فهرست مطالب

راهبرد دفاعی - پیاپی 59 (پاییز 1396)

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 59 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر شهلایی * صفحه 1
    حقوق و مزایا نقش مهمی در مدیریت سرمایه های انسانی دارد و بخش عمدهای از اعتبارات نیروهای مسلح صرف حقوق و مزایا میگردد. بیتوجهی به پیامدهای این نظام به منزله بهرهبرداری نکردن بهینه از منابع مالی و انسانی میباشد. هدف اصلی این تحقیق، شناسایی مهمترین آسیبهای نظام حقوق و مزایای کارکنان نیروهای مسلح است. تحقیق حاضر بر حسب نتایج تحقیق از نوع کاربردی توسعهای میباشد و با رویکرد تحقیق آمیخته (کیفی و کمی) صورت پذیرفت. برای جمعآوری و تحلیل داده ها از روش های اسنادی و مصاحبه عمیق و با روش موردی زمینهای انجام شد. جامعه آماری تحقیق، خبرگان و متخصصان نیروهای مسلح در بخش حقوق و مزایا با حداقل مدرک کارشناسی هستند که دارای تجربه حداقل 5 ساله در مشاغل سطح راهبردی و کلیدی میباشند که با 43 نفر از آنان مصاحبه شد. به منظور اطمینان از روایی و پایایی سوالات، محتوای آنها در جلسات خبرگی به تایید صاحب نظران رسید و پایایی سوالات با آلفای کرونباخ 0.967 شد. وضعیت فعلی نظام حقوق و مزایای نیروهای مسلح با 32 شاخص بررسی گردید. وضعیت نظام فعلی حقوق و مزایا در 23 شاخص نامناسب است و نیاز به اصلاح دارد و مهمترین آسیبهای نظام فعلی حقوق و مزایای نیروهای مسلح 11 مورد است که مهمترین آنها بدین شرح است: نظام حقوق و مزایا، اطمینان خاطر بلندمدت برای تامین نیازمندی های دوران از کار افتادگی و بازنشستگی ایجاد نمینماید.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، حقوق و مزایا، قانون مدیریت خدمات کشوری، نیروهای مسلح
  • ماریه سیدقریشی، سیدعبدالرحیم موسوی، حسن سیفی صفحه 31
    پژوهش حاضر با هدف ارائه مدلی جهت کاربردی کردن اخلاق بر اساس نظریه داده بنیاد در حوزه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران انجام شد. در تحقیق حاضر از روش های پژوهش کیفی استفاده شد و به منظور جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته، استفاده گردید. برای انتخاب نمونه های مصاحبه از روش نمونه گیری هدفمند و به طور مشخص تکنیک گلوله برفی به کارگرفته شد و مصاحبه تا زمانی ادامه یافت که داده ها به اشباع نظری برسد و این امر در مصاحبه 17 محقق گشت. در نهایت با جمع آوری اطلاعات به دست آمده براساس نظریه داده بنیاد در طی سه مرحله کدگذاری(باز، محوری و انتخابی) مدل جامع کاربردی کردن اخلاق در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران طراحی و ارائه شد که این مدل دارای سه مقوله اصلی(اساس فرماندهی اخلاق مدار،ارکان فرماندهی اخلاق مدار، عملکرد فرماندهی اخلاق مدار) و مجموعه ای از مقوله های فرعی شامل(اعتقادات فرماندهی، تمایلات و نظام حساسیت های فرماندهی، تعاملات فرماندهی، شناخت فرماندهی، ارزیابی فرماندهی، سنجش و ترازیابی فرماندهی، توانایی فرماندهی، مهارت فرماندهی، تجربه ی فرماندهی، همدلی، همفکری، همکاری، صیانت، عدالت، اقتدار، دانش راهبردی، دانش عملیاتی، دانش فنی، تولید و پرورش نیروی انسانی، تولید و ساخت ابزار و تجهیزات، تولید و توسعه مقدورات و منابع، تخصیص عادلانه نیروی انسانی، توزیع علمی ابزار و تجهیزات، تخصیص مناسب مقدورات و منابع، بکارگیری مناسب نیروی انسانی، استفاده مناسب از ابزار و تجهیزات، مصرف مقتصدانه مقدورات و منابع) می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، نیروهای مسلح ج، ا، ایران، اخلاق اسلامی، نظریه برخاسته از داده ها
  • علی اصغر آقابالازاده، شهاب شریفی، محمداسماعیل شریفان صفحه 65
    اطلاعات بعنوان یکی از عناصر اصلی تصمیمسازی در عملیات نظامی، تاثیرات خاص چندگانه در عملکرد سامانه پدافندهوایی داشته و نقش به سزایی در روند اجرای عملیات پدافندهوایی بازی میکند،آمادگی دفاعی یا در اصطلاحDEF.CON. در واقع موتور حرکتی سامانه پدافندهوایی در استفاده بهینه از تجهیزات،نیرویانسانی و تصمیمگیری صحیح و بهموقع فرماندهان صحنه نبرد پدافندهوایی محسوب می شود که مبنای تغییر درجه آن سازمان از برخورداری اطلاعات عملیاتی دقیق و بهموقع از درجه آمادگی، تغییرات در تعداد کارکنان عملیاتی و آمادگی جنگافزارها و دیگر سامانه های پدافندهوایی میباشد. برخورداری سامانه پدافندهوایی از اطلاعات عملیاتی مناسب موجب بالا رفتن سطح آمادگی، اثربخشی مناسب و نیز جلوگیری و فرسودگی کارکنان وتجهیزات و بدنبال آن حفظ آستانه تحمل کارکنان و قابلیت اطمینان سامانه پدافندهوایی میگردد. با عنایت به وجود تهدیدات فرامنطقهایی و منطقهایی بر علیه جمهوریاسلامیایران سامانه اطلاعاتی نیز بایستی با بکارگیری انواع تجهیزات و کارکنان ، اطلاعات عملیاتی سامانه پدافندهوایی را تامین نموده تا بیشترین بهرهوری در کوتاهترین زمان ممکن حاصل آید. در این پژوهش محقق کلیه اسناد و مدارک مرتبط با عملیات پدافندهوایی و اطلاعات عملیات نظامی را بعنوان جامعه مورد مطالعه محسوب نموده و با روش تحلیل کیفی مبادرت به تبیین هدف نموده است. با بررسی اسناد ومدارک محققین به این نتیجه رسیدهاند که بایستی تناسبی بین اهداف، توان اجرای عملیات (برد سلاحها، برد سامانه های کشف و...) نیروهای پدافندی، نفوذ سامانه های اطلاعاتی، درجات آمادگی و وضعیتهای مناسب سامانه پدافند هوایی به نحوی که ضمن حفظ توان رزمی یگانهای پدافند هوایی آمادگی مناسب نیز در جهت پاسخگویی به حملات احتمالی وجود داشته باشد. به همین دلیل عدم تعادل بین موارد یادشده میتواند موجب فرسوده شدن سامانه پدافندهوایی از ابعاد تجهیزاتی و نیرویانسانی و در نهایت عدم پاسخگویی مناسب میشود.
    کلیدواژگان: اطلاعات، راهبرد، پدافند هوایی، آمادگی دفاعی، نیروی فرامنطقه ای
  • سید علیرضا قاضی میرسعید *، حمیدرضا فرتوک زاده، حسین ولیوند زمانی، سیداصغر جعفری، ابوالفضل باقری صفحه 95
    یکی از ویژگی های جنگهای آینده، تکثر در بازیگران و نیروهای نظامی درگیر در جنگ است. بازیگر عبارتست از گروه، حزب یا کشوری که بتواند اهداف سازمان ویا کشور دیگری را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین بازیگران جنگ آینده، کنشگرانی هستند که بطور مستقیم یا غیر مستقیم در جنگ آینده علیه ج.ا.ایران شرکت می کنند. تحلیل بازیگر، مجموعهای از روش هاست که بتوانند، بازیگران یک فعالیت مشارکتی و اجتماعی را بطور نظام مند شناسایی و تحلیل نمایند و برگزاری کارگاه های مشورتی با گروه های همگن و مصاحبه با خبرگان از روش های تحلیل بازیگر است که مورد استفاده قرار گرفته است. بنابراین این تحقیق کاربردی با رویکرد کیفی و با هدف شناسایی و دسته بندی بازیگران اصلی، تعیین نقش و روابط درونی و بیرونی آنها در مناقشه و جنگ زمینی احتمالی آینده در منطقه شرق و جنوب شرق کشور، با توجه به روندهای موجود انجام گرفته است. بازیگران اصلی در پنج دسته، قدرتهای مداخله گر و رقیب، گروه های ضد سیستمی تهاجمی فراملی و فرو ملی و تجزیه طلبان طبقه بندی شده اند. و سپس نقش بازیگران و روابط بین آنها مشخص گردید.
    کلیدواژگان: جنگ آینده، تحلیل بازیگر، امنیت جنوب شرق ایران، بازیگران جنگ
  • قاسم فولادی، علیرضا صابرفرد، فاطمه مشهدی حاجی علی صفحه 131
    فضای تصمیم گیری دفاعی دارای مشخصه های منحصر به فردی است که فرآیند تصمیم‏سازی و تصمیم‏گیری آن دارای ماهیت متفاوتی است.معادلات حاکم با ماهیتی غیر خطی ، پیچیدگی، ابهام، تعدد و تنوع متغیرهای تصمیم و تغییرات محیطی سریع، ضرورت‏هایی را به مدل‏های سیاست‏گذاری ، تصمیم‏گیری و ارزیابی (یا به بیان دیگر بازخوردگیری سیاستی و تصمیم) تحمیل می کند.در این بین ارزیابی سیاستی و تصمیم چنان اهمیت دارد که برخی صاحبنظران درجه اهمیت آن را هم سنگ تصمیم‏گیری دانسته اند. با توجه به مشخصه های این حوزه سوالات و ابهاماتی بدین شرح مطرح است عوامل تاثیرگذار بر تصمیم‏گیری در فضای دفاعی کدامند؟ و چگونه می توان از صحت تصمیمات متخذه مطلع گردید؟ لذادر این پژوهش علاوه بر پرداختن به مفهوم عام تصمیم‏گیری و مولفه های آن، علل شکست تصمیم‏ها و مدل‏های ارزیابی تصمیم، چارچوب مفهومی بازخوردگیری موثر در سازمان های دفاعی نیز ارایه می‏گردد. برای ارائه چارچوب مفهومی از روش آمیخته، شامل مطالعه پیشینه پژوهش ،تحلیل محتوی و ارائه شاخصهای استخراج شده در پانل خبرگان(با حضور تعداد 12 نفر از خبرگان و تصمیمگیران حوزه های سیاست‏گذاری و مدیریت دفاعی) بهره گیری شده است. با توجه به ابعاد مورد بررسی در 11 جلسه پانل، خبرگان به طراحی چارچوب مفهومی ارزیابی (بازخورد) فرآیند سیاست‏گذاری و تصمیم‏گیری در سازمان های دفاعی پرداختند. با توجه به مولفه ها و متغیرهای تاثیرگذار شناسایی شده به این نتیجه رسیدند (جدول 11) که انگاره حاکم بر این چارچوب می بایست، رویکرد آینده پژوهی در مدیریت فرآیند بازخوردگیری در محیطی با ویژگی های متلاطم، پیچیده، چند لایه، متغیر، متنوع، توام با عدم اطمینان، تهدیدات چند جانبه و نامتقارن،عدم ثبات، همراه با تغییرات سریع، غیر خطی، ناهمگون همراه با رویکردی آفندی باشد. بر این اساس رویکرد تحلیل سناریویی بعنوان گزینه مطلوب که حاکم بر چارچوب مفهومی ارزیابی (بازخورد) محیط دفاعی باشد را برگزیدند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، ارزیابی تصمیم، بخش دفاعی، سناریوپردازی
  • یاسر قاسمی نژاد *، محمد فرامرزی صفحه 163
    تحرک سازمان ها در جهت سازمان های یادگیرنده از الزامات پیشرفت در محیط پویا، چالشی، به سرعت در حال تغییر امروز است. مدیریت دانش مبادله دانش و خلاقیت را تشویق کرده و در نتیجه منجر به بهینه سازی عملکرد و بهره وری در سرمایه فکری می شود. در مقاله حاضر، در راستای دستیابی به هدف تحقیق، یعنی تبیین چارچوبی جهت ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت دانش، ادبیات موضوع مورد بررسی قرار گرفت و چارچوب اولیه تحقیق معرفی گردید. به منظور تایید چاچوب اولیه، روش دلفی ساعتی و جهت محاسبه درجه اهمیت معیارها، تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (AHP) بکارگرفته شد. در این راستا از نظرات 30 تن از کارشناسان و خبرگان موجود در حوزه مدیریت دانش در یک دانشگاه نظامی استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد شاخص «یادگیری و کاربرد واقعی دانش در سازمان» با وزن 400/0 از دیدگاه خبرگان بالاترین درجه اهمیت را کسب نمود. شاخص های «زیرساخت سازمانی مناسب مدیریت دانش»، «وجود فرهنگ خلق و تعاملات دانش»، «بهبود کیفیت و بازدهی سازمان» و «رضایت ذینفعان از سیستم» به ترتیب در اولویت های بعدی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که باید در ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت دانش سازمان ها شاخص ها و ملاک هایی چون کاربردی بودن واقعی دانش در سازمان، وجود پدیده یادگیری و فرهنگ تعاملات دانشی میان کارکنان، بررسی وجود یک نظام فناوری اطلاعات و زیرساخت امن و مناسب با دقت بالاتری مورد بررسی قرار گیرند. طراحی و ایجاد نقشه دانش با در نظر داشتن و شناسایی حوزه های مختلف دانش دفاعی در سازمان، نگاشت و ذخیره دانش کارکنان با توجه به نقشه دانشی، شناسایی و تهیه فهرست خبرگان سازمانی در حوزه های مختلف به همراه مجاری ارتباطی آن ها، به تسهیم عادلانه دانش در سازمان های نظامی کمک می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اولویت بندی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، ارزیابی عملکرد، دانشگاه دفاعی
|
  • Naser Shahlaee * Page 1
    Salaries and benefits play a crucial role in the supervision of human capital, and the bulk of the armed force's funds are waged for by salaries and benefits. Disregarding the implications of this system means lack of optimal utilization of financial and human resources. The main purpose of this research is to identify the most important damages to the system of salaries and benefits of the armed forces personnel. The present research regarding the results is an applied developmental study. The research method was a mixed approach (qualitative and quantitative). In order to collect and analyzing data, the documentary, deep interview, and field case study methods were conducted. The statistical population of the research includes the experts and specialists of the armed forces in the law and benefit sector with a minimum undergraduate degree with at least 5 years of experience in strategic and key level occupations and 43 of them were interviewed. In order to ensure the validity and reliability of the questions, their content was confirmed in the expert meetings by the experts and the reliability of the questions with alpha of Cronbach was 0.967. The current status of the armed forces salary system was examined with 32 indicators. The current position of the salary and benefits system is inappropriate in 23 indicators and is need of reformation, and the most important damages to the current system of salaries and benefits of the armed forces are 11 cases, the most important of which are as the following: The system of salaries and benefits, long-term assurance for meeting the needs of the era of disability and retirement.
  • Mariyeh Seyyed Qoreishi, Seyyed Abdul Rahim Mousavi, Hassan Seifi Page 31
    The present research was conducted with the aim of providing a model for applying ethics based on the data-based theory in the realm of the armed forces of the Islamic Republic of Iran. In this study, qualitative research methods were used and semi-structured interview method was used to collect data. To select the interview samples, the purposeful sampling method and specifically the snowball technique were used and the interview continued until the data reached theoretical saturation and this was achieved in the 17th interview. Finally, by collecting the information obtained based on the data-based theory during the three stages of coding (open, axial, and selective) a comprehensive model of morality utilization in the armed forces of the Islamic Republic of Iran was designed and presented and this model has three main categories (the basis of ethics-based commanding, components of ethical commanding, function of the ethical commanding) and a set of sub-categories including (commanding beliefs, propensities, and system of commanding sensitivities, commanding interactions, commanding recognition, commanding evaluation, commanding assessment, commanding ability, commanding skill, experience of commanding, empathy, companionship, cooperation, protection, justice, authority, strategic knowledge, operational knowledge, technical knowledge, manpower production and nurturing, production and construction of tools and equipment, production and development of capabilities and resources, fair allocation of manpower, scientific distribution of tools and equipment, proper allocation of appropriations and resources, proper use of manpower, proper use of tools and equipment, prudent consumption of resources and resources).
  • Ali Asghar Aqabalazadeh, Shahab Sharifi, Mohammad Esmaeil Sharifian Page 65
    Information as one of the key components of the decision-making in military operations has had specific multiple effects on the performance of the air defense system and plays a significant role in the process of conducting air defense operations. Defense readiness or the so-called defense condition is in fact the propulsion engine of the air defense system in the optimal use of equipment, man power, commander's correct and on time decision-making in the field of air defense combating that is the basis of degree change of that organization from having accurate and timely information about the degree of readiness, changes in the number of operational personnel and the readiness of warfare and other air defense systems. Accessibility of air defense system to the proper operational information will increase the level of readiness, proper effectiveness, and the prevention and exhaustion of employees and equipment, and subsequently maintaining the staff's threshold of tolerance and reliability of the air defense system. In view of the existence of transnational and regional threats against the Islamic Republic of Iran, the information system must also provide the operating system information to the most up-to-date through the use of a variety of equipment and personnel. In this research, the researcher considers all the documents related to air defense operations and military operations information as the study population and through using the qualitative analysis method explains its aim. By examining the documents, the researchers have concluded that there should be a relationship between the goals, the ability to perform operations (weapons range, range of detection systems, etc.), defense forces, penetration of information systems, degrees of readiness and appropriate status of the air defense system in such a way that while preserving the power of the air defense units, there is a good readiness to respond to possible attacks. For this reason, lack of balance between the mentioned elements can lead to the wearing of the air defense system from the point of equipment and power and finally the lack of appropriate accountability.
  • Seyyed Alireza Ghazi-Mirsaeed *, Hamidreza Fartookzadeh, Hossein Valivand Zamani, Seyyed Asghar Jafari, Abolfazl Bagheri Page 95
    One of the future wars features is the multiplicity of actors and military forces involved in the war. An actor is a group, party or country that can affect the aims of an organization or another country; therefore, the actors of the future war are activists who take part directly or indirectly in the future war against Iran. Actor analysis is a set of methods that can systematically identify and analyze actors of collaborative and social activities, and organizing consultative workshops with homogeneous groups and interviewing experts are actor analysis methods that have been used. Thus, this applied research has been conducted according to the existing trends with a qualitative approach and an aim of identifying and categorizing the chief actors, determining their role and their internal and external relations in the possible future controversy and ground war in the East and South East regions of the country. The key actors are classified into five groups: Intervening and rival powers, transnational, sub-national, and separatist aggressive anti-system groups. Then, the role of the actors and the relationship between them were determined.
  • Ghasem Fouladi, Alireza Saberfard, Fatemeh Mashhadi Hajiali Page 131
    Security and defense space has unique characteristics which creates different atmosphere for decision-making process in this area. Complexity, ambiguity, multiplicity and diversity of decision variables, and most importantly high speed of environmental changes have imposed some essentialities to decision-making models in security and defense area. Among these cases are feedback policy and decision evaluation. Policy and decision evaluation is so important that some experts consider to its importance equal as decision-making and senior managers do not make decisions without going through this process. In this study, in addition to the general concept of the decision-making and its components, causes of the failure, an effective conceptual framework will be offered. To provide a conceptual framework we used a mixed approach, as well as the study of the background research and presenting extracted indices in the experts panel. Panel established by 12 experts in policy making and defense security to determine dimensions and discussion to provide the conceptual framework. After presenting the framework on the panel, several subjects such as continues monitoring at the strategic environment, trends analysis, to consider weak signals and drivers emphasized on the panel.
  • Yaser Qaseminejad *, Mohammad Faramarzi Page 163
    Mobility of Organizations for learning organizations is a rapidly changing challenge of progress in a dynamic environment. Knowledge management encourages the interchange of knowledge and creativity and thus leads to optimization of performance and productivity in intellectual capital. In this paper, in regard to attaining the research goal, i.e. explaining the framework for assessing the performance of the knowledge management system, the subject literature was reviewed and the initial framework for the study was introduced. In order to validate the initial framework, the Delphi time method and to calculate the significance of the criteria, the Fuzzy Analytical Hierarchy Process (AHP) techniques were employed. In this regard, the views of 30 experts and specialists in the field of knowledge management at a military university were used. The findings of the research showed that the index of "knowledge and real application of knowledge in the organization" with a weight of 0.400 from the expert's point of view received the highest importance. Indicators of "appropriate organizational infrastructure for knowledge management", "the existence of a culture of creativity and knowledge interactions," "improving the quality and efficiency of the organization" and "stakeholder's satisfaction from the system" were ranked in the following prioritization, respectively. The results showed that in evaluating the performance of the knowledge management system, indicators and criteria such as the actual application of knowledge in the organization, the existence of the phenomenon of learning and the culture of knowledge interactions among employees, investigating the existence of an IT system and the safe and appropriate infrastructure with higher accuracy was examined. Designing and building a knowledge map by considering and identifying different areas of defense knowledge in the organization, mapping and saving knowledge of employees in accordance with the knowledge map, identifying and providing a list of organizational experts in different fields, along with their communication channels, sharing knowledge in organizations military helps.