فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید صفایی موحد* صفحات 7-34
    این پژوهش با هدف شناسایی مسائل موجود در روابط استادان و دانشجویان در نظام آموزش عالی ایران صورت گرفت. بدین ترتیب تلاش شد تا جنبه های مختلف این مسائل با توجه به بافت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی حاکم بر نهاد دانشگاه در ایران واکاوی و بازنمایی شود. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحقیق نظریه مبنائی (با نگاه سیستمی اشتراوس و کوربین) صورت گرفته است. برای جمع آوری داده ها از اطلاع رسان ها، مصاحبه های عمیق و غیررسمی مورد استفاده قرار گرفت و انتخاب اطلاع رسان های پژوهش به صورت هدفمند و با استفاده از راهبردهای نمونه گیری با حداکثر تنوع و نمونه گیری نظریه ای صورت پذیرفت. اطلاع رسان های پژوهش شامل 45 دانشجوی کارشناسی، کارشناسی ارشد، و دکتری و همچنین 12 استاد دانشگاه بودند. تحلیل داده های حاصل در سه مرحله کدگذاری باز، محوری، و گزینشی صورت پذیرفت و نظریه نهایی حول مقوله محوری «استثمار آکادمیک» شکل گرفت. نظریه تولید شده در چند مرحله از طریق راهبردهای بازبینی اعضاء، تحلیل موارد منفی و چندسویه سازی منابع از حیث باورپذیری مورد تعدیل قرار گرفت. همچنین به منظور تامین معیار اعتمادپذیری، فرایند تحلیل داده ها تا شکل گیری نظریه تا حد ممکن توصیف شد. برای تحقق معیار انتقال پذیری نیز بافت پژوهش از حیث شرایط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به تصویر کشیده شد. بر اساس یافته ها، استثمار آکادمیک در نظام آموزش عالی ایران دارای ابعاد مالی، روانی، جنسی، پژوهشی، و آموزشی می باشد. این پدیده به دلیل شرایط ساختاری، فرهنگی، اقتصادی، و آکادمیک ظهور یافته و منجر به واکنش هایی چون انقیاد ظاهری، اعتراض پنهان، و البته پذیرش و همدستی شده است. این واکنش ها تحت تاثیر باور رایج (شرایط مداخله گر) و جایگاه استثمارگر استثمار شونده (شرایط زمینه ای) بروز پیدا کرده و منجر به بازتولید استثمار، تقلب پروری، و افول نهاد علم در جامعه شده اند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، استثمار آکادمیک، دانشگاه ایرانی، روش نظریه مبنائی
  • حبیب الله نجفی هزارجریبی*، شیرزاد کوپایی صفحات 35-60
    هدف این پژوهش، بررسی طراحی مدل مدیریت آموزش از دور برای نظام آموزش عالی ایران (دانشگاه پیام نور) است. روش تحقیق ترکیبی (کمی، کیفی) است. جامعه آماری 4250 نفر که شامل مدیران، استادان و دانشجویان دکتری برنامه ریزی آموزش از دور می باشد. در مرحله کیفی از روش نمونه گیری هدفمند و در فاز کمی از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و برای گردآوری اطلاعات از روش میدانی (مصاحبه، دلفی،پرسشنامه محقق ساخته) استفاده شده است.پاسخ های جمع آوری شده با استفاده از فنون آمار توصیفی(از فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و تی گروه های مستقل)با استفاده نرم افزار SPSS و Lisrelمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها نشان داد که مولفه های اصلی مدیریت آموزش از دور شامل، عامل محیطی، مشتری مداری، فناوری، رهبری و بصیرت است . همچنین نتایج نشان داد که بین نظرات سطوح نهادی و عملیاتی در رتبه بندی عامل های مدیریت آموزش از دور، تفاوت وجود دارد و عامل محیطی نقش بسزایی در مدیریت آموزش از دور دارد و مدیران دانشگاه پیام نور باید،به ترتیب به عوامل محیطی، مشتری مداری،امکانات فن آورانه وبصیرت رهبری توجه بیشتری نمایند؛تا اثر بخشی و کارایی در مدیریت دانشگاه پیام نور محقق گردد.هم چنین، نتیجه به دست آمده، با استفاده از تحلیل عاملی نشان دهنده مناسب بودن شاخص های برازندگی(23/2CMIN/DF=)، (066/0RMSEA=)، (98/0ACFI=) و (981/0IGFI=) (97/0CFI=)،) و (993/0NFI=) می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش از دور، مدیریت آموزش از دور، نظام آموزش عالی
  • سهیلا هاشمی*، مهدی خبازی کناری، سیده فاطمه کاظمی صفحات 61-90
    این پژوهش با هدف تحلیل رویکرد هستی شناسانه و معرفت شناسانه اساتید دانشگاه در فرایند تدریس انجام شده است.با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی هدفمند 32 عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از مقیاس چهار ربعی شراو و اولافسون و مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شد و با بکارگیری کدگذاری موضوعی تحلیل شدند؛ بنابراین روش پژوهش کیفی بوده است. نتایج پژوهش حاکی از آن بود، بیش تر اساتید جایگاه نسبی گرایی هستی شناسانه و معرفت شناسانه را اتخاذ کردند. بیش تر اساتید در تطبیق رویکردهستی شناسانه و معرفت شناسانه نسبی گرای خود با روش های آموزشی شان در کلاس درس، با موانع سازمانی، فرهنگی و انسانی روبرو بودند که مانع از برگردان کامل رویکردنسبی گرای آنها در آموزش کلاس درس دانشگاهی بوده است. همچنین اساتید اظهار داشتند ویژگی های شخصیتی، تجربیات دوران تحصیل و همچنین تجربیات دوران تدریس در مسیر تکوین و همچنین تغییر رویکردآنها سهم اساسی داشته است. به نظر می رسد در دستیابی به باورهای پیچیده تر و رویکرد هستی شناسانه و معرفت شناسانه نسبی گرا آموزش عالی باید در برنامه ریزی های آموزشی و امکانات خود بازبینی جدی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تدریس، دانشگاه، معرفت شناسی، هستی شناسی
  • محمد جوادی پور *، رضوان حکیم زاده، فاطمه ابدی صفحات 91-112
    هدف از نوشتار حاضر معرفی برنامه درسی دانشجو است. این مطالعه از نوع بنیادین بوده و از روش استدلال استقرایی استفاده شده است. این نوشتار شرحی است از روند طرح این برنامه درسی که مجموعه ای است از مشاهدات و تاملات در طول چندین سال، جستجوهای کتابخانه ای و اسنادی؛ سوالاتی که مطرح شده اند و پاسخ هایی که تا این مرحله از بررسی و تبیین این برنامه درسی بدست آمده اند. این سوالات عبارتند از: مولفه های اساسی این برنامه درسی چه میباشند؟ که جهت پاسخگویی به آن پایان نامه ای در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه تهران انجام شد. این برنامه درسی شامل چه مفاهیمی است؟که در این بخش مفاهیم فراشناخت، انگیزش، درگیری تحصیلی و دانشجو_محوری مورد بحث قرارگرفته اند؛ بر چه مبانی نظری استوار است؟که به بررسی چهار نظریه ساختنگرایی، الگزیستانسیالیسم، نظریه اسنادی و نظریه اهداف پیشرفت پرداخته شده است. متدولوژی مناسب یا متدهای پیشنهادی در این برنامه درسی چه می توانند باشند؟ که در این بخش نیز روش پژوهش پدیدارشناختی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشجو، برنامه درسی دانشجو
  • سیروس اسدیان *، موسی پیری، رحمت سعادت فر صفحات 113-134
    پژوهش حاضر باهدف بررسی تدریس اثربخش بر اساس تجارب حرفه ای استادان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان و ارتباط آن با تدریس خود-گزارشیآنان در سال تحصیلی95-1394 انجام گرفتهاست.روش تحقیق، توصیفیاز نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه استادان دانشگاه شهید مدنی آذربایجآن که با استفاده از نمونه گیری طبقه ای نسبتیو بر اساس جدول مورگان،144 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعهانتخاب و پرسشنامه های پژوهش بین آن ها توزیع گردید.ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه محقق ساخته تدریس اثربخش و پرسش نامه تدریس خود-گزارشی که بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تدوین شده بود. پایایی این ابزارهابر اساسمحاسبه ضریب آلفای کرون باخ، برای پرسش نامه تدریس اثربخش 76% و پرسش نامه تدریس خود-گزارشی 85%به دست آمد. داده های تحقیق پس از جمع آوری در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) تحلیل شد. نتایج به دست آمده گویای آن است کهاستادان این دانشگاه به ترتیبدر تدریس خود بیشتر به مولفه های حرفه ای، فنی و ارتباطی در تدریس توجه می کنند و از طرف دیگر بین تدریس اثربخش و تدریس خود-گزارشی از دیدگاه آنان رابطه وجود دارد. همچنین بین میزان توجه استادان به هر یک از مولفه های تدریس اثربخش به تفکیک رشته های دانشگاه تفاوت وجود دارد. همچنین سه مولفه حرفه ای، فنی و ارتباطی به ترتیب از بیشترین به کمترین، میزان توجه استادان را به خود جلب کرده است.
    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، تدریس خود، گزارشی، مهارت های فنی، حرفه ای، ارتباطی
  • غلامرضا یادگارزارده* صفحات 135-178
    هدف مقاله حاضر بررسی شرایط و زمینه های شکل گیری مشاغل و انجام فعالیت های حرفه ای در حوزه برنامه درسی است. روش پژوهش کیفی از نوع گروه کانونی و چارچوب شکل دهنده آن مدل مفهومی O’Net است. مشارکت کنندگان در پژوهش به صورت هدفمند و به تعداد 8 نفر انتخاب شدند. تحلیل نتایج با استفاده از روش تحلیل محتوای موضوعی انجام شده است. یافته ها به صورت کلی نشان داد در حوزه برنامه درسی ظرفیت های لازم برای شکل گیری مشاغل متعدد وجود دارد. مقایسه وضع موجود این حوزه در کشورمان با مدل محتوایی شبکه اطلاعات مشاغل با شاخص های چهارگانه اصلی شامل مشخصات افراد شاغل (توانایی، علائق شغلی، ارزش ها و روش های کاری)، شرایط لازم برای شاغل (شامل مهارت های پایه، مهارت های عمل متقابل، دانش و آموزش) ، تجارب لازم برای شاغل (شامل تجربه و کارآموزی، مهارت های لازم برای ورود به شغل، مهارت های عمل متقابل و گواهینامه ها)، اطلاعات خاص شغل (شامل عنوان شغل، توصیف شغل، عناوین جایگزین، وظایف و ابزار و فناوری)، ویژگی های نیروی کار (شامل اطلاعات بازار کار و دورنمای شغلی)، شرایط شغل (شامل فعالیت های کلی، فعالیت های میانی و فعالیت های خرد و جزئی، محیط سازمانی و محیط کار) نشان می دهد در اکثر موارد با شاخص های مدل مفهومی O’Net مطابقت ندارد به عبارت دیگر حوزه برنامه درسی در ایران با تبدیل شدن به مشاغل تخصصی فاصله قابل توجهی دارد. بر این اساس حرفه ای شدن فعالیت های شغلی و شکل گیری طبقات مشاغل تخصصی از ضرورت های کم کردن این فاصله است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه ریزی درسی، شغل، حرفه، حرفه گرایی، شبکه اطلاعات مشاغل (O'Net)
  • حسن کاویانی، محمد جواد لیاقت دار*، بی بی عشرت زمانی، یاسمین عابدینی صفحات 179-214
    هدف پژوهش حاضر بررسی فرآیند یادگیری در کلاس معکوس بود که بر اساس روش کیفی و با استفاده از روش پژوهش نظریه داده بنیاد از نوع سیستماتیک انجام شد. واحد تحلیل شامل 17 نفر از دانشجویان کارشناسی رشته علوم تربیتی در سال تحصیلی 1396-1395 در یک کلاس درس دانشگاهی بود که طی 12 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. ابزار اصلی پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده که داده های گردآوری شده از طریق روش کدگذاری اشترواس و کوربین تحلیل و برای اعتباریابی یافته ها از معیارهای کرسول و میلر استفاده شد. یافته ها نشان داد محور اصلی فرآیند یادگیری دانشجویان در کلاس معکوس یادگیری فعال می باشد که این یادگیری تحت تاثیری عواملی از جمله شرایط علی )انگیزه های بیرونی و درونی(؛ راهبردهای فرآیند یادگیری(مشارکتی، اکتشافی، مستقل و عمیق)؛ زمینه )مدیریت زمان، مواد آموزشی و طرح درس( و شرایط مداخله گر )عوامل فردی، آموزشی، سازمانی و فرهنگی) قرار دارد که در نهایت منجر به بهبود پیامدهای (فردی و تحصیلی) دانشجویان می شود
    کلیدواژگان: کلاس معکوس، یادگیری، نظریه داده بنیاد
|
  • Saeed Safaei Movahhed * Pages 7-34
    Some people might think that exploitation belongs to centuries ago and is no longer common, but a deeper consideration of the modern social institutions reveals that it turns out as a malicious modern-day phenomenon. While higher education has always been ideally considered as the epitome of lofty intellectual morals, when it comes to reality the sweet dream turns into a bitter thing. This study is based on a grounded theory inquiry to uncover the hidden curriculum in Iran higher education system. To gather the required data, the maximum variation strategy has been used for sampling and in-depth interview has been employed for delving into the issue. Based on the findings, academic exploitation can be considered as the core phenomenon and hub of hidden curriculum in Iran further education. This malignant issue can then be categorized into five aspects namely teaching, research, sexual, financial and moral exploitation. Furthermore, findings indicate that the exploitation originates from structural, cultural and economic factors (causal conditions). This core phenomenon is then encountered by superficial obedience and clandestine protest (strategies) culminating in reproduction of the academic exploitation (consequence). To validate the credibility of findings, three strategies have been used namely member check, peer debriefing and prolonged engagement, while political, economic, social and cultural conditions have been outlined to establish transferability. Dependablity of the research is guaranteed by detailing the data analysis process.
    Keywords: academic exploitation, hidden curriculum, Higher Education, grounded theory inquiry
  • Habib Allah Najafi Hezarjaribi *, Shirzad Koopaei Pages 35-60
    The purpose of this study is to investigate the design of distance education management model for higher education system in Iran (Payam Noor). The research method is a combinational (quantitative, qualitative) framework. The statistical population is 3892 people, including managers, professors and Ph.D. students of distance education planning. In the qualitative stage, the purposeful sampling method and in the quantitative phase, appropriate stratified sampling method and to collect information, the field method (interview, Delphi, researcher-made questionnaire) was used. The obtained data were analyzed using descriptive statistics techniques (frequency, percentage, mean, standard deviation) and inferential techniques (exploratory and confirmatory factor analysis and independent T-groups) by using SPSS and Lisrel software. The findings showed that the main components of distance education management are environmental factors, customer orientation, technology, leadership and insight. The results also showed that there is a difference between the views of the institutional and operational levels on the ranking of distance education management factors and the environmental factor has a significant role in the management of distance education and the managers of Payam Noor university should pay more attention to environmental factors, customer orientation, technology, leadership and insight to achieve the effectiveness and efficiency of management in the management of Payam Noor University. In addition, the obtained result using factor analysis indicates that fitness indices are appropriate, (CMIN/DF= 2/23), (RMSEA= 0/066), (ACFI= 0/98), (IGFI= 0/981), (CFI= 0/97) and (NFI= 0/993).
    Keywords: distance education, model designing, Management, higher education system
  • Soheila Hashemi *, Mehdi Kabbazi Kenari, Seyede Fateme Kazemi Pages 61-90
    This research is conducted with the goal of investigating ontological world view and epistemological beliefs of university’s professors. To this aim, 32 faculty members of university of Mazandaran are selected through purposeful random sampling. The research method is qualitative and the data is collected by Schraw and Olfson four-quadrant scale and semi-structured interviews. The collected data are analyzed by thematic coding. The results of this study indicate that most professors adopt relativistic ontological and epistemological world views. Most of the participants pointed to some organizational, cultural and human factors in transforming and realizing their relativistic beliefs to educational practices. The participants report that their personality characteristics and educational experiences during academic life have significantly developed and changed their worldviews. It is concluded that acquiring more sophisticated ontological and epistemological worldviews involves serious revision in educational planning.
    Keywords: epistemology, ontology, teaching, university
  • Mohammad Javadipour *, Rezvan Hakimzadeh, Fateme Abadi Pages 91-112
    The Main purpose of this study is to introduce college student’s curriculum as a new kind of curriculum. This study is fundamental type and it has been conducted through Inductive argument. This study seeks to describe student’s curriculum through observations, reflections, and library and documentary researches. Therefore, this study investigates the following research questions: 1-What are the main components of this curriculum on which a graduate thesis has been conducted at Tehran University? 2- Which concepts can be considered in this curriculum? Which in this part, some concepts such as meta-cognition, motivation, academic engagement and student-centeredness has been discussed.3- What is the basic theory in this curriculum? The relevant theories discussed are: constructivist, Existentialism, Weiner theory in attribution, and the theory of the goals of progress. And 4- what are the appropriate or recommended methodologies in this curriculum? In this section, the phenomenological method has been discussed.
    Keywords: Higher Education, college student, college student's curriculum
  • Sirous Asadian *, Musa Piri, Rahmat Saadatfar Pages 113-134
    The aim of the present research is to investigate effective teaching based on professional experience of professors and its relationship with their self-reported teaching in Azerbaijan Shahid Madani University in 2015-2016 educational year. The method of this study is descriptive-correlation and the population includes all of professors in this university. From this population 114 individuals are selected by relationship-category sampling and based on of Morgan's Table (144 persons) as the sample. The data are collected through certain questionnaire of effective teaching and questionnaire of self-reported teaching which are provided based on Likert scales. The content reliability of the questionnaires is confirmed by professors and the validity, calculated based on Cronbach's (alpha), equals to .76 for influential teaching and .85 for self-reported teaching. The analysis of data is conducted in two phases of descriptive and deductive statistics (Pearson coefficient, one way Variance analysis). The findings indicate that there is a relationship between effective teaching and self-reported teaching in the viewpoints of Azerbaijan Shahid Madani University's professors. Professors pay attention to the professional component more than the components of the communication and technical. There is difference between the amounts of professor's attention to every influential teaching component regarding their fields. In addition, three components of professional, technical and communication, in order from highest to lowest, has attracted the attention of professors.
    Keywords: effective teaching, self-reported teaching, technical professional, communication components
  • Gholamreza Yadegarzadeh * Pages 135-178
    This study aims to examine the conditions for the formation of occupations and professional activities within the curriculum. This study is conducted within a qualitative framework through focus group and according to ONet conceptual model. The participants of this study include 8 individuals who are selected through purposeful sampling. The results are analyzed through the content analysis method. The findings show that in the area of curriculum there are many capacities for the formation of various occupations. Comparison of the current status of curriculum in Iran with the content model of the occupation information network with four main indicators including worker characteristics (ability, job interests, work values ​​and work styles), worker requirements (including basic skills, mutual skills, knowledge and education), experience requirements (including experience and training, skills entry requirements, licensing), occupational specific information (including title, description, alternate titles, tasks, tools and technology), workforce characteristics (Including labor market information and occupational outlook), occupational requirements (including work activities organizational context and the work context) show that in most cases it does not meet the ONet conceptual model indices. In other words, the curriculum in Iran is significantly far away from the realities of specialized professions.
    Keywords: curriculum, curriculum development, occupation, profession, professionalism, Occupational Information Network (ONet)
  • Hasan Kavyani, Mohammad Javad Liaghatdar *, Bi Bi Eshrat Zamani, Yasamin Abediny Pages 179-214
    The purpose of the present study was to examine the learning process in the Flipped Classroom which was done according to the qualitative method And using the research method of grounded theory of type Systematic.The analysis unit consisted of 17 undergraduate students in the field of science education in the academic year 1396-1395 in an academic classroom Which is in 12 sessions Were trained. The main instrument of the research was a semi-structured interview that collected data is analyzed through the encoding method of Strauss and Corbin and Creswell and Miller criteria are used for the purpose of validating the finding. Findings showed the main focus of the student learning process In the Flipped Classroom class is active learning That this learning is influenced by factors such as: causal conditions(outer and inner motives), strategies learning process(collaborative, exploratory, independent and deep),context(time management, teaching materials and lesson plans) and confounding conditions (individual factors, educational, and cultural organization) Which ultimately leads to improving the Outcomes (individual and educational) students.
    Keywords: flipped classroom, learning, grounded theory