فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1394)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدرضا داوودی*، فریبرز جولای، علی محقر، محمدرضا مهرگان صفحات 9-38
    در این پژوهش طراحی و مقایسه یک مدل شبیه سازی موجودی چندسطحی، چندمحصولی در صنایع فولاد ایران ارائه می شود. مدل شبکه واگرا با چند محصول نهایی و چند محصول میانی و یک قلم محصول اولیه در نظر گرفته می شود. هدف کمینه سازی تابع هزینه با حفظ حداقل سطح سرویس دهی موردنظر برای هر تسهیل که با نرخ پرسازی سنجیده می شود. در مدل ارائه شده با داشتن یک نقطه شدنی و موضعی سازی درجه دوم تابع هدف و خطی قیود پیرامون آن نقطه و استفاده از الگوریتم ژنتیک در رسیدن به نقطه ی بهینه موضعی کوشیده شده است. ازآنجاکه برآوردهای نقطه ای تابع هدف و نرخ های پرسازی به کمک شبیه سازی انجام می گیرد از آزمون فرض های آماری برای بررسی شدنی و بهبود جواب ها استفاده می شود. پس از اعتبار سنجی، مدل با استفاده از اطلاعات شرکت فولاد مبارکه در یک شبکه سه سطحی اجرا می شود. با توجه به این نکته که موضعی سازی خطی حالت خاصی از موضعی سازی درجه دوم است؛ ازاین رو با اطمینان بیشتری می توان انتظار داشت نقطه به دست آمده از این مدل، بهتر از حالت موضعی سازی خطی باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، بهینه سازی بر پایه شبیه سازی، کنترل موجودی چند سطحی، صنایع فولاد ایران
  • حسن رحیمی، عادل آذر*، عباس رضایی پندری صفحات 39-63
    سیستم تولید «کارگاهی» سیستمی مناسب برای تولید قطعات است و زمان بندی «کارگاهی» یکی از موثرترین شاخص های افزایش بهره وری این سیستم ها است. در حل مدل های ریاضی زمانبندی کارگاهی دو هدف، کمینه کردن بیش ترین زمان ساخت ( ) و کمینه کردن جمع وزنی جریمه های زودکرد و دیرکرد کارها (WSET) مدنظر قرار می گیرد. در این پژوهش مدل ریاضی جدیدی برای رسیدن به هر دو هدف اشاره شده به طور هم زمان از طریق برنامه ریزی آرمانی (GP) ارائه شده است. مسائل زمان بندی سیستم های تولید کارگاهی از نظر پیچیدگی محاسباتی جز مسائل «حل نشدنی چند جمله ای سخت» قرار می گیرند، بنابراین در این مقاله از روش فراابتکاری شبیه سازی تبریدی برای حل مدل استفاده شده است. به طور معمول در روش های فراابتکاری از ساختار جواب تک ارائه ای (خانواده قطعات یا قطعات هر خانواده) استفاده می شود که باعث کوچک ترشدن فضای جواب می شود؛ اما در این پژوهش برای تعیین ساختار جواب دو ارائه ای از روش تولید همسایگی ترکیبی، جابه جایی جهت دار (DIS) در خانواده قطعات و جابه جایی تصادفی (RIS) در قطعات هر خانواده، استفاده شده است. نتایج حل مدل آرمانی زمان بندی کارگاهی با روش شبیه سازی تبریدی، کارایی مدل طراحی شده در دست یابی به آرمان های مورد نظر را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زمانبندی تولید کارگاهی، شبیه سازی تبریدی، برنامه ریزی آرمانی، تولید همسایگی ترکیبی
  • مسعود ربیعه، عباس فدایی* صفحات 65-90
    هدف از انتخاب سبد پروژه های گازرسانی، انتخاب یک مجموعه پروژه از میان پروژه های کاندید است؛ به طوری که معیارهای مهم مدنظر سازمان با لحاظ محدودیت ها تا حد امکان مطلوب شود. در این پژوهش چنین انتخابی با یک مشکل اساسی روبه رو است. با توجه به ابهام موجود در تعیین برخی پارامترهای پژوهش، آن ها در قالب اعداد فازی لحاظ و به منظور افزایش استواری جواب ها، از روش استوار فازی استفاده می شود. جواب حاصل از روش استوار فازی به نحوی است که در تمام حالت های سطح برش آلفای لحاظ شده صدق کرده و استوار است. در این پژوهش یک مدل چند هدفه و چنددوره ای صفر- یک استوار فازی برای انتخاب سبد پروژه های گازرسانی در شرکت گاز استان کرمان ارائه و برای حل مدل از رویکرد استوار فازی استفاده شد. در ابتدا به منظور نمایش چگونگی عملکرد رویکرد استوار فازی، مدل در حالت تک هدفه و برای مسئله ای با ابعاد کوچک به کمک نرم افزار لینگو حل شد؛ سپس به دلیل NP-Hard بودن مدل مسئله با استفاده از الگوریتم های تکاملی تفاضلی چندهدفه حل شد و سپس برای بررسی کارایی الگوریتم پیشنهادی با الگوریتم جست وجوی ممنوعه چندهدفه مقایسه شد. در پایان به منظور کمک در تصمیم گیری در رابطه با انتخاب سبد پروژه گازرسانی روستایی از روش تاپسیس برای الویت بندی نقاط پارتو استفاده شد.
    کلیدواژگان: سبد پروژه، مدل ریاضی، الگوریتم تکاملی تفاضلی چندهدفه، الگوریتم جست وجوی ممنوعه چندهدفه، بهینه سازی استوار فازی
  • سمیه فدایی، علیرضا پویا*، مصطفی کاظمی صفحات 91-116
    کنترل کیفیت آماری رویکرد مهمی است که از ابزارهای آماری برای به تصویرکشیدن فرآیند کمک می گیرد. نمودارهای کنترل شوهارت یکی از مهم ترین روش های کنترل کیفیت است که برای نشان دادن انحرافات با دلیل استفاده می شود. یکی از انواع نمودارهای کنترل، نمودار کنترل نسبت نقص است که برای کنترل مشخصه های وصفی با حجم نمونه های متغیر استفاده می شود. مشخصه های وصفی به دلیل ابهام در میزان عیب در کالا و تصمیم گیری توسط بازرس در شرایط فازی قرار دارد. در این پژوهش به طراحی نمودارهای کنترل فازی u با استفاده از روش قوانین فازی پرادخته می شود. این رویکرد برای کنترل فازی فرآیند به کار می رود. قضاوت در کنترل فرآیند نمودار کلاسیک دو نتیجه قطعی بیش تر ندارد؛ درحالی که در طراحی نمودار کنترل فازی با استفاده ار روش قوانین فازی سطوح میانی تصمیم گیری نیز وجود دارد. برای بررسی اعتبار مدل طراحی شده، این مدل در شرکت «ایمن خودرو شرق» برای مشخصه کیفیت دوخت، اجرا شد و نتایج آن با استفاده از منحنی مشخصه عملکرد با نتایج روش های کلاسیک مقایسه شد که نشان دهنده عملکرد دقیق تر و سریع تر نمودار کنترل فازی در شناسایی تغییرات فرآیند است.
    کلیدواژگان: نمودار کنترل فازی، اعداد فازی مثلثی، نمودار U، روش های دیفازی
  • علی نقی مصلح شیرازی، مجتبی خلیفه* صفحات 117-137
    سطح رقابت‏پذیری کشورهای جهان یکی از معیارهای مهمی است که بسیاری از متغیرهای اقتصاد خرد و کلان را در نظر می‏گیرد. این شاخص در راستای حفظ بقای هر کشوری، نقش مهمی را بازی می‏کند؛ بنابراین هدف از انجام این مطالعه، ارائه مدلی ابتکاری از متغیرهای شاخص رقابت‏پذیری جهانی «مجمع جهانی اقتصاد» در قالب مدل تحلیل پوششی دومرحله ای داده ها و سنجش کارایی این شاخص -با توجه به اهداف سند چشم انداز 1404- برای چهل کشور منتخب آسیایی، شمال آفریقا و اقیانوسیه (با تاکید بر کشور ایران) طی سال های 2010-2011 تا 2014-2015 است. با توجه به جامعیت گزارش های «مجمع جهانی اقتصاد»، داده های موردنیاز برای انجام این مطالعه از گزارش های این مجمع استخراج شده و به روش مدل دومرحله ای تحلیل پوششی داده ها و با استفاده از نرم‏افزار WIN QSB تجزیه وتحلیل شده است. نتایج نشان می‏دهد شاخص رقابت‏پذیری جهانی ایران طی سال های اشاره شده روند مناسبی را طی نکرده است و تحقق اهداف سند چشم‏انداز بیست ساله نیازمند الگوبرداری از کشورهای مرجع مشخص شده در این پژوهش است.
    کلیدواژگان: شاخص رقابت پذیری جهانی، DEA دومرحله ای، کارایی، چشم انداز 1404
  • محدثه کلانتری، میر سامان پیشوایی*، سعید یعقوبی صفحات 139-167
    برنامه ریزی یکپارچه و هماهنگ کارکردهای اصلی زنجیره تامین (تدارک، تولید و توزیع) اغلب منجر به صرفه اقتصادی و درنتیجه سود بیشتر کل زنجیره می شود. از سوی دیگر، جریان مالی در کنار جریان های کالا و اطلاعات از جریانهای کلیدی و تاثیرگذار در هر زنجیره تامینی هستند. در این مقاله یک مدل برنامه ریزی اصلی، شامل: برنامه ریزی یکپارچه تدارک، تولید و توزیع برای یک زنجیره تامین چندمحصولی به منظور بیشینه سازی سود تولیدکننده و نیز کمینه سازی انحرافات شاخص های مالی تولیدکننده از حدود مطلوب با درنظرگرفتن توام جریان فیزیکی و مالی ارائه شده است؛ به طوریکه این زنجیره چندین تامین کننده، یک تولیدکننده و چندین مشتری را شامل می شود. از ویژگی های بارز مدل پیشنهادی، استفاده از برنامه ریزی آرمانی برای مدلسازی جریان مالی و دستیابی به اهداف مالی تولیدکننده است. از آنجاکه مدل ارائه شده یک مدل دوهدفه است، برای حل مدل از رویکردهای تعاملی چندهدفه فازی SO و TH که قادر به تنظیم درجه ارضاء توابع هدف می باشند، استفاده شده است. در پایان نیز از طریق نتایج محاسباتی، کارایی مدل پیشنهادی و کیفیت بالای عملکرد و کاربردی بودن مدل پیشنهادی نمایش داده می شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی اصلی، جریان مالی، برنامه ریزی آرمانی، روش های حل چندهدفه فازی
  • محمد ولیپور خطیر، زین العابدین اکبر زاده*، زهرا محمدی نودهکی صفحات 169-183
    امروزه بیشتر پژوهش های انجام شده در زمینه استراتژی تولیدی بر فرآیندهای توصیفی و مدل های مفهومی تمرکز داشته و توجه اندکی بر ارزیابی کمی استراتژی های تولید دارند. مقاله حاضر درصدد است تا با استفاده از روش QFD فازی رویکردی مناسب برای ارزیابی و توسعه استراتژی های تولیدی با تمرکز بر عوامل رقابتی ارائه کند و تحلیلی از شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب شرکت در عوامل رقابتی ارائه دهد. داده های پژوهش از طریق توزیع پرسشنامه میان خبرگان با تجربه حداقل 10 سال در زمینه سیاست گذاری و برنامه ریزی تولید در «شرکت مخزن فولاد رافع» با نام تجاری «دابو صنعت» به دست آمده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نوآوری در محصول و کاهش مصرف انرژی،مهم ترین و سرعت و اطمینان از تحویل، کم اهمیت ترین عوامل رقابتی در شرکت موردمطالعه است. توسعه محصول و فرآیند و بهبود سیستم برنامه ریزی تولید بهترتیب مهم ترین و کم اهمیت ترین استراتژی های تولیدی شرکت محسوب میشوند. با توجه به یافته ها، شرکت باید استراتژی ای را به کار گیرد که در بهبود وضعیت عوامل رقابتی موثر بوده و امکان نائل شدن به وضعیت مطلوب را برای شرکت فراهم آورد.
    کلیدواژگان: استراتژی تولید، تحلیل شکاف، عملکرد سازمان، عوامل رقابتی، QFD فازی
|
  • Sayyed Mohammad Reza Davoodi*, Fariborz Jolai, Ali Mohaghar, Mohammad Reza Mehregan Pages 9-38
    Inventory control is one of the important issues in supply chain management. The present study deals with designing and comparing a multi-level multi-product inventory simulation model in Iran steel industries. The divergent supply chain network model is considered with several final products, several middle products and one primary product. The purpose is to minimize cost function by maintaining the minimum level of service offering for each facilitation that is measured by means of fill rate. It is tried in the proposed model to achieve a local optimal point by having a possible point and second-order localization of the target function and linear constraints around that point as well as the use of genetics algorithm. Since point estimations of the target function and fill rates are carried out with the help of Monte Carlo simulation, statistical hypothesis testing is employed to test the possibility and improve the responses. After validation is fulfilled, the model is implemented in a three-level network via the information of Mobarakeh Steel Company. Given that linear localization is a specific state of second-order localization, it can be expected with more confidence that the achieved point in this model is better than the linear localization state.
    Keywords: Supply Chain Management, Simulation-based Optimization, Multi-Level Inventory Control, Iran Steel Industries
  • Hassan Rahimi, Adel Azar*, Abbas Rezaei Pandari Pages 39-63
    Jobshop manufacturing system is a suitable system for economical manufacturing of parts family and Jobshop scheduling is completely efficient in successfully running in improvement of productivity of system. The jobshop scheduling model has multiple
    Objectives
    Minimizing makes pan (Cmax) and Minimizing the Weighted Sum of Earliness and Tardiness penalties (WSET). In this study to achieve these objectives at the same time, Goal Programming (GP) has being used. This model from as computational point of view is NP-Hard, so in this paper we apply the Simulated Annealing (SA) meta-heuristic approach for solve it. One array structure of solution (family parts or parts in family) is used in common methods that lead to decrease of solution space, but in this study hybrid selection of neighborhood structures has been used for determaine the structure of solution; Directed Interchange Scheme (DIS) and Random Interchange Scheme (RIS). The results of research indicate solving goal programming model of Job shop Scheduling by SA is efficient to achieve goals of model.
    Keywords: Job Shop Scheduling, Simulated Annealing, Goal Programming, Hybrid Selection of Neighborhood
  • Masood Rabieh, Abbas Fadaei* Pages 65-90
    The purpose of gas portfolio selection is to choose a collection of projects from a number of proposal projects, so that the organization’s desired factors could be improved. In this paper such a selection encounters critical problem. Having in mind the ambiguity which exists in determining some of the parameters of the research, they are viewed in terms of fuzzy numbers. In addition, Fuzzy Robust method has been used to escalate the robustness of the responses. The results of Fuzzy Robust method indicate that the alpha is applicable and robust for all the levels of the cut. In this paper, Fuzzy Robust zero-one multi objective - multi period model (FRMOILP) is used to select gas projects portfolios in the Gas Company of Kerman Province which follows with fuzzy robust approaches for solving model. At first, small-size single-objective model is solved with Lingo software in order to show how “fuzzy robust approaches” work. Because of the NP-Hard nature of the issue, Multi Objective Differential Evolutionary Algorithm (MODE) algorithm was applied to code and solve the problem. Subsequently “multi objective tabu search” (MOTS) algorithm was compared to it in terms of performance. Finally, in order to facilitate gas projects portfolio selection process, the TOPSIS technique was exploited to prioritize Pareto solutions.
    Keywords: Project Portfolio, Mathematical Model, Multi Objective Differential Evolutionary, Multi Objective Tabu Search Algorithm, Fuzzy-Robust Optimization
  • Somayeh Fadaei, Alireza Pooya*, Mostafa Kazemi Pages 91-116
    Statistical Quality Control is an important approach that getting help from statistical tools to illustrate the process. Shewhart control charts is one of the most important techniques of quality control, which is used to show the variance with reason. One type of control charts is control charts for attribute control of defects that can be used with variable sample size. Attribute is under Fuzzy Condition because of uncertainty in the defect of the product and making decision by the inspector. In this study, fuzzy rules are used in the design of fuzzy U control charts. This approach is performed for fuzzy control of the process. Judgments in control of classical charts process is not more than two result, While in the design of fuzzy control charts using the fuzzy rules methods, there are intermediate levels of decision-making too. To check the validity of designed model, it is implemented in company imen khodro shargh for sewing quality characteristics. And the results were compared with the results of classical methods using operating characteristic curve and the results indicate better and faster performance fuzzy control charts to detect changes in the process.
    Keywords: Fuzzy Control Charts, Triangular Fuzzy Numbers, U Chart, Defuzzification Methods
  • Alinaghi Mosleh Shirazi, Mojtaba Khalifeh* Pages 117-137
    Competitiveness level of countries is one of an important index that contains most of the micro and macro economy variables. Thus the main purpose of this study is to design a heuristic model of Global Competitiveness Index in the frame of two-stage DEA and evaluate the efficiency of this index –regards to the 1404 Vision Document- for 40 Asia and North Africa countries from 2010-2011 till 2014-2015. The data collected from the World Economic Forum reports and analyzed by using two-stage DEA and WIN QSB software. The results show that efficiency growth of Global Competitiveness Index does not have an appropriate trend and achieving the goals of 1404 Vision Document require to set reference units that are obtained from this study, as the benchmarks of Iran.
    Keywords: Global Competitiveness Index, Two-Stage Data Envelopment Analysis, Efficiency, 1404 Vision Document
  • Mohadese Kalantari, Mir Saman Pishvaee*, Saeed Yaghoubi Pages 139-167
    Integrated management and coordination of different parts of supply chain (e.g. procurement, production and distribution) result in significant financial benefits. Financial flow alongside with information and material flow are the three essential flows in supply chain which should be planned simultaneously to achieve the maximum possible efficiency. In this paper a master planning model which includes integrated procurement, production and distribution planning for a multi-product supply chain is taken into account. In order to escape from sub-optimality caused from ignoring the financial flow, the proposed model is able to integrate the material and financial flows all through the supply chain. Various financial measures are used to model the financial flow in the concerned problem and goal programing method is applied to effectively control the deviation of these measures from the planned target values. To solve the proposed bi-objective optimization model, an interactive fuzzy solution is used. This approach s is able to generate both balanced and unbalanced efficient solutions based on decision maker preferences. To show the usefulness and effectiveness of the proposed model numerical and comparative experiments are provided. The numerical results endorse the validity and practicability of the rendered model as well as presenting the efficiency and flexibility of the developed approach.
    Keywords: Master Planning, Financial Flow, Goal Programming, Fuzzy Multi-Objective Solution Approach
  • Mohammad Valipour Khatir, Zeinolabedin Akbarzadeh*, Zahra Mohammadi Nodehaki Pages 169-183
    Today the most studies in the field of manufacturing strategy are more focused on descriptive processes and conceptual models and draw less attention to quantitative evaluation of manufacturing strategy. Accordingly this essay is aimed to use QFD technique to present appropriate approach for evaluation and development of manufacturing strategy with the focus on competitive paid and offer an analysis of the gap between current and desired situation of company in competitive factors. The data obtained through questionnaires distributed among professionals, with experience of at least 10 years in policy and planning production at Makhzan Foulad Rafe Company which is known with commercial name Dabou Industry. The results of research shows that creativity in product and reduction of energy consumption are the most important (8) and speed of delivering (6.33) are the least important competitive factors in the company and product and process development (47.75) is the most important and improvement of product planning system (37) is the least important manufacturing strategy in the company. Company must employ a manufacturing strategy that is effective in improving competitive factors and provide the ability to achieve the desired situation.
    Keywords: Competitive Factors, Gap Analysis, Manufacturing Strategy, Organizational Performance, QFD Fuzzy