فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 32 (زمستان 1396)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 32 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی
  • تحلیل پویایی های فردی مقاومت در برابرکاربست فناوری اطلاعات در سازمان
    مصطفی هادوی نژاد، زهرا عظیمی صفحه 4
    این پژوهش با هدف تدوین و آزمون مدل عوامل فردی موثر در مقاومت در برابر استفاده از فناوری اطلاعات در سازمان های اجرایی رفسنجان انجام شده است. برای انجام پژوهش، پرسشنامه هایی برای سنجش متغیرها تهیه و پس از اطمینان از روایی محتوا، بین نمونه 357 نفری از کارکنان قلمرو مکانی پژوهش توزیع شد. در ادامه، با استفاده از نرم افزار Smart PLS، پایایی، روایی همگرا و واگرای سنجه پژوهش بررسی، تایید و سپس داده ها به مدل معادله ساختاری برازش شدند. نتایج نشان داد در سطح اطمینان 95 درصد، ویژگی های شخصیتی مقاومت در برابر تغییر و ادراک سودمندی فناوری اطلاعات در مقاومت در برابر کاربست فناوری اطلاعات اثر مثبت دارند؛ ضمن اینکه ادراک سودمندی فناوری اطلاعات، خود میانجی اثر مثبت رایانه ترسی و ادراک سهولت در کاربست فناوری اطلاعات در متغیر اصلی وابسته پژوهش است. همچنین، مشخص شد اگر چه ادراک سهولت استفاده از فناوری اطلاعات از رایانه ترسی، رایانه بازی و ادراک پیچیدگی فناوری اطلاعات اثر می پذیرد، خود اثر مستقیم معناداری در مقاومت در برابر فناوری اطلاعات ندارد و تنها از طریق ادراک سودمندی فناوری اطلاعات نقش غیرمستقیم ایفا می کند.
    کلیدواژگان: مقاومت در برابر تغییر، فناوری اطلاعات، عوامل فردی، مقاومت در برابر کاربست فناوری اطلاعات
  • حامد محمدی *، سید مهدی الوانی، غلام رضا معمار زاده تهرانی، ناصر حمیدی صفحه 15
    هدف اصلی پژوهش حاضر، تبیین و سنجش مولفه های موثر بر بعد سیاسی نظام اداری ایران است. در همین راستا، بعد سیاسی نظام اداری ایران از طریق شش مولفه، شامل پاسخگویی، ترویج جامعه پذیری سیاسی، ارتقای حاکمیت کثرت گرا، ارتقای سلامت نظام اداری، توسعه مشارکت عمومی و ایجاد اعتماد عمومی موردسنجش قرار می گیرد. پژوهش حاضر، کاربردی، از نظر راهبرد، پیمایشی و از لحاظ هدف، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش را مدیران وزارتخانه های ایران تشکیل می دهد که برای نمونه گیری از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شده است. در این پژوهش به منظور تحلیل داده ها از روش فازی استفاده شد و بدین ترتیب، داده های لازم در قالب زبان طبیعی از خبرگان (مدیران) اخذ شده و مورد تحلیل قرار می گیرد. نتایج پژوهش نشان می دهد که هر شش مولفه بر بعد سیاسی نظام اداری ایران موثر هستند و بین وضعیت موجود و مطلوب بعد سیاسی در نظام اداری ایران تفاوت معناداری مشاهده می شود
    کلیدواژگان: پاسخگویی، ترویج جامعه پذیری سیاسی، ارتقای حاکمیت کثرت گرا، ارتقای سلامت نظام اداری، توسعه مشارکت عمومی، ایجاد اعتماد عمومی
  • علی اصغر فانی، محسن قربانلو *، حسن دانایی فرد، جلیل دلخواه صفحه 41
    پژوهش حاضر با هدف طراحی چارچوبی برای انتخاب آمیخته ابزارهای خط مشی عمومی در آموزش و پرورش انجام شده است. در این پژوهش از روش مطالعه کتابخانه ای برای شناسایی و استخراج عوامل موثر بر انتخاب آمیخته ابزارهای اجرایی خط مشی عمومی و از روش دلفی تعدیل شده برای پالایش و نهایی کردن این عوامل استفاده شد. بر این اساس، طی دو دور دلفی، مهم ترین عوامل، شناسایی و نهایی شدند. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه خبرگان و صاحب نظران خط مشی گذاری آموزشی و پرورشی است که عملا در وزارتخانه آموزش و پرورش، سازمان برنامه و بودجه و مراکز دانشگاهی فعالیت دارند. اعضای گروه دلفی برای این پژوهش به صورت نمونه گیری غیرتصادفی و ترکیبی از روش های هدفمند و گلوله برفی انتخاب شده و تعداد 32 نفر از متخصصان خبره به عنوان نمونه انتخاب شدند. با توجه بررسی و تحلیل داده ها، درمجموع، 28 عامل به عنوان مهم ترین عوامل شناخته شدند که عوامل عدالت توزیعی، واقع گرایانه بودن ابزارها، تناسب بین ابزارها و هدف خط مشی، تعامل و همکاری بین نهادها و هم سویی ابزارهای اجرایی با یکدیگر، به عنوان مهم ترین عوامل شناسایی شدند؛ همچنین عوامل در دو طبقه کلی درونی و بیرونی جای گرفتند.
    کلیدواژگان: ابزارهای خط مشی عمومی، نظریه های انتخاب ابزار، آمیخته ابزارهای خط مشی عمومی، آموزش و پرورش
  • مهدی فدایی، فرید قلی پور مقدم*، سعید غفاری صفحه 65
    هیچ منطقه یا کشوری در جهان مصون از خسارت فساد نیست. فساد بر رشد تولید ناخالص داخلی، نابرابری درآمد و فقر، توسعه انسانی و برآورد سلامت و به طورکلی کیفیت حکومت اثرات منفی دارد و موجب کاهش آهنگ رشد اقتصادی می شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر شاخص های حکمرانی خوب و اندازه دولت بر شاخص فساد در کشورهای گروه بریکس و ایران با استفاده از گشتاوردهای تعمیم یافته (GMM) طی سال های 2016-2012 است. برای این منظور از آمار و اطلاعات شاخص های شش گانه حکمرانی خوب و شاخص اندازه دولت و فساد که توسط «سازمان شاخص های حاکمیت جهانی»، «سازمان شفافیت بین الملل» و «بانک جهانی» ارائه می شود، استفاده شده است. در ارتباط با کانال های اثرگذاری مشخص شد که شاخص کیفیت قوانین با ضریب 4/2 بیشترین تاثیر را بر کاهش فساد داشته و شاخص اثربخشی دولت با ضریب 01/0، دارای کمترین تاثیر است؛ همچنین افزایش شاخص های اندازه دولت و تورم به افزایش میزان فساد منجر خواهد شد. افزایش شهرنشینی نیز نوعی پرسشگری ایجاد می کند و نظارت را افزایش می دهد که درنهایت به کاهش فساد منجر می شود.
    کلیدواژگان: فساد، حکمرانی خوب، اندازه دولت، کشورهای گروه بریکس
  • سعید مسعودی پور، عرفان مصلح صفحه 107
    کلیدی ترین مفهوم در حوزه مدیریت و ارزیابی عملکرد، شناخت چیستی عملکرد است که در غرب، حاکمیت اندیشه پراگماتیسم به این حوزه کاملا مشهود است. در این مطالعه تلاش شده است تا از منظر اسلامی مدلی برای تبیین مفهوم عملکرد ارائه شود. بدین منظور پس از بررسی مبانی نظری غرب در این حوزه، ابتدا آیاتی از قرآن کریم که در آن ها از ریشه عمل کلماتی به کار رفته است؛ احصا شدند و موردبررسی و تدبر قرار گرفتند؛ درنهایت مدل مفهومی عمل در بیان قرآن به دست آمد که دارای سه بعد موضوع های مربوط به عمل، موضوع های مربوط به عامل و موضوع های مربوط به ناظر عمل شکل گرفت. بعد از مشخص شدن مبانی عملکرد از منظر قرآن کریم، مدل مفهومی عملکرد صالحانه طراحی شد. این مدل دارای دو بعد حسن فعلی و حسن فاعلی است. مهم ترین تفاوت مدل عملکرد صالحانه سازمانی با الگوهای متعارف، توجه به حسن فاعلی است که تبعات قابل توجهی را در حوزه مدیریت عملکرد به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عمل، ارزیابی عملکرد، مدیریت عملکرد، سازمان، اسلام، قرآن
  • حاتم خلیلی پور *، مهدی نداف، حسن علی سینایی صفحه 127
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر معیارهای مالی و غیرمالی ارزیابی عملکرد بر انگیزش درونی و بیرونی برای مشارکت در تعیین هدف و عملکرد شغلی کارکنان بخش دولتی است. روش پژوهش از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی همبستگی است. به منظور جمع آوری داده ها یک نمونه 299 نفره با استفاده از پرسشنامه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و ارزیابی شد. برای دستیابی به اعتبار پرسشنامه از روایی محتوایی و روایی سازه بهره گرفته شد و برای محاسبه پایایی، ضریب آلفای کرونباخ به کار رفت که نشان دهنده پایایی متغیرهای پژوهش بود. برای آزمون فرضیه ها از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس استفاده شد. نتایج نشان داد که معیارهای غیرمالی ارزیابی عملکرد بر انگیزش درونی برای مشارکت در تعیین هدف و انگیزش بیرونی برای مشارکت در تعیین هدف تاثیر معناداری دارند. معیارهای مالی ارزیابی عملکرد بر انگیزش درونی برای مشارکت در تعیین هدف تاثیر معناداری دارند. انگیزش درونی و انگیزش بیرونی برای مشارکت در تعیین هدف، دارای تاثیر معناداری بر عملکرد شغلی هستند. معیارهای غیرمالی ارزیابی عملکرد از طریق انگیزش درونی برای مشارکت در تعیین هدف و انگیزش بیرونی برای مشارکت در تعیین هدف تاثیر معناداری بر عملکرد شغلی دارند. معیارهای مالی ارزیابی عملکرد از طریق انگیزش درونی برای مشارکت در تعیین هدف دارای تاثیر معناداری بر عملکرد شغلی هستند.
    کلیدواژگان: معیارهای مالی ارزیابی عملکرد، معیارهای غیرمالی ارزیابی عملکرد، انگیزش درونی برای مشارکت در تعیین هدف، انگیزش بیرونی برای مشارکت در تعیین هدف، عملکرد شغلی
  • مرتضی محمدی *، طهمورث سهرابی صفحه 155
    امروزه نیروی انسانی به عنوان یک دارایی باارزش و محوری برای سازمان ها نگریسته می شود. سازمان ها به منظور کسب سطح بالاتری از عملکرد و موفقیت همواره به دنبال بهره گیری حداکثری از این دارایی ارزشمند سازمانی هستند. ازاین رو؛ سازمان ها به دنبال توانمندسازی نیروی انسانی خود به عنوان یک اصل مهم برای بقا و رقابت در عرصه متغیر کسب وکار کنونی می باشند. در این راستا؛ پژوهش حاضر به دنبال بررسی رابطه دو متغیر کلیدی شناخته شده فرهنگ یادگیری سازمانی و انتقال دانش ضمنی در رابطه با توانمندسازی کارکنان است.
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین فرهنگ یادگیری در سازمان و توانمندسازی کارکنان با در نظر گرفتن متغیر میانجی انتقال دانش ضمنی می باشد. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی است و به روش توصیفی- همبستگی صورت گرفته است. حجم نمونه تعداد 220 نفر از اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی می باشند، که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. ابزار مورداستفاده در ای پژوهش پرسشنامه های استاندارد فرهنگ یادگیری سازمانی ، توانمندسازی کارکنان و انتقال دانش ضمنی است، که پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ به دست آمد و روش تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روایی مورداستفاده قرارگرفته است. و داده ها نیز با بهره مندی از همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند.
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که فرهنگ یادگیری سازمانی نقش بسزایی در فراهم کردن بستر مناسب برای توانمندسازی کارکنان از طریق انتقال دانش ضمنی دارد. ازاین رو پیشنهاد می شود همواره سازمان ها به دنبال دستیابی به فرهنگی و جوی مطلوب و حمایت کننده از یادگیری باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری سازمانی، توانمندسازی کارکنان، انتقال دانش ضمنی، مدیریت دانش، تسهیم دانش
|
  • Analyzing individual level dynamics of resistance to information technology usage
    Mostafa Hadavinejad, Zahra Azimi Page 4
    The purpose of this study was to design and examine a model for individual factors affecting on resistance to information technology usage in Rafsanjan’s public organizations. In this regard, questionnaires related to research variables were prepared and after ensuring the content validity, were distributed among 357 employees as a sample. Using Smart PLS, the questionnaire’s reliability, convergent and divergent validity were tested. Then data were fitted to structural equation model. Results showed that the dispositional factors of resistance to change and IT perceived usefulness affect positively on resistance to IT usage. Moreover, in its turn, perception of IT usefulness mediates the positive effect of computer anxiety. Also, it is uncovered that although IT perceived ease of use is affected from computer anxiety, computer playfulness, and perceived IT complexity, it has no meaningful effect on resistance to IT usage.
    Keywords: resistance to change- information technology- individual factors- resistance to information technology usage
  • Morteza Mohammadi *, Tahmoores Sohrabi Page 155
    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational learning culture (OLC) and empowerment with tacit knowledge sharing. This is a descriptive correlational study clearly based on the structural equation modeling (SEM). The participants of this study were 220 professors and staff of Islamic Azad University that were selected via the random method. Data were collected via the standardized questionnaires. The reliability and validity of the questionnaires were obtained. Results of Pearson Correlation showed that all three variables, OLC, empowerment and tacit knowledge sharing, are mutually correlated with each other (P
    Keywords: Tacit Knowledge Sharing, Knowledge Sharing, Knowledge Management, Organizational Learning Culture, Empowerment