سوالی و برمبنای پاسخ های کلیه افراد درگیر در پروژه های بسیستم برنامه ریزی منابع سازمان در شرکت هایی از مجموعه مپنا انجام شد. جهت آزمون مدل از رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که حاکمیت فناوری اطلاعات به صورت مستقیم و غیرمستقیم می تواند اثر قابل توجه و معناداری بر موفقیت سیستم برنامه ریزی منابع سازمان داشته باشد.
    کلیدواژگان: سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، حاکمیت، موفقیت سیستم اطلاعاتی، رویکرد حداقل مربعات جزئی
  • علمی پژوهشی
  • علی شایان *، حبیب الله دانایی، مهردخت اندامی صفحات 135-155
    گسترش استفاده از رسانه های اجتماعی، تمام ابعاد زندگی را تحت تاثیر قرار داده است و طبیعی است که سازمان ها نیز نسبت به استفاده کارکنان از این رسانه ها حساس باشند. در سال های اخیر پژوهش های گوناگونی در این رابطه انجام شده است که برخی از آن ها نشاندهنده بهبود یا تضعیف عملکرد شغلی کارکنان در صورت استفاده از این رسانه ها می-باشند. به نظر می رسد می بایست عوامل جانبی دیگری نیز در این ارتباط مد نظر قرار گیرد. در این پژوهش با استفاده از روش ارزیابی انطباقی، این عوامل با بررسی پیشینه موجود در این زمینه استخراج شده و مدلی مفهومی طراحی شده است. این مدل انواع تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم را در زمینه تاثیر استفاده از رسانه های اجتماعی بر عملکرد شغلی کارکنان نشان می دهد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ استراتژی، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد، بدین منظور و برای گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای میان 227 نفر از کارکنان و کارشناسان آموزشی دانشگاه تربیت مدرس توزیع گردید و نتایج تحلیل شد. برای بررسی فرضیه ها از آزمون های رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که میان استفاده از رسانه های اجتماعی و هر یک از مولفه های عملکرد شغلی، سرمایه اجتماعی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی روابط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رسانه اجتماعی، سرمایه اجتماعی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، عملکرد شغلی
  • محمدرضا صادقی مقدم*، حسین صفری، جابر نوروزیان ریکنده، روح الله قاسمی صفحات 157-176
    این پژوهش، به دنبال شناسایی ابعاد و مولفه های زنجیره تامین بشردوستانه بعد از فاجعه زلزله و ارائه مدل مفهومی برای سنجش آن است.پس از طراحی پرسشنامه و تعیین روایی و پایایی آن، پرسشنامه به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی بین مدیران و امدادگران سازمان های همکار در کمک رسانی ها در مناطق زلزله زده ی بم کرمان، ورزقان- اهر آذربایجان شرقی و دشتی- شنبه ی بوشهر توزیع شد که در نهایت 284 پرسشنامه از طرف مدیران و امدادگران در مورد های مطالعه تکمیل شد. در ادامه تحلیل عاملی تاییدی پرسشنامه برای بررسی روایی سازه انجام شد و سپس ارزیابی میزان اهمیت و عملکرد این اقدامات در سازمان های ذی ربط با روش آزمون میانگین انجام شد و با کمک ماتریس اهمیت- عملکرد حوزه های بهبود ابعاد و مولفه ها، شناسایی و راهبردهایی جهت بهبود عملکرد زنجیره تامین بشردوستانه بعد از فاجعه زلزله ارائه گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که در زنجیره تامین بشردوستانه زلزله بعد از فاجعه، از این رو، روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ابزار گردآوری اطلاعات توصیفی-همبستگی است. بر اساس یافته های پژوهش در زنجیره تامین بشردوستانه زلزله بعد از فاجعه، گویه های «نظارت سازمان های متولی بر نحوه ی ساخت وسازها» و «هماهنگی بین سازمان های همکار در بازسازی ها»، دارای اهمیت بالا و عملکرد پایین ارزیابی شدند و در ناحیه بحرانی قرار گرفتند و در اولویت اول بهبود قرار دارند و گویه های «ارزیابی صحیح خسارت و لوازم و منابع مورد نیاز جهت بازسازی» و «استمرار حمایت های روانی و مشاوره بازماندگان» دارای اهمیت بالا و عملکرد بالا ارزیابی شدند و در اولویت بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین بشردوستانه، مدل سازی معادلات ساختاری، ماتریس اهمیت-عملکرد، زلزله
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • سیدمحسن علامه*، حسین سماواتیان، پریسا رفعتی صفحات 177-202
    مدیریت استعداد به عنوان سیستمی برای شناسایی، استخدام، پرورش، ارتقاء و نگهداری افراد مستعد، با هدف بهینه کردن توان سازمان به منظور تحقق نتایج کسب و کار، تعریف شده است هدف مطالعه حاضر دستیابی به نظریه ای در حوزه مدیریت استعدادها برای درک بهتر این پدیده صورت گرفته است. روش پژوهش به صورت ترکیبی است. پژوهش در صنعت هوایی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است. نمونه گیری در مطالعه کیفی به روش نظری و با استفاده از تکنیک گلوله برفی و نمونه گیری در مطالعه کمی به صورت نمونه گیری تصادفی انجام شده است. که بر مبنای آن، 13 نفر در مطالعه کیفی و 212 نفر در مطالعه کمی شرکت کرده اند. روایی و پایایی ابزارهای پژوهش مطلوب بود. برای دستبایی به شاخص های نگهداشت کارکنان مستعد از روش داده بنیان استفاده شده است. یافته های پژوهش کیفی حاکی از آن است که معماری سازمان استعداد محور به عنوان مقوله ی مرکزی در مدل پارادایمی قرار گرفته است. مدل مفهومی پژوهش با استفاده از داده های جمع آوری شده از مرحله کیفی، از طریق پرسشنامه محقق ساخته و همچنین بهره گیری از فنون آمار توصیفی، استنباطی،با استفاده از نرم افزار PLS و مدلسازی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفته است. در نهایت نتایج تحقیق با توجه به تفسیر آمیخته دو روش ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، نظام نگهداشت، نظریه داده بنیان
|
  • Ali Abdali *, Adel Azar, Mojtaba Amiri, Ali Porazat Pages 1-18
    One of the essensial ideals of each governance is the realization of good governance in public satisfaction and accordingly consistency of governance path.So, various devices in the hands of government to achieve this goal.one of these devices is the suitable way of the governance running cost and expenditure. Efficiency of public expenditure is one of the important indexes in evaluation of governance performance.Thus, cognition and explaining public expenditure management framework in the light of good governance as a one of imporatant issues, is the base pivot of this paper. On the basis of present study with a qualitative method by applied approach at first is attempted to whilst study of literature and history studies, combined with expert opinions 12 persons of financial and budgeting (in 2 groups of universities and executive experts. who selected by snow ball sampling and public expenditure management aspects in the research community, processes and components of the public sectors (in the form of content analysis) to be extracted.In continuose, for increasing validity, using Results of the study from validation and qualitative strategies. Finally results shows the main aspects of suggested framework (consist of planning and resource allocation, financial disciplines, operational management), forming components of each of these dimension and their relations to good governance basics is recognized.
    Keywords: Public Expenditure Management, Good Governance, Allocation of Resource, Fiscal Discipline, Operational Management
  • Mostafa Ebrahim Pur *, Safora Shabani Pages 19-35
    Achieve to high performance is a concern for corporate executives. Manufacturing companies with investments in research and development tries to use research-based innovations and their impact on the company's success in the market. The balance between market orientations and to have it (passive and active marketing) and its impact on corporate performance, questions are many managers in these firms. What is important in a lot of research on market orientation and firm performance is the role of innovation ambidexterity in this regard that the study tries to fill this gap. In this study, the effect of market orientation on firm performance by taking innovation ambidexterity mediator variables, has been investigated by using structural equation modeling. The instrument used to collect data is questionnaire that is completed by senior managers of 79 companies in Rasht. The findings showed that market orientation has a positive impact on innovation ambidexterity and Innovation ambidexterity have a positive impact on performance too. On the other hand, the direct role of marketing was not accepted in the company's performance but the role of innovation ambidexterity was confirmed as a mediator.
    Keywords: Exploitative innovation, Explorative innovation, Proactive market orientation, Responsive market orientation, Firm performance
  • Seyed Abbas Ebrahimi *, Davood Fiz, Hossin Ghitkaran Pages 37-58
    one of the most important ways to realize the resistive economy is to support the small and medium industries and create a sustainable capacity in them to deal with the environmental changes and threats. In the management science, achieving such a goal is manifested in the concept of the organizational resilience. Therefore, the present study is aimed to identify and rank the most important affecting factors of the resilience of small and medium industries in order to provide practical solutions for managers and relevant authorities. For this purpose, 10 experts and managers of these industries have been interviewed and with the help of the theme technique, the affecting factors on resilience have been identified and Then 14 experts have ranked these factors by questionnaire method and using the analytic hierarchy technique. The results have shown that the intra-organizational factors have a greater effect on the resilience of the company than the extra-organizational factors. Among the intra-organizational factors, the management factor with the sub-criteria of attitude to change has the highest priority, Also, among the extra-organizational factors, the factor of organizations and trade associations with the sub-criteria of amendments, and the factor of governmental support with the sub-criteria of exemptions and tax rebates are respectively in the first and second ranks.
    Keywords: Organizational Resilience, Small, Medium enterprises, Analytic Hierarchy Process
  • Bahman Hajipur, Shariyar Azizi, Manijeh Gharehgheh, Mostafa Mohammadi * Pages 59-74
    Marketing resource allocation is one of organization's strategic decisions which influences their profitability both directly and indirectly. Dynamic nature of marketing resource allocation and volatile environment of organizations, in addition to advent of new media contribute to ineffectiveness of old methods of marketing resource allocation. This research adopts social constructivism philosophy and taking advantage of abductive strategy and qualitative methods of research, studies "what" and "why" of dominant model of marketing resource allocation decisions in Iranian organizations and factors affecting the decisions. Research method was grounded theory and sample consisted of 14 top and marketing managers, consultants and experts of organizations in food and beverage industries. Sampling method was a combination of purposive and judgment methods. According to the research findings, product or brand influences marketing resource allocation decisions and characteristics of the firm and conditions of market and industry shape the organization's strategies which finally result in change in market share, brand awareness, coverage and organizational learning of the organization.
    Keywords: Marketing Resources, Allocation, Qualitative Approach, Grounded Theory
  • Akbar Hasanpur *, Reza Yosifi, Bahareh Miraki Pages 75-91
    Since any organization can’t do all the right things in the way of ýdevelopment and maturity in a short time, the models for evaluating ýthe maturity of e-HRM provide the indicators for assessing e-HRM, ýby these indices, current maturity of the organization is assessed and is ýplanned to achieve the desired level of maturity.ý
    The aim of this study is to identify and rank the indicators and criteria ýto assess the maturity of E-HRMþ.þý This research is applied and ýdescriptive-survey. Fuzzy delphi method was used to identify ýindicators and criteria and fuzzy analytic hierarchy process (AHP ýfuzzy) was used for prioritize and determine the importance of ýindices.ý
    The end result of this research is e-HRM maturity assessment indices in ýthree phases and seven components, so the first phase of transactional ýand replication include communication, automation, and application, ýsecond phase, enhanced include Software Analysis and Coordination ýsoftware and third phase, transformational include creation and ýalignment, in continue the relevant indicators and their importance was ýpresentedý
    Keywords: Electronic Human Resource Management(EHRM), EHRM Maturity, ?Assessing indices
  • Yaghob Hossini *, Mani Arman, Zahra Mohamadizadeh Pages 93-115
    In today's competitive world, attention to the improvement and development of employees has become increasingly important. One of the procedures that organizations can use to improve their employees is implementation of assessment and development centers. But it should be noted that the implementation of improvement programs for each participants in the assessment center is time-consuming and costly. Accordingly, the aim of this study is reducing costs of assessment center implementation by segmenting the participants in assessment center and providing improvement programs for each sector. Sampling method is targeted and based on criteria and the sample consists of 75 employees. In this research, self-organizing maps have been used for segmentation of employees and the data were analyzed by Viscovery Profiler software. According to the findings, four sectors identified in the assessment center and they have been named: Talented, improvable employee (with a focus on competence), improvable employee (with focus on character) and insusceptible experts. Results of this segmentation can be used in five areas, including training, promotion, solve organizational challenges, recruitment and retention policies and rewards. Based on the results, for the areas that identified in the assessment center, suggestions are offered.
    Keywords: assessment center, segmentation of employee, artificial neural networks, Self-organizing maps
  • Ameneh Khadivar *, Mohammad Ali Babaei Zakliki, Zahra Mousavi Kiasari Pages 117-134
    Over the past decades, Enterprise Resource Planning systems (ERP) have become one of the most important developments in the use of information technology. ERP implementation projects which involve large groups of organization's resources are usually large and complex. There are evidences of high failure in ERP projects. Therefore, attention to ERP system success or failure factors is critical. Governance is one of factors that had been considered as influencing factors of ERP success in some researches, so this study intends to investigate direct relation between IT governance practice and ERP system success. This paper used an adapted model from the widely used Delone and McLean's model of IS success for assessing ERP value. With considering the relationship between governance aspects and the variable of adopted IS success model, the conceptual model and assumptions of this study were developed. Data gathered by questionnaire and based on responses from MAPNA group companie's members. Then structural equation modeling and Smart PLS software were used for analyzing survey data. According to obtained results, governance has a substantial relation with ERP system success.
    Keywords: Enterprise Resource Planning systems, Governance, IS success, Structural Equation Modeling
  • Ali Shayan*, Habib Danai, Mehrdikht Andami Pages 135-155
    There is a continuous emergence of new technologies in modern society, and the most widely adopted are information technology. Today organizations perform business in a global and information enriched environment. They benefit from the existence of networks, such as the internet, that not only enable access to information, but are also a great means of communication. Relationships are one of the most important factors for the success of an organization. Expanding the use of social networks and social media has had a huge impact on both personal and professional aspects of life, so it is not surprising that organizations are sensitive to employees’ use of social media. In recent years a lot of research has been done on this subject, some of which has shown an improvement in job performance, while others imply a more negative impact. It is believed that employee's use of social media and its impact on job performance is affected by other factors that should be considered.
    This research tries to prepare a comprehensive model to show both primary and secondary factors in the relationship between the use of social media and job performance. A questionnaire was used to gather the required information. The statistical population's sample of this study included 227 employees of Tarbiat Modares University. The results show a significant correlation between personal factors and use of social media, social media and social capital, job satisfaction, organizational commitment and job performance.
    Keywords: Social Media, Social Capital, job Satisfaction, Organizational Commitment, job Performance
  • Mohammad Reza Sadeghi Moghadam *, Hossein Safari, Jaber Norouzian Reykandeh, Rohollah Ghasemi Pages 157-176
    This study intends to identify the dimensions and components of the humanitarian supply chain in post-disaster of earthquake and present conceptual model to measure it. After designing the questionnaire and determine its validity and reliability, the questionnaire was distributed between managers and rescuers in partner organizations in helping in earthquakes affected areas Bam in Kerman, Varzaqan-Ahar in east Azerbaijan and Dashti in Boshehr and finally the 284 questionnaires were completed by managers and rescuers in the case studies. Confirmatory factor analysis in order to assess the content validity of the questionnaire is used first, and then to evaluate the importance and performance of these measures in relevant organizations, the one sample t-test method was conducted, and with the help of importance-performance matrix, areas for improvement of components and dimensions are identified and strategies to improve humanitarian supply chain performance in post-disaster of earthquake was presented.
    Therefore, the research method is applied and in terms of gathering information tool is descriptive-correlation. The findings indicate, the components of ““supervision of custodian organizations on construction” and “Coordination between partners in rebuilding” were evaluated high importance and low performance and were located in critical area and they are in the first priority. Also, the components of “Correct assessment of damages and needed Equipment and resources for rebuilding” and “provide continuous psychological support and advice to Survivors” were evaluated in high importance and high performance and they are in the next priority.
    Keywords: Humanitarian Supply Chain, Structural Equation Modeling, Importance-Performance Matrix, Earthquake
  • Mohsen Alameh *, Hossin Samavatian, Parisa Rafati Pages 177-202
    Talent management is defined as a system for identifying, hiring, training, promoting and retaining talented people in order to optimize organizational capacity to achieve business outcomes. This study tends to achieve a theory in the field of talent management for better understanding of this phenomenon. Research has been performed in the aviation industry of Islamic Republic of Iran in a combinatorial mode. Theoretical sampling in quality study performed using snowball method while random sampling opted for quantitative study. Community of 13 and 212 personnel have been participated in quality and quantity study respectively. The validity and reliability of research tools were desirable. Measures to keep talented employees have been achieved using data-driven approach. The results showed that the quality of talent-driven architecture plays the key role in the paradigmatic model. The conceptual model using questionnaires data in the quality phase and statistical techniques, descriptive, analytical, PLS and structural equation modeling were analyzed. Finally, the research results presented with regard to the interpretation of the combined methods
    Keywords: talent, talent management, retention system, grounded theory