فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 24 (زمستان 1395)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 24 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 19
|
  • نادر مهرگان، یونس تیموری* صفحات 1-14
    در این مطالعه به طور اخص به اهمیت ارتباط بین بخش های صنعت و حمل و نقل، در چگونگی شکل گیری توزیع فعالیت های صنعتی در کشور ایران می پردازیم. اینکه آیا با توجه به ارتباط بین این دو بخش، سرمایه گذاری بیشتر در بخش حمل و نقل خواهد توانست در توزیع فعالیت های تولیدی بخش صنعت موثر باشد. برای این منظور بعد از محاسبه ارتباط بین دو بخش صنعت و حمل و نقل از طریق جدول داده- ستاده سال 1380 و با استفاده از ضرایب پیوند پسین و پیشین مستقیم و غیرمستقیم دو بخش فوق، اهمیت این ارتباط در چگونگی توزیع فعالیت های صنعتی بین مناطق مختلف را بررسی می کنیم. این کار با بهره گیری از دو مدل اقتصاد سنجی پانل دیتای استانی و صنعتی برای دوره 1385- 1379، با استفاده از نرم افزار Eviews7 انجام می گیرد. بطوری که در اینجا چگونگی توزیع فعالیت های صنعت، با استفاده از شاخص تمرکز جغرافیایی EG مورد ارزیابی قرار گرفته است. یافته های مربوط به اندازه گیری شاخص تمرکز جغرافیایی نشان می دهد که بیش از نیمی از صنایع ایران، از لحاظ جغرافیایی متمرکز هستند. همچنین نتایج برآورد دو مدل اقتصاد سنجی فوق، نشان می دهد که وجود ارتباط بین زیربخش های حمل و نقل جاده ای، آبی و هوائی با بخش صنعت (در برآورد مدل صنعتی به ترتیب با ضرایب 607/1، 261/2 و 761/2) بحدی است که می تواند در تمرکز جغرافیایی صنایع مختلف اقتصاد ایران به طور معنی داری موثر باشد. بطوری که نتایج مدل استانی نیز این گفته را تایید کرده و بیان می کند که سرمایه گذاری و وجود انواع حمل و نقل های مذکور در استان ها، می تواند فعالیت های صنعتی مختلفی را به این استان ها جذب کند.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، تمرکز جغرافیایی، صنعت، شاخص EG، مدل پانل دیتا
  • خلیل قاسملو *، احمد اسدزاده، حمید ذوالقدر صفحات 15-26
    روابط اقتصادی و تجاری بین مناطق و کشورها در رشد اقتصادی و سطح رفاه آن ها بسیار موثر است. در صورت شکل گیری روابط تجاری، امکان به کارگیری بهینه عوامل تولید و ظرفیت های موجود در بخش های مختلف اقتصادیک کشور فراهم می شود و در اثر آن با ارتقاء بهره وری کل عوامل تولید، سطح تولید ناخالص داخلی افزایش می یابد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رشد صادرات کالاهای صنعتی و رشد اقتصادی در استان های کشور است. در واقع پژوهش حاضر به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که آیا بین متغیرهای رشد صادرات کالاهای صنعتی و رشد اقتصادی رابطه ای وجود دارد در صورت وجود رابطه، آیا رشد صادرات کالاهای صنعتی باعث رشد اقتصادی است یا رشد اقتصادی منجر به رشد صادرات کالاهای صنعتی می شود. برای بررسی روابط بین متغیرها از روش اقتصاد سنجی پانل دیتای پویا و از مدل گشتاورهای تعمیم یافته دو مرحله ای (GMM2) استفاده شده است. همچنین با بهره گیری از روش اسنادی و کتابخانه ای، داده های مورد نیاز از گزارش های سرشماری سالانه کارگاه های صنعتی بالای ده نفر کارکن و بیشتر در 28 استان کشور طی دوره 1390-1379 جمع آوری شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل، حاکی از وجود علیت دو طرفه بین متغیرها است. بر اساس نتایج به دست آمده، رشد صادرات کالاهای صنعتی تاثیر مثبت بر تولید ناخالص داخلی و ارزش افزوده بخش صنعت دارد به طوری که یک درصد افزایش در صادرات کالاهای صنعتی منجر به افزایش تولید ناخالص داخلی و ارزش افزوده بخش صنعت به میزان 035/0 و 095/0 درصد می شود. همچنین یافته ها نشان داد که یک درصد افزایش در رشد اقتصادی و ارزش افزوده به ترتیب به میزان 3/0 و 39/0درصد باعث رشد صادرات صنعتی شده است.
    کلیدواژگان: صادرات صنعتی، رشد اقتصادی، استان های کشور ایران، پانل دیتای پویا، GMM
  • محمدحسین شریف زادگان *، همایون نورایی صفحات 27-44
    علی رغم شکل گیری بزرگ ترین منطقه تولید و فرآوری سنگ کشور در منطقه کلانشهری اصفهان در دهه های اخیر (شامل چهار خوشه محمودآباد، نجف آباد، دولت آباد و خمینی شهر) و وجود بحث های شفاهی و غیرمستند گسترده درباره تاثیرات منطقه ای آنها، کمتر بررسی دقیقی درباره این خوشه ها به ویژه در ارتباط با نقش آنها در توسعه منطقه ای اصفهان صورت پذیرفته است. با عنایت به این خلاء مطالعاتی در این مقاله هدف آن است تا میزان شدت اثرات خوشه های صنعتی سنگ منطقه کلانشهری اصفهان بر توسعه منطقه ای و میزان مطلوبیت آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. در این راستا از پارادایم روش شناسی مختلط در این مقاله بهره گرفته شده است؛ ضمن اینکه برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی (از نوع پرسشنامه ای) استفاده گردیده و برای این منظور با توجه به ویژگی های جامعه هدف، روش نمونه گیری چند مرحله ای (مرحله نخست روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده برای تعیین حجم نمونه و روش نمونه گیری سیستماتیک برای مشخص نمودن واحدهای مورد نمونه گیری) انتخاب و بر این مبنا به 223 عدد از بنگاه های خوشه های صنعتی منتخب از بین 1115 بنگاه موجود در آن، مراجعه شده است. در ادامه نیز از فن تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم (به عنوان یکی از فنون مدل سازی معادلات ساختاری) برای فهم میزان شدت تاثیرگذاری و از تکنیک تبدیل مقیاس خطی برای درک میزان مطلوبیت تاثیرگذاری خوشه های صنعتی در توسعه منطقه ای بهره گرفته شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که علی رغم وجود پتانسیل تاثیرگذاری خوشه های صنعتی منتخب بر توسعه منطقه کلانشهری اصفهان، این خوشه ها در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و کالبدی هنوز دارای تاثیرگذاری بسیار مطلوب نبوده و این تاثیرگذاری در حد متوسط مانده است که این قضیه به همراه این مورد که برخلاف تصور خوشه های مذکور بیشتر در توسعه اجتماعی منطقه تاثیرگذار بوده تا در توسعه اقتصادی و نیز اینکه خوشه ها بیش تر بر مبنای ارتباطات درونی خود بنگاه ها، جلوگیری از مهاجرت مدیران و سرمایه های فیزیکی به توسعه منطقه ای کمک نموده است. بر مبنای ارتباطات برونی بنگاه ها، جلوگیری از مهاجرت کارکنان و سرمایه انسانی، نهایتا می تواند منجر به این نتیجه شود که خوشه های صنعتی سنگ منطقه کلانشهری اصفهان هنوز در مرحله جنینی توسعه می باشد و از ویژگی های خوشه های صنعتی به صورت نظری و آرمانی که تاثیرگذاری مطلوب و با شدت زیادی را برای منطقه دربرگیرنده خود ایجاد می نماید، فاصله دارند.
    کلیدواژگان: خوشه های صنعتی، توسعه منطقه ای، صنعت سنگ، کلانشهر اصفهان
  • رعنا شیخ بیگلو *، نازنین تبریزی صفحات 45-58
    رونق گردشگری و اراده ی کشورها برای بهره گیری هر چه بیشتر از منافع مختلف به ویژه منافع اقتصادی ناشی از آن، تلاش جوامع را برای به کارگیری بهینه ی عناصر زمانی و مکانی در جهت جذب گردشگران بیشتر و ایجاد فرصت های جدید در این زمینه برانگیخته است. با توجه به اهمیت گردشگری شبانه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و وجود زمینه ها و امکانات بالقوه ی این نوع گردشگری در کشور از قبیل وجود زیارتگاه ها، آثار ارزشمند تاریخی و فرهنگی، مناسبت های آیینی و مطلوبیت محیطی، پژوهش حاضر به ارزیابی مقایسه ای پنج شهر کشور شامل اصفهان، تبریز، شیراز، مشهد و یزد از نظر چهار معیار کلی شامل «جاذبه ها و خدمات»، «وضع موجود شهر شب»، «مطلوبیت محیطی» و «وضعیت حمل و نقل شبانه» جهت برنامه ریزی و توسعه ی گردشگری شبانه پرداخته است. داده های مورد نیاز تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و تکمیل پرسشنامه گردآوری شده و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش RALSPI صورت پذیرفته است. جامعه ی آماری تحقیق، کارشناسان، استادان دانشگاه ها و مدیران سازمان های گردشگری با حداقل 15 سال سابقه ی مدیریتی، اجرایی و تحقیقات کاربردی در حوزه ی گردشگری، و حجم نمونه برابر 35 نفر می باشد. بر اساس نتایج این تحقیق، اصفهان با کسب امتیاز 7420/0 حائز رتبه ی نخست اولویت بندی توسعه ی گردشگری شبانه گردید. شهر تبریز با امتیاز 2072/0 و با فاصله ی قابل توجه از اصفهان رتبه ی دوم را کسب کرد و در مراتب بعدی شهرهای مشهد، شیراز و یزد به ترتیب با کسب امتیاز 1865/0، 1494/0 و 0496/0 در جایگاه های سوم تا پنجم رتبه بندی قرار گرفتند. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که در صورت اراده بر پایه گذاری و توسعه ی گردشگری شبانه در سطح ملی، بر اساس تلفیق نظرات کارشناسان حوزه ی گردشگری، شهر اصفهان با امتیاز قابل ملاحظه ای به عنوان گزینه ی ترجیحی در میان پنج شهر مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: شهر شب، گردشگری شبانه شهری، زندگی شبانه، ایران
  • رحیم سرور *، علی عشقیی چهاربرج، سعیده علوی صفحات 59-72
    شناخت امکانات و تعیین سطوح برخورداری جامعه شهری، نخستین گام در فرآیند توسعه منطقه ای و کاهش نابرابری ها برای این جامعه به شمار می رود. ارزیابی سطوح نابرابری منطقه ای و آگاهی از میزان برخورداری نواحی مختلف می تواند گامی موثر در برنامه ریزی باشد. ابعاد نابرابری در حوزه های مختلف اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی و زیست محیطی قابل بررسی است. از میان ابعاد چندگانه نابرابری، بعد اقتصادی بدلیل داشتن ارتباط نزدیک با اشتغال و نقشی که اشتغال در کاهش فقر و نابرابری و بستر سازی برای دیگر ابعاد دارد دارای اهمیت خاص می باشد. یکی از مهم ترین مسائل اقتصادی و اجتماعی موجود کشور در عصر حاضر مسئله اشتغال است که نقش اساسی در مهاجرت های روستا- شهری و تعادل های منطقه ای ایفا می کند. از این رو هدف پژوهش حاضر، سنجش نابرابری های منطقه ای شهرستان های استان اردبیل از بعد اقتصادی می باشد. روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. برای سنجش نابرابری های منطقه ای ازلحاظ شاخص های اقتصادی از دو مولفه ساختار اشتغال و پتانسیل اقتصادی در قالب 26 شاخص استفاده شده است. جامعه آماری شامل10 شهرستان استان اردبیل بر اساس آمار سال 1390 می باشد. در این پژوهش برای بدست آوردن ضریب اهمیت معیارها از مدل آنتروپی شانون و برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تاپسیس استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که شهرستان اردبیل با میزان تاپسیس 814/0 در رتبه اول و شهرستان های سرعین، نمین و گرمی با میزان تاپسیس 252 /0، 240/0، و 216/0 به ترتیب در رتبه های آخر قرار دارند. بر اساس میزان تاپسیس اختلاف بین اردبیل با گرمی 598/0 می باشد که این نشان از نابرابری منطقه ای میان شهرستان های استان اردبیل می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصادی فضا، نابرابری منطقه ای، اشتغال، پتانسیل اقتصادی، اردبیل
  • بتول زینالی*، علی عظیمی صفحات 73-88
    یکی از مهم ترین و قابل دسترس ترین انرژی های نو، انرژی بادی می باشد که بیشتر کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از این انرژی برای تامین منابع نیروی خود بهره می گیرند. هدف از این تحقیق، امکان سنجی پتانسیل انرژی بادی در شمال غرب ایران با استفاده از الگوریتم فازی می باشد. روش تحقیق از نوع کاربردی – تحلیلی می باشد. بدین منظور اطلاعات داده های باد (سرعت و جهت باد) برای ایستگاه های شمال غرب ایران در دوره آماری 2000 الی 2008 از سازمان هواشناسی کشور اخذ گردید. سپس فراوانی سرعت باد ایستگاه های مورد مطالعه بر اساس معیار 4 متر در ثانیه و بیشتر بدست آمد. این داده ها بر اساس روش خوشه بندی فازی(FCM)، در محیط نرم افزار Matlab طبقه بندی گردیدند. الگوریتم FCM کاربرد وسیعی در تحلیل فراوانی ناحیه ای دارد. همچنین با استفاده از نرم افزار WINROSE باد غالب و جهت باد ایستگاه های مورد مطالعه تهیه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که ایستگاه اردبیل (خوشه اول)، در بین تمام ایستگاه های مورد مطالعه دارای بیشترین فراوانی وقوع باد با سرعت 4 متر در ثانیه است که مقدار آن، 5183 بار تکرار در طول دوره آماری مورد مطالعه می باشد. ایستگاه های ارومیه و پارس آباد (خوشه پنجم)، دارای حداقل فراوانی وقوع باد با سرعت 4 با مقدار میانگین 577 بار تکرار در طول دوره ی آماری مورد مطالعه می باشند. با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که خوشه اول، دوم و سوم برای استفاده از انرژی باد به صورت توربین بادی مقرون به صرفه می باشد و خوشه چهارم و پنجم برای استفاده از این انرژی نامناسب هستند.
    کلیدواژگان: شمال غرب، انرژی باد، خوشه بندی فازی، سرعت و جهت باد
  • علی شمس الدینی، الهام درخشان، ببراز کریمی* صفحات 89-100
    بررسی عوامل موثر بر پیشرفت و توسعه در جوامع پیشرفته نشان می دهد که همه ی این کشورها علاوه بر زیرساخت های مناسب و پتانسیل های بالای گردشگری و جغرافیایی، از نهادهای تربیتی، حرفه ای و آموزشی توانمند و کارا نیز برخوردارند. پرسنل سازمان های دولتی و خصوصی گردشگری، با ارائه خدمات مطلوب به ارباب رجوع و سرمایه گذاران در واحدهای اقتصادی و گردشگری، نقش به سزایی در جذب گردشگر و سرمایه گذار و در نتیجه کمک به رشد و توسعه کشور و جامعه دارد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر توانمندسازی نیروی انسانی در توسعه گردشگری استان کهکیلویه و بویراحمد است. این پژوهش، از نوع مطالعات توصیفی- کاربردی است، جامعه آماری مورد بررسی در این پژوهش،130 نفر از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان است که بر اساس جدول مورگان 97 نفراز میان آنها به عنوان نمونه مورد مطالعه به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد، که مبتنی بر 4 سوال عمومی و 28 سوال تخصصی طراحی شده و برای تعیین روایی و اعتبار آن، از روایی محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای دستیابی به اهداف پژوهش از روش های آماری مانند ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل مسیر، استفاده شد. بر اساس ضرایب همبستگی محاسبه شده، میان چهار مولفه مهارت و تخصص شغلی، دانش و اطلاعات شغلی، سطح نگرش و انگیزه شغلی و توسعه گردشگری در استان کهکیلویه و بویراحمد به ترتیب در سطح 634/0، 721/0، 632/0، 704/0 رابطه معنی دار وجود دارد. در ضمن نتایج حاصل از تحلیل مسیر حاکی از این بود که متغیر نیروی انسانی توانمند، درتوسعه گردشگری با ضریب 764/0تاثیرات مثبت و مستقیمی دارد.
    کلیدواژگان: نیروی انسانی، توانمندسازی، گردشگری، توسعه گردشگری، کهگیلویه و بویراحمد
  • رسول افضلی*، رزگار حمزه پور، صادق کریمی، احمد پور احمد صفحات 101-114
    در این پژوهش، قوانین و مقررات پسماندهای شهری مصوب ایران مورد بررسی قرار گرفته تا مشخص شود که قوانین موجود تا چه میزان به مدیریت مناسب پسماندهای شهری کمک می کند و نیز این که سازمان های مختلف مرتبط با موضوع تا چه میزانی می توانند در مدیریت بهینه پسماند موثر باشند و اینکه تا چه حدی توانسته اند به مدیریت بهینه پسماند در کشور کمک کنند. این پژوهش بر اساس روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است. برای انجام تحلیل هم از منابع و اطلاعات کتابخانه ای و هم از اطلاعات پیمایشی استفاده شد. داده های پیمایشی 30 پرسشنامه در بر می گرفت که در بین متخصصان و کارشناسان پسماند سازمان های مدیریت پسماند شهرداری تهران، حفاظت از محیط زیست و مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهری تهران به روش گلوله برفی توزیع شد. این پرسشنامه ها بر اساس متد لیکرت تهیه شده و ضریب به دست آمده آلفای کرونباخ (735/0) حاکی از پایایی مناسب پرسشنامه است. برای تحلیل از نرم افزارهای تحلیل آماری استفاده شده است. برای تحلیل در محیط نرم افزار ابتدا با بهره گیری از آزمون دبلیو کندال عملکرد سازمان های مرتبط با موضوع مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که بهترین عملکرد را سازمان های محلی (با کسب میانگین رتبه ای 27/5) و ضعیف ترین عملکرد را سازمان صدا و سیما (با میانگین رتبه ای 85/2) داشته است. سازمان حفاظت از محیط زیست نیز به عنوان یکی از متولیان اصلی مدیریت پسماندهای شهری (با میانگین رتبه ای 65/3)، عملکرد ضعیفی را در میان سازمان های مرتبط با موضوع داشته است. در نهایت نیز با استفاده از آزمون T تک نمونه ای، قوانین مناسب برای مدیریت پسماند مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر این اساس ماده 7 قانون مدیریت پسماند به عنوان مناسب ترین قانون در زمینه مدیریت بهینه پسماند تعیین شد.
    کلیدواژگان: پسماند، مدیریت پسماند شهری، قوانین و مقررات پسماند، عملکردهای سازمانی، تهران
  • آرش رحیمی، رضا برنا* صفحات 115-128
    توجه به مساله مکان یابی به منظور استقرار صنایع برای پیشگیری از بحران های زیست محیطی محتمل و همچنین استفاده شایسته و پایدار از جمیع امکانات پهنه سرزمین، یکی از موضوعاتی است که در سال های اخیر مورد توجه مسئوولین و به خصوص سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، مکانیابی صنایع سنگین با توجه به عوامل محیطی، طبیعی و زیربنایی در بندر ماهشهر و بندر امام خمینی با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)در محیط GISاست. در این راستا، با توجه به ویژگی های خاص منطقه مورد مطالعه اقدام به مکان یابی صنایع سنگین شد. هر یک از مراحل مدنظر شامل تعیین فاکتورها با توجه به شرایط خاص منطقه، جمع آوری و آماده سازی داده ها، تهیه نقشه های فاکتور مورد نیاز، تلفیق نقشه های فاکتور و نهایتا انتخاب مکان مناسب می باشد. تحقیق حاضر بر مبنای هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق بر اساس نقش و تاثیر متفاوت فاکتورهای مختلف در تعیین مکان مناسب برای استقرار صنایع سنگین، دو نوع نقشه تحت عناوین نقشه های محدودیت و نقشه های فاکتور تهیه گردیدند. سپس با توجه به اهمیت موضوع تلفیق اطلاعات، مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انتخاب و با بهره گیری از نرم افزار EC2000 پیاده سازی گردید و از محیط نرم افزاری GIS برای مدل سازی و تحلیل فضایی و تلفیق اطلاعات استفاده شد و منطقه مطالعاتی از نظر قابلیت استقرار صنایع سنگین به چهار بخش ضعیف، متوسط، خوب و عالی پهنه بندی گردید. نتایج نشان می دهد که اراضی کاملا مناسب برای استقرار صنایع 85/34642 هکتار از اراضی محدوده ی مورد مطالعه را شامل می شود، که این مناطق عمدتا در قسمت های مرکزی، غربی، شرقی و جنوبی استان خوزستان واقع شده است و علل عمده مطلوبیت این مناطق در ارتباط با استقرار صنایع شامل قرار گیری اراضی بایر، دوری از عوامل مخاطره آمیز منطقه، وجود شیب کاملا مناسب و داشتن دسترسی مناسب به شبکه ارتباطی می باشد.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، مکانیابی، صنایع سنگین، بندر ماهشهر و بندر امام خمینی، GIS
  • اسدالله دیوسالار *، سد قاسم کیانژاد تجنکی صفحات 129-140
    ساختار فضایی یک ناحیه نیز همچون یک سیستم، محصول یک فرایند دائمی سازمان یابی فضاست. ساختار فضایی شهرستان بابل نیز همچون یک سیستم، محصول فرایند دائمی سازمان یابی فضاست. در این خصوص برای بررسی علمی سازمان فضایی شهرستان بابل نقش نیروهای درونی ( اقلیم، توپوگرافی، حاصلخیزی زمین و. .. ) و بیرونی (عوامل اداری و سیاسی، دسترسی و .. ) در شکل گیری و تکوین سازمان یابی فضایی شهرستان بابل تحلیل و ارزیابی شد. این تحقیق در دو قالب شکلی و محتوایی صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق سکونتگاه های روستایی و مراکز شهری شهرستان بابل طی دوره 1365 تا 1390 می باشند. شاخص های های تحقیق نخست شهر (تمرکز هرفیندال، دو شهر، چهارشهر، شهر مهتا، مومار و الوصایی و شاخص مرکزیت پرستون می باشد. نتایج نشان می دهند طی چهار دهه گذشته شهرستان بابل از شکل مرکز پیرامون به صورت شبکه شهری منطقه ای (11 شهر ) تغییر ساختار داده است، اما از بعد محتوایی هنوز بخش اعظم فعالیت و خدمات و جمعیت در شهر بابل (بیش از 80 درصد جمعیت شهری) واقع شده اند. همچنین مشخص شد شهرهای نوپا برای توزیع بهتر خدمات و امکانات، کاهش تمرکزگرایی و ایجاد نظام توزیع فضایی جمعیت و خدمات همگن، بنا به صلاحدید نهادهای ذیربط شکل گرفته اند و با توجه به اختلاف زیاد مراکز شهری این ناحیه فاقد نظام سلسله مراتبی است.
    کلیدواژگان: سازمان فضایی، شاخص نخست شهر، شاخص مرکزیت، سلسله مراتب سکونتگاه ها، بابل
  • مسعود صفری علی اکبری، داود جمینی* صفحات 141-152
    پایداری اجتماعی یک از مهم ترین ارکان توسعه پایدار است، که دستیابی به سطح قابل قبولی از آن، از مهم ترین اهداف کلیه برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه روستایی محسوب می شود. هدف از پژوهش کمی و کاربردی حاضر، که با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است، بررسی وضعیت پایداری اجتماعی و شاخص های آن و همچنین نمایش فضایی پایداری اجتماعی در سکونتگاه های روستایی منطقه اورامانات، واقع در استان کرمانشاه، می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه سرپرستان خانوار روستایی ساکن در 21 دهستان و 431 روستای منطقه اورامانات تشکیل می دهد. با توجه به محدودیت های مالی، زمانی و...، محققان قادر به بررسی نظرات کلیه سرپرستان خانوار نبوده و با استفاده از فرمول های آماری، 395 نفر به عنوان نمونه آماری برآورد گردید. ابزار اصلی پژوهش جهت گردآوری داده های مورد نیاز، که از طریق پرسشگری و مطالعه میدانی تهیه شد، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن با رعایت اصول علمی مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد وضعیت اکثر شاخص های پایداری اجتماعی در محدوده مورد مطالعه در وضعیت قابل قبولی قرار دارد و وضعیت کلی پایداری اجتماعی در سکونتگاه های روستایی منطقه اورامانات با میانگین 176/3، بالاتر از حد متوسط می باشد. همچنین نتایج نشان دهنده وجود تفاوت بین دهستان های منطقه اورامانات به لحاظ پایداری اجتماعی بود. نمایش فضایی وضعیت پایداری اجتماعی در منطقه نشان داد وضعیت پایداری اجتماعی در نیمه شرقی منطقه در مقایسه با نیمه غربی آن، در وضعیت مناسب تری قرار دارد و عامل همجواری با مرز در تضعیف پایداری اجتماعی روستاییان همجوار با مرز در منطقه اورامانات تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری اجتماعی، توسعه روستایی، اورامانات
  • محمد بادسار *، سهیلا فتحی، روح الله رضایی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 153-166
    جامعه روستایی ایران به عنوان جامعه در حال گذار دست خوش تغییرات و دگرگونی های فراوانی شده است، به گونه ای که ما شاهد تغییر ارزش های جوانان، تحولات خانواده و شکاف نسلی در جوامع روستایی هستیم. شدت و دامنه تغییر در ابعاد مختلف سبک زندگی در جامعه روستایی به اندازه ای است که ورود وسایل ارتباط جمعی جدید منجر به حرکت جامعه از سبک زندگی روستایی به سمت سبک زندگی شهری شده است. با توجه به اهمیت موضوع، تحقیق توصیفی حاضر با هدف بررسی نقش رسانه ها در تحولات سبک زندگی روستاییان در شهرستان زنجان به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی روستاییان شهرستان زنجان بود که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای 250 نفر از آنها برای انجام تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده گردید. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان (اعضای هیات علمی گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی دانشگاه زنجان) مورد تایید قرار گرفت و روایی سازه و پایایی ترکیبی ابزار تحقیق نیز از طریق تحلیل عاملی تاییدی (مدل اندازه گیری) مورد ارزیابی قرار گرفت. دامنه مقادیر ضرایب پایایی ترکیبی برای مقیاس های مختلف پرسشنامه بین 906/0 تا 929/0 به دست آمد که بیانگر انسجام درونی مناسب ابزار اندازه گیری بود. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSS20 و AMOS20 انجام شد. یافته های توصیفی در رابطه با مولفه های سبک زندگی نشان می دهد که 4/44 درصد از پاسخگویان سطح سلامت اجتماعی خود را در سطح بالا ارزیابی کرده اند. همچنین، یافته ها نشان داد که 70 درصد پاسخگویان از سطح سلامت معنوی بالایی برخوردارند. طبق نتایج میانگین تماشای تلویزیون در میان پاسخگویان 4 ساعت و 20 دقیقه در روز بود. یافته های تحلیلی حاکی از آن بود که بین محیط رسانه ای با سبک زندگی پاسخگویان رابطه منفی و معنی داری وجود داشت. هم چنین، بر اساس نتایج استنباطی مشخص شد که متغیر گروه های سنی در رابطه میان متغیرهای تحقیق دارای اثر تعدیل گری بود، به نحوی که اثر محیط رسانه ای بر سبک زندگی روستاییان با گروه سنی پایین منفی و معنی دار بود، در حالی که این اثر برای افراد در گروه سنی بالا غیرمعنی دار به دست آمد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سلامت معنوی، سلامت اجتماعی، رسانه، زنجان
  • بهرام ایمانی*، سهیلا باختر، عبدالرضا خوش رفتار صفحات 167-178
    امروزه رویکرد توسعه پایدار به عنوان چارچوبی برای تحلیل سکونتگاه های روستایی از ارزش و اعتبار بالایی برخوردار است و دارای ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است که در این بین پایداری اجتماعی یکی از سه رکن اساسی و هدف غایی توسعه پایدار بوده است که بیشتر با ابعاد کیفی زندگی انسانی همراه است و با مفاهیمی چون، مشارکت، انسجام، عدالت اجتماعی، کیفیت زندگی، امید به آینده و .. همراه بوده و بر آنها تاکید دارد. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با هدف سنجش و اولویت بندی پایداری اجتماعی در مناطق روستایی دهستان حومه شمالی شهرستان اسلام آباد غرب انجام گردیده است. این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی – تحلیلی است. داده های مورد نیاز با استفاده از شیوه کتابخانه ای (فیش برداری) و میدانی (پرسشنامه) گردآوری شده است. محدوده مورد مطالعه شامل 23 روستای دارای سکنه دهستان حومه شمالی شهرستان اسلام آباد غرب است که دارای 1387 خانوار است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 309 نفر برآورد گردید که بر حسب تعداد خانوار موجود در هر روستا بین سرپرستان خانوار توزیع گردید. تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از تکنیک تصمیم گیری الکتر انجام گردید که نتایج آن بیانگر این موضوع است که شاخص های پایداری اجتماعی در روستاهای مورد مطالعه از توزیع مناسبی برخوردار نیست. به گونه ای که میزان پایداری در 3 روستا در سطح نسبتا پایدار، در 16 روستا در سطح پایداری متوسط و در 4 روستا در وضعیت نسبتا ناپایدار قرار دارد. و از بین 10 شاخص در نظر گرفته شده، شاخص همبستگی اجتماعی دارای بیشترین تاثیر و شاخص رضایت از کیفیت خدمات کمترین تاثیر را بر پایداری اجتماعی دهستان حومه شمالی داشته است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه پایدار، پایداری اجتماعی، مدل الکتر، اسلام آباد غرب
  • مهرانگیز یعقوبی، محمد الباسط قرشی میناآباد*، نصرالله مولایی هشجین صفحات 179-188
    در گذشته بافت مسکونی روستاها، عمدتا حاصل تعامل یا تقابل مستمر انسان روستایی با محیط و عوامل محیطی پیرامونی مانند مصالح ساختمانی بومی متناسب با اقلیم و تبعیت از منابع آب (رود، چشمه و قنات) و با کارکردهای سکونتی و اقتصادی با یک روند تکوینی طبیعی و درون زا شکل می رفت. اما در دهه های اخیر، الگوی مساکن روستایی به دلیل شهرگرایی و توسعه فعالیت های گردشگری با تاثیرپذیری از عوامل بیرونی و با شتاب زیادی در حال تغییر می باشد. روستاهای گردشگرپذیر شهرستان رضوانشهر از این امر مثتسنی نیست و در سال های اخیر، در مساکن روستایی آن تحولات زیادی رخ داده است. این مقاله که با هدف تبیین تغییر الگوی مسکن ناشی از تعاملات میان گردشگران و روستاییان تدوین گردیده، سعی شده به این پرسش که آیا الگوی معماری جدید در جامعه نمونه مطابق با خواسته و رضایت جوامع روستایی بوده است؟ پاسخ داده شود. روش تحقیق توصیفی-پیمایشی مبتنی بر مشاهده، مصاحبه و تکمیل پرسشنامه بوده است. در این مطالعه از بین 104روستای شهرستان رضوانشهر 23 روستای گردشگرپذیر به عنوان حجم بررسی شده است و با استفاده از روش کوکران از بین 5250 خانوار برای 358 خانوار ساکن در روستاهای نمونه، 8 نفر از مسئولان دولتی و تمامی مدیران محلی پرسشنامه تکمیل شده است، داده ها با آزمون T مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از داده ها بیانگر این واقعیت است که معماری سنتی و بومی در حال از بین رفتن می باشد و جای خود را به معماری شیوه مدرن شهری داده است. این نتایج نشان می دهد که در شیوه ساخت و ساز مساکن جدید مولفه های استحکام سازی با امتیاز 5/73 از تاثیرات مثبت و مورد رضایت مردم به شمار می رود اما از نظر کارکردی و اقتصادی با 4/9 امتیاز مغایر با شرایط زندگی روستایی می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه، گردشگری، الگوی مساکن، مساکن روستایی، رضوانشهر
  • طاهره نصر* صفحات 189-200
    انتخاب عنوان «سال جهانی گردشگری پایدار: ابزار توسعه» توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای سال 2017 اهمیت توجه به میراث غنی تمدن های گوناگون و ارزش های ذاتی فرهنگ های مختلف را بیان می دارد. بنابراین نقش گردشگری در رعایت ارزش های فرهنگ های مختلف کاملا آشکار می باشد. از سویی دیگر ساختار شهرها برآیند تفکرات و جهان بینی ملل و تمدن ها هستند. ساختار شهرهای ایرانی نیز دارای مشخصه هایی می باشد که هویت را در کالبد آنها شاخص نموده است. اگر چه در عصر حاضر شاخص های مادی و کمی به عنوان وجه تمایز شهر و انواع مجتمع های زیستی دیگر به کار گرفته می شود، ولی از توجه به این نکته اساسی نیز نباید غفلت کرد که در طول تاریخ ابعاد معنوی و فرهنگی و کیفی نیز در تعریف شهر، نقشی شایان توجه ایفا نموده است. در ساختار شهر، نشانه شناسی برای تحلیل هویت شهر بسیار قابل توجه می باشد. استفاده معنادار از نشانه هاست که در کانون اهمیت نشانه شناسی قرار دارد. هدف اصلی این نوشتار تبیین مفهوم گردشگری پایدار در شهر ایرانی به عنوان راهکاری برای توسعه پایدار می باشد. این تحقیق بر اساس نوع داده ها و متغیرها، تحقیقی کیفی است. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی- اسنادی می باشد. متغیر مستقل تحقیق با توجه به موضوع پژوهش، گردشگری پایدار و متغیر وابسته نیز ادراک محیطی است. در این راستا توجه به مفهوم نشانه شناسی شهری و به تبع آن توجه به مولفه های هویت کالبدی شهر به عنوان ابزاری برای توسعه گردشگری پایدار در نظر گرفته شده است. در مرحله بعد ضمن تحلیل مطالعات صورت گرفته به ارائه مدل پیشنهادی در راستای توجه به گردشگری پایدار با استفاده از ابزار پیشنهادی (نشانه شناسی) پرداخته می شود. نتایج حاصل حاکی از این است که می توان با بازنمایی مولفه های هویت کالبدی شهرها و توجه به نشانه شناسی شهری در راستای گردشگری پایدار که یکی از اهداف توسعه پایدار می باشد گام برداشت.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری پایدار، آینده پژوهی، هویت کالبدی شهر ایرانی، نشانه شناسی شهری
  • علی اصغر عبدالهی*، فاطمه پازند صفحات 201-214
    از آنجا که مهم ترین کارکرد فضاهای سبز و پارک ها مقابله با آثار سوء گسترش صنعت و کاربرد نادرست تکنولوژی است و موجب افزایش کیفیت زیستی شهرها می شوند. وجود فضاهای سبز و تاثیر آنها در شهرها اجتناب ناپذیر است؛ به طوری که بدون آن ممکن نیست شهرها پایدار باقی بمانند. از این رو برنامه ای هدفمند جهت توسعه اینگونه فضاها در شهرهای حاضر نیاز می باشد. برای این منظور ابزار و فنون پیشرفته ای ابداع شده اند؛ تا در خدمت تحلیل کاراتر برنامه ریزی شهری قرار گیرند. هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه ای راهبردی جهت مکان یابی پارک های محله ای در منطقه 2 شهر زاهدان می باشد، که با استفاده از تکنیک سوات، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و سیستم های اطلاعات جغرافیایی، الگوی مکان یابی بهینه پارک های محله ای در منطقه 2 شهر زاهدان را ارائه نموده است. ماهیت تحقیق به لحاظ نوع هدف کاربردی و روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است. به منظور طبقه بندی و تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از مدل های SWOT، FUZZY AHP و شاخص همپوشانی (IO) استفاده شد. برای ایجاد بانک اطلاعاتی، تجزیه و تحلیل اطلاعات و تولید نقشه های مربوطه از سیستم اطلاعات مکانی GIS استفاده شده است و وزن دهی معیارها در نرم افزار Expert choice انجام گرفته است. نتایج پژوهش در اولویت سنجی شاخص ها بیانگر آن است که معیارهای نزدیکی به مراکز مسکونی بعنوان زیر شاخص کالبدی با وزن نسبی (0.368) و تراکم جمعیت بعنوان زیر شاخص اجتماعی با وزن نسبی (0.123) بیشترین اولویت در مکان یابی پارک های محله ای را دارند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، مکان یابی فضای سبز، پارک محله ای، منطق فازی، AHP، GIS
  • سلیمان محمدی دوست*، محمد علی خانی زاده، شهباز زیلایی صفحات 215-230
    امروزه بافت های ناکارآمد و مساله دار شهری به عنوان یکی از معضلات شهرها جلوه گر شده اند. از این رو برای رسیدن به شهری کارا و منسجم می بایست وضعیت این بافت ها ساماندهی شود. در این راستا پژوهش حاضر به دنبال بازآفرینی پایدار بخش مرکزی شهر اهواز با توجه به اصول نوشهرگرایی و رشد هوشنمند است. روش اتخاذ شده در این پژوهش تحلیلی-توصیفی و با هدف کاربردی است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز به دو شیوه اسنادی-کتابخانه ای (رجوع به طرح ها و تحقیقات صورت گرفته در محدوده و تحقیقات مرتبط با موضوع و مراجعه به ادارات و شرکت های دخیل در محدوده و...) و میدانی- پیمایشی (توزیع پرسشنامه، انجام مصاحبه و مذاکره با ساکنین و مسئولین، برداشت های میدانی مبتنی بر مشاهده و...) صورت گرفته است. تعداد 300 پرسشنامه با استفاده از روش کوکران برآورد، توزیع و جمع آوری گردید. نرم افزار بکار برده شده Expert Choice و روش تحلیل مورد استفاده، تحلیل سلسله مراتبی AHP و SWOT می باشد. یافته ها نشان می دهد که در بین شاخص های نوشهرگرایی تقویت فضای سبز عمومی، ساماندهی دسترسی ها، تنوع مسکن، تنوع معماری و زیبایی شناسی دارای بیشترین اهمیت هستند. همچنین نتایج حاصل از اجرای مدل سلسله مراتبی AHP نشان داد که در بین سه شاخص هویت، کیفیت کالبدی و ساماندهی دسترسی ها، شاخص ساماندهی دسترسی ها اهمیت بیشتری نسبت به دو شاخص دیگر، از نگاه کارشناسان برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: رشد هوشمند، نوشهرگرایی، مدل سلسله مراتبی، بافت فرسوده، اهواز
  • رقیه ودایع خیری، میثم رضایی* صفحات 231-244
    امروزه مفهوم کیفیت زندگی شهری در سایه مکاتب رفاه و عدالت اجتماعی قوت گرفته و در ایران نیز از گذشته،مباحث و تلاش های مختلفی در زمینه افزایش کیفیت زندگی شهری صورت پذیرفته است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی عوامل موثر بر کیفیت زندگی با نقش میانجی گری عدالت اجتماعی در محلات شهر فردوسیه از توابع شهرستان شهریار انجام شد. در این تحقیق جهت گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. این پژوهش از نظر جهت گیری، کاربردی، از لحاظ هدف، آزمون فرضیه و از نظر راهبردی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه شهروندان محلات واقع در شهر فردوسیه است، که تعداد جمعیت این شهر بر طبق ممیزی سال 1393 حدودا 30577 نفر می باشد. به منظور محاسبه حجم نمونه، با استفاده از جدول مورگان، تعداد 379 نفر به عنوان نمونه و با روش نمونه گیری تصادفی ساده با انتساب متناسب انتخاب شدند. اما در نهایت تعداد 328 پرسشنامه قابل ارزیابی بود. سرانجام داده ها با استفاده از نرم افزار Amos 2.0 وSpss23 و از طریق طراحی مدل معادلات ساختاری آزمون شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج تحلیل ها نشان داد که تمام متغیرها بر عدالت و کیفیت زندگی نقش دارند و در میان هر سه متغیر بیرونی (مشارکت، اعتماد و کارایی) متغیر مشارکت با ضریب 04/1- تاثیر منفی و معنی دار بر عدالت دارد و همین متغیر با ضریب 73/0- درصد بر کیفیت زندگی نیز تاثیر منفی و معنی دار دارد و همچنین از نظر شهروندان متغیر اعتماد با ضریب 52/0 بیشترین تاثیر بر عدالت و متغیر کارایی نیز ضریب با 16/1 بیشترین تاثیر را بر کیفیت زندگی شهروندان در شهر فردوسیه دارد. در نهایت خود متغیر درون زای عدالت نیز به عنوان نقش میانجی گر با ضریب 23/0- تاثیر و رابطه منفی و معنی دار با کیفیت زندگی در شهر فردوسیه دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، عدالت اجتماعی، اعتماد، مشارکت، شهر فردوسیه
  • محمد قاسمی سیانی، مهدی حقی* صفحات 245-265
    طی دهه های اخیر مبحث عدالت فضایی، از منظر تبیین فقر شهری و گستره سکونتگاه های غیر رسمی در میان جغرافیدانان و برنامه ریزان شهری اهمیت ویژه ای یافته است. بی عدالتی در نحوه ی توزیع اعتبارات و تسهیلات تاثیر جبران ناپذیری بر ساختار و ماهیت شهرها می گذارد. این امر بر نابرابری و عدم تعادل فضایی شهرها و گستره فقر شهری و شکل گیری سکونتگاه های غیر رسمی دامن می زند. یکی از دلایل بروز مسائل ناشی از شهرنشینی و شهرگرایی کم توجهی یا بی توجهی به آثار عدالت فضایی در کشورها است. مناطق فقیر شهری در ابعاد اجتماعی – اقتصادی و کالبدی دارای شاخص هایی هستند که این مناطق را نسبت با سایر مناطق شهری دچار رکود و انزوا می سازد و به نوعی به شکل سکونتگاه های غیر رسمی نمود عینی می یابد. این مقاله به تبیین فقر شهری و سکونتگاه های غیر رسمی نسیم شهر از دیدگاه عدالت فضایی پرداخته است. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی، و از نوع تحقیق بنیادی - کاربردی است. برای تبیین فقر شهری از روش AHP و تحلیل اطلاعات جغرافیایی به صورت نرم افزاری بهره گیری شده، که با استفاده از نرم افزار GIS توزیع و پراکندگی فقر از منظر عدالت فضایی در نسیم شهر تحلیل گردید. اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی و با ابزار پرسشنامه و مصاحبه به دست آمده است. نتایج نشان می دهد محدوده های حصارک پایین، وجه آباد، محدوده جنوبی احمد آباد و کلمه به لحاظ شاخص های مختلف اجتماعی، اقتصادی و کالبدی از جمله محدوده های آسیب پذیر نسیم شهر هستند. این محله ها دارای بیشتر سکونتگاه غیررسمی و بالاترین میزان فقر شهری است. و محله اسماعیل آباد و هسته مرکزی شهر از نظر شاخص های مورد بررسی در وضعیت مناسب تری قرار دارند.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، سازمان فضایی، فقر شهری، سکونتگاه غیر رسمی، نسیم شهر
|
  • Nader Mehregan, Younes Teymori * Pages 1-14
    At this study, we especially pay attention to importance of relationship between industry and transportation sectors in forming distribution of industrial activities. Wether more investing on transportation sector would be effective on distributioan of manufacturing activities in industry. For this porpuse, we value rate of relation between industry and transportation sectors by input- output table for 1385 and by using direct and indirect forward and backward linkage coefficients for these two sections, and then we analyse importance of this relation on distribution of industry activites at different regions for period of 1379-1385 by using two provincial and industrial econometric panel data models. As distribution of industrial activities are valued by EG index at this study. Results of estimation for two econometric models show that existance relation between road, water, air transportation subsectors and industry sector (their estimated coefficients in industrial model are 1.607, 2.261 and 2.761, respectively) is as far as that it can be effective on industrial geographic concentration in industry of Iran. As results of provincial model are similar and it expresses that making investment and existance different kinds of transportations in provinces, can attract different industrial activities toward these provinces and it could play an important role in industrializing provinces and different areas.
    Keywords: Transportation, Geographic Concentration, Industry, EG Index, Panel Data Model
  • Khalil Ghasemlo*, Ahmad Asadzadeh, Hamid Zoalghadr Pages 15-26
    Economic and trade relation between the regions and countries is highly effective in economic growth and welfare of them. The development of trade relationships lead to the optimal use of production capacities in various sectors of the economy especially total factor productivity and GDP. The purpose of this study is to investigate the relationship between export growth and economic growth in the industrial regions. To investigate the relationship between the variables a dynamic panel data (GMM) econometric method was used employing the data over. The data have been collected from annual census reports of over ten employees in manufacturing firms in 28 provinces of Iran from1379 to1390. The model estimation results indicated the presence of a two-way causality between the variables. The results showed that the growth of export goods had a positive affect on economic growth and outspreading manufacturing sector. So, one percent increase in manufacturing export goods lead to an increase in GDP and manufacturing sector about 0.035 and 0.095 percent, respectively. Also, the results revealed that the economic growth and the growth of manufacturing sector had a positive impact on growth of exports goods about 0.03 and 0.39 percent.
    Keywords: Economic Growth, Industry export, Generalized Method of Moments (GMM), Provinces country
  • Mohammad Hosein Sharifzadegan *, Hoomayon Norayi Pages 27-44
    Despite the formation of the largest production and processing of stone in the Isfahan metropolitan region in recent decades (including: Mahmmoudabad, Najafabad, Dolatabad, and Khomeinishahr industrial clusters), less detailed studies have been done about clustering, especially in relation to their role in the regional development of industrial areas. This study attempts to cover this gap by cluster analysis of the stone industrial of Isfahan metropolitan region impact on regional development in term of its intensity and desirability. A Mixed research paradigm (involving the mixed case study in quantitative and qualitative research methods) has been used. In this way, at first, the literature about “industrial clusters” and “the role of industrial clusters on the regional development” were reviewed to determin indexes. The second stage, the questionnaire was provided based on selected measures and multi stage sampling method (stratified random sampling for determiantion of sampling population and systematic sampling methods for sampling frame). Then, 223 persons who work in the selected industrial were selected among 1115 workers base on the clustering sample in order to complete the questionnaire and collect data. The third stage, the obtained data were entered into the SPSS software in which confirmatory factor analysis and linear scaling transformation technique were used for measuring selected clusters in term of its intensity and desirability, respectively. The results show that despite the potential influence of Mahmmoudabad, Najafabad, Dolatabad, and Khomeinishahr stone industrial clusters on the Isfahan metropolitan development in term of its intensity, the selected industrial clusters have not still a very desirable economic, social and physical impacts. Also, clusters have more impact on social regional development, internal relation of firm improvement, preventing management migration and increasing physical capital in comparison with to economic regional development, external relation of firm improvement, preventing staff migration and increasing human capital. Thus, stone industrial clusters in the Isfahan metropolitan region are stil in the embryonic stage of development and they are far from the theoretical industrial clusters which have high-intensity and desirable impact for their regions.
    Keywords: Industrial Clusters, Regional development, Stone industry, Isfahan metropolitan region
  • Raana Sheikhbeglo *, Nazanin Tabrizi Pages 45-58
    Tourism industrial, its benefits for a country -especially economic ones- has led communities to raise their great efforts to attract more tourists and create new opportunities in this area by optimal use of time and place for tourism development. So, various potentials of places were considered with respect to time factor. One salient topic in this area is ‘night tourism’. Night tourism has opened new chapter in the way of exploring potentials of regions for tourism development. Regarding the importance of night tourism in economic, social and cultural dimensions, appropriateness of basics, and great potential facilities in Iran -e.g. shrines, great historical and cultural works, ceremonies, and environmental desirability- this research attempted to give a comparative evaluation of five Iranian metropolises including Isfahan, Tabriz, Shiraz, Mashhad and Yazd for determining the priorities of planning and developing night tourism. Needed data have been collected through library studies and questionnaire. Evaluating situation and potentials of mentioned cities was done by experts in the field of tourism who were completely familiar with various aspects of tourism in different regions of Iran. In this respect, two questionnaires, consisting 17 questions about indicators of potentials of night tourism planning, were designed; the first questionnaire was intended to weight indicators through pairwise comparisons, and the second one to compare cities in respect of each indicator.The mentioned indicators were organized in four groups including ‘attractions and services’, ‘status quo of night city’, ‘environmental desirability’ and ‘night transportation system’. Analysis of data was done by using Analytic Hierarchy Process (AHP) and RALSPI method. Based on calculated final scores of cities, Isfahan was identified as the first priority for developing night tourism with score of 0.7420. Tabriz was placed at the second position with the score of 0.2072, and Mashhad, Shiraz and Yazd located in subsequent status whose scores are 0.1865, 0.1494 and 0.0496, respectively. So, we can conclude that if there is a will to found and develop night tourism at national level, based on synthesizing tourism experts’ viewpoints, Isfahan is introduced as prior alternative among five studied cities.
    Keywords: Night city, Urban night tourism, Night life, Iran
  • Rahim Sarvar *, Ali Eshghi Chaharborj, Saeede Alavi Pages 59-72
    Identifying opportunities and determining the status of civil society, is considered as the first step in the process of regional development and reducing inequality for this society. Assessing the level of regional inequality and knowledge of the rate enjoyment different areas could be an effective step in planning. The dimensions of inequality in different spheres of economic, cultural, social and environmental are searchable. Among the multiple dimensions of inequality, the economic dimension has special importance due to having a close relationship with employment in reducing poverty and inequality. One of the most important economic and social issues is the employment at the present time which plays a key role in rural-urban migration and regional balance. The purpose of this study is to measure regional disparities of Townships of Aedebil province economically.The research method is descriptive- analytic. Two components of the structure of employment and economic potential are selected among 26 indicators to measure regional disparities in terms of economic indicators. The population consisted of 10 city of Ardabil province is based on 1390 statistics. In this study, Shannon entropy model and TOPSIS model were used to analyze the collected data. The results of the research show that the city of Ardabil located in the first rank with rate Topsis 0/814 and Sareyn, Namin and germi Townships located in the last rank with rate topsis 0/252, 0/240, and 0/216, respectively. Based on the rate TOPSIS the difference between Ardabil with germi is 0/598 that this is a sign of regional inequality among the cities of Ardabil Province.
    Keywords: Regional inequalities, Economic, Employment, Economic potential, Topsis
  • Batool Zeynali *, Ali Azimi Pages 73-88
    One of important and successable new energy is wind energy that many developed and developing countries use wind energy to supply power. The aim of this reasearch is to evaluate wind energy potantial in North-West of Iran with fuzzy allgorithme. The data of this applied- analytical research were collected from Country Meteorological Organization form 2000 to 2008. Then, the collected wind speed frequency were based on the standard 4 meters per second and more that were classified in Matlab software. FCM algorithm was used extensively in the regional frequency analysis. Also, WINROSE software was used to determine the prevailing wind and wind direction. The results indicated that Ardabil station (first cluster) among all stations in the study has the highest frequency of wind occurrence whit speed of 8 knot and more. The frequency of this cluster is 5183 in studied statistical period. Urmia and Parsabad stations (cluster 5) have the lowest frequency of wind occurrence with speed of 8 knot that the average of this cluster is 577 times in studied statistical period. This reasearch found that First, second and third clusters for use of wind energy were very suitable and the fourth and fifth clusters were unsuitable to use of wind energy.
    Keywords: North- West, Wind energy, Fuzzy clustering, Direction, Speed of wind
  • Ali Shamsoddini, Elham Derakhshan, Babraz Karimi * Pages 89-100
    Factors affecting the development of advanced societies show that all of these countries hve professional and capable educational institutions, in addition to appropriate infrastructure and high tourism and geographical potential.In this regard, this study examines the impact of empowerment of human resources in the development of tourism in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province. This research is descriptive-analysis researches in term of its nature and in term of objective is functional. The population of this study is 130 experts of cultural heritage handicrafts and Tourism organism of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province which 97 of them were randomly selected as the sample studied based on Morgan samples. The data collection tool in this study is a questionnaire which is based on four general questions and 28 specific questions that its validity and reliability is determined by Cronbach's alpha coefficient. To achieve the research objectives, the statistical methods such as correlation, regression and path analysis were used. Based on the calculated correlation coefficients, there is a significant relationship among the four components of job expertise, knowledge and career information, job motivation and attitude and tourism development at %634 , %721, %632 , %704 levels in Fars province, respectively, . The results showed that empowerment of human resources variable, by a factor of 764/0, has a direct and positive impact on the development of tourism industry.
    Keywords: Empowerment of human resources, Tourism industry, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad province
  • Rasool Afzali *, Razgar Hamzepour, Sadegh Karimi, Ahmad Pourahmad Pages 101-114
    In this research, urban waste rules and regulations adopted by Iran have been studied in order to determine to what extent these regulations help the proper management of the urban waste. Also, considering to what extent different organizations related to this subject can be useful in the optimal management of waste in the country. This analytical-descriptive research was used library resource information an survey data in order to perform the analysis. The survey tool was a questionnaire that was distributed based on snowball method among International experts in waste management organizations Tehran municipality, environmental protection and studies and urban planning center of Tehran. The reliability of Likert-questionnaire was 0.735 based on Cronbach’s alpha. The results showed the best performance is related to local organizations (the average rating=5.27) and the weakest performance is related to IRIB (the average ratings= 2.85). Environmental Protection Agency, as one of the main custodians of municipal solid waste management (with an average ranking 3.65), has weak results among relevant organizations. Finally, one sample T-test proper was evaluated for waste management. So, article 7 of the Law on Waste Management is identified as the most the most suitable criteria for optimal management of waste.
    Keywords: Waste, Urban waste management, Waste's rules, regulations, Organizational functions, Tehran metropolis
  • Arash Rahimi, Reza Borna * Pages 115-128
    The purpose of this study is to locate heavy industry with respect to environmental, physical and underlying factors of Bandar Mahshahr and Bandar Emam Khomeini by using the analytic hierarchy process (AHP) in a GIS environment. In this regard, the specific characteristics of the studied area were conducted to determine. Each of these steps involves determining factors according to the specific conditions of the region, collecting and preparing data, and invoice maps to locate the proper position ultimately. This analytical research was used two types of maps and map plots restriction maps to identify the role of different factors in determining an appropriate location for the establishment of heavy industries. With regard to the importance of integrating information, Model Analytic Hierarchy Process (AHP) was selected and implemented by utilizing EC2000 software and the GIS software was used for modeling and spatial analysis and integration of information to divide the studied area into four parts, poor, average, good and excellent area in terms of the ability to deploy heavy industry. The results show that the suitable land for industrial deployment is 85/34642 acres of studied area that these areas are mainly located in central, western, eastern and southern of Khuzestan province. The main causes of the desirability of these arid areas in relation to the establishment of industries refer to far away from risky areas, the perfectly slope fit and having convenient access to communication networks.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process (AHP), Site selection, Heavy industry, Bandar Mahshahr, Bandar Emam Khomeini, GIS
  • Asadollah Divsalar *, Ghasem Keyannejad Pages 129-140
    Spatial structure of a region, as a system, is the result of an ongoing process of space organization. In this way, the role of internal (climate, topography, land fertility etc.) and external factors (political and administrative factors, access etc.) were studied in the formation and development of the spatial organization of Babol County from 1986 to 2011. So, primary indicators including city and centrality were studied to assess the relationship and differences between urban centers and its seven districts. The findings indicate that the political-official factors have the most prominent role particularly within the past decade. During the last four decades, spatial organization of Babol County has been restructuring from center-periphery to the city area network (11 towns), but most of the activities and services of Babol County (more than 80%) were located in Babol City that represents primary city rule in this county.
    Keywords: Spatial organization, Primary city index, Settlements hierarchy, Hilhorst model, Babol County
  • Masood Safari, Davood Jomeyni * Pages 141-152
    Social sustainability is one of the most important pillars of sustainable development that achieving an acceptable level of it, is considered of the most important goal of all rural development planners and policy makers. The aim of this applied descriptive-analytic study is to check the status of social stability and its indexes and also spatial representation of social stability in rural settlements in Avramanat region, which is located in Kermanshah province. The population under this study is included the all heads of rural households living in 21 villages and 431 district in Avramanat region. Due to the financial constraints and time, researchers have not been able to consider the opinion of all households and by using statistical formulas, the statistical sample was estimated 395 persons. The main research tools to collect the required data were questionnaire and interview. The validity and reliability of questionnaire were confirmed with scientific principles. The results show that the majority of social sustainability indicators in the study area is in an acceptable condition.
    The overall social stability in rural settlements in Avramanat region is higher than the mean of 3.176. Also the results showed that there is a difference among the villages of in Avramanat region in terms of social sustainability. Spatial Distribution of social stability in Avramanat region shows that social stability in the eastern half of the region is better in comparison with its western half. Factor of the Proximity to the border has been effective in poor rural social stability in adjacent to the border in in Avramanat region.
    Keywords: Sustainable development, Social Sustainability, Rural development, Avramanat
  • Mohammad Badsar *, Soheila Fathi, Rohallah Rezaeei, Hossein Shabanali Famii Pages 153-166
    The rural society of Iran as an in transition society has been involved in a lot of changes and transformation as seeing the change values of youth, family transformations and the generational gap in rural communities. Intensity and variation range in different aspects of lifestyle in rural communities to the extent that entering new media lead to move the community from the rural lifestyle to the urban lifestyle. Considering the importance of the issue, the current descriptive study has been conducted to investigate the role of media in developments of rural life style in Zanjan Township by a survey method. The population of this study consisted of all rural residents in Zanjan Township that 250 respondents were selected through utilizing multi-stage cluster sampling. Questionnaire was used to collect the data. The face and content validity of questionnaires was confirmed by a panel of expert (Including; faculty members of Extension, Communication and Rural Development Department in University of Zanjan). The construct validity and reliability of questionnaire were evaluated through confirmatory factor analyses (measurement model). Composite reliability coefficients ranging from 0.906 to 0.929 indicated good internal consistency of the measurement tool. Data analysis was performed using SPSS 20 and AMOS 20softwares. Descriptive findings regarding life style components showed that 44.4 percent of respondents assessed their social health at the high level. Also, results showed that 70 percent of respondents had high level spiritual health. According to the results, the average watching TV among the respondents were about 4 hours and 20 minutes a day. Inferential findings showed a significant negative relationship between media environment and lifestyle. Furthermore, the results confirmed the moderating effects of age groups variable on the relationship between the study variables. So that media environment had a significant negative impact on the lifestyle for respondents with age lower than the average age group, while this effect for respondents in age higher than the average age group is non-significant.
    Keywords: Lifestyle, Spiritual health, Social health, Media, Bandura's social cognitive theory
  • Bahram Emani *, Soheila Bakhtar, Abdoreza Khoshraftar Pages 167-178
    Nowadays, the attitudes toward the sustainable development as a framework to analyze rural settlements have underline value and credit; which have the various dimensions such as economic, social, and environmental ones in which the social sustainability has been one of the principal foundations and ultimate purpose of sustainable development. This mentioned dimension relates to quality of life; furthermore, this social sustainability accompanied with the concepts such as intercommunity, coherence, social justice, life quality, and hope for the future. So according to importance of this issue, present study has been aimed to analyze and evaluate of indicators of social sustainability in rural areas located in northern area of Eslam Abad-e – Gharb. This research stands on the applicable purpose and the descriptive-analytical method. Data used in this research have been collected via library (Note-taking) and questionnaire. The study area includes 23 villages in rural district of northern suburb of Eslamabad-e Gharb County by having 1387 families. The sample valume is estimated around 309 people calculated by Cochran formula. Analysis of the data from the questionnaires was conducted by using electronic decision-making techniques, and it shows that the indicator of social sustainability in studied villages of this research does not have the appropriate distribution. As result, the stability in 3 villages has relatively stable, and in 16 villages has average stability and in 4 villages has relatively instable. Among 10 specific indicator, the indicator of intercommunity has the most effect and the indicator of service satisfaction has the least effect on the social sustainability in the mentioned area.
    Keywords: Rural development, Sustainable development, Social Sustainability, Electer model, Eslam Abad -e- Gharb
  • Mehrangiz Yaghobi, Mohammad Albaset Gorshi Minaabad *, Nasrolahh Molayi Pages 179-188
    In the past, rural residential context was shaped largely as a result of continuous interaction or conflict among rural humans, environment and surroundings such as the use of local building materials appropriate to the climate and water resources compliance (rivers, streams and canals) and residential and commercial functions with a normal and endogenous developmental process. But in recent decades, rural housing model is quickly and rapidly changed because of urbanization and development of tourism activities under the influence of external factors. Tourist villages of Rezvanshar are not excepted from this, so that many changes have been occurred in rural housing. The aim of this present paper is to explain the change of housing pattern due to the interaction between tourists and villagers in the Rezvanshahr for answering this question that whether the new architectural model in the sample is in accordance with the requirements and satisfaction of rural communities? this descriptive-survey study was based on observation, interviews and completing questionnaires that 358 questionnaires were completed by households in the sample villages, 8 questionnaires were completed by state officials and all local administrators. Data were analyzed by t-test .The results of the data indicate that indigenous and traditional architecture is being destroyed and replaced by modern urban architecture. These results indicate that in the method of construction of new housing, strengthens and health components has positive impact on people satisfaction, but culturally, economically and functionally incompatible with the conditions of rural life
    Keywords: Development, Tourism, Housing model, Rural housing, Rezvanshahr
  • Tahereh Nasr * Pages 189-200
    Nominating 2017 as “InternationalYear of Sustainable Tourism for Development” by the United Nations General Assembly shows the significance of paying more attention to the rich heritage of various civilizations and intrinsic values of different cultures. So, the role of tourism in observing the values of different cultures is evident. On the other hand, urban structures are the outcome of different civilizations and nations’ thoughts and ideologies. The structure of Iranian cities is characterized by features that make identity in their physical architecture. Although in the modern age materialistic, quantitative indicators are used to distinguish cities and other types of residential complexes. It should not be disregarded that during the history spiritual, cultural, qualitative factors have played a significant role in defining cities. In the urban structure, semiotics is used frequently to analyze the urban identity. The meaningful use of signs and symbols focuses out attention on semiotics.
    The main objective of this paper is to explain the concept of sustainable tourism in Iran as a strategy for sustainable development. Therefore, this study is a qualitative research in terms of data and used variables. In addition, a descriptive-analytical method was used to investigate the relationship between the research variables. The data were collected through documents and field studies. The independent variable was sustainable tourism and environmental perception was used as the dependent variable. Furthermore, urban semiotics and urban physical identity were considered as a tool for sustainable tourism development. Then the literature in the field was reviewed to develop a model based on sustainable tourism using the proposed tool (semiotics). The results of the study suggested that sustainable tourism development can be realized by reproducing components of physical identity of cities and using urban semiotics.
    Keywords: Sustainable development, Sustainable tourism, Futurology, Physical identity of Iranian city, Urban semiotics
  • Ali Asgar Abdolahi *, Fatemeh Pazand Pages 201-214
    The most important function of green spaces and parks is to cope with the negative effects of industrial development and incorrect application of technology in order to increase the quality of life cities. Green spaces and its effect in the cities is inevitable, so it is not possible to remain sustainable cities without considering green spaces. Hence, a targeted program is required for developing these spaces in the today towns. For this purpose, advanced tools and techniques have been devised for more efficient analysis. One of these tools is decision and planning support systems. The purpose of this study is to develop a strategic plan for locating the neighborhood's parks. Optimal site selection pattern of neighborhood parks in region 2 Zahedan was done by using the SWOT technique, AHP and geographical information systems (GIS). This descriptive- analytical research was provided to classify and analyze data used by models such as SWOT, FUZZY AHP and overlay index (IO). GIS program has been used to creat the database, analyze data and generate maps and weighting of criteria was conducted in the Expert Choice software. The results of prioritize measures show that proximity to residential centers, as sub-index of physical index with relative weight 0.368, and population density, as sub-index of social with relative weight 0.123, have highest priority in site selection neighborhood’s parks. Also, results include strategies and policies of neighborhood parks development in Zahedan and the final map of optimum locations for construction of new neighborhood's parks in region 2 Zahedan.
    Keywords: Strategic planning, SWOT, Park neighborhood, Fuzzy logic, AHP, GIS
  • Soleiman Mohammadi Dost*, Mohammad Ali Khanizadeh, Shahbaz Zilayi Pages 215-230
    Nowadays inefficient and problematic urban tissues are manifested as one of problems of the cities, hence the situation of these tissues should be arranged to achieve efficient and coherent city. In this regard, the present study seeks to recreate sustainable central part of Ahvaz city based on the principles of modernism and smart growth. The needed data of this analytical-descriptive study were collected by two methods of documented-library type (referring to performed plans and researches related to this study topic) and field-survey type (distributing questionnaire, doing interview, observation, etc). Expert Choice as applied software and hierarchical analysis of AHP and SWOT as analysis method were used. Results show that enhancing public green space, organizing, access, housing diversity, architecture diversity and aesthetic are the most important urbanism indices. Furthermore, the results of the hierarchical AHP model showed that three indices of identity, physical quality, organizing access are more important than two other indices from the experts’ viewpoint.
    Keywords: Smart growth, New urbanism, Hierarchical model, Old tissue, Central part of Ahvaz
  • Roghayeh Vedaye Kheiry, Meysam Rezayi * Pages 231-244
    Today, the concept of quality of urban life is considered important in the shadow schools, welfare and social justice. In Iran, Various efforts have been made to raise the quality of urban life. The present study aimed to investigate the factors affecting the quality of life and social justice by mediating role of social justice in Ferdosiyeh neighborhoods’ city. For this purpose, a conceptual framework of quality of life due to the quality of life and social justice were presented. In this research library and field data collection methods were used. The aim of this strategic study is to test hypotheses. Data were collected by using a questionnaire. The study population included all citizens of Ferdosiyeh neighborhoods’ city that 379 samples were selected by using stratified random sampling method to complete questionnaire. Finally, the data were tested and analyzed by using software Spss23 and Amos 2.0 structural equation model. The results showed that all the involved variables have been affected justice and quality of life. Among the three external variables (partnership, trust and performance) variable with the coefficient of 04/1 has a significantly negative impact on justice participation and with the coefficient of 73 / -0 percent has a significant negative impact on quality of life. As well as the citizens trust variable with the coefficient of 52/0 has the greatest impact on the equity. Also, performance variable with the coefficient of 1.16 has the greatest impact on quality of life of citizens in Ferdowsieh the city. Finally, justice as well as the role of endogenous variables with a coefficient of -0.23 has significant negative correlation with quality of life in the Ferdowsieh city.
    Keywords: Quality of life, Social justice, Trust, Ferdosiyeh city
  • Mohammad Ghasemi Seyani, Mehdi Haghi * Pages 245-265
    Over recent decades, the topic of spatial justice is important n terms of determining the extent of urban poverty and informal settlements among geographers and urban planners. Injustice in the distribution of funds and facilities can have irreversible effects on the structure and nature of cities that leaded to imbalance of urban spatial, growth of urban poverty and informal settlements formation..One of the problems of urbanization and urbanism is ignoring the effects of spatial justice in countries.Poor urban areas have factors in terms of socio - economic and physical features that make these areas inactivite and isolate in compare with other urban areas with their informal settlements. This article discuss urban poverty and informal settlements of Nsim Shahr from the perspective of spatial justice. This descriptive-analytical study was used hierarchical analysis of AHP method and GIS program has been used to analyze the distribution and dispersion of poverty from the perspective of spatial justice.The collected data were obtained via the library and field studies, questionnaires and interviews. The results show that Hesarak paeen, Vajih abad, south of Ahmadabad and Kolmeh in terms of various indicators of social, economic and spatial are vulnerable areas of the Nasim shar because of informal settlements and the high growth rate of urban poverty. Ismael Abad discit and downtown core are placed in a better situation.
    Keywords: Justice spatial, Spatial organization, Nasim Shahr, Urban poverty, Informal settlements