فهرست مطالب

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1395)

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پژوهشی
  • محمدرضا مدنی فر، خسرو باقری، فاطمه زیباکلام، علیرضا صادق زاده صفحات 5-22
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی و نقد مفهوم انتخاب گری آدمی در بستر اندیشه های هری فرانکفورت و چارلز تیلور بر مبنای نظریه اسلامی عمل است. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش تحلیل مفهومی و استنتاج بهره گرفته شد. فرانکفورت در تفکیک امیال آدمی معتقد است درحالی که امیال مرتبه اول، امیالی موجودند، امیال مرتبه دوم، حاصل موضعی هستند که آدمی نسبت به امیال مرتبه اول اتخاذ می کند. تیلور با پذیرش کلی این مدل مرتبه بندی شده، قائل به ضرورت اصلاح و بازنگری در این دیدگاه است. وی بر تاثیر مولفه زبان و اجتماع در ماهیت این امیال تاکید می کند. ارزیابی این دو دیدگاه از منظر نظریه اسلامی عمل، اشتراک ها و تفاوت-هایی را بین حالات سه گانه نفس آدمی با الگوی مرتبه بندی شده امیال آشکار می کند. این مقایسه که در چهار محور مختلف صورت می پذیرد، حاکی از آن است که از منظر نظریه اسلامی عمل، نقش ارزش های اجتماعی در امیال مرتبه دوم، نیازمند بازنگری است. سرانجام، بایسته هایی تربیتی برآمده از این بررسی در سه محور «گسترش و تنوع بخشی به امیال مرتبه اول»، «زمینه سازی برای تکوین امیال مرتبه دوم» و «تقویت ارتباط تامل با عمل» ارائه گردیدند.
    کلیدواژگان: رویکرد اسلامی عمل، تربیت، هری فرانکفورت، چارلز تیلور، امیال مرتبه دوم
  • مسعود صفایی مقدم، بهاالدین رحمانی، محمدجعفر پاک سرشت، سیدمنصور مرعشی صفحات 23-45
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی مبانی و اصول اخلاق اسلامی در ارتباط معلم با دانش آموزان می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش تحلیلی- استنتاجی بهره گرفته شد. بر پایه نتایج به دست آمده، نخست هشت اصل اخلاقی مربوط به ارتباط معلم با دانش آموزان از متون دینی و تربیتی اسلام استنتاج شدند. این اصول عبارتند از: صداقت و درستکاری، تواضع و فروتنی، آسیب نرساندن، عفت پیشگی و پاک دامنی، تکریم دانش آموزان، عدالت و انصاف، وفاداری به تعهدات حرفه ای و احسان و نیکوکاری. سپس قواعد اخلاقی مربوط به هر یک از این اصول از متون معتبر اسلامی و آثار اخلاقی و تربیتی سایر اندیشمندان استنتاج شدند.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، اخلاق حرفه ای، اصول اخلاقی، معیارهای اخلاقی، ارتباط صاحبان حرفه با انسان ها، ارتباط معلم با دانش آموزان
  • مقصود امین خندقی، اعظم زرقانی، بختیار شعبانی ورکی، نعمت الله موسی پور صفحات 46-68
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط میان دانش نظری و عملی معلمان در هر یک از پارادایم های اجرای برنامه درسی است. بر مبنای سه نوع پارادایم حوزه مطالعاتی برنامه درسی که با مطمح نظر قرار دادن نسبت میان نظریه و عمل شکل گرفته است، به بیان سه نوع رابطه میان دانش نظری و دانش عملی مورد نیاز معلمان در تدریس پرداخته شده است. این سه نوع رابطه، در دل سه پارادایم برای اجرای برنامه درسی، مورد بحث قرار گرفته اند. این سه پارادایم با ترکیبی از عناوین پارادایم های حوزه مطالعات برنامه-درسی و اجرای برنامه درسی، فنی- وفادارنه، فکورانه- انطباقی و انتقادی- برآمدنی نام گذاری می شوند. هر یک از این سه رابطه، پیامدهای متفاوتی را نیز برای شکل گیری برنامه های درسی رشد و توسعه حرفه ای معلمان در بردارد. در پارادایم فنی- وفادارنه، برنامه-های رشد حرفه ای بر انتقال دانش نظری و مهارت آموزی در فنون هر چه اثر بخش تر تدریس تاکید دارد. این برنامه ها در پارادایم فکورانه- انطباقی ضمن توجه به انتقال دانش نظری بروز، رشد و پرورش تامل عملی معلمان را مطمح نظر قرار می گیرد. برنامه های رشد حرفه ای در پارادایم انتقادی- برآمدنی نیز شکلی از پژوهش فردی یا گروهی، به خود می گیرد.
    کلیدواژگان: دانش نظری، دانش عملی، پارادایم، اجرا، برنامه درسی
  • علی کریمی گیلده، علیرضا صادق زاده قمصری*، سید مهدی سجادی، خسرو باقری نوع پرست صفحات 69-82

    هدف اصلی این پژوهش، واسازی مفهوم تفاوت های فردی در راستای نیل به عدالت آموزشی و نقد نتایج به دست آمده بر مبنای رویکرد بازسازی هابرماس است. برای دست یابی به این هدف، از رهیافت های پژوهشی واسازی و بازسازی بهره گرفته شد. نتایج واسازی مفهوم تفاوت های فردی نشان داد که برداشت رایج دارای هدف های ایدئولوژیک شامل جلوه قانونی دادن، فریب، اشتراک در تفاوت ها و تفکیک دانش آموزان می باشد. واسازی، با ایجاد تردید در این دیدگاه رایج، لزوم جابجایی قطب های تضاد را آشکار می کند. از منظر نقد بازسازنده برخی از وجوه تضاد منبع خلاقیت هستند و نباید واسازی شوند.

    کلیدواژگان: واسازی، بازسازی، تفاوتهای فردی، دریدا، هابرماس
  • سعید آزادمنش، نرگس سجادیه، خسرو باقری نوع پرست صفحات 83-103
    هدف اصلی این پژوهش، تبیین ماهیت دوران کودکی از منظر رویکرد اسلامی عمل می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش پژوهش تحلیل مفهومی، از نوع مفهوم پردازی بهره گرفته شد. بنابراین، مبانی انسان شناختی نظریه اسلامی عمل با نظر به مختصات دوران کودکی تحلیل و بازتعریف شدند. در رابطه با ماهیت دوران کودکی از منظر رویکرد اسلامی عمل، در یک نگاه کلی می توان گفت که دوران کودکی، دوران گذار به عاملیت است. در این زمینه می توان به ویژگی های دوران کودکی از منظر رویکرد اسلامی عمل اشاره کرد. این ویژگی ها که در قالب مبانی انسان شناختی قابل طرح می باشند، از تحلیل مبانی انسان شناختی به دست آمده اند. «حضور ناب تر میل فطری در کودک»، «درهم تنیدگی امیال و اراده کودک» و «وجود توان اندیشه ورزی در کودک» برخی از گزاره های واقع نگر انسان شناختی معطوف به دوران کودکی از منظر رویکرد اسلامی عمل محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: دوران کودکی، رویکرد اسلامی عمل، ماهیت، تحلیل مفهومی، شناخت، عاطفه، اراده
  • زهرا طبیبی، عقیله سادات موسوی جهان آبادی صفحات 104-124
    هدف اصلی این پژوهش، تبیین چگونگی اثر فرهنگ بر تحول کودک بر مبنای نظریه آشیانه تحول می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش مطالعه کتابخانه ای بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که فرهنگ، عامل های محیطی تاثیرگذار بر تحول کودک را سازمان می دهد. از این رو، اثر این عامل ها در مقایسه با عامل های سازمان نایافته بر تحول بیشتر است. همچنین، باورهای قومیتی والدین به مثابه غشایی که با نظام های بزرگ تر فرهنگی در ارتباطند، در فرایند تحول نقش سازمان ده را ایفا می کند و هدف های تربیتی و در نتیجه کارکردهای فرزندپروری را شکل می دهند. در این میان، کودک نقش فعالی در تحول خود دارد، به طوری که کودک و آشیانه تحولی اش با یکدیگر پرورش و توسعه می یابند. این مهم حاکی از پویایی و انعطاف پذیری آشیانه تحول است تا بتواند با تفاوت های فردی کودک انطباق یابد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرزندپروری، شیوه خواباندن، سرشت، ابراز هیجان، باورهای قومیتی
  • پروین بازقندی، سعید ضرغامی، یحیی قائدی، علیرضا محمودنیا، خسرو باقری نوع پرست صفحات 125-146
    هدف این پژوهش، تبیین نقش ابعاد مختلف ماهیت علم در آموزش علوم است. لذا، همسو با نظریه پیچیدگی و با بهره گیری از نگرشی کل نگرانه، چنین استدلال شد که طرح پرسش های فلسفی در قلمروهای تاریخ، جامعه شناسی و روان شناسی علم نیز به فلسفه علم در روشنگری ماهیت علم کمک می کند. بر اساس یافته ها بازنگری در بینش استقرایی و توجه به جنبه سازه گرایانه علم در کنار ماهیت واقع گرایانه آن در تدریس علوم ضروری است. اندیشیدن در تاریخ علم نیز فهم علم در بستر تاریخ را ایجاب می کند. اشاره جامعه شناسی علم نیز روشنگری نقش دانشمندان در توسعه اجتماعی و تعامل با دیگر عاملان اجتماعی چون فیلسوفان و هنرمندان است. قلمرو روان شناسی علم نیز روشن می کند که آزاد گذاشتن دانش آموزان در اندیشیدن در حوزه علم بر مبنای تمایلات زیبایی شناسانه و متافیزیکی و ورای باور همگانی زمینه بروز ایده های نو در فراگیر است. بنابراین، پرورش نگرش کل نگرانه فراگیران در علم آموزی اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: تدریس علوم، نظریه پیچیدگی، ماهیت علم
|
  • Mohamadreza Madanifar, Khosrow Bagheri Noaparast, Fatemeh Zibakalam, Alireza Sadegh Zadeh Pages 5-22
    The main aim of this research is examining and criticizing the concept of human choice in terms of Harry Frankfurt and Charles Taylor's view based on Islamic theory of action. Conceptual analysis and inference are used as research methods for this aim.
    Frankfurt in discrimination of human desires says whereas first order desires are given, second order desires are results of human position. Regarding this general Frankfurtian hierarchical Model of human desires, Taylor endeavors to revise it concerning second-order desires. He emphasizes on language and society in second-order desires creation process. Examining views of Frankfurt and Taylor on human desires upon Islamic Theory of Action reveals some compromises and differences. Triple states of human soul (nafse) - in Islamic theory can be correspond with hierarchical model of human desires. Comparative analysis has been done in four dimensions, indicats that based on Islamic view of action, role of social values in second-order desires requires some modifications. Finally, educational implications of this discussion explained in these three topics: “improvement and diversification of first-order human desires”, “planning for second-order human desires formation” and “supporting relation between reflection and action”.
    Keywords: Islamic Theory of Action, Education, Harry Frankfort, Charles Taylor, second order desires
  • Masoud Safaei Moghaddam, Bahaeddin Rahmani, Mohammad Jaafar Pakseresht, Sayyed Mansour Maraashi Pages 23-45
    The main purpose of this research is investigation of foundations and principles of Islamic ethics concerning the relationship of teacher with students. To achieve this goal, the analytical - inferential method was used. Based on the results, at first eight ethical principles related to the relationship of teacher with students were deducted from Religious and educational texts of Islam. These principles containing: truthfulness and honesty, humility, non-maleficence, chastity, honoring the students, justice and fairness, fidelity to professional commitments, and beneficence. Then, the ethical rules related to these principles were deducted from authentic Islamic texts and ethical and educational works of different thinkers.
    Keywords: Islamic ethics, ethical principles, ethical criterions, professional men's relationship with people, Relationship between Teacher, Students
  • Maghsood Amin Khandaghi, Azam Zarghani, Bakhtiar Shabani Varaki, Nematallah Mosapour Pages 46-68
    The aim of this study is investigation of the relation between theoretical and practical knowledge of teachers in curriculum implementation paradigms. In this article, three relationships between theoretical knowledge and practical knowledge were presented. These were formed with regard to three paradigms in curriculum studies field which based on relationship between theory and practice. Three relationships between theoretical knowledge and practical knowledge were discussed in three paradigms of curriculum implementation. The combination of these paradigms and curriculum implementation models form three curriculum implementation paradigms which are named technical-faithfully, reflective- adaptive and critical-emergent. Any of these relationships have diverse consequences for teacher's professional development Curriculum. In technical- faithfully paradigm, teacher's professional development Curriculum emphasize on knowledge transferring and training for teaching effectively. In reflective- adaptive paradigms, the growth and development of teacher practical reflection is concerned. Teacher's professional development Curriculum in critical-emergent paradigm is a form of individual or collective research.
    Keywords: Theoretical knowledge, practical knowledge, paradigm, implementation, curriculum
  • Ali Karimigildeh, Alireza Sadeqzadeh*, Sayed Mahdi Sajadi, Khosrow Bagheri Noaparast Pages 69-82

    The purpose of this study is deconstruction the concept of “individual differences” to achieve educational justice and critique of its implications from Habermas's reconstruction approach. To achieve this purpose, approches of deconstruction and reconstruction is used. The findings from deconstruction showed that common understanding of this concept has ideological goals, including legalization, to deceit, shairing of students to differences and segregation of students. Deconstruction by creating doubt in the popular view, the need to reconstruction it reveals. From reconstructive critiqe, some aspects of individual differences as a source of creativity should be considered and should not be deconstructed.

    Keywords: Habermas, Derrida, deconstruction, reconstruction, individual differences, educational justice
  • Saeed Azadmanesh, Narges Sajadieh, Khosrow Bagheri Pages 83-103
    The main Purpose of this study is the exploration of childhood nature from the perspective of Islamic action theory. For this purpose, conceptual analysis, conception development method was used. So anthropological foundations of Islamic view of action were redefined with regard to the childhood. Regarding the nature of childhood from the perspective of Islamic action theory, on the overall look, one can say that childhood is a period of transition to the agency. In this context, some features of childhood can be noted. Assuming Islamic view and its philosophical perspective on human being, we provide some descriptive foundational statements about child nature. “Child's Fitr desire is purer”, “desires and will are intertwined in children” and “the child has the Thinking ability” are some of anthropological descriptive foundations of the child from the perspective of Islamic action theory.
    Keywords: Childhood, Islamic view of action, nature, Child, Adult, Cognition, Inclination, Will
  • Zahra Tabibi, Aghileh Sadat Mousavi Jahanabadi Pages 104-124
    The aim of the current study was to explain the way culture influences the development of children based on the theory of developmental niche. For this, a library based method was conducted. The current research concluded that culture organizes the environmental factors influencing child development. Hence, organized factors impact development more likely than unorganized ones. The theory gives a more important role to parental ethnotheory subsystem which acts as a nexus through which parents’ beliefs are related to the larger culture and organises the other two subsystems. Also, parental ethnotheories influences parenting goals and in consequence parenting practices. Additionally, child has an active role in his/her development. Child and his/her niche are developed together. This implies that developmental niche is dynamic and flexible adapting itself to individual differences of children.
    Keywords: culture, parenting, sleeping patterns, temperament, emotion expression, ethnotheories
  • Parvin Bazghandi, Saeid Zarghami, Hamrah, Yahya Ghaedi, Alireza Mahmudnia, Khosrow Bagheri Noaparast Pages 125-146
    The aim of present study is providing an explanation of the roles that different aspects of the science nature play in teaching science. Through a holistic attitude according to complexity theory, it is argued that raising philosophical questions in history, sociology, and psychology helps in clarifying the nature of science. According to the findings, there is a need for a revision in the inductive insights and a focus on the constructivist dimension in teaching. Thinking about the history of science would facilitate understanding science in the context of history. The sociological implication of the science indicates to the significance share of scientists in social development,and the interaction between scientists and other social agents such as philosophers and artists. Philosophizing in the field of psychology reveals that encouraging the students to think about science freely and based on the aesthetic and metaphysical inclinations could provide the chances for the development of new ideas in the learners. Finally, developing a holistic view in the learners is important.
    Keywords: Teaching science, Complexity theory, The nature of science