فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل آذر، محمد زارعی محمودآبادی، محمدحسین طحاری مهرجردی* صفحه 9
    نیروی انسانی، مهم ترین سرمایه برای سازمان هاست که با توجه به ویژگی های جمعی، مهارت ها و قابلیت هایشان، سهم به سزایی در توسعه و رشد آن ها دارد. به همین دلیل، نیروی انسانی می تواند مهم ترین زیربنای سرمایه های فکری باشد. از طرفی، در شرایط متغیر و پیچیده امروزی که بر محیط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و... حاکم است، یکی از عواملی که می تواند به بقای سازمان ها کمک نماید، بهره وری است. در این تحقیق سعی نموده ایم مهم ترین عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی (به خصوص در صنعت کاشی) را شناسایی کنیم و در گام بعد به اولویت بندی این عوامل بپردازیم. لذا پس از جمع آوری داده ها، با استفاده از پرسشنامه، برای رتبه بندی عوامل از روش های SAW، TOPSIS، ELECTRE، LA، LINMAP و TAXONOMY استفاده شد. از آن جا که نتایج روش های مختلف در مواردی هم خوانی نداشت، برای رسیدن به یک اجماع کلی، از رتبه بندی معیارها بر اساس تکنیک تحلیل پوششی داده ها استفاده نمودیم. در نهایت، نتایج نشان داد که امنیت شغلی، سرپرستی لایق و احساس عادلانه بودن شرایط کار، نسبت به سایر عوامل، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: بهره وری، اولویت بندی، تکنیک های تصمیم گیری چندشاخصه، تحلیل پوششی داده ها
  • حسن فارسیجانی، مصطفی فتاحی*، محمدحسین نوروزی صفحه 27
    انتخاب سبد پروژه برای سازمان ها با توجه به پیچیدگی اجرای پروژه ها و همچنین محدودیت منابع، اهمیت بسیار زیادی دارد. از این رو محققان بسیاری تلاش کرده اند تا روش هایی برای انتخاب سبد پروژه ارائه دهند و اغلب به نتایج قابل توجه دست یافته اند. اما اکثر آن ها اثر متقابل بین پروژه ها را در نظر نگرفته اند. لحاظ کردن اثر متقابل بین پروژه ها باعث پیچیده شدن مسئله انتخاب سبد پروژه می شود و اگر از آن صرف نظر شود ممکن است فرآیند تصمیم گیری نتایج پایانی مطلوب را حاصل نکند. در این مقاله ابتدا مسئله انتخاب سبد پروژه با درنظر گرفتن اثر متقابل بین پروژه ها فرموله شده است. سپس مسئله انتخاب سبد پروژه با درنظر گرفتن اثر متقابل پروژه ها با استفاده از الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات (PSO) و الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات آشوبناک (CPSO) مورد بررسی قرار گرفت. اثر متقابل در انتخاب پروژه در جواب نهایی و برازندگی آن تاثیرهای با اهمیتی نشان می دهند. نشان داده شد که روش های PSO و CPSO نسبت به روش الگوریتم ژنتیک که پیش از این در این گونه مسائل به کار رفته است برتری دارند.
    کلیدواژگان: انتخاب سبد پروژه، اثر متقابل پروژه ها، الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات، دینامیک آشوبی
  • علیرضا پویا*، سیدجواد علوی طبری صفحه 49
    مساله طراحی چیدمان تسهیلات، یک موضوع استراتژیک است که دارای تاثیر چشمگیری در عملکرد سیستم تولیدی می باشد. در این نوع مسائل معیارهای متعددی به شکل کمی و کیفی مطرح اند که تاثیرات متفاوتی در ارتباط بین تسهیلات دارند. به کارگیری نظریه مجموعه های فازی به علت توانایی بیشتر در بیان مقادیر غیردقیق کیفی باعث افزایش کیفیت طرح چیدمان خواهد شد. در این مقاله، یک روش پیشنهادی تصمیم گیری چندمعیاره فازی بر اساس روش PSIبه منظور انتخاب طرح چیدمان مطلوب ارائه شده است. در این روش، معیارهای کمی و کیفی به صورت همزمان در نظر گرفته شده و عملکرد طرح های چیدمان برای معیارهای کیفی به صورت فازی در نظر گرفته می شوند. همچنین طرح بهینه به طور موزون بدون در نظر گرفتن اهمیت نسبی بین معیارها از طریق نظر خبرگان، انتخاب می شود. به منظور بررسی صحت روش پیشنهادی، این روش در یک مورد مطالعه بررسی شده، که مقایسه آن با دیگر مطالعات، مناسب بودن روش پیشنهادی برای حل مسائل انتخاب طرح چیدمان و در عین حال، سادگی و درک آسان و نزدیک به واقعیت بودن آن را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: انتخاب طرح چیدمان تسهیلات، روش PSI، تصمیم گیری چندمعیاره فازی، روش پیشنهادی
  • علیرضا موتمنی*، علیرضا شریفی سلیم صفحه 73
    انتخاب سهام مناسب برای خرید و فروش مهم ترین موضوع سرمایه گذاران در بازار بورس اوراق بهادار است، از این رو ارائه مدلی که بتواند سرمایه گذاران را در تصمیم گیری کمک کند امری ضروری است. از آن جا که مدل ها و روش های موجود هر یک دارای مشکلاتی هستند، این تحقیق با توجه به شاخص های موثر در تصمیم گیری سرمایه گذاران با استفاده از تلفیق روش TOPSIS و AHP گروهی مدلی به منظور انتخاب سبد سهام ارائه می کند. اطلاعات مورد نیاز 289 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران از صورت های مالی سال های 85 تا 87 جمع آوری و پس از تشکیل ماتریس تصمیم شرکت ها رتبه بندی می شوند. بر اساس نظر خبرگان، شاخص های اقتصادی انتخاب صنایع و سهم احصاء شد. سرانجام صنعت بانک ها و موسسات اعتباری و سایر نهادهای پولی؛ دیگر واسطه گری های مالی؛ محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر؛ استخراج ذغال سنگ؛ و سایر محصولات کانی غیرفلزی به عنوان پنج صنعت برتر شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: سبد سهام، روش TOPSIS، روش GAHP، آنتروپی شانون
  • بهنام مولوی، مجید اسماعیلیان*، رضا انصاری صفحه 91
    اولین گام در راستای دستیابی به چابکی سازمانی، شناسایی تغییرات و فشارهای وارده از محیط کسب وکار سازمان می باشد که به عنوان نیروهای محرکی عمل کرده و سازمان را به سمت اتخاذ استراتژی چابکی پیش می رانند. روش های معرفی شده برای دستیابی به چابکی، عموما دارای یک نقص بوده و آن، عدم ارائه ی روشی علمی و منسجم برای شناسایی محرک های چابکی می باشد. لذا در این مقاله سعی می شود با بهره گیری از توانمندی های تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره، روشی برای شناسایی و رتبه بندی عوامل محرک چابکی، ارائه گردد. بدین منظور در ابتدا با مطالعه ی ادبیات موضوع، مجموعه ای از محرک های چابکی و معیارهای ارزیابی آن ها، انتخاب شده و سپس با انجام مصاحبه با خبرگان یکی از مجتمع های صنعتی دولتی، عوامل محرک بر اساس محیط سازمان بهبود یافته اند. با تلفیق نتایج حاصل از آنتروپی فازی و نظر خبرگان، وزن شاخص ها محاسبه شده و با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی و رویکرد برنامه ریزی کسری در تاپسیس فازی، دو روش برای رتبه بندی و تعیین اولویت پاسخ گویی به این عوامل، ارائه شده است. با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، نیازها و انتظارات متغیر دولت از این صنعت، به عنوان مهم ترین محرک چابکی آن شناخته شده است.
    کلیدواژگان: محرک های چابکی، چابکی سازمانی، تصمیم گیری چندمعیاره، تاپسیس فازی، آنتروپی فازی
  • جمشید صالحی صدقیانی*، احمد جعفریان، محسن شفیعی نیک ابادی صفحه 115
    یکی از مهم ترین مشکلات روش5S، ارزیابی و مقایسه واحدها با یکدیگر می باشد، زیرا نظام استاندارد و دقیقی جهت ارزیابی این سیستم وجود ندارد. در این راستا محققین جهت رفع این مشکل به دنبال ایجاد نگاهی کلی به ارزیابی کارایی واحدهای تحت سیستم 5S و امکان مقایسه واحدها با یکدیگر با استفاده از رویکرد DEA می باشند. در این تحقیق با ارزیابی واحدهای تحت سیستم 5S، مجموعه ای مناسب از ورودی ها و خروجی های سیستم 5S مشخص می شود. سپس به دلیل وجود مجموعه های متعددی از منابع، فعالیت ها، عوامل محیطی و داده ها و ستاده های موجود در سیستم 5S، از DEA، برای ارزیابی کارآیی نسبی این سیستم استفاده شده است، تا از این طریق بتوان میزان کارایی نسبی واحدهای متفاوت را با هم مقایسه کرد. در نهایت به صورت موردی در یک شرکت قطعه سازی، 38 واحد فعال در سیستم 5S را توسط مدل های CCR و پیترسون-اندرسون مورد ارزیابی قرار داده و کارآیی نسبی واحدها محاسبه و بر این اساس رتبه بندی می شوند.
    کلیدواژگان: سیستم 5S، تحلیل پوششی داده ها، نظام ارزیابی سیستم 5S
  • اکبر عالم تبریز*، محمد باقرزاده آذر صفحه 131
    دگرگونی های محیط سازمان ها پدیده ای است که همواره بر عملکرد آن ها تاثیر عمیقی می گذارد و آن هایی می توانند از این دریای پرتلاطم به مقصد برسند که با اتخاذ تدابیر مقتضی امواج خروشان را تحمل نموده و با استفاده موثر و کارآمد از منابع خود مزیت رقابتی کسب نمایند. یکی از ابزارهای موثر برای انجام این مهم تدوین یک استراتژی مدون و منسجم می باشد. استراتژی، برنامه ای برای حرکت سازمان از وضعیت جاری به وضعیت مطلوب می باشد. تعیین بهترین استراتژی تولید به علت انتخاب های گسترده و محدویت هایی که سازمان با آن مواجه می شود آسان نیست. چهارچوب های متعددی برای تدوین استراتژی سازمان از سوی محققین پیشنهاد شده است. باتوجه به این که سیستم تولیدی می بایستی منعکس کننده استراتژی تولیدی شرکت و اولویت های رقابتی منتخب آن باشد، ارائه ابزارهایی برای ارزیابی هم گرایی بین استراتژی تولید و سیستم تولید می تواند از جایگاه رقابتی شرکت ها حمایت به عمل آورد. یکی از مدل های مناسب جهت مخاطب قرار دادن این موضوع با رویکرد صنعتی، کاربرگ استراتژی میلتنبرگ می باشد. در این مقاله، تحقیقی تجربی با نگرش مطالعه موردی در یکی از شرکت های تامین کننده شرکت ایران خودرو جهت تدوین استراتژی تولیدی انجام یافته است. جهت اعتبار تحقیق و جلوگیری از پیش داوری ها در تعیین سطوح تولیدی از چک لیست استفاده و همچنین جهت رتبه بندی استراتژی ها از رویکرد فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سیستم تولیدی، خروجی های تولیدی (استراتژی ها)، عوامل تولیدی (اهرم ها)، چک لیست، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Adel Azar, Mohammad Zarei Mahmoodabadi, Mohammad Hosein Tahari Mehrjardi* Page 9
    Human resources compose the original and major capital of one organization that has very important role in the growth and development of organization, due to their abilities, skills and total trait. For this reason, human resource can be most important infrastructure of mental capital. On the other side in the complex and uncertain condition of nowadays that govern on the social, political and economical environment one of the elements that can help to survival of the organization is the productivity problem of human resources. For this reason, in this paper we try to identify most important effective element on Human Resources Productivity and in the next step will take ranking of this elements. After the collecting data by using of questioners, result answer in order to ranking of attributes by using of SAW, TOPSIS, ELECTRE, LA, LINMAP and TAXONOMY methods has been used. Since achieved results in different methods are not same in some cases, we use the DEA method for arriving to one total agreement of element ranks. The results showed that job security, competent supervisor and job satisfaction element toward other elements have more importance.
    Keywords: Productivity, Ranking, Multi Attribute Decision Making Techniques, DEA
  • Hassan Farsijani, Mostafa Fattahi*, Mohammad Hossein Noroozi Page 27
    Given the complexity of the project implementation and resource constraints, the project portfolio selection is important for organization-s. Hence, many researchers have attempted to provide methods for portfolio selection and often obtained interesting results. But most of them have not considered the interaction between projects. Considering the interactions between projects lead to complexity of portfolio selection problem and if these interactions be ignored, the decision making process maybe produce the undesired final results. In this paper, the portfolio selection problem with considering interactions between the projects is formulated. The portfolio selection problem with regard the interactions between projects using optimization algorithms particle swarm optimization (PSO) andchaotic particle swarm optimization (CPSO) was investigated. Interactions at the projects selection, final solution and its fitness show the important effects. It was shown that the PSO and CPSO methods are better in comparison with the genetic algorithm technique used before in such problems.
    Keywords: Project portfolio selection, interactions between projects, particle swarm optimization (PSO), chaotic dynamic
  • Alireza Pooya*, Seyed Javad Alavi Tabari Page 49
    The layout design problem is a strategic issue that has a significant impact on the efficiency of a manufacturing system. In these problems several quantitative and qualitative criteria are considered that have different effects on the relationship between facilities. Using fuzzy set theory due to more ability to describe non-precise qualitative values will increase the quality of the layout design. This paper proposed an alternative fuzzy multi-criteria decision making method based on PSI to select proper facility layout design. In this method, qualitative and quantitative criteria have be considered simultaneously, and the performance of layout designs for qualitative criteria are considered as fuzzy and the weighted proper design is selected but regardless of the relative importance between criteria from experts. In order to verify the proposed method, this method was evaluated in a case study, that Comparison with other studies demonstrates the proposed method despite of simplicity and easy to understand is more reality, and suitable for solving layout design selection problems.
    Keywords: Facility layout design selection, PSI method, Fuzzy multi, criteria decision making, Alternative method
  • Alireza Moutameni*, Alireza Sharifi Salim Page 73
    Decision making about the selection of shares for buying and selling for more return acquisition is the most important subject for investors in stock exchange market. Many of investors buy shares based on market gossips and informal news.As each of the existing models such as technical method, fundamental method, Markowitz model, sharp model and arbitrage model has it's own problem in use, this research gives a model for choosing portfolio regarding effective indices on investors decision making by composing the TOPSIS and GAHP techniques. A questionnaire was prepared by using Delphi method and was distributed to 30 persons of the experts of stock exchange market to identify significant indices for investors. Economical indices for choosing the industry including selling growth, profit margin growth, average return, currency rate, basic metals price volatility, industrial competitive advantages, economical growth and recession and economical indices for share selection contain EPS, DPS, P/E, share price, share return, operating profit ratio, corporation management, corporation size, capital volume and technology were achieved.Necessary information and relevant amounts to each of indices were gathered from archive unit and internet site of securities and exchange organization and financial statement of companies. Then by TOPSIS technique and weighting by Shannon entropy and group AHP techniques in changing qualitative to quantitative indices (which is one of the most advantages of this method) decision matrix was composed and the priority of industry and share identified. Five superior industries were Banking, Credit and other money institutes, Investment brokers, Foods and Beverages products except candy and sugar, coal extraction and Other Nonmetallic mineral products.
    Keywords: Portfolio, Multiple criteria decision making, TOPSIS method GAHP, Shannon entropy
  • Behnam Molavi, Majid Esmaelian *, Reza Ansari Page 91
    The firststepin order to achieveorganizationalagility is identification of changes and pressures from business environment, whichactasdrivingforces and lead to adoption of agility strategy in organization. Proposed models in the literature have disadvantage of the lack of scientific and coherent method to identify driving forces of agility. This paper, therefore, seeks to present a method for identifying and ranking the driving forces of agility by multi-criteria decision making techniques. The paper draws on a broad literature review to identify driving forces of agility and their evaluation criteria. Then, the literature findings developed with respondents’ contextualized practical experience. In the next stage, by combination of expert experience and fuzzy ENTROPY Weight of criteria are determined. Finally by use of FTOPSIS and fractional programming the Agility Drivers has been Prioritizing. The results of this study indicate, changing expectations of state is the most important agility driver.
    Keywords: Agility Driver, Agile Enterprise, MCDM, Fuzzy TOPSIS, Fuzzy ENTROPY
  • Jamshid Salehi Sadaghiyani*, Ahmad Jafarian, Mohsen Shafie Nikabadi Page 115
    5S approach, is Step by step method that trying to eliminate wastes and pollutions of the workplace in five Steps. This method is very simple in the theory but Implemented with great difficulties are faced because it related with all on unites in the factory. One of the main problems in this method is evaluated and compared the units with each other because there is not any standard method for evaluation of this system. In this regard, in order to resolve this problem this paper is looking to create a comprehensive perspective for evaluation of performance of units under the 5S system also this method compares the units with using the data envelopment analysis (A method for determining the relative performance of units in comparison with each other). In this paper, an appropriate collection of inputs and outputs 5S system are be determined. Then, due to multiple sets of resources, activities, environmental factors and different data and output of existing data envelopment analysis have been used for evaluation of system relative performance via this way relative performance of different units under 5S system could be compared. At the end, a numerical case in on company, 38 active units in the 5S system have been evaluated by CCR and Andersen - Petersen models and their performance has been calculated then units have been ranked based on relative performance.
    Keywords: 5S System, Data Envelopment, Analysis 5S System
  • Akbar Alem Tabriz*, Mohammad Bagherzadeh Azar Page 131
    The change of environment in organizations is a phenomenon that continues to have a profound effect on their functionality, and only those who adopt a suitable strategy may endure the roaring waves and by making effective use of their resources, gain a competitive advantage. One of the most effective and instrumental methods of implementing this vital point is the formulation of a compiled and coherent strategy. The strategy would involve the procession of the organization from the status quo to a favorable position. Adopting the best manufacturing strategy is not an easy task, given the restrictions the organization would have to face and also the wide range of choices available. A multitude of frameworks for the formulation of a suitable strategy for the organization have been recommended by researchers. Considering that the system of manufacturing should be a reflection of the manufacturing strategy of the company and its selected competitive priorities, the introduction of tools for the measure of convergence between manufacturing strategy and manufacturing systems may provide a competitive edge for companies. A suitable prototype to address the issue with an industrial approach is the Miltenburg strategic worksheet. In this article, an empirical research has been made with a case study approach, in one of the Iran Khodoro Company’s supplier in order to formulate the manufacturing strategy. For the sake of the credibility of the research and to discourage prejudgment in determining the levels of manufacturing, a check list has been used, and in order to rank the strategies, an analytical hierarchal approach has been implemented.
    Keywords: Manufacturing system, Manufacturing outputs (strategies), Manufacturing factors (levers), Check list, Analytical Hierarchy Process (AHP)