فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 34 (تابستان 1397)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 34 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد ابوالحسنی رنجبر *، کرم الله دانش فرد، ابوالحسن فقیهی صفحات 15-42
    این پژوهش با هدف ارائه الگوی دستورکار خط مشی های اصلاح نظام اداری در ایران و با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شده است. 16 مصاحبه با خبرگان ادبیات موضوع انجام شد. داده ها توسط کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل و قضایای پژوهش ارائه گردید. نتایج نشان می دهد شرایط علی اثرگذار بر دستورکار خط مشی های اصلاح نظام اداری شامل حوزه های ساختاری و سازماندهی، بهره وری، سرمایه انسانی، مدیریتی، قوانین و مقررات و ارتباطات بین المللی است. عوامل مداخله گر عبارتند از: شبکه های اجتماعی، کانون های تفکر، عدم تخصیص بهینه بودجه و فقدان انگیزه و تعهد مستمر مدیران و کارگزاران که با توجه به عوامل زمینه ای شامل: جریان های سیاسی، اجتماعی - فرهنگی، اقتصادی - فناوری، بین المللی و سازمانی - اداری بر دستورکار خط مشی های اصلاح نظام اداری تاثیر گذارند. همچنین راهبردهای ارائه شده شامل: انطباق قابلیت ها، ظرفیت ها، و توانمندی های نظام اداری با نقش و وظایف یک دولت ایده آل و مطلوب، و فرهنگ سازی برای ایجاد تحول و اصلاح در نظام اداری منجر به پیامدهای مثبت اصلاح نظام اداری می شوند.
    کلیدواژگان: تحول اداری، خط مشی گذاری، دستورکار، نظام اداری
  • منصور میر احمدی *، علی میر احمدی صفحات 43-66
    دانش سیاسی و مدیریت در منظومه علوم حکمرانی از جایگاه ویژه ای نسبت به سیاست گذاری عمومی ناظر به انسان، جامعه و محیط زیست برخوردار هستند. دانش سیاسی تامین کننده گزاره های دانشی سیاست گذاری عمومی در سطح حاکمیتی و مدیریت تامین کننده گزاره های دانشی آن در سطح اجرایی هستند. سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان در مرحله اول نیازمند شناخت مناسب به منظور وضع قوانین کارآمد در جامعه بوده و در مرحله دوم نیازمند شناخت سودمند به منظور اجرای موثر این قوانین در زندگی جمعی هستند. این شناخت دوگانه از طریق دانش سیاسی و مدیریت بهدست می آید. پژوهش » صالح « حاضر، ضمن تبیین جایگاه این دو دانش در منظومه علوم حکمرانی، از ضرورت ایده حکمرانی سخن می گوید. طرح این ایده، به نوبه خود، توجه به دو دانش فلسفه سیاسی و فقه سیاسی در کنار علم سیاست و جامعه شناسی سیاسی و دانش مدیریت اسلامی در کنار علم مدیریت را ضروری می گرداند. بخش های پایانی مقاله، عهده دار تبیین جایگاه این دانش ها در منظومه علوم حکمرانی به منظور تحقق ایده حکمرانی صالح است.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، حکمرانی صالح، علوم حکمرانی، دانش سیاسی، مدیریت
  • مرتضی مرادی *، ایمان حکیمی صفحات 67-85
    تناسب فرد-شغل و فرد-سازمان یکی از موضوعات مهم در حوزه رفتار سازمانی و منابع انسانی است و اگر این امر در مورد افراد شاغل در سازمان ها رعایت شود، عملکرد نیروی انسانی افزایش خواهد یافت. از طرفی عادلانه رفتار کردن در سازمان، می تواند باعث بروز رفتارهای مثبت در سازمان و جلوگیری از رفتارهای منفی در سازمان شود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی تناسب فرد-شغل و فرد-سازمان در رابطه بین عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی و رفتارهای انحرافی است. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از‏ لحاظ ماهیت و روش از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنان دانشگاه آزاد ایلام و آبدانان است که با استفاده از روش نمونه گیری 136 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بود که روایی و پایایی آن نیز تایید شد. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از روش تحلیل مسیر در نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج نشان داد که عدالت سازمانی با تناسب فرد-شغل، فرد-سازمان و رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی دار و با رفتارهای انحرافی رابطه منفی و معنی دار دارد. همچنین رابطه تناسب فرد-سازمان با رفتار شهروندی سازمانی مثبت و معنی دار و رابطه تناسب فرد-شغل با رفتارهای انحرافی منفی و معنی دار بود.
    کلیدواژگان: تناسب فرد-شغل، تناسب فرد-سازمان، عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • تورج حسن زاده ثمرین، محمدصادق حسن زاده پسیخانی ، بهناز فنون حسنی * صفحات 87-110
    از جمله عوامل مهمی که سبب می شود کارکنان بر سکوت خود غلبه کرده و در محیط کار مشارکت داشته باشند جو اخلاقی سازمانمی باشد. سازمانهایی که ارزشهای اخلاقی را ارتقا می دهند و به رفاه و آسایش کارکنان خود اهمیت می دهند موجب می شوند که کارکنان جو حمایتی را در سازمان درک کنند. زمانی که درک از حمایت سازمانی در بین افراد یک سازمان افزایش پیدا کند، آنها احساس می کنند که برای سازمان ارزشمند هستند و در نتیجه در مورد موارد مربوط به کارشان مشارکت می کنند.
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر جو اخلاقی سازمانی بر سکوت کارکنان با نقش میانجی درک از حمایت سازمانی انجام گردید. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری ، کارکنان شرکت های مواد غذایی واقع در شهر صنعتی رشت می باشد که تعداد آنها 167 می باشد. اندازه نمونه که از طریق فرمول کوکران به دست آمد 124 نفر می باشد که از طریق نمونه گیری طبقه ای تناسبی تعداد 140 پرسشنامه توزیع گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد که دز این راستا از سه پرسشنامه سکوت کارکنان ؛ حمایت سازمانی ادراک شده و جو اخلاقی سازمانی ، استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که متغیر درک از حمایت سازمانی در تاثیرگذاری متغیر جو اخلاقی ابزاری بر سکوت کارکنان به صورت میانجی جزئی عمل کرده است ، و در تاثیر جو اخلاقی مراقبتی، حرفه ای و قانونی بر سکوت کارکنان نقش میانجی کامل دارد.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی سازمانی، سکوت کارکنان، حمایت سازمانی، شرکت های مواد غذایی شهر صنعتی رشت
  • مهدی مرتضوی، زهره شرعی *، محمدرضا مالکی صفحات 111-134
    بی توجهی به ملاحظات ارگونومی در محیط کار، هزینه های هنگفتی را هم برای کارکنان و هم برای کارفرما و مدیر بهوجود می آورد و باعث کاهش کیفیت و بهره وری می شود. کیفیت ددمات، ارتطا نزدیکی با رضایت مشتری دارد. در این راستا پژوهش حاضر که از نو توصیفی کاربردی است، به بررسی رابطه بین ارزیابی کارکنان از ارگونومی سازمانی و ادراک مشتریان از کیفیت ددمات می پردازد. در استان دراسان جنوبی به تعداد » بانک کشاورزی «جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شعب 35 شعطه است؛ بر این اساس با توجه به جدول نمونه گیری مورگان تعداد 32 شعطه که در 23 شهر این استان پراکنده هستند با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخا شدند و درنهایت داده های مربو به 31 بررسی و تحلیل شد. نتایج نشان دهنده ارتطا» بانک کشاورزی « شعطه بین ارگونومی شعب با کیفیت ددمات و ابعاد عوامل محسوس، همدلی، قابل اعتطار بودن و پاسخگویی است. ارتطا ارگونومی شعب با قابلیت اطمینان آن ها تایید نشد. بیشترین مقدار ضریب همطستگی بین ارگونومی و عامل قابلاعتمادبودن بهدست آمد و کمترین مقدار متعلق به ارتطا بین ارگونومی و عامل همدلی است.
    کلیدواژگان: ارگونومی، کیفیت خدمات، مدل سروکوال
  • ارین قلی پور، کامیار رئیسی فر *، محمدرضا اخوان انوری صفحات 135-152
    یکی از متغیرهای شخصیتی، ریسک پذیری است که هم به عنوان یک ویژگی کارآفرینان و هم به عنوان ضرورتی برای برخی از مشاغل در درون سازمان، اهمیت زیادی یافته است؛ ازاین رو یافتن متغیرهای رفتاری مرتبط با آن، سازمان ها را در راستای گماشتن افرادی مناسب با مشاغل سازمانی یاری می رساند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان سیستم رفتاری دلبستگی، رفتار کاوشگرانه و ریسک پذیری است. این پژوهش، ماهیتی توصیفی تحلیلی دارد و از طریق آزمون همبستگی و به طور مشخص مدل معادلات ساختاری ) SEM ( روابط یادشده را بررسی میکند. نتایج پژوهش که در نمونه ای به حجم 176 نفر از کارکنان یکی از بیمارستان های شهر تهران صورت پذیرفت، حاکی از آن است که بین دلبستگی و رفتار کاوشگرانه رابطه منفی، بین رفتار کاوشگرانه و ریسک پذیری رابطه مثبت و بین دلبستگی و ریسک پذیری نیز رابطه منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، رفتار کاوشگرانه، ریسک پذیری
  • ابوالفضل تاجزاده نمین * صفحات 153-174
    هدف اصلی از این پژوهش بررسی تاثیر هیجانات و رضایت بر تمایلات رفتاری در حوزه گردشگری بالاخص بازدید از کاخ موزه ها که همگی از سازمان های غیر انتفاعی و دولتی می باشند، است.
    برای این منظور تعداد 416 پرسشنامه پخش و 390 پرسشنامه سالم جمع آوری شد. جامعه آماری پژوهش بازدیدکنندگان داخلی از کاخ موزه های تهران (نیاوران- سعدآباد- گلستان) بودند که از خدمات این مکان ها استفاده کرده بودند. برای نمونه گیری، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد.
    داده های بدست آمده با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که شناخت هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم می تواند به رضایت بیانجامد. از طرفی تاثیر شناخت بر روی لذت تائید نشد ولی تاثیر شناخت بر روی برانگیختگی مورد تائید قرار گرفت. شناخت با تاثیر بر روی برانگیختگی به صورت غیر مستقیم بر روی لذت تاثیر می گذارد، چرا که تاثیر برانگیختگی بر روی لذت به اثبات رسید. همچنین تاثیر رضایت بر روی وفاداری و تمایل به پرداخت پول بیشتر )تمایلات رفتاری (تائید شد ولی ارتباط داخلی میان عناصر تمایلات رفتاری (تاثیر وفاداری بر روی تمایل به پرداخت بیشتر) تائید نشد. از طرفی به اثبات رسید که هم شناخت و هم رضایت می توانند بروز رفتارهای آنی را منجر شوند. البته تاثیر رضایت بر بروز رفتارهای آنی بیشتر از شناخت بود.
    کلیدواژگان: لذت، برانگیختگی، رضایت، گردشگری، تمایلات رفتاری
|
  • ahmad abolhasaniranjbar *, Karamollah Daneshfard, Abolhasan Faghihi Pages 15-42
    This research was conducted with the aim of presenting an agenda for policies of administrative system reform in Iran using data-based theory. 16 interviews were conducted with subject literature experts. In what follows, in selective coding step, research themes were presented. The results show that causal conditions affecting the agenda for policies of administrative system reform include structural and organizational areas, productivity, human capital, management, laws and regulations, and international relations. Intervening factors include: social networks, think tanks, lack of optimal budget allocations, and lack of motivation and continuous commitment of managers and agents, which according to background factors include political, socio-cultural, economic-technological, international and organizational- administrative trends will affect the agenda for policies of administrative system reform. Moreover, the proposed strategies namely adaptation of capabilities, capacities, and capabilities of administrative system with the role and tasks of an ideal and desirable government, as well as creating a culture for an evolution and reform in administrative system, can result in positive consequences to administrative system reform.
    Keywords: Agenda Setting , Administrative System , Administrative Transformation , Policy Making
  • Morteza Moradi *, Iman Hakimi Pages 67-85
    Person-job and person-organization fit one of the most important issues in the field of organizational behavior and human resources. If this applies to people in the organization are respected, performance of human resources will increase. As well as, fair treatment in the organization, can lead to positive behaviors and avoid negative behaviors in the organization. This paper seeks to investigate the effects of organizational justice on organizational citizenship behavior (OCB) and deviant behaviors of university staff. For this purpose, role of mediator of person-job and person-organization fit was considered. Data were collected through a survey questionnaire for a sample of 136 university staff. In order to test the hypothesis in the end, LISREL software and Path Analysis Model (PAM) is used. Findings indicates that organizational justice has a significant positive effect on organizational citizenship behavior, person-job fit and person-organization fit and a significant negative effect deviant behaviors. Also, person-organization fit has a significant positive effect on organizational citizenship behavior, and person-job fit has a significant negative effect deviant behaviors.
    Keywords: Organizational Justice, Person-Job Fit, Person-Organization Fit, Deviant Behavior, OCB
  • behnaz fonounHassani *, Mohamadsadegh HassanzadehPasikhani Pages 87-110
    One of the important factors that make employees overcome silence and participate in the work environment is the ethical climate of the organization. Organizations that promote ethical values and care for the well-being of their employees will make the staff understand the supportive climate in the organization. When they feel that they understand the organizational support among people in an organization, they feel They are valuable to the organization and therefore contribute to their work.
    The purpose of this study was to investigate the effect of organizational ethical climate on employee silence with the mediating role of organizational support understanding. The present research is a descriptive-correlational one in terms of applied purpose and in terms of collecting information. The statistical population is the staff of food companies located in the industrial city of Rasht, whose number is 167. The sample size was 124 by Cochran formula. 140 questionnaires were distributed by proportional sampling. The data gathering tool was a questionnaire. In this regard, three employees 'silence questionnaires, perceived organizational support and organizational ethical climate were used. The results of the research showed that the variable of perceived organizational support in influencing the instrumental ethical climate variable on employees' silence Mediator has a partial mediator role, and has a mediator role in the impact of ethical, professional, and legal morale on employee silence.
    Keywords: Organizational ethical climate-Staff silence, Organizational support , Food companies of Rasht Industrial City
  • Abolfazl Tajzadehnamin * Pages 153-174
    The main purpose of this research is to study the effects of emotions and satisfaction on behavioral intentions in the field of Tourism especially visiting of museums palace, which all of yhem are the non profit and governmental organizations.
    For this purpose, about 416 questionnaires were distributed and in return about 390 of which were collected completely. The statistical population includes domestic visitors of any museum palace at Tehran (Niavaran, Saad Abad and Golestan). Available sampling method is used in this study. The obtained data were analyzed by the use of structural equations model making technique.
    According to the findings, it is obvious that direct or indirect cognition may cause satisfaction. On the other hand, it was impossible to confirm any effects of cognition on pleasure but its effect was confirmed on arousul. Therefore it has an indirect effect on pleasure because arousal is affective on pleasure. Furthermore the effect of satisfaction on loyalty and more willing to paymore monies (behavioral intentions) was confirmed. But there was not any domestic relation between behavioral elements (the effect of loyalty on willing to paymore) as well.
    On the other hand, it was proved that both cognition and satisfaction may cause on- the- spot behaviors the further. Of course the effect of satisfaction on- the- spot behaviors was more than cognition.
    Keywords: Pleasure-Arousal-Satisfaction-Tourism- Behavioral Intention