فهرست مطالب

راهبرد دفاعی - پیاپی 57 (بهار 1396)

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 57 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین دهقانی پوده، امین پاشایی هولاسو* صفحه 1
    نوآوری لازمه حیات سازمانی و استمرار و بقای آن در دنیای رقابتی و بازارهای پیچیده داخلی و بین المللی است. در عرصه دفاعی، نوآوری در بهسازی تجهیزات، فرایندها و ارائه خدمات پیشرفته در نیروهای نظامی نقش اساسی دارد و به صورت پایه ای به دنبال شناخت و توصیف بهبودها یا تحولات کیفی در اثربخشی نظامی است. موضوع تحقیق حاضر، طراحی الگوی توسعه نوآوری سازمان های دفاعی با رویکرد راهبردی است. پرسش اصلی تحقیق این است که الگوی مطلوب توسعه نوآوری در سازمان های دفاعی کدام است؟ این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی انجام شده و جامعه آماری آن به صورت هدفمند انتخاب شدند و کسانی بودند که افزون بر آشنایی با نوآوری و نوآوری سازمانی، با سازمان های دفاعی و الزام های نوآوری دفاعی نیز آشنا بوده که بر اساس جدول مورگان تعداد 120 نفر به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند. برای پاسخ به سوال های پژوهشی از یک پرسشنامه محقق ساخته متشکل از 70 سوال استفاده که پایایی آن توسط نرم افزار SPSS، 997/0 محاسبه گردید و از آنجا که داده ها نرمال بودند، برای تجزیه و تحلیل آنها از آزمون همبستگی رتبه ای پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که عمده ترین نتایج آن به این قرار است که توانمندی نوآوری دفاعی 21/99 درصد بر قابلیت نوآوری دفاعی و قابلیت نوآوری دفاعی نیز 57/99 درصد بر عملکرد نوآوری دفاعی اثرگذار است.
    کلیدواژگان: الگو یابی معادله های ساختاری، رویکرد راهبردی، نوآوری، نوآوری دفاعی
  • امیر حیات مقدم، فتح الله کلانتری، عباس فلاح صفحه 43
    استحکام ساخت درونی قدرت نظام، از طریق اتحاد و عزت ملی، با تکیه بر قدرت درونزای داخلی باعث اقتدار ملی میگردد. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل مرتبط با مولفه دفاعی- امنیتی جهت استحکام ساخت درونی قدرت نظام از نوع کاربردی بوده و به روش زمینهای - موردی با استفاده از شیوه های آمار توصیفی انجام شده است. جامعه آماری 218 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 134 نفر میباشد. اطلاعات این تحقیق از دو روش کتابخانه ای، میدانی و اسناد و مدارک گردآوری و با طیف لیکرت تحلیل گردیده است. ابعاد مولفه دفاعی - امنیتی عبارتنداز: 1. نرمافزاری (ارزش محور و انسان محور)؛ 2. سختافزاری (توان محور و قابلیت محور) 3. هوشمندانه (دانش محور و فناوری محور).
    ساخت درونی قدرت نظام ج.ا.ایران باعث استحکام رابطه بین مثلث رهبری، نظام و ملت است؛ بنابراین بین قدرت دفاعی - امنیتی و استحکام ساخت درونی قدرت نظام ج.ا.ایران یک رابطه مستقیم و دوسویه جهت نیل به اقتدار ملی وجود دارد. بر اساس منویات مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) جنبه های معنوی و مادی مولفه دفاعی - امنیتی به ترتیب اولویت عبارتنداز: اسلامخواهی، عزم ملی، ایستادگی و اقتدار ملی، دانش و فناوری درونزا، قوای مسلح قوی، خودکفایی، ظرفیتهای بالقوه درونی، حفظ انسجام و وحدت ملی، آرمانگرایی در هدف و واقعگرایی در عمل و مدیریت جهادی.
    کلیدواژگان: دفاع، امنیت، اقتدار ملی، استحکام ساخت درونی قدرت نظام
  • ناصر شهلایی* صفحه 67
    حقوق و مزایا اهرمی ارزشمند در مدیریت منابع انسانی می باشد و تاثیر شگرفی در جذب، نگهداری و ایجاد انگیزه برای کارکنان دارد. تدوین یک نظام حقوق و مزایای مناسب برای نیروهای مسلح، بدون تبیین اصول این نظام، یعنی مبانی فکری جهت گیری های کلی، اولویت ها و مولفه های نظام پرداخت حقوق، امکان پذیر نیست. هدف این تحقیق، شناسایی و تبیین اصول و ارزش های مناسب برای نظام حقوق و مزایای کارکنان شاغل و بازنشستگان نیروهای مسلح ج.ا.ایران است. تحقیق حاضر بر حسب نتایج تحقیق از نوع کاربردی - توسعه ای میباشد و به دلیل نیاز به بررسی خبرگی، با رویکرد تحقیق آمیخته (هم رویکرد کیفی و هم رویکرد کمی) صورت پذیرفت. جهت گردآوری و تحلیل داده ها از روش های اسنادی و مصاحبه عمیق با رویکرد کیفی و استفاده از روش موردی زمینه ای استفاده شد. جامعه آماری تحقیق، خبرگان و نخبگان نیروهای مسلح بودند که در بخش حقوق و مزایا، دارای تجربه حداقل 5 ساله در مشاغل سطح راهبردی و کلیدی و همچنین دارای حداقل مدرک کارشناسی میباشند. با 43 نفر از جامعه آماری که به روش طبقاتی، غیراحتمالی و هدفمند نمونه گیری شدند، مصاحبه عمیق شد. اصول پایه ای و ارزشی نظام حقوق و مزایا، در نه اصل به شرح زیر جمع بندی گردید: عدالت محوری؛ حفظ کرامت انسانی و ارتقای منزلت اجتماعی؛ قانونمندی، تعادل و توازن؛ فراگیری، پویایی و انعطاف پذیری؛ پشتیبانی از ارزش ها و اولویت ها؛ بهره وری؛ معیشت و رفاه نسبی؛ انگیزشی و رقابتی؛ جامعیت و یکپارچگی نظام جبران خدمات.
    کلیدواژگان: اصول پایه ای، اصول ارزشی، حقوق و مزایا، نیروهای مسلح
  • اردشیر احمدی، شهرام علی یاری، رضا ندرتی* صفحه 105
    ارزشیابی شایستگی پاسداری و به نوعی شایستگی های افراد، می تواند از یکسو رضایت کارکنان را تامین کند و از سوی دیگر، رضایت مدیران و مسئولان سازمان را به همراه داشته باشد. این مقاله الگوی ارزیابی شایستگی های پاسداری در سازمان های دفاعی را در چهار بعد و 19 مولفه ارائه می نماید. در این پژوهش ابتدا با مطالعه مبانی نظری و پیشینه تحقیق و بررسی شاخص های استخراج شده و مصاحبه با خبرگان، ابعاد و مولفه های الگو استخراج شد و در قالب پرسشنامه بین خبرگان توزیع گردید که روایی و اعتبار الگو مورد تایید خبرگان قرار گرفت. برای بررسی پایایی الگو نیز با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ مقدار 896/0 به دست آمد و با استفاده از روش مقایسه زوجی AHP، وزن ابعاد الگو تعیین گردید. ابعاد اصلی الگوی ارزیابی شایستگی های پاسداری در سازمان های دفاعی «عملکرد» با وزن 58/0، «خصوصیات کاری» با وزن 168/0، «ویژگی های ارزشی» با وزن 154/0، «توانمندی ها» با وزن 098/0 هستند، همچنین کارکنانی به منظور آزمون الگو انتخاب شدند که با استفاده از روش TOPSIS و SAW رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: ارزیابی شایستگی، سازمان های دفاعی، شایستگی های پاسداری، منابع انسانی
  • هادی عبدالملکی*، مسعود غنی زاده، غلامعلی زوارزاده، مهدی عرب پشت کوهی صفحه 131
    این مقاله با هدف تبین ابعاد، سطوح و کارکرد سرمایه اجتماعی در سازمان های آینده تدوین شده و بر این مهم تاکید دارد که سازمان های آینده به ویژه سازمان های داوطلبانه و مردم نهاد، بیش از پیش به سرمایه اجتماعی و کارکردهای آن نیازمند هستند. این مطالعه به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه، کارکردهای سرمایه اجتماعی را در سازمان آینده از دیدگاه خبرگان کلیدی (نمونه 60 نفری از خبرگان) بررسی و تحلیل نموده است. نتایج حاصل از مطالعه نشان میدهد مهم ترین عناصر سرمایه اجتماعی سازمان های آینده در سطح جامعه «کسب و ارتقای آگاهی مشترک، جلب اعتماد عمومی و اعضا، مشارکت و همکاری عمومی، ایمان به عنوان عنصر بنیادین و خاص سرمایه اجتماعی جامعه اسلامی» هستند. توسعه سرمایه اجتماعی در سازمان بسیج منجر به توسعه و تعمیق ویژگی های سازمان های آینده ازجمله تاکید بر ارزشهای جمعی و مشترک، مشارکت و همکاری خودجوش، حفاظت و صیانت ارزشی، مسئولیت پذیری و تکلیف گرایی عمومی، ایمان قلبی و باور راسخ به هدف ها و آرمان ها، بهره گیری از قدرت هنجاری و معنوی، توسعه کار گروهی، همبستگی و انسجام سازمانی میشود.
    کلیدواژگان: بسیج، سرمایه اجتماعی، سازمان های آینده، سازمان داوطلبانه
  • حسین مهدیان، علیرضا آقاحسینی*، علی علی حسینی صفحه 171
    این پژوهش با توجه به اهمیت رویکردهای حاکم بر سیاست خارجی عربستان سعودی در قبال سیاست و منافع منطقه ای ج.ا.ایران، بر آن است تا از دیدگاه «واقع گرایی تهاجمی» به تحلیل علل یا عوامل دخیل در سیاست خارجی جدید عربستان سعودی در قبال سیاست ها و منافع منطقه ای ج.ا.ایران بپردازد. در همین راستا ابتدا تلاش گردیده زمینه های ژئوپلیتیکی تعارض دو کشور در ساختار قدرت منطقه ای در حوزه های ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک و ژئوکالچر مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. از دیدگاه این تحقیق (که فرضیات آن به صورت میدانی و با استفاده از روش آماری از تعداد 45 نفر از استادان دانشگاه و پژوهشگران مرتبط با موضوع در رشته های روابط بین الملل، علوم سیاسی، جغرافیای سیاسی، مطالعات منطقه ای و مدیریت راهبردی مورد ارزیابی قرار گرفته)، زمینه های ژئوپلیتیکی تعارض عربستان سعودی با ج.ا.ایران: 1. راهبردی (رقابت بر سر حوزه نفود و هم پیمان منطقه ای در حوزه های هلال خصیب، خلیج فارس و منطقه خلیج عدن و دریای سرخ) (اولویت اول)؛ 2. ژئوکالچری (اختلافات قومی مذهبی: عربی - ایرانی، شیعه - سنی)، (اولویت دوم) و 3. ژئواکونومیکی (بازار جهانی نفت و سازمان اوپک)، (اولویت سوم) می باشند و دلیل روی آوردن عربستان سعودی به سیاست خارجی ستیزهجویانه در مقابل ج.ا.ایران را باید در عواملی مانند: 1. هرج و مرج منطقه ای؛ 2. عدم اطمینان در مورد نیتها و مقاصد رقیب منطقه ای عربستان (یعنی ج.ا.ایران، در مباحث برنامه هسته ای و سیاست های منطقه ای) و 3. برآورد مثبت حاکمان این کشور از توانمندی های خود (قدرت و پشتوانه اقتصادی، تجهیزات و توانمندی های نظامی و توانایی سیاسی برای ائتلاف سازی)، برای مقابله با ج.ا.ایران جستجو نمود.
    کلیدواژگان: ج، ا، ایران، عربستان سعودی، رقابت ژئوپلیتیکی، واقع گرایی تهاجمی
|
  • Hossein Dehghani Poudeh, Amin Pashaei Houlasoo* Page 1
    Innovation is a necessity for the organizational life and its continuity and survival in a competitive world and the complex domestic and international markets. In the field of defense, innovation in the advancement of equipment, processes, and provision of advanced services in the armed forces plays a crucial role and basically seeks to recognize and describe improvements or qualitative developments in the military effectiveness. The subject of this research is to design a pattern of innovation development of the defense organizations with a strategic approach. The main question of the research is: What is the optimal model for the development of the innovation in the defense organizations? This study was conducted using a descriptive-survey method and its statistical population was selected purposefully. It involved those who, in addition to being familiar with the innovation and organizational innovation, were familiar with the defensive organizations and the requirements of the defensive innovation. According to Morgan’s table, 120 individuals were selected as the statistical sample of this research. A researchermade questionnaire consisting of 70 questions was used to answer the research questions. Its reliability was calculated 0.997 using SPSS software. Since the data were normal, Pearson correlation test and the confirmatory factor analysis were used for analyzing them. The most significant results are as the following: Defensive innovation competence had an impact of 99.29% on the ability defensive innovation and defensive innovation ability had also an impact of 99.77% on defense innovation performance.
  • Amir Hayat Moghaddam, Fathollah Kalantari, Abbas Fallah Page 43
    The strength of the internal construction of the system’s power, resultsin national authority through a national unity and dignity with an internal endogenous power. This research was conducted with the aim of identifying the factors related to the defensive-security component in order to strengthen the internal construct of the system. It was an applied research and using descriptive statistics method was conducted using a case-field approach. The statistical population involved 218 individuals that through using the Cochran formula, the sample size was 134 individuals. The data of this research have been collected using two methods of library, field and documents and records and analyzed using the Likert scale. Dimensions of the defensive-security component include: 1. Software-oriented (value-centered and human-centered);
    2. Hardware-based (power-driven and capability),
    and 3. Intelligent (knowledge-based and technology-based). The internal construction of the power of the I.R. of Iran’s system strengthens the relationship between the triangle of leadership, the system and the nation; therefore, there is a direct and two-way relationship between the defensive-security power and the strength of the internal construction of the power of I.R. of Iran’s system to achieve the national authority. According to the directives of the Supreme Leader, the spiritual and material aspects of the defensivesecurity component are the according to their priority as: Islamism, national resolution, national standing and authority, indigenous knowledge and technology, strong armed forces, self-sufficiency, potential internal capacities, maintaining national cohesion and unity, idealism in purpose and realism in action and jihadist management.
  • Nasser Shahlai* Page 67
    Salaries and benefits are a valuable leverage in human resource management and have a remarkable impact on attracting, retaining and creating motivation for employees. Formulating a proper salary and profits system for the armed forces without explaining the principles of this system, i.e. the intellectual basics of the general orientations, priorities and components of the payroll system is impossible. The purpose of this research is to identify and explain the proper principles and values for the salary and benefits system of the employed and retired personnel of the armed forces of the Islamic Republic of Iran. The present research based on its results is an applied-developmental research and due to the need for expertness examination, was performed by employing a mixed method approach (both qualitative and quantitative approaches). In order collect and analyze data, documentary methods, deep interview with a qualitative approach and field-case method were used. The statistical population of this research composed of the experts and elite of the armed forces who had at least five years of experience in the salaries and benefits section in the main and strategic level jobs and had at least a bachelor's degree. An interview was conducted with 43 individuals in this statistical population, selected by stratified, non-probabilistic and targeted methods, were deeply interviewed. The fundamental principles and values of the of salaries and benefits system are summarized in the following nine principles: justice; maintaining human dignity and promoting social status; legislation; balance; Learning; Dynamism and Flexibility; Supporting Values. And priorities; productivity; livelihoods and relative welfare; motivational and competitive; comprehensiveness and integrity of the service compensation system.
  • Ardeshir Ahmadi, Shahram Ali Yari, Reza Nodrati* Page 105
    Assessing the competency of guardianship and somehow competencies of individuals can on the one hand provide employee’s satisfaction, and on the other hand, the satisfaction of managers and officials of the organization. This paper presents the model of protection competencies assessment in defense organizations in four dimensions and 19 components. In this research, first the theoretical principles and research background and reviewing extracted indices and interviewing with experts, dimensions and components of the model were extracted and analyzed using a questionnaire distributed among experts. The reliability and validity of the model were verified by the experts. In order to examine the reliability of the model, Cronbach's alpha coefficient was estimated 0.889 and using the AHP pair comparison method, the dimensions of the pattern were determined. The main dimensions of the model for assessing the competencies of guardianship in defensive organizations are "performance" with a coefficient of 58.8, "work characteristics" with a weight of 0/168, "value attributes" with a weight of 0/154, "capabilities" with a weigh of 0/910, as well as employees were selected as the for testing this pattern that were classified using TOPSIS and SAW method.
  • Hadi Abdolmaleki *, Masoud Ghanizadeh, Gholamali Zvarazadeh, Mehdi Araz Poshtokhi Page 131
    This paper aims to explain the dimensions, levels and function of social capital in future organizations, and emphasizes that future organizations especially voluntary and people-oriented organizations, need social capital and its functions more than before. This study is a survey research and by using a questionnaire studied and analyzed the social capital functions in the future organization from the point of view of key experts (a sample of 60 experts). The results of the study show that the most important elements of social capital of the future organizations at the community level are “acquiring and promoting common knowledge, gaining public and member’s trust, public participation and cooperation, belief as the fundamental element of the social capital of the Islamic community. The development of social capital in the Basij organization has led to the development and deepening of the future organizations’ characteristics, including the emphasis on collective and common values, spontaneous participation and cooperation, the value-based protection and safeguarding, accepting responsibility and public commitment, the bottom of heart belief and the firm conviction in the goals and ideals, utilization of normative and spiritual power, team-work development, organizational solidarity and coherence.
  • Hossein Mehdiyan, Alireza Agha Hosseini*, Ali Ali Hosseini Page 171
    Given the importance of the Saudi foreign policy towards Iran's regional policy and interests, the study seeks to analyze the causes or factors involved in the new foreign policy of Saudi Arabia in terms of the policy of "aggressive realism" And regional interests of Iran. In the same vein, the geopolitical fields of the conflict between the two countries in the regional power structure in geostrategic, geoeconomical and geochemistry areas have been investigated. From the perspective of this research (whose hypothesis was field-tested and using a statistical method of 45 university professors and related researchers in the fields of international relations, political science, geography, regional studies, and strategic management The geopolitical fields of the Saudi conflict with JA Iran: 1. Strategic (Competition over the field of penetration and regional ally in the areas of the Crescent Crescent, the Persian Gulf and the Gulf of Aden and the Red Sea) (First Priority), 2- Geocalcari (Ethnic ReligiousDifferences: Arabic-Persian, Shiite-Sunni) (Second Priority) and 3- Geo-Kenomic (World Oil and Machinery Market Mine Opec) (third priority), and the reason for Saudi Arabia to engage in hostile foreign policy vis-a-vis Iran must be: 1) regional chaos; 2) uncertainty about the intentions and intentions of the regional rival of Saudi Arabia. (I.e. Iran, in the discussions of the nuclear program and regional policies); and (3) the positive perception of its rulers of their capabilities (power and economic backing, military equipment and capabilities, and political ability for coalition) to deal with c. Iran searched.