فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1397)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم آرین، فرشته منصوری موید *، اسدالله کردناییج صفحات 1-21
    در سال های اخیر، بسیاری از شرکت ها به این باور رسیده اند که یکی از با ارزش ترین دارایی های آنها، برندهای محصولات و خدمات آنها می باشد. شناخت هر چه بیشتر و دقیق تر مفاهیمی چون رضایت از برند و سازه های شکل دهنده آن، دانش دست اندر کاران در این حوزه را عمیق تر خواهد کرد و طراحی و برنامه ریزی بهتری در حوزه فعالیت های فروش و برند سازی در اختیار قرار خواهد داد. بنابراین هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی اثر رضایت از برند بر قصد خرید مجدد مصرف کننده است. همچنین هدف دیگر تحقیق بررسی نقش تعدیلگرانه سبک زندگی و ارزش لذت جویانه در این رابطه است. تحقیق حاضر یک پژوهش کاربردی و توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق را مشتریان لوازم خانگی ایرانی و خارجی در شهر تهران تشکیل می دهند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است که در اختیار 413 نفر از مشتریان به صورت در دسترس به عنوان نمونه قرار داده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی و حداقل مربعات جزئی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که رضایت از برند و ابعاد آن شامل خوشنودی، خوشحالی و قانع بودن از برند تاثیر معناداری بر قصد خرید مجدد مشتریان لوازم خانگی دارد. همچنین متغیرهای سبک زندگی و ارزش لذت جویانه رابطه میان رضایت از برند و قصد خرید مجدد را به طور مثبت و معناداری تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی از برند، قصد خرید مجدد، سبک زندگی، ارزش لذت جویانه
  • سیده معصومه پناهی، جواد پورکریمی *، مجید رمضان صفحات 23-46
    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی و ارزیابی شایستگی های حرفه ای مدیران پژوهشی سازمان های پژوهش محور صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع آمیخته بود که در بخش کیفی از نوع تحلیل تم و در بخش کمی از نوع توصیفی و به صورت پیمایش بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران گروه های پژوهشی جهاددانشگاهی استان تهران می باشد (N=85). حجم نمونه در بخش کیفی، 19 نفر از مدیران بود که به صورت هدفمند انتخاب گردید و در بخش کمی با توجه به محدود بودن جامعه آماری به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفت که تعداد 63 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه بود. روایی ابزار بخش کمی (پرسشنامه) از نوع روایی سازه بود که به وسیله تحلیل عاملی تاییدی مورد سنجش و تایید قرار گرفت و برای تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که به میزان 99/0 بدست آمد. یافته های پژوهش در بخش کیفی، فهرستی از ابعاد و مولفه های شایستگی شامل دانش (8 مولفه)، مهارت (19 مولفه)، توانایی (5 مولفه) و ویژگی (4 مولفه) بود. همچنین یافته ها نشان داد وضع همه ابعاد شایستگی در سطح بالاتر از میانگین فرضی است. بعد ویژگی با میانگین 59/3 دارای بیشترین رتبه و بعد دانش با میانگین 70/1 دارای کمترین رتبه بود.
    کلیدواژگان: شایستگی، مدل شایستگی، مدیران پژوهشی، سازمان های پژوهش محور
  • ندا جعفری پستکی، مصطفی ابراهیم پور ازبری *، محسن اکبری صفحات 47-65
    یکی از بهترین استراتژی ها برای به دست آوردن مزیت رقابتی و کاهش نرخ شکست در توسعه محصول جدید، توسعه مشترک محصول است. سازمان های دانش بنیان به دلیل ماهیت مبتنی بر نوآوری و دانش، نیازمند دریافت ایده و دانش جدید برای تولید محصولات و خدماتی مطابق با بازار هستند، بنابراین این شرکت ها بر نوآوری باز تکیه می کنند و شبکه همکاری با شرکای خارجی را برای دستیابی به فناوری و دانش جدید تشکیل می دهند. از این رو برای اینکه دانش داخلی و خارجی بتواند در فرایند توسعه محصول قابل استفاده شود، نیاز است تا شرکت ها قابلیت یکپارچگی دانش را در خود تقویت نمایند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر قابلیت یکپارچگی دانش بر توسعه مشترک محصول با میانجی گری نوآوری باز است. داده ها با استفاده از پرسشنامه از 70 مجموعه دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان گیلان جمع آوری شده است. تحلیل داده ها با روش مدلسازی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزئی (PLS) انجام شد. نتایج نشان داد، قابلیت یکپارچگی دانش به طور غیر مستقیم و از راه نوآوری باز تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه مشترک محصول دارد اما به طور مستقیم تاثیری ندارد. همچنین قابلیت یکپارچگی دانش اثر مثبت و معناداری بر نوآوری باز دارد و نیز نوآوری باز اثر مثبت و معناداری بر توسعه مشترک محصول دارد.
    کلیدواژگان: توسعه مشترک محصول، مشارکت، نوآوری باز، قابلیت یکپارچگی دانش
  • حمید حکمیان، محمدحسین صبحیه *، محمد اقدسی، مهدی شامی زنجانی صفحات 67-87
    مطالعات در حوزه یادگیری و سازمان با ارائه مفهوم سازمان یادگیرنده دستخوش تحول گردیده و در پی آن مدل های مختلفی در این زمینه تدوین و برای کاربرد در سازمان های مختلف متناسب سازی شده اند. با این حال در خصوص متناسب سازی این مدل ها برای سازمان های پروژه محور به عنوان یک دسته بسیار مهم از سازمان ها که اهمیت آن روزبه روز در حال فزونی است اقدامی صورت نپذیرفته است. الزامات خاص سازمان های پروژه محور در حوزه یادگیری که عمدتا ریشه در ماهیت موقت پروژه ها دارد، نیاز به توسعه یک مدل خاص برای سازمان یادگیرنده پروژه محور را ضروری می سازد. هدف این مطالعه نظریه پردازی در حوزه سازمان یادگیرنده پروژه محور و ارائه یک مدل نظری بر اساس یافته های میدانی در دو سازمان پروژه محور صنعت نفت و گاز و پتروشیمی است. رویکرد انجام مطالعه نظریه داده بنیاد بر اساس رهیافت نظام مند است و داده های آن از خلال مصاحبه با 20 نفر از دست اندرکاران پروژه و مدیریت دانش در سازمان های پروژه محور و تحلیل و کدگذاری 715 عبارت به دست آمده است. این مطالعه به شناسایی و معرفی 25 مفهوم اصلی منتهی گردیده، که در 6 مقوله عمده مدل پارادایمی تحقیق قرار گرفته است. از آنجا که نگاه کیفی در حوزه سازمان یادگیرنده کمتر مورد توجه بوده و تاکنون مطالعه ای به موضوع سازمان یادگیرنده پروژه محور نپرداخته است، تحقیق حاضر به عنوان یک مطالعه نوآورانه در این زمینه مطرح است.
    کلیدواژگان: یادگیری، سازمان یادگیرنده، سازمان پروژه محور یادگیرنده، نظریه داده بنیاد
  • مهران رضوانی، علی داوری، راحله افراسیابی * صفحات 89-112
    یکی از روش های ایجاد وفاداری در مشتریان، ارائه ارزشی فراتر از ارزش ذاتی محصول یا خدمت از طریق باشگاه مشتری است. هدف اصلی این مطالعه طراحی مدل کسب وکار باشگاه مشتریان در صنعت بیمه با تاکید بر «نوآوری» و «بلوک مشتریان» است. در این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند در قالب گروه کانونی و با حضور 12 نفر از خبرگان شرکت بیمه حافظ انجام شده و درنهایت بر اساس تحلیل یافته ها و با استفاده از نرم افزار Atlas.ti ارکان بلوک نوآوری و مشتریان تبیین گردید. نتایج نشان می دهد به منظور طراحی مدل کسب وکار باشگاه مشتریان در صنعت بیمه مولفه های بلوک مشتریان شامل 3 تم بخش بندی مشتریان، کانال توزیع و ارتباط با مشتریان، 9 زیر مولفه و 40 گویه می باشد. زیرمولفه های مضمون بخش بندی مشتریان شامل پراکندگی جغرافیایی، مشتریان خرد و کلان، ویژگی های جمعیت شناختی، سودآوری و اهمیت و ویژگی های رفتاری، زیر مولفه های کانال مشتریان شامل کانال های سنتی(فیزیکی) و راه های ارتباطی نوین (مجازی) و زیر مولفه های مضمون ارتباط با مشتریان شامل راه های ارتباطی اختصاصی و عمومی است. همچنین نتایج نشان می دهد که مولفه های نوآوری شامل مضمون ارزش پیشنهادی دارای 8 زیر مولفه شامل کاهش هزینه بیمه گری، کاهش هزینه بیمه گذار در سایر موارد، آموزش، نوآوری در فرآیند ارائه خدمات، اهداء جوایز، ارائه محصولات سفارشی با تمرکز بر انتظارات مشتریان خاص و بهبود تجربه است. هرچند عنوان تم ها با ادبیات مدل کسب وکار یکسان است اما زیر مولفه سازنده آن ها در مدل کسب وکار باشگاه مشتریان کاملا متفاوت است.
    کلیدواژگان: برنامه های وفاداری، باشگاه مشتریان، مدل کسب وکار، بلوک نوآوری و بلوک مشتریان
  • سیدامیرحسین طیبی ابوالحسنی، بهمن حاجی پور *، علیرضا موتمنی صفحات 113-131
    در دهه های اخیر، شرکت های دانش محور با تجاری سازی دستاوردهای علمی و فناورانه خود، نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصادی کشورها و به خصوص در جهت اقتصاد مقاومتی ایفا می نمایند. مقاله حاضر به شناسایی مهم ترین ویژگی های شرکت های دانش محور موفق ایرانی پرداخته است. این پژوهش از نظر هدف بنیادی، از نظر نحوه گردآوری داده ها آمیخته و از منظر روش پژوهش، تحلیل محتوا و مبتنی بر مقالات یافت شده در حوزه ویژگی های شرکت های دانش محور ایرانی تدوین شده است. در این مقاله پس از شناسایی ویژگی های استخراج شده و تحلیل شبکه ای متناسب با آن، با استفاده از روش کمی آنتروپی شانون، به تعیین ضریب اثر این ویژگی ها پرداخته شده که نتایج نشان می دهد 14 ویژگی مهم تر این شرکت ها به ترتیب عبارتند از: منابع انسانی شایسته، مدیریت توانمند، توانمندی های پروژه ای و سازماندهی، استراتژی مناسب کسب و کار، مدیریت بهینه منابع مالی، توانمندی های فنی و تولید، توانمندی های بازاریابی و فروش، استراتژی مناسب فناوری، دریافت به موقع مشوق های حمایتی دولت، دریافت کمک های هدفمند از نهادهای حمایتی، شبکه سازی مناسب، استفاده مناسب از زیرساخت ها، توجه شایسته به محیط سازمانی و فعالیت های متمرکز.
    کلیدواژگان: شرکت های دانش محور، موفقیت، تحلیل محتوا، آنتروپی شانون
  • زهرا قاسمی، رضوان حسین قلی زاده *، محسن نوغانی دخت بهمنی صفحات 133-155
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر توزیع قدرت در شبکه سازمانی می باشد. برای دستیابی به این هدف، از روش پژوهشی همبستگی از نوع معادلات ساختاری بهره گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش را تمام کارکنان غیر عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد (1250 نفر) در دوازده دانشکده و شش معاونت تشکیل دادند. در مجموع 141 نفر از کارکنان در این پژوهش مشارکت داشتند. نخست به منظور ترسیم شبکه سازمانی دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از داده های تحلیل شبکه، گراف شبکه ترسیم شد و موقعیت کنشگران کلیدی بر اساس دو شاخص مرکزیت درون درجه و مرکزیت بینیت در شبکه شناسایی شد. سپس بر اساس نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری، تاثیر منابع قدرت فردی و واحدهای سازمانی موثر بر توزیع قدرت سنجیده شد. به این ترتیب، منابع قدرت فردی از طریق اطلاعات و منابع قدرت واحدهای سازمانی از طریق مرکزیت بر توزیع قدرت اثر می گذارند.
    کلیدواژگان: قدرت، توزیع قدرت، منابع قدرت فردی، منابع قدرت واحدهای سازمانی، تحلیل شبکه اجتماعی
  • حسین نوروزی *، سمیه گنجعلی وند، سجاد عبدالله پور صفحات 157-176
    با توجه به فضای رقابتی شکل گرفته در کشور و نقش قابل توجه منابع انسانی در این فضای رقابتی، پرداختن به موضوعات مربوط به عملکرد کارمندان بیش از پیش ضرورت دارد. بر این اساس، مطالعه حاضر به بررسی تاثیر خشونت مشتری بر فرسودگی شغلی با توجه به نقش میانجی گری استرسی شغلی و تعدیل گری حمایت سازمانی ادراک شده می پردازد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر محتوا، توصیفی - پیمایشی و از نظر افق زمانی، مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل 6000 نفر از کارمندان بانک صادرات ایران در استان تهران است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 361 به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. نتایج تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار Amos نشان داد که خشونت مشتری بر فرسودگی شغلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتایج همچنین نشان داد که خشونت مشتری بر استرس شغلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد که استرس شغلی بر فرسودگی شغلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتایج تحلیل نرم افزار PLS در ارتباط با متغیر تعدیل گر نشان داد که حمایت سازمانی ادراک شده در رابطه بین خشونت مشتری و فرسودگی شغلی نقش تعدیل کنندگی دارد. در پایان نتایج نشان دادند که خشونت مشتری از راه استرس شغلی (متغیر میانجی) منجر به فرسودگی شغلی می شود.
    کلیدواژگان: خشونت مشتری، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده
|
  • Maryam Aryan, Asadolah Kordnaeij Pages 1-21
    Today, branding and brand management have much interest in the world of marketing. The purpose of this study is to investigate the relationship between brand satisfaction and customer repurchase intention. In this regards, two factors that may influence this relationship has been reviewed. These factors are, consumer lifestyle and hedonic values which has the moderating role in this research. The statistical population of this study is composed of consumers of Home appliances industries in Tehran. Based on the Cochran formula 413 individuals have been considered as the statistical sample. For data collection the standard questionnaires were applied. The validity of the final Questionnaire was tested and the needed corrections were done. To test the reliability, the Cronbach was applied and the result is shown that the questionnaire is reliable. The collected data have been analyzed using SPSS 22 and smart pls 2 software. As the results show, brand satisfaction affect repurchase intention positively. Moreover lifestyle as a positive effect on the relationship between brand satisfaction and repurchase intention. Besides, hedonic value has a weak influence on this relation.
    Keywords: Brand Satisfaction, Repurchase Intention, Lifestyle, Hedonic Value
  • Seyedeh Masoumeh Panahi, Javad Pourkarimi *, Majid Ramezan Pages 23-46
    The main goal research to Identify and assessment the professional competencies of research managers. Research method was mixed and in the qualitative section methodology was theme analysis and in the quantitative was descriptive survey. The population of the research is all managers of research groups of ACECR with the numbers of 85. The sample size in qualitative was 19 managers who were chosen purposely also in quantitative part capitation was used due to the limitation of population, the number of 63 people responded to questionnaires. In the qualitative part, Research tool was interview and in the other part was questionnaire. The validity of the quantitative tool (questionnaire) was a Construct validity which was verified by confirmatory factor analysis and reliability was Cronbach's alpha coefficient (0.99).The results in the qualitative section, a list of dimensions of competency includes knowledge (8 items), skill (19 items), ability (5 items) and traits (4 items), the also that all aspects competency had higher level than hypothetical average. Feature dimension with the average of 3.59 was the highest rank and the lowest rank with the average of 1.70 was knowledge dimension.
    Keywords: Competencies, Competencies model, Research managers, Research based Organizations
  • Neda Jafari, Mostafa Ebrahimpour *, Mohsen Akbari Pages 47-65
    One of the best strategies to obtain competitive advantage and reduce the failure rate of new product development is product co-development. Knowledge-intensive organization required to receive new idea and knowledge to produce product and service according to market, because their nature based of innovation and knowledge. So this firms rely to open innovation and building collaboration network with external partners in order to access new knowledge and technologies, therefore for using the internal and external knowledge in product development process, firms should be promote its knowledge integration capability. The aim of this research is effect of knowledge integration capability on product co-development with mediating open innovation. Data has been gathered using questionnaire in 70 knowledge-intensive institutions in Guilan Science and Technology Park. Data analyze via Structural Equation Modeling (SEM)-PLS. The results showed that the KIC indirectly has positive and significantly effect on product co-development through OI but directly no effect. Moreover, KIC has positive and significantly effect on OI and, OI has positive and significantly effect on product co-development.
    Keywords: product co, development, collaboration, open innovation, knowledge integration capability
  • Hamid Hakamian, Mohammad Hossein Sobhiyah *, Mohammad Aghdasi, Mahdi Shamizanjani Pages 67-87
    Studies in the field of learning and organization have changed through formation of the concept of a learning organization. As a result various models have been developed and customized for project based organizations. Still, they have not yet been customized for Project Based Organizations, as a very important category of organizations with growing importance. The special requirements of project based organizations in learning demands the development of a special model for project based learning organizations (PBLOs). This is routed in the temporary nature of projects. This study aims to develop a paradigmatic model for PBLOs based on case studies in two project based organizations of oil and gas industries. The strategy of the study is structured grounded theory and the data are acquired from interviewing 20 participants in the field of project and knowledge management. As a result of the interviews and by analysis and coding of 715 obtained phrases, 25 basic concepts were identified which have been placed in the paradigmatic model. Since a qualitative approach towards organizational learning has been very limited up till now, and in addition no studies have yet addressed PBLOs in particular, this work could be treated as a pioneering study in the field.
    Keywords: Learning, Learning Organization (LO), Project Based Learning Organization (PBLO), Grounded Theory
  • Mehran Rezvani, Ali Davari, Rahele Afrasiabi * Pages 89-112
    One of the methods to create loyalty among customers is presenting a value through customer clubs which is beyond the intrinsic value of the product or service. In order to achieve this aim, a new perspective of customer club’s basics that is based on findings business model is needed. As a result, the purpose of this study is to explore customer club Hafez Insurance business model as the first private insurance in free zones of Iran, with an emphasis on"innovation"and" customers block ".In this research, we try to find out the answer of questions such as customers segmentation in the insurance industry, Identifying distribution channels, the type of services and products that offered in the club correspond to the target of customers and the type of value which is created for customers to increase loyalty. From the data collection method standpoint, current study is a qualitative research and was conducted through in-depth interviews and semi-structured focus group. This focus group meeting is consist of 12 experts of Hafez Insurance Company that have been selected based on purposefully sampling method. Finally, by analyzing the findings from focus group research and using the Atlas.ti software, basics of "innovation" and " customers blocks are explained. The content of qualitative data suggests that components of customers block include three themes of customers segmentation, distribution channels and communication with customers, 11 sub-components and 40 items. Components of innovation include the proposed theme for value, eight sub-components and 29 items.
    Keywords: loyalty programs, customer club, business model, innovation, customers block
  • Amirhossein Tayebi Abolhasani, Bahman Hajipour *, Alireza Motameni Pages 113-131
    In recent decades, knowledge-based organizations (KBO) have played an important role in growth and economic development, especially in resistance economy by commercializing their scientific and technological achievements. This paper has identified the most important features of successful knowledge-based organizations in Iran. This article is a fundamental research in terms of purpose and utilizes mix method and content analysis based on papers found in the field of Iranian knowledge-based companies. At first features are identified and network analysis is done proportional to it. Then Shannon entropy is used to determine the impact coefficient of these features. The results show that 14 important features of these companies are as follows: qualified human resources, strong management, project and organizational capabilities, good business strategy, optimal management of financial resources, technical and production capabilities, marketing and sales capabilities, good technology strategy, receiving governmental timely incentives, receiving purposive incentives from funding agencies, appropriate networking, proper use of infrastructure, giving enough attention to the organization’s environment and focused activities .
    Keywords: Knowledge, based companies, success, content analysis, Shannon entropy