فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 14 (تابستان 1393)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 14 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا احمدی پور، حسن جعفرزاده، محمدرضا میرزایی صفحات 1-12
    سازماندهی سیاسی فضای هر کشور در قالب تقسیمات کشوری به اجرا در می آید. تقسیمات کشوری از مهم ترین عواملی است که یک نظام سیاسی باید برای تهیه و اجرای برنامه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فضایی، زیست محیطی و همچنین اداره بهتر سرزمین و بهره برداری بیشتر، به آن توجه کند. از جمله این برنامه ها، برنامه آمایش سرزمین است که به منظور رفع نابرابری ها و ایجاد تعادل فضایی در بسیاری کشورها تهیه و اجرا می شوند. در این تحقیق که از نوع بنیادی است با استفاده از روش کتابخانه ای، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید و سپس با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی این مسئله پرداخته شد؛ که تقسیمات کشوری چه نقشی در اجرای برنامه های آمایش سرزمین ایفا می کند و عملکرد تقسیمات کشوری ایران در این راستا به چه نحو بوده است؟ نتیجه بررسی ها نشان داد که تقسیمات کشوری از سه جهت عمده: 1- ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی 2- ایجاد یک مبنا و بستر برای برنامه های آمایش 3- مکانیسم اجرای برنامه های آمایش از طریق تمرکززدایی می تواند در اجرای طرح های آمایش سرزمین موثر باشد. از طرف دیگر تقسیمات کشوری ایران بدلیل ناهمگن بودن حوزه های تقسیماتی و به تبع آن عدم انطباق با الزامات منطقه ای و همچنین سیستم حکومتی متمرکز که موجب تمرکز جمعیت و فعالیت ها در مرکز و عدم تعادل در ابعاد مختلف در سطح سرزمین شده است، نتوانسته کارایی لازم را در تهیه و اجرای برنامه های آمایش داشته باشد.
    کلیدواژگان: تقسیمات کشوری، آمایش سرزمین، سازماندهی فضا، برنامه ریزی، ایران
  • ارزیابی پتانسیل تولید انرژی بادی در ایستگاه های منتخب ایران
    غلامرضا روشن، عبدالعظیم قانقرمه، اسماعیل شاهکویی صفحات 13-30
    امروزه مهار منابع انرژی های تجدیدپذیر، یکی از راهکارها جهت اتخاذ مدیریت ریسک در حوزه تامین انرژی می باشد. در این تحقیق با استفاده از داده های ساعتی و دوره آماری سالهای 1992 تا 2004 م، میزان تولید انرژی در مقیاس فصلی و سالانه برای 3 ارتفاع 10، 30 و 40 متری از سطح زمین برای 42 ایستگاه کشور، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج سرعت باد، نشان دهنده بیشترین میانگین سالانه سرعت باد موثر به میزان 59/8، 35/11 و 29/12 متر بر ثانیه برای ایستگاه زابل و کمترین آن با 67/5، 25/7 و 36/8 متر بر ثانیه، به ترتیب برای سطوح 10، 30 و 40 در گرگان می باشد. نتایج نشان می دهند که در بین فصول مختلف سال، بهار و تابستان مشترکا با میانگین 69 و 129 وات بر متر مربع بترتیب برای تراز ارتفاعی 10 و 30 متر، همچنین بهار با 150 وات بر متر مربع برای تراز ارتفاعی 40 متر، بیشترین پتانسیل تولید انرژی بادی را دارا می باشند. از طرف دیگر در بررسی انجام شده در میان ایستگاه های مختلف کشور، مشخص گردید که بیشترین توان چگالی نیروی باد در ارتفاع 40 متری از سطح زمین بترتیب با مقادیر 3042، 1675 و 1092 وات بر متر مربع در مقیاس سالانه به ایستگاه های زابل، اردبیل و کیش اختصاص یافته است. از این رو انرژی بادی می تواند جایگزین مناسبی نسبت به سوخت های فسیلی در برخی از مناطق کشور مطرح باشد.
    کلیدواژگان: انرژی تجدید پذیر، توربین های بادی، نیمرخ باد، طبقات سرعت، ایران
  • سجاد احمدی، حمید صبوری خواه، هدایت الله درویشی، حبیب جباری صفحات 31-44
    عدالت در بخش بهداشت و درمان به عنوان یک ارزش سعی در کاهش تفاوت های میان گروه های مختلف افراد درون جامعه دارد، و دسترسی عادلانه همه افراد جامعه به خدمات بهداشتی و درمانی پیش زمینه ایجاد عدالت در جامعه و موجب ارتقای سطح سلامت و ایجاد فرصت های برابر در جامعه خواهد شد. هدف این پژوهش تحلیل فضایی سطوح برخورداری استان های کشور از لحاظ برخورداری از شاخص های سلامت می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و متغیرها شامل 24 شاخص در زمینه شاخص های سیمای سلامت استان های کشور مربوط به سال 1387و 1385، که در نهایت به 6 عامل از طریق چرخش واریماکس در تحلیل عاملی تبدیل، که در مجموع 67/82 درصد از واریانس را می پوشاند. به منظور آگاهی از رتبه استان های کشور در عامل های بارگذاری از روش مولفه های اصلی و همچنین از تکنیک تحلیل خوشه ایجهت سطح بندی نهایی استان های کشور در عامل های تلفیقی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که توزیع جغرافیایی شاخص های سیمای سلامت در بین استان های ایران به صورت نابرابر صورت گرفته است، به طوری که استان های سمنان، خراسان رضوی و یزد برخوردار و استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، آذربایجان شرقی و لرستان محروم هستند. در پایان با استفاده از رگرسیون چند متغیر، نسبت به پیش بینی اولویت توسعه استان های کشور اقدام، که بر این اساس ضروری است که عامل های خدمات واحدهای بهداشت و درمان، خدمات حمایتی، خدمات مشاوره ای و اجتماعی، خدمات نهادی و نیروی انسانی، خدمات مراکز و پایگاه های بهداشت و خدمات نیروی انسانی متخصص در اولویت توسعه ی استان های کشور به ترتیب برای استان های خیلی محروم، محروم، کمتر برخوردار، تا حدودی برخوردار، برخوردار و خیلی برخوردار قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، شاخص های سلامت، برخورداری، ایران
  • علی شماعی، علی محمد جمهوری صفحات 45-58
    اولین مرحله در برنامه ریزی منطقه ای تحلیل نظام سلسله مراتب شهری و روند تحولات آن درسطح مناطق و نواحی یک کشور است. در دنیای واقعی هیچ شهر و منطقه ای بی نیاز از ارتباط و تعامل با شهرها و مناطق دیگر نیست. در پرتو این ارتباط متقابل است که نظام شهری متوازن شکل می گیرد. این مقاله با هدف، دستیابی به ویژگی های شبکه شهری استان ایلام و چگونگی روند تحولات آن طی سالهای 1345 تا 1385 پرداخته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از مدل های نخست شهری، ضریب آنتروپی، ضریب جینی، تمرکز هرفیندال، عدم تمرکز هندرسون و قانون رتبه- اندازه انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که پدیده ی نخست شهری، گسست در ساختار سلسله مراتبی، کم جمعیتی اکثر شهرها، عدم تعادل و توازن در توزیع فضایی جمعیت شهری از ویژگی های شبکه شهری استان است. در سال های اخیر اگرچه از میزان نخست شهری کاسته شده و از رقم 77 درصد در سال 45 به 48 درصد در سال 85 رسیده، اما شبکه شهری همچنان به لحاظ توزیع فضایی جمعیت ناموزون و نامتعادل است. این امر موجب عدم بهره برداری بهینه از منابع سرزمینی شده است.
    کلیدواژگان: نظام شهری، سلسله مراتب جمعیت شهری، برنامه ریزی منطقه ای، ایلام
  • نادر زالی، حسن احمدی صفحات 59-74
    برنامه ریزی برای ایجاد ساختار فضایی متناسب با موقعیت هر منطقه، مدتها است بخش عمده ای از محتوای نظریه های برنامه ریزی و توسعه منطقه ای را به خود اختصاص داده است. در این میان علاوه بر شرایط عمومی توسعه در مناطق کشور، استان های مرزی به دلیل پل ارتباطی با سایر کشورها از اهمیت بسیار زیادی در برنامه ریزی ها برخوردار گشته اند. این اهمیت عمدتا در چهار بعد ژئواکونومیک، ژئوکالچر، ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیک قابل طرح است. استان آذربایجان شرقی بعنوان مرکز منطقه ای شمالغرب کشور در هر چهار بعد فوق از اهمیت زیادی برای کشور برخوردار است، به همین دلیل نیاز است برنامه ریزی مناسبی در این استان برای شکل گیری ساختار فضایی مناسب و ترسیم استخوانبندی بلندمدت صورت گیرد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و از روش کتابخانه ای در تهیه اطلاعات استفاده شده است. هدف این تحقیق سازماندهی فضایی عناصر عمده تشکیل دهنده استان با رویکرد برنامه ریزی منطقه ای مبتنی بر هم پیوندی با عناصر فضایی ملی است و بدنبال ارائه طرحی برای ترسیم ساختار فضایی در جهت استحکام درون بافتی استان از یک طرف و تقویت توانمندی های کشور در منطقه شمالغرب برای تاثیرگذاری بر موقعیت های فراملی از طرف دیگر است. در این مقاله با بررسی ساختار فضایی گسسته استان، محورهای ملی، فراملی و منطقه ای برای تاثیرگذاری بر منطقه طراحی شده و همچنین کانون های عمده تقویت اقتصادی درون منطقه ای برای همگرایی مناطق مختلف استان پیشنهاد گردیده است. محورهای میانه- تبریز- جلفا و بازرگان و متبریز- میاندوآب به عنوان محور ملی و فراملی، محورهای تبریز – اهر، محور بستان آباد – سراب – اردبیل، و محور صوفیان – شبستر– تسوج به عنوان محورهای منطقه ای و استانی پیشنهاد شده اند. از طرف دیگر برای ارتقای همبستگی درونی قطب توسعه جلفا، اهر، سراب و میانه به عنوان کانونهای عمده توسعه استان پیشنهاد شده اند.
    کلیدواژگان: توسعه راهبردی، ساختار فضایی، استخوانبندی، سیاستگذاری فضایی، آذربایجان شرقی
  • احمد فراهی، محمود فال سلیمان، محمد حجی پور، مرتضی فلزی، ناهید حق دوست صفحات 76-86
    توسعه فن آوری اطلاعات از طریق مباحث دولت الکترونیک، یکی از محورهای توجه دولت در مسیر برقراری ارتباط با آحاد مختلف جامعه است. بدون شک، روابط دولت با بخش روستایی در حوزه الکترونیک، بسیار ضعیف تر از بخش شهری است. اما در راستای نیل به توسعه سرزمینی و جغرافیایی، گسترش فن آوری اطلاعات به ویژه در مناطق روستایی از ملزومات اساسی به شمار می آید که مستلزم سرمایه گذاری وسیعی است. در این تحقیق تلاش شده است تا پاسخی مناسب به این پرسش بنیادی داده شود که آیا در صورت سرمایه گذاری و گسترش فن آوری های ارتباطات و اطلاعات می توان به بهبود روابط دولت با روستائیان کمک نمود؟ و ابعاد مختلف روابط دولت با روستائیان را بهبود بخشید؟ جامعه مورد مطالعه شامل کلیه روستاییان بین 15 تا 30 سال ساکن در مناطق روستایی استان خراسان جنوبی بوده که از میان آن ها به کمک فرمول کوکران حجم نمونه 389 نفر تعیین و با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده در تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بوده که با استفاده از نظر کارشناسان و محاسبه آلفای کرونباخ آن روایی و پایایی آن مورد تایید واقع شد. نتایج نشان داد توسعه فن آوری ارتباطات و اطلاعات و به ویژه سهولت دسترسی به اینترنت در روستاها سبب گسترش روابط الکترونیکی دولت با روستاییان و در پی آن بهبود روابط اقتصادی دولت با جوامع روستایی شده است. کمک به توسعه فعالیت های مربوط به بخش کشاورزی، امور عمرانی و در نهایت حصول امنیت در ابعاد گوناگون از دیگر پیامدهای گسترش فن آوری اطلاعات و ارتباطات می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، فن آوری اطلاعات، دولت الکترونیک، روابط دولت، روستا، خراسان جنوبی
  • علی شمس الدینی، علیرضا رحیمی* صفحات 87-102
    طرح ساماندهی فضا و سکونتگاه های روستایی به عنوان یک سند برنامه ریزی برای مناطق روستایی تهیه می گردد و هدف از آن بررسی جزئی و ارائه برنامه های تفصیلی برای توسعه روستاها در ابعاد مختلف در محدوده بخش تا سطح روستا است. در این پژوهش جهت به کارگیری تکنیک های ساماندهی فضاها و سکونتگاه های روستایی، سه روش سطح بندی جمعیتی، سطح بندی خدماتی و روش تعیین رابطه ظهور خدمات روستایی با طبقات جمعیتی مورد استفاده قرار گرفت و اطلاعات تمامی 341روستای شهرستان ممسنی که محل سکونت حداقل 3خانوار و بیشتر بودند، بررسی شد. تعداد خدمات موجود در هر روستا مثل: راه، مدرسه، مسجد، درمانگاه، پزشک و... از اطلاعات آخرین دوره از شناسنامه آبادی های کشور، انتشار یافته توسط مرکز آمار ایران (1385) استخراج و توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. در تکنیک سطح بندی جمعیتی، سکونتگاه ها از لحاظ جمعیتی بر مبنای نقاط افت مشهود منحنی، به 7 طبقه تقسیم شدند. در تکنیک سطح بندی خدماتی نقاط روستایی مشخص شده در روستاهای شهرستان ممسنی، توالی ظهور 4 نوع خدمت در یک آبادی بر اساس جمعیت امری عادی بوده است. اما ارتقاء آن به سطح 5 الی12 خدمت قدری دشوار بوده و نیازمند ظرفیت خاصی از جمعیت و اقدامات ارادی است. همین حالت در سطح 13 الی 18 و سطح 19 و20 خدمتی و همچنین 21 تا24 و در نهایت سطح 25خدمت و بیشتر وجود دارد. در این تکنیک نیز با در نظر گرفتن تغییرات منحنی، نقاط روستایی از لحاظ تعداد خدمات به 6 مقطع، دسته بندی شدند. در ادامه پژوهش با استفاده از تکنیک تعیین رابطه ظهور خدمات روستایی با طبقات جمعیتی، به بررسی اقتصادی بودن نسبت برخورداری آبادی های هر یک از طبقات جمعیتی از هر کدام از خدمات پرداخته شد و مشخص شد در طبقه جمعیتی مختلف در روستاها با توجه به عامل های متفاوت داخلی و خارجی همچون (نفوذ محلی و ناحیه ای، فاصله از مرکز شهرستان، دسترسی، ویژگی های محیطی و اقتصادی- اجتماعی روستاها) 1هر کدام از این نقاط جمعیتی دارای نوعی از طبقه بندی و سطح معینی از خدمات بوده اند.
    کلیدواژگان: روستا، تکنیک های ساماندهی فضایی، سطح بندی روستایی، ممسنی
  • صمد فتوحی، سجاد کیانی* صفحات 103-120
    رویدادهای مهم دهه های اخیر جهان از نظر سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، جغرافیایی و انسانی بیانگر این است که جوامع بشری پیوسته دستخوش حوادث طبیعی و تمایلات مخرب انسان ها بوده است و یکی از چالش های بزرگ آدمی در طول تاریخ سکونت خود بر روی کره زمین، مواجهه شدن با حوادث طبیعی و غیر طبیعی و حفاظت از جان و مال خود در مواجهه با آنها بوده است. در این پژوهش ابتدا با توجه به تاریخچه، موقعیت نسبی و اطلاعات موجود ملی و منطقه ای شهر قاین، فهرست 31 نوع مخاطره که شهر را تهدید می کند، شناسایی و بر مبنای دو عامل اصلی احتمال وقوع و آسیب پذیری مخاطرات، با مقادیر خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد با استفاده از روش دلفی دسته بندی شد و در ادامه با تشکیل ماتریس ریسک، جهت مدیریت صحیح بحران و بهره گیری از مدل AHP با استفاده از نرم افزار GIS اقدام به تفکیک سطوح خطرپذیر منطقه برای بحران هایی که در قسمت قرمز رنگ ماتریس و با ریسک بالا قرار داشتند، انجام گرفت. نتایج حاصل از خروجی مدل نشان می دهد که 44/47 درصد از محدوده مورد مطالعه دارای وضعیت با ریسک کم تا بسیار کم، 14/26 درصد دارای وضعیت با ریسک متوسط و 4/26 درصد از محدوده مورد مطالعه نیز در شرایط با ریسک بالا تا بسیار بالا قرار دارد. لذا لزوم توجه هر چه بیشتر به امر برنامه ریزی شهری و مدیریت بحران را در مراحل قبل، حین و بعد از وقوع بحران را از طرف مسئولین این شهر طلب می کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، ماتریس ریسک، آسیب پذیری، GIS، احتمال وقوع، شهر قاین
  • بررسی الگوهای توزیع و پراکنش فضایی پارکهای درون شهری (مطالعه موردی: مناطق شهرداری ارومیه)
    بختیار عزت پناه، افسانه کحگلو صفحات 121-132
    با ورود جهان به هزاره ی سوم و پیشی گرفتن نسبت جمعیت شهرنشین در اکثر کشورها و اثرات تخریبی این پدیده از بعد زیست محیطی و همچنین نیاز بیشتر شهروندان به دسترسی به فضاهای شهری، ضرورت توجه بیشتر به توسعه فضاهای سبز شهری و تخصیص عادلانه این منابع و خدمات شهری بر حسب نیازهای جامعه شهری در اولویت سیاستگذاری ها و اهداف برنامه ریزان و مدیران شهری قرار گرفت. این تحقیق با هدف بررسی و ارزیابی کاربری های فضای سبز و پارک های درون شهری ارومیه تدوین شده است. در این تحقیق که بصورت تحلیلی- توصیفی می باشد با تکیه بر طرح های توسعه شهری و با استفاده از روش های آماری و مدل های کاربردی همچون مدل های ویلیامسون و همچنین تحلیل های مکانی از طریق بکارگیری نرم افزار Arc View، چگونگی و میزان تمرکز فضایی کاربری های فضای سبز شهری و پارکها مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحلیل های بافرینگ در محیط GIS، شهر ارومیه به لحاظ دسترسی به پارکها در برخی سطوح (محله ای و شهری) از وضعیت مناسبی برخوردار می باشد ولی شعاع عملکرد پارکهای کودک و پارک های شهری حاکی از عدم دسترسی قسمت های عمده ای از ساکنین سکونتگاه های شهری به این خدمات دارد. علاوه بر این، نتایج حاصل از شاخص ویلیامسون، ضریب اختلاف بین مناطق مختلف شهر ارومیه 1.26 می باشد که بیانگر توزیع ناعادلانه فضاهای سبز شهری در برخی از مناطق شهر است. همچنین بر اساس بررسی ها و مقایسه استانداردهای فضاهای سبز شهری با نرم های رایج در کشور نشان می دهد که فضای سبز شهر با سرانه ای در حدود 3.51 متر با استاندارد رایج که 12-7 متر می باشد؛ فاصله زیادی داشته حاکی از کمبودهایی در زمینه دسترسی به فضاهای سبز شهری در ارومیه است.
    کلیدواژگان: پارک های شهری، استاندارد شهری، شاخص ویلیامسون، شعاع عملکرد، ارومیه
  • عباس ارغان، عطیه داوری، کرامت الله فرج زاده صفحات 133-146
    از آنجایی که یکی از مشکلات اساسی موجود بر سر راه توسعه پایدار روستایی گسیختگی سازمان فضایی و فقدان سلسله مراتبی مناسب مبتنی بر رابطه تعاملی میان سکونتگاه ها شناخته شده است. در این پژوهش سعی شده است تا با مکان یابی مراکز برتر روستایی و طراحی سلسله مراتب مناسب سکونتگاهی و ایجاد یک انسجام و رابطه منطقی بین این مراکز بتوان روستاهای مرکز را جهت خدمات رسانی مناسب به روستاهای پیرامونی و تابعه شناسایی نمود. برای نیل به این هدف از روش های شاخص مرکزیت، روش فواصل و روش ماتریس ارتباط مستقیم در محیط (GIS) استفاده شده است. با توجه به معیارو ضابطه ها برای این مراکز پس از بررسی مبانی نظری مرتبط با این موضوع و گردآوری داده های موثر این روش ها انتخاب شدند، سپس با اذعان تهیه شده، وضعیت موجود و در حال حاضر مراکز بهینه روستایی مورد ارزیابی قرار گرفت و علاوه بر مراکز موجود، مراکز دیگری هم پیشنهاد گردید. نتایج تحقیق نشان داد که با مکانیابی مراکز بهینه روستایی و طراحی الگوی سلسله مراتبی در دهستان کوهساران دو روستای «کوتنا» و «ریکنده» دارای بهترین شرایط برای ارائه خدمات به روستاهای پراکنده در سطح دهستان می باشند. از این رو این دو روستا بعنوان مرکز اصلی ارائه دهنده خدمات به روستاهای زیر مجموعه خود توصیه می گردد تا با تجهیز و توسعه خدمات و امکانات مورد نیاز اهالی روستاهای فوق و در سطح بالاتر کل دهستان، موجب توسعه مناطق روستایی ناحیه گردد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، توسعه پایدار روستایی، تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
|
  • Z. Ahmadypoor* Pages 1-12
    Political organizing of space in each country is implemented in form of administrative divisions. Administrative divisions should be considered as an important issue in political system for preparing and implementation various programs such as economic, social, space, environmental and ecological that leads to better management and exploitation of country land. Among these programs, land use planning program is prepared and implemented in order to eliminate inequality and creating a spatial balance in many countries. This fundamental study by using analytical methods emphasized on the role of administrative divisions in preparation and implementation of Iran land. The study has been showed that the administrative division has three important effects on land use planning: 1-Creating a database 2-Establishing a base and a context for spatial planning strategies 3- implementation of the land preparation through decentralization. On the other hand, the concentration of population and activities at the center due to the heterogeneity of field divisions in Iran and the centralized system of government causing the concentration of population and activities at the center. Consequently, the lack of efficiency current divisions in preparation and execution of land leads to non-compliance with the requirements of regional and impedes to manipulate development of land preparation and programs.
    Keywords: Administrative divisions, Land preparation, Space organizing, Planning
  • The Assessment of wind Energy Potential in Different Areas of Iran
    Gh. R. Roshan*, A.A. Ghanghermeh, E. Shahkoeei Pages 13-30
    The overall conclusion of this study, which is based on comparing the frequency of the wind period (windy) and slow period (Calm condition), indicates that the most frequency of the wind speed is dedicated to the third class (3.61-5.66m/s) with 0.15 percent, the first class (0.5-2.05m/s) with 0.14 percent, and the second class (2.06-3.60m/s) with 0.11percent, respectively. It should be mentioned that the least appropriate wind speed for energy production is generally 4 or 4.5 meter per second in wind projects. Thus, the third class has particular importance in terms of both classes I and II. The mean annual wind velocity variation for levels of 10, 30 and 40 meters for the whole country contains 6.20, 7.61 and 8.37 m/s, respectively. In the same line, Zabol station, Ardabil and Kish show the most wind speed but Gorgan, Chabahar and Yazd show the minimum wind speed for different height levels. In addition, this study declared the wind energy capacity of country by index of WPD in different seasons so that Spring and Summer have the highest wind energy capacity but the least potential wind energy production was reported in Autumn. Based on studies, Zabol has the maximum annual production capacity of wind in proportion to other cities. Due to global warming, it is expected that more energy is needed for ventilation and cooling buildings and homes especially in warm seasons. On the other hand, the maximum wind production capacity was reported in warm seasons. Consequently, it is necessary to harness wind energy into electrical energy in order to reduce the energy crisis in future decades. Finally, this study is suggested that the climatic parameters, daily wind variation regimes and wind energy generating capacity for each country's climatic classification due to climatic variability and diversity in daily energy need and demand in different regions of the country should be studied and analyzed.
    Keywords: Renewable Energy, Wind turbines, Wind profiles, Speed classes, Iran
  • S. Ahmadi*, H. Saborikhah, H. Darvishi, H. Jabari Pages 31-44
    Health care as a moral value should be distributed among different group people of a community equally. Equitable access to health services for all people in a community leads to promote health and equal opportunities in the society. The aim of this study refers to analyze spatial broadcasting of health service among provinces in terms of health indicators. This descriptive-practical research is considered 24 indicators of health equality which were defined in the 80 decade. The methods of principal component analysis and cluster analysis have been used for ranking provinces according to defined health indicators. The results of this research indicated that the spatial distribution of health services- among provinces of Iran in terms of health indicators- has been unevenly. Provinces such as Semnan, Yazd, Khorasan and Sistan-Baluchistan are developed, but Kerman, East Azerbaijan, Luristan are excluded. The multivariate regression is used to define priority provinces in terms of health development. Consequently, it is essential that the operating units of health services, support services, counseling services, health centers and human resources be well placed according to priority provinces that are ranked to very disadvantaged, low advantaged, advantaged and high advantaged, respectively.
    Keywords: Spatial analysis, Health, Prosperity, Province of Iran
  • A. Shamaei* Pages 45-58
    Study urban network, as a group of dependent cities and related to each other, has particular importance in national and regional planning in the twentieth century. In the real world, the cities and regional areas are interacting with each other. In light of this interaction, a balanced urban system is shaped. Cities, as only skeletal systems urban context and content, are determined and used to establish the credibility the performance of the urban system structure and relationships within urban networks. The aim of this study, by considering the features of urban networks, refers to study process of urban development system of Ilam province from 1345 to 1385. Research findings indicate that the evolution of urban systems at the first level break the hierarchical structure in the spatial distribution of urban population of Ilam province. Thus, uneven and unbalanced spatial distribution of population leads to non-optimal exploitation of land resources.
    Keywords: Urban development system, Spatial distribution, Urban population, Ilam province
  • N. Zali*, H. Ahmadi Pages 59-74
    The major part of all planning and regional developments theories has been devoted to plan a spatial structure corresponding to the position of each region. In addition to the general conditions of the country, border provinces, as the bridges to the other countries, have great importance in planning. The necessary characteristics can be explained in four aspects of geo-economics, geo-strategic, geo-culture and geo-politics. Sometimes in geopolitics analysis a region can be distinct from the others because of various reasons such as locating along major and international waterway, having rich resources, strategic location and being across the international transit passages. Hence, the aim of this article is to access appropriate planning for long term spatial structure. This plan is based on using of opportunities and weaknesses location strategic and also reducing the geo-politic, geo-economic, geo-culture threats. Therefore, the gathering information of this descriptive–analytical research is documentary and library. The results indicate that Tabriz, as central of a province or in other words as a central core of north-west region of Iran, has devoted a strong concentration of activities and population to itself and while other regions of this province are underdeveloped. In fact, the distribution of population in Maraghe as the second city of province is ten times lesser than the center of province. As a result of this study, Tabriz-Ahar, Soofiayn-Shabestar-Tasooj axis and Tabriz-Miyandoab axis are recommended as an axis for strengthen the spatial structure to East Azarbaijan Province.
    Keywords: Strategic development, East Azarbaijan province, Spatial structure, Skeleton
  • The Expanding of Information Technology, Government and Rural Spaces / (Case study villages of southern Khorasan province)
    A. Farahi, M. Fallsolyman*, M. Hajipour, M. Felezi, N. Haghdoust Pages 76-86
    Through the development of information technology, e-government, one of the pillars of the state, is tracking to engage with different sectors of society. Undoubtedly, e-government relation in the rural sector is much weaker than the urban sector. However, many villages in less developed areas are deprived of access to mobile phones. Development of information technology, especially in rural areas, requires a large investment. In other words, it is not clear whether the benefits and results of the development of information technology can cover government costs? Can the use of information technology in rural areas help to improve relations between the government and villagers? And can different aspects of government relations with the villagers improve? Research shows that using the tools of IT can improve the indices of welfare in remote villages. We want to do this research by identifying areas enhance and improve the quality of government relations with the villagers. Population of this research is all villagers who are between 15 to 30 years and live in rural areas of South Khorasan (In Iran) located in the area of IT development and thus have access to the Internet and ICT offices. Sampling method is Regular cluster. The final sample size was chosen to be equal to 389. The data collection tools of this descriptive survey are questionnaire and direct observation. The result of this research shows that activities related to agriculture, civil affairs, and ultimately achieving security in the other aspects as consequences of the spread of information and communication technology.
    Keywords: Rural Development, Information Technology, Internet, E, government, Government Relations, the Village
  • A. Shamsoddini, A. R. Rahimi* Pages 87-102
    Organizing the space and rural settlements, as a planning document, is prepared to provide a detailed review of detailed plans for the development of villages in different dimensions. In this study, three methods of population level, service level and the relationship among the emergences of service-rural population categories are used by demographic groups for redevelopment spaces of rural settlements organizing spaces and rural settlements. Details of all 341 villages, in which there have been more than 3 families, of Mamassani County were evaluated. The number of services available in each village, that are published in the settlement papers by the Statistical Center of Iran (1385), such as roads, schools, mosques, clinics, doctors, etc. are extracted and analyzed by SPSS software. In classifying demographic techniques, settlements in population based on the observed decline curve are divided into 7 categories. Based on service level technique, classification villages of Mamassani County to 4 types of settlements has been commonplace based on population. But, it is too difficult to upgrade it from level 5 to 12 and requires a certain capacity of the population and voluntary measures. The same levels of service exist as well as 13 to 18 such as 19, 20, 21 to 24 and finally 25 levels of service and more. This technique, by considering changes to the curve, was classified the rural areas to categories. Through this research, by using techniques to determine the relationship between the rises of rural services with demographic, socio-economic classes were compared to the atmosphere of each class of population of each service level. Different village's population according to different factors were identified according to internal and external factors (local and regional influence of distance from the city center, access to socio-economic and environmental features of the villages) that each of these parts of the population has some form of classification and certain level of service.
    Keywords: Village, Space techniques, Classification Technich, Mamassani County
  • S. Fotouhi, S. Kiani* Pages 103-120
    Important events in the last decade of the world's political, economic, social, geographical and human societies suggest that humans be constantly exposed to natural disasters and destructive tendencies. One of the greatest challenges in the history of mankind for living on the earth is dealing with natural and unnatural disasters and protecting their financial lives faced to them. In this research, according to history the relative position of national and regional information of Ghaen, 31 types of hazards threat city are identified. Then, based on two main likelihood and vulnerability hazards, the values are classified by using the Delphi method to very low, low, medium, high and very high. In the following, risk matrix is formed for crisis management and taking advantage of the AHP model by using GIS software to differentiate risk levels in the red zone crisis and high-risk matrices. The results show that the output of the model 47/44% of the study area have low to very low risk, 26/14% at moderate risk, and 26/4% of the study area in terms of high risk. Hence, from authorities seeking the town need pay more attention to the issue of urban planning and crisis management in the periods before, during and after the crisis stems.
    Keywords: Assessment risk, Matrix risk, Vulnerability, GIS, Ghaen
  • The Survey of Distribution Patterns and Spatial Distribution of Parks within the City (Case Study: regions of Uremia Municipalities)
    B. Ezatpanah*, A. Kohkalu Pages 121-132
    With the advent of the third millennium world, surpassing the urban population ratio in most countries and the damaging effects of this phenomenon from the environmental perspective and the need access to urban spaces, paying more attention of city planners and city managers are need to the development of urban green spaces, the importance of equitable allocation of resources and the utilities on policy priorities and targets community. This study has been developed to evaluate green space land use and parks within the city of Urmia. This descriptive-analytical study by emphasis on urban development projects and the use of statistical methods such as Williamson and spatial analysis through the use of software Arc View concentrates on urban green land and park land use. Based on the analysis of buffering in GIS, Urmia in terms of access to parks in some areas (urban district) is in good condition. However, children's parks and gardens within the city indicated the major parts of the population lack access to these services in urban settlements. Moreover, the results of Williamson index, the coefficient 1.26, indicate unfair green spaces in some areas of the city. Also, based on review and comparison of common software standards for urban green spaces in the country shows that the per capita green area of approximately 3.51 m to 12-7 m is the current standard that revealed deficiencies in access to urban green spaces is in Urmia.
    Keywords: Urban parks, Urban standard, Williamson index, Radius functional, Urmia city
  • A. Arghan*, A. Davari, K. Farajzadeh Pages 133-146
    Any scientific research is required to use methods, instruments and having specific and regular procedure. Geographical Information System has been applied in this research. As one of the main obstacles present in the way of sustainable development of villages is rupture of special organization and lack of suitable hierarchy based on interactive relation among the dwelling-places. In this research, it has been tried to locate better rural centers and design suitable hierarchy dwelling-places and create cohesiveness and reasonable relation among these centers in order to recognize the center villages to provide services for surrounding villages. Through these services, all needs of villagers can be provided. To reach this goal, this study by considering standards and criteria applied Centrality Index Method, Distance Methods and Direct Relation of Matrix Method via GIS having theoretical foundations related to this research subject and effectively collect data. Then, the present conditions of optimum rural centers were evaluated to pave the way to suggest other centers. The results have shown that the study of optimum centers of rural development and presenting hierarchical pattern in both rural mountainside villages "Kutna" and "Rikandeh". Therefore, these two villages are recommended as the main center to provide services to subgroup villages in order to equip and develop necessary facilities and services villages are scattered throughout the district to prevent the dependence process and migration of villagers into cities.
    Keywords: Locating, Rural sustainable development, Hierarchical analysis, GIS, Ghaemshahr