فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
پیاپی 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لعیا الفت، احمد جعفریان، امیر حسن زاده صفحه 9
    با توجه به استفاده روز افزون از تبادلات اطلاعاتی، مالی و فیزیکی در زنجیره های تامین و همچنین نقش تقویت پذیری سفارش ها در کارایی زنجیره های تامین، ضرورت بررسی نقش مدیریت امنیت اطلاعات در تقویت پذیری سفارش ها بیش از پیش احساس می گردد. برخی محققین، تاثیر سیستم های مدیریت امنیت اطلاعات (ISMS) بر یکپارچگی فرایندهای سازمانی، بهبود عملکرد کسب وکار و افزایش دقت و صحت تبادلات اطلاعاتی را بررسی کرده اند، اما در هیچ پژوهشی به این مساله پرداخته نشده است. لذا این نوشتار به دنبال بررسی چگونگی تاثیر گذاری ISMS بر تقویت پذیری سفارش ها در زنجیره های تامین در صنعت خودرو می باشد. با مطالعه ادبیات این دو موضوع، ابعاد و عوامل مختلف شناسایی شدند و به کمک تحلیل عاملی، فاکتورهای مهم آنها در صنعت خودرو تعیین شدند. در ادامه، به کمک تحلیل همبستگی، به چگونگی تاثیر ISMS بر تقویت پذیری سفارش ها در زنجیره های تامین پرداخته شده است. نتایج بررسی ها حاکی از تاثیر ابعاد متنوعی از ISMS هماهنگی اطلاعات، دقت و صحت اطلاعات، ایجاد زمینه های آموزشی و غیره برعوامل به وجود آورنده تقویت پذیری سفارش ها از قبیل دسته بندی سفارش ها، تاخیرهای فیزیکی و اطلاعاتی، ازکارافتادن ماشین آلات و غیره، است.
    کلیدواژگان: مدیریت امنیت اطلاعات، مدیریت زنجیره تامین، تقویت پذیری سفارش ها، امنیت اطلاعات
  • داوود طالبی، فاطمه ملاطایفه * صفحه 27

    در دهه اخیر، نحوه تامین مواد اولیه و انتخاب تامین کنندگان در زنجیره تامین، چالشی برای بیشتر سازمان ها بوده است. از آنجا که عملکرد تامین کنندگان، اثر اساسی بر موفقیت یا شکست زنجیره تامین دارد، انتخاب تامین کننده، یک وظیفه راهبردی شناخته می شود. از این رو در این تحقیق که در مرکز بهمن موتور انجام گرفت، سعی بر آن است تا ضمن شناسایی معیارهای مهم در انتخاب تامین کنندگان و تعیین اهمیت هر یک از آنها از نظر کارشناسان، بهترین تامین کننده انتخاب گردد. بنابراین، ابتدا معیارهای اصلی انتخاب تامین کنندگان برای یک قطعه از قطعات مرکز بهمن موتور با نظرسنجی از کارشناسان مربوطه از طریق پرسشنامه شناسایی شد و سپس با استفاده از روش AHP فازی بر اساس روش آنالیز توسعه، امتیاز هر معیار و وزن هر تامین کننده در ارتباط با هر معیار تعیین شد و بعد از آن، یک تابع هدف فازی برای هر معیار ایجاد شد که هدف از آن، حداکثر کردن عملکرد تامین کننده در ارتباط با هر معیار بود پس از خارج کردن مدل از حالت فازی، با استفاده از روش جمع پذیری وزنی، بهترین تامین کننده انتخاب شد.

    کلیدواژگان: زنجیره عرضه، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، منطق فازی، برنامه ریزی چندهدفی فازی
  • عزت الله اصغری زاده، احمد بیطرف، مهدی اجلی صفحه 43
    در این مقاله به ارائه یک مدل ترکیبی برای برون سپاری خدمات گارانتی خواهیم پرداخت. مدل از دو مرحله تشکیل شده است. هنگامی که محصولی معیوب برای تعمیر فرستاده می شود، در فاز اول با استفاده از PROMETHEE فازی شروع به رتبه بندی پیمانکاران طرف قرارداد می نماییم و در فاز بعدی با استفاده از برنامه ریزی چندهدفه، اقدام به تخصیص و ارسال محصول برای انجام تعمیرات مورد نیاز می کنیم. هدف اصلی در این مدل، کمینه کردن هزینه های تحمیل شده به شرکت ها و بیشینه کردن رضایت مشتریان است که این امر با استفاده از برنامه ریزی خطی صفر و یک دوهدفه و با تکیه بر اولویت های تعیین شده در گام اول مدل محقق می شود. هرچه بتوانیم زمان انتظار مشتری در صف و مسافت طی شده برای رسیدن محصول به تعمیرگاه طرف قرارداد را کمتر نماییم، رضایت مشتری بیشتری را به دست آورده ایم که البته این هدف با در نظر گرفتن مسافت بررسی می شود. لازم به ذکر است که مدل ما پویاست و می توان از آن در بسیاری از شرکت ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برون سپاری، خدمات گارانتی، PROMETHEE فازی، برنامه ریزی خطی چندهدفه
  • اکبر عالم تبریز، عماد روغنیان، مصطفی حسین زاده صفحه 61
    در زنجیره تامین، مدیریت برگشتی، در قالب لجستیک معکوس اعمال می شود. به دلایل مختلف، جریان مواد و کالاها در خلاف جهت عادی زنجیره، اجتناب ناپذیر است. پرداختن به موضوع شبکه لجستیک معکوس و مدیریت و هدایت موثر و ضروری است. با توجه به بررسی ها یکی از مواردی که تاثیر بسیاری بر مدل سازی شبکه لجستیک معکوس دارد، در نظر گرفتن شرایط عدم قطعیت است. در لجستیک معکوس، پارامترهایی مثل ظرفیت مراکز، تقاضا، هزینه و کیفیت و... غیرقطعی هستند. با توجه به این موارد، در این تحقیق، یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح آمیخته احتمالی برای طراحی شبکه لجستیک معکوس ارائه شده است. برای حل این نوع مدل، ابتدا باید آن را به یک مدل قطعی تبدیل نمود. مدل ارائه شده در این تحقیق، چند محصولی و چند رده ای می باشد که همزمان، هزینه های حمل و نقل و احداث تسهیلات را در بر می گیرد. مدل مورد نظر با در نظر گرفتن کمینه سازی هزینه ها (هزینه های استقرار تسهیلات و هزینه های حمل و نقل) و همچنین در نظر گرفتن عدم قطعیت در تقاضای محصولات برگشتی، از نوع مسائل NP-Hard است که در آن، زمان حل مساله به صورت نمایی و با توجه به ابعاد مساله افزایش می یابد بنابراین، در این تحقیق، یک روش کارا با استفاده از الگوریتم ژنتیک با کدینگ اولویت محور پیشنهاد داده شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، لجستیک معکوس، برنامه ریزی عدد صحیح آمیخته، شرایط عدم قطعیت، الگوریتم ژنتیک، کدینگ اولویت، محور
  • سید حیدر میرفخرالدینی، سید حبیب الله میرغفوری، حسین صیادی تورانلو صفحه 91
    مدل تعالی EFQM با تعیین جایگاه سازمان در مسیر تعالی، ابزاری عملی برای کمک به سازمان هاست، و به درک کمبودها و نواقصشان کمک می نماید. این مدل با ارائه راهکارهایی در قالب پروژه های بهبود، به سازمان کمک می نماید که در مسیر سیستم های مدیریتی مناسب پیش رود.کمبود امکانات و محدودیت منابع، سازمان ها را از پیاده سازی همزمان کلیه پروژه های حاصل از فرایند خودارزیابی مدل تعالی سازمانی باز می دارد. در نتیجه، اولویت بندی پروژه های بهبود پیشنهاد شده توسط مدل EFQM، با توجه به اهداف استرات‍ژیک و بلندمدت سازمان، ضروری به نظر می رسد. با توجه به بررسی های صورت گرفته، متاسفانه در مدل EFQM چارچوبی برای اولویت بندی پروژه های بهبود، با توجه به خط مشی و استراتژی های سازمان، وجود ندارد. در این راستا، این پژوهش در صدد است مدلی را بر اساس رویکرد کارت امتیازی متوازن ارائه نماید که با آن بتوان پروژه های بهبود پیشنهاد شده توسط EFQM را اولویت بندی نمود.
    کلیدواژگان: مدل تعالی سازمان، پروژه های بهبود، کارت امتیازی متوازن، تصمیم گیری چند معیاره
  • سید هادی میرقادری، مصطفی زندیه صفحه 107
    امروزه استفاده از روش های فرا ابتکاری برای دست یابی به پاسخ های رضایتبخش در بهینه یابی ترکیبیاتی رشد چشمگیری یافته است. به دلیل نزدیک شدن مسائل به شرایط موجود در دنیای واقعی و در نتیجه افزایش پیچیدگی مسائل و ناتوانی روش های ریاضی فعلی برای ارائه نقطه بهینه با صرف معقول منابع، این اقبال تشدید شده است. توسعه روش های فرا ابتکاری معمولا با بررسی نحوه بهینه-یابی در طبیعت و الهام گرفتن از آن صورت می گیرد که از جمله می توان به الگوریتم ژنتیک، الگوریتم مورچگان و شبیه سازی تبرید اشاره کرد.
    الگوریتم پیشنهادی این مقاله، با بررسی رفتار جالب توجه دو تابع (xCos(x و tanh(x) در حلقه های تکرار، توسعه یافته است و روشی برای یافتن همسایگی در توابع پیوسته ارائه می دهد که نسبت به الگوریتم بهینه یابی شبیه سازی تبرید و الگوریتم شبیه سازی تبرید مبتنی بر تئوری ابر، عملکرد بهتری از نظر دقت و سرعت دارد. برتری الگوریتم پیشنهادی به دو الگوریتم یاد شده، با مقایسه عملکرد این الگوریتم ها در یافتن نقطه (نقاط) بهینه هفت تابع پیوسته معروف به اثبات رسید.
    کلیدواژگان: فرا ابتکاری، جستجوی همسایگی، بهینه یابی پیوسته، شبیه سازی تبرید
  • رسول تقی زاده، صفر فضلی صفحه 125
    مقابله با چالش های پیش روی سازمان ها نیازمند آن می باشد که مدیران آنها الگوی مناسبی از اندازه گیری عملکرد داشته باشند تا بتوانند به بهبود مستمر در تمام زمینه ها دست یابند. اندازه گیری عملکرد، پیشرفت مداوم به سمت اهداف تعیین شده را ممکن می سازد و نقاط رکود و رونق را شناسایی می نماید. از جمله معیارهای مهم عملکرد، معیار مالی است که اندازه گیری آن از روش های گوناگون امکان پذیر است. در این مقاله از ترکیب آنالیز روابط خاکستری و تصمیم گیری چندمعیاره فازی با معیار نسبت های مالی استفاده شده است. پژوهش حاضر به صورت پیمایشی در بورس اوراق بهادار تهران انجام شد. نمونه آماری تحقیق از بین پنجاه شرکت برتر بورس در سال 1387 که داده های آنها طی 12 ماه سال مذکور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند انتخاب شد. یافته های این تحقیق شامل خوشه بندی شاخص های ارزیابی عملکرد مالی و انتخاب شاخص از بین نسبت های مالی است که با استفاده از آنالیز روابط خاکستری انجام گرفته است. از آنجا که برخی نسبت های مالی شبیه به هم و دارای ساختار یکسانی هستند، ابتدا نسبت های مالی برای سال مورد بررسی را با استفاده از آنالیز روابط خاکستری خوشه بندی کردیم. هر خوشه، شامل تعدادی از نسبت های مالی مشابه است شاخص نمایانگر که به دست آمده است. رتبه بندی نهایی شرکت های نمونه آماری، یافته این تحقیق است که با ترکیب تاپسیس فازی و آنالیز روابط خاکستری به دست آمده است. نتایج نشان می دهد با به کارگیری این رویکرد ترکیبی، عملکرد مالی شرکت ها را می توان به سادگی مقایسه و رتبه بندی کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد مالی، آنالیز روابط خاکستری، شاخص نمایانگر، تاپسیس فازی
|
  • Laya Olfat, Ahmad Jafarian, Amir Hassanzadeh Page 9
    Considering the increasing use of information, financial and physical exchanges in supply chains, also the role of orders amplification in supply chains performance, it seems beneficial to research on the impact of Information Security Management Systems (ISMS) on orders amplification. Some researches have considered the impact of information security management on organizational processes integration, business performance improvement and the increase of information exchange accuracy, but not on orders amplification. So this paper considers that how the ISMS impacts on orders amplification in the automotive supply chain. After literature review and identifying the different dimensions, by factor analyses, the important factors of these two subjects in automotive supply chain were determined. In continuance, using correlation analysis, it is showed how ISMS has impact on orders amplification in supply chains. The results of examination revealed that the various dimensions of the ISMS such as coordination of information, accuracy of information, creating the training have impact on the factors that create orders amplification such as batching orders, lead time of material and information, machine break down etc. Therefore, by information security management, the orders amplification and its effects can be decreased. So a supply chain with better performance can be expected.
  • Davud Talebi, Fatemeh Mulla Tayefeh Page 27

    In the recent decade, the method of supplying required raw materials and selection of suppliers along the supply chain has been a challenge for many organizations. Because of the fundamental impact of the supplier performance on the success or failure of any supply chain the selection of supplier is considered as a strategic task. Therefore, this research, which was conducted in Bahman Motor Center, aims at selecting the best supplier while identifying the important criteria in selection of suppliers and determining the importance degree of each criterion from the expert`s viewpoint. Hence, in this model main criteria supplier selection were determined upon the expert`s judgment. Afterwards, by using the fuzzy AHP based on extent analysis method, the degree of importance for each criterion and the score of each supplier in compare to each criterion was specified by experts. In this approach, in order to maximize the supplier`s performance in relation to each criterion as many objective functions were considered as criteria. The coefficient rate of the variables in objective functions was considered the same supplier`s scores in each criterion. For solving this model, the linear membership functions were defined for each objective function and by using weighted additive method the model was converted in to single-objective and crisp (non-fuzzy) and also by using LINGO 8.0 software, the mentioned model were applied for one parts of Bahman Motor Center and eventually the superior supplier was selected.

  • Ezzatollah Asgharizadeh, Ahmad Bitaraf, Mehdi Ajalli Page 43
    In this article we introduce a model for guarantee service outsourcing. This model was built based on two phases. First, after referring a defective product, with using PROMETHEE, we start to rank the priority of our partners to assign the defective products. In the second phase, we assign the products to partner with multiobjective linear programming based on the priorities that was earned from the first phase. Minimizing costs and maximizing customer satisfaction are the major goals in this article. For example, with decreasing the waiting time for repair the products or decreasing distances for sending the products for repair, we can expect increasing in customer satisfaction. The model that we introduce in this article is dynamics and be able to apply in many real world problems.
  • Akbar Alam Tabriz, Emad Roghanian, Mostafa Hoseinzadeh Page 61
    Recovery of used products has become increasingly important recently due to economic reasons and growing environmental or legislative concern. Product recovery, which comprises reuse, remanufacturing and materials recycling, requires an efficient reverse logistic network. One of the main characteristics of reverse logistics network problem is uncertainty that further amplifies the complexity of the problem. The degree of uncertainty in terms of the capacities, demands and quantity of products exists in reverse logistics parameters. With consideration of the factors noted above, this paper proposes a probabilistic mixed integer linear programming model for the design of a reverse logistics network. This probabilistic model is first converted into an equivalent deterministic model. In this paper we proposed multi-product, multi-stage reverse logistics network problem for the return products to determines not only the subsets of disassembly centers and processing centers to be opened, but also the transportation strategy that will satisfies demand imposed by manufacturing centers and recycling centers with minimum fixed opening cost and total shipping cost. Then, we propose priority based genetic algorithm to find reverse logistics network to satisfy the demand imposed by manufacturing centers and recycling centers with minimum total cost under uncertainty condition. Finally, we apply the proposed model to a numerical example.
  • S.H. Mirfakhreddini, S.H. Mirghafoori, H. Sayyadi Tooranlo Page 91
    Efqm excellence model is an imprical tool for organizations to find out their flaws and improvable sides using their level in excellence route, using this model organizations become able to move in the way of deploying proper managerial systems and get to the aim of improvement with implementation of improvement projects.improper facilities and limitation af resources is a great limit for organizations to deploy all improvement projects of efqm self assessment simultanously.so ranking of efqm improvement projects according to their strategic and long-term goals seems to be essential.unfortunately after scientific searchs about efqm model,we found out that there is not a specific framework for ranking the improvement projects of efqm according to organizations strategies and policies.in this research in order to eliminate this limitation we decided to introduce a model with balanced score card approach that empowers us to rank efqm improvement projects in a systematic way.
  • Seyyed Hadi Mirghaderi, Mustafa Zandieh Page 107
    Nowadays using meta-heuristic algorithms is increasing in finding sub-optimal solutions for combinatorial problems in reasonable time. Model Developers tend to approach model toward real world. Consequently the complexity of models increase and conventional mathematical solving methods fail in finding optimal point(s) by using reasonable resources. In this circumstance using meta-heuristics is unavoidable. Developing meta-heuristics usually inspire from nature. Examples of these algorithms are: Genetic Algorithm, Ant Colony Optimization, Simulated annealing, and so on.This paper proposed an algorithm based on behavior of xCos(x) and tanh(x) in loops. The algorithm can be used in continuous object functions. Experimental tests and statistical analysis show the quality and speed of proposed algorithm is better than Simulated Annealing (SA) and Cloud theory base simulated annealing (CSA). Excellency of the algorithm in finding global optimum of seven benchmark function proved.
  • Rasoul Taghizadeh, Safar Fazli Page 125
    For opposition with challenges that confront organizations, it is required that managers should have suitable methods for performance measurement to achieve continuous improvement in all areas. Performance measurement made possible steady progress toward the determined objectives and identify slumps and booms. One of the important performance criteria, are financial criteria measure of them is possible by the different techniques. In this article grey relation analysis and fuzzy multi criteria method with financial criteria is used. This research is a survey in Tehran stock exchange. Statistical population inclusive 50 superior companies of Tehran stock exchange in 1387. The data of these companies in 1387 has been analyzed. Findings of this research are clustering of financial performance measurement criteria and select criterion from financial ratios using grey relation analysis. Some of financial ratios are identified on similar patterns. To avoid evaluating on similar financial ratios repeatedly, financial ratios should be partitioned into several financial clusters, and a representative indicator is selected from one cluster to be as an evaluation criterion. Ranking of companies is final finding of this research that is derived with composition of grey relation analysis and fuzzy topsis method. Results shown that with employing this approach, can easily compare and rank financial performance of companies.