فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 29 (بهار 1396)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 29 (بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حمید خداداد حسینی، امیر محترمی، شعبان الهی، سید سپهر قاضی نوری صفحه 15
    در این پژوهش به منظور تبیین نقش نهادها و انواع سیاست های مداخله ای نهادی در اشاعه نوآوری های فاوا در کشور، نخست از طریق مطالعات نظری، ریشه های مبحث نوآوری بررسی و عنوان می شود. مطالعات گذشته در زمینه نوآوری در اقتصاد نئوکلاسیک و نظریه سازمان برای توضیح پویایی های تغییرات نوآورانه در حوزه فاوا کفایت نمی کند؛ بلکه دیدگاهی وسیع تر که برگرفته از مکتب نهادگرایی در اقتصاد و نو نهادگرایی در جامعه شناسی است، مبنای قوی تری برای فهم نقش نهادها در نوآوری فاوا فراهم می آورد؛ همچنین از طریق انجام مصاحبه های تخصصی و استفاده از پرسشنامه، فهرستی از مهم ترین نهادهای موثر در توسعه نوآوری های فاوا در سه سطح نهادهای فیزیکی (سازمان ها)، مقرراتی (قوانین) و عرفی (هنجارهای فرهنگی) شناسایی و معرفی شده است. به علاوه، انواع سیاست های مداخله نهادی در زمینه اشاعه فاوا در کشور در قالب مدلی دوبعدی و به مدد ارائه نمونه های تجربی بررسی و تحلیل شده است. درنهایت ضمن تاکید بر ضرورت توجه به عوامل نهادی در اشاعه نوآوری فاوا، چنین نتیجه گیری شده است که شکل گیری سیاست های اثربخش نهادی در زمینه فناوری اطلاعات از طریق فهم نقش چندوجهی نهادها در فرایند نوآوری و مقتضیات حاکم بر آن ها تسهیل می شود.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، نهاد، نوآوری، مداخلات نهادی
  • رضا واعظی، محسن محمدی صفحه 47
    ارزیابی ازجمله مهم ترین الزامات کمال بخش خط مشی های عمومی است که ضامن اندیشیده بودن، اجرای دقیق و بهبود مستمر آن ها است؛ اما در عرصه اجرایی و دانشگاهی خط مشی گذاری ایران، کمتر به این مهم توجه شده است. در پژوهش حاضر، به منظور پوشش نسبی خلا دانشی مزبور، خط مشی مالیات بر ارزش افزوده که ازجمله خط مشی های عمومی اقتصادی زیربنایی و تحول آفرین محسوب می شود، مبنای پژوهش قرار گرفته است. این پژوهش با رویکردی اکتشافی در پی پاسخ به این سوال اساسی است که ابعاد و مولفه های الگوی ارزیابی خط مشی مالیات بر ارزش افزوده چیست؛ بنابراین پس از تبیین مفاهیم پایه و مرور مبانی نظری، گزارش ها و اسناد مرتبط بررسی و راهنمای مصاحبه تهیه شد؛ سپس ضمن شناسایی هدفمند سیزده نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی متخصص و مرتبط، مصاحبه عمیق انجام پذیرفت و در پی آن مفاهیم، ابعاد و مولفه های الگوی ارزیابی از دیدگاه خبرگان حوزه خط مشی گذاری عمومی ایران با بهره گیری از استراتژی تحلیل مضمون، استخراج شد؛ درنهایت الگوی ترکیبی مناسب ارزیابی با توجه به سطوح محیطی، نهادی و سازمانی، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: الگوهای ارزیابی، خط مشی عمومی، تحلیل مضمون، مالیات بر ارزش افزوده
  • میریعقوب سیدرضایی، علی اصغر پورعزت، علی اصغر سعدآبادی صفحه 73
    رشد و توسعه اقتصادی عدالت گرایانه همواره یکی از اهداف مهم در یک کشور محسوب می شود و دستیابی به آن مستلزم رشد و توسعه در همه مناطق مرتبط با آن اقتصاد است. یکی از مهم ترین ابزارهای دولت برای توسعه عدالت گرایانه در گستره سرزمینی هر کشور، بودجه عمومی است که تحت تاثیر برآیند سیستم بودجه بندی کشور قرار دارد؛ بنابراین این پژوهش با هدف «شناسایی عوامل قابل ملاحظه نظام بودجه بندی ایران در راستای تحقق عدالت منطقه ای از طریق بودجه عمومی» انجام شد. روش پژوهش، نظریه داده بنیاد بود و نمونه گیری به روش نظری و گلوله برفی انجام شد. مصاحب های باز و نیمه ساختاریافته با کارشناسان «سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور» که متولی امر تدوین لایحه بودجه هستند و همچنین تحلیل گران سند بودجه، ابزار اصلی گردآوری داده ها است. با تحلیل داده ها از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی متغیر اصلی پژوهش با عنوان «عوامل قابل ملاحظه در سیستم بودجه-بندی» شناسایی شد. متغیر اصلی از شش طبقه فرعی تشکیل شده و دربرگیرنده عواملی است که به اعتقاد کارشناسان باید در راستای تحقق عدالت منطقه ای مدنظر قرار گیرند و هر یک ضریبی از ضرایب اهمیت را در هنگام شاخص بندی برای بودجه نویسی و بعدا تصویب و تخصیص بودجه به خود اختصاص دهند.
    کلیدواژگان: عدالت منطقه ای، تنوع قومی، سیستم بودجه بندی، بودجه عمومی
  • حسن دانایی فرد، مهتاب همایی لطیف، حمیدرضا خان محمدی صفحه 93
    سازمان ها در پرتو مدیریت، عملکرد خود را رقم می زنند و نفس مدیریت در سایه وجود کارکنان، هستی پیدا می کند. با پذیرش این منطق تعامل مدیر و کارکنان شاه کلید قوام و دوام همه سازمان ها است. این مهم در سازمان های دولتی دوچندان می شود؛ اما رابطه بین مدیر و کارکنان همیشه مولد نیست و در زمینه تعارض بین مدیر و کارکنان، رفتارهای مخرب متنوعی ممکن است رخ دهد. با اتکا به نظریه تعارض رابطه ای، هدف این پژوهش احصای استراتژی های سازمان برای تخریب مدیران دولتی است. جامعه مورد مطالعه کارکنان بخش دولتی ایران و نمونه آن کارکنان «سازمان امور مالیاتی استان همدان» هستند. یافته ها نشان می دهد، نتیجه و تبلور چنین تنش و تعارضی در رفتارهای انحرافی به عنوان پدیده ای مخرب ظاهر می شود و کارکنان درصدد رفتار تلافی جویانه هستند و استراتژی هایی را برای تخریب مدیران خود به کار می گیرند؛ در این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی داده بنیاد (کیفی) و سپس با بهره گیری از روش معادلات ساختاری (کمی) این استراتژی ها شناسایی شده و در سه مقوله استراتژی های تخریب اعتبار سازمانی، اعتبار اجتماعی و اعتبار حرفه ای مدیر طبقه بندی شده اند.
    کلیدواژگان: تعارض سازمانی، رفتارهای انحرافی، انحراف کاری، استراتژی های تخریب، رفتار سیاسی
  • طیبه امیرخانی، اکرم هادیزاده مقدم، سید سهیل عظیمی صفحه 117
    آیا کارکنان، سازمان را مانعی در راه دستیابی به هدف های شخصی و حرفه ای خود می بینند؟ هنگامی که کارکنان معتقدند مورد حمایت هستند، عضویت آن ها در سازمان، مهم ترین جنبه از هویت اجتماعی شناخته می شود؛ هرچند هنگامی که احساس می کنند سازمان به آن ها آسیب می رساند و مانع آن ها می شود، بین خود و سازمان فاصله زیادی حس می کنند. هدف این پژوهش، بررسی عوامل اثرگذار بر انسداد سازمانی با تمرکز بر توانمندسازی روان شناختی به عنوان متغیر مستقل و نقش میانجی است. این پژوهش در میان پرستاران «بیمارستان بوعلی سینا» شهر قزوین انجام شد. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که توانمندسازی روان شناختی از طریق تاثیر مثبت بر جو پیشگامی در سازمان موجب کاهش ادراک از انسداد سازمانی می شود؛ همچنین تاثیر مثبت توانمندسازی روان شناختی بر آوای کارکنان نیز تایید شد.
    کلیدواژگان: انسداد سازمانی، توانمندسازی روان شناختی، جو پیشگامی، آوای کارکنان
  • امیر هوشنگ نظرپوری، محسن عارف نژاد، علی شریعت نژاد صفحه 135
    رهبری کوانتومی سبکی از رهبری است که به دنبال افزایش اعتماد، امنیت، ارتباط پویا و یادگیری و کاهش ارتباطات عمودی و افزایش ارتباطات افقی در سازمان است. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل رهبری کوانتومی در سازمان های دولتی انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، متخصصان و خبرگان دانشگاه های دولتی استان لرستان هستند که 30 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، باهدف تدوین مدل رهبری کوانتومی، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن با استفاده از روش اعتبار محتوا تایید شد. نتایج پژوهش حاضر در قالب مدل تدوین شده نشان می دهد که رهبران و مدیران در سازمان برای ایجاد سبک رهبری کوانتومی باید با بهره گیری از نگاه کوانتومی و توانایی دیدن هدفمند، سبک و شیوه تفکر و نگرش خود را مقارن با تفکر کوانتومی و توانایی تفکر به شیوه متناقض قرار دهند تا از این طریق زمینه ساز شناخت کوانتومی و شناخت شهودی مسائل در سازمان شوند. از این طریق رهبران و مدیران سازمانی می توانند احساس و اعتماد کوانتومی را در میان کارکنان خود به وجود آورند که این مهم به نوبه خود موجب نگرش نو به مسائل، تفکر خلاقانه و شهودی، آینده نگری و پیش بینی مسائل در سازمان می شود؛ ازاین رو با پیدایش تفکر خلاقانه و شهودی به همراه پیش بینی و آینده نگری، عمل کوانتومی یا توانایی عمل پاسخگویانه در سازمان به وجود می آید که پیامد اساسی این مهم زیست کوانتومی یا توانایی زندگی کردن در روابط، ارتباط متقابل رهبر پیرو، پیشرفت و توسعه پیروان و کارکنان از طریق خودسازمان دهی و درنهایت به وجود آمدن سازمانی نوآور، حسابگر و دقیق است.
    کلیدواژگان: رهبری کوانتومی، مهارت های کوانتومی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • ابوالحسن حسینی، امیر تبسمی، زهرا دادفر صفحه 155
    پژوهش حاضر به تاثیر کارکردهای مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمانی، با توجه به متغیر میانجی قابلیت بازاریابی، می پردازد. این پژوهش بر اساس هدف یک پژوهش کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه بانک ها و موسسه های اعتباری استان مازندران است که از طریق نمونه گیری غیراحتمالی، داده ها از 26 بانک و موسسه اعتباری به صورت پرسشنامه جمع آوری شد و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده و انجام تحلیل عاملی تاییدی از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها، با محاسبه آلفای کرونباخ، برای کارکرد مدیریت منابع انسانی 88 درصد، قابلیت های بازاریابی 89 درصد و عملکرد سازمانی 83 درصد به دست آمد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که کارکردهای مدیریت منابع انسانی بر قابلیت های بازاریابی و عملکرد سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد؛ همچنین قابلیت های بازاریابی بر عملکرد سازمانی تاثیر مثبت و معنادار می گذارد.
    کلیدواژگان: کارکردهای مدیریت منابع انسانی، عملکرد سازمانی، قابلیت بازاریابی
|
  • Sayyed Hamid Khodadad Hosseini, Amir Mohtarami, Shaban Ellahi, Seyyed Sepehr Ghazi Noori Page 15
    Since instability in institutional settings in the field of information technology is observed in our country, in this paper, in order to explain the role of institutions and types of institutional intervention policies in promoting ICT innovations in the country, first through theoretical studies, the roots of the topic of innovation are discussed based on institutional perspective. Also, by conducting specialized interviews and using a questionnaire, a list of the most important institutions in the development of ICT innovations at three levels of physical entities (organizations), regulations (rules) and traditional (cultural norms) have been identified and introduced. In addition, a variety of policy interventions in the field of ICT dissemination in the country have been reviewed and analyzed through a two-dimensional model. Finally, while emphasizing the need to pay attention to institutional factors in the promotion of ICT innovation, this conclusion is reached that the formation of effective institutional policies in the field of information technology is facilitated by understanding the multifaceted role of institutions in the process of innovation and the requirements governing them.
    Keywords: Information Technology, Institutions, Innovation, Institutional Interventions
  • Reza Vaezi, Mohsen Mohammadi Page 47
    Evaluation is one of the most important steps in policy making that garantees its wisdom, but this step has been ignored in academic and professional settings. So in this paper, the policy of value-added tax- as one of the most important and transformational economic policies- has been studied. The dimensions and indicators of the model of evalution of the valu added tax policy has been explored based on exploratory research. Data is gathered based on the interview that its questions have been designed based on literature and relative documents. Academic and professional experts were the society of this research selected based on purposive sampling(n=13). The dimensions and indicators of the model of evalution of the valu added tax policy were the result of this research that extracted based on thematic analysis, and the model of evalution of the value added tax policy was suggested with the regard of environmental, institutional and organizational levels.
    Keywords: Models of Evaluation, Public Policy, Thematic analysis, Value added tax
  • Miryaghoub Seyyed Rezaei, Ali Asghar Pourezzat, Ali Asghar Sadabadi Page 73
    Justice-oriented growth and development in the any country is important goal of governments and satisfy this goal require the growth and development in all regions of country. One of the most important instruments of governments to accomplish justice is the public budget of the country which is under the influence of the way that budgeting system functions. Therefore, this study aimed to “identify significant factors in the Iran Budgeting systems in order to fulfill regional justice through public budget”. The method of the study was grounded theory and Data analysis was done through coding (open, axial and selective). Open and semi-structured interviews with Management and Planning Organization experts who are responsible for the formulation of the budget bill and also budget document analysts are the main tool for collecting data. By analyzing data through open, axial and selective coding, main category of study entitled “significant factors in budgeting systems”.
    Keywords: Regional Justice, Ethnic Diversity, Budgeting Systems, Public Budget
  • Hassan Danarifard, Mahtab Homaei Latif, Hamidreza Khanmohammadi Page 93
    Organizations ascribe their own performance under the management. management comes into existence by the staff. Accepting the logics of interaction between manager and staff is the master key of organization sustainability. This becomes duplicated in organizations using public financing. The relationship between manager and staffs is not always productive. Conflict is a common issue in governmental organizations in which there appear destructive behaviors. Relying on the relationship conflict theory, this research aims to investigate the organizational strategies for deterioration of governmental staffs. The statistical population of this study is the employees of the public sector of Iran and its sample are employees of the Hamedan Tax Organization. The results show that the outcome of such a stress and conflict appears in deviational behaviors as a destructive phenomenon when the staffs set off to retaliate the managers and take some strategies in action. These strategies are classified into three categories of destruction of organizational prestige, social prestige and professional prestige of managers. This research aims to identify each of these strategies to make the governmental organization managers aware of conflicts and the outcomes.
    Keywords: Organizational Conflict, Deviation Behaviors, Work Deviation, Destruction Strategies, Political Behavior
  • Tayebeh Amirkhani, Akram Hadizadeh Moghadam, Seyyed Soheil Azimi Page 117
    Are employees see their organization as an obstacle to achieving personal and professional goals of their own? When employees believe they are supported, their membership in the organization known as the most important aspect of social identity. Although when they feel they are damaging and preventing by organization, they feel wide distance between themselves and organization. The purpose of this study is to examine the effective factors on organizational obstruction with the focus on psychological empowerment as independent variable and mediating role of voice behavior and innovation context in organization. This study has done among the nurses of Bualisina hospital in Qazvin. Data gathering has been done based on standard questionnaire. The gathered data was analyzed based on structural equation modeling. The results of study show that psychological empowerment through the effect of innovation context in organization, causing reduces in the perception of organizational obstruction. Also the effect of psychological empowerment on voice behavior is confirmed.
    Keywords: Organizational Obstruction, Psychological Empowerment, Innovation Context, Employee Voice
  • Amir Houshang Nazarpouri, Mohsen Aref Nezhad, Ali Shariat Nezhad Page 135
    Quantum leadership is a style of leadership that seeks to increase trust, security, dynamic communication, learning and to reduce vertical communications and to increase horizontal communications in the organization .The aime of this study is to design a model for quantum leadership in organizations. This research is applied and descriptive survey. The society is experts of Lorestan universities who 30 members of them were selected using purposful sampling. Questionnaire has been used for data gathering which its validity was confirmed by content validity. The results show that for creating quantum leadership style, leaders and managers should develop quantum perspective and ability for purposeful looking. In this regard they should change their style and way of thinking coincide with the quantum thinking and this led to quantum intuitive and quantum knowing. In this way, leaders and managers will be able to create trust among their employees. Through developing creative and intuitive thinking, the quantum acting would be flourished in the organizations. The main consequence of quantum acting is quantum being, leader-follower interaction, followers and staff development through self-organization and ultimately creation of innovative, numerate and accurate organization.
    Keywords: Quantum's Leadership, Quantum's Skills, Interpretive Structural Modeling Approach
  • Abolhasan Hoseini, Amir Tabassomi, Zahra Dadfar Page 155
    The aim of this study was to evaluate the effect of human resource management functions on organizational performance and role of Marketing capability as moderator variable. This is, based on purpose, an applied research, however, it is a descriptive survey in terms of data collection. In this study, a sample from the financial and credit institutions and banks of Mazandaran were selected by Non-probability sampling. A questionnaire was distributed among 26 of them and finally usable questionnaires were considered and analyzed. For analyzing the collected data and performing confirmatory factor analysis, structural equation method has been used. The reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach's alpha: this was for human resource management functions of%88, marketing capability of %89 and organizational performance of %83. The results show that human resource management functions have positive significant effect on organizational performance and Marketing capability and also shows that Marketing capability has positive and significant effect on organizational performance.
    Keywords: Human Resource Management Functions, Organizational Performance, Marketing Capability