فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 22 (تابستان 1397)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 22 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسین اسدی، کاظم کاظمی * صفحات 9-28
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین سیاست تقسیم سود و ریسک سقوط قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نقش عدم تقارن اطلاعاتی و جریان های نقد آزاد در رابطه بین سیاست تقسیم سود و ریسک سقوط قیمت سهام نیز بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش همه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند. نمونه آماری شامل 68 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که از سال 1383 تا 1392 موردبررسی قرار گرفته است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل آماری رگرسیون چندگانه تعدیل شده استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده آن است که بین سیاست تقسیم سود و ریسک سقوط قیمت سهام شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران رابطه منفی و معناداری وجود دارد؛ همچنین متغیر جریان های نقد آزاد، نقش تعدیل کنندگی در رابطه بین سیاست تقسیم سود و ریسک سقوط قیمت سهام دارد. علاوه بر این، متغیر عدم تقارن اطلاعاتی بر رابطه بین سیاست تقسیم سود و ریسک سقوط قیمت سهام تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: ریسک سقوط قیمت سهام، چولگی منفی بازده سهام، تقسیم سود، عدم تقارن اطلاعاتی، جریان های نقد آزاد
  • علی الدبس، امیر صابر، غلامرضا کردستانی * صفحات 29-49
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر رقابت در بازار محصول بر میزان سرمایه گذاری شرکت است. در شرایط رقابتی، شرکت ها سرمایه گذاری خود را افزایش می دهند. باوجود این، بالابودن رشد فروش تاثیر رقابت بر سرمایه گذاری را افزایش می دهد؛ همچنین در این شرایط شرکت های رهبر در صنعت، سرمایه گذاری بیشتری انجام می دهند. برای بررسی تجربی این موضوع، اطلاعات 83 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بین سال های 1387 تا 1394 مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که به طورکلی با افزایش رقابت، میزان سرمایه گذاری شرکت ها افزایش می یابد. همچنین این نتیجه به دست آمده است که به طورکلی در شرایط رقابتی، شرکت هایی که از وضعیت مناسبی در صنعت برخوردارند و به اصطلاح رهبران صنعت محسوب می شوند، میزان سرمایه گذاری را افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری شرکتی، رقابت در بازار محصول، بالابودن رشد فروش، رهبری در صنعت
  • محمد مهدی آزادی، امیر محمدزاده * صفحات 51-72
    همواره یکی از شاخص های تاثیرگذار در موفقیت شرکت ها، قدرت مالی شرکت است و بی شک ساختار سرمایه، نقشی کلیدی در این زمینه ایفا می کند. این پژوهش تاثیر خط مشی های اولیه بدهی بر خط مشی های آینده بدهی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1380 تا 1394 را مورد ارزیابی قرار می دهد. در این راستا، ضمن بررسی تاثیر عوامل ویژه شرکت بر خط مشی های بدهی، به این پرسش نیز پاسخ داده می شود که آیا منفک شدن بالاترین مقام اجرایی شرکت ها بر سیاست های بدهی آن ها تاثیرگذار خواهد بود؟ در این پژوهش با استفاده از روش حذف سیستماتیک تعداد 115 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شد و با استفاده از مطالعات میدانی داده های موردنیاز گردآوری شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها و بررسی روابط بین متغیر ها از مدل رگرسیون خطی چند متغیره بهره جسته و روش آماری داده های پانل استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهد که تاثیر سیاست های اولیه بدهی بر سیاست های آینده بدهی معنادار نیست ولی تاثیر عوامل ویژه شرکت بر خط مشی های بدهی شرکت ها بااهمیت است؛ همچنین نتایج بررسی ها نشان می دهد که منفک شدن مدیرعامل یا بالاترین مقام اجرایی شرکت ها تاثیر معناداری بر سیاست های بدهی ندارد.
    کلیدواژگان: خط مشی های بدهی، نسبت بدهی، سررسید بدهی، گرانولیته بدهی، تخصصی شدن بدهی
  • لیلا وهابی، افسانه سروش یار * صفحات 73-96
    در چند دهه اخیر مدل های مختلفی در خصوص پیش بینی بازده سهام ارائه شده است. در این میان، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای (CAPM) موردتوجه بسیار قرار گرفت، اما انتقادهای بسیاری نیز به آن مطرح شد. یکی از انتقادهای واردشده بر این مدل نادیده گرفتن نوسان های درون دوره ای و طول دوره در محاسبات است. بر این اساس، در پژوهش حاضر با به کارگیری رگرسیون فازی تلاش شده است تا نوسان های درون دوره ای در این مدل درنظر گرفته شود. همچنین به بررسی و مقایسه پایداری بتا و دقت پیش بینی بازده در مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای با استفاده از مدل رگرسیون فازی (FLS) ، مدل رگرسیون حداقل مربعات معمولی (OLS) و گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) پرداخته شده است. جامعه آماری عبارت است ازهمه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه پژوهش شامل 31 شرکت است که در دوره 1391 تا 1393دارای بیشترین حجم معاملات بوده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که خطای پیش بینی بازده سهام در مدل فازی بیشتر از مدل حداقل مربعات معمولی و روش گشتاورهای تعمیم یافته است، اما خطای پیش بینی بازده سهام در دو مدل رگرسیون حداقل مربعات معمولی و گشتاورهای تعمیم یافته تفاوت قابل ملاحظه ای با یکدیگر ندارند؛ بنابراین بتای کلاسیک همچنان بتای پایدارتری را نسبت به بتای فازی ارائه کرده و بدین ترتیب پیش بینی بهتری از بازده سهام ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، رگرسیون فازی، بتا، بازده بازار، بازده سهام
  • شمساللهشیرین بخش، تیمور محمدی، مریم مقدس بیات * صفحات 97-112
    هدف این پژوهش، تحلیل علیت گرنجر در واریانس شرطی و کاربرد آن در بورس اوراق بهادار است. به این منظور، سری های زمانی شاخص آزاد شناور بورس اوراق بهادار، نرخ ارز (ریال برحسب دلار) ، قیمت نفت سبد اوپک (بشکه برحسب دلار) و قیمت جهانی طلا (اونس برحسب دلار) درنظر گرفته شده است تا تعامل نوسانات بورس با نوسانات بازار داخلی (ارز) و بازارهای بین المللی (نفت و طلا) موردبررسی قرار گیرد. تواتر داده ها روزانه است. دوره موردمطالعه هم زمان با شروع کار دولت یازدهم بوده و با تحولات مهم داخلی و خارجی ازجمله تلاش برای تحقق اقتصاد مقاومتی، افت شدید قیمت نفت، بحران خاورمیانه و توافق برجام همراه است. تحلیل علیت در قالب الگوی MSBVAR-DCC با رهیافت بیزی انجام شده است. نسبت بخت ها دلالت بر آن دارد که رابطه علی در واریانس شرطی از سوی متغیرهای الگو به سوی متغیر مالی وجود دارد. براین اساس، نوسانات متغیرهای نفت، ارز و طلا حاوی اطلاعات منحصربه فردی برای نوسانات متغیر مالی هستند. ازاین رو، تکانه ها و گذشته نوسانات شاخص بورس به تنهایی برای تبیین نوسانات این متغیر کافی نبوده و استفاده از اطلاعات نوسانات بازارهای داخلی و خارجی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: علیت گرنجردرواریانس شرطی، MSBVAR-DCC، رهیافت بیزی، نسبت بخت ها، بورس اوراق بهادار
  • محسن قره خانی، منیژه رامشه * صفحات 113-134
    با پذیرش وجود اهرم هدف، تخمین سرعت حرکت شرکت ها به سمت هدف، مهم ترین گام در مدل سازی رفتار اهرم است. هر یک از سه نظریه اصلی توازن، موقعیت سنجی بازار و سلسله مراتب از دیدگاهی متفاوت به پیش بینی هزینه های انحراف از اهرم هدف و هزینه های تعدیل به سمت هدف و درنتیجه، برآورد سرعت تعدیل اهرم پرداخته اند. وضعیت اهرم شرکت نسبت به اهرم هدف، وضعیت تعادل مالی شرکت و ارزش گذاری نادرست سهام در بازار به ترتیب سه عامل موثر در برآورد سرعت تعدیل اهرم بر اساس هر یک از این سه نظریه هستند. پژوهش حاضر به بررسی سرعت تعدیل اهرم بر اساس پیش بینی هر یک از این نظریه ها و نیز تعامل آن ها با یکدیگر، در بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1383-1395 با استفاده از مدل پویای کسری می پردازد. نتایج ضمن تایید اثر هر سه عامل بر سرعت تعدیل اهرم، پیش بینی اثرات تعاملی این نظریه ها را به صورت کامل امکان پذیر نمی سازد. بالا ترین سرعت تعدیل در شرکت هایی است که ضمن کمتر بودن اهرم واقعی از سطح هدف با کسری وجوه نقد مواجه بوده و سهام آن ها در بازار کمتر از میزان واقعی ارزش گذاری شده است.
    کلیدواژگان: سرعت تعدیل اهرم، مدل پویای کسری، نظریه توازن، نظریه سلسله مراتب، نظریه موقعیت سنجی بازار
  • محمدحسن نژاد * صفحات 135-158
    بازده بازارهای سرمایه تحت تاثیر عوامل مختلفی هستند. این عوامل دامنه گسترده و وسیعی از عوامل کلان جهانی تا رفتارهای تاریخی متغیر وابسته را شامل می شود. پژوهشگران زیادی، هریک بخش یا بخش هایی از این دامنه گسترده عوامل تاثیرگذار بر بازده بازار سرمایه را در کشورهای مختلف، انتخاب و اقدام به مدل سازی برای پیش بینی بازده بازار سرمایه مربوطه کرده اند. پژوهش حاضر نیز با هدف مدل سازی و پیش بینی بازده بورس اوراق بهادار تهران، از مدل های خود توضیحی و ترکیبی استفاده کرده است. به گونه ای که از مدل های خودرگرسیون میانگین متحرک و خودرگرسیون میانگین متحرک با ورودی های خارجی برای مدل سازی و پیش بینی بازده بورس اوراق بهادار تهران یاری گرفته است. در پژوهش حاضر، برای تبیین هر چه کامل تر مدل و به کارگیری عوامل حداکثری، پس از بررسی موضوع بازده و عوامل موثر بر بازده، موضوع پیش بینی و روش های متداول آن و انواع مدل های پیش بینی بازده بازار سرمایه بررسی شده است. سپس از مدل های رگرسیون خطی کلاسیک، خود رگرسیون میانگین متحرک (ARMA) و خود رگرسیون میانگین متحرک با ورودی های خارجی (ARMAX) برای پیش بینی بازده بورس اوراق بهادار تهران استفاده شد. پس از تخمین مدل های یادشده، با استفاده از داده های 99 دوره ای و تایید قدرت تصریح آن ها با استفاده از به کارگیری آزمون های تشخیصی، بازده بورس اوراق بهادار تهران برای 4 دوره آتی پیش بینی شد. پیش بینی های صورت پذیرفته با استفاده از مدل های تخمینی با داده های واقعی مورد مقایسه قرار گرفته و مدل بهینه با استفاده از معیارهای اطلاعاتی آکائیک، شوارزبیزین و حنان کوئیک و همچنین معیار MSE, MAE, MAPE انتخاب شد. نتیجه نهایی موید برتری مدل ARMA بر مدل ARMAX است.
    کلیدواژگان: بازده، بازار سرمايه، پيش بيني، خودرگرسيون، ميانگين متحرک، خودرگرسيون ميانگين متحرک، خود رگرسيون ميانگين متحرک با ورودي هاي خارجي
|
  • Gholam Hossein Assadi , Kazem Kazemi * Pages 9-28
    The purpose of this research is to study the relationship between dividend payments and stock price crash risk for the companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE). Also, this research is to study the role of information asymmetry and free cash flow on the relationship between dividend payments and stock price crash risk. Hence, this research utilizes NCSKEW, EXTR_SIGMA, and DUVOL as proxies for stock price crash risk. The research population composes of total companies listed in the TSE and statistical sample composes of 68 companies listed in the TSE which have been studied during the years 2003 to 2013. The multivariate linear regression is used for testing hypothesis of the research. The results suggest that there is a negative relationship between dividend payments and stock price crash risk proxies (i.e. NCSKEW and DUVOL) but, there is no relationship between dividend payments and stock price crash risk proxies by EXTR_SIGMA. Also, the results showed that information asymmetry has not a moderating role in the relationship between dividend payments and stock price crash risk. In addition, the results showed that free cash flow has a moderating role in the relationship between dividend payments and stock price crash risk proxies by NCSKEW.
    Keywords: NCSKEW, EXTR, SIGMA, DUVOL, dividend payments, free cash flow.
  • Ali Aldebs, Amir Saber, Gholamreza Kordestani * Pages 29-49
    This paper aims to investigate the impacts of product market competition on the corporate investment. Firms increase their investment when there is competition. However, high growth sale increases the impacts of product market competition on the corporate investment. In this position also, industry leaders invest more than before. For empirical review, data related 83 firms in Tehran stock exchange, during 2006-2015 were analyzed. Overall, the results obtained indicate that with increase of product market competition, corporate investment will be increased. Overall, the results be obtained also, firms which have a good position in their industry, and the so-called are industry leaders, increase their investment, when there is competition.
    Keywords: Product Market Competition - Corporate Investment - High Growth sale - Leading in Industry
  • Mohamadmahdi Azadi, Amir Mohamadzadeh * Pages 51-72
    Financial strength has always been, one of the influencing factors for the success of companies, and undoubtedly the company's capital structure, plays a key role in this context. Therefore, Capital structure and the influencing factors are the issues of interest for the researchers, especially in providing of finance. This study evaluated the impact of initial debt policy on Future debt policy, in the companies listed on Tehran Stock Exchange for the period of 2001 to 2015. In the following, along with the assessment the impact of particular Company’s factors on liabilities policy, this question is going to be answered that whether Chief Executive Office departure has effect on their liabilities policy? This research has the practical goal and the results of it are ex-post. With Systematic elimination, 115 cooperation companies have been chosen as a sample, and by the help of field study, the required data have been gathered.To analyze data and to assess relationships between variables, multivariate linear regression model and Statistical methods of panel data were used. The first hypothesis test results, show that the impact of initial liabilities policy on future liabilities policy is not significant. In the second hypothesis particular factors affecting on the company's liabilities policy examined and the results show the importance of the particular factors effects, on the company's liabilities policy. Based on test results in the third hypothesis, we come to this conclusion that the Chief Executive Office departure has no significant impact on corporate liabilities policy.
    Keywords: Debt policy, leverage, Debt maturity, Debt granularity, Debt specialization
  • Leila Vahabi, afsaneh Soroushyar * Pages 73-96
    During the last decades several models have provided for predicting stock returns. The Capital Asset Pricing Model (CAPM), has attracted much attention, but also raised to it a lot of criticism. One of the criticisms is mentioned to this model is ignoring the intra-period volatility, structural breaks and duration of the calculations. Therefore, this study by using fuzzy regression has been tried to intra-period volatility to be included in this model. Then the stability of beta and accurately of the return prediction on the Capital Asset Pricing Model by using of Fuzzy logic system (FLS), Ordinary Least Squares regression model (OLS) and Generalized Method of Moments (GMM) are compared. The population of research is all companies listed in Tehran Stock Exchange and the research sample is consisted of 31 companies that in the period of 2011-2014, have been with the highest turnover. The results of research shows that the prediction error of stock returns in fuzzy model is more than OLS and GMM model, but the prediction error of stock returns in both of ordinary least squares regression model and Generalized method of moments doesn’t have any significant difference with each other. So the classical beta still has offered the more stable beta than fuzzy beta and thus is offering a better prediction of stock returns.
    Keywords: Capital Assets Pricing Model- Fuzzy Least Squares- Beta- Market Returns- Stock Returns
  • Shamsollah Shirinbakhsh, Teymour Mohammadi, Maryam Moghaddas Bayat * Pages 97-112
    The goal of this research is to represent a Granger causal analyzing and its application in stock exchange. In order to do that, free float index of stock exchange, exchange rate(Rial in terms of Dollar), OPEC basket price(barrel per Dollar), gold price(Ounce in terms of Dollar) time series are selected to study Iran financial market interaction with domestic market(exchange rate) and international markets(oil and gold). Daily data cover the period that taking office by new presidency occured, also important domestic and international events such as efforts for realization of resistive economy, downfall oil price, middle east tension and Joint Comprehensive Plan of Action. Causal analyzing implements by using MSBVAR-DCC model and Bayesian approach. According to odds ratio, the variables are non-causal in conditional ratio, there is causal relation in conditional variance from the variables to financial variable. Therefore, oil, exchange rate and gold volatility includes exclusive information for stock index volatility. Consequently, shocks and past volatility of stock index lonely are not sufficient for volatility specification of the variable and using domestic market and international markets volatility information is strongly suggested.
    Keywords: Granger causality in variance, MSBVAR-DCC, Bayesian approach, odds ratio, stock exchange.
  • Mohsen Gharakhani, Manijeh Ramsheh * Pages 113-134
    After confirming the target leverage, estimating the speed of adjustment is the most important step in leverage behavior modeling. Each of the three main theories of Trade off, Market Timing and Pecking Order theories analysied with their own prespective the costs of deviations from target leverage and costs of adjustments to target leverage to predict speed of adjustment. Above or below target debt, financial deficit or surplus, equity overvalued or undervalued are main factors of estimating leverage adjustment speed in each of the theories. This study examined the speed of adjustment based on predictions of three theories and their interactions in listed firms of Tehran Stock Exchange over the period 1383–1395 with DPF.The results confirm the effects of three factors but not confirm the their interaction effects perfectly. The evidence showed that most of the adjustments occurred when firms have below-target leverage with a financial deficit and while etheir equity is undervalued in the market.
    Keywords: Speed of Adjustment_Panel Data with a Fractional Dependent Variable_Trade off Theory_Pecking Order Theory_Market Timing Theory.
  • Mohammad Hasannejad * Pages 135-158
    Capital markets’ return is influenced by multiple and various factors. These factors range from macro global factors to dependent variable historical behaviors. Each of many researchers has selected a segment or segments of this vast range of factors impacting capital market return in different countries and embarked on devising a model for projection of the respective capital market return. The present research has utilized self-explanatory and combined models for the purpose of modeling and projecting Tehran Exchange’s return using Autoregressive Moving Average (ARMA) and Autoregressive Moving Average with External Inputs (ARMAX) models. In this research, to utterly expound the model and to factor in maximum factors, following examination of return issues and the factors impacting return, the subject of projection and the common methodology thereof have been surveyed and different models of projecting capital market return have been examined in detail. Then, Classic Linear Regression Models, Autoregressive Moving Average (ARMA) and Autoregressive Moving Average with External Inputs (ARMAX) models were used to predict the return of Tehran Exchange. After estimating the above models, deploying 99-period data and confirming the power of expressing them via applying diagnostic tests, the return of Tehran Exchange for the next 4 periods was projected. These predictions by applying estimation models were compared with the real data and the optimum model was selected using Akaike Information Criterion (AIC), Schwartz-Bayesian Information Criterion, Hannan-Quinn and also MSE, MAE, MAPE criteria. The final result indicates superiority of ARMA over ARMAX
    Keywords: Return, Capital Market, Prediction, Auto Regression, Moving Average, Auto Regression Moving Average, Autoregressive Moving Average with External Inputs.