فهرست مطالب

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1394)

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقصود امین خندقی سیدعلی قادری صفحات 5-29
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی اثرات و نقد کارکردهای پارادایم پست مدرنیسم در حوزه برنامه درسی و قلمروهای معرفتی آن می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش پژوهش تحلیلی- استنتاجی بهره گرفته شد. یافته های به دست آمده از بررسی دیدگاه های متفکران مدافع و منتقد این جریان فکری حاکی از آن است که هر چند پست مدرنیسم، روح جدیدی را در کالبد مطالعات برنامه درسی دمیده و اندیشمندان این حوزه را به لزوم بازنگری در مبانی و حتی عمل برنامه درسی و توجه به مسائل مغفول و پنهان آن - از جمله پرورش روحیه نقادی در فراگیران، برجسته سازی نقش معلم و شاگرد در تهیه برنامه های درسی، احترام به کثرت آرا و عوارض ناشی از محدود شدن به الگوهای مکانیستی- فراخوانده است، اما نفی و شک در بسیاری از اصول و ارزش های نهادینه شده فکری و تلاش برای زدایش و ساختارشکنی از آنها منجر به بی نظمی و سرانجام پوچی و هویت زدایی جوامع بشری می شود. لذا، ضروری است متفکران و صاحب نظران مطالعات برنامه درسی در برخورد با این جنبش و موضع گیری موافق یا مخالف در قبال آن، ابتدا ماهیت و بنیادهای فکری و فلسفی حاکم بر آن را شناخته و سپس، با آگاهی و بینشی کامل به ترویج یا نفی تفکرات مطرح شده اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، پست مدرنیسم، برنامه درسی، تدوین برنامه درسی، نقد
  • احمدرضا فاضلی محمود مهرمحمدی صفحات 30-46
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی و مقایسه دیدگاه های دو صاحب نظر در زمینه دانش پایه تدریس و دانش معلمان، لی شولمن و گری فنسترماخر می باشد. شولمن اشکال دانش تدریس را شامل انواع دانش گزاره ای (موضوعی)، دانش موردی و دانش راهبردی می داند و دانش پایه تدریس و دانش معلمان را شامل طبقه های مختلف دانش محتوایی، دانش محتوایی- تربیتی، دانش عمومی تربیتی، دانش برنامه درسی، دانش درباره یادگیرندگان و خصوصیات آنها، دانش درباره موقعیت تربیتی و دانش درباره هدف ها، مقاصد و ارزش های تربیتی و زمینه های تاریخی و فلسفی معرفی می کند. فنسترماخر، اشکال دانش تدریس را به دو دسته کلی، دانش رسمی تدریس و دانش عملی تدریس تقسیم می کند. فنسترماخر عناصر تدریس خوب را شامل فعالیت های منطقی، فعالیت های روان شناختی و فعالیت های اخلاقی می داند. هر دو دیدگاه از اندیشه های شواب تاثیر پذیرفته اند و هر دو دانش تدریس و دانش معلمان را هم از جهت عملی و هم از جهت نظری و موضوعی مورد مطالعه قرار دادند. در این میان، فنسترماخر تاکید بیشتری روی عمل معلمان و دانش عملی آنها دارد.
    کلیدواژگان: دانش تدریس، دانش معلمان، دانش پایه تدریس، لی شولمن، فنسترماخر
  • رضا محمدی چابکی صفحات 47-70
    هدف اصلی این پژوهش، ارائه برخی استلزام های طرح و تدوین نظریه تربیتی با توجه به مولفه های هستی شناختی پارادایم پیچیدگی می باشد. برای دستیابی به این هدف، با بهره گیری از روش های فلسفی، نخست با نقد نحوه اثرگذاری مولفه های هستی شناختی پارادایم سادگی (واقع گرایی ساده، علیت خطی، تعین گرایی) بر نظریه های تربیتی معاصر، به معرفی مولفه های هستی شناختی پارادایم پیچیدگی (واقع گرایی انتقادی پیچیده، علیت پیچیده، تعین گرایی ساختاری) پرداخته شد. سپس، برخی استلزام های تدوین نظریه تربیتی با اتکا به این مولفه ها موردبررسی قرار گرفتند. بر این اساس، نظام تعلیم و تربیت مانند یک فراسیستم پیچیده، خودسازمان دهنده و چندلایه است که در هر یک از سطوح و لایه های آن زیرسیستم هایی حاوی عناصر و عامل های (انسانی و غیرانسانی) مرتبط با یکدیگر وجود داشته و با سازوکارهای پیچیده ای عمل می کنند. مجموعه این روابط سازنده شبکه ای گسترده هستند که طبق نظریه کنشگر-شبکه و با تاکید بر بافت و زمینه نظام تربیتی، شرایط جدیدی برای تولید دانش به وجود آورده و بر این اساس، تلقی جدیدی از مفاهیم یادگیری و یادگیرنده پدید می آید. همچنین، با توجه به ماهیت تحولی جهان هستی، مهم ترین هدف برنامه های درسی دخیل کردن هرچه بیشتر دانش آموزان در جهان خود یا مشارکت در آفرینش جهانی نو می باشد.
    کلیدواژگان: پارادایم پیچیدگی، نظریه تربیتی، هستی شناسی
  • مرتضی کرمی آمنه سیلانه صفحات 71-88
    یکی از اصلی ترین کارکردهای نظام آموزش دانشگاهی فراهم نمودن نیروی انسانی مورد نیاز نهادها و بخش های مختلف جامعه می باشد، کارکردی که شاید امروز به اصلی ترین چالش و آسیب این نظام های آموزشی تبدیل شده است. این همه در حالی است که در برنامه درسی رشته های مختلف، واحدهای درسی جهت کارآموزی دانشجو در محیط های سازمانی پیش بینی شده است. مقاله حاضر در جستجوی عوامل پدیدار گشتن این وضعیت می باشد و علت اصلی را نوع مواجهه با طراحی این محیطها می داند. چنانچه با اتخاذ رویکردی سازنده گرایانه و کل نگر، مسائل و پروژه های واقعی محیط کار محور فعالیت های کارآموزی قرار گیرد، می توان به شکل گیری رویکردی برد- برد کمک نمود. مقاله حاضر سعی می کند با معیار قرار دادن اصول اولیه آموزش به نقد محیط های کارآموزی پرداخته و با تاسی بر نظریه کسب دانش، سازنده گرایی را مناسب طراحی اینگونه محیط ها می داند و به تشریح فرایند طراحی محیط های یادگیری سازنده گرا جهت گذراندن درس کارآموزی می پردازد.
    کلیدواژگان: کارآموزی، محیط یادگیری، برنامه درسی دانشگاهی، سازنده گرایی
  • محمدحسن میرزامحمدی صفحات 89-103
    هدف اصلی این پژوهش، توصیف و استنتاج اصول، هدف ها و روش های تربیتی بر اساس مبادی معرفت شناختی فارابی در رساله فصوص الحکمه می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش پژوهش تحلیل اسنادی و استنتاجی بهره گرفته شد. یافته های حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که عالم بودن واجب الوجود به تمام ممکنات، علم حق عین ذات اوست، علم حق مظهر قدرت اوست، عالم بودن واجب الوجود به کلیات و جزئیات، واحد بودن علم حق و کثیر بودن علوم دیگر، کنه ذات حق قابل شناخت نمی باشد، و ظاهر بودن ذات حق و اعتباری بودن باطن او از مهم ترین ویژگی های علم الهی بر اساس رساله فصوص الحکمه به شمار می روند. همچنین، امکانی بودن شناخت انسان، ناکامل بودن شناخت انسان، تدریجی بودن شناخت انسان و متکثر بودن شناخت انسان از مهم ترین اصول تربیتی حاصل از شناخت واجب الوجود برای سالک بر اساس رساله فصوص الحکمه محسوب می شوند. علاوه براین، وصال حق، کمال نفس مطمئنه، کسب لذت و صدور کرامات به مثابه مهم ترین هدف های تربیتی، و سیر عقلانی برای شناخت حق، شهود عرفانی برای شناخت حق که خود شامل تجرد از تعینات، تامل در حقیقت وجود، فنای در وجود مطلق، شهود علمی و عملی حق، شهود حق در مظاهر تفصیلی، درک حقیقت، و ریاضت نفس در زمره روش های تربیتی حاصل از شناخت واجب الوجود برای سالک بر اساس رساله فصوص الحکمه قلمداد می شوند.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، تربیت، واجب الوجود، سالک، فصوص الحکمه، فارابی
  • حسن باقری نیا صفحات 104-122
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تطبیقی قابلیت های دو رویکرد جدید در حوزه آسیب شناسی تربیت دینی می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش تحلیل و تفسیر انتقادی مفاهیم و نیز قیاس عملی و الگوی فرانکنا بهره گرفته شد. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که هر دو رویکرد سنت گرا و نوگرا با وجود تفاوت هایی که در مبانی فلسفی با یکدیگر دارند، با کثرت گرایی و مدارا همراه هستند. سنت گرایی نصر بر گوهر ادیان و وجه عرفانی و زیبایی شناختی آنها تکیه می کند و قائل به وحدت متعالیه ادیان است و بر پشتوانه متافیزیکی اخلاق در تربیت دینی تاکید ویژه ای دارد. نوگرایی ابوزید نیز بر تاویل و درک فحوای نصوص دینی و جدایی دین و معرفت دینی تکیه می کند. از این رو، با انحصارگرایی در فهم دین سازگاری ندارد و تا حد ممکن تفسیر از دین را هرچه معقول تر و مقبول تر می نماید. تربیت دینی سنت گرای نصر به خودشناسی و تربیت اراده و خواسته ها و نیز هیجان ها و عواطف می پردازد. در حالی که رویکرد نوگرایانه ابوزید به تربیت توانایی های ذهنی در جهت روشنگری، آزادی و عدالت و برابری انسان ها می پردازد.
    کلیدواژگان: بنیادگرایی، سنت گرایی، نوگرایی، تربیت دینی، سید حسین نصر، نصر حامد ابوزید
  • یحیی کاظمی صفحات 123-146
    هدف اصلی این پژوهش، تدوین ابزارهای پژوهشی برای تایید فرضیه های تحلیلی– استدلالی می باشد. برای دستیابی به این هدف، از روش پژوهش تحلیلی بهره گرفته شد. به منظور ارزیابی فرضیه های این پژوهش از ابزارهای مطرح شده در همین پژوهش یعنی وزن دهی به دلایل و تکرار استدلال استفاده شد. نتایج ابزار وزن دهی به دلایل نشان داد که وزن دلایل فرضیه اول 8، و برای فرضیه دوم، 4 می باشد. با استفاده از ابزار تکرار استدلال نیز، متخصصین در فرضیه اول برای دلایل موافق 25/4 امتیاز بیش از دلایل مخالف آن دادند و در فرضیه دوم به دلایل موافق فرضیه 25/6 امتیاز بیش از دلایل مخالف آن داده شد و فرضیه های تحقیق را برگزیدند. بر این اساس، وزن دلایل موید یک فرضیه و نیز انتخاب داوران مستقل، نشانه برتری یک فرضیه بر فرضیه های مشابه در پژوهش های تحلیلی معرفی شده است. بنابراین، پیشنهاد می شود برای ارزیابی فرضیه ها در پژوهش های تحلیلی مانند فلسفه و ریاضی از این ابزارها استفاده شود.
    کلیدواژگان: نظام مندسازی پژوهش، پژوهش استدلالی، پژوهش فلسفی، پژوهش تحلیلی، ابزار وزن دهی به دلایل، ابزار تکرار استدلال
|
  • Maghsood Amin Khandaghi, Sayyed Ali Ghaderi Pages 5-29
    The main aim of this study was identifying effects of post modernism paradigm and to criticize of its functions in the field of curriculum and its epistemological domains. To get this purpose، it was used an analytical-inferential method. After inquiring in viewpoints of advocate and critic thinkers of this intellectual stream، the results were demonstrated that although this paradigm has insufflated a new inspirit in the body of curriculum studies and has call thinkers of this domain for inevitable review and reform the foundations and even practices of curriculum and pay attention to its neglected and hidden issues، such as promoting critical thinking in students، highlighting the contribution of teachers and students in producing of curricula، respect to multiplicity of ideas and tolls of being limited to mechanical patterns، But denying many of basis، instituted thoughtful values and efforts cleaning up and deconstructing of them will lead to anarchy، chaos and nihilism in human societies. Therefore، in encountering with this paradigm، it is necessary for thinkers and authorities of curriculum studies that firstly recognize the nature and philosophical foundations that have control on it before taking up an agreement or disagreement position about it and then do proper actions for propagation or rejecting its ideas with complete awareness and insight.
    Keywords: modernism, postmodernism, curriculum, curriculum development, critique
  • Ahmadreza Fazeli, Mahmoud Mehrmohammadi Pages 30-46
    The purpose of this study was to review and compare the views of two experts in the field of basic teaching knowledge and teachers knowledge، Lee Shulman and Gary Fenstermacher. Shulman forms of teaching knowledge include: propositional knowledge (subject)، strategic knowledge and strategic knowledge. Shulman Basic knowledge of teaching and teachers knowledge، including classes، such as: Content knowledge، Pedagogical content knowledge، pedagogical knowledge، curriculum knowledge، knowledge of learners and their characteristics، knowledge of educational status and knowledge about goals، purposes and values of education and historical context and philosophical views. Fenstermacher divided forms of teaching knowledge، knowledge of formal teaching and practical teaching knowledge. Fenstermacher raises good teaching and good teaching elements including logic operations، psychological operations and activities as ethical. Both influenced Schwab''s ideas and both studied teachers knowledge of the practical and theoretical issues. But Fenstermacher is more emphasis on the practical knowledge of teachers and their work.
    Keywords: teaching knowledge, teacher's knowledge, knowledge basic teaching, Lee Shulman, Fenstermacher
  • Reza Mohammadi Chaboki Pages 47-70
    The main purpose of this research is the presentation of some prerequisites of educational theorizing with regard to ontologic components of complexity paradigm. For this purpose، by using the Philosophical methods، after making mention of how ontologic components of simplicity paradigm (Naive Realism، Linear Causation، Determinism) influence contemporary educational theories، ontologic components of complexity paradigm (complex critical realism، structural determinism، complex causation) were defined. Then، some prerequisites of educational theorizing based on these components were studied. In this regard، educational System is a complex supersystem، self-organized and multilayer that in every layer، there are subsystems with alements and correlated actors (humans and nonhumans) which act in complex mechanisms. This set of correlations makes a widespread network wich according to actor-network theory and whith emphasis on context of educational system make new qualifications for knowledge producing and new conceptulising of learning and learner. Regarding to nature of universe transitions، also the most important purpose of curriculums is to participate students in their universe or the creation of a new universe.
    Keywords: Complexity Paradigm, Educational Theory, Ontology
  • Morteza Karami, Ameneh Seilaneh Pages 71-88
    One of the main functions of academic systems is supplying manpower of various sectors of society which has become a great challenge for such systems. However in the curriculum of various academic subjects، during the final semesters، practical courses for students have been considered، which are intended to make them ready for corporate environments. This article tries to find factors which have part in this situation and believes this is due to the design of such environments. In fact students are somehow wandering through the organizations to pass these courses; and academic system does not play an active role in shaping the learning environment. This leads to unhappiness and lack of employers'' interest to accept the students. Therefore students are not successful in the enterprise environment. Perhaps the main concern of students is receiving institutional approval for apprenticeship courses and lack of practicality results in that these courses not be taken seriously. We can help to form a win-win approach providing that real issues and work-base projects are manipulated for training based on constructivist and holistic approach. Based on the basic principles of education this paper tries to review apprenticeship environments and then by using constructivism theory، considers constructivism approach as an ideal method to design such environments and then describes the process of designing learning environments for apprenticeship courses.
    Keywords: apprenticeship, learning environment, academic curriculum, constructivism
  • Mohammad Hassan Mirzamohammadi Pages 89-103
    The basic aim of this research is description and deduction of principles، aims، and methods based on the epistemological foundations of Farabi in Fusus Al-Hikmah. To get this aim، the method was documentary analysis and deduction. findings show that: necessary being is aware of all contingent beings، there is a unity between the essence of God as a ultimate truth and his knowledge، necessary being is aware of both universals and particulars، God knowledge is unique and simple while others are multiple، the depth of the essence of God is not perceptible، the essence of ultimate truth is appear and his inward is relative (mental). Possibility in human episteme، are from most important features of divine knowledge. incompleteness in human episteme، graduall in human episteme، and multiplicity in human episteme most important educational principle for a wayfarer to recognize ultimate truth joining the ultimate truth، perfection of the peaceful soul، acquisition of pleasure and issuing the miraculous deeds most important educational aims for a wayfarer to recognize ultimate truth، intellectual journey for knowing the ultimate truth، mystical intuition for knowing ultimate truth which contains in its turn the abstraction from determinations، contemplating the truth of being، annihilation، in the absolute being، theoretical and practical intuition of ultimate truth، the intuition of ultimate truth in its differentiated manifestations understanding the truth and abstinence of soul most important educational methods for a wayfarer to recognize ultimate truth.
    Keywords: epistemology, education, necessary being, wayfarer, Fusus Al Hikmah, Farabi
  • Hassan Bagheri Nia Pages 104-122
    The main purpose of this study is to Comparative of two alternative approaches capabilities in the field of religious education pathology. Salafism and Fundamentalism is moving toward quasi education in religious education; But Religious traditionalism and post revivalism can be adopted an alternative approach to religious education. Critical analysis and interpretation of concept method used in this research. The results showed that although the principles of both traditionalist and modernist approaches in philosophical foundation are not the same but are associated with pluralism and tolerance. Nasr’s traditionalism relies on the essence of religions and mystical and aesthetic aspects and believes in the Transcendental Unity of religions and has a special emphasis on the metaphysical ethics supporting in religious education. Abu zayd relies on the interpretation of religious texts and understand its tenor and to separate religion and religious knowledge from each other. Hence it is not compatible with the exclusivity in understanding and interpretation of religion and makes as much as possible a more reasonable and more acceptable. Traditionalist religious education focuses on self-scrutiny And refine the will and desires، and emotions، While Abu zayd approach focuses on the teaching of mental abilities in order to enlightenment، freedom and justice and human equality.
    Keywords: fundamentalism, Traditionalism, post revivalism, Religious Education, Seyyed Hossein Nasr, Nasr Hamed Abu zayd
  • Yahya Kazemi Pages 123-146
    Main purpose of the present research is to invent some tools for confirming hypotheses in Analytic-reasoning researches. For this regard، the Analytic research is used. The present tools، Weighting to Reasons Tool (WRT) and Repeat Reasoning Tool (RRT) are used for evaluating hypotheses of the current research. The results of the WRT shows that Reasons Weight (RW) for the first hypothesis is 8 and for the second hypothesis is 4. Also، the RRT shows that favor reasons of the first hypothesis obtained 4. 25 advantages more than its opposite reasons and in the second hypothesis، favor reasons obtained 6. 25 advantages more than the opposite reasons by the experts that preferred the research hypotheses. Accordingly، the RW that support of a hypothesis and preference of referees is offered as superiority of a hypothesis in comparing with the similar hypotheses. Therefore it is suggested that for evaluating a hypothesis in the analytic research such as philosophy and Mathematics these tools be used.
    Keywords: research, reasoning, analytic, Weighting to Reasons, Repeat Reasoning Tool