فهرست مطالب

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1396)

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1396)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/01/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • موسی توماج ایری *، ایرج نیک سرشت صفحات 5-24
    هدف اصلی این پژوهش بررسی مشکلات معرفت شناختی یادگیری مفاهیم علوم تجربی توسط دانش آموزان می باشد. برای این منظور از مفهوم موانع معرفت شناختی و روش روانکاوی معرفت عینی موردنظر گاستون باشلار بهره گرفته شد. روش روانکاوی معرفت عینی دارای سه وجه عمده روانکاوانه، معرفت شناختی و تاریخی است. روانکاوی معرفت عینی، با لحاظ این وجوه، به بررسی عوامل و موانعی که سد راه پیشرفت و توسعه علم شده اند، می پردازد. موانع معرفت شناختی علاوه بر نقش تعیین کننده ای که در پژوهش های علمی دارند، دارای پیامدهای تربیتی مهمی نیز در زمینه آموزش علوم تجربی هستند.
    در این نوشتار ضمن اشاره به دلالت های تربیتی عمده موانع معرفت شناختی در آموزش علوم تجربی، رویکردی جدید به آموزش علوم پیشنهاد شد. در رویکرد پیشنهادی بر استفاده از خطاهای معرفت شناختی دانش آموزان در جهت شناسایی و رفع موانع یادگیری تاکید شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که به کارگیری پیامدهای موانع معرفت شناختی در آموزش علوم می تواند با شناسایی و رفع موانع یادگیری، از جوانب مختلف به ارتقا کیفیت آموزش علوم تجربی یاری رساند.
    کلیدواژگان: باشلار، موانع معرفت شناختی، آموزش علوم تجربی، آموزش علم، روانکاوی معرفت عینی، مانع آموزشی، موانع یادگیری، پیشاعلم، ذهنیت علمی، ذهنیت بدوی
  • سعید ضرغامی* صفحات 25-36
    هدف اصلی این پژوهش، تحلیل و ارزیابی ماهیت ارتباط بین معلم و فراگیران در نسل نو یادگیری الکترونیک می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش نمودشناسی بهره گرفته شد. مبنای نظری چنین ارزیابی آن است که به تعبیر هایدگر فناوری خنثی نیست و آن چنان که آیدی اشاره کرده است، فاوا برخی از ابعاد تجربه ما را به بهای تضعیف برخی دیگر از ابعاد آن، تقویت می کند. همچنین این پرسش مطرح شد که تغییر ماهیت ارتباط در موک ها، چه دستاوردها و کاستی هایی به دنبال دارد. در این مطالعه، نخست تحلیل شد که چگونه یادگیری الکترونیکی، ماهیت ارتباط بین معلم و فراگیران را متحول نموده، سپس استدلال شد که چگونه ماهیت ارتباط در موک ها، با ارتباط مطلوب میان معلم و فراگیر رویارو می شود. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که موک ها با تغییر ماهیت ارتباط، توان فراگیران برای برقراری تعاملات اجتماعی را به طور موثری تسهیل می کنند و درعین حال سبب ارتباط همسان می شوند.
    کلیدواژگان: موک ها، ارتباط معلم و فراگیران، نمودشناسی، یادگیری برخط شبکه ای
  • سید محمد بهروز *، اسماعیل ضرغامی صفحات 37-58
    هدف اصلی این پژوهش، واکاوی «یادگیری» از منظر زیست شناسی و بوم شناسی است. براین اساس، یادگیری به مثابه بخشی از فرایند شکل دهی به فیزیولوژی، ریخت شناسی و رفتار فرد در محدوده مرزهای ذات زیستی ارگانیسم، به منظور انطباق با محیط تعریف می شود. ازآنجاکه ذات زیستی کودک انسان در دوره بسیار طولانی تکامل و در بوم شناسی طبیعی خاصی شکل می گیرد، نوعی گرایش ذاتی به ارتباط با طبیعت در انسان وجود دارد که آن را زیست گرایی نامیده اند و به شکل مجموعه ای از تجربه های عاطفی و هیجانی بروز پیدا می کند که با قواعد یادگیری سازش یافته ای در ارتباط است و به بقاء گونه در آن زیستگاه خاص کمک می کند؛ لذا، به نحوی خودانگیخته و موقعیت مند، خط سیر رشد و یادگیری کودک را هدایت می کند. درحالی که محیط رشد و یادگیری کودکان امروز بیشتر در فضاهای بسته ای است که در آن خودانگیختگی، تعامل و تحرک مستقل کودکان به شدت محدود می شود. به طورکلی، نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که برای یادگیری درخور، باید امکان حضور خودانگیخته گروه های کودکان در محیط های طبیعی فراهم آید. این نتیجه گیری دلالت های مهمی برای برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی و آموزش کودکان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: یادگیری، زیست شناسی، بوم شناسی، طبیعت، زیست گرایی، عواطف، تحرک
  • حسن کاویانی*، محمد جواد لیاقت دار، بی بی عشرت زمانی، یاسمین عابدینی صفحات 59-78
    هدف اصلی این پژوهش، تبیین چارچوب نظری مفهوم کلاس معکوس و پاسخ به این سوال است که رویکرد کلاس معکوس که ادعای فراگیر محوری و یادگیری فعال دارد، چگونه به چالش مدیریت زمان در کلاس درس و تسهیل یادگیری فراگیر محور و فعال پاسخ می دهد؟ برای دست یابی به این هدف از روش مرور نظام مند و تحلیل مفهومی بهره گرفته شد. نتایج نشان داد هر یک از مولفه های اساسی کلاس معکوس دربرگیرنده عناصری می باشند. به طور نمونه، مولفه آموزش داخل کلاس درس شامل نظریه های یادگیری فراگیر محور و فعالیت های تعاملی و مولفه آموزش خارج از کلاس درس شامل تئوری های یادگیری مدرس محور و آموزش مستقیم می شوند. کلاس معکوس با انتقال سخنرانی به خارج از کلاس درس و اختصاص زمان کلاس به بهبود درک فراگیران و فعالیت های یادگیری جهت درک عمیق تر مفاهیم درسی و رفع اشکال به چالش های مذکور پاسخ می دهد. علاوه براین، فعالیت های یادگیری فراگیر محور شامل یادگیری فعال، یادگیری از طریق همتایان، یادگیری همیارانه، یادگیری حل مسئله و یادگیری مشارکتی می شوند که همسو با شواهد نظری کلاس معکوس می باشند.
    کلیدواژگان: کلاس معکوس، یادگیری فراگیرمحور، سازنده گرایی
  • محمد مظفر*، سیدمهدی سجادی، خسرو باقری نوع پرست، علیرضا صادق زاده صفحات 79-102
    هدف اصلی این پژوهش، استنتاج اصول یاددهی-یادگیری از نو مفهوم پردازی شک دکارتی بر اساس انتقادهای معرفت شناختی شک سوفیستی پروتاگوراس است. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش نقد بیرونی، استنباط، نو مفهوم پردازی و استنتاج بهره گرفته شد. یافته های به دست آمده حاکی از آن است که شیوه معرفتی دکارت در شک مقطعی- خطی، تعقل گرایی، آفت زدایی معرفتی ناپیوسته، استقلال ذاتی و خودمحوری انسان، کمیت گرایی، انتقادگرایی، قاعده مندی و انسجام گرایی برای اصول یاددهی- یادگیری در نظام تربیتی با انتقادهایی روبرو است. یکی از این انتقادها، نقدهایی است که شک سوفیستی پروتاگوراس بر ارائه قواعد کلی، اصالت و تساوی عقل، فاعل شناسا، میزان و معیار حقایق، ساختارمندی معرفتی، اتحاد و طبقه بندی علوم، نحوه شک ورزی و جستجوگری حقیقت، انتقادگرایی و انکار شرایط فرهنگی-اجتماعی به شک دکارتی وارد نموده و برای رفع این خلا و اشکالات از دیدگاه خود به بازسازی و نو مفهوم پردازی آن پرداخته و با استنتاج اصول شک ورزانه پژوهشی متداوم، شک ورزی انتقادگرایانه، آفت زدایی کیفی، هنرگرایی، خودمحوری چندگانه، امتزاج افق ها و بازنمایی –توزیعی از آن در یاددهی-یادگیری مانع جزم گرایی و شک سیستمی در شک دکارتی شده است.
    کلیدواژگان: شک، شک روشی دکارت، شک سوفیستی، شک پروتاگوراس، اصول یادهی-یادگیری، نو مفهوم پردازی
  • نقد مقاله
  • سید مهدی سجادی * صفحات 103-118
    هدف اصلی این پژوهش، نقد گفتمان تلفیق التقاطی با تاکید بر نقد آثار یکی از اندیشمندان حوزه تعلیم و تربیت در ایران است که طی دو دهه اخیر، فعالیت های علمی و پژوهشی خود را با ابتناء به رویکرد تلفیق التقاطی به پیش برده است. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش تحلیل مفهومی، نوسازی مفهومی، تحلیل انتقادی و سپس استنتاج بهره گرفته شد. بنابراین، با طرح پرسش های اساسی در خصوص منطق حاکم بر گفتمان تلفیق التقاطی و نقد رویکرد مختار دکتر خسرو باقری نوع پرست این نتیجه به دست آمد که گفتمان تلفیق التقاطی در تبیین وجه امکان منطقی بازسازی سازوارانه موفق نبوده از ابهامات و کاستی هایی به ویژه از منظر منطق و روش شناسی تلفیق التقاطی رنج می برد.
    کلیدواژگان: تلفیق التقاطی، تلفیق، نظریه، گفتمان، بازسازی سازوارانه
  • خسرو باقری نوع پرست* صفحات 119-123
    نخست از دکتر مهدی سجادی سپاسگزارم که کوشیده است دیدگاه من در مورد ترکیب سازوار نظریه ها را موردنقد قرار دهد. ایشان در این مقاله، نقد را ابتدا متوجه همه رویکردهای ترکیب نگر دانسته و سپس، دیدگاه من را چون مصداقی از آن، موردنقد قرار داده است. ضمن تشکر از ایشان برای بذل کوشش در جهت گشودن باب گفتگو، نکاتی را بیان می کنم که مشخص شود این نقدها تا چه حد صائب اند. به موازات نقد کلی و نقد خاص در مقاله مذکور، پاسخ را در دو قسمت بیان می کنم.
    کلیدواژگان: تلفیق التقاطی، حقیقت
  • مروری
  • شهین بنی اسد، رضوان حسین قلی زاده*، مقصود امین خندقی صفحات 124-148
    هدف اصلی این پژوهش، تبیین شکاف نظریه، تحقیق و عمل در برنامه تعالی مدیریت مدرسه با تکیه بر سیر تاریخی جنبش اثربخشی مدرسه از دهه 1960 تاکنون می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش اسنادی بهره گرفته شد. مرور رویدادهای تاریخی معطوف به جنبش اثربخشی مدرسه حاکی از توسعه کمی و کیفی فعالیت های صورت گرفته به شکل نظام مند برای کاهش شکاف بین نظریه، تحقیق و عمل می باشد. اثربخشی، تعالی و بهبود، نقاط عطف این مطالعات در طول تاریخ اصلاحات آموزشی قلمداد می شوند. دستاورد مهم این مطالعات، خلق پیکره دانش اثربخشی مدرسه است که با روندی تکاملی، تصویری روشن از سیمای مدرسه اثربخش در همگرایی با تعالی و بهبود ارائه نمود. هم سویی و همراهی متخصصان، محققان آموزشی و مجریان و نیز تاکید بر اجرای برنامه های مبتنی بر شواهد پژوهش زمینه محور از مهم ترین دلالت های مطالعات مدارس اثربخش به شمار می روند. این درحالی است انطباق این دستاوردها با تجربه اصلاحات آموزشی در ایران به ویژه برنامه تعالی مدیریت مدرسه حاکی از ناهم سویی مشاهدات صورت گرفته با ویژگی ها و ملاحظات جنبش اثربخشی و نبود ارتباط و تعامل پویا و موثر محققان، متخصصان و سیاست گذاران آموزشی است.
    کلیدواژگان: جنبش مدارس اثربخش، جنبش تعالی، مدیریت کیفیت فراگیر، جنبش بهبود، مدیریت مدرسه محور
|
  • Mousa Toumajiri *, Iraj Nikseresht Pages 5-24
    The main purpose of this paper is to investigate the epistemological problems of learning the concepts of empirical sciences by students. For this purpose, the notion of epistemological obstacles and the psychoanalysis of objective knowledge method presented by Gaston Bachelor, was used. The psychoanalysis of objective knowledge method has three main aspects of psychoanalytic, epistemological, and historical. The psychoanalysis of objective knowledge, with regards to these aspects, addresses the factors and obstacles that have hampered the development and advancement of science. In addition to the determinative role played in scientific researches, epistemological obstacles also have important educational implications in the field of empirical science education. In this article, we will focus on the major educational implications of epistemological obstacles in the teaching of empirical sciences, and we propose a new approach to science education. The proposed approach emphasizes the use of epistemological errors in students to identify and eliminate learning obstacles. The results of the research indicate that application of the consequences of epistemological obstacles to science education can help to improve the quality of teaching science by identifying and eliminating learning obstacles from different aspects.
    Keywords: Bachelard, epistemological obstacles, empirical science education, science education, psychoanalysis of objective knowledge, educational obstacle, learning obstacles, prescience, scientific mentality, primitive mentality
  • Saeid Zarghami-Hamrah * Pages 25-36
    The research mainly aims to examine the nature of relationship between teacher and students in the new generation of e-learning. The study used phenomenology as the research method. Regarding Heidegger’s idea, the theoretical foundation of the study is that technology is not neutral and as Ihde refers, ICT amplifies some aspects of our experience at the cost of weakening others. Thus it has been asked what are the advantageous and disadvantageous of the alteration of the nature of relationship in MOOCs? Thus this paper reveals that how the nature of relationship between the teacher and the students has undergone alteration as the result of e-learning. Then it is argued that how the relationship in MOOCs encounter with the appropriate relationship between the teacher and leaner. The findings of this study indicate that MOOCs could facilitate the ability of learners for social interactions by altering the nature of relationship. However, MOOCs could lead to congruent relationship.
    Keywords: MOOCs, teacher-students relationship, phenomenology, networked online learning
  • Seyedmohammad Behrooz *, Esmaeil Zarghami Pages 37-58
    The main porpuse of this paper is to investigate learning from a biological and ecological perspective. To do so, in an analytical study, learning is defined as part of the individual’s process of shaping physiology, morphology and behavior within the boundary of organism’s biological nature, to adjust to the environment. Since Children’s biological nature has been evolved in long-term evolution in a particular natural ecology, there is an innate tendency towards nature in human being which is called biophilia, which emerges as a set of emotional experiences which are related to the adaptive learning rules that have helped species survive in a particular habitat, and help children proceed in their learning trajectory spontaneously. But today, children’s environments are different from the ancestral habitat, mainly closed spaces in which children’s spontaneity and independent mobility is highly restricted. Thus this paper suggests as a result, that groups of children have more chance of being spontaneously in natural settings. This will have important implications for human settlement planning and children education.
    Keywords: learning, biology, ecology, nature, biophilia, independent mobility
  • Hasan Kaviani *, Mohammad Javad Liaghatdar, Bi Bi Eshrat Zamani, Yasamin Abedini Pages 59-78
    The main aim of the present study is to explain the theoretical framework of the concept of the flipped classroom approach and to answer the question that how theflipped classroom approach, which is a pivotal and active learning claim, responds to the challenge of time management in classrooms and facilitates pivotal and active learning. To achieve this goal, systematic review and conceptual analysis methods were employed. The results indicated that each of the basic components of the flipped classroom approach consists of elements comprising the component of instructions inside classrooms, covering learner-centered learning theories and interactive activities, and the component of instructions outside classrooms, including teacher-centered learning theories and direct learning. In addition, the flipped classrooms responds with the transfer of lectures outside the classrooms and the allocation of class time to improve learner's understanding and learning activities for better understanding the lesson concepts and meet the aforementioned challenges. Moreover, the learner-centered learning activities include active learning, peer learning, cooperative learning, problem-solving learning, and participatory learning, which was consistent with theoretical evidence of the flipped classroom approach.
    Keywords: flipped classroom, Learner-centered learning, Constructivism
  • Mohammad Mozaffar *, Seyed Mahdi Sjadi, Khosro Bagheri Noparast, Alireza Sadegzadeh Ghamsari Pages 79-102
    The present article is devised to deduce the new principles of new conceptualization of Cartesian doubt based on epistemological criticisms of Protagoras Sophist doubts. The findings of this study indicate that Descartesepistemic style in a cross-sectional skepticism, Conjecture, discontinuous epistemic deterrence, intrinsic independence and self-centeredness of man, quantitativeism, criticism, rule of thumb, and coherence are criticized for the principles of teaching-learning in the educational system. One of these criticisms is the critiques made by the Protagoras Sophist doubts for cartesian doubts on the presentation of general rules, originality and equality of reason, the agent, the degree and criterion of truth, epistemic structuralism, the unification and classification of sciences, skepticism procedure and the search of truth, Criticism and denial of cultural-social conditions and in order to overcome this gap and defects, from its point of view, it has been redesigned. And with the inference of persistent research criticism, critical criticism, qualitative deterrence, artisticism, multiple self-orientation, the combination of horizons, representations- distribution of it in teaching-learning, it has hindered dogmatism and a systemic suspicion in Cartesian doubts.
    Keywords: Doubt, Descarte's method doubt, sophist doubt, Protagoras, teaching-learning principles, new conceptualization
  • Mahdi Sajjadi * Pages 103-118
    The main purpose of this paper is to explain and critique the eclectic integration discourse on the one hand, as well as to critique the works of one of the thinkers of the field of Iran education system has, at least in the last two decades, been pursuing its scientific and research activities on the basis of the eclectic integration approach, under the titles such as “Realistic Constructivism”,” Constructive Realism” and the “establishing approach”, etc. To achieve the objectives of the case consideration of methods such as concept analysis, conceptual renewal, critical analysis, and then inference as appropriate methods. By elaborating the fundamental questions about the logic of the eclectic integration discourse or constructive reconstruction, and criticizing the approach of Dr. Khosrow Bagheri, this paper concludes that the eclectic discourse, on the one hand, has not been successful in explains the logical possibility of this reconstruction, and on the other hand, it suffers from ambiguities and shortcomings, particularly in terms of the logic and methodology of eclectic integration and reconstruction.
    Keywords: eclectic integration, integration, theory, discourse, criticism
  • Shahin Baniasad, Rezvan Hossein Gholi Zadeh, Maghsood Amin Khandaghi Pages 124-148
    The main purpose of this paper is to explain the gap in theory, research and practice in the school management excellence program, relying on the historical course of the school effectiveness movement since the 1960s until now. To achieve this goal, documentary research method was used. A review of historical events focusing on the school effectiveness movement suggests a quantitative and qualitative development of systematic activities to reduce the gap between theory, research, and practice. Effectiveness, excellence and improvement are the climax of these systematic studies throughout the history of educational reform. The main achievement of these studies is the creation of the school effectiveness knowledge, which, with evolutionary process, provided a clear picture of the effective school's image in convergence with excellence and improvement. Convergence and co-operation of experts, educational researchers and executives, as well as emphasis on the implementation of programs based on field-based research evidence is one of the most important implications of effective school studies. However, the adaptation of these achievements with the experience of educational reforms in Iran, especially the school management excellence program, suggests that there is no inconsistency between the observations made with the characteristics and considerations of the movement of effectiveness and the lack of effective and dynamic communication between the educational researchers, educators and policy-makers.
    Keywords: Effective School Movement, Excellence Movement, Total Quality Management, Improvement Movement, School-Based Management