فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ولی الله نقی پور فر، معصومه حبیبی بدرآبادی *، هانیه آرزمجو صفحات 15-39
    استقرار نظام شایستهسالاری در سازمان ها سبب رضایت شغلی، شکوفایی استعدادها، وفاداری و تعهد کارکنان به کار و سازمان می شود. توجه به آموزه های اسلامی میتواند راهگشای جامعه ما برای برای رفع ناهنجاری های ناشی از عدم رعایت عدالت در سازمان ها و پیادهسازی نظامی کارا مبتنی بر شایسته سالاری باشد. این پژوهش با هدف بهره گیری از آموزه های اسلامی جهت رفع چالش های شایستهسالاری در سازمان های دولتی انجام شده است. بدین منظور، پس از استخراج مولفه های شایسته سالاری از متون معتبر دینی، با استفاده از روش دلفی و کسب نظر از خبرگان، چالش های شایسته سالاری در اداره های دولتی شناسایی شد. سپس در بررسی های میدانی که در اداره های دولتی شهر تهران به عنوان جامعه آماری انجام شد، میزان تاثیرگذاری مولفه های مدل شایستهسالاری اسلامی بر رفع چالش های یادشده، مورد پرسش قرار گرفت و برای آزمون فرضیه ها از آزمون باینومیال و آزمون فریدمن استفاده شد. در نهایت بر مبنای اولویت شاخص ها در چهار حوزه ترویج فرهنگ شایستهسالاری، جذب و استخدام نیروهای شایسته، آموزش و توسعه شایستگان و مدیریت عملکرد نیروهای شایسته، راهکارهایی جهت غلبه بر چالش های موجود با تکیه بر آموزه های دین مبین اسلام، ارائه شد.
    کلیدواژگان: نظام شایسته سالاری، مدیریت اسلامی، چالش های نظام اداری ایران
  • اسدالله گنجعلی، مهدی سپهری، سعید مسعودی پور * صفحات 41-70
    امروزه سازمان جزء جدایی ناپذیر از زندگی بشر به حساب می آید. پدیده ای که به نحو مستقیم یا غیرمستقیم بر زندگی انسان، اثرگذار شده است. یکی از موضوعهای مورد توجه در مدیریت متعارف، مسئولیت سازمانی و تعبیر خاص آن مسئولیت اجتماعی سازمانی است. در این نوشتار تلاش شده است تا اصل موضوع مسئولیت سازمانی بدون بازخوانی مبانی نظری غربی موجود، از نگاه اسلامی بررسی شده و ابعاد مفهومی آن طراحی شود. بر این اساس مدل اولیه ای بر مبنای مطالعات کتابخانه ای شکل گرفت که برای تایید گزاره های آن به خبرگان حوزه های میان رشته ای مدیریت و معارف اسلامی عرضه شد. در نهایت مدل شکل گرفته در سه بعد چیستی (عناصر محتوایی)، چرایی (عناصر زمینه ای) و چگونگی (عناصر فرآیندی) طراحی شد. در بعد چیستی مسئولیت سازمانی، زیرعنصرهای تشکیل دهنده سائل، مسئول، مسئول عنه و انواع مسئولیت شناسایی و تبیین شد. در بعد چرایی مسوغ سوال به عنوان توضیح دهنده علت مسئول واقع شدن سازمان مورد بحث قرار گرفت که اطلاع و آگاهی، حیطه قلمرو فعالیت سازمان، قدرت و توانایی و آزادی و اختیار از جمله مسوغ های سوال از سازمان تبین شدند. در نهایت در بعد سوم که عناصر فرآیندی است به آداب سوال از سازمان می پردازد. مشارطه، مراقبه، محاسبه، مواخذه و شکر از مراحلی است که در بخش فرآیند سوال کردن باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مسئولیت سازمانی، سائل، مسئول، مسوغ سوال، مسئول عنه، سازمان اسلامی
  • عباس چهاردولی، حمیدرضا قاسمی بنابری*، ابوالفضل شاه محمدی صفحات 74-87

    نظام جمهوری اسلامی ایران مطابق اصل یکم قانون اساسی، بر اساس حکومت حق و عدل قرآن ایجاد شده و حاکمیت، خاص خداوند است که در نظام از طریق قوانین الهی و توسط ائمه و در زمان غیبت به وسیله ولی فقیه تحقق می یابد. در این نظام سیاستگذاری پیوسته توسط مقام معظم رهبری صورت پذیرفته است. ولی یکی از پیچیده ترین گام های فرآیند سیاستگذاری کلان مرحلهی اجرا است. هدف این مقاله شناسایی عوامل و قابلیت های کلیدی موفقیت موجود به روش تحلیل محتوا است. برای جمعآوری اطلاعات و داده ها نیز از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه و پرسشنامه به عنوان ابزارهای انجام پژوهش، استفاده شده است. پنج گروه عامل کلیدی موفقیت یعنی، عوامل انسانی، فیزیکی، مکتبی-ارزشی، بنیادی و اجتماعی با تمرکز بر قرآن مجید و نهج البلاغه بر اساس رویکرد سیستمی شناسایی شد و با روش آنتروپی شانون و مدل مرکز ثقل نیروها که در حوزه رویکرد سیستمی بسیار کارآمد هستند به وسیله نرم افزار Excel و Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که سه عامل مکتبی-ارزشی، بنیادی و اجتماعی که از جمله اثربخش ترین عوامل کلیدی در نظام ج. ا.ا هستند در وضعیت کنونی نسبت به سایر عوامل از حالت ناپایدارتری از تعادل قرار دارند. در پایان توصیه های سیاستی بهعنوان مرحله پیش طراحی یا بسترسازی به منظور قراردادن وضع موجود در حالت تعادل ارائه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست، سیاستگذاری، اجرای سیاست، مرکز ثقل نیروها، تعادل، 1، مقدمه
  • علی رضاییان، علی عبدالهی نیسیانی * صفحات 89-113
    این پژوهش به ارائه مدلی سیستمی از رفتار انسان از منظر قرآن کریم میپردازد. این کار با استفاده از با استفاده از الگوریتم «روش تحقیق موضوعی در قرآن کریم»، -شامل گامهایی چون: شناسایی کلیدواژه های مرتبط با موضوع، رجوع به آیات و جمع آوری داده ها، مستندسازی، کدگذاری، دسته بندی، طبقه بندی، بازنگری و جمع بندی در آیات قرآن کریم- انجام میگیرد. اجزای این مدل با استناد به آیات قرآن کریم تبیین شده اند. علی الخصوص، به مواردی از «مدل های توصیفی رفتاری انسان»، به عنوان مهم ترین قسمت از اجزای این مدل سیستمی، بر اساس قرآن کریم اشاره شده است. به جهت اهمیت و کاربرد این مدل های توصیفی رفتاری، مباحث متعددی در مبانی نظری سازمان و مدیریت از این مدل ها استفاده می کنند که در این مقاله در ادامه توضیح آیات به برخی از این کاربردها نیز اشاره شده است. با توجه به ماهیت کیفی و روش کتابخانه ای پژوهش، بوسیله دقت موشکافانه در مفاهیم و لغات بر اساس کتب تخصصی لغت شناسی و تفسیری قرآن کریم، همچنین تطبیق با دیگر یافته های علمی موجود، سعی شده پایایی و روایی این تحقیق به نحو مناسبی تامین شود.
    کلیدواژگان: مدل توصیفی رفتار، انسان، سیستم، قرآن
  • امیر اعظمی *، حسن عابدی جعفری، هادی سلامی صفحات 115-137
    هدف از این پژوهش، آسیب شناسی پژوهشهای انجام شده در حوزه مدیریت اسلامی، ارایه یک طبقه بندی جامع از انواع عوامل و شاخصها و در نهایت ارایه راهکارهای لازم و کاربردی در راستای رفع این آسیبها است. روش انجام پژوهش در قالب روش های پژوهش کاربردی و توصیفی از شاخه پیمایشی است. در ابتدای امر از مطالعات کتابخانه ای جهت جمعآوری مبانی نظری پژوهش و در ادامه از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه مقایسات زوجی جهت شناسایی و اولویت بندی آسیبها و راهکارهای پژوهشها در حوزه مدیریت اسلامی استفاده شده است. برای تحلیل داده های به دست آمده از نمونه ها، روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و روش گسترش عملکرد کیفی مورد استفاده قرار گرفته است. محاسبات مربوط به ماتریسهای مقایسات زوجی به کمک نرم افزار Super Decision انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که آسیبهای ساختاری به عنوان اثربخشترین و مهمترین آسیبها است. آسیبهای سیاست گذاری، روش شناختی، فرهنگی، انسانی و انگیزشی به ترتیب در اولویتهای بعد جای میگیرند. قرار گردن آسیبهای حاصل از موارد انگیزشی در اولویت آخر نشان از آن دارد که با وجود کاستی ها و محدودیتهای فراوان در انجام یک کار پژوهشی، این مسایل انگیزشی است که همچنان انجام پژوهشهای جدید در حوزه مدیریت اسلامی را به صورت پویا نگه داشته است.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، گسترش عملکرد کیفی، آسیب شناسی، الزامات اجرایی
  • مصطفی هادوی نژاد *، محبوبه حسینی صفحات 139-159
    پیمایش حاضر برای مقایسه ضرایب همبستگی متغیرهای جهت گیری مذهبی- اسلامی و معنویت سازمانی در سطح فرد با متغیر رفتارهای شهروندی سازمانی در سازمان های اجرایی رفسنجان انجام شده است. سنجه پژوهش پرسشنامه بود که پس از بررسی پایایی و روایی، بین 370 نفر از کارکنان سازمان های یاد شده به طور تصادفی توزیع شد. آزمون فرضیه های پژوهش، از طریق مقایسه ضرایب همبستگی رتبهای اسپیرمن، به سبب غیر نرمال بودن داده ها انجام شد. نتایج نشان داد که اختلاف معناداری بین ضریب همبستگی متغیرهای پیشبین با رفتارهای شهروندی سازمانی (نوع دوستی و فرمانبری) وجود ندارد؛ یعنی معنویت حاکم بر اعضای جامعه آماری مورد مطالعه، صبغه دینی دارد و لاجرم سکولار نیست؛ در نتیجه جایگزینی متغیر جهت گیری مذهبی- اسلامی به جای معنویت سازمانی در سطح فرد، در جامعه آماری که اعضای آن به نوعی قائل به معنویت دینی هستند، برای تبیین رفتارهای شهروندی سازمانی ضروری نیست.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، معنویت سازمانی در سطح فرد، جهت گیری مذهبی اسلامی، نوع دوستی، فرمانبری
  • علی حسین کشاورزی *، محمدرضا یکتایی صفحات 161-178
    در این مقاله ابتدا همانندسازی سازمانی به عنوان یکی از موضوع های مهم مورد توجه پژوهشگران سازمانی، مورد بررسی قرار گرفته است و امکان استفاده از آن توسط مدیران در زمینه بهبود عملکرد و کنترل رفتار کارکنان بحث شده است. سپس با توجه به وجود زمینه های همانندسازی در فرهنگ شیعه و تجلی آن در رفتار شیعیان در قالب همانندسازی با ائمه (ع) و به ویژه همانندسازی با امام حسین (ع) که در بیشتر زمینه های زندگی شیعیان نمود دارد، همانندسازی حسینی معرفی شده و با استفاده از شاخصه ای همانندسازی، چگونگی وجود این شاخص ها را در همانندسازی شیعیان با امام حسین (ع) بررسی نموده و امکان استفاده از همانندسازی حسینی در زمینه تربیتی نتیجه گیری می نماید.
    کلیدواژگان: همانندسازی سازمانی، همانندسازی حسینی، همانندسازی، کنترل
|
  • Vali Allah Naghi Poorfar, Mahboubeh Habibi Badrabadi *, Hanie Arazmjoo Pages 15-39
    Establishin meritocracy in organizations, causes job satisfaction, blossoming talent, staff loyalty and commitment to work and organization. Considering Islamic teachings can steer the society to remove abnormalities caused by lack of justice in organizations and establish an efficient system based on meritocracy. The goal of thisstudy isresolveing meritocracy challenges in governmental agencies with the help of Islamic teachings. In this study, components of meritocracy model were extracted from authentic religious texts. Then, the Delphi method was performed to obtain comments from the experts and challenges of meritocracy in government departments were identified. Then a field study was conducted in governmental offices of Tehran as a statistical population to understand the level of influence of each component of Islamic meritocracy model in eliminating challenges. For testing hypotheses, Binominal test and Friedman test was used. Finally, based on priority of indicators in four areas of meritocracy, named as meritocracy culture, recruiting and hiring qualified work forces, training and development competent staff and performance management of deserve forces; some strategies were recommended to overcome challenges, relying on the lessons of Islam.
    Keywords: Meritocracy System, Islamic Management, Iranian Public Administration challenges
  • Asadollah Ganjali, Mahdi Sepehri, Saeed Masoodipoor * Pages 41-70
    Today, organizations are an integral part of human life. This Phenomenon affects human life directly or indirectly. One of the research subjects in management studies is corporate responsibility and a detailed concept that is corporate social responsibility. In this paper an attempt has been made to study the main topic of corporate responsibility from the Islamic perspective without reviewing the conventional management literature, and design its conceptual dimensions. Based on this, initial model was developed based on literature studies and for confirmation its statements, the primary model has been presented to experts in Islamic management. Finally, the model is formed in three dimensions: what (content elements), why (contextual elements) and how (process elements). The first dimension consists of asking for responsibilities, responsible, responsibility to identify and types of the responsibilities. In the second dimension, we explain why an organization has responsibility and some conditions for this has been presented such as knowing, organization activities domain and power and ability to act. Finally in the third dimension which is the process of questioning the rules of asking the organization has been presented. Provision, attention, calculation, and giving thanks to God must be considered in this dimension.
    Keywords: Organization Responsibility, Asking for Responsibilities, Responsible, Responsibility to Identify, Types of the Responsibilities, Islamic Organizations
  • Abbas Chahardoli, Hamidreza Ghasemi Banabari *, Abolfazl Shahmohammadi Pages 74-87

    Article I of the constitution of the Islamic Republic of Iran, was created based the rule of justice and truth of the Quran. Governance is solely God's right which in this system is implemented through divine laws by Shiite Twelve Imams and during the era of absence of Shiite Imams by "Vali Faqih". In this system, the policy making has been continuously done by the Supreme Leader.But one of the most complex steps in the process of macro-level policy making is implementation. The purpose of this study is to identify existing key success factors and features using content analysis method. For data collection, library studies, interviews and questionnaires have been used as research tools. Five key success factors, namely, human, physical, ideological-value, fundamental and social factors focusing on the Quran and Nahjolbalagheh were identified using a systematical approach, Shannon's entropy and the force field theory which are efficient tools. Excel and Spss software’s were used for analysis. The results showed that ideological-value, were the most effective institutional and social factors in the I.R.Iranand are in an unstable state compared to the other factors. Finally, political recommendations have been provided as pre-design or implementation step to balance current situation.

    Keywords: Politics, Policy Making, Policy Implementation, Force Field Theory, Balance
  • Ali Rezaeian, Ali Abdollahi Neisiani * Pages 89-113
    The science of Organizational Behavior (OB), based on its goals has its own characteristics. OB has a practical approach to the behavior of Human. Therefore, a systematic and comprehensive view to the variables influencing Human behavior is essential. However, in fact, the most important variables -"i.e: Descriptive Models of Human Behavior"- are neglected. Descriptive Models of Human Behavior are scientific and organized models describing "How Human Behave". Regarding to the essential concepts of Human Psychology like: Intelligence, Motivation and Sense, These Models are more practical in OB. This neglect of Descriptive models of Human Behavior is because of complexity of human internal variables and external environment and difficulty of modeling human behavior. Holly Quran has described human behavior in many sections (Ayah) . It is using exact and clear phrases, explaining Models of Human Behavior in Quran's view. In fact, we can improve our scientific findings in OB using Quran "clues" in Descriptive Models of Human Behavior. This research is explaining Quran's Systematic view to the behavior of Human and presents some Descriptive Models of Human Behavior based on Quran. Methodology of this research is based on "Subject researches in Quran" that is compatible to the entity of this research.
    Keywords: Descriptive Models of Human Behavior (DMHB), System View, Quran
  • Amir Aazami *, Hassan Abedi Jafari, Hadi Salami Pages 115-137
    The Aim of this research consists of pathology of researches conducts in Islamic management area; offer a concise categorization of factors and trends, and finally suggestion of practical solutions. The research method has been picked from descriptive approached and used survey as main tool. Firstly literature review conducted to collect the records of prior works. Then interview and questionnaire used to introduction and set priority for lacks and solutions. For analysis of sample AHP and QFD implicated. The analysis related to pair comparisons conducted by Super Decision. The results show that structural problems are at the top of priorities. Policy, methodological, cultural, human and motivation problems are at the next priorities. The fact that motivation problems take place at bottom, show that despite limitation in research, it can be a major area of interest for Islamic management researches.
    Keywords: Islamic Management, Analytical Hierarchy Process, Quality Function Deployment, Pathology, Executive Requirements
  • Mostafa Hadavinejad *, Mahboubeh Hosseini Pages 139-159
    The purpose of this survey is comparing predictability of individual level spirituality and religious-Islamic orientation on organizational citizenship behaviors in Rafsanjan administrative organizations. After testing validity and reliability, the measure (questionnaire) was distributed randomly among 370 employees of mentioned organizations. Due to non- normality of data distribution, hypothesis were tested using comparing rank Spearman correlation coefficient. Results showed no significant different between correlation coefficient of predicting variables and OCBs. This indicates that the governing spirituality on member of population is religious and not secular. So the substitution of religious-Islamic variable rather than individual level spirituality to explain OCBs is not necessary in such kind of population.
    Keywords: Organizational Citizenship Behaviors, Organizational Spirituality, Religious-Islamic Orientation, Compliance, Altruism
  • Ali Hossein Keshavarzi *, Mohammad Reza Yektayi Pages 161-178
    This article aims to introduce organizational identification as one of important subjects which has attracted organizational scholars and practitioners, and the possibility of using organizational identification to improve individual's behavior in modern organizations. Based on the assumption of the existence of identification with Shia imams in Shia culture, especially with Imam Hossein (p.b.u.h) which is noticeable in Shia people lives, Hosseini Identification has been introduced. Using identification factors introduced in literature, the way of expressing identification with Imam Hossein (p.b.u.h) by Shia people has been investigated. As a conclusion, the possibility of the use of identification with Imam Hossein (p.b.u.h) as a means of enhancing religious education is discussed.
    Keywords: Hosseini Identification, Organizational identification, Identification, Control