فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 21 (بهار 1397)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 21 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا اسماعیلی *، ابراهیم عباسی، میرفیض فلاح صفحات 9-27
    اولین انتشار عمومی سهام توسط یک شرکت، عرضه عمومی اولیه1 نامیده می شود. در سال های اخیر تحقیقات زیادی عملکرد کوتاه مدت IPO را مورد برسی قرار داده است. هدف از این پژوهش آزمون مدل های طبقه بندی مختلف برای یافتن مدلی که از کارایی و دقت بالایی در پیش بینی عملکرد کوتاه مدت IPO برخوردار است. این پژوهش 60 مورد IPO عرضه شده در بورس اوراق بهادار تهران را طی دوره 94_1384 مورد بررسی قرار می دهد. در چارچوب ارائه شده، میانگین بازده مازاد سه روز اول کاری سهم عرضه شده دارای مقداری مثبت و برابر با 1.3 درصد می باشد، هرچند این مقدار به اندازه بازارهای توسعه یافته بالا نیست. روش اعتبارسنجی متقابل10-تایی برای ارزیابی و کنترل عملکرد مدل های طبقه بندی نزدیکترین همسایگی، ماشین بردار پشتیبان، درخت تصمیم گیری کارت و بیز ساده مورد استفاده قرار گرفت، به این نتیجه رسیدیم که در بین مدل ها، مدل نزدیکترین همسایگی و ماشین بردار پشتیبان از دقت و کارایی بالایی در پیش بینی عملکرد کوتاه مدت IPO برخوردار است.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی متقابل10، تایی، عرضه عمومی اولیه، عملکرد کوتاه مدت IPO، مدل های طبقه بندی
  • سعید فتحی *، احمد گوگردچیان، عاطفه بهزادی صفحات 29-50
    انعطاف پذیری مالی از عوامل تعیین کننده در اتخاذ تصمیمات مربوط به سیاست های مالی شرکت هاست. در این پژوهش، یک رویکرد جدید برای اندازه گیری ارزشی که سهام داران شرکت ها به انعطاف پذیری مالی می دهند ارائه می شود؛ و ارتباط میان انعطاف پذیری مالی و سیاست های مالی شامل تقسیم سود، ساختار سرمایه و نگهداشت وجه نقد و هم چنین هزینه سرمایه سهام مورد بررسی قرار می گیرد. این پژوهش در نمونه آماری 84 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1386 الی 1393 مورد بررسی قرار گرفته است. و از مدلی که توسط گامبا و تریانتیس (2008) به عنوان معیار انعطاف پذیری مالی معرفی کرده اند استفاده گردید. انعطاف پذیری مالی با استفاده از چهار عامل فرصت های رشد، سودآوری، هزینه تامین مالی خارجی و نسبت مشهود بودن دارایی ها اندازه گیری می شود. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیونی چند متغیره به روش داده های ترکیبی و الگوی لاجیت استفاده شد. نتایج نشان می دهد که انعطاف پذیری مالی بر متغیرهای اهرم مالی و هزینه سرمایه سهام تاثیر منفی و معنادار، بر متغیر نگهداشت وجه نقد دارای تاثیر مثبت و معنادار می باشد. هم چنین بر تصمیمات تقسیم سود شرکت ها تاثیر قابل توجه ای ندارد.
    کلیدواژگان: انعطا پذیری مالی، سیاست های مالی، ساختار سرمایه، تقسیم سود، نگهداشت وجه، نقد، هزینه سرمایه سهام
  • محمد اسماعیل فدایی نژاد، افسانه دلشاد * صفحات 51-69
    این تحقیق در پی بررسی تاثیر تاثیرکوته بینی مدیران بر بازده آتی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. کوته بینی شرحی از یک شکل سوگیری یا گرایش است که محدودیتی جدی و مهم برای توجه به گزینه ها و پیشنهادها در انتخاب و تصمیم گیری ایجاد می کند. در حقیقت کوته بینی به معنای بیش از واقع ارزیابی کردن عایدات کوتاه مدت و کمتر از واقع ارزیابی کردن عایدات بلندمدت توسط سرمایه گذاران فعال در بازار است. درحقیقت، دربازار های فاقد ویژگی کارایی، سرمایه گذاران و تصمیم گیرندگان، ارزش شرکت را تنها براساس آنچه درگذشته اتفاق افتاده است و یا درآینده نزدیک رخ خواهد داد، تعیین می کنند و اهمیت کمتری به توانایی های بالقوه شرکت درآینده دورتر قایلند. با توجه به اهمیت کوته بینی این تحقیق در پی بررسی تاثیر کوته بینی مدیران بر بازده آتی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. در این تحقیق شرکت هایی را دارای مدیریت کوته بین در نظر گرفتیم که با داشتن عملکرد مثبت مالی و افزایش بازده دارایی ها، هزینه های بازاریابی و تحقیق و توسعه آن ها کاهش یافته است. به طور کلی استفاده از یک نمونه از شرکت های بورس اوراق بهادار در فاصله سال های 1385 الی 1393 بیانگر این نتیجه بوده است که در صورت وجود کوته بینی مدیران، شاهد کاهش بازده سالیانه آتی سهام شرکت های نمونه بوده ایم. در واقع نتیجه بدست آمده نشان دهنده آن است که بازده سالیانه آتی سهام در شرکت های با کوته بینی مدیران کاهش یافته است، هرچند که این نتیجه از نظر آماری معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: کوته بینی مدیران، سوگیری، بازده آتی سهام
  • محمدرضا خلیلی *، سید حسین سجادی، محمود باغجری صفحات 71-94
    هدف اصلی این پژوهش، مطالعه و بررسی تاثیر تنوع سازی شرکتی بر ارزش شرکت با در نظر گرفتن فرصت های رشد در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. متغیر وابسته پژوهش از طریق نسبت جمع ارزش بازار سهام و ارزش دفتری بدهی به ارزش ورودی شرکت های تنوع یافته محاسبه گردید. ارزش ورودی شرکت های تنوع یافته نیز، از طریق مجموع حاصلضرب فروش هر بخش شرکت تنوع یافته در ضریب میانه نسبت جمع سرمایه (ارزش بازار سهام به علاوه ارزش دفتری بدهی ها) به فروش شرکت های تک بخشی در هر صنعت محاسبه شد. همچنین از سه شاخص آنتروپی، هرفیندال و تعداد بخش ها برای محاسبه متغیر مستقل (تنوع سازی) استفاده گردید. فرصت های رشد نیز از طریق نسبت Q توبین اندازه گیری گردید. جامعه آماری پژوهش شامل 191 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (55 شرکت تنوع یافته و 136 شرکت تک بخشی) بین سال های 1395-1391 می باشد. نتایج حاصل از رگرسیون حاکی از آن بود که تنوع سازی بر ارزش شرکت تاثیر معنا داری دارد. هر سه شاخص تنوع سازی شامل شاخص آنتروپی و شاخص هرفیندال و تعداد بخش ها دارای تاثیر مثبت بر ارزش شرکت می باشد. همچنین نتایج تحقیق حاکی از نقش تعدیل گر متغیر فرصت های رشد بر ارتباط بین تنوع سازی و ارزش شرکت است.
    کلیدواژگان: تنوع سازی، شاخص هرفیندال، شاخص آنتروپی، تعداد بخش ها و فرصت های رشد
  • محمود عیسوی *، فتح الله تاری، حبیب انصاری سامانی، حسن عموزاد خلیلی صفحات 95-113
    به همان نسبتی که بانک های کارا و سالم می توانند در رشد و توسعه اقتصادی موثر باشند، ناسالم بودن و عملکرد نامطلوب آن ها نیز می تواند باعث ایجاد بحران های مالی و اقتصادی شود. کمیته مشورتی بال از سال 1988 به بررسی و ارائه پیشنهاد برای الزامات سرمایه و از همه مهمتر رعایت حداقل کفایت سرمایه در بانک ها پرداخته است. محاسبه کفایت سرمایه مستلزم در نظر گرفتن سرمایه و دارایی های وزن دهی شده بر اساس ریسک است. بدلیل تفاوت ماهوی روش های تامین و مصارف وجوه و نوع عقود و بار تکلیفی در بانک اسلامی با بانک متعارف، لازم است که محاسبه و تعیین میزان حداقل کفایت سرمایه برای یک بانک اسلامی پس از شناسایی و رده بندی انواع مختلف دارایی، بدهی و سرمایه و میزان ریسک مربوط به هر کدام از آنها، با توجه به ویژگی های خاص مالی آن مدنظر قرار گیرد. از این رو این تحقیق به دنبال بررسی مناسب بودن مجموعه ای از مهمترین شاخص های سلامت بانکی یعنی نسبت های سرمایه است. بدین منظور رابطه نسبت های سرمایه (پایه و اصلی) به دارایی های موزون و غیر موزون با کارایی فنی بانک های اسلامی ایران بررسی می شود. پس از محاسبه شاخص کارایی فنی بانک ها به روش CCR و BCC هشت مدل رگرسیونی پانل دیتا در دوره زمانی 1382-1394 برای 21 بانک و با بیش از 190 مشاهده برآورد شد. نتایج نشان می دهد که هر 4 شاخص سرمایه اثر مثبت و معنی داری با کارایی فنی بانک ها دارند. اما شاخص غیرموزون سرمایه پایه به کل دارایی ها بهترین متغیر توضیح دهنده ی در میان نسبت های سرمایه برای کارایی بانکی است.
    کلیدواژگان: بانک های ایران، کفایت سرمایه، کمیته بال، کارایی فنی، بانک اسلامی
  • سیدمحمدحسین حسینی، محمدعلی دهقان دهنوی *، وجه الله قربانی زاده، میثم امیری، محمد رجایی باغسیایی صفحات 115-131
    مهم ترین فعالیت بانک ها در سراسر دنیا جذب سپرده ها و اعطای اعتبارات می باشد. موضوع اعتبارات بانکی در کشور ایران، که نظام اقتصادی آن بر پایه بانک استوار است، اهمیت بسیار زیادی دارد. در پژوهش حاضر به دنبال تبیین مدل عاملی موثر بر اعتبارات بانکی ایران می باشیم. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش شامل مرور ادبیات نظام مند برای شناسایی عوامل موثر بر اعتبارت بانکی و همچنین روش های کیفی دلفی کلاسیک و دلفی فازی در جهت بومی سازی عوامل و سپس نهایی سازی مدل عاملی اعتبارات بانکی می باشد. همچنین جامعه آماری مورد استفاده در این پژوهش خبرگان دانشگاهی و اجرایی حوزه اعتبارات بانکی در ایران می باشند. نتایج بدست آمده در این پژوهش نشان می دهد که عوامل مرتبط با شرایط کلان اقتصادی و همچنین عوامل مربوط به شرایط سیاسی و اجتماعی از بیشترین تاثیر بر اعتبارات بانکی در ایران برخوردار هستند و عوامل مربوط به قوانین و مقررات در ایران از کمترین تاثیر بر نظام اعتباری برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: اعتبارات بانکی، محیط های اعتباری، دلفی فازی
  • حسن قالیباف اصل، رضا تهرانی، محمدرضا رستمی، علیرضا سیری * صفحات 133-155
    پیش بینی نرخ بازده سهام همواره یکی از مباحث مهم بازارهای مالی بوده و یکی از فاکتورهای مهم سرمایه گذاری است. هدف اصلی این پژوهش، پیش بینی بازده اضافی سهام بر اساس داده های مبتنی بر اوراق بدهی و سایر متغیرهای اقتصادی و بازار سرمایه در ایران است. مدل ارایه شده بر رابطه غیرخطی میان مجموعه ای از متغیرهای کمی تاکید دارد و مبنای ساختاربندی آن، مدل های پارامتریک و ناپارامتریک با به کارگیری هموارسازی موضعی و خطی هسته ای است. ابتدا متغیرهای تاثیرگذار بر نرخ بازده اوراق بدهی مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت. پس از شناخت متغیرهای تاثیرگذار در مرحله اول، مدل پیش بینی نرخ بازده اوراق بدهی ساختاربندی شد. این مدل سازی بر اساس دو روش پیش بینی پارامتریک و ناپارامتریک نرخ بازده اوراق بدهی طراحی و ارایه شد. در ادامه به منظور تعیین عامل های تاثیرگذار بر پیش بینی نرخ بازده اضافی سهام، ساختاربندی مدل به صورت خطی پارامتریک و غیرخطی ناپارامتریک و با استفاده از نتایج حاصل در سه گام مختلف و با رعایت معیار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از اجرای مدل نشان می دهد در تمامی سه گام مورد بررسی و بر اساس معیار ، نتایج حاصل از اجرای مدل های مختلف بر اساس رویکرد ناپارامتریک بهتر از رویکرد پارامتریک عمل می کند.
    کلیدواژگان: هموارسازی موضعی خطی هسته ای، پیش بینی، بازده اضافی سهام، شبیه سازی ناپارامتریک، بازده اوراق بدهی
|
  • Zahra Esmaeili *, Ebrahim Abbasi, Mirfaiz Fallahshams Pages 9-27
    The first public stock released by a company is defined as initial public offering. In recent years, there have been many research on IPO short-term performance. The present research aims to test different classification models to find model having great efficiency in Prediction of initial public offering short-term performance. The study included 60 IPO in Tehran Stock Exchange during the period 2005-2015. In the proposed framework, average surplus return for first three days of IPO has a positive value and equals to 1.3% although this value is not high same as developed markets. 10-fold cross-validation method was used for evaluating and monitoring nearest neighbor, support vector machines, decision trees and naive-Bayes and results showed that among monitoring nearest neighbor and support vector machines models has high accuracy in predicting IPO short-term performance.
    Keywords: classification models, Initial public offering, Short-term performance of IPO, 10-fold cross, validation method
  • Saeed Fathi *, Ahmad Googerdchian, Atefeh Behzadi Pages 29-50
    Financial flexibility is one of the key factors in making decisions about the Company's financial policeis. In this paper, proposed a novel approach to measure the value a firm's shareholders attribute to its financial flexibility. And examined the relationship between financial flexibility and financial policies, including dividends, capital structure and cash holdings as well as the cost of equity capital. The sample of this study consists of 84 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period 2007 to 2014 (1386 to 1393 Iranian calendar). In this study, the model developed by Gamba and Triantis ]12[ has been used as financial flexibility criteria. Financial flexibility is calculated using four factors: Growth opportunities, profitability, cost of external financing and Reversibility of capital. To test the hypothesizes, multivariable regression model to panel data and logit model was used. The result of this study shows, there is negative and meaningful relationship Between financial flexibility and Debt leverage and cost of equity capital, In addition to cash holdings is a significant and positive impact. It also has no significant impact between financial flexibility and decisions of division.
    Keywords: Financial flexibility, financial policeis, Payout policy, Capital structure, Cash holding, cost of equity capital
  • Mohammad Esmaeil Fadaei Nejad, Afsaneh Delshad * Pages 51-69
    Myopia is a form of bias or tendency that creates a serious and important limitation for considering options and recommendations on the selection and decision-making. Myopia, in fact, means the overestimation of short-term benefits and underestimation of long-term benefits by active investors in the market. In markets free from the efficiency features, investors and decision makers determine the value of firms according to what occurred in the past and might happen in near future and do not consider the potential abilities of the firm in a more distant future. Considering the importance of myopia, this article aimed to study the effect of managerial myopia on future stock returns of companies listed on TSE. In this article, companies with managerial myopia were selected where marketing and R&D expenses declined by the positive financial performance and ROA increase. In general, using a sample which consisted of companies listed on TSE from 2006 to 2014 we observed decreasing future annual returns of stocks. In other words, it had no effect on the relationship between the abnormal returns and managerial myopia. In case of managerial myopia, the result was not statistically significant, however.
    Keywords: Myopia Managerial, Bias, ROA
  • Mohammadreza Khalili *, Seyyed Hossein Sajjadi, Mahmood Baghjeri Pages 71-94
    The main purpose of this research is to study the impact of corporate diversification on firm’s excess value by including opportunities among firms listed in Tehran Stock Exchange. Excess value as an independend variable was measured by the natural logaritm of firm’s actual value (sum of market stock value and debt book value) to its imputed value. Diversified firms imputed value was calculate the imputed value of each segment by multiplying the median ratio, for single-segment firms in the same industry, of total capital to sales by the segment’s level of the accounting item. To measure independent variable (diversification), We use three indexes including Entropy, Herfindal and number of sections. Growth opportunities was measured by Q Tobin’s ratio. The initial sample of this research includes 191 firms listed by Tehran Stock Exchange (55 diversified firms and 136 single-business firms) for the period of 2013 to 2017. Regression results showed that diversification has a significant impact on excess value. All three diversification indexes including Entropy, Herfindal and number sections have positive impact on excess value. Also, the research results indicate the moderating role of growth opportunities variable on the relationship between diversification and excess value.
    Keywords: Excess Value, Diversification, Entropy index, Herfindahl index, Number sectors, Growth opportunity
  • Mahmoud Issavi *, Fathallah Tari, Habib Ansari Samani, Hassan Amozad Khalili Pages 95-113
    In the same way that healthy and efficient banks can be effective in economic growth, their unhealthy and poor performance can also lead to financial and economic crises. The WFTC has been reviewing and proposing capital requirements since 1988 and, most importantly, observing the minimum capital adequacy of banks. Calculation of capital adequacy requires consideration of capital and risk weighted assets. Due to the significant difference between the methods of financing and the use of funds and the type of contracts and payloads in the Islamic bank with the conventional bank, it is necessary to calculate and determine the minimum capital adequacy for an Islamic bank after identifying and classifying various types of assets, liabilities and capital And the amount of risk associated with each of them, taking into account its specific financial features. Therefore, this research intends to assess the suitability of a set of the most important indicators of banking healthy indicators, namely, capital ratios. To this end, the ratio of capital ratios (tire1똪) to risk weighted assets with technical efficiency of Islamic banks of Iran is reviewed. After calculating the technical efficiency index of banks by CCR and BCC, eight panel data regression models for the period 2003-2015 were estimated for 21 banks and more than 190 statistical samples. The results show that all four capital indicators have a positive and significant effect on the technical efficiency of the banks. However, tire1 capital to total assets ratio is the best explanatory variable among capital ratios for banking performance.
    Keywords: Iranian Banks, Capital adequacy, Technical Committee, Islamic Bank
  • Seyed Mohammad Hossein Hosseini, Mohammad Ali Dehghanedehnavi *, Vajhollah Ghorbanzadeh, Meysam Amiri, Mohammad Rajaeebaghsiaee Pages 115-131
    The most important activity of banks throughout the world is the attraction of deposits and credit. The topic of bank credit in Iran, whose banking system is based on its own, is very important. In the present study, we seek to explain the effective factor affecting Iranian bank credit. The research methodology used in this study includes reviewing systematic literature to identify the factors affecting bank accreditation as well as classical and Delphi fuzzy qualitative methods for localizing factors and then finalizing the model of bank credit model. Also, the statistical society used in this research is academic and executive experts in the field of banking credits in Iran. The results of this study show that factors related to macroeconomic conditions as well as factors related to political and social conditions have the most impact on banking credits in Iran. The factors related to laws and regulations in Iran have the least effect on credit system.
    Keywords: Bank Credits, Credit Conditions, Fuzzy Delphi
  • Hasan Ghalibaf Asl, Reza Tehrani, Mohammadreza Rostami, Ailreza Siyari * Pages 133-155
    Predicting stock return rate is always one of important issues of financial markets and also major factor in investment. Predicting excess stock return based on debt-based data, other economic variables and capital market in Iran is the main purpose of this research. The proposed model emphasizes on nonlinear relationship between a set of quantitative variables and its structure basis is parametric and nonparametric models by using local kernel smoothing. First of all effective variables of debt return rate was investigated and identified. After identifying effective variables in first stage, prediction model for debt security return rate has been structured. This prediction is designed and presented by two methods of parametric and nonparametric prediction for debt security. In the following in order to determining effective factors of excess stock return rate prediction model structuring is investigated in the form of linear parametric and nonlinear nonparametric, by using results of first stage in three different steps and by observing R_v^2 criteria. The result of model implementation in all three examined steps and based on R_v^2 criteria show that results of various models of nonparametric approaches work much better than parametric approaches.
    Keywords: Local-Linear Kernel Smoothing, Prediction, Stock Excess Return, Nonparametric Simulation, Debt Yield