فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 19 (پاییز 1396)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 19 (پاییز 1396)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید جلال صادقی شریف، شهرام ایرانی جانیارلو صفحه 9
    مدیریت سرمایه در گردش یکی از مفاهیم مطرح در پارادایم مالی شرکتی است که کاربردهای متعددی در مالی شرکتی دارد، یکی از این کاربردها نقش مدیریت سرمایه در گردش در سودآوری شرکت ها است. در این پژوهش رابطه بین کارایی مدیریت سرمایه در گردش و سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1393-1389 مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش در زمره مطالعه میدانی است و با استفاده از روش داده های پنل با مدل اثرات ثابت (FEM) و با روش حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS)، مشتمل بر 3120 مشاهده (شرکت/ فصل) انجام شده است. طبق نتایج این پژوهش، بین تمامی عناصر سرمایه در گردش با سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارتباط معکوس معناداری وجود دارد؛ بنابراین بر پایه این نتایج مدیریت سرمایه در گردش تاثیر معناداری بر سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه در گردش، مدیریت سرمایه در گردش، سودآوری، نقدینگی، گردش وجه نقد
  • علی محمدی، هومن پشوتنی زاده صفحه 27
    عوامل داخلی و وضعیت متغیرهایی که در خارج از محدوده اقتصاد داخلی قرار دارند بر تغییرات قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار اثر می گذارند. در این راستا، قیمت جهانی نفت و طلا به عنوان یکی از عوامل قدرتمند خارج از محدوده اقتصاد داخلی، قادر به تاثیرگذاری بر بسیاری از متغیرهای اقتصاد کلان از جمله شاخص قیمت سهام می باشند. در این پژوهش به بررسی نقش و اهمیت متغیرهای کلان اقتصادی مانند قیمت نفت، نرخ تورم، سود بانکی و غیره و دارایی های رقیب مانند طلا در پیش بینی شاخص قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. بدین منظور از روش پویایی شناسی سیستمی و ارتباط داده های مالی، بازار سرمایه، قیمت نفت و طلا برای بررسی و شبیه سازی اثر تغییرات قیمت جهانی نفت و طلا بر شاخص قیمت سهام استفاده شده است. شبیه سازی با استفاده از نرم افزار Vensim DSS صورت پذیرفته و نتایج این پژوهش موید این موضوع است که تغییر در متغیرهای اقتصادی کلان از سوی سیاست گذاران اقتصادی موجبات افزایش ارزش بازار سهام خواهد شد. در این پژوهش، تاثیر تغییرات قیمت جهانی نفت و طلا بر شاخص قیمت سهام با سناریوهای مختلفی پیاده سازی شده است که نتایج آن دربرگیرنده این موضوع است که افزایش 20 درصدی در قیمت جهانی نفت و طلا موجبات افزایش حدودی 315/8 درصدی شاخص قیمت سهام را فراهم خواهد نمود؛ همچنین تاثیر آنی تغییرات قیمت جهانی طلا نسبت به تغییرات آنی قیمت جهانی نفت تاثیرات بیشتری را بر روی شاخص قیمت سهام می گذارد.
    کلیدواژگان: پویای شناسی سیستمی، قیمت نفت، بازار سرمایه، شاخص قیمت سهام
  • علیرضا عرفانی، سولماز صفری صفحه 51
    مدل های استاندارد بر اساس مصرف در قیمت گذاری بازده های دارایی موفق ظاهر نشده اند. در پژوهشی مهرا و پرسکات (1985)، با استفاده از مدل مصرف استاندارد، وجود معمای صرف سهام را اثبات کردند. مبانی نظری اقتصاد مالی تاکنون در تلاش فراهم نمودن راه حلی قانع کننده برای این معمای مشهور بوده است. در مقابل این مبانی نظری که به صورت عمده به ایالت متحده اختصاص دارد، مطالعه حاضر به-سادگی این معما را در چارچوب مدل مهرا (2003) برای بازار سهام تهران و دوره زمانی 1371-1393 به-صورت فصلی انعکاس می دهد. از یک سو برآوردهای حاصل از مدل، وجود معما را در بازار سهام تهران تایید می کند و منجر به برآوردی جدید و عجیب از ضریب ریسک گریز نسبی در بازار سهام تهران می شود. از سوی دیگر ادعا شده است، فرض های اصلی مدل مصرف، انتخاب دارایی بدون ریسک و محدودیت تعداد داده ها موانعی در استحکام برآورد ضریب ریسک گریز نسبی ثابت در بازار سهام تهران است.
    کلیدواژگان: CCAPM، صرف سهام، معما، تهران
  • علی کیایی، زهره حاجیها، فاطمه گودرزی صفحه 75
    هدف این پژوهش بررسی و تحلیل اثر تعدیلی متغیرهای مالی بر رابطه بین رفتار مدیریت در ارائه سود و شاخص های حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که به منظور انجام آن چهار فرضیه در نظرگرفته شد تا مشخص شود که آیا بین انتخاب حسابرس و تداوم انتخاب حسابرس با رفتار مدیریت در ارائه سود رابطه معناداری وجود دارد؟ همچنین آیا متغیرهای مالی (افزایش منابع نقدی، بهبود بازدهی شرکت) بر رابطه بین انتخاب حسابرس و تداوم انتخاب حسابرس با رفتار مدیریت در ارائه سود تاثیر معناداری دارد؟ با توجه به فرضیه ها و قلمرو مکانی (که شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است) و زمانی (سال 1385-1394)، اطلاعات با استفاده از داده های موجود در نرم افزار ره آورد نوین و بررسی گزارش ها و صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از طریق مراجعه به وبگاه رسمی بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شد؛ نتایج تحقیق حاکی از این است که بین انتخاب حسابرس و رفتار مدیریت در ارائه سود رابطه معناداری وجود ندارد؛ اما بین تداوم انتخاب حسابرس و رفتار مدیریت در ارائه سود رابطه معناداری وجود دارد؛ همچنین بهبود بازدهی شرکت بر رابطه بین انتخاب و تداوم انتخاب حسابرس با رفتار مدیریت در ارائه سود تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: شاخص های حسابرسی، رفتار مدیریت در ارائه سود، انتخاب حسابرس
  • محمدرضا نیک بخت، حمید محمدی صفحه 99
    عوامل متعددی بر بازده آتی سهام تاثیر می گذارند. یکی از این عوامل سرمایه گذاری در دارایی ها و تغییرات آنها طی سال های مالی مختلف است. پژوهش حاضر تاثیر تغییرات در دارایی های غیر جاری عملیاتی بر بازده غیر عادی آتی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1395 را مورد بررسی قرار داده است. مشاهده های تحقیق به صورت سال- شرکت و داده ها از نوع تلفیقی می باشند. به منظور بررسی این تاثیر با روش حذف سیستماتیک تعداد 128 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین تغییرات در دارایی غیر جاری با بازده غیرعادی آتی سهام رابطه معکوس و معناداری وجود دارد که در صورت مستثنی کردن دارایی ثابت مشهود، معناداری این رابطه از بین می رود؛ بنابرین طبق یافته های این پژوهش، سرمایه گذاری در دارایی های غیرجاری به ویژه دارایی ثابت مشهود، منجر به بازدهی منفی سهام در طی سال های آتی می شود.
    کلیدواژگان: بازده غیرعادی آتی سهام، تغییرات دارایی غیر جاری، دارایی ثابت
  • محمد اصولیان، علیرضا شاهرضایی صفحه 115
    این تحقیق، در جست وجوی مدل ارزشگذاری است که ارزش های حاصل از آن بیشترین تشابه را با ارزش های بازار شرکت های پذیرش شده در بورس اوراق بهادار تهران داشته باشد. در این راستا چهار مدل ارزشگذاری؛ ارزشگذاری عایدات پسماند، مدل ضریب قیمت به عایدات، مدل ارزش فعلی تعدیل شده و مدل های تنزیل جریانات نقد آزاد قابل پرداخت به سهامداران به همراه مدل اوهلسون موردمقایسه قرار گرفته اند. با توجه به اینکه ارزش بازار یک شرکت در طی سال ثابت نیست و تغییر می کند، سه متغیر جایگزین برای ارزش بازار تعریف شده است. این متغیرهای جایگزین عبارت اند از: کمترین بیشترین ها، بیشترین کمترین ها و متوسط ارزش بازار در طی یک سال. دقت مدل ها بر مبنای معیار میانه درصد قدرمطلق خطا و معناداری پسماند مدل رگرسیون موردمقایسه قرار گرفته است. به منظور آزمون وجود تفاوت معنادار بین میانه قدرمطلق خطای مدل های مختلف از آزمون ANOVA و همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که در سطح اطمینان 95 درصد، مدل های مدل جریان نقد آزاد تنزیلی و نسبت قیمت به عایدات صحیح ترین تخمین ها را از قیمت بازار ارائه می دهند؛ در حالی که مدل اوهلسون دارای کمترین دقت است؛ به طورکلی این نتایج با نتایج تحقیقات صورت گرفته در سایر بورس های دنیا در تضاد هستند.
    کلیدواژگان: مدل های مبتنی بر بازار، مدل ارزشگذاری اوهلسون، ارزشگذاری حقوق صاحبان سهام، بورس اوراق بهادار تهران
  • شمس الدین ناظمی، سعید مرتضوی، فریبرز رحیم نیا، سید وحید شالباف یزدی صفحه 139
    با ارزش ترین سرمایه های هر سازمان منابع انسانی آن سازمان است و یکی از بازارهایی که در کشور به طور خاص مدیران در آن به ایفای نقش می پردازند، بازار سرمایه و بورس اوراق بهادار تهران است. وجود مدیران شایسته در نهادهای فعال در بازار سرمایه می تواند منابع سرمایه گذاران را به شکل مطلوب اداره کرده و بازدهی مطلوب را برای صاحبان سرمایه خود به ارمغان آورد. این پژوهش به منظور شناسایی خصوصیات و ویژگی های مدیران صندوق های سرمایه گذاری موفق ثبت شده در بورس اوراق و بهادار تهران و سپس اولویت بندی این مولفه ها انجام گرفته است. در این مطالعه در گام نخست، با روش تحقیق کیفی و با استفاده از رویکرد تحلیل محتوای قراردادی با 15 نفر از مدیران صندوق های سرمایه گذاری موفق که دارای بیشترین نمره ارزیابی عملکرد مالی (معیارهای شارپ و سورتینو) بودند مصاحبه عمیق صورت گرفت. نتایج مصاحبه های نیمه ساختاریافته در قالب مضامین دسته بندی شدند که با توجه به آنها خصوصیات مدیران صندوق های سرمایه گذاری موفق به پنج بعد خصوصیات رفتاری، فنی، شخصیتی، مدیریتی و میان فردی طبقه بندی شدند؛ سپس در گام دوم با استفاده از نتایج مرحله کیفی پژوهش، پرسشنامه ای در قالب 27 گویه طراحی شد تا با روش تحقیق کمی میزان اهمیت هریک از خصوصیات احصاء شده مورد آزمون قرار گیرد. داده های جمع آوری شده از 108 پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و تمامی ابعاد و مولفه ها به لحاظ آماری مورد تایید قرار گرفتند؛ همچنین اولویت بندی خصوصیات مدیران سرمایه گذاری موفق با استفاده از آزمون فریدمن حاکی از آن بود که بعد میان فردی بیشترین اهمیت را در موفقیت مدیر داشته و بعد از آن ابعاد شخصیتی، رفتاری، فنی و مدیریتی در رده های دوم تا پنجم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مدیر سرمایه گذاری، صندوق سرمایه گذاری مشترک، ارزیابی عملکرد، مالی رفتاری، رویکرد آمیخته اکتشافی
|
  • Seyyed Jalal Sadeghi Sharif, Shahram Irani Page 9
    Working capital management is one of the most important issues in financial management and corporate finance that focuses on current liabilities and current assets. The aim of this research is to investigate the relationship between working capital management and profitability of listed firms in Tehran stock exchange. The research in class of the field study and with the use of techniques of panel data Includes 3120 observations (company/season) is done. Therefore the seasonal information of 156 firms of listed firms in Tehran stock exchange during the period of 1389-1393 has been investigated. In this research¡ in order to not false regression, stationary test on the Research variables used and to specify the type of a hybrid model (Panel model vs pooled model) F limer-test used¡ and to specify the type of the Panel model (fixed effects vs random effects) The hausman test has been used.ultimately in this Research the Panel data with fixed effects model and by EGLS method has been used. Eviews software to test assumptions and The estimate of research models and analysis of the results of the research models is used Research findings indicates that between all of the elements of working capital with profitability of companies significant inverse relationship exists.
    Keywords: Working Capital, Working Capital Management, Profitability, Liquidity, Cash Conversion Cycle
  • Ali Mohammadi, Hooman Pashootanizadeh Page 27
    Internal factors and variables condition that are outside the range of the domestic economy, affected on stock price changes of the companies accepted in the stock exchange. In this regard, world prices of oil and gold as one of the powerful factors beyond the domestic economy can influence on many macroeconomic variables such as stock price index. In this study examines role and importance of macroeconomic variables such as oil prices, inflation, interest etc. and competing assets such as gold in predicting stock price index at Tehran Stock Exchange. For this purpose, it has used the system dynamics approach and related the financial, capital market, oil price and gold price data to investigate and simulate the effects of global oil and gold price changes on stock price index. The simulation was performed by using Vensim DSS software and the results of this study shown that changes in macroeconomic variables by economic policymakers will enhance the value of the stock market. In this study, it has used different scenarios for the effects of global oil price and global gold price changes on stock price fluctuations, so the results are showing that increase the global oil price and global gold price by 20% causes to increase the stock price index approximately 8.315%. It should be noted the immediate effect of global gold price changes on stock price index are more effective than the immediate effect of global oil price changes.
    Keywords: System Dynamics, Oil Price, Capital Market, Stock Price Index
  • Alireza Erfani, Solmaz Safari Page 51
    Standard consumption-based models typically fail in pricing asset returns. In a famous seminal paper, Mehra and Prescott (1985), using a standard consumption model, prove the presence of equity premium puzzle. It has being tried to find an appropriate solution to the well known puzzle in financial economy literature. In contrast to this literature, which mainly focuses on the United States data, this study is simply intended to examine the existence of the puzzle based on Mehra framework (2003) in Tehran Stock Exchange and the period of 1992-2014. The estimations derived from Model confirm that the puzzle exist and it leads to the new and odd result of relative risk aversion coefficient in Tehran stock market. On the other side, we claim that the key consumption model assumptions, the choice of a proper riskless asset and the lack of data, generate obstacles in finding robustness in the estimations of the CRRA coefficients, in Tehran stock market.
    Keywords: CCAPM, Equity Premium, Puzzle, Tehran
  • Mohammadreza Nikbakht, Hamid Mohammadi Page 99
    The main purpose of this study was to assess the effect of changes in non-current operating assets in future abnormal stock returns. To test research hypotheses of multiple linear regression model using panel data was used. Statistical research, stock companies listed on the Tehran Stock Exchange during the year is Hay 1390-1395. We examine the effect of changes in non-current operating assets (NCOA) and of changes in Fixed Assets (FA) on future abnormal stock returns. The results from this examine indicate that abnormal returns from investing have inverse relation with changes in non-current operating assets (NCOA) and of changes in Fixed Assets (FA). This inverse association is confirmed by cross-sectional regressions. Changes in FA drive the predictability of share returns with respect to changes in NCOA.
    Keywords: Non-current Assets, Fixed Assets, Future Abnormal Returns
  • Mohammad Osoulian, Alireza Shahrezaei Page 115
    This paper is seeking to the valuation model which the obtaind value would be most similar to the market value of listed companies in Tehran Stock Exchange. In this regard, four valuation models inclues residual income valuation model, price to earnings ratio, adjusted present value and Free Cash Flow to Equity models were compared with Ohlson valuation model. Since a company's market value is not fixed and can change during the periods, three alternative variables defined to the market value. These proxies are the highest and the lowest, highest and lowest and average market value during the year. The accuracy of models based on the criteria Median Absolute Percentage Error and waste significant regression models were compared. There are significant differences between the median absolute error test different models ANOVA and Pearson correlation test was used. The results show that in the 95% accuarcy interval the discounted free cash flow and pricing to earnings models provide the most accurate estimates of market price. While Finally, Ohlson is the least accurate. In general these results with the results of studies in other stock markets around the world are in conflict.
    Keywords: Market - based Models_Olson Valuation Model_Valuation of Equity_Tehran Stock Exchange
  • Shamsodin Nazemi, Saeed Mortazavi, Fariborz Rahimnia, Seyyed Vahid Shalbaf Yazdi Page 139
    The most valuable assets of any organization is its human resources and One of the markets which managers in particular play a role is Tehran Stock Exchange and Capital Market. Such managers can run investment resources effectively and ensure high return on investment for investors. This study aims to identify successful Mutual Fund manager characterestics and to prioritize them according to their contribution. In this study in the first step, by qualitative research method to explore peoples minds 15 in-depth interviews with successful mutual fund managers were conducted using content analysis approach. These managers were selected on the basis of best performance according to Sharp and Sortino index. The results of semi-structured interviews were categorized into five dimensions including "Behavioral", "Technical", "Personality", "Managerial" and "Interpersonal". in the second step, based on results of the qualitative phase, a questionnaire consist of 27 items was designed to determine the importance of individual dimensions and components. Data were collected from 108 questionnaires were analyzed using confirmatory factor analysis that showed all dimensions & components were statistically confirmed. Friedman test for priorities of successful Mutual Fund manager's dimensions showed that; interpersonal dimension was the most important one, and personality, behavioral, technical and managerial dimensions rank second to fifth respectively.
    Keywords: Investment Manager, Mutual Funds, Performance Appraisal, Behavioral Finance, Mixed Method Approach