فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 21 (بهار 1395)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 21 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/03
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد میره ای*، مسلم عارفی، آیت رشنوفر صفحات 1-16
    از جمله ویژگی های کشورهای جهان سوم تمرکز شدید و عدم تعادل در مناطق جغرافیایی است که از نتایج سیاست های رشد قطبی به شمار می آید. در نتیجه این سیاست، تعداد محدودی از مناطق نقش کلیدی داشته و سایر مناطق به صورت حاشیه ای عمل می نمایند. برای ایجاد تعادل و به منظور شکل دادن فضاهای مناسب و همگون، بحث برنامه ریزی منطقه ای مطرح شده و اولین گام در برنامه ریزی منطقه ای شناخت نابرابری های اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی نواحی مختلف می باشد. هدف از تحقیق حاضر سنجش وضعیت توسعه یافتگی و نابرابری های آن در بین شهرستان های استان لرستان است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف توسعه ای و از سنخ تحقیقات توصیفی– تحلیلی است. به منظور گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شده است. در راستای انجام تحقیق از 15 شاخص در قالب 4 متغیر بهداشتی، کشاورزی، آموزشی و جمعیت بهره گرفته شده است و تکنیک اصلی پژوهش شاخص ناموزون موریس بوده است. نتایج بدست آمده نشان دهنده ی عدم توزیع هماهنگ امکانات و خدمات در شهرستان های این استان می باشد. به شکلی که شهرستان های خرم اباد و بروجرد از لحاظ برخورداری از جمیع امکانات و خدمات با امتیاز 92.83 و 48.42 نسبت به دیگر شهرستان های استان در رتبه های نخست و شهرستان های پلدختر و کوهدشت با امتیاز 5.23 و 4.36 در رتبه های آخر قرار دارند. امکانات محیطی و محورهای توسعه و محدوده های صنعتی و شبکه های زیربنایی عمده، نقش موثری در سطوح برخورداری شهرستان های استان دارد. در نهایت نیز با تاکید بر تقویت بخش های حاشیه ای استان به ویژه محور غربی استان، پیشنهادهایی جهت کاهش عدم تعادل توسعه در این منطقه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه، سطوح برخورداری، مدل موریس، رتبه بندی، استان لرستان
  • حسن بهنام مرشدی*، داریوش احمدی، حسنعلی فرجی سبکبار، محمدرضا رضوانی صفحات 17-30
    ارائه خدمات بهینه به گردشگران یکی از پایه های اساسی در زمینه جذب و رضایت گردشگران است، چرا که لازمه ی گریز از پیامدهای نامطلوب گردشگری و دست یابی به الگوی بهینه توسعه مقصد گردشگری، دسترسی گردشگران به خدمات و تسهیلات گردشگری است. هدف پژوهش حاضر، پهنه بندی کانون های گردشگری استان فارس به منظور تعیین مناطق بهینه خدمات گردشگری می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و متغیرهای پژوهش شامل 19 شاخص در زمینه خدمات گردشگری بوده که از طریق فن دلفی بدست آمده و سپس با تحلیل سلسله مراتبی و مدل کوپراس که یکی از مدل های تصمیم گیری چندمعیاری است، کانون های بهینه خدمات گردشگری رتبه بندی و در نهایت به دو سطح فرا توسعه و فرو توسعه تقسیم بندی شدند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که قلمرو تحقیق با توجه به جاذبه های گردشگری متعدد دارای توزیع نامتعادل و نامناسب از لحاظ دسترسی به خدمات گردشگری می باشند و بخش هایی همچون بخش مرکزی شیراز، آباده، فسا و نی ریز که از لحاظ جاذبه های گردشگری دارای پتانسیل بیشتر بوده به همان نسبت خدمات گردشگری بیشتری را طلب می کنند و باید برنامه ریزان و مسئولان امر توجه ویژه ای به این مناطق نشان دهند، این مناطق را در اولویت توسعه قرار دهند. از سویی بخش های جنوب و جنوب غربی استان همچون محمله، خشت، افزار، پشتکوه و... با توجه به آب و هوای گرم و خشک و وجود جاذبه های گردشگری کمتر در اولویت آخر از نظر توسعه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی فضایی، خدمات گردشگری، تکنیک دلفی، روش کوپراس، استان فارس
  • مصطفی محمدی ده چشمه *، نادیا داری پور صفحات 31-44
    ایجاد توسعه همه جانبه و پایدار و جایگزینی منابع جدید کسب درآمد مستلزم بهره گیری از پتانسیل های بالقوه است. گردشگری در قلمرو جغرافیایی ایران یکی از این ظرفیت های بالقوه است که با توجه به اکولوژی طبیعی- انسانی مناطق مختلف ایران، توان تحقق چشم انداز توسعه منطقه ای را دوچندان نموده است. از این رو شناخت جاذبه ها و ارزیابی زیرساخت های گردشگری (اقامتی، پذیرایی، حمل و نقل و ارتباطی) از ارکان اساسی فعالیت گردشگری و بستر ساز توسعه منطقه ای به ویژه در مناطق کمتر توسعه یافته است. با این رویکرد هدف از این پژوهش کاربردی شناسایی و ارزیابی جاذبه ها و زیرساخت های گردشگری در استان خوزستان است. اطلاعات مورد نیاز از بانک داده های موجود و به روش کتابخانه ای گردآوری و به روش توصیفی- تحلیلی تفسیر شده است. روش آنالیز داده ها کمی- کیفی و مبتنی بر روش ترکیبی مدل سازیFAHP و تحلیل مکانی در محیط GIS است. معیارهای موثر در رتبه بندی فعالیت گردشگری استان خوزستان پس از انتخاب به روش تحلیل سلسله مراتبی فازی وزن دهی شدند و پس از تعیین اوزان نهایی در محیط GIS، نقشه شاخص ها تهیه گردید. در نهایت پس از اعمال اوزان در لایه های مکانی، نقشه قابلیت شهرستان های مختلف استان به منظور شکل بخشی به توسعه منطقه ای بر پایه گردشگری استخراج شد. تحلیل مکانی یافته ها نشان می دهد که شهرستان اهواز به عنوان برخوردارترین شهرستان بیشترین ظرفیت را برای توسعه منطقه ای ایجاد نموده است. همچنین شهرستان های بندر ماهشهر و آبادان به عنوان شهرستان های نسبتا برخوردار و سایر شهرستان های استان به عنوان شهرستان های کمتر برخوردار از لحاظ قابلیت های گردشگری موثر در توسعه منطقه ای شناسایی شدند. در این راستا وجود جاذبه های گردشگری مذهبی و جاذبه های تاریخی با ارزش 19/0 و جاذبه های فرهنگی- یادمانی با ارزش 16/0 بالاترین ارزش وزنی را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: توسعه، گردشگری، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، استان خوزستان
  • محمدرضا رضایی*، امیررضا خاوریان گرمسیر، مجتبی غفورزاده صفحات 45-56
    صنعت نه تنها به عنوان مسیری مرسوم برای توسعه می باشد، بلکه به عنوان یکی از نتایج جهانی شدن، می تواند شتاب دهنده ای موثر برای توسعه باشند. در این راستا، امروزه صنعت موجب پویایی و سرزندگی اقتصادی بسیاری از مناطق جهان شده است، اما باید در نظر داشت توسعه شتابنده و بدون برنامه آن نیز تبعات منفی بیشتری بدنبال خواهد داشت. این پژوهش با هدف ارائه استراتژی توسعه صنعتی آتی استان یزد، سعی می کند تا تحلیلی از وضع موجود صنعت در این استان داشته باشد. این مساله مطرح می شود که مهم ترین راهبردهای توسعه صنعتی استان کدامند؟ در این راستا نخست منابع بالقوه صنعتی استان یزد مشخص، و سعی بر آن گردید تا الگویی برای تبیین راهبردها، در جهت توسعه آن ارائه شود و در نهایت نیز راهبردهایی اساسی در راستای دستیابی به اهداف مورد نظر پیشنهاد شود. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و روش جمع آوری داده ها اسنادی، پیمایشی و میدانی است. برای تدوین استراتژی توسعه و تشریح قوت ها، فرصت ها، آرمان ها و نتایج قابل اندازه گیری از تکنیک تحلیلی SOAR و ماتریس ANSOFFاستفاده شده است. جامعه آماری شامل مسئولان مرتبط، صاحب نظران، صاحبان صنایع، فعالان صنعتی و مسئولان ادارات مرتبط با بخش صنعت که حدود 215 نفر می شود، انتخاب شدند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 130 محاسبه گردید. از روش خوشه ایجهت نمونه گیری استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که ترکیب دو روش SOAR و ماتریس ANSOFF نهایتا منجر به اتخاذ راهبردهایی منطقی و واقع بینانه تر در استان یزد خواهد شد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توسعه صنعتی، مدل استراتژیک SOAR، ماتریس ANSOFF، استان یزد
  • محمدحسین ناصرزاده*، حجت الله فتحی صفحات 57-74
    پدیده نامطلوب گرد و غبار یکی از بلایای طبیعی است که استان ایلام را به دلیل موقعیت جغرافیایی و همجواری آن با پهنه های بزرگی از مناطق بیابانی تحت تاثیر قرار می دهد. در این تحقیق پس از استخراج 40 سامانه ی گرد و غباری شاخص و تفکیک آنها به دو دوره سرد وگرم سال طی دوره آماری (2000-2010)، با استفاده از نقشه های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 و فشارسطح دریا، نقشه های بردار باد، خطوط هم سرعت و نقشه های امگا در تراز700 هکتوپاسکال در محدوده 15 تا 45 درجه شمالی و 20 تا 65 درجه شرقی صورت گرفت. برای بررسی وضیعت جو بالایی با مراجعه به پایگاه داده های جوی دانشگاه وایومینگ، داده های رادیوسوند برای روزهای همراه با گرد و غبار در ایستگاه های نیمه جنوب غربی ایران اخذ شده و با استفاده از نرم افزار RAOB و نمودارهای SKEW-T به صورت روزانه ترسیم و مورد تحلیل قرار گرفتند، برای بررسی پایداری و ناپایداری جو از شاخص های (LI)، (SI)، (CAPE) و TT استفاده شد. بارزسازی گرد و غبار روی تصاویر MODIS با استفاده از ویژگی های دمای درخشایی و شاخص عمق نوری ذرات (AOD) انجام شد. نتایج تحقیق نشان می دهد در دوره سرد سال سیستم های مهاجر بادهای غربی و رودباد جبهه ی قطبی همراه آن و در دوره گرم سال کم فشارهای حرارتی سطح زمین مهم ترین عامل در ایجاد و شکل گیری پدیده ی مذکور در استان ایلام می باشند. هنگامی که یک فرود عمیق در غرب منطقه ی مورد مطالعه بر روی بیابان های کشورهای همجوار قرار گیرد و سرعت باد در آن به سرعت رودباد برسد، در صورت فراهم بودن شرایط محیطی، با ایجاد ناپایداری در سطح زمین سبب گرد و غبار و انتقال آن به استان ایلام می شود. در دوره گرم سال نیز کم فشارهای حرارتی سطح زمین و بخصوص کم فشارخلیج فارس با مکش هوای بیابان های اطراف (شبه جزیره عربستان) یکی از عوامل ایجاد گرد و غبار می باشد. مسیر حرکت امواج گرد و غباری و نحوه ی استقرار محور فرود و مراکز کم فشار سطح زمین و همچنین تصاویر ماهواره ای مورد استفاده نشان می دهد، مهم ترین منابع گرد و غبارهای وارده به استان ایلام شامل بیابان های جنوبی عراق، شمال عربستان، جنوب سوریه و تا اندازه ای شمال صحرای آفریقا می باشد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، کم فشار حرارتی، تحلیل سینوپتیکی، شاخص های ناپایداری، استان ایلام
  • نصرالله مولایی هشجین، مجتبی قدیری معصوم، عبدالله عزیزی دمیرچلو* صفحات 75-92
    از زمان تهیه و اجرای نخستین طرح هادی (روانبخشی روستا) بیش از 20 سال می گذرد. مروری بر آثار تهیه و اجرای طرح هادی نشانگر آن است که این طرح توانسته زمینه لازم را برای تحقق توسعه کالبدی در روستاها فراهم نموده و آثار مثبتی را به دنبال داشته باشد؛ از طرف دیگر این طرح در فرآیند تهیه و اجرا با چالش ها و مشکلاتی مواجه است. هدف تحقیق پی بردن به اثرات کالبدی اجرای طرح های هادی روستایی در نواحی شمال استان اردبیل می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و بخش اصلی داده ها از شیوه میدانی بصورت مشاهده، مصاحبه و تکمیل پرسشنامه بین ساکنان روستاها جمع آوری و استفاده شده است. از بین 58 روستا که طرح هادی اجرا شده بود؛ از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده 17 روستا انتخاب شدند. جامعه آماری روستاهای مورد مطالعه برابر با 2294 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول گرجسی– مورگان برابر با (303S=) سرپرست خانوار برآورد گردید و از طریق نمونه گیری تصادفی ساده پرسشنامه ها در بین ساکنین روستاها توزیع شد. این داده ها پس از استخراج با استفاده از نرم افزار SPSS بررسی و تجزیه و تحلیل و سپس مورد تفسیر قرار گرفته است. برای آزمون فرضیه ها از تحلیل رگرسیون تک متغیری استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که سطح معنی داری خطای رگرسیون برای ضریب اطمینان 95/0 در هر سه فرضیه کوچک تر از 05/0 است. بنابراین می توان گفت که هر سه فرضیه مورد تایید قرار گرفته است. همچنین عوامل کالبدی بر اجرای طرح هادی روستایی تاثیرگذار بوده و اجرای طرح هادی روستایی تمام مولفه های کالبدی را پیش بینی می کند و بین آن ها رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: طرح هادی، اثرات کالبدی، روستا، استان اردبیل
  • سمانه تیموری، علی شکور *، امیر گندمکار صفحات 93-102
    یکی از مشکلات اساسی جامعه روستایی در گذشته فقدان برنامه راهبردی برای ساماندهی فضاها و مراکز روستایی بوده است و امروزه نیز عمران و توسعه روستایی کشور در گرو ساماندهی سنجیده محیط روستایی و تجهیز سلسله مراتبی این مراکز و فضاها طبق استانداردهای معین می باشد. این موضوع مورد توجه برنامه های عمرانی دوم، سوم و چهارم کشور نیز قرار گرفته است. در این راستا تعیین و تشکیل سلسله مراتبی از سکونتگاه های روستایی که بتواند چارچوب موثری برای توزیع جمعیت، خدمات و کارکردها باشد، ضروری است. هدف از این پژوهش بررسی و سطح بندی روستاهای بخش مرکزی شهرستان شیراز از نظر سطح توسعه یافتگی می باشد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است که در آن با استفاده از مستندات آماری و مدل های کاربردی در جغرافیا به تحلیل موضوع پرداخته می شود. روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای می باشد. برای انجام پژوهش ابتدا با مراجعه به کتابخانه استانداری فارس و سپس سایت مرکز آمار ایران، اطلاعات مورد نیاز به شیوه اسنادی گردآوری شد. سپس با به کارگیری 24 متغیر در قالب 7 شاخص مختلف و با استفاده از شاخص مرکزیت و روش تحلیل خوشه ایK میانگین، به سطح بندی روستاهای منتخب در 3 سطح توسعه یافته، درحال توسعه و توسعه نیافته اقدام گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشتر روستاهای بخش مرکزی شهرستان شیراز، در خوشه 3 قرار گرفته و همچنین از نظر سطح توسعه یافتگی نیز 54/72 درصد توسعه نیافته، 52/24 درصد درحال توسعه و 94/2 درصد توسعه یافته می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، آمایش سرزمین، توزیع فضایی خدمات، شیراز
  • صابر محمدپور*، مظفر صرافی، جمیله توکلی نیا صفحات 103-116
    امروزه مدیریت تقاضای سفر به عنوان یکی از راهکارهای نیل به حمل و نقل پایدار شهری مطرح می باشد. فراگیر شدن این موضوع در کلانشهرهای مختلف جهان و اهتمام پژوهشگران با رویکردهای گوناگون به این مساله، منجر به پیدایش راهکارها و مدل های مختلفی در راستای تکامل مدیریت تقاضای سفر شده است. در این بین مدیریت شهری کلانشهر تهران نیز اخیرا در کنار عرضه زیرساخت های حمل و نقلی، به راهکارهای مدیریت تقاضای سفر توجه می کند. هدف پژوهش حاضر بازنگری و ارائه مدل محاسباتی برای عوارض دریافتی از استفاده کنندگان خودروهای شخصی در کلانشهر تهران به عنوان یکی از راهکارهای مدیریت تقاضای سفر می باشد. پرسش اصلی در پژوهش این است که آیا اخذ عوارض متغیر و تصاعدی از خودروهای شخصی بر اساس متغیرهای بکار رفته در مدل پیشنهادی، می تواند با تأثیرگذاری و کاهش در مصرف سوخت، به محدود کردن استفاده از خودروی شخصی و استفاده بیشتر از حمل و نقل عمومی کمک کند؟ روش تحقیق با توجه به موضوع و اهداف پژوهش، توصیفی – تحلیلی است. این پژوهش در سه مرحله مطالعات اسنادی، اطلاعات میدانی و تجزیه و تحلیل اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. در بخش تحلیل، برای تعیین میزان عوارض دریافتی، سه متغیر «نوع خودرو (k)» ، «عمر خودرو (A)» و «میزان مسافت پیموده شده (L)» بر اساس مالیات پایه ([1]TB) به صورت سالانه، در نظر گرفته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که با اعمال سه متغیر مذکور برای دریافت عوارض با استفاده از تابع نرخ عوارض نهایی[2] خودرو: TF= f(k، A، L)، کاهش استفاده از وسایل نقلیه شخصی و افزایش مطلوبیت استفاده از حمل و نقل عمومی به عنوان گزینه جایگزین تحقق خواهد. در انتها نیز با استفاده از تکنیک S.W.O.T به ارزیابی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای عملیاتی نمودن راهکارهای مدل پیشنهادی در کلانشهر تهران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت سفر، مدل پیشنهادی برای دریافت عوارض، حمل و نقل پایدار شهری، کلانشهر تهران
  • علی اسدی، رحمان جهانی دولت آباد *، جعفر موسی وند، اسماعیل جهانی دولت آباد صفحات 117-128
    امروزه تخصیص و توزیع نامناسب اعتبارات در مناطق شهری بویژه در کلان شهرها به یک مسئله حاد اقتصادی- اجتماعی بدل گشته است. به گونه ای که بخشی از نابرابری ها در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و در مجموع توسعه نیافتگی مناطق، اغلب متاثر از توزیع ناعادلانه اعتبارات بوده است. این پژوهش با هدف سنجش و مقایسه مناطق 22 گانه کلان شهر تهران از منظر رابطه بین سطح توسعه یافتگی و میزان اعتبارات و منابع متمرکز هر منطقه در راستای عدالت توزیعی انجام یافته است. بنابراین از نظر هدف، تحقیقی کاربردی و بر حسب ماهیت تحقیقی توصیفی- تحلیلی می باشد. محدوده جغرافیایی مورد پژوهش، کلان شهر تهران و جامعه آماری آن مناطق 22 گانه شهرداری تهران است. تعداد نمونه این پژوهش بر حسب ماهیت موضوع و حجم پایین تعداد جامعه آماری، همان 22 منطقه در نظر گرفته شد. گردآوری داده ها بصورت کتابخانه ای بوده است. برای سطح بندی مناطق بر اساس شاخص های توسعه یافتگی (شاخص های کاربری زمین، عناصر خدماتی و اقتصادی شهر)، از مدل تاپسیس استفاده شده است. همچنین از روش های آماری نظیر ضرایب رابطه دو متغیره ترتیبی از جمله گاما و جدول تقاطعی برای نشان دادن نوع و چگونگی رابطه بین متغیرهای تحقیق استفاده گردیده است. از نرم افزارهای تجزیه و تحلیل مورد استفاده در این رابطه نیز می توان به نرم افزارهای EXCEL، SPSS، GIS اشاره کرد. نتایج این پژوهش نشان داد بین سطح توسعه یافتگی و میزان اعتبارات در بین مناطق 22 گانه کلان شهر تهران رابطه معنی دار وجود دارد. بدین ترتیب که مناطق توسعه یافته اعتبارات زیادتری نسبت به مناطق در حال توسعه و یا توسعه نیافته به خود اختصاص می دهند. اما این موضوع با عدالت توزیعی منافات داشته و در واقع وضعیت حاکم بر مناطق 22 گانه کلان شهر تهران از این منظر رضایتبخش نبوده و در راستای عدالت نیست.
    کلیدواژگان: منابع مالی، سطح توسعه یافتگی، اعتبارات، عدالت توزیعی، کلانشهر تهران
  • سارا جلیلیان *، حشمت الله سعدی صفحات 129-142
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کسب و کارهای خانگی زنان و توانمندسازی آنان در تصمیم گیری های اقتصادی خانوارهای روستایی در شهرستان اسلام آباد غرب انجام شده است. روش تحقیق پیمایشی است و جامعه آماری تحقیق شامل 265 نفر از زنان روستایی دارای کسب و کارخانگی در این شهرستان می باشد، که 161 نفر بر اساس فرمول کوکران بعنوان نمونه انتخاب و بررسی شد.ند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها پرسشنامه همگام با مصاحبه بوده است که روایی صوری آن توسط اساتید و متخصصین تایید گردید و جهت تعیین پایایی آن تعداد 30 پرسشنامه در مرحله پیش آزمون توسط زنان روستایی تکمیل شد و مورد مطالعه قرار گرفت، ضریب آلفای کرونباخ )مقدار 87/0= α( محاسبه شده؛ نشان داد که ابزار تحقیق از قابلیت بالایی برای جمع آوری اطلاعات برخوردار است. نتایج نشان داد که 9/73 درصد از زنان مورد بررسی از توانمندی اقتصادی بالایی برخوردارند و تنها 4/12 درصد از آن ها توانمندی اقتصادی پایینی دارند. همچنین در مجموع، حدود 71 درصد افراد مورد مطالعه، از قدرت تصمیم گیری در حد خوب و عالی و تنها حدود 5/7 درصد از قدرت تصمیم گیری در حد ضعیفی برخوردار می باشند. توانمندی اقتصادی با عواملی چون سن، میزان تحصیلات، شغل همسر و نوع کسب و کار خانگی ارتباط معنا دار دارد. با توجه به تاثیر کسب و کارهای خانگی در تقویت توانمندی زنان در تصمیم گیری های اقتصادی خانوار، ضروری به نظر می رسد نسبت به توسعه این نوع کسب و کارها در جوامع روستایی اقدام شود و از تجارب و مهارت های صاحبان کسب و کارهای خانگی موفق برای توسعه این نوع مشاغل استفاده شود.
    کلیدواژگان: توانمندی اقتصادی، زنان روستایی، کسب و کار خانگی، اسلام آباد غرب
  • سارا قبادی علی آبادی *، محمد چیذری، حسین صدیقی صفحات 143-154
    هنگامی که یک بلای طبیعی رخ می دهد، خانوارهای آسیب دیده سعی می کنند که با اثرات آن مقابله کنند. انواع استراتژی های مقابله ای، از کاهش مصرف فعلی تا از دست دادن منابع تولیدی، ممکن است بکار گرفته شود. با توجه به پتانسیل کشور ایران برای وقوع خشکسالی و پیامدهای منفی این پدیده بر توسعه جوامع روستایی، شناخت مجموعه راهکارهای جوامع محلی در راستای مقابله با خشکسالی، به عنوان گروه هدف اولیه این بحران، بسیار حائز اهمیت می باشد. هدف از تحقیق حاضر شناسایی و واکاوی رفتار و نگرش های ارزشی زیست محیطی روستاییان کشاورز در هنگام مواجهه با خشکسالی در بین 335 کشاورز در شهرستان کرمانشاه بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. تحقیق حاضر از نوع توصیفی همبستگی است و داده ها از طریق پرسش نامه جمع آوری شدند. روایی آن با نظرات کارشناسان با تجربه تایید شد و پایایی پرسش نامه به وسیله آزمون آلفای کرونباخ (85≥ α ≥72) تایید گردید. نتایج نشان داد که پنج متغیر؛ نگرش های زیست محیطی، راهبرد، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری درک شده و تجربه کار کشاورزی، توانستند 9/51 درصد از کل واریانس رفتار کشاورزان را تبیین کنند. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که سه متغیر؛ نگرش های زیست محیطی، هنجار ذهنی و راهبرد، به ترتیب با تاثیر کل 400/0، 344/0 و 292/0، مهم ترین عوامل در تبیین رفتار کشاورزان در مواجهه با خشکسالی می باشند و سه متغیر کنترل رفتاری درک شده، سن و تجربه کار کشاورزی به ترتیب با تاثیر کل 169/0، 051/0- و 172/0- کمترین تاثیررا بر رفتار کشاورزان داشتند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، رفتار کشاورزان، نگرش زیست محیطی، شهرستان کرمانشاه
  • علیرضا بستانی *، بهرام نجف پور، خدیجه جوانی صفحات 155-166
    هدف از انجام این پژوهش تحلیل اثرات خشکسالی بر ناپایداری سکونتگاه های روستایی شهرستان داراب در طی دوره آماری1390-1376 می باشد. جمع آوری داده های مورد نیاز به دو روش میدانی و کتابخانه ای انجام شده است. در روش اسنادی داده های هواشناسی مورد نیاز از اداره کل هواشناسی استان فارس و داده های تولید محصولات از سازمان جهاد کشاورزی استان تهیه شده است. جهت تعیین وقوع یا عدم وقوع خشکسالی، اطلاعات جمع آوری شده به روش اسنادی با استفاده از شاخص های SIAP و PNPI مورد تحلیل قرار گرفته است. سپس در روش میدانی جهت تحلیل اثرات خشکسالی بر ناپایداری سکونتگاه های روستایی از نگاه روستاییان به طراحی و تکمیل پرسشنامه از 140 روستای دارای سکنه اقدام گردید که اطلاعات جمع آوری شده از طریق پرسشنامه جهت تایید یا رد فرضیات تحقیق، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که خشکسالی و کاهش بارندگی موجب کاهش عملکرد محصولات کشاورزی به خصوص محصول گندم معادل 38/0 کیلوگرم به ازای هر میلیمتر کاهش بارندگی در واحد هکتار شده است. این کاهش تولید منجر به کاهش درآمد ساکنان نواحی روستایی و مهاجرت آنها و سرانجام باعث ناپایداری سکونتگاه های روستایی شده است. همچنین بررسی ها نشان می دهد که در طول دوره مورد مطالعه، تعداد 14 روستا متروک و خالی از سکنه شده و 32 روستا نیز در معرض متروک شدن قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، روستا، سکونتگاه های روستایی، شهرستان داراب
  • علی حاجی نژاد *، جعفر قادری، عزت الله قاسمی قاسموند صفحات 167-178
    پژوهش های صورت گرفته در ارتباط با کیفیت زندگی و پایداری شهری به خوبی نشان می دهد که رابطه ی تنگاتنگی میان ناپایداری شهری و کیفیت زندگی در شهرها وجود دارد. به همین دلیل است که امروزه پرداختن به این موضوع در فرآیند برنامه ریزی شهری از کلیدی ترین ابعاد این حوزه به شمار می رود. معیارهایی همچون میزان توسعه یافتگی شهری و نحوه ی توزیع فضایی آن، سطح برخورداری یا نابرابری در بهره مندی از خدمات و کارکردهای مختلف در مقیاس محلات و نواحی شهری، از عوامل موثر بر کیفیت زندگی شهری به شمار می رود. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی و سطح بندی برابری و یا نابرابری کیفیت زندگی شهری در سطح محلات و نواحی چهارگانه شهر فارسان است. روش تحقیق؛ توصیفی تحلیلی و جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات میدانی و با استفاده از ابزار پرسشنامه و با حجم نمونه 320 نفر از شهروندان در چهار ناحیه شهر فارسان انجام گرفته است. جهت تحلیل اطلاعات از مدل تصمیم گیری تاپسیس استفاده شده است. یافته های پژوهش گویای آن است که محلات ناحیه دو شهر فارسان در شاخص های اقتصادی، با امتیاز841/0، اجتماعی با امتیاز 981/0 و کالبدی با امتیاز 930/0 در رتبه اول و محلات ناحیه یک این شهر رتبه آخر را به خود اختصاص داده اند. همچنین از منظر شاخص زیست محیطی، محلات ناحیه چهار با امتیاز 986/0 در رتبه نخست و ناحیه سه با امتیاز266/0 در رتبه آخر قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، نابرابری، محلات شهری، شهر فارسان
  • مریم یوسفی*، علی اشرفی صفحات 179-192
    در چند دهه اخیر سرعت لجام گسیخته شهرنشینی و متقابلا گسترش کالبدی شهرها و دست اندازی آن ها به زمین های مستعد کشاورزی حومه شهری تخریب های غیر قابل جبرانی بر محیط زیست داشته است. ضرورت مدل سازی و مهار این گسترش های خارج از برنامه، محققین زیادی را از حوزه های مختلف بر آن داشته است تا جهت جلوگیری از چنین گسترش هایی، مدل های پایش و پیش بینی مختلفی را ارائه دهند. هدف از پژوهش حاضر، مدلسازی رشد شهری شهر بجنورد بر اساس تلفیق طبقه بندی شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه و مدل زنجیره مارکوف با استفاده از مدلساز تغییرات زمین بوده است. از تصاویر لندست 5 مربوط به سال 1384 و لندست 8 مربوط به سال 1392 جهت تهیه نقشه کاربری اراضی به روش شبکه عصبی پرسپترون چند لایه استفاده گردید و با اعمال متغیرهای فاصله از جاده، شیب و متغیر های کیفی مدلسازی رشد شهری برای سال 1410 انجام گرفت. نتایج مدلسازی پتانسیل تبدیل در همه زیر مدل ها صحت بالای 2/95 درصد را نشان داد. اعتبار سنجی مدل با محاسبه ضرایب کاپا (ضرایب کاپای بالای 86 درصد) بیانگر اعتبار مدل می باشند. نتایج بدست آمده از بررسی تغییرات و پیش بینی کاربری اراضی نیز، گویای رشد توسعه مناطق شهری و متقابلا کاهش کلاس های دیگر کاربری اراضی بوده و با توجه به نتایج حاصل این روند در آینده نیز ادامه خواهد داشت. اراضی شهری از 38/1529 هکتار در سال 1384 به 1837 هکتار در سال 1392 افزایش یافته است. این روند صعودی در آینده نیز ادامه خواهد داشت و طبق نتایج بدست آمده به 31/2856 هکتار می رسد.
    کلیدواژگان: رشد شهری، زنجیره مارکوف، شبکه عصبی پرسپترون چند لایه، مدلساز تغییرات زمین، بجنورد
  • بهروز محمدی یگانه، جمشید عینالی، اعظم بیگدلی* صفحات 193-204
    صاحب نظران توسعه روستایی با درنظر گرفتن مزیت ها و اثرات مثبت فعالیت های گردشگری در ایجاد درآمد و فرصت های شغلی، از آن به عنوان یک گزینه جدید در ایجاد ارزش افزوده تجاری، عاملی برای ایجاد ارتباط بین بخش های اقتصادی این مناطق و در نهایت ابزاری برای متنوع سازی اقتصادی و توسعه جوامع محلی یاد می کنند. در همین راستا، هدف تحقیق حاضر بررسی نقش گردشگری روستایی در ایجاد زمینه های کارآفرینی در دهستان حصار ولیعصر- شهرستان آوج است. نوع تحقیق کاربردی، روش تحقیق تحلیلی- توصیفی مبتنی بر گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق شامل 4 روستای کامشکان، اسماعیل آباد، چنگوره و مشهد است که تعداد خانه های دوم گردشگری در آنها بیش از 50 درصد مساکن موجود می باشد. حجم نمونه 112 سرپرست خانوار انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های آماری از قبیل t تک نمونه ای و فریدمن (برای تحلیل میانگین عددی و رتبه ای و کای دو) و کروسکال والیس (برای بررسی میانگین رتبه ای در بین روستاهای نمونه) بهره گرفته شده است. تحلیل کمی نتایج داده های پرسشنامه ای با استفاده از آزمون t تک نمونه ای نشان می دهد که معناداری تفاوت میانگین عددی از مطلوبیت عددی مورد آزمون (که میانگین طیف لیکرت= 3) در نظر گرفته شده است، در همه شاخص ها در سطح 99 درصد معنادار بوده و تفاوت همه شاخص های بررسی شده از حد مطلوب به شکل مثبت می باشد که این امر، بیانگر این نکته است که توسعه گردشگری در روستاهای مورد مطالعه، توانسته است نقش مهمی در بهبود شرایط کارآفرینی در بین ساکنین محلی ایجاد کند. همچنین نتایج مطالعه نشان می دهد که گردشگری توانسته است منجر به بهبود کارآفرینی در بین پاسخگویان ساکن در روستاهای نمونه شود و از طرفی دیگر، تفاوت زیادی در بین روستاهای مقصد گردشگران خانه های دوم بدلیل اثربخشی این فعالیت ها در همه روستاها در شاخص های کارآفرینی مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه کارآفرینی، خانه های دوم، آوج
  • جعفر میرکتولی*، زینب زنگی آبادی، زینب افلاکی، حسین موسی زاده صفحات 205-220
    میراث های زمین شناسی، میراث هایی هستندکه توسط طبیعت به انسان ارزانی داشته و وظیفه انسان، حفاظت از این منابع برای استفاده پایدار است و یکی از راه های حفاظت از این میراث ها، توسعه ژئوپارک می باشد. کشور ما با برخورداری از یک تاریخ زمین شناسی قابل توجه، پتانسیل بسیار بالایی در ایجاد ژئوپارک دارد که از جمله می توان به جشمه های آبگرم و تراورتنی اشاره کرد. چشمه باداب سورت یکی از جاذبه های کمیاب زمین گردشگری در کشور است. هدف این پژوهش، معرفی و تحلیل چشمه باداب سورت با روش های ریناردو پریرا و حفاظت از این پدیده زمین شناختی می باشد. در این تحقیق از روش تحلیلی و منابع کتابخانه ای و اسنادی مانند نقشه های زمین شناسی 1:100000 و عکس های ماهواره ای منطقه و نرم افزارهای مرسوم جغرافیایی مانند Google Earth (برای ارزیابی ارتفاع و طول و عرض جغرافیایی منطقه )،ArcGIS ومدل های ریناردوپریرا (ازپرسش نامه) استفادهشده است. نتایج حاصل نشان داد که در روش رینارد ارزش های ترکیبی، علمی و افزوده به ترتیب با امتیازهای 77/0، 67/0و62/0 دارای بیشترین و کمترین اهمیت می باشد، در ارزیابی این ژئومورفوسایت با روش پریرا از دو معیار ژئومورفولوژیکی و مدیریتی دارای امتیازات 7 و 75/5 می باشد، که دلیل امتیاز پایین عیار مدیریتی بخاطر ضعف مدیریت و برنامه ریزی است. این منطقه در ترکیب با مواریث زمین شناسی، تاریخی، اکولوژیکی و فرهنگی، توانمندی قابل توجهی در گردشگری پایدار داشته و به رشد اقتصادی، اجتماعی و آموزش منجر می شود. این منطقه با دارا بودن ارزش ژئوموفولوژیکی بالا، نیازمند به سرمایه گذاری های عمرانی در توسعه پایدار گردشگری و برنامه ریزی جامع، حفظ و نگهداری آن می باشد.با توجه به این موضوع ،باید برنامه ریزی دقیق تری به منظور توسعه پایدار گردشگری و حفاظت از لند فرم ها و مدیریت صحیح منابع طبیعی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: گردشگری، ژئوپارک، میراث زمین شناختی، روش رینارد، روش پریرا، چشمه باداب سورت
|
  • Mohammad Mireei*, Moslem Arefi, Ayat Reshnoofar Pages 1-16
    High concentration and imbalance in the geographical areas are noticeable characteristics of third world countries which is the result of polarized development policies. As a result of this policy
    , Limited number of areas play a key role while other marginal areas have unimportant functions. In order to establish balance and organize homogenic and appropriate spaces, the issue of regional planning has been discussed. The first step in regional planning is the recognition of socio-economic and cultural misbalances between different areas. Establishment of balance and homogeneity in all urban systems and structures between the cities of Lorestan is one of the obvious aim of this study. We have studied 15 different variables in the form of 4 indicators (health, agriculture, education, population and activity) among 9 cities by using misbalanced Morris indicator to evaluat each city and determined the level of its development in comparison with the development of whole province. Results after ranking the cities based on Lack of coordinated distribution facilities and services, show that Khoram-Abad and Borujerd have the first place among other counties respecting prosperity of all facilities and services; and Poldokhtar and kohdasht are placed in the last place. Environmental facilities, proximity, developmental issues, industrial restricts play an important role in the province's prosperity levels in province's counties.
    Keywords: development, Access levels, Lorestan Province, Morris, Ranking
  • Hassan Morshedi*, Daryush Ahmadi, Hassanali Faraji Sabokbar, Mohammadreza Rezvani Pages 17-30
    Presenting optimal services to tourists is one of the basic pillars in the area of absorption and satisfaction of tourists. The needed to avoid adverse consequence to achieve the optimal development of tourism and access to the optimal model of developing the touristic destination is the optimal access of tourists to tourism facilities and services. The variables of this descriptive - practical research are consisted of 19 indicators of tourism services. The goal of the present research is to zoning tourist center of Fars Province in order to determine the optimal regions of tourism services. In the beginning, the research standards were obtained through Delphi model and then AHP and COPRAS (as the multi-variable decision making models), the optimal zone of tourism services were ranked and finally were divided into ultra-development and infra-development levels. The results of the research indicate that there is an imbalanced and unsuitable distribution of tourism services for tourism absorbtion. Also, the areas such as central part of Shiraz, Abadeh, Fasa and Neiriz which have greater potential viewpoint for tourism attractions need greater tourism services. Furthermore, planners and authorities should show special attention to these regions and put these regions in the priority list of developmental program. On the other hand, the areas of South and South West of the province such as Mahmaleh, Khesht, Afzar, Poshtkooh should be placed in the last priority of development program due to warm and dry weather and less number of tourism attraction.
    Keywords: Spatial Classification, Tourism Services, Delphi Model, COPRAS Method, Fars Province
  • Mostafa Mohammadi*, Nadiya Daripour Pages 31-44
    Create sustainable and comprehensive development of alternative new sources of revenue is required to take advantage of its potentiality. Tourism in the geographic territory of Iran can develop vision of regional planning. So, the knowledge of Attraction (memorial and nature) and evaluation of tourism infrastructure (accommodation, catering, transport and communication) is the base of tourism and promote development of regional activity, especially in less developed regions. In this regard, the aim of this paper is the identification and evaluation of tourism attractions and infrastructure as a factor of regional development in Khuzestan province. This descriptive-analytical research is used the existing database library for collecting its data. The qualitative and quantitative method of data analysis based on FAHP method combines modeling and spatial analysis in GIS. The Spatial analysis has shown that Ahvaz has maximum capacity for regional development. Abadan and Mahshahr are respectively identified as high and less developed cities in terms of tourism potential impact on regional development. There are religious tourist attractions and historical attractions worth 0/19 and cultural attractions and monuments worth 0/16 will have the highest weight value.
    Keywords: development, Tourism, Analytical Hierarchy, Fuzzy Logic, Khuzestan province
  • Mohammad Reza Rezaei*, Amir Reza Khavariyan Garmsir, Mojtaba Ghaforzadeh Pages 45-56
    Industry, not only as a conventional path for development but also as a result of globalization, can be an effective accelerator for development. In this regard, today, the industry has led to the dynamism and vitality of the economies of many regions of the world. We should be considered the speedy development and its application can lead to more negative consequences. This study aims to provide future industrial development strategy in Yazd province by an analysis study of the current situation of industry in the province. This study is based on this question: What are the most important industrial development strategies? In this regard, firstly identification of potential sources of Yazd province is important. Secondly, try to explain a model for developing strategies. Finally, using proposed basic strategies in order to achieve the desired goals. Data of this applied research were collected from documentary, survey and they were interpreted in an analytical-descriptive method. SOAR analysis technique and Ansoff matrix is usd to formulate development strategy and describe the strengths, opportunities, aspirations and measurable results. Statistical population was selected from officials, experts, industrialists, activists in the industrial sector and relevant to industry officials that about 215 people. The sample size, selected by using Cochran formula and cluster method, was 130 people that all the population ages 18 and older. The results showed that the combination of two techniques Ansoff matrix and SOAR ultimately will be more reasonable and realistic strategies. In this regard, it is hoped in future years, Yazd Province in this area has a more diversified industrial products and also reach to new markets because its diversifying crop production and lack of dependence on single-product economy is one of the important components of resiliency areas
    Keywords: Strategic planning, Industrial development, Strategic model SOAR, Yazd Province
  • Mohahasein Naserzadeh*, Hojat Fatahi Pages 57-74
    The undesirable phenomenon of the dust storm is one of the natural disasters, which influences Ilam province due to its geographical location and adjacency to the large areas of desert. The study was performed after collecting 40 dust systems, and divided them into two cold and warm periods of the year, during the period 2000-2010, using geo-potential height maps of level 500, and sea level pressure, the wind vector maps, speed lines, and omega maps at 700 hPa level, ranging from 15 to 45 degrees North and 20 to 65 degrees East. In addition, to evaluate the situation in the upper atmosphere, by referring to the University of Wyoming weather database, Radiosonde data were received for days with dust storms in the Southwestern stations of Iran. Furthermore, by using software RAOB and SKEW-T diagrams, the data were drawn and analyzed daily. To study the stability and instability of the atmosphere, LI, SI, CAPE, and TT indices were used. Dust enhancement on MODIS images was performed using the features of the brightness temperature and Aerosol Optical Depth (AOD). The results indicated that during the cold era of the year, migratory systems of the west winds, and the along polar jet stream, and in the warm period of the year, the thermal low pressures of the earth surface are the most important factors in creating and shaping the phenomena of dust in Ilam province. When a deep landing occurs in the west part of the study area on the deserts of the adjacent countries, and the wind velocity reaches the jet stream speed, having the proper environmental conditions, by creating instability in the earth surface, they cause dust and its movement towards the province. During the warm era of the year, the thermal low pressures of the earth surface, and particularly low pressure of the Persian Gulf, by sucking the air of the surrounding desert (Arabian Peninsula) is an important cause of dust. The paths of dust waves, the deployment of the landing axis, the low pressure of the earth surface, and the used satellite images indicated that the most important sources of the entering dust to the province of Ilam are the Southern deserts of Iraq, northern deserts of Saudi Arabia, Southern deserts of Syria, and to some extend the Northern of the Sahara Desert.
    Keywords: dust, thermal low pressure, synoptic analysis, instability indices, Ilam
  • Nasrolah Molayi Hashjin, Mojtaba Ghadiri Masom, Abdollah Azizi Demichrloo* Pages 75-92
    Since from preparation and implementation of the first pilot project (Life-giving) passed over 20 years Reviews of the preparation and implementation shows that this plan can provide the necessary background for the fulfillment of physical development in rural areas and have positive effects. On the other hand design and implementation process is faced with challenges and difficulties. The purpose of this study is to clarify the physical effects of the implementation of the rural pilot projects in north of Ardebil province. The purpose of this study is clarify the socio - cultural effects of rural pilot projects implementation in north of Ardebil province. Research method is analytical – descriptive and main part data were collected using field method as observation, interviews and completing questionnaire. From 58 villages that pilot project was implemented, 17 villages were selected and studied through stratified random sampling. Number of households in the studied villages is equal to N = 2294. Sample size were estimated equals to (s=303) households using Greasy – Morgan table. Through random sampling method, questionnaire distributed among villages residents and then was collected. The data after extraction using SPSS software were checked and analyzed and then interpreted.
    Through random sampling method, questionnaire distributed among villages residents and then was collected. The data after extraction using SPSS software were checked and analyzed and then interpreted. And univariate regression analysis was used to test the hypotheses. It can be noted that the implementation of Rural Physical factors influenced the introduction of Rural predicted all the physical components, and significant relationships exist between them.
    Keywords: Guide Plan, Physical effects, North of ArdebilProvince
  • Samaneh Teymoori, Ali Shakoor*, Amir Gandomkar Pages 93-102
    One of the basic problems of the rural community has been the lack of a strategic plan for the organization of spaces and rural centers in the past. Today, it is measured depends on organizing rural development and equipping hierarchy of centers and spaces are certain standards. The concern of development programs is placed in the second, third, and fourth of the society. In this regard, setting and forming a hierarchy of rural settlements that can be an effective framework for the distribution of population, services and functions is essential. The purpose of this study was to evaluate and village ranking of central part of Shiraz regarded as development level. This descriptive-analytic study is used statistical documential and geography models to analyze the problems of the rural community. Data collection method in this research is library documentation. To do this research, Data of this study were collected by using documentary such as referring to the Fars library and Iran Statistical Center for this study. Then, the selected villages were ranked in three levels of developed, developing and underdeveloped by using 24 variables in the form of 8 different indicators, centrality analysis methods and clustering analysis. The results of this study showed that most of the villages in the central part of Shiraz are located in 3 clusters of development level: 72.54 undeveloped, 24.52 developing and 2.94 developed.
    Keywords: development, land use planning, spatial distribution of services, central sector of Shiraz
  • Saber Mohammadpour*, Mozafar Saraffi, Jamileh Tavakolinia Pages 103-116
    Nowadays, travel demand management is considered as one of the strategies to achieve sustainable urban transport. Comprehensiveness of this issue in different metropolises in the world and trying of researchers with different approaches to this issue, led to development of different strategies and models for the evolution of this approach. In this regard, the aim of this study is to review and provide a computational model for received tolls from individual vehicles users in Tehran metropolis, which is one of the travel demand management solutions. The main question in this study is whether the receiving of tolls and progressive tolls from private cars based on the variables in this study that cause to reduction of fuel consumption, can help to limit the use of individual vehicles and increase use of public transport? This descriptive-analytical study is done in the three stages: documental studies, field data and data analysis in two ways of field and library resources. Statistical population of this study is Tehran metropolis. In the analysis, to determine tolls, three variables were considered including "Vehicle Kind (k)", "Age of the Vehicle (A)" and "the Long mileage (L)" based on the tax base (TB2) on annual basis. Findings and results showed that these three variables for receive the tolls by applying the final car tolls, TF=f (k, A, L), lead to reduce use of private vehicles and increase the desirability use of public transport as an alternative option. Finally, with using the S.W.O.T technique, evaluate to strengths, weaknesses, opportunities and threats for perform of the strategies in proposed model in the Tehran metropolis.
    Keywords: Travel demand management, Proposed model for tolls pay, Sustainable urban transport, Tehran Metropolis
  • Ali Asadi, Rahman Jahani Dolat Abad*, Jafar Mosivand, Esmaeil Jahani Dolat Abad Pages 117-128
    Today allocation and distribution of credits in urban areas especially in Metropolises has become a serious socio-economic issue. So, it has been part of the inequalities in different aspects of social, economic, political, and overall areas underdevelopment affected by the unfair distribution of credits. This study was conducted to assess, evaluate and compare 22 districts of Tehran metropolis in terms of the relationship between the development, the amount of funds and focused resources on each region in order to distributive justice. Therefore, this research in terms of target is applied research and based on a nature is descriptive – analytical research. The geographical area of the study is Tehran metropolitan and its Statistical population is 22-fold regions of Tehran Metropolis. The sample for this study by nature of subject and volume of the low number of statistical population was considered the 22 the region. Technique for data collection has been a library study. In order to ranking of regions based on indicators of development (indicators of land use, and urban economic and services elements) is used TOPSIS model. Also statistical methods such as ordinal bivariate correlation coefficients including gamma and cross table is used to indicate the type and how the relationship between the variables. Also analysis software such as EXCEL, SPSS, GIS are used in this regard. The results showed that there was a significant relationship between development level and the amount of credit among the 22 regions of metropolitan Tehran. So, developed areas allocate their more funds than developing or underdeveloped areas. But, this is incompatible with distributive justice and in fact the situation in 22 districts of Tehran metropolis is not satisfactory in this respect and in line justice. Therefore, credit and focused financial resources as a major parameters could have a significant role in 22 regions of metropolitan development.
    Keywords: Financial resources, Level of development, Funds, Distributive justice, 22 region of metropolis Tehran
  • Sara Jaliliyan*, Heshmatollah Saadi Pages 129-142
    The main purpose of this study was investigate the role of women's home-businesses and their economic empowerment in decision-making. The required data for this study has been developed by using questionnaire technique as survey method. The reliability of the questionnaire was obtained 87 precent based on Cronbach’s alpha coefficient. Population samples of this research were 161 rural womens which were selected according to Cochran's formula (N=265). The results showed that 73.9 percent of women had high economic empowerment and only 12.4 percent of women were poor. Totally of 71 precent of cases, the decision-making power was good or excellent, and only about 7.5 percent have poor decision-making power. The results also showed the significant relationship between economic empowerment and some independent factors like education and type of home-business. Finally due to the impact of home-based businesses on economic empowerment in decision-making, it is recommended to develop rural women home business. Also it is recommended to identify successful and effective home-based businesses and use their experience in developing rural home business.
    Keywords: Economic empowerment, Rural women, Home business, Islam Abad Gharb County
  • Sara Ghobadi*, Mohammad Chizari, Hossein Sedeghi Pages 143-154
    When a natural disaster hits, the affected households try to cope with its impacts. A variety of coping strategies, from reducing current consumption to disposing of productive assets, may be employed. According to Iran's potential for drought occurrence and the negative consequences of this phenomenon on the rural community development, cognitive mechanisms of the local communities in dealing with drought is the primary objective of this crisis. Considering to importance of the issue, the purpose of this study was to identify and analysis of farmers’ behaviour and environmental attitudes in dealing with drought among 335 farmers in Kermanshah township that by using the Table Krejcie, Morgan, and Two-stage cluster sampling method were selected a sample. The present study is Descriptive-correlation and data were gathered through questionnaire that its validity was confirmed with comments given by experienced experts, and the reliability of the questionnaire was confirmed through Cronbach's alpha test (72≥ α ≥85). The results showed that five variables; environmental attitudes, strategy, subjective norm, perceived behavioral control and agricultural work experience could explain 51.9 percent of total variances of farmers behavior. Also The results of path analysis showed that three variables; environmental attitudes, subjective norm and the strategy, respectively, with the total impact 0.400, 0.344 and 0.292, aret the most important factors in determining the farmers’ behaviour in dealing with drought and three variables; perceived behavioral control, age and agricultural work experience, respectively, with the total impact 0.169, 0.051 and -0.172 had minimal effect on farmer's behavior.
    Keywords: Drought, Farmer's Behaviour, Environmental Attitudes, Kermanshah Township
  • Alireza Bostani*, Bahram Najafpour, Khadije Javani Pages 155-166
    The aim of this study is to analyze the effects of drought on Darab city in the period of instability in rural settlement during 1376-1390. Data gathering has been performed by two methods of questionnaire and library documents. In the documents, required meteorological data have been prepared from the general administration of meteorological data and products from agricultural organization of Fars province. Product data have been provided by jahad keshavarzi organization. To determine drought occurrence, gathered data have been analyzed by using SIAP and PNPI scales. Then in a field study to analyze the effects of drought on instability in rural settlement of villagers, the design and completed a questionnaires from 140 inhabited villages was done. The gathered information have been analyzed through the questionnaire to confirm or reject hypotheses. Research findings show that drought and decrease in precipitation has decreased the yield of agricultural product specially wheat as 0/38 kg/m.h. The production cuts is leading to lower income in rural areas and migration, and ultimately cause instability in rural settlement. During the period under study, 14 villages have been abandoned and uninhabited and 32 villages have been exposed to abandon.
    Keywords: Drought, Villages, Rural settlements, Darab Township
  • Ali Hajinejad*, Jafar Ghaderi, Ezatollah Ghasemi Ghasemvand Pages 167-178
    The concept of quality of life can be a powerful tool used to monitor the planning and development of society. Since this concept, encompasses all aspects such as economic, social, environmental and physical, can be programmed to monitor the community, assess the effectiveness and efficiency of current policies and programs and develop new programs to help. Research carried out in relation to quality of life and urban sustainability clearly shows the close relationship between the quality of urban life and urban instability. That is why today addressing this issue in the process of urban planning of these areas is the key. Criteria such as the level of urban development and how its spatial distribution, Level and how to enjoyment or inequality in the enjoyment or benefit from the services, and functions in scale neighborhoods and urban areas are factors affecting the quality of urban life in general. Assessing and Leveling equality or inequality of urban quality life in the four areas and neighborhoods of Farsan City was the aim of this study. The research method is descriptive. A study conducted a field survey and data collected by using a questionnaire. A sample was 320 people who have been chosen from among residents of four Farsan Area. TOPSIS decision model used to analyze the data. The findings suggest that the district No.2 of Farsan' neighborhoods with a score of 0.841 in economic indicators, a score of 0.981 in social indicators ,and a score of 0.930 in skeletal indicators has the first place and the district No.1 of Farsan' neighborhoods has the last place in the city neighborhoods. Also from the perspective of environmental factors, district No.4 with a score of 0.986 has the first place and district No.3 with a score of 0.266 is at the end of list.
    Keywords: Quality of Urban Life, Inequality, Urban neighborhoods, Farsan
  • Maryam Yousefi*, Ali Ashrafi Pages 179-192
    In the recent decades, population growth, increasing urbanizationand invading to agricultural land have become a serious environmental problem. Change assessment of Land use/land cover (LULC) is receiving considerable attention in the prospective modeling domain. The study's purposes refers to analyze and predicte of LULC change by using Land Change Modeler and the neural network with an integrated Markov model in 2032. MLP neural network was used for generating LULC maps by using Landsat images from 2005 to 2014. The overall accuracy and kappa coefficients of the maps were up to 82%. The accuracy of transition potential modeling showed high accuracy more than 95.2% in all sub-models. According to the results, the most salient increase was in urban areas from 1529.38 ha in 2005 to 1837 ha in 2014. This ascending trend will continue in the future and will increase to 2856.31 ha of the total area by year 2003. In conclusion, the study revealed that such models were useful for recognizing the Spatio-temporal LULC change.
    Keywords: Urban growth modeling, Markov chain, Multiple, layer Perceptron neural network, Land use changes modeler, Bojnurd city
  • Behrooz Mohammadi Yeganeh, Jamshid Eynali, Azaam Bigdeli* Pages 193-204
    Rural development experts, by taking into account of advantages and positive impacts of tourism activities in creating income and job opportunities, consider it as a new choice in creating commercial added value, a factor of creating relation between economic sectors of these areas and finally as a tool for economic diversification and local communities development. The aim of this study is to investigate the role of rural tourism in creating contexts of entrepreneurship in Hesar-e-Valiasr County (Avaj Township- Qazvin Province). The research method is analytical– descriptive based on data collection by using questionnaires. The research population includes 4 villages of Kameshkan, Esmaeelabad, Changureh and Mashhad in which the number of second homesin turism is more than 50 percent of existing homes. Therefore, from 404 permanent households in these villages, the researches only managed to get approval and cooperation of 112 heads of households that include a little more than 25 percent of the research population. For data analysis, statistical tests such as One sample T test and Friedman (for the analysis of ranking mean and) and Kruskal Wallis (for the investigation of ranking mean among sample villages) were used.Theresearch results show that tourism has been able lead to the improvement of entrepreneurship among settled respondents in sample villages. On the other hand, due to the effectiveness of these activities in all villages, high difference among target villages of second homes tourists in entrepreneurship indexes hasnt been observed. Also, the results of performed analyses in 4 main second homes tourism destination villages in Hesar-e-Valiasr County by the use of Kruskal Wallis analysis show that Kameshkan is in higher rank than the other villages in the indexes of diversification of family income resources in rural area, risk acceptance in activities, generating new jobs, and the improvement of individual and family job status. In the index of tourism resources management, Esmaeelabad and in the indexes of creativity and providence, Changureh are in the higher rank to the other studied villages.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural Economy, Rural Tourism, avaj
  • Jafar Mirkatouli*, Zeynab Zangiabadi, Zeynab Aflaki, Hossein Mousazadeh Pages 205-220
    Our country by its remarkable geological history, has very high potential to create national parks Including spa springs and travertine. Water-boiling Badab Surat is one of the rare heritages attractions in our country. The main objectives of the research is to present and analyze Badab Surat spring with Renard and Pereira methods and protect of this Geological phenomenon. In this study, the analytical method, library resources and documents such as the Department of Geological maps 1: 100,000, proposing common softwares satellite, geographical area Like Google Earth (to assess the height and latitude region), ArcGIS and models Rennard and Pereira (via questinnaire) were used. The results of the questionnaire and field observations show Rennard combined with scientific values and added respectively with scores of 0/77, 0/67 and 0/62 as the most and least important. Zhyvmvrfvsayt in assessing by using two criteria such as Pereira geomorphological and management of privileges is 7 and 75/5. The reason for the lower grade because of poor management and planning management. This area has substantial capabilities in sustainable tourism because of it is combined with geological heritage, historical, ecological and cultural. This area, because of its maintenance and high geomorphological value, need to invest in the development of sustainable tourism development and comprehensive planning. With regard to this issue, it should be more accurate planning for sustainable tourism development and protection and proper management of natural resources.
    Keywords: Tourism, Geopark, Geological heritage, Reynard method, method Pereira, Spring Badab Surt