فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 25 (بهار 1396)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 25 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/16
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ابوالفضل شاه آبادی*، فریبا مهری تلیابی صفحات 1-14
    با توجه به استقرار 9/25 درصد جمعیت کشور در روستاها و نقش بسزایی که روستاها در تامین امنیت غذایی، تولید مواد اولیه صنایع، افزایش ارزش افزوده و اشتغال و کاهش فقر دارند؛ بررسی مسائل روستاییان از اهمیت والایی برخوردار است. همچنین با توجه به اشتغال بخش اعظم روستاییان در فعالیت های کشاورزی مسلما یکی از کانال های موثر بر کاهش فقر روستایی افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی از طریق افزایش انباشت تحقیق و توسعه داخلی و خارجی است، لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر انباشت هزینه تحقیق و توسعه داخلی و خارجی (سرریز تحقیق و توسعه از کانال واردات) بخش کشاورزی بر فقر مناطق روستایی ایران طی سا ل های 1390-1350 است. این پژوهش دارای رویکردی تحلیلی – توصیفی است و با استفاده از ابزارهای متداول اقتصاد سنجی به تخمین معادله فقر روستایی می پردازد. نتایج نشان می دهد یک درصد افزایش در تاثیر متقابل نسبت سرمایه انسانی به شاغلین با انباشت هزینه تحقیق و توسعه داخلی منجر به کاهشی به میزان 73/1 درصد و یک درصد افزایش در تاثیر متقابل نسبت سرمایه انسانی به شاغلین با انباشت هزینه تحقیق و توسعه خارجی منجر به افزایشی به میزان 36/3 درصد در فقر نسبی مناطق روستایی می گردد. با توجه به جایگاه فعالیت های تحقیق و توسعه و سرمایه انسانی در تحول فناوری و کاهش فقر در مناطق روستایی لازم است از طریق هماهنگی مابین سیاست های کلان اقتصادی شاهد گسترش بازار سرمایه انسانی و ایجاد انگیزه در فعالین بخش خصوصی جهت گسترش بازار تحقیق و توسعه داخلی بوده و همچنین، باید از طریق واردات هدفمند نهاده ها و کالاهای واسطه ای و سرمایه ای بخش کشاورزی و انتخاب صحیح شرکای تجاری، شاهد افزایش جذب سرریز تحقیق و توسعه شرکای تجاری باشیم.
    کلیدواژگان: فقر روستایی، تحقیق و توسعه داخلی، سرریز تحقیق و توسعه، سرمایه انسانی
  • حسن اسماعیل زاده *، رضوان صفرخانی، یعقوب اسماعیل زاده صفحات 15-28
    یکی از مسائل ساختاری نظام مدیریت و برنامه ریزی کشور، مساله تمرکز خدمات در مرکز و ضعف و نارسائی آن در پیرامون است که مسبب مسائل متعددی چون رشد بی عدالتی و افزایش فقر در مناطق مختلف کشور می باشد. هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت خدمات عمومی و نحوه پراکنش آنها در شهرستان های استان همدان است. روش پژوهش مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های مورد نیاز به شیوه کتابخانه ای و اسنادی، و با بررسی 52 متغیر از سالنامه آماری سال 1392 استان همدان به دست آمده است. تحلیل داده ها با استفاده از مدل های تصمیم گیری TOPSIS و KOPRAS، وزن دهی به روش آنتروپی و تکنیک تحلیل خوشه ایانجام گرفته است. نتایج به دست آمده بیانگر عدم تعادل در توزیع خدمات در بین شهرستان های استان همدان می باشد. نظام برنامه ریزی این استان تابعی از برنامه ریزی مرکز- پیرامون است، به گونه ای که اکثر خدمات در مرکز (همدان) واقع شده و هرچه فاصله از مرکز زیاد می شود، سطح خدمات نیز کمتر می شود. یافته ها نشان می دهد که شهرستان همدان با رتبه یک (با ضریب 600/0) و در سطح برخوردار از توسعه، شهرستان ملایر با رتبه 2 (با ضریب 310/0) در سطح نیمه برخوردار، شهرستان های بهار (با ضریب 305/0)، نهاوند (با ضریب 266/0)، کبودرآهنگ (با ضریب 205/0)، تویسرکان (با ضریب 177/0) و رزن (با ضریب 176/0) و با رتبه های 3 تا 7 درسطح محروم، و شهرستان های اسدآباد (با ضریب 138/0) و فامنین (084/0) نیز با رتبه های 8 و 9 در سطح بسیار محروم قرار دارند.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، منطقه، مدل KOPRAS، مدل TOPSIS، همدان
  • محمدعلی فیروزی، شاهرخ زادولی خواجه* صفحات 29-40
    کلانشهر تبریز بزرگ ترین شهر شمال غرب کشور به عنوان یکی از مراکز جذب گردشگر در سطح ملی و بین المللی در کشور ایران است. این شهر با توجه به داشتن آثار تاریخی، فرهنگی و مذهبی فراوان لیکن تاکنون نتوانسته به جایگاه واقعی خود در عرصه ی جذب گردشگران دست یابد. از این رو هدف این تحقیق بررسی نقاط قوت و فرصت های گردشگری این شهر و ارائه ی راهبردهای اجرایی برای توسعه ی آن می باشد. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی با ماهیت کاربردی است که برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه و تشکیل گروه های کانونی و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل استراتژیک SOAR استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش جمعیت شهر تبریز، گردشگران، فروشندگان، هتلداران و مسئولان مرتبط با امور گردشگری (حدود 1500000 نفر) می باشد که حجم نمونه نیز بر اساس فرمول کوکران 384 نفر برآورد شده است. بر اساس نتایج به دست آمده شهر تبریز با وجود آب و هوای مناسب و آثار باستانی و گردشگری فراوان قابلیت تبدیل به یک نمونه ی گردشگری منطقه ای و بین المللی را داراست. همچنین کاهش نرخ بیکاری از 08/12 درصد به 5 درصد؛ افزایش سرانه ی فضای سبز در شهر از 3.5 به 8 مترمربع و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران برای ساخت هتل آپارتمان از نتایج مورد انتظار توسعه ی گردشگری در این شهر می باشد. بدین منظور راهبردهای موثر برای توسعه ی گردشگری این شهر عبارت اند از افزایش فضای سبز و کمپ های گردشگری، نوسازی و بهسازی ناوگان حمل ونقل شهری، ارائه ی تسهیلات بانکی برای بالا بردن کیفیت خدمات و تسهیلات، اخذ و تسهیل صدور ویزا برای گردشگران ورودی از کشورهای دیگر و دستیابی به عوامل موثر بر رضایت گردشگران مخصوصا درک آن ها از ارزش مقصد گردشگری و کیفیت محصولات، خدمات و تجربیات گردشگری در مقایسه با سایر مقصدهای گردشگری.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توسعه ی گردشگری، مدل SOAR، کلانشهر تبریز
  • وکیل حیدری ساربان*، ارسطو یاری حصار صفحات 41-54
    شادی و نشاط ماده اولیه ی تغییر جوامع و اجتماعات شهری و روستایی و تحول و تکامل درونی انسان ها است. در سکونتگاه های انسانی خوشحال و خرسند تولید بهتر، اقتصاد بیشتر و سالم تر خواهد بود و شاد بودن اجتماعات انسانی یکی از عوامل موثر به توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است و باعث توسعه پایدار می شود. هدف کلی این تحقیق بررسی عوامل بهبود نشاط اجتماعی از دیدگاه روستاییان شهرستان اردبیل باشد. روش تحقیق از نوع تحقیقات پیمایشی، توصیفی- تحلیلی به شمار می رود. جهت جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه به روستاییان ساکن در مناطق روستایی شهرستان اردبیل که جامعه آماری تحقیق را شامل می شود؛ مراجعه شد. که در این میان تعداد کل روستاییان شهرستان 123264 برآورد گردید. برای تعیین حجم نمونه روستاییان ساکن در نقاط روستایی شهرستان اردبیل از فرمول کوکران استفاده و در نهایت تعداد حجم نمونه افراد روستایی196 نفر تعیین گردید. افزون بر این برای تعیین روایی محتوای پرسش نامه از نقطه نظرات کارشناسان مختلف نیز استفاده شد. هم چنین برای تعیین پایایی کمی پرسش نامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ و نرم افزار SPSS، استفاده شد. در این تحقیق مقدار آلفای مذکور برای بخش های مختلف پرسش نامه 75/0 الی 78/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی استفاده شد و نتایج این مدل نشان داد که عامل اول با عنوان «مطلوبیت و مقبولیت اجتماعی» با مقدار ویژه (63/3) بیش از 98/25 درصد از کل واریانس را تبیین کرد. عامل دوم با عنوان «نشاط اقتصادی و حاکمیت فضای امیدواری» با مقدار ویژه (73/2) در مجموع (53/19) درصد از واریانس کل را تبیین کرد. عامل سوم با عنوان «بهداشت روانی و ارتقای میزان برخورداری» با مقدار ویژه (36/2) در مجموع (92/16) درصد از کل واریانس را تبیین کرد. عامل چهارم با عنوان «بهزیستی اجتماعی و تعلقات مذهبی» با مقدار ویژه (21/2) در مجموع (79/15) درصد از کل واریانس را تبیین کرد.
    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، توسعه اجتماعی، شادکامی، توسعه روستایی، شهرستان اردبیل
  • سعید امانپور، سعید ملکی، نبی الله حسینی شه پریان* صفحات 55-68
    توزیع فضایی عادلانه امکانات و منابع بین مناطق مختلف شهری و دستیابی برابر شهروندان به آنها مترادف با عدالت اجتماعی است، زیرا عدم توزیع ناعادلانه منجر به ایجاد بحران های اجتماعی و مشکلات پیچیده فضایی و توزیع عادلانه نیز زمینه ساز توسعه متوازن مناطق شهری خواهد شد. بنابراین، پراکنش بهینه و اصولی خدمات و امکانات شهری، منطبق با عدالت اجتماعی، در فرآیند برنامه ریزی شهری از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل پراکنش خدمات شهری با رویکرد عدالت فضایی در سطح مناطق 7 گانه شهر اهواز است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر روش، ترکیبی از روش های توصیفی– تحلیلی است و در گردآوری داده ها از شیوه ی کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. جهت رسیدن به اهداف، 14 شاخص تعیین کننده خدمات عمومی انتخاب شده اند. سپس با استفاده از نظرات کارشناسان اقدام به میزان اهمیت شاخص ها در محیط فازی شد. برای تحلیل و رتبه بندی مناطق شهری از منظر برخورداری از خدمات عمومی از مدل های تصمیم گیری چند معیار شامل تاپسیس فازی و ویکور و برای رسیدن به یک نتیجه ی واحد از تحلیل داده ها در مدل های مختلف، از تکنیک ادغام (میانگین وزن ها، روش بردا و کپ لند) استفاده شده است. تجزیه وتحلیل شاخص ها بیانگر آن است که مناطق 3 و 4 تقریبا در همه مدل های مورد استفاده، برخوردارترین مناطق و مناطق 6 و 7 پایین ترین برخورداری را از خدمات شهری دارند. همچنین یافته ها حاکی از آن است که شاخص های مذهبی، ورزشی و آموزشی در سطح مناطق نسبت به دیگر شاخص ها از تعادل بیشتری برخودار هستند.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، خدمات، تکنیک ادغام، شهر اهواز
  • محمد رحیمی*، فاطمه پازند صفحات 69-82
    با رشد و توسعه شهرنشینی در جوامع در حال توسعه، مشکلات شهرنشینی از قبیل تخریب محیط زیست، آلودگی، کمبود مسکن، کیفیت زندگی و... شرایط دشواری را برای ساکنان شهرها فراهم آورده و سلامت عمومی که از مهم ترین شاخص های کیفیت های زندگی شهری می باشد، به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. برنامه ریزان شهری برای رفع این معضلات در جوامع شهری رویکرد شهر سالم را در راستای تحقق توسعه پایدار شهری مطرح کرده اند، تا از آن طریق وضعیت مطلوب زندگی را برای ساکنان شهرها فراهم سازند. از این رو پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و ارزیابی شاخص های شهر سالم در شهر کرمان پرداخته شده است. ابتدا با استفاده از مطالعات کتابخانه ای شاخص های شهر سالم بر اساس شاخص های معرفی شده از سوی سازمان جهانی بهداشت و تجربه چند کشور و همچنین پژوهش های مشابه انجام شده در ایران در این زمینه استخراج و در قالب پرسشنامه میان ساکنین و کارشناسان سازمان های مرتبط در شهر کرمان توزیع شد. جامعه آماری 384 نفر تخمین زده شد. سپس از نرم افزار آماری- تحلیلی SPSS جهت تجزیه و تحلیل با آماره تی مورد استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد شهر کرمان از دیدگاه ساکنان و کارشناسان از جنبه های سلامتی با سطح معنی داری (0.037)، بهداشت عمومی با سطح معنی داری (0.001)، آسایش (0.01) و زیبایی شهر (0.001) با استانداردهای شهر سالم فاصله دارد و از جنبه امنیت با سطح معنی داری (0.31) به استانداردهای شهر سالم نزدیک است.
    کلیدواژگان: شهر سالم، توسعه پایدار، شاخص های شهر سالم، کرمان
  • علی سلطانی*، سید رضا موسوی، نادر زالی صفحات 83-96
    هدف از اجرای طرح های پدافند غیرعامل کاستن آسیب پذیری تاسیسات و تجهیزات حیاتی و حساس و مهم کشور در شرایط بحرانی ناشی از تهدیدات انسان ساخت است. زیرساخت های حیاتی، بخشی از بنیان های اصلی مناطق صنعتی به شمار می آیند که با آسیب آن ها بیشتر منطقه تحت تاثیر قرار می گیرد. با توجه به این که نسبت قابل توجهی از تامین گاز کشور بر عهده منطقه پارس جنوبی بوده و زیرساخت های حیاتی منطقه، از کانون های جذاب برای تهاجم دشمن به شمار می رود. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی (نوع توسعه ای) بوده و در این مسیر از روش های کتابخانه ای، پرسش نامه (کمی) جهت گردآوری و تحلیل اطلاعات استفاده گردیده و روش تحقیق تحلیلی - ارزیابانه می باشد. برای این منظور تعداد 48 نفر کارشناس به عنوان خبره انتخاب و از مدل پیشنهادی سازمان مدیریت بحران فدرال آمریکا (FEMA) جهت تحلیل ریسک استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، از نظر اهمیت دارایی ها به ترتیب تاسیسات نفت و گاز با 8.86، زیرساخت ارتباطات با 8.64، تاسیسات برق با 6.71 و تاسیسات آب و فاضلاب با 6.45 حائز بیشترین ارزش هستند. همچنین دوازده تهدید مورد ارزیابی قرار گرفت که در این بین احتمال وقوع حملات هوایی و موشکی با 9.21، حملات شیمیایی- میکروبی و هسته ای با 9.17 و تهدیدات زیستی با 8.72 بیشترین احتمال وقوع را دارا هستند. بیشترین آسیب پذیری و ریسک زیرساخت ارتباطات در برابر بمب های الکترومغناطیسی به ترتیب با 9.114 و 688.47، تاسیسات برق در برابر بمب های الکترومغناطیسی و گرافیتی به ترتیب با 8.446 و 407.47، تاسیسات نفت و گاز در برابر تهدیدات بمب گذاری به ترتیب با 8.484 و 655.46، تاسیسات آب و فاضلاب در برابر تهدیدات سایبر تروریسم و زیستی به ترتیب با 8.3 و 466.82 می باشد و در پایان راهکارهای کاهش آسیب پذیری و ریسک بیان شده است.
    کلیدواژگان: ریسک، زیرساخت، تهدید، آسیب پذیری، منطقه پارس یک جنوبی، FEMA
  • احمدعلی خرم بخت* صفحات 97-108
    طی چند دهه اخیر، نظام برنامه ریزی توسعه روستایی از روندی پایدار و منسجم برخوردار نبوده، و فقدان رویکرد سیستمی و جامع و عدم توجه هم زمان به عوامل تاثیرگذار طبیعی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی موجب شکل گیری نظام فضایی نامتعادل در عرصه های روستایی شده است. به این ترتیب، بروز نابرابری موجب ضعف کانون های روستایی و تسریع روند نابودی این سکونتگاه ها شده است. این نابرابری ها و تفاوت های منطقه ای برنامه ریزان را بر آن داشته که فنون و روش هایی را ابداع کنند تا از طریق تعیین درجه توسعه یافتگی و رتبه بندی مناطق بتوانند به شناخت و تحلیل علل یا عوامل نابرابری های منطقه ای دست یابند. در تحقیق حاضر به بررسی وضعیت توزیع فضایی شاخص های توسعه روستایی در شهرستان لارستان پرداخته شده است. هدف از تحقیق آن بوده که نابرابری توسعه منظومه های روستایی این شهرستان مورد ارزیابی قرار گیرد. روش بررسی توصیفی- تحلیلی از نوع تحلیل کمی، و شیوه گردآوری داده ها عبارت است از استفاده از منابع مکتوب، نقشه های معتبر، منابع اینترنتی و سازمان های مرتبط. برای تحلیل کمی داده ها در راستای هدف تحقیق، از مدل تصمیم گیری چند متغیره الکتره به منظور رده بندی منظومه های روستایی استفاده گردید. ضمن پیاده سازی الگوی الکتره، از مدل AHP برای وزن دهی به معیارها در محیط نرم افزار Expert Choice بهره گیری شد. چارچوب تئوریک تحقیق حاضر بر محور نظریه زیست منطقه گرایی قرار داشته و تمامی مراحل تحقیق اعم از منطقه بندی، تعیین معیارها، وزن دهی به معیارها، تنظیم جداول، و تفسیر نتایج و ارائه پیشنهادها بر مبنای نظریه مزبور انجام گرفته است. نتیجه نهایی کاربرد الگوی الکتره نشانگر این واقعیت است که منظومه های روستایی جویم و صحرای باغ با شاخص نهایی 5 در رتبه اول، و منظومه روستایی علی آباد با شاخص نهایی 6- در رتبه ششم قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: لارستان، منظومه روستایی، زیست منطقه، الکتره، نابرابری
  • معصومه جمشیدی *، علیرضا جمشیدی صفحات 109-128
    با توجه به اهمیت اشتغال زنان عشایر در بهبود اقتصاد خانواده، پژوهش حاضر بر آن است تا مطالعه ای کیفی، با هدف واکاوی چالش های اشتغال و درآمد زایی زنان منطقه عشایر زردلان از استان ایلام، را انجام دهد. یکی از اهداف مهم مطالعه حاضر، معرفی نظریه زمینه ای به پژوهش های جغرافیای روستایی است. داده های این مطالعه از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند و بحث گروهی متمرکز و استفاده از اسناد و مدارک گردآوری شده است. در این پژوهش از رویکرد کیفی نظریه زمینه ای و با بهره گیری از روش های کد گذاری باز، محوری و گزینشی، برای تحلیل داده ها استفاده شده است. منطقه مورد مطالعه، روستای زردلان در دهستان هلیلان می باشد. جامعه آماری را کلیه زنان عشایر منطقه مورد مطالعه که در زمینه تولید محصولات لبنی و صنایع دستی فعالیت داشتند، تشکیل می دهد. نمونه ها هدفمند انتخاب شده و بر اساس نمونه گیری نظری تا رسیدن به اشباع تئوریک تعداد 28 نفر انتخاب شدند. داده های گردآوری شده در قالب 49 مفهوم، 7 مقوله عمده و یک مقوله هسته ای کد گذاری و تحلیل شدند. 7 مقوله عمده عبارت اند از: شرایط از تولید تا بازار، مشکلات تولیدی و کاهش سطح تولیدات زنان، وظیفه سنگین زنان عشایر، انزوای جغرافیایی مناطق عشایری، عدم حمایت دولت و مسئولین و تغییر سبک زندگی عشایر و سایرین و گرایش به مصرف تولیدات صنعتی. مقوله هسته ای نیز که سایر مقوله های عمده را پوشش می دهد، مقوله مشکلات تولیدی و کاهش سطح تولیدات زنان است، نظریه زمینه ای حاصله نهایتا در قالب مدلی پارادایمی بر اساس سه بعد شرایط، تعاملات و پیامدها ارائه شده است، علاوه بر این نتایج نشان داد که مشکلات تولیدی و کاهش سطح تولیدات زنان عشایر تعاملی است در مقابل شرایط حاکم بر مناطق عشایری و پیامد منفی تنزل جایگاه اقتصادی زنان عشایر را به دنبال دارد. همچنین، نتایج نشان داد که میانگین سنی زنان مورد مطالعه 32/58 بود. تولیدات این زنان در کل شامل 85 درصد محصولات لبنی و 15 درصد صنایع دستی بود.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان عشایر، مطالعات جغرافیای روستایی، مدل زمینه ای، رویکرد کیفی، شهرستان چرداول
  • حمدالله سجاسی قیداری*، احمد رومیانی، خیرالنسا منصوری صفحات 129-142
    مطالعه و بررسی روابطه شهر و روستا از مهم ترین مباحث در برنامه ریزی های فضایی و منطقه ای می باشد. زیرا جریان های روستا- شهری نشان دهنده پیوندهای روستا- شهری در عرصه فضایی بوده و گویای الگوهای رفتاری شهروندان در تامین نیازها می باشد. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه و پیوندهای روستایی- شهری بر اساس عملکرد جریان های حوزه نفوذ در شهرستان کوهدشت می باشد. نوع تحقیق کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی - تحلیلی و برای گرده آوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری کل جمعیت شهرستان کوهدشت که معادل با 218921 نفر در نظر گرفته است، که 322 پرسشنامه به صورتی تصادفی بین مردم شهرستان توزیع گردیده است. جهت تحلیل و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی، مدل ویکور و نرم افزار GIS بهره گرفته شده است، به طوری که از مدل ویکور برای توسعه یافتگی دهستان ها و نرم افزار GIS در ترسیم جریانات حوزه نفوذ استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که در شهر کوهدشت با توجه به وجود بازارهای عمده فروشی و خرده فروشی، بانک ها و موسسات مالی، ادارات مختلف، وجود مراکز دانشگاهی و امکانات آموزشی و مراکز درمانی عمومی و تخصصی، سهم عمده ای در تامین خدمات به نقاط روستایی در سطح شهرستان دارد. بطوری که حدود 58 درصد پاسخگویان اظهار داشته اند که برای دریافت این خدمات به کوهدشت بصورت روزانه، هفتگی و یا ماهانه مراجعه می کنند و جریاناتی قوی بین نقاط روستایی و نقاط شهری کوهدشت وجود دارد. در سلسله مراتب شبکه ای سطح اول، همه شهرها و مراکز دهستان در دریافت خدمات تابع کانون شهری کوهدشت می باشند. همچنین یافته های مدل ویکور نشان داد که دهستان کوهدشت شمالی با جنوبی هر کدام با میزان 18/0 و 29/0 و دهستانهای خسروآباد و زیرتنگ با میزان 97/0 و 93/0 به ترتیب کمترین و بیشترین رتبه توسعه یافتگی را در محدوده مورد مطالعه به لحاظ برخورداری از امکانات و خدمات توسعه ای دارا می باشند.
    کلیدواژگان: جریانات فضایی، رابطه شهر و روستا، حوزه نفوذ، پیوندهای مکانی، فضایی، خدمات رسانی، کوهدشت
  • علیرضا عبدالله زاده فرد* صفحات 143-154
    گردشگری پایدار رهیافت جامعی است که خواهان رشد بلندمدت صنعت گردشگری بدون اثرات مخرب بر زیست بوم های طبیعی است.گردشگری شهری پایدار دو اصل مهم؛ بازیابی منابع فرهنگی و رشد اقتصادی را دنبال می کند و دستیابی به آن بدون برنامه ریزی امکان پذیر نخواهد بود. شهر شیراز به واسطه غنای فرهنگی و جاذبه های تاریخی طبیعی خود گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. صنایع دستی از جمله پتانسیل هایی است که به واسطه ماهیت خود می تواند اهداف گردشگری شهری پایدار را محقق سازد. هدف از مطالعه حاضر انتخاب مکان بهینه جهت استقرار سایت صنایع دستی در شهر شیراز می باشد. جهت انتخاب معیارهای مناسب برای استقرار سایت در مرحله اول از تجربیات سایر کشورهای پیشگام در زمینه تاسیس شهرک صنایع دستی استفاده گردید. سپس جلسه ای با حضور دستگاه های متولی و ذیربط، استادکاران، صاحبان حرف صنایع دستی، گردشگران و مردم جامعه محلی تشکیل گردید با استفاده از تکنیک دلفی تصمیم گیری براساس نظر شرکت کنندگان در جلسه، 8 معیار (دسترسی، شیب مناسب، مالکیت، کاربری همجوار، تامین تاسیسات زیربنایی، اندازه قطعات، نزدیکی به محورهای تاریخی و طبیعی) جهت انتخاب سایت تعیین گردید. جهت انتخاب سایت های پیشنهادی نیز با در نظر گرفتن مطالب استخراج شده از مبانی نظری و با استفاده از نظر کارشناسان از میان سایت های پیشنهادی، 4 سایت انتخاب گردید. جهت انتخاب سایت بهینه با توجه به معیارهای انتخابی از تکنیک تاپسیس استفاده شده است. براساس نتایج حاصل از این تکنیک سایت هایی که از نزدیکی نسبی به وضعیت ایده آل برخوردارند، برای احداث شهرک و جذب گردشگر در اولویت قرار دارند. سایت شماره 1 (واقع در بلوار گلستان، منطقه 3 شهرداری شیراز) با میزان 0.944= SLi+ نسبت به دیگر سایت ها از شرایط گردشگری بهتری برخوردار است. دلیل این انتخاب را می توان واقع شدن این سایت در محور تاریخی – فرهنگی و محور عرفان شهر شیراز و همچنین نزدیکی به اصلی ترین دروازه ورودی شهر یعنی دروازه قرآن بیان داشت.
    کلیدواژگان: مکان یابی، توسعه گردشگری پایدار، شهرک صنایع دستی، تکنیک دلفی، روش تاپسیس
  • رضا لحمیان* صفحات 155-166
    در پیشگیری از وقوع جرائم شهری طراحی فضاهای شهری از لحاظ مولفه هایی چون کیفیت محیط، آلودگی دیداری، آلودگی محیطی، نور، فرم و آلودگی نمادی نقش تعیین کننده ای دارند. با توجه به این مهم هدف این مقاله سنجش میزان تاثیر کیفیت طراحی و بازطراحی فضاهای شهری شهر بابل در پیشگیری از جرم در این شهر است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی – تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی است که روش آن ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای، میدانی، اسنادی بوده که شامل مشاهده، مصاحبه با پرسش های از پیش تعیین شده و مصاحبه با برخی از اعضای جامعه آماری است. حجم نمونه مقاله عبارت است از 383 نفر از اهالی شهر بابل که در تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل فرضیات پژوهش از نرم افزار SPSS و روش های آماری (آزمون t تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و z فیشر)، استفاده شده است. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که در شهر همبستگی مثبت و معنی دار بین مولفه های کیفیت محیط (0.176)، کیفیت نور (0.183)، فرم (0.181)، با پیشگیری از وقوع جرم و همبستگی منفی و معنی دار بین مولفه آلودگی نمادی (0.219-) و آلودگی محیطی (0.229)، با پیشگیری از وقوع جرم در شهر بابل وجود دارد؛ به عبارت دیگر با بهبود هر کدام از مولفه های کالبدی پیشگیری از وقوع جرم امکان پذیر خواهد شد.
    کلیدواژگان: فضای شهری، بابل، پیشگیری، جرم، طراحی و بازطراحی فضاهای شهری
  • کمال امیدوار، حسن افتخار* صفحات 166-178
    رخدادهای طبیعی از آغاز تا به امروز همواره جزء لاینفک زندگی جوامع بشری می باشد. چنانکه مهندسین و محققان را برآن داشته تا با روش های گوناگون و به کارگیری نرم افزارها جهت پیش بینی و تخمین و ضریب خطر پذیری و...، تجزیه و تحلیل و محاسبه نمایند. یکی از این پدیده ها سیل می باشد که در تمامی پروژه ها و برنامه ریزی توسعه ای در کشور جزء اولویت های ساختاری سیستمی برنامه ریزان و مشاوران مهندسی می باشد. هدف از این پژوهش بررسی بازخورهای ضریب سیل خیزی و توسعه فضائی حوزه مدنی شیراز بر بستر هیدروژئومورفیک آن طی دهه های 1330، 1350، 1360 و1380 می باشد. به همین منظور از عکس های هوایی شهر شیراز طی دهه های مذکور و نقشه های توپوگرافی با مقیاس 50000/1 وهمچنین نقشه های زمین شناسی با مقیاس 100000/1 استفاده شده و سپس با استفاده از نرم افزارهایی چونGIS و Graphers پلات های مربوط به میزان ضریب سیل خیزی بخش های فوق را از طریق فرمول ضریب گراویلیوس محاسبه، ترسیم و سپس تحلیل نموده ایم. نتایج حاصله نشان داد که ضریب سیل خیزی حوضه شیراز مابین 1 تا 9/1 بوده که بیانگر روند متوسط حوضه از لحاظ سیل خیزی است. سپس میزان ضرایب محاسبه شده نیز برای رشد و توسعه ادواری شهر شیراز در قالب حوضه شیراز در دهه های 1330، 1350، 1360 و 1380 به ترتیب مابین 85/1 تا 86/1، 67/1 تا 75/1، 46/1 تا 66/1 و 47/1 تا 67/1 از نظر میزان سیل خیزی بوده که به طور کلی می توان گفت اعم قسمت های توسعه شهری شیراز نسبت به حوضه هیدروژئومورفیک در بخش حداقل از نظر سیل خیزی واقع گردیده است. توسعه ادواری حوزه شیراز البته در برخی مناطق در دهه های 1360 و 1380 به سمت مناطق متوسط تا حداکثر از نظر سیل خیزی پیش روی نیز داشته است.نکته قابل تامل اینکه مناطق یاد شده از لحاظ ضریب سیل خیزی غیرفعال بوده، اما این مناطق به صورت سیبرنتیک از دیگر پارامترهای ژئومورفولوژی منطقه مانند مورفوتکتونیک دارای روند پویا و فعال می باشد.
    کلیدواژگان: سیبرنتیک، هیدروژئومورفیک، حوزه مدنی، شیراز
|
  • Abofazl Shahabadi *, Fariba Mehri Telyani Pages 1-14
    study on rural issues has high importance with regard to the establishment 25/9 percent of the population in the rural areas and important their roles in providing food security, the production of raw materials, increasing added value and employment and reduction of poverty. Also, due to the employment of most rural people in agricultural activities, one of the factors affectingreduction rural poverty is the added value of the agricultural sector by increasing R&D domestic and spillovers. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of the stock of domestic and spillovers research and the development (R&D spillovers from import channel) agricultural sector on poverty in rural areas Iran from 1971 to 2011. This Analytical -Descriptive research applies conventional means to estimate econometric equation rural poverty. The results show that there is one percent increase in the interplay of human capital employed with the accumulation of domestic R & D research and expenditure development is leaded to reduce the amount of 1/73 percent and one percent increase in the interaction of human capital employed with the accumulation of external research and development expenditure is leaded to increase the amount of 3/36 percent in rural relative poverty. Regarding the position of the research and development activities and human capital employed in the technology evolution and reducing the poverty in rural areas, it is necessary to expand human capital through the coordination between macroeconomic policy and motivation in private sector activists to develop market research and development of the agricultural sector. Through import of inputs and intermediate goods in agriculture sector and correct selection trade, we can seee an increase in attraction spillovers research and development trade partners.
    Keywords: Rural poverty, Domestic research, development, R, D Spillover, Human capital
  • Hasan Esmaeilzadeh *, Rezvan Safarkhani, Yaghob Esmaeilzadeh Pages 15-28
    One of the structural problems in management and planning system of Iran is the problem of service centralization at the center and its weakness and insufficiency in the around, which caused different problems such as rise of injustice and increase poverty in the country. The aim of current research is to examine the status of public services and find the best way to distribute them in the counties of Hamadan province. The required data of this descriptive-analytic research are collected via librarian-attributive method and examined 52 variables from statistical yearbook of 2013 in Hamadan province. Analyzing information is done by using KOPRAS and TOPSIS decision-making models; weighting with the method of Entropy, and Cluster analysis technique. The results indicate unbalance in the distribution of services among counties of Hamadan province. The planning system of this province is a function of center-around planning, in such a way that the majority of services are located at the center (Hamadan) and as the distance from the center increases, the level of services will be decreased. The findings show that Hamadan county with score 1 (by factor of 0.600), is in the developed level, Malayer county with score 2(by factor of 0.310), is in the half-developed level, and Nahavand (by factor of 0.266), Tuiserkan (by factor of 0.177), Kabutarahang (by factor of 0.205), Razan (by factor of 0.176), and Bahar (by factor of 0.305) counties with scores 3 to 7, are in the deprived from development level, and Asadabad (by factor of 0.138) and Famenin (by factor of 0.084) with score 8 and 9, are in the more deprived level.
    Keywords: Development, Region, KOPRAS model, TOPSIS model, Hamadan
  • Mohhamd Ali Firoozi, Shahrokh Zadvali Khajeh* Pages 29-40
    Tabriz is the largest city in the North-West of the Iran as a tourist attraction centers in the national and international of the country. The city, according to its historical, cultural and religious potentiality, can not find its real position in the field of tourism. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the strengths and opportunities of tourism in the Tabriz and provide strategies for improving it. The required data of this descriptive - analytical study are collected via interview and formed focal groups and analyzed by SOAR as strategic model. The population of this study were tourists, vendors, hoteliers and officials associated with tourism (1500000) that sample size was estimated based on Cochran formula that were 384 people. Based on the results, Tabriz based on its good weather and plenty of Antiquities and tourism capability has this potentiality to become a regional and international tourism place. The expected results of tourism development in the city can be mentioned to decrease the unemployment rate from 8.12 percent to 5 percent, growth green space from 3.5 to 8 square meters per capita in the city and provide facilities for investors to build hotel. Hence, effective strategies for the development of tourism in the city include increasing green space and tourist camps, rehabilitation and improvement of urban transportation fleet, providing banking facilities in order to achieve tourist satisfication is needed.
    Keywords: Strategic planning, Tourism development, SOAR model, Tabriz Metropolitan
  • Vakil Heidari Sarban *, Arastoo Yari Hesar Pages 41-54
    This paper aims to identify influential factors on social bliss in Ardabil County. From the methodological aspects, this study is descriptive - analytical and practical in terms of nature. The data of this study are collected via library and filed study and the population of this research is all rural people residing in rural areas of Ardabil County. The statistical population consists of 123264, and the sample size is 196 rural people. Face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. Pilot study was performed via 30 questionnaires. The reliability of the questionnaire was obtained 0.878 in the SPSS software. For data analysis, factor analysis model was used and the results of the model shows the most important factors affecting social belives in rural areas, including four compoenet "Desirability and social acceptability”, “Economic vitality and optimism space rule”, “Mental health and "Social welfare and religious affiliation” that variance and cumulative variance sums planned by these four factors is (24.78). At last based on the results analysis, some applied recommendations have been provided.
    Keywords: Social acceptability, Social development, Rural development, Ardabil County
  • Saeid Amanpour, Saeed Maleki, Nabiollah Hosseini Shahparian * Pages 55-68
    Social justice refers to the fair distribution of resources when people can equally access to them. While the unfair distribution results in social crisis and complex spatial problems, the fair distribution leads to the balanced development of urban areas. Therefore, the principled and optimal distribution of facilities and resources is the great significance in urban planning. The aim of this applied research is to investigate the distribution of public services from the spatial justice perspective in 7’s zone of Ahvaz. In the present study, the researcher employed a descriptive-analytic approach and data were collected via library and documentary research from 14 determinative indices of public services. Based on the experts’ points of view, the researcher prioritized indices in the FUZZY model. FTOPSIS and VIKOR models were used for ranking different regions in terms of their use of public services. Afterwards, the researcher employed the triangulation study to obtain a unified result from the data that had been analyzed in different models (i.e., FUZZY, FTOPSIS and VIKOR). The results revealed that public services were widely accessible to the areas of 3 and 4; however, the areas of 6 and 7 had been determined to have the less access to them. The findings also suggest that indicators such as religious, athletic and trainingin in areas are more balanced than the other indicators.
    Keywords: Spatial justice, Public services, Triangulation study, Ahvaz
  • Mohammad Rahimi *, Fatemeh Pazand Pages 69-82
    With the development of urbanization in developing countries, urbanization problems such as environmental degradation, pollution, lack of housing, quality of life, etc., that conditions for public health as the most important indicator of the quality of urban life has significantly been decreased. In order to achieve the goals of sustainable urban development, urban planners have raised healthy city approach in order to provide a favorable condition of life for urban residents. This descriptive-analytical study evaluated indicators of a healthy city in the Kerman city. At first, indicators of healthy city presented by the World Health Organization and the experience of several countries and also similar researches in Iran was extracted via library studies then a questionnaire was distributed among residents and experts organizations related to Kerman. The population was estimated 384 people via Cochran formula. Then, SPSS software to analyze t-test was used. The results show that Kerman from the residents and expert’s perspective from health aspect with a significant level (0.037), Public health with significance level (0.001), comfort (0.01) and the beauty of city (0.001) and the security aspect with significant level (0.31) is close to standards of healthy city. Finally, according to the findings and results of the research, guidelines and recommendations have been offered to achieve a healthy urban in Kerman.
    Keywords: Healthy city, Sustainable development, Indicators of healthy City, Kerman
  • Ali Soltani *, Reza Moosavi, Nader Zali Pages 83-96
    The purpose of passive defense plans is to reduce the vulnerability of critical facilities and equipment, and the country in critical condition due to man-made threats. Critical infrastructure as the main of industrial zones is considered as the main part of the foundations that its damage can be affected the most area.By considering that a significant proportion of the country's gas is supplied by the South Pars zone.the criteria infrastructure of this zone is considered as attractive hub to enemy invasion. This applied research was used the library studies and distributed questionnaire to collect information and Analytical-evaluative method propsed by Federal Emergency Management Agency of America (FEMA) for analyzing the collected data.the results show that in terms of assets, oil and gas installations with 8.86; communications infrastructure with 8.64; power installation with 6.71; and water and wastewater facilities with 6.45 have the most value, respectively. Twelve threats were also assessed that air and missile strikes with 9.21; bacterial-chemicaland nuclear with 9.17; biological threats with 8.72 are most likely to occur, respectively. The Most vulnerability and risk is estimated for communication infrastructure against electromagnetic bombs at 9.114 and 688.47, electrical installations against electromagnetic bombs and graffiti at 8.446 and 407.47, oil and gas facilities against the bomb threat at 8.484 and 655.46; water and wastewater facilities against cyber threats of terrorism and bio at 8.3 and 466.82; respectively. In the end, the vulnerability and risk reduction strategies are expressed.
    Keywords: Regional infrastructure, Passive defense, the South- Pars Industrial zone, Vulnerability of critical facilities
  • Ahmadali Khorrambakht * Pages 97-108
    During the recent decades, rural development planning system has not been a sustainable and coherent process. Lack of a comprehensive systematic approach and lack of a simultaneous attention to the natural, social, cultural and economic factors has led to unbalanced spatial system in rural areas. In this way, inequalities has led to debilitation and accelerating the destruction of rural centers. These inequalities and regional differences have prompted planners to excogitate several techniques to determine the degree of development, rank areas and analysis the causes or factors of regional inequalities. Therefore, in this research, the spatial distribution of rural development indicators in Larestan is studied. The aim of the study is to assess unequal development of Larestan rural systems. Research method is quantitative-descriptive analysis. Data were collected via written references, valid maps, internet, and related organizations. According to the aim of study, Electre model is used for quantitative analysis of data and hierarchical classification of rural systems. Meanwhile performing electre, AHP model is used for weighting the criteria by “Expert Choice”. Bioregionalism is the theoretical framework of all steps of the study including zoning, selection and weighting the criteria, organizing the tables, interpretation of results, and offers. Final result of electre is that Jooyom and Sahraebagh with final index 5 are located in the first rank, and Aliabad with final index -6 is located in the sixth rank
    Keywords: Larestan, Rural system, Bioregion, Electre
  • Masomeh Jamshidi *, Alireza Jamshidi Pages 109-128
    Given the importance of nomad women's employment in improving their household economy, the aim of this qualitative study is to explore the challenges of employment and income for women nomads Chardavol township of Ilam. One of the main purposes of this study is to introduce the Grounded theory to the researches of rural geography. Data have been gathered through documents, semi-structured interviews and focus-group discussions. This study has been used to code techniques including open, axial and selective for analyzing the data. Zrdlan tribal region in the district of Holeilan in the Chardavol Township located in Ilam is the region of the study. The population of this study was all nomad women that were active in producing dairy products and Handicraft. Sample size 28 was purposefully selected on the basis of theoretical saturation sampling. Data collected in the form of 49 concept, 7 major categories and a core category then were analyzed. 7 major categories are: The conditions of production to the market. Production problems and reduce the production of women, heavy duty of tribal women, geographic isolation of tribal areas. Lifestyle of nomads changes because of lack of support from the government and the authorities and and tends to work in industries. The results showed that the mean age of women was 58.32 that 85 percent work in dairy products and 15% in crafts. Furthermore, the results showed that production problems and reduce the output level of tribal women are interactive and responsive to governing conditions in tribal areas that led to declining economic status of tribal women that has negative consequences.
    Keywords: Nomad women's employment, Rural geography studies, Grounded Theory, Qualitative approach, Chardavol township
  • Hamdollah Sojasi Qeidari *, Ahmad Roumiani, Kherolnsa Mansouri Pages 129-142
    Studying and examination of connection between urban and rural areas is one of the most aspects of spatial and regional planning. Since, the rural - urban flows are indicative of rural-urban connection in spacial arena and representative of the citizens’ behavioral patterns in meeting the needs. Accordingly, the aim of this study is to investigate the relationship and connection between rural and urban areas based on the function of sphere of influence in Kouhdasht township.The data of this descriptive-analytical study have been collected via field and library study and distribution of questionnaire. Population of the study consists of the entire citizens of Kouhdasht township equivalent to 281921 Persons and 322 questionnaires were distributed randomly among them. Data analysis has been done by using descriptive statistics, VIKOR model and GIS software; VIKOR model is for rural district development, and GIS software is for mapping the sphere of influence. Based on the results, regarding the wholesale and retail markets; banks and financial institutions; offices, academic centers and educational facilities; and public and professional health centers, there is a major contribution on the part of Kouhdasht in providing services to rural areas located in this city. Consequently, 0/58 of the respondents stated that for receiving these services, they attend daily, weekly or monthly in Kouhdasht city and there are strong flows between rural and urban areas. In the network hierarchy of the first level, all towns and village centers are dependent on Kouhdasht city. In addition, based on the findings of VIKOR model, it was shown that the Northern District and the Southern District of Kouhdasht with 0/18 and 0/19 and Khosroabad and Zertang with 0/93 and 0/79 are on the lowest and the highest-ranking based on availability to facilities and development services, respectively.
    Keywords: Spatial flows, Rural-urban relationship, Sphere of influence, Spacial linkages, Kouhdasht city
  • Alireza Abdolahzade Fard * Pages 143-154
    The sustainable tourism strategy is a comprehensive approach that demands tourism industry long time growth without destructive effects on ecosystems. Sustainable urban tourism follows two main principles: retrieval of cultural sources and economic growth. It is necessary to mention that planning isn’t ignorable for achieving it. Every year, Shiraz city -because of its cultural richness and natural- historical attraction – attracts lots of tourists. Using region potentials is one of the methods for absorbing tourists and economic growth. Handicraft because of its potentiality can fulfill the sustainable urban tourism goals. Selecting the optimum site for deployment of crafts in Shiraz city is the first and the most important aim of this research. Firstly for choosing suitable criteria's establishment, the experience of other countries as pioneer in establishing crafts’ site were used. Then, a meeting was made with the owners, craftsmen, crafts professionals, tourists and the local community. Based on participant's ideas, 8 criteria (access, sutible slope, ownership, land use, installation, parcel size and proximity to historical and natural axes) were determined for site selection. At last, 4 sites were selected among the proposed sites based on the mentioned criteria via Topsis method. Based on results, the four selected sites have the relative closeness to the ideal status for town construction and tourist attraction. The first Site (located in Golestan boulevard, the 3rd region of Shiraz municipality) with SLi= 0.944 compared with the others has better tourism situation. The main reasons of this site selection are Locating in historical- cultural axe, Shiraz's Erfan axe, and also closeness to the main entrance of shiraz- Quran.
    Keywords: Site selection, Sustainable tourism development, Handicraft town, Delphi technique, Topsis method
  • Reza Lahmian * Pages 155-166
    In prevention of urban crime design in terms of factors such as environmental quality, visual pollution, environmental pollution, light, form and symbol of contamination are very important. The purpose of this study is to measure effects of quality design and redesign Babol urban spaces in crime prevention. This descriptive - analytical study is practical. This research is based on library, field documentary, descriptive and analytical that is done by observation and interviews with preset questions and interviews with some of the population. The sample size article consists of 383 residents of the city of Babol that in the determination of sample size used Cochran formula. In order to analyze the collected data SPSS software and statistical methods (one-sample t test, Pearson correlation coefficient and Fisher z) was used. T-test one sample showed that there is a positive and significant correlation among the components of environmental quality (0.176), quality of light (0.183), form (0.181), the prevention of crime and a significant negative correlation between the components of pollution symbol (-0.219) and environmental pollution (0.229), and the prevention of crime in the city of Babol. In other words, crime prevention is possible by improving each physical component.
    Keywords: Urban space, Babol, Prevention, Crime, Design, redesign of urban spaces
  • Kamal Omidvar, Hasan Eftekhar * Pages 166-178
    Natural events from the beginning to the present day is always an integral part of human life. So, engineers and researchers use various methods and softwares to predict and estimate the risk factors by analyzinge and calculating. Flood is one of the phenomena that is considerd as the top priority in all projects and planning system among engineer consultants. The aim of this study is to consider the spatial development of the areas most prone to shiraz civilization in context of Hydrogeomorphic during the decades 1951, 1971, 1981 and 2001. Therefore, aerial photographs and topographic maps with a scale of the city decades 1/50000 as well as geological maps with a scale 1/100000 were used. Then, the plots related to flood index by softwares such as GIS and Graphers are calculated and analyzed by Gravelius coefficient formula for drawing. The results showed that the flood basin of Shiraz is 1 to 1.9 which indicates the average area of the flood. Then the coefficients calculated for growth and development in the basin cyclical city of Shiraz in the decades 1951, 1971, 1981 and 2001, respectively, between 1/85 to 1/86, 1/67 and 1/75, 1/46, 1/66 and 1/47 to 1/67 in terms of flooding. Generally, it can be mentioned that urban development section of Shiraz in relation to Hydrogeomorphic is located in the flood path. Cyclical development of Shiraz in some regions in the decades of 1981 and 2001 has been improved in flood path from average to maximum. The interesting point is that the index flood was inactive, but these areas in term geomorphology parameter have been progressed dynamicly and actively such as Morphotectonic region .
    Keywords: Cyber netics_Hydrogeomorphic_Civil a rea_Shiraz