فهرست مطالب

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان1393)

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید ضرغامی* صفحه 5
    هدف اصلی این پژوهش، ارائه بینشی سازه گرا/ واقع گرا درباره ویژگی ها و عناصر ماهوی علم بر مبنای تحول تاریخی دیدگاه های فلسفی درباره علم در راستای بازاندیشی درباره آموزش علوم می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش پژوهش تحلیل مفهوم ها و نیز ارزیابی ساختار مفهومی بهره گرفته شد. بر مبنای یافته های حاصل از این پژوهش، مدلی دو بعدی در تبیین عناصر علم و ویژگی های ماهوی مرتبط با آنها به دست آمد که در یک بعد آن عناصر چرخه علم شامل مشاهده و تجربه، نظم و نظریه، و سرانجام پیش بینی و در بعد دیگر، ویژگی هایی برای علم بر شمرده شد که برخی ناظر به ویژگی های سازه ای و برخی دیگر ناظر به ویژگی واقعی علم می باشند. بر این اساس، نکته هایی برای بازاندیشی درباره آموزش علوم با تاکید بر نقش فرهنگ در جهت دهی به مشاهده و تجربه، ماهیت تبیینی- استنباطی- ابداعی نظریه ها و ایده های علمی و در نتیجه موقتی و تحول یابنده علم، ماهیت خلاقانه، هنری و روش آزاد علم و آزمون پذیری ایده ها و نظریه های علمی بر اساس ملاک هایی چون انسجام، دقت، میزان سازگاری با وضعیت های تجربی پسین و تقریب های جسورانه و پیچیده مورد نظر قرار گرفت.
    کلیدواژگان: فلسفه علم، سازه گرایی، واقع گرایی، آموزش علم
  • نرگس سجادیه* صفحه 29
    هدف اصل این پژوهش، تحلیل تطبیقی اسناد رسمی نگاشته شده در فلسفه تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران می باشد. برای دست یابی به این هدف، از روش پژوهش نقد تطبیقی بهره گرفته شد. یافته های به دست آمده نشان داد که سه سند مورد نظر از منظر معیارهای هفت گانه (انسجام فلسفی، تناسب با عرصه عمل، اسلامی بودن، ایرانی بودن، نوآوری، میزان موجه سازی ادعاها در مقابل دیدگاه های رقیب و جامعیت) در جایگاه متفاوتی قرار دارند. از منظر معیار نخست، طرح اول، طرح دوم و طرح سوم به ترتیب در رتبه های اول تا سوم قرار می گیرند. در مورد معیار دوم، هر یک از طرح های مورد نظر به برخی از جنبه های عرصه عمل نزدیک و از برخی دیگر دور هستند. از منظر معیار سوم، طرح اول و دوم از توفیق بیشتری برخوردارند. از منظر معیار چهارم، طرح دوم به دلیل تکیه داشتن بر فلسفه ای ایرانی به برخی از مولفه های فرهنگ نزدیک شده است. از نظر میزان نوآوری، طرح اول و دوم گوی سبقت را ربوده اند. موجه سازی دیدگاه ها در طرح نخست بیش از سایرین صورت پذیرفته است. همچنین، مولفه جامعیت در طرح سوم، بیش از سایر طرح ها دیده می شود.
    کلیدواژگان: فلسفه های تربیت، بررسی تطبیقی، انسجام، جامعیت، اسلامی بودن، ایرانی بودن
  • حجت صفارحیدری*، رزا حسین نژاد صفحه 49
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی امکان و یا امتناع تحقق عدالت آموزشی در سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش ایران است. برای دستیابی به این هدف از روش تحلیلی و انتقادی بهره گرفته شد. بنابراین، با نظر به رویکردهای عدالت آموزشی (آرمان گرا، لیبرالیستی، مارکسیستی، فمینیستی و نژادی، پسامدرن و وجودی) سند تحول بنیادین نظام آموزشی ایران مورد نقد و بررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش بر بنیاد رویکرد آرمان گرا و بر اساس آمیزه ای از خوانش ایدئولوژیک از دین تدوین شده است. از این رو، به نظر می رسد که سند در تحقق عدالت آموزش دارای چالش هایی است. این چالش ها از یک سو به ماهیت رویکرد آرمان گرایی و از سوی دیگر، به نگاه محدود ایدئولوژیک به عدالت بر می گردد. به نظر می رسد تحقق عدالت آموزشی نیازمند رویکردی معنوی و تکثرگرا به انسان و جامعه است. درون مایه های چنین رویکردی را در درون سنت فکری و عرفانی اسلامی می توان بازیافت.
    کلیدواژگان: عدالت، آموزش و پرورش، رویکردها، سند، تحول، ایران
  • محمدرضا آهنچیان* صفحه 73
    هدف اصلی این پژوهش، تحلیل رابطه آرمان شهرگرایی با تحول آموزش و پرورش می باشد. مطالعه به روش تحلیلی و بر اساس مرور و استخراج اطلاعات مرتبط با هدف تحقیق و طبقه بندی آنها صورت گرفت. در این راستا، پس از تعریف آرمان شهر، اندیشه های اساسی مشهورترین آرمان شهرگرایان یعنی افلاطون، توماس مور و فرانسیس بیکن به طور خلاصه مورد بررسی قرار گرفت. پس از مفهوم پردازی «تحول» در آموزش و پرورش، رابطه آرمان شهرگرایی با تحول آموزش و پرورش تحلیل شد. یافته ها در شش نتیجه اصلی به صورت جداگانه مورد بحث قرار گرفت. در پایان این نتیجه حاصل شد که اگر آموزش و پرورش، هدف گذاری و برنامه ریزی های کلیدی خود را بر مبنای یک آرمان ملی انجام دهد، به سوی آرمان شهرگرایی جهت گیری کرده است. این جهت گیری، اندیشه و اقدام آموزش و پرورش را به سمت ایجاد هرگونه تغییر، از خود متاثر می سازد.
    کلیدواژگان: تحول، آرمان شهرگرایی، آموزش و پرورش
  • شهین ایروانی* صفحه 83
    هدف اصلی این پژوهش، تبیین ماهیت نظام آموزش و پرورش ایران از آغاز دوره مدرن سازی تا امروز می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش پژوهش تاریخی– تحلیلی بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مولفه های اصلی و بنیادین در نظام آموزشی امروز ایران تقلیدگری، اقتدار گرایی و دین مداری است که هر یک حاصل یکی از جریان های تعیین کننده در شکل گیری نظام آموزشی است. مبنای تقلیدگر ایی از جریان اصلاح گرایانه عصر قاجار، اقتدارگرایی حاصل انتقال آموزش و پرورش به عرصه حکومت به ویژه پهلوی اول و دین مداری، مطالبه نظام برخاسته از انقلاب اسلامی و دولت جمهوری اسلامی است. تعامل این مولفه ها به نوبه خود سه مولفه گرایش به تمرکز و کنترل، کمیت گرایی و صورت گرایی را به عنوان مولفه های ثانویه در نظام ایجاد کرده است که برآیند تمامی آن ها، روح حاکم بر نظام آموزشی ایران است و تمامی هدف ها و برنامه های پیشنهادی مورد نظر آن را دگرگون می سازد.
    کلیدواژگان: ماهیت نظام آموزشی ایران، تقلیدگر ایی، اقتدارگرایی، دین مداری
  • فاطمه وجدانی*، محسن ایمانی، علیرضا صادق زاده قمصری صفحه 111
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی دلیل وجود شکاف میان معرفت و عمل اخلاقی متربیان با وجود برنامه های رایج تربیت اخلاقی در مدارس و نیز پیشنهاد مولفه های تربیت اخلاقی مطلوب از دیدگاه علامه طباطبایی (ره) جهت کاهش شکاف مذکور می باشد. برای دستیابی به این هدف، از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شد. یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که عامل اصلی تخلف از علم، ضعف اراده است که خود تحت تاثیر سه عامل عواطف، ملکات اخلاقی و الگوهای اخلاقی است. بر این اساس، شش مولفه برای تربیت اخلاقی موثر و غلبه بر شکاف مطرح شد. این در حالی است که نظام تربیت اخلاقی رایج در مدارس بیشتر بر بعد معرفتی(آموزش نظری) تمرکز دارد و نسبت به سایر مولفه های تربیت اخلاقی کم توجه است. بر اساس نتایج به دست آمده، پیشنهادهایی جهت ایجاد تحول و بهبود در این نظام مطرح شد که از جمله می توان به جامع نگری در برنامه های تربیت اخلاقی و توجه بیشتر به مولفه های عواطف، اراده، ایمان و الگوهای اخلاقی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: شکاف میان معرفت و عمل، تربیت اخلاقی، رشد اخلاقی، علامه طباطبایی
  • عباس شکاری*، نجمه احمدآبادی آرانی، ندا فتاحی صفحه 131
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تعلیم و تربیت مرزی با تاکید بر دلالت های تربیتی هنری ژیرو در تحولات تربیتی می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شد. ژیرو به عنوان یک نظریه پرداز معاصر پست مدرنیسم با طرح نظریه انتقادی درصدد ارائه نوعی از تعلیم و تربیت است که در آن مسئله سیاست، اخلاق و فرهنگ از اهمیت خاصی برخوردار است. او ضمن انتقاد از آموزش و پرورش حاکم کنونی جهان که مبتنی بر آموزه های مدرنیته است، دیدگاه تعلیم و تربیت مرزی را پیشنهاد می کند. به طورکلی، نتایج حاصل بررسی دیدگاه ژیرو در خصوص تعلیم و تربیت نشان می دهد که تعلیم و تربیت به خودی خود روندی سیاسی دارد و هدف تعلیم و تربیت مرزی، ایجاد یک جامعه مساوات خواه دموکراتیک می باشد و بسیاری از هدف های سنتی تعلیم و تربیت را طرد می کند و معطوف به شناخت مرزها و دیدن تفاوت ها و دریافت آنهاست. تعلیم و تربیت مطلوب این است که در آن صداهای دیگر نیز شنیده شود و اندیشه و فلسفه تعلیم و تربیت مرزی نمی تواند از کنار مسائل و زبان اجتماعی و فرهنگی انسان ها بگذرد چرا که محکوم به شکست می شود.
    کلیدواژگان: پساتجددگرایی، تعلیم و تربیت مرزی، دلالت های تربیت انتقادی، ژیرو
  • سیما ساغروانی*، سعید مرتضوی، محمد لگزیان، فریبرز رحیم نیا صفحه 151
    هدف اصلی این پژوهش، تشریح رویکرد ظاهر شونده در نظریه داده بنیاد و مقایسه آن با رویکرد نظام مند می باشد. بدین منظور، پس از تشریح مبانی روش شناختی رویکرد ظاهر شونده، این رویکرد در پنج محور اصلی فرایند کدگذاری، روش نمونه گیری، پارادایم ها، نگرش به ادبیات و رویه های اعتبار بخشی با رویکرد نظام مند مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که رویکرد ظاهر شونده در مقایسه با رویکرد نظام مند با مبانی روش شناختی نظریه داده بنیاد همگام تر است و به جای تحمیل نظریه به داده ها، ظهور نظریه از داده ها را بیش از رویکرد نظام مند مبنا قرار می دهد. این در حالی است که رویکرد نظام مند به دلیل سادگی و چهارچوب های از پیش تعریف شده بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، رویکرد ظاهر شونده (گلیزری)، رویکرد نظام مند (اشتراسی)
|
  • Saeid Zarghami, Hamrah* Page 5
    The present study aims to offer a constructivist/realistic vision toward the nature and elements of science according to the historical evolution of philosophical perspectives on science. This is done with the aim of revising in science education. According to the findings obtained by this study a two-dimensional model is proposed for explaining elements of science and the related essential characteristics. This model involves the elements of the science cycle followed in science, including observation and experiment, regulation and theory, and finally prediction in one dimension. And in the other dimension the relevant characteristics of science are revealed which includes some constructivist as well as some realist characteristics. With regard to the presented discussions some suggestions are presented for revising the science education. These suggestions include: realizing the role of culture in directing observation and experiment; addressing the explanatory/deductive/innovative nature of theories and scientific ideas, the temporary, and evolutionary nature of science, the creative and artistic nature of science, the free method of science, and the testability of scientific ideas and theories based on specific criteria such as coherence, precision, adaptability with the subsequent experiments and presenting bold and complex approximations.
    Keywords: Philosophy of Science, Constructivism, Realism, Science Education
  • Narges Sajadieh* Page 29
    This paper aims at considering formal documents of Iranian philosophy of education in independent and comparative manners. The Comparative Review Method was used to achieve this aim. Finding of this research demonstrate that, these three documents are different in seven criteria. These seven criteria are: 1) philosophical coherency; 2) proportion with educational practices; 3) relating to Islamic foundations; 4) coherency with Iranian culture; 5) innovation; 6) claims justification; and 7) comprehensiveness. From the first criterion, we can say that the first document- because of its strong regulation- is the best one, the second rank is for the second document ant the third one is located in the last place. Regarding second criterion, every documents attempts to approach some sides of educational practices. So, every document concentrates on some dimensions of educational practices and ignores others. Considering the third criterion, all of documents undertake to rely on Islamic view. However, the first document and the second one are more successful. If we concentrate on the fourth criterion, we can see that the second document is more successful because it chooses an Iranian Islamic philosophy- Sadra’s philosophy- as its foundation. Moreover, we can find more foundational innovations in the first document and the second one. In addition the first document attempts to justify its claims regarding rival views. On the other hand, the third document is the most comprehensive document among others.
    Keywords: Philosophy of Education, Iran, Comparison, Analyze
  • Hojjat Saffar Heidari*, Roza Hossainnjad Page 49
    The main goal of this paper is investigating about the possibility and impossibility of performing the educational justice in the Document of Iran Education Transformation. It has been done from the study of educational justice perspectives. Firstly the idealist, liberalist, Marxist, feminist, postmodern and existential approaches has been studied and then, critically it is engaged with this problem that from which perspective the Document of Education Transformation is compiled and collected. The method of investigation is analytic and critical and the statistical society is the main and secondary available sources. The conclusion shows the Document of Education Transformation is constructed on an idealist perspective and this idealist positions is an amalgamation of ideological reading of religion. Hence, theoretically, for doing education justice, we are facing with some challenges. The problems go back to the essence of idealist perspective on the one hand, and it refers to the limited ideological interpretation of justice on the other. It seems to perform educational justice needs to a spiritual and pluralistically perspective in respect of humankind and society which its contents are also available in Islamic and mystic tradition.
    Keywords: Justice, Education, Perspectives, Document, Transformation, Iran
  • Mohammad Reza Ahanchin* Page 73
    The goal of the study was analyzing the conceptual relationship between utopianism and education evolution. The study was conducted analytically relying on reviewing and deriving relevant targeted information. They were derived and categorized from reliable sources. To conduct this, at first it was conceptualized the utopia and then was reviewed the thoughts of the most famous utopians: Plato, Tomas More and Francis Bacon. In the next step and after conceptualizing “evolution” in an educational context, it was analyzed the conceptual relationship between utopianism and the evolution in education. Findings discussed for 6 results separately. At the end of paper this was resulted that the trend of education toward utopianism could be imposed by its underpinning the goal-setting and planning on a national ideal. This trending can influence on the thoughts and activities of education toward any changes.
    Keywords: Evolution, Utopianism, Education
  • Shahi Iravani* Page 83
    The basic aim of this research is, to explain the nature of Iran Educational system from its modernization time till now. Accessing this, historical analysis method was used. Results show that basic characteristics in Iran educational system are: Imitating, militarism authority and religious orientation; that every one of them is an outcome arising from the streams that had important roles to establish the educational system. Imitation is based on reform stream of Qajar age, militarism authority is a production of education transmission to politic area especially in First Pahlavi age; and religious orientation was a demand from Islamic Revolution and Islamic Republic government. Reaction of these three bases in its turn, caused three other characteristics included quantitative orientation, superficial orientation and centralism as second order bases in the educational system; Consequents of these, shape the ghost of Iran educational system and changes all of aims and program suggested for it.
    Keywords: Iran Educational System, Imitation, Militarism Authority, Religious Orientation
  • Fatemeh Vojdani*, Mohsen Imani, Alireza Sadeqzadeh Qamsari Page 111
    The main purpose of this research is assessing the reason for the gap between moral knowledge and action of students despite current programs of moral education in schools, and suggesting components of good moral education to reduce this gap from Allameh Tabatabai’s viewpoints. To achieve this goal, descriptive-analytic method is used. The findings showed that the main operating in violation of the knowledge is will weakness, which itself, is influenced by three elements: emotions, moral accustoms and social patterns. Based on this, six components for effective moral education and overcoming the gap were introduced. However, the current systems of moral education in schools focus largely on the knowledge (theoretical training) and pay less attention to the other components of moral education. Based on the results, some recommendations for changing and improving the current system of moral education were made; among them these can be noted: holistic moral education programs and paying more attention to some factors such as emotions, will, faith and moral models.
    Keywords: The gap between knowledge, action, Moral Education, Moral Development, Allameh Tabatabai
  • Abbas Shekarey*, Najmehahmadabadiaranib, Neda Fatahia Page 131
    The main aim of this research is considering the border education with emphasizing on the Henery Girous educative implications in the pedagogic revolutions. The analytical –descriptive method was used to achieve this aim. Girouxs as a contemporary post modernism theory maker is going to introduce a Kind of education in which culture, ethics and politic are very important by proposing a critical theory. As he criticizes the present worldwide education which is based on modernized courses, he proposes the border educative perspective. Generally, findings resulted from considering Giroux’s perspective about education show that education essentially has got a political tendency and the goal of border education is making a democratic society which is in favor of equality, rejects many traditional goals of education and is going to detect the borders, observe the differences and understand them. Education in which other voices are listened is a desired education. The reflection and philosophy of the border education cannot ignore the social and cultural issues and Language of the people because it will certainly fail.
    Keywords: Postmodernism, Borders Education, the Implication of Critical Education, Giroux
  • Sima Saghravani*, Saeed Mortazavi, Mohammad Lagzian, Fariborz Rahimnia Page 151
    The main purpose of this research is to describe emergent approach of grounded theory methodology and then compare it with systematic approach. To do so, after describing emergent approach, it compare it with systematic one surrounding 5 axis: coding processes; sampling processes; paradigms; literature review and rigor considerations. The findings show that emergent approach in comparison with systematic approach is more accordance with grounded theory methodology bases and instead of forcing theory on data, consider emerging theory from data. Whereas, systematic approach is more attended because of its simplicity and its predetermined frameworks.
    Keywords: Grounded Theory, Emergent (Glaserian) Approach, Systematic (Straussian) Approach