فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی
  • مهدی اجلی*، ایمن قاسمیان صاحبی صفحات 1-23
    گرایش زیاد سازمان های ایرانی در استقرار مدیریت کیفیت جامع موجب شده است که دانشگاهیان و محققان کشور نیز در سال های اخیر تحقیقات قابل توجهی در این زمینه انجام دهند.
    اما عدم توجه به موانع و چالش های اساسی موجود در بکارگیری موفقیت آمیز سیستم های مدیریت کیفیت در سازمان های ایرانی موجب شده است که زمینه های لازم برای تحقق کامل این سیستم فراهم نشود. شناسایی موانع بکارگیری TQM در سازمان ها، می تواند اولین گام در پیاده سازی این سیستم محسوب شود؛ زیرا تا زمانی که مدیران و کارکنان سازمان، اقداماتی در خصوص رفع این موانع نداشته باشند، شکست چنین پروژه ای حتمی به نظر می رسد. در این پژوهش پس از شناسایی موانع کلیدی بکارگیری موفق TQM در صنعت گاز از طریق مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان، 5 مانع اصلی شناسایی شد. سپس ارتباط و توالی این موانع با مدلسازی ساختاری تفسیری فازی مشخص گردید. با توجه به اینکه شدت (میزان تاثیرگذاری یا تاثیرپذیری) روابط میان برخی موانع در FISM مشخص نبود، در ادامه با استفاده از روش دیمتل فازی شدت روابط میان موانع تعیین شد. نتایج نشان داد که موانع مرتبط با نیروی انسانی و مفهومی، تاثیرگذارترین موانع می باشند که باید توجه زیادی بدان ها شود. با عنایت به مدل پیشنهادی، یک برنامه ی عملی برای مقابله با موانع بکارگیری موفقیت آمیز TQM در صنعت گاز فراهم خواهد شد.
    کلیدواژگان: موانع بکارگیری، مدیریت کیفیت جامع، مدل سازی ساختاری تفسیری فازی، دیمتل فازی
  • علیرضا بخشی زاده *، اسدالله کردناییج، سید حمید خداداد حسینی، پرویز احمدی صفحات 25-43
    این پژوهش باهدف ارائه مدلی به منظور تبیین نقش رفاه خرید مشتریان بر موفقیت مجتمع های تجاری در کشور انجامگرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدفکاربردی و بر اساس روش گردآوری داده ها، پژوهشی توصیفی محسوب می گردد.ن پژوهش باهدف ارائه مدلی به منظور تبیین نقش رفاه خرید مشتریان بر موفقیت مجتمع های تجاری در کشور انجامگرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدفکاربردی و بر اساس روش گردآوری داده ها، پژوهشی توصیفی محسوب می گردد. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه و برای تعیین روایی و پایایی آن از پیش آزمون استفاده شد. برای سنجش روایی پرسشنامه از روش روایی تشخیصی (DV) با استفاده از شاخص میانگین واریانس استخراج شده (AVE) و برای تعیین پایایی از روش پایایی ترکیبی (CR) استفاده شد. پژوهشگران ضمن مرور کامل مبانی نظری و با انتخاب اعضای نمونه آماری به روش تصادفی از بین مشتریان پنجمجتمع تجاری موفق در شهر تهران، فرضیه های پژوهش را با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) و رگرسیون مورد سنجش قرار دادند.یافته های تحقیق حاکی از تاثیر معنی دار متغیرهایکارکرد، سهولت خریدو تفریح بر متغیر رفاه خرید مشتریانو تاثیر این متغیر بر موفقیت مجتمع های تجاری بود. اماتاثیر متغیرهای امنیت وهویت فردیبر متغیر رفاه خرید مشتریان تایید نشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، رفتار مصرف کننده، مجتمع تجاری، رفاه خرید
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • مرتضی سلطانی، سهیل نجات* صفحات 45-64
    شهروندی شرکتی به وضعیت و فعالیت های سازمانی متنوعی اشاره دارد که مربوط به الزامات وابسته به اجتماع و ذینفعان می باشد. شهروندی شرکتی دارای چهار بعد قانونی، اخلاقی، بشردوستانه و اقتصادی می-باشد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ابعاد شهروندی شرکتی بر وفاداری مشتریان از طریق متعیرهای میانجی شهرت شرکت و ارزش ویژه برند می پردازد. جامعه آماری پژوهش مشتریان شرکت بیمه ایران می-باشد. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شدند. بدین منظور با روش نمونه گیری در دسترس، 400 پرسشنامه میان مشتریان توزیع و جمع آوری گردید. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن 89/0 به دست آمد و روایی پرسشنامه نیز از طریق تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. آزمون فرضیه های پژوهش از طریق مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد قانونی، اخلاقی و بشردوستانه شهرونی شرکتی بر شهرت شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد اما بعد اقتصادی شهروندی شرکتی تاثیری بر شهرت شرکت نداشت. از طرفی دیگر شهرت شرکت بر ارزش ویژه برند و وفاداری مشتریان تاثیر مثبت و معناداری دارد. ارزش ویژه برند نیز بر وفاداری مشتریان تاثیر معناداری دارد. در نهایت تاثیر غیر مستقیم ابعاد شهروندی شرکت بر وفاداری مشتریان از طریق ارزش ویژه برند و وفاداری مشتریان مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: شهروندی شرکتی، شهرت شرکت، ارزش ویژه برند، وفاداری مشتریان
  • رمضانعلی سلمانی نژاد، عادل آذر *، عباس مقبل باعرض، علی صالح آبادی صفحات 65-88
    بازار سرمایه پلی است که پس انداز واحدهای اقتصادی دارای مازاد منابع را به واحدهای سرمایه گذاری انتقال می دهد که به آن نیازمندند. استفاده از بازار سرمایه برای تامین مالی مخارج دولت نیز از جمله متداول ترین شکل مبادلات مالی است. بر این اساس بازار سرمایه یکی از نقش آفرینان اصلی تامین مالی در اقتصاد هر کشور محسوب می شود. بازار سرمایه ایران نیز در سال 1384 روند توسعه خود را با سرعت قابل ملاحظه ای آغاز نمود و در یک دهه گذشته انواع نهادهای مالی در فرایند تامین مالی از طریق بازار مذکور شکل گرفته اند که به دلیل نوپا بودن این بازار در ایران، روابط بین اجزاء متنوع و پراکنده آن در قالب یک مدل منسجم طراحی و تدوین نگردیده است. هدف از این مطالعه بررسی ساختار و شناخت ابعاد فرایندهای خدمات تامین مالی از طریق بازار سرمایه ایران است که به دلیل وجود پیچیدگی های پویای مساله (ذینفعان و نقش آفرینان متعدد، ابعاد متنوع و چندگانه خدمات و منافع متناقض ذینفعان)، از روش شناسی سیستم های نرم در مطالعه وضع موجود استفاده شده است. بر این اساس ضمن انجام تحلیل های سه گانه جریان تحلیل فرهنگی و ترسیم تصویر غنی وضع موجود، تحلیل کاتوو و تعریف ریشه ای از طریق برگزاری جلسات متعدد با ذینفعان دارای دیدگاه ها و منافع متعارض استخراج شده که نشان می دهد فرایند تامین مالی با لحاظ نمودن شرایط دنیای واقعی چگونه باید باشد. نتایج نشان می دهد که برای بهبود وضعیت مساله باید در فرایندهای خدماتی تامین مالی تغییراتی با تاکید بر شناسایی و تحلیل عوامل جذابیت بازار، نهاداهی نظارتی و وضعیت قوانین و مقررات اعمال نمود.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، تامین مالی، تحقیق در عملیات نرم، روش شناسی سیستم های نرم
  • علمی پژوهشی
  • سمانه صادقیان*، محمدرضا آهنچیان صفحات 89-106
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه استرس شغلی و قصد ترک شغل با نقش تعدیل گر قاطعیت مدیر و تاثیر قصد ترک شغل بر برنامه ریزی نیروی انسانی انجام شده است. جامعه آماری، کارکنان بانک های شهر فریمان، شامل 22 بانک بوده است که بر اساس فرمول کوکران، 152 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. اطلاعات به کمک پرسشنامه استاندارد برای هر یک از متغیرها جمع آوری شد و روایی آن به روش روایی محتوایی و روایی صوری مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید و بر این اساس ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه 73/0 به دست آمده است که نشانگر پایایی بالای پرسشنامه میباشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده، با استفاده از نرم افزارهای spss16.00 وAmos22.0 انجام شده است. اصلیترین نتایج تحقیق نشان داد که: 1)استرس شغلی با قصد ترک شغل کارکنان بانک های شهر فریمان رابطه داشته است؛ 2)قاطعیت مدیر، رابطه استرس شغلی با قصد ترک شغل را کاهش داده است؛ 3) محیط کاری پرفشار و استرس شغلی بالا در میان کارکنان باعث قصد ترک شغل در آن ها شده است؛ 4) برنامه ریزی نیروی انسانی در بانک ها با بهره گیری از روش های کمی امکان پذیر است. در پایان پیشنهاد شده است که برای پیش بینی عرضه و تقاضای نیروی انسانی در بانک های شهر فریمان، به ترتیب از روش نرخ روند و روش فن زنجیره مارکو استفاده شود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، قصد ترک شغل، قاطعیت مدیر، برنامه ریزی نیروی انسانی
  • رضا عباسی، سعید صفری، مرضیه فیضی* صفحات 107-124
    از چالش های اساسی برای سازمان های تولیدی و همچنین از موضوعات راهبردی سازمان، تصمیم گیری در مورد خرید قطعات(برون سپاری) و یا ساخت قطعات توسط کارخانه می باشد. به این منظور این پژوهش یک روش شناسی مبتنی بر مدل های ریاضی جهت حل مسئله ارائه نموده است. روش شناسی مطالعه حاضر توانایی بررسی تصمیم ساخت یا خرید به منظور توسعه سبد محصولات را با استفاده از رویکرد تلفیقی تصمیم گیری چندمعیاره و روش برنامه ریزی خطی چندهدفه صفر و یک دارد. در این پژوهش ابتدا با بررسی ادبیات موضوع و پیشینه تحقیق، عوامل و شاخص های مقدماتی تصمیم گیری ساخت یا خرید شناسایی شده و اهمیت آنها با استفاده از نظرات خبرگان دانشگاهی مورد بررسی قرار گرفته و عوامل با اهمیت بالاتر، به عنوان عوامل نهایی انتخاب شدند. از بین آنها، عواملی که ماهیت کیفی داشتند به همراه گزینه های ساخت (تولید) در داخل و برون سپاری به سایر تولیدکننده ها، با استفاده از روش فرآیند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مورد رتبه بندی و استخراج امتیازات قرار گرفتند. سپس با توجه به عوامل کیفی و مقادیر مربوطه و عوامل کمی، مدل برنامه ریزی خطی چندهدفه صفر و یک طراحی گردید. در نهایت مدل ریاضی طراحی شده با توجه به عوامل تصمیم گیری در یک شرکت تولیدی لوازم بهداشتی، از بین سه گزینه تولید در داخل و برون سپاری به دو شرکت خارجی، پیاده سازی گردید.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، ساخت یا خرید، روش فرآیند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی فازی، برنامه ریزی خطی چندهدفه صفر و یک
  • ابوالقاسم عربیون، غلامحسین عبدالله زاده*، محمد شریف شریف زاده صفحات 125-148
    امروزه تحقیق در حوزه کارآفرینی سابقه نزدیک به 30 تا 40 ساله دارد و به عنوان یک فعالیت فکری توجه پژوهشگران زیادی را از کشورهای مختلف به خود جلب کرده است. بنابراین ضروری است تا به صورت نظام مند قوت ها، ضعف ها، فرصت و تهدیدهای آن ارزیابی شود. هدف این تحقیق برنامه ریزی راهبردی تحقیقات کارآفرینی کشور و تدوین راهبردهای مناسب برای بهبود آن است. تعداد 55 عامل خارجی (25 مورد فرصت ها و 30 مورد تهدیدها) و 48 عامل داخلی (19 مورد قوت ها و 29 مورد ضعف ها) تعیین شدند. سپس با استفاده نظرات گروهی متشکل از 31 نفر از پژوهشگران فعال و اعضای هیات علمی در زمینه کارآفرینی وزن دهی و رتبه بندی تک تک عوامل از 1 (بی اهمیت) تا 4 (بسیار مهم) صورت گرفت. مجموع امتیاز نهایی عوامل خارجی 881/2 به دست آمد که به این معنی است که تحقیقات کارآفرینی نتوانسته است از عواملی که فرصت یا موقعیت ایجاد می کنند، بهره برداری نماید و یا از عواملی که موجب تهدید می گردند، دوری نماید. همچنین مجموع امتیاز نهایی عوامل داخلی 789/2 به دست آمد که به این معنی است که عوامل داخلی موثر بر تحقیقات کارآفرینی دارای قوت است. راهبردهای قابل قبول در برنامه ریزی بهبود و توسعه تحقیقات کارآفرینی، با توجه به قرارگیری در خانه شماره 5 ماتریس داخلی و خارجی، راهبردهای محافظه کارانه است. با توجه به قوت های مناسب تحقیقات کارآفرینی می توان راهبردهای تهاجمی را نیز مورد توجه قرار داد. در نهایت با استفاده از تکنیک QSPM جذابیت راهبردها تعیین شد.
    کلیدواژگان: پژوهش های کارآفرینی، توسعه کارآفرینی، برنامه ریزی راهبردی، مدل SWOT
  • حمیدرضا عریضی، هاجر براتی* صفحات 149-168
    بسیاری از افراد در سازمان ها، باورهای مثبتی در مورد نقش رایانه در سیستم منابع انسانی مانند رعایت انصاف در گزینش و مصاحبه ها، دارند. چنین باورهایی به زمینه هایی مانند ارزیابی در کانون ارزیابی نیز گسترش یافته است. با این وجود ارزیابی در کانون ارزیابی از رویه ای چندمرحله ای ایجاد می شود که با محو شدن این رویه در ارزیابی با رایانه، ممکن است ضعیف تر گردد. هدف پژوهش حاضر مقایسه ارزیابی رایانه ای با الگوی سنتی شامل شش مرحله ارزیابی گروهی است. دو مطالعه مجزا از دو نمونه از مدیران (200 N1= و 147 N2=) سازمان های(خصوصی و دولتی) اصفهان گزارش شده است که به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شده بودند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه ارزیابی عملکرد 360 درجه، ابزار رایانه ای و ابزار انتخاب اجباری و ارزیابان به دو دسته خبره و تازه کار تقسیم شده بودند. نتایج نشان داد که الگوی کامل ارزیاب انسانی، بر الگوی رایانه ای برتری دارد و شاخص های پایایی و اعتبار آن نیز بهتر است. با توجه به نتایج و نیز اهمیت و کاربرد بالای کانون های ارزیابی، استفاده از ارزیاب های انسانی به جای ارزیابی رایانه ای توصیه می شود. ممکن است بهتر باشد نقش رایانه را، به جای ارزیابی، به استفاده در تمرین ها عوض کنیم.
    کلیدواژگان: کانون ارزیابی، الگوی کامل، الگوی رایانه ای
  • امیر علم بیگی*، سیده سمیه بطحایی، احمد رضوانفر، بابک افقهی صفحات 169-188
    امروزه بر اساس نظریاتی چون هویت اجتماعی و نظریه اسنادی و نتایج مطالعات پیشین رابطه مسئولیت پذیری سازمان و رفتار های کارکنان سازمان قابل توضیح است. لیکن چگونگی رابطه مسئولیت پذیری اجتماعی با نتایج مورد انتظار چندان شفاف به نظر نمی رسد. به بیان دیگر سازوکار تاثیر پذیری رفتار های کارکنان از مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان مبهم باقی مانده است. از اینرو هدف اصلی این تحقیق علی-ارتباطی شناسایی متغیر های تاثیر گذار بر رابطه بین ابعاد مسئولیت پذیری اجتماعی (CSR) و تعهد شغلی کارشناسان کشاورزی بود. بر اساس فرمول کوکران، تعداد 135 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. روش غالب الگوریتم تقطیع پیش بینی گرا بود که به شناسایی متغیر های ناشناخته ولیکن اثر گذار بر رابطه بین دو متغیر منجر می شود. نتایج نشان داد اثر ابعاد مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان بر تعهد شغلی کارکنان پدیده ای نسبتا پیچیده، تکاملی و تدریجی است. به این معنا که، جهت رسیدن به نتایج مطلوب ابعاد مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان، تداوم بر تامین اهداف ابعاد آن سبب اسناد کارکنان به آن خواهد شد. همچنین مشخص شد با گذشت زمان حضور کارکنان در سازمان تعبیر و تفسیر آنها از مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان و در نتیجه اثر آن بر تعهد شغلی شان متفاوت می شود. لذا به طور غیر مستقیم می توان از نظریه هویت اجتماعی به عنوان یک متغیر حدواسط در مطالعه اثرات مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان نام برد.
    کلیدواژگان: تعهد شغلی کارکنان، تقطیع پیش بینی گرا (POS)، مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان
  • علی علیزاده زوارم، علیرضا پویا* صفحات 189-206
    امروزه وب سایت ها در حوزه اطلاع رسانی و انجام بسیاری از خدمات، اهمیت فراوانی پیدا کرده اند و در این راستا، مطالعات وب سنجی از جنبه های مختلف مورد توجه بسیاری از محققین بوده است. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی و خوشه بندی بانک ها و موسسات مالی و اعتباری ایران بر اساس شاخص های ترافیکی وب سایت می باشد. در فرایند اجرایی پژوهش، 31 بانک و موسسه مالی و اعتباری کشور در قالب 6 مورد از مهم ترین شاخص های ترافیکی وب سایت شامل متوسط تعداد صفحات بازدیدشده، متوسط زمان مرور سایت، درصد بازدیدکنندگان از داخل کشور، درصد بازدیدکنندگان از خارج کشور، تعداد پیوندها، و سرعت بارگذاری، بر اساس وب سایت و موتور جستجوی الکسا مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس، با استفاده از روش خوشه بندی سلسله مراتبی، بانک ها و موسسات شبیه به هم در قالب خوشه هایی همگن دسته بندی شدند. کیفیت و اعتبار هر یک از خوشه های ایجاد شده با استفاده از روش تحلیل تشخیصی مورد تایید قرار گرفت و در نهایت، به تحلیل ویژگی های هر یک از این خوشه ها پرداخته شد. یافته ها حاکی از آن است که بین خوشه های مختلف از نظر شاخص سرعت بارگذاری تفاوت معناداری وجود ندارد اما در مورد میزان سایر شاخص ها، تفاوت بین خوشه های مختلف، معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: وب سنجی، ترافیک وب سایت، خوشه بندی، خوشه بندی سلسله مراتبی، وب سایت الکسا
|
  • Mehdi Ajali *, Imen Ghasemian Pages 1-23
    The Iranian organizations high tendency for the establishment of total quality management (TQM) system has caused the researchers also do significant research in recent years in this area. But the lack of attention to basic obstacles and challenges in the successful implementation of quality management systems in Iranian organizations has made does not provide the necessary settings for the full realization of this system. Identifying barriers of TQM using in organizations can be considered the first step in implementing these systems, because as long as the managers and staff have not action is to overcome these obstacles, failure of this project seems inevitable. In this study, after identifying the key barriers to successful implementation of TQM in the gas industry through literature review and interviews with experts, 5 main obstacles detected. Then the communication and sequence of barriers were determined with Fuzzy Interpretive Structural Modeling. Given that intensity of relationships between some obstacles was not clear in FISM method, therefor intensity of the relationship between barriers was determined by using of fuzzy Dematel. The results showed that human resources barriers and conceptual obstacles that must influential barriers be a lot of attention to them. The proposed model can provide a plan to tackle barriers to successful implementation of TQM in the gas industry.
    Keywords: Barriers, Total quality management, Fuzzy Interpretive Structural Modeling, fuzzy DEMATEL
  • Alireza Bakhshizadeh *, Asadollah Naeej, Seyeed Hamid Khodadad Hosini, Parviz Ahmadi Pages 25-43
    This paper presents a model to explain the role of the welfare of shopping customers is conducted on the success of commercial complexes in the country. Based on data collection, the present study is considered as descriptive. Before collecting the data through questionnaire, and so as to check the validity and reliability of the study, a pre-test was taken. Moreover, to assess the validity of the study, the diagnostic validity (DV) using an average variance extracted (AVE) was first calculated and the composite reliability (CR) was then applied to determine the reliability. Therefore, first the researchers reviewed the research literature, then, statistical sample of the population who were the customers of five commercial complexes in Tehran, were selected and the research hypotheses were tested using structural equations and regressions. The findings indicate a significant impact of variables of Functionality, ease of shopping and entertainment on shopping welfare and significant impact of variableof shopping welfare on complex commercial success, but the impact of the variables of Security and self-congruity on shopping welfare are not approved.
    Keywords: Marketing, Consumer behavior, Commercial complex, shopping welfare
  • Mortaza Soltani, Sohil Nehat * Pages 45-64
    Corporate citizenship represents various organizational activities and status related to the organization’s societal and stakeholder obligations. Corporate citizenship consists of four dimensions. This study examines the impact of corporate citizenship dimensions on the customer loyalty through mediator variables such as corporate reputation and brand equity. This study was a descriptive survey and carried out among Iran Insurance Company’s customers in Tehran city and 400 questionnaires were distributed to collect data. The collected data were analyzed through SPSS22 and LISREL8.8. Reliability of the questionnaire was calculated through Cronbach's alpha coefficient as the amount of which was 89/0 and validity was conducted through confirmatory factor analysis (CFA). Research hypotheses were tested through structural equation modeling (SEM) with LISREL softwares. The result of research showed that legal citizenship, ethical citizenship, and philanthropic citizenship have a positive and significant effects on corporate reputation, but economic citizenship has no effect on corporate reputation. Also, corporate reputation has a positive and significant effects on brand equity and customer loyalty, and brand equity has a positive and significant effects on customer loyalty. Finally, the indirect effect of corporate citizenship’s dimensions on customer loyalty through the mediating roles of corporate reputation and brand equity was confirmed.
    Keywords: Corporate citizenship, Customer Loyalty, Corporate Reputation, Brand equity
  • Ramezanali Salmaninezhad, Adel Azar *, Abbas Mighbel, Ali Salehabadi Pages 65-88
    The capital market is a bridge that transfers the savings of economic units with excess resources to investment units that need them. Using the capital market to finance the government expenses is among the most common form of financial transactions. Therefore the capital market is considered one of the major players of financing in the economy of any country. Iran’s capital market began its rapid development process in 2005 and within the past decade many financial institutes were formed by financing from the aforesaid market. Due to being new in Iran, the relation between the diverse and scattered components of the capital market has not been provided as a comprehensive model. The purpose of the present study is to investigate the structure and identify the aspects of financing services through Iran’s capital market that due to dynamic complexities of the issue (numerous players and interested parties, diverse and multiple aspects of services and conflict of interests between interested parties), soft systems methodology was used to study the current status. Therefore, in addition to performing triple analyses of cultural analysis and illustrating the rich picture of the current status, CATWOE analysis and root definition by holding numerous sessions with the interested parties were extracted that demonstrates how the financing process must be by including real world conditions. Results indicate that to improve the issue, changes in financing services processes must be implemented that emphasis on identifying and analyzing factors of market attraction, regulatory bodies and status of laws and regulations.
    Keywords: Capital market, Finance, Soft OR, Soft Systems Methodology (SSM)
  • Samane Sadeghian *, Mohamadreza Ahanchian Pages 89-106
    This study aimed to investigate the relationship between job stress and turnover intention with the moderator role of manager decisiveness and its impact on human resource planning. The population statistics is bank employees working in 22 banks in Fariman city. The sample which includes 152 subjects was determined by Cochran formula. Data were collected using standard questionnaires for each variable and its validity was confirmed by both content validity and face validity. Cronbach's alpha coefficient was used to determine the reliability of the questionnaire. The alpha coefficient was estimated to be 0.73 which indicates the reliability of the questionnaire. For the collected data Analysis, we used Amos22.0 and spss16.00 softwares Basic results showed that: 1) job stress and turnover intention of employees had a direct connection among the bank employees in Fariman. 2) The Manager’s decisiveness moderates job stress with turnover intention. 3) High-pressure work environment and job stress among staff intensify their turnover intention. 4) Planning of human resources in banks is possible by using quantitative methods. In the end it is suggested that we use the rate and method of Markov chain technology to forecast demand and supply of manpower in banks in Fariman.
    Keywords: job stress, Turnover Intention, manager decisiveness, human resource planning
  • Reza Abbasi, Saeed Safari, Marziyeh Feyzi * Pages 107-124
    Decision making about buying pieces (outsourcing) or manufacturing them by factory (insourcing) is the main challenge for manufacturing organizations and strategic issue. This study has aimed to present an appropriate methodology to solve this problem. Using combinative approach of multiple-criteria decision and zero-one multi objective linear programming, the methodology has been able to investigate the decision of manufacturing or buying to develop and increase product portfolio. In the study, primary factors and indices of decision making about manufacturing or buying have firstly been identified by investigating review of literature, and their importance have been measured by experts and the most important factors were selected as final ones. Among final factors, those that had qualitative nature along with insourcing and manufacturing options have been ranked and scored by using analytic hierarchy process (AHP). According to qualitative factors, their amounts and quantitative factors, zero-one multi objective linear programming has been proposed. According to decision -making factors, mathematical model has, finally, made final decision and has selected insourcing (manufacturing inside the factory).
    Keywords: decision-making, manufacturing or buying, fuzzy analytic hierarchy process (AHP), zero-one multi objective linear programing
  • Abolghasem Arabiyon, Gholamhossin Abdollahzadeh *, Mohammad Sharifzadeh Pages 125-148
    The field of entrepreneurship research is now approximately 30–40 years old and has become a significant field of intellectual activity involving thousands of scholars in different countries. Therefore, it is vital to systematically analyze the main strengths, weaknesses, threats and opportunities of entrepreneurship research within the field. Hence current research undertaken with aim to analyze strengths, weaknesses, threats and opportunities (SWOT) of entrepreneurship researches and formulate appropriate strategies for this system. By depth literature review, 55 external factors (25 opportunities and 30 threats) and 48 internal factors (19 strengths and 29 weaknesses) are identified. Then weighting and ranking of the factors ranging from 1 (unimportant) to 4 (very important) took place by using the viewpoints of group of 31 researchers and faculty members in the field of entrepreneurship. Final score of external factors for entrepreneurship researches is 2.881. This implies that entrepreneurship researches couldn’t benefit from opportunities factors or avoids threats factors. Moreover final score of internal factors for entrepreneurship researches is 2.789. This implies that effective internal factor for entrepreneurship researches are strength. Regarding cell number five in internal and external matrix, conservative strategies are accepted in strategic planning for development of entrepreneurship researches. Finally by QSPM technique attractiveness of strategies is specified.
    Keywords: Entrepreneurship researches, entrepreneurship development, Strategic Planning, SWOT model
  • Hamidreza Orizi, Hajar Barati * Pages 149-168
    Many people in organizations have positive beliefs about computers’ role in human resource system, such as fairness in selection and interviews. This belief spread to contexts such as evaluation in assessment centers (AC). However evaluation in AC make up by multistep procedure that vanish in computer evaluation that may deteriorate that. The aim of current research was to compare computer model of evaluation with traditional model include six step of group evaluators. Two separate study reported by two samples (N1=200 , N2=147) of managers of Isfahan ( private and governmental) organizations that were selected by convenience sampling. Instruments were contained 360 degree performance appraisal Questionnaire, computer instrument and force choice instrument and evaluators divided into two groups namely experts and novice. Findings indicated that complete model of human evaluators were superior to computer evaluation and also its indicators of reliability and validity are better. Given the results and the importance and usefulness of assessment centers, it is recommended to use of human evaluators rather than computer evaluation. It may be better to replace computer role in side of exercises instead of evaluation.
    Keywords: assessment center(AC), complete model, Computer model
  • Amir Alambigi *, Syeed Somayeh Bathaei, Ahmad Rezvanfar, Babak Afghahi Pages 169-188
    Based on social identity and attribution theory and the results of hitherto empirical researchs, the relationship between corporate social responsibility and behavioral outcomes is explainable But the relationship between CSR with the expected don’t seem so clear. In other words, the mechanism of employee behavior variant in regard to corporate social responsibility remains unclear. The purpose of this causal-relationship research was to identify the variables affecting the relationship between CSR and agriculture expert's job commitment. Based on Cochran formula, 135 of them were selected through quota sampling method. The main method was prediction orientation segmentation algorithms to identify the unknown variables affecting the relationship between two variables. The results showed that the effect of corporate social responsibility in development of employee commitment is relatively complex, evolutionary and gradually. This means that to achieve the desired results of corporate social responsibility, the continuation of the goals of its dimensions can play an important role in employees attribution. It also became clear with over time of employee resident at organization, their interpretation of CSR and as a result its effect on their commitment, would be differ. Thus, indirectly, it could be said that social identity theory can play intermediate variable role in study of CSR effects.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Job Commitment, Prediction Oriented Segmentation (POS)
  • Ali Alizadeh, Alireza Pooya * Pages 189-206
    Todays, websites have great importance in the field of information and do a lot of services. In this regard, webometrics studies has been the attention of many researchers at various aspects. The aim of this study is to evaluate and cluster the Iranian banks and financial institutions based on website traffic indicators. In research process, 31 banks and financial institutions were evaluated in the form of 6 of the most important website traffic indicators include the average number of pages visited, average time to browse the site, the percentage of visitors within the country, the percentage of visitors from abroad, the number of links, and the speed of loading, based on the Alexa website and search engine. Then, the similar banks and institutions were classified in the form of homogeneous groups using by the Hierarchical Clustering Analysis (HCA). The quality and validity of each of the clusters created was confirmed by using Discriminant Analysis (DA) and finally, were discussed the characteristics of each of these clusters. The findings suggest that there is not a significant difference in terms of speed of loading between the clusters, but in other indexes, the difference between clusters is significant.
    Keywords: Web surveys, website traffic, Clustering, hierarchical clustering Analysis, Alexa website