فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 28 (زمستان 1396)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 28 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/23
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • جعفر رحمانی شمسی، فاطمه آسایش*، علی دولتی صفحات 1-12
    در سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404، ارتقای نسبی سطح تولید ناخالص داخلی به عنوان یکی از ویژگی های مهم این سند با هدف دست یافتن به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در بین کشورهای منطقه طراحی گردیده است. در این مقاله با استفاده از روش خوشه بندی، جایگاه ایران در بین کشورهای عضو منطقه سند چشم انداز از حیث تولید ناخالص داخلی سرانه و روند تغییرات این شاخص طی دوره زمانی 25 ساله 2014-1990 مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش، از تکنیک تحلیل مولفه های مستقل به عنوان یک پیش پردازش جهت جداسازی دقیق تر سری ها استفاده گردیده است. نتایج خوشه بندی کشورها از نظر میزان تولید ناخالص سرانه و با استفاده از نرم افزارهای Matlab و SPSS نشان می دهد در سال 2014 کشور ایران از حیث این شاخص در بین 23 کشور مورد مطالعه رتبه سیزدهم را دارا بوده و با کشورهای اردن، عراق، ارمنستان، گرجستان، سودان، ازبکستان، سوریه، یمن، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، لبنان، ترکیه، آذربایجان، ترکمنستان، قزاقستان در یک خوشه قرار گرفته است. همچنین، نتایج خوشه بندی بر اساس روند سری زمانی میزان تولید ناخالص سرانه نشان می دهد که این کشورها از حیث شکل روند تغییراتشان در نه خوشه جداگانه جای گرفته اند و کشور ایران از منظر شکل این روند با کشورهای پاکستان، عربستان سعودی، بحرین و ترکیه در یک خوشه قرار گرفته است. با توجه به فاصله ای که ایران از نظر شاخص میزان تولید ناخالص سرانه با کشورهایی مانند قطر، امارات، کویت، بحرین، عربستان و عمان دارد، نیاز به رشد بسیار سریع تری در سال های گذشته داشته که نتایج خوشه بندی روند سری های زمانی نشان می دهد، این امر محقق نشده است. برای رسیدن به اهداف سند چشم انداز بایستی سیاست های اقتصادی به گونه ای باشد که در الگوی این روند در سال های باقی مانده تغییرات مثبت قابل ملاحظه ای مشاهده گردد تا بتوان تفاوت با سایر کشورها را کم تر نموده و در ادامه راه تا پایان دوره سند چشم انداز، جایگاه اول منطقه را به دست آورد.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی سرانه، سند چشم انداز ج، ا، ا، روش ICA، خوشه بندی سری های زمانی
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • محمدنبی شهیکی تاش، کاملیا رودینی* صفحات 13-24
    تمرکز جغرافیایی به عنوان یکی از معیارهای ارزیابی عدم تعادل منطقه ای معرفی شده است که نحوه توزیع صنایع را از لحاظ جغرافیایی در میان مناطق مختلف در نظر می گیرد و میزان یکنواختی و تجانس توزیع فعالیت های اقتصادی بین مناطق را مورد ارزیابی قرار می دهد. تمرکز فعالیت های صنعتی در چند استان کشور و توزیع نامتوازن آن ها در پهنه ی سرزمین به یکی از مهم ترین چالش های فراروی سیاست گذاران کشور تبدیل شده است. در این راستا هدف پژوهش حاضر سنجش ضریب تمرکز منطقه ای و نابرابری فضایی صنایع کارخانه ای در استان های ایران می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و روش انجام تحقیق به صورت تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی می باشد، جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از شاخص الیسون و گلیسر (EG)، شاخص ضریب جینی و شاخص صرفه جویی ناشی از مقیاس، برای اندازه گیری میزان تمرکز فضایی صنایع استفاده شده است. نتایج شاخص EG نشان می دهد که بالاترین تمرکز شدید مربوط به صنعت، انتشار، چاپ و تکثیر رسانه های ضبط شده (1.5)، کمترین میزان تمرکز متوسط مربوط به ساخت سایر محصولات کانی غیرفلزی (0.04) می باشد. با توجه به نتایج بدست آمده علت این تمرکز جغرافیایی مزیت های طبیعی و قابلیت سودآوری صنعت مورد بررسی می باشد. همچنین نتایج بدست آمده از محاسبه شاخص ضریب جینی نشانگر آن است که بیش ترین تمرکز جغرافیایی مربوط به ساخت محصولات از توتون و تنباکو (0.95) و کمترین تمرکز مربوط به ساخت سایر محصولات کانی غیرفلزی (0.40) می باشد. بر اساس نتایج محاسبه شاخص صرفه جویی ناشی از مقیاس مشخص شد که بیش ترین صرفه اکثر صنایع در استان های تهران، البرز، کرمان است. همچنین بالاترین صرفه مقیاس در صنعت ساخت محصولات کانی غیرفلزی و کمترین صرفه مقیاس مربوط به صنعت ساخت مواد شیمیایی است. از مهم ترین یافته های کمی تحقیق می توان به این موارد اشاره نمود: بالاترین تمرکز شدید مربوط به صنعت، انتشار، چاپ و تکثیر رسانه های ضبط شده و همچنین بیش ترین تمرکز جغرافیایی مربوط به ساخت محصولات از توتون و تنباکو است. از مهم ترین یافته های کیفی؛ بالاترین صرفه صنعت ساخت محصولات از توتون در استان گیلان، ساخت کاغذ در البرز و صنعت انتشار، چاپ در تهران، ساخت کک، فرآورده های حاصل از تصفیه نفت در هرمزگان، ساخت مواد شیمیایی در بوشهر، ساخت کانی غیرفلزی در کرمان و ساخت فلزات در کرمان و ساخت محصولات فلزی فابریکی در مرکزی، ساخت ماشین آلات دفتری در هرمزگان، ساخت ماشین آلات و دستگا ه های برقی در زنجان، ساخت رادیو و تلویزیون در البرز، ساخت تجهیزات حمل و نقل در بوشهر، و بازیافت در تهران می باشد. در نهایت بررسی های این تحقیق بیانگر این مطلب است که توزیع فعالیت های صنعتی در استان های کشور مناسب نمی باشد.
    کلیدواژگان: تمرکز منطقه ای، نابرابری فضایی، صنایع کارخانه ای، ضریب جینی، شاخص صرفه مقیاس، شاخص EG
  • مقاله پژوهشی
  • عطا غفاری گیلانده، بهزاد پادروندی *، وکیل حیدری ساربان، رضا هاشمی معصوم آباد صفحات 25-38
    شناخت و بررسی امکانات و توانایی ها و در پی آن تعیین سطوح توسعه یافتگی نواحی روستایی نخستین گام در فرایند برنامه ریزی و توسعه چنین نواحی به شمار می رود. در فرایند برنامه ریزی و توسعه نواحی روستایی شناخت نواحی از لحاظ وضع موجود و سطح توسعه یافتگی، بررسی تفاوت های محلی و ناحیه ای در زمینه توسعه، تبیین عوامل موثر در توسعه و نهایتا تلاش برای حل مسائل و مشکلات و تامین نیازها در راستای تعدیل نابرابری ها موجود از اهمیت خاصی برخوردار است. لزوم شناسایی نواحی و روستاهای محروم به منظور برنامه ریزی جهت تخصیص بهینه امکانات و خدمات، در جهت کاهش و یا رفع فقر، محرومیت و نابرابری های ناحیه ای برای رسیدن به توسعه (پایدار) امری ضروری است. در پژوهش حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش ، VIKORو مدل پرسکات آلن به وضعیت برخورداری سکونتگاه های روستایی استان اردبیل (به عنوان جامعه آماری تحقیق) نماگرهای آموزشی، بهداشتی- درمانی، ارتباطات و حمل و نقل، بازرگانی و خدمات و سیاسی – اداری مورد بررسی قرار گرفته است. در مجموع نماگرهای توسعه بعد از قالب بندی در مدل پرسکات آلن نشان می دهد: سکونتگاه های روستایی شهرستان اردبیل در سطح توسعه یافته (/81 < Fi ≤1)، شهرستان مغان در سطح نسبتا توسعه یافته (/61 < Fi ≤ /80)، شهرستان های نیر، پارس آباد، خلخال، نمین، موثر و مشکین شهر در سطح در حال توسعه (/41 < Fi ≤ /60) و شهرستان های سرعین و بیله سوار در سطح نسبتا در حال توسعه (/21 < Fi ≤ /40) می باشند. در برآیند تحلیل شکاف توسعه، باید به بازتاب عواملی از جمله ساختار مدیریتی متمرکز، عوامل محیطی، نارسایی های نظام برنامه ریزی فضایی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل چند معیاره، توسعه یافتگی، محرومیت، نابرابری، روستاهای اردبیل
  • عباس علی پور، سید مصطفی هاشمی، ابراهیم خلیفه*، ابولفضل مرادی صفحات 39-50
    استان کرمان از جمعیت بالای جوان، وسعت قابل توجه و زمین های حاصلخیز به ویژه در حوزه جنوبی، منابع زیرزمینی غنی و ارزشمند و قابلیت ها و جاذبه های متنوع گردشگری برخوردار می باشد. با این وجود، معضلات متعدد اجتماعی– فرهنگی، اقتصادی و کالبدی- فضایی و توسعه ناپایدار (به خصوص در مناطق کویری و بیابانی) به عنوان چالشی اساسی فراروی مدیران و برنامه ریزان ملی، منطقه ای و محلی می باشد. این پژوهش با هدف اولویت بندی شاخص های موثر در شناسایی منابع و ظرفیت های گردشگری در مناطق کویری و بیایانی از دیدگاه صاحب نظران، و نیز سنجش سطح پایداری اجتماعی شهرستان ها در منطقه مورد مطالعه صورت پذیرفته و با توجه به ماهیت آن، از نوع کاربردی بوده و روش به صورت اکتشافی و توصیفی- تحلیلی است. برای گردآوری داده های موردنیاز از روش اسنادی یا کتابخانه ای و نیز میدانی (تکمیل پرسشنامه توسط متخصصان) استفاده شده و تحلیل داده ها به صورت کمی (آزمون آماری T تک نمونه ای، روش های رتبه بندی شامل: عکس پذیری رتبه ای و روش مبتنی بر توان رتبه ای و روش جمع رتبه ای،AHP، و تاپسیس) و کیفی (استدلال عقلانی) بوده و جهت ترسیم نقشه از Gis بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهدکه، براساس نظرات متخصصان (مبتنی بر روش های رتبه بندی)، شاخص های موثر در شناسایی منابع و ظرفیت های گردشگری در مناطق کویری و بیابانی به ترتیب طبیعت گردی، فرهنگی– تاریخی، شهری و مبتنی بر رویدادها رتبه های اول تا چهارم را داشته اند و سایر شاخص ها در رتبه های بعدی قرار گرفته اند. از نظر شاخص جمعیت شناسی، تنها 7 شهرستان کرمان، رفسنجان، بافت، بم، جیرفت، سیرجان و زرند مهاجرپذیر بوده و 16 شهرستان دیگر مهاجرفرست بوده اند. نتایج حاصله از این بررسی نشان می دهد که، غالب مناطقی که با روند کاهش جمعیتی، مهاجرفرستی و سطح پایین پایداری اجتماعی مواجه بوده اند (مانند: راور، کهنوج، رودبارجنوب، فهرج، ریگان و...) در بخش کویری و بیابانی استان استقرار یافته اند؛ این امر در حالی است که مناطق مزبور دارای جاذبه ها و قابلیت های بالای گردشگری (به ویژه در زمینه طبیعی) هستند؛ به نحوی که شناسایی این گونه ظرفیت ها و بهره گیری از آنها می تواند به طور کاملا مستقیمی در رفع مشکلات اجتماعی و اقتصادی این مناطق موثر بوده و زمینه های رشد و ارتقاء وضعیت درآمدی و معیشتی و استقرار پایدار جمعیت آنها را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه پایدار، توسعه پایدار اجتماعی، استان کرمان
  • میرنجف موسوی* صفحات 51-64
    الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت با رویکرد منطقهای، چارچوبی برای تعیین مسیر حرکت اقتصاد مناطق کشور، همراستا با جهت گیری اسلامی- ملی پیشرفت است. مبنای این الگو، نظریه عدالت اقتصادی منطقهای و معیارهای کلی آن، تحقق عدالت توزیعی و تخصیصی در سطوح منطقهای و بینمنطقهای است. هدف پژوهش حاضر تدوین سناریوهای موثر بر پیشرفت اسلامی ایرانی با رویکرد برنامه ریزی منطقه ای (آذربایجان غربی) است. نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای و روش بررسی آن با توجه به روش های جدید آینده پژوهی، پیمایش نظرات متخصصان (در چند مرحله) در قالب پرسشنامه (به صورت ماتریس اثرات متقابل) است. برای تجزیه و تحلیل نتایج تحقیق از نرم افزارهای میک مک و سناریو ویزارد استفاده شده است. عوامل کلیدی موثر بر پیشرفت اسلامی- ایرانی با استفاده از نرم افزار میک مک [1] مشخص شد و برای هرکدام از عوامل کلیدی چند عدم قطعیت در نظر گرفته شد و در نهایت سناریوهای مهم تاثیرگذار در پیشرفت آینده استان با استفاده از نرم افزار سناریو ویزارد[2] تدوین شد. با توجه به نتایج نرم افزار میک مک 8 عامل کلیدی تاثیرگذار شناسایی شدند. نتایج مستخرج از سناریو ویزارد 8 سناریو با سازگاری قوی، 124 سناریو با سازگاری ضعیف و 121 سناریوی ناسازگار بود. از بین سناریوهای محتمل سناریوی شماره 8 بهترین وضعیت ها را برای آینده پیشرفت اسلامی- ایرانی استان در بر دارد. سناریوهای شماره 7، 6، 5 سناریوهایی هستند که بیشتر روند موجود را برای آینده استان در نظر گرفته اند و در نهایت سناریوهای شماره 4، 2، 1، 3 سناریوهایی هستند که شامل وضعیت های نسبتا بحرانی و بحرانی هستند.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، آذربایجان غربی، توسعه منطقه ای، آینده پژوهی، عدم قطعیت
  • سید محمدرضا خسروی، مجید شمس*، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 65-80
    امروزه رشد شتابان شهرنشینی، توزیع فضایی جمعیت را در پهنه سرزمین نامتوازن نموده است. تمرکز امکانات و خدمات در کلانشهرها و عدم رشد متوازن شهرهای متوسط و کوچک باعث نابرابری جمعیتی در پهنه سرزمین و اختلاف سطح طبقاتی در جوامع شده است. همچنین به نظر می رسد توزیع جمعیت در شهرها بر پایه قاعده رتبه اندازه، از خط نرمال فاصله معناداری داشته و بر مدل دیفرانسیل شهری مطابقت ندارد. این پژوهش به دنبال تطبیق مدل دیفرانسیل شهری و قاعده رتبه اندازه در شبکه شهری استان همدان با هدف ارائه راهکارهایی جهت ایجاد نظام سلسله مراتبی متوازن با تاکید بر شهرهای کوچکی است که به تازگی نقش شهر به آنها داده شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و ماهیتی توصیفی تحلیلی بوده که از شاخص چهار شهر مهتا و فرآیند بلوغ شبکه شهری گی یر در فرآیند تحلیل بهره برده است و مطالعات برپایه اطلاعات 6 دوره سرشماری عمومی نفوس و مسکن منتهی به سال 1390 و 30 شهر استان همدان انجام شده است. نتایج حاکی از ضعف شهرهای کوچک، میانی و فاصله زیاد نخست شهر با خط نرمال در قاعده رتبه اندازه است همچنین نقاط شهری در مراحل ابتدایی رشد شهرهای میانی متوقف شده اند به گونه ای که ضعف شهرهای میانی چه از نظر تعداد چه از نظر جمعیت باعث کثرت شهرهای کوچک شده است. از طرفی بررسی جمعیت پذیری شهرهای استان و فراوانی آنها طی 50 سال اخیر نشان می دهد تبدیل روستاها به شهرهای کوچک در استان همدان سیاستی ناکارآمد بوده است زیرا طبق مدل دیفرانسیل شهری ابتدا باید به تقویت شهرهای میانی پرداخته شود سپس سیاست های توسعه شهرهای کوچک در دستور کار قرار گیرند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی جمعیت، سلسله مراتب شهری، قاعده رتبه اندازه، دیفرانسیل شهری، استان همدان
  • هوشنگ سرور*، رحیم سرور، سولماز سرباز گلی صفحات 81-94
    مبحث اشتغال و به طور کلی نوع فعالیت نیروی انسانی در بخش های مختلف از موضوعات مهم جغرافیای اقتصادی می باشد. در اقتصاد ایران اشتغال از دغدغه های اصلی سیاست گذاران اقتصادی است و همچنین بخش های اقتصادی از ارکان توسعه هر منطقه محسوب می شود. لازمه ی تدوین یک برنامه مناسب برای اشتغال زایی و توسعه پایدار منطقه، شناخت دقیق از استعدادها و توان های بالقوه بخش ها و چگونگی ترکیب آن در مناطق می باشد، تا بر اساس این شناخت برنامه ریزی و اشتغال زایی متوازن و متعادلی در هریک از بخش ها و مناطق ایجاد شود. این تحقیق بصورت توصیفی و تحلیلی به مطالعه وضعیت اشتغال بخش ها و گروه های عمده فعالیت های اقتصادی در مراکز شهرستان های استان اردبیل طی سال های 90-1385 پرداخته است. مدل های مورد استفاده در این تحقیق، مدل تغییر سهم با هدف تعیین ضریب رشد و پیش بینی وضعیت اشتغال بخش های اقتصادی هر یک از شهرستان ها، مدل ضریب مکانی برای تعیین وضعیت هر یک از بخش های اقتصادی از نظر صادرات و واردات و همچنین محاسبه نرخ بیکاری می باشد. نتایج حاصله نشان دهنده وجود عدم تعادل بین بخش های سه گانه اقتصادی می باشد. بطوری که بخش خدمات در استان بصورت فزاینده رشد نموده و بر بخش های دیگر مسلط شده است. نرخ بیکاری در استان در سال 1385 (84/12) درصد و در سال1390 به (92/16) درصد افزایش یافته است. نرخ رشد در کل اقتصاد مرجع (اردبیل) برابر 09/0 می باشد. در بین بخش های اقتصادی استان طی سال های90-1385 بخش کشاورزی مثبت و دارای صعود بوده است. همچنین در طی سال های 90-1385 در استان بخش کشاورزی صادرکننده کالا، و جزء فعالیت های پایه ای و بخش خدمات و صنعت واردکننده کالا و جزء فعالیت غیرپایه ای محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: اشتغال، استان اردبیل، مدل تغییر سهم، ضریب مکانی
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • میلاد همافر، محمدرضا پورجعفر* صفحات 95-106
    امروزه توسعه چندمرکزی به عنوان یکی از راهبردهای اصلی برنامه ریزی فضایی در تمامی مقیاس ها مدنظر است، علی رغم گذشت بیش از سه دهه از طرح مقوله ی چندمرکزی، مفهوم، مقیاس و ابعاد آن به درستی تبیین نگردیده است. ابهامات و برداشت های مختلف از مفهوم چندمرکزی، اتخاذ این رویکرد را به عنوان چشم انداز مطلوب فضایی آینده شهرها دشوارتر می نماید. هدف محوری پژوهش حاضرتدقیق مفهوم چندمرکزی و ارائه ی مدلی جامع برای سنجش میزان چندمرکزیت برمبنای مفهوم شبکه است. نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق ترکیبی است، جامعه آماری مشتمل بر شهرستان های استان تهران است و باتوجه به هدف پژوهش،اطلاعات کل شهرستان های استان تهران در نمونه لحاظ گردیده است لذا حجم نمونه کل جامعه ی آماری را پوشش می دهد. اطلاعات مورد نیاز با بهره گیری از کتب، مقالات و پژوهش های مرتبط با موضوع پژوهش وداده های سالنامه ی آماری شهر تهران و سرشماری عمومی نفوس و مسکن در بازه ی زمانی دو سرشماری 1385 تا 1390 فراهم شد، لذا روش جمع آوری اطلاعات اسنادی است. در بخش کمی پژوهش، داده های آماری براساس شاخص های پژوهش و با کمک ابزار تحلیل آماریSPSS به نتایج کمی و قابل مقایسه تبدیل شده است. سپس براساس نتاج کمی و با کمک مدل ویکور VIKOR)) شهرستان ها از حیث قابلیت مرکزیت رتبه بندی شده اند. آزمون مدل پیشنهادی در منطقه ی کلان شهری تهران ضمن تایید کارآیی مدل از حیث محتوایی، تناسب داده های مورد نیاز مدل با اطلاعات آماری ایران و قابلیت کاربرد مدل را برای سایر مناطق کلان شهری نشان می دهد. کاربست مدل پیشنهادی در استان تهران، شهرستان های دماوند، پاکدشت و قدس را به ترتیب با امتیاز نهایی 95/0، 84/0 و78/0 به عنوان زیرمراکز درحال تبلور منطقه ی کلان شهری تهران تعیین نمود.
    کلیدواژگان: آرایش فضایی، آرایش چندمرکزی، مراکز فرعی، منطقه کلان شهری تهران
  • مقاله پژوهشی
  • علی اصغر عبدالهی * صفحات 107-120
    با بروز ضایعات زیست محیطی و کاهش سطح عمومی زندگی مردم به ویژه در جوامع شهری طی یکی دو دهه گذشته، رهیافت پایداری شهری به عنوان موضوع روز دهه آخر قرن 20 از سوی سازمان ملل مطرح شد و به عنوان دستور کار قرن 21 در سطوح بین المللی، منطقه ای و محلی تعیین گردید. هدف کلی تحقیق حاضر؛ ارزیابی شاخص های پایداری شهری در شهر کرمان با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه می باشد. روش شناسی تحقیق توصیفی – تحلیلی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS و تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه (ANP،Topsis،Saw) می باشد. براساس یافته های به دست آمده از تکنیک ANP، معیارهای اقتصادی با 254/0، زیربنایی با 251/0، اجتماعی با 162/0، زیستی با 125/0 و معیار کالبدی با 35/0 به ترتیب بالاترین مقادیر را از نظر سطوح پایداری به خود اختصاص داده اند. بر همین اساس منطقه 2 با 491/0، منطقه 1 با 302/0، منطقه 4 با 213/0 و در نهایت منطقه 3 با 211/0 اولویت های اول تا چهارم را به خود اختصاص داده اند. نتایج به دست آمده از تکنین SAW نیز بیانگر این مهم می باشدکه از بین معیارهای موثر در سطوح پایداری شهر کرمان، معیار زیستی با 26/0 ، اجتماعی و کالبدی با 23/0، اقتصادی با 18/0 و زیربنایی با 07/0 به ترتیب بیشترین وزن را به خود اختصاص داده اند و منطقه 2 با 73/0، منطقه 1 با 63/0، منطقه 3 با 55/0 و منطقه 4 با 53/0 به ترتیب اولویت های اول تا چهارم را به خود اختصاص داده اند. در ادامه یافته های تحقیق، نتایج به دست آمده از تکنیک Topsis نشان می دهد که منطقه 1 با 783/0، منطقه 4 با 743/0، منطقه 2 با 591/0 و منطقه 3 با 170/0 به ترتیب اولویت های اول تا چهارم را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: شاخص های پایداری شهری، توسعه پایدار شهری، شهر پایدار، ANP، Topsis، Saw، کرمان
  • محسن شاطریان*، یونس غلامی، مریم کیانی صفحات 121-134
    تصویر ذهنی یکی از عوامل کلیدی در فهم حمایت برای توسعه صنعت گردشگری است، به این ترتیب، این یک فرصت است که بتوان ادراک ساکنان را از اثرات و تغییرات ایجاد شده توسط گردشگران شناسایی کرد، از طرف دیگر تبلور یافتن گردشگری به عنوان یک نیاز ، تبدیل شدن به بزرگ ترین صنعت خدماتی دنیا و تخصصی شدن گردشگری این فرصت را فراهم کرده تا هر مقصدی جهت بهره جستن از منافع حاصل از گردشگری امیدوار کننده باشد. اما مسلما این کار بدون شناسایی عوامل تاثیرگذار، برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک امکان پذیر نخواهد بود. بر این اساس پژوهش حاضر سعی دارد با توجه به قابلیت های شهر آران و بیدگل درزمینه گردشگری، به بررسی تصویر ذهنی ساکنان محلی و اثرات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیط زیست در توسعه ی گردشگری بپردازد. روش بررسی در تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی و پیمایشی است. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه می باشد. جامعه آماری پژوهش ساکنان محلی شهر آران و بیدگل می باشند که بر اساس فرمول کوکران 381 نفر محاسبه شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. درتحلیل های مورد نظر داده ها در سطح توصیفی، با نرم افزار SPSS ، و در سطح استنباطی، برای برازش مدل و آزمون روابط از نرم افزار AMOSاستفاده گردید. یافته های حاصل از تحلیل عاملی مدل مرتبه دوم حاکی از آن است که سه عامل اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی قادرند اثرات توسعه گردشگری را اندازه گیری نمایند. نتایج بررسی ها نشان می دهد که در بین متغیرهای اصلی تحقیق، متغیر اقتصادی با 79/0 درصد برازش بیشترین تاثیر را بر ادراک ساکنین از گردشگران داشته است و بعد از آن مسائل فرهنگی و اجتماعی با 74/ درصد در درجه دوم قرار دارد در این بین شاخص زیست محیطی با 69/ درصد کمترین اثر از ادراک را در بین ساکنین داشته است.
    کلیدواژگان: توسعه ی گردشگری، تصویر ذهنی، آران بیدگل، روش معادلات ساختاری
  • علی اکبر عنابستانی*، اسماعیل سلیمانی راد، سید رضاحسینی کهنوج صفحات 135-150
    پیدایش یک شهر، بیش از هر چیز تابع شرایط و موقعیت جغرافیایی آن است به طوری که هر اندازه شهرها توسعه یابند، برخورد آنها با واحد های گوناگون توپوگرافی و ژئومورفولوژی و موضوعات مربوط به آنها زیادتر می شود و اثرات این دگرگونی ها که به صورت تغییر شکل کالبدی و توسعه فضایی شهرها نمود پیدا می کند. پژوهش حاضر با هدف گذاری کاربردی و به شیوه توصیفی- تحلیلی و با نظر 10 کارشناس صاحب نظر به انجام رسیده است که برای رسیدن این مهم از مقایسه دو روش منطق فازی و سلسله مراتب فازی در محیط نرم افزارArcGIS و از نقشه پایه به مقیاس 250000: 1 استان لرستان استفاده شده است. در این پژوهش بدنبال مقایسه روش های کمی ریاضی و بررسی نحوه عملکرد آنها در فرایند مکانی یابی توسعه بهینه شهر دورود می باشد. برای این منظور، روش های منطق فازی و فرایند تحلیلی سلسله مراتب فازی مورد بررسی و مقایسه قرا گرفتند. با توجه به منابع و داده های در دسترس از 10 شاخص کاربری زمین، شکل زمین، بزرگراه ها، راه آهن، گسل فرعی و اصلی، رودخانه های دائمی، نقشه خاک، نقشه معادن فعال، نقشه خطوط نفت و گاز، و همچنین نقشه روستاهای اطراف شهر و در قالب محیط نرم افزاری ArcGIS بهره برده شده است. نتایج نشان داد، که با توجه به بررسی های میدانی صورت گرفته مدل مبتنی بر روش سلسله مراتب فازی، بهترین مسیر توسعه را جنوب شرقی نشان می دهد که زمین های این مسیر برای توسعه تقریبا مناسب جهت کشاورزی می باشند. این مسیر به تپه جنوب شهر و زمین های مرغوب از سمت دیگر محدود می شود. مدل گاما بهترین مسیر توسعه را به شکل خطی و در امتداد خطوط حمل و نقل (جاده متصل به شهر از سمت شمال غرب) نشان می دهد و در این بین نتایج حاصل از عملگر گامای فازی بسیار دقیق و با جزییات بیشتری با توجه به وضعیت متغیرهای منتخب در محدوده مورد مطالعه، این مسئله را نشان داده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، توسعه فیزیکی بهینه، روش سلسله مراتبی فازی، گامای فازی
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • ژیلا سجادی*، فرید واحدی یگانه صفحات 151-166
    محله ها از عناصر مهم و موثر تشکیل دهنده ی حیات اجتماعی شهری به شمار می روند. در مبانی نظری مرتبط با توسعه محله ای نوین، اهمیت مشارکت ساکنین محله، در قالب الگوهای برنامه ریزی فرآیندگرا و تعامل محور مورد تاکید قرار گرفته است. برنامه ریزی اجتماعات محلی با تاکید بر دیدگاه پایین به بالا بر توانمندسازی، افزایش سرمایه های اجتماعی و مشارکت جمعی ساکنین محلات تاکید دارد. هدف این پژوهش، بررسی نقش مشارکت اجتماعات محلی در توسعه ی پایدار اجتماعی محله ی سرتپوله سنندج است. روش تحقیق به صورت توصیفی– تحلیلی بوده، نوع آن کاربردی می باشد. شیوه ی گردآوری اطلاعات، از طریق پرسشنامه و پیمایشی صورت گرفته است. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و از 308 خانوار ساکن در محله، 50 سرپرست خانوار با استفاده از فرمول کوکران با سطح اطمینان 93 درصد برای پرسشگری انتخاب شدند. در نهایت نتایج حاصله از طریق نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج بدست آمده نشانگر آن است که، عواملی همچون «همگرایی اجتماعی قوی میان همسایگان، اعتماد بین ساکنین محله، حس تعلق مطلوب به محله» بیشترین تاثیر را در پایداری اجتماعی محله دارند. همچنین بین حس تعلق و مدت اقامت در محله، و میزان مشارکت در پایداری اجتماعی محله رابطه ی معناداری وجود دارد (با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، سطح معناداری هر دو شاخص کمتر از 0.05 و شدت همبستگی نیز به ترتیب بیشتر از 0.5 (0.779 و 0.903). همچنین؛ شاخص های «حس تعلق به محله، اعتماد بین ساکنین محله، بهسازی و نوسازی بافت فرسوده ی محله و رضایت از محله»؛ به ترتیب با ارزش عددی 212/0، 771/0، 338/0 و 143/0 دارای ارتباط مستقیم؛ و نیز شاخص های «شرکت در فعالیت جمعی، توجه به منافع ساکنین محله، همگرایی اجتماعی ساکنان، و مشارکت ساکنان»؛ به ترتیب با ارزش عددی 171/0، 234/0، 185/0 و 027/0 دارای ارتباط غیرمستقیم با پایداری اجتماعی محله هستند.
    کلیدواژگان: مشارکت، محله، اجتماعات محلی، توسعه ی پایدار اجتماعی، محله ی سرتپوله، سنندج
  • مقاله پژوهشی
  • محمدرضا رضایی*، یوسف تازش، مرتضی امیدی پور، آتنا معین مهر صفحات 167-178
    مشخص نبودن چارچوب و عدم برنامه ریزی در امر مکان گزینی و مکانیابی تجهیزات شهری باعث شده که آرامستان های شهرها بر اساس استانداردهای موجود مکان یابی نشوند و بیشتر امری اختیاری و بر عهده مردم باشد تا کار علمی و بر اساس آگاهی؛ از دیگر سو معمولا روش هایی که در مکان یابی آرامستان ها در نهادهای مسئول مورد استفاده قرار می گیرد در اغلب موارد با روش های سنتی صورت گرفته، از منطقی علمی پیروی نمی کند و بیشتر امری تجربی و ذهنی می باشد. مطالعه وضعیت آرامستان ها در طرح جامع تعدادی از شهرهای ایران نیز گویای وضع نابسامان آرامستان ها در طرح های شهری و عدم توجه کافی به این مقوله است. هدف پژوهش حاضر ارائه روشی به منظور مکان یابی آرامستان در شهرهاست. روش تحلیلی مورد استفاده در این مقاله تلفیق روش سلسله مراتب دلفی فازی و سیستم اطلاعات جغرافیایی می باشد. در این پژوهش در بخش نخست ضمن تبیین لزوم پرداختن به موضوع مکان یابی آرامستان های شهری، ضرورت مکان یابی این مراکز متناسب با الگوی ایرانی- اسلامی تشریح شده است. در بخش بعد مهم ترین عناصر و مولفه های مکان یابی آرامستان های شهری متناسب با فرهنگ بومی ایرانی- اسلامی با بکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی ارائه شده است. در ادامه با استفاده از توابع همپوشانی فضایی روشی برای مکان یابی آرامستان های جدید ارائه گردیده است. یافته های پژوهش در سطح کلان رهیافیتی را برای مکان یابی آرامستان ارائه می دهد و در مقیاس محدوده مورد مطالعه پهنه ها و مکان های مناسب برای احداث آرامستان نیز شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی آرامستان، تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی ((FDAHP، (GIS)، لیکک
  • غلامرضا لطیفی* صفحات 179-190
    امروزه به دلیل کم رنگ شدن مشارکت شهروندان در امور و مسائل شهری و همچنین اعتماد اندک به این نهادها،سرمایه اجتماعی به عنوان هر آنچه که در زندگی شهروندان مهم می باشد، با مولفه هایی همانند اعتماد، مشارکت و انسجام اجتماعی در ایجاد نهادهای اجتماعی نقش به سزایی را ایفا می کند. بنابراین ضرورت مطالعه بیشتر در این زمینه که مولفه های سرمایه اجتماعی در ایجاد نهادهای اجتماعی از نظر شهروندان در شهر فردوسیه چه نقشی را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. مقاله حاضر در نظر دارد که به نقش مولفه های سرمایه اجتماعی در ایجاد نهادهای اجتماعی محله محور در سطح شهر فردوسیه بپردازد و همچنین مقدار همبستگی آنها را در ایجاد نهاد اجتماعی محله محور تعیین کند و مولفه موثرتر را نیز مشخص نماید. نوع تحقیق در این پژوهش کاربردی و روش بررسی آن توصیفی تحلیلی و پیمایشی می باشد و ابزار آن برای پژوهش مصاحبه و استفاده از پرسشنامه و تحلیل نتایج آن ها با نرم افزار SPSS است. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که مولفه مشارکت با میزان 712/0 درصد، اعتماد با میزان 615/0 درصد و انسجام اجتماعی با 264/0 درصد به ترتیب در ایجاد نهادهای اجتماعی در شهر فردوسیه نقش تعیین کننده ای دارند و با استفاده از آزمون رگرسیون خطی معلوم شد که در میان مولفه های سرمایه اجتماعی، مولفه مشارکت شهروندان با 2/53 درصد در ایجاد نهادهای اجتماعی محله محور در شهر فردوسیه از اهمیت بالاتری برخوردار می باشد و یکی از ویژگی های این نهادها بهره گیری از نظرات شهروندان در امور شهری می باشد.
    کلیدواژگان: نهادهای اجتماعی، مشارکت، اعتماد، انسجام اجتماعی، شهریار
  • نقش کاهش فرصت جرم در ارتقای امنیت محله های شهری با استفاده از رویکرد مکانی (مطالعه موردی: محله های سعدی و کوشک میدان، شهر شیراز)
    علیرضا عبدالله زاده فرد*، روجا خسروی صفحات 191-200
    جرم در یک تقاطع زمانی و مکانی فاقد نظارت و مراقبت، وقتی بزهکار با انگیزه و بزه دیده مناسب با هم مواجه می شوند، به وجود می آید. تا پیش از قرن بیستم تاکید جرم شناسان بر پیشگیری اجتماعی از جرم بود. تغییر جهت اساسی از عامل انسانی که جرم را به وجود می آورد به مکان یعنی جایی که جرم اتفاق می افتد، در این زمان رخ داد و رویکرد پیشگیری مکانی از وقوع جرم مطرح شد. بر اساس نظریات مطرح شده در این رویکرد با کاهش فرصت ارتکاب جرم به واسطه تغییرات در محیط می توان امنیت را افزایش داد. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کاهش فرصت جرم در ارتقای امنیت محله های شهری با استفاده از رویکرد مکانی انجام گرفته است. روش مطالعه پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته می باشد. دو محله سعدی و کوشک میدان واقع در شهر شیراز با توجه به قرارگیری در محدوده بافت های ناکارآمد شهری به عنوان نمونه موردی انتخاب شدند. تعداد حجم نمونه برای هر یک از محله ها با استفاده از فرمول کوکران و با توجه به حجم جامعه تعیین گردید. داده ها توسط نرم افزارهای SPSS ، AMOS تحلیل شده اند. روش نمونه گیری «تصادفی ساده» می باشد. ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش روایی و اعتبار پرسشنامه و روش معادلات ساختاری جهت بررسی نقش کاهش فرصت ارتکاب جرم در افزایش امنیت ساکنین محله های شهری استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در محله سعدی به ازای یک واحد کاهش در فرصت جرم، متغیر امنیت به میزان 0.78 ارتقا می یابد. این میزان برای محله کوشک میدان 0.63می باشد. از میان ابعاد کاهش فرصت جرم، تاثیرگذارترین بعد بر ارتقاء امنیت در محله سعدی همبستگی اجتماعی و در محله کوشک میدان، قلمروگرایی می باشند. بنابراین با دقت در میزان اثر متغیرهای فوق می توان راهکارهای مناسب برای ارتقای امنیت در محدوده های مطالعاتی را تعیین نمود.
    کلیدواژگان: کاهش فرصت جرم، ارتقای امنیت محله، رویکرد مکانی
  • علی وخشوری، زین العابدین جعفرپور *، پرویز کردوانی صفحات 201-212
    خشکسالی ها از جمله مهم ترین بلایای طبیعی هستند که به سه شکل اقلیمی، هیدرولوژی و کشاورزی دیده می شوند. با توجه به واقع شدن کشور ایران در قلمرو آب و هواهای خشک جهان و در نتیجه حساسیت زیاد کشور به این مسئله، ضرورت مطالعه و بررسی پیرامون مسائل مربوط به خشکسالی مهم تر و بیشتر جلوه می نماید. در همین راستا تحقیق حاضر خشکسالی اقلیمی را مد نظر قرار داده و کاربرد شاخص های معتبر خشکسالی را بر روی مناطق مختلف کشور ارزیابی نموده است. بدین منظور کل پهنه ایران را به صورت مناطق شش گانه بارشی در نظر گرفته و از بین تمامی ایستگاه های موجود که دارای آمار هواشناسی کامل تر و معتبرتری نسبت به بقیه ایستگاه ها بودند، انتخاب شدند. سپس از بین شاخص های خشکسالی اقلیمی شش شاخص RAI،SIAP،PNPI،DI،Z و SPI را برگزیده و خشکسالی هر کدام از مناطق مختلف بارشی به وسیله این شاخص ها تعیین گردید و نتایج را با ضریب همبستگی اسپیرمن بین بارندگی و رتبه شاخص ها با یکدیگر مقایسه نموده و مشخص شد که کدام شاخص برای چه منطقه بارشی بهتر عمل می کند؛ نهایتا معلوم گردید که شاخص DI با دارا بودن بالاترین ضریب همبستگی اسپیرمن مناسب ترین شاخص برای کل پهنه جغرافیایی ایران است.
    کلیدواژگان: مناطق بارشی، خشکسالی اقلیمی، ضریب همبستگی اسپیرمن، ایران
|
  • J. Rahmani Shamsi, F. Asayesh *, A. Dolati Pages 1-12
    The Vision of the Islamic Republic of Iran in horizon of 2026 has been designed for achieving the first place in economy, science and technology between regional countries. This purpose can be achieved by relative improvement in the level of GDP. In this paper, using clustering method, the position of Iran among regional countries has been evaluated in terms of GDP per capita and trend of this indicator over a 25 year period (between 1990-2014). For a more precise clustering, the Independent component analysis technique has been implemented as a preprocess. The results indicate that regional countries, in terms of GDP per capita in 2014, can be classified into 4 clusters in which Iran is in the same cluster as Jordan, Iraq, Armenia, Georgia, Sudan, Uzbekistan, Syria, Yemen, Kyrgyzstan, Pakistan, Tajikistan, Lebanon, Turkey, Azerbaijan, Turkmenistan and Kazakhstan. The study also shows that the regional countries can be classified into 9 clusters in terms of GDP per capita time series trend between 1990 to 2014. Based on this criterion, Iran shares the same cluster with Pakistan, Saudi Arabia, Bahrain and Turkey. Considering the significant difference between Iran and countries such as Qatar, UAE, Kuwait, Bahrain, Saudi Arabia and Oman in terms of the GDP per capita, Iran should have grown much faster in recent years. However, this has not been observed according to the clustering results. To achieve the goals of vision in the remaining years, a significant positive change in time series trend of GDP per capita should occur. In such a way, the gap between Iran and other countries can be narrowed and Iran can earned the first place in the region by the end of the vision.
    Keywords: GDP Per Capita, Vision of the Islamic Republic of Iran, Technique of ICA, Time Series Clustering
  • M.N. Shahiki Tash, C. Rudini * Pages 13-24
    Geographical concentration has been introduced as one of the imbalance evaluation criteria, that considers industries distributions across various areas, geographically. It evaluates the economic activities uniformity and homogeneity among areas so that such assessment is suitable in realizing the industrial structure and policy making appropriateness to that of different activities in different geographical areas.Industrial activities concentration in a few province and their asymmetric distribution in all over the country has become as one of the most important challenges encountering policy makers. Results show that industrial activities distribution is not appropriate across provinces of our country. Considering obtained results from economic geography index based on the Ellison and Glaeser model, the highest geographical concentration is related to the printing industry, and the lowest one is associated with the industry of “manufacture of other nonmetallic mineral products”. The results also showed that there are 20 industries with 2-digit code of ISIC have a high geographical concentration in which this rate includes more than a half of the industry. Conducted computations based on the economies of scale index indicate that the highest value of economies of scale is related to the industry of “manufacture of other nonmetallic mineral products”; while, the lowest value is related to the industry of “manufacture of chemical metals and products”. According to the results of gini coefficient, the highest geographical concentration is related to the industry of “manufacture of Tobacco products and the lowest one is related to the industry of “manufacture of other nonmetallic mineral products”.
    Keywords: Regional concentration, spatial inequality, Manufacturing Industries, Gini coefficient, Economies of scale Index, EG Index
  • A. Gafari Gilandeh, B. Padervandi *, V. Heidari Sareban, R. Hashemi Masoomabad Pages 25-38
    The first step in the planning and developing of rural areas is identifying and studying facilities and capabilities and, subsequently, determining the levels of development of rural areas. In the planning and development process of rural areas, recognizing the regions in terms of the status quo and the development level, studying local and regional differences in terms of development, explaining the factors affecting development and, eventually, attempting to solve issues and problems and meeting the needs in line with moderating the current inequalities is quite significant. The need to identify deprived regions and villages is essential in order to plan for the optimal allocation of facilities and services to reduce or eliminate poverty, deprivation and regional inequalities for attaining sustainable development. The present article uses a descriptive-analytical method, as well as VIKOR method and Prescott Allen model to investigate the enjoyment status of rural settlements in Ardebil province (as the statistical population of the study), educational, health-treatment, communication and transportation, commercial and political-administrative services indicators (based on the data extracted from the Statistical Yearbook of the Province). In total, after formatting, development indicators in the Allen Prescott model showed that the rural settlements of Ardebil were at the developed level (0.81  Fi ≤1), Moghan county at a relatively developed level (0.61  Fi ≤ 0.80), Nir, Pars-Abad, Khalkhal, Namin, Moser and Meshkinshahr were at the developing level (0.41  Fi ≤ 0.60), and Sarein and Billesavsar counties were at a relatively developing level (0.21  Fi ≤ 0.40). The reflection of factors such as the centralized management structure, environmental factors, and the failures of the spatial planning system should be mentioned in the outcome of development gap analysis.
    Keywords: Multi-criteria analysis, Development, deprivation, Inequality, Ardebil villages
  • A. Alipour, S.M. Hashemi, E. Khalifeh*, A. Moradi Pages 39-50
    Kerman province with a large youth population (as a supporting factor for various economic activities, cultural, etc.), vast territory and fertile lands in the southern province and Little India of Iran (Jiroft), rich and valuable resources (copper, steel of Gol Gohar, coal of Zarand, etc.); and natural and cultural-historical tourism such as capabilities and top attractions, according to the statistical evidences, has faced to the challenge like multiple socio-cultural (such as severe migration from rural to urban centers, crimes, etc.), security (drug trafficking, etc.), economic (low level of income, unemployment, etc.) and physical Spatial (evacuation of many rural settlements, etc.) is facing an unsustainable trend of development in sandy and salty Deserts,this study aimed to identify the resources and capacities of tourism in the sandy and salty deserts of Kerman and has been done to establish stable populations. Due to the nature of the research, it is applied and exploratory and has a descriptive-analytic method. To collect the data required documents or library methods used and quantitative data analysis (T-Test, ranking methods, AHP, TOPSIS) and qualitative (logical reasoning) and for mapping Gis has used.The results showed that according to experts (based on ranking methods), effective index in identifying the resources and capacities of tourism in sandy and salty Deserts, respectively eco-tourism, cultural-historical, urban and event-based have a rank from first to fourth, And and other index have been the next ranks.Base on the demography index, only 7 the provinces of Kerman, Rafsanjan, Baft, Bam, Jiroft, Sirjan and Zarand have immigration and 16 are migration. The results of this study show that most of the areas where the process of depopulation, and have had low levels of social sustainability (eg: Raver, Kahnooj, Roodbar-jonoub, Fahraj, Reagan, and etc.)have settles in in the sandy and salty deserts of the province, but it has so attractions and capabilities to tourism development (specially in natural cases), so to identify and utilize these capabilities directly can be useful to solve the socio- economic problems of these regions, and it can provide the better income and livelihood conditions and sustainable population establishment in these regions.
    Keywords: : Tourism, Sustainable development, social sustainable development, Kerman Province
  • M.N. Mousavi * Pages 51-64
    Islamic-Iranian progress model With a regional approach, the framework for determining the course of the economy of the country's regions is in line with the Islamic-national orientation of progress. The basis of this model is the theory of regional economic justice and its general criteria, the realization of distributive justice and appropriation at the regional and inter-regional levels. the goal of this research is develop scenarios for the development of Islam in West Azerbaijan Province, With the approach of regional planning. research type is practical-development and as its analysis method according to new methods futurology, scrolling comments experts in questionnaire format (as matrix interactions).for analyze the research have been used MicMac software and scenario wizard.according to MicMac Pro results were identified 8 key influencing factors were identified The results of the research show that among the developed scenarios, province planning is face with 8 Strong Consistency scenarios, 124 weak Consistency scenarios and 121 Max. inconsistency scenarios in the future. Out of the 8 possible scenarios, Scenario 8 have a favorable statu, three scenarios have interstitial status and 4 scenarios are in an unfavorable situation. Scenario 8 is the best most likely scenario ahead of the province and all of its Uncertainty are quite desirable.
    Keywords: Islamic-Iranian progress model, West Azarbaijan, Regional development, Futures Studies, uncertainty
  • M.R. Khosravi, M. Shams *, K. Zakerhaghighi Pages 65-80
    The rapid growth of urbanization, the spatial distribution of the population in the area has been uneven. Focus facilities and services in metropolitan areas and the lack of balanced growth in the medium and small can lead to inequality of population in the area and class level difference in communities. It also appears to rule out the distribution of population in cities, based on rank-size had significant from the normal urban differential does not match the model. This study sought to implement the model of urban differential and rank-size rule in the province's urban network. Aims to provide guidelines for the creation of a balanced hierarchical system with an emphasis on small towns that recently the city has been given to them. The study is applied and descriptive and analytical nature. Using Mehta four cities index and city evolution index network process benefited during the analysis and studies of population and housing census information 6 times leading up to 1390 and 30 city in Hamadan province. The results showed the weakness of small towns, middle and long distance rank-size rule is the first city in the normal line. Medium-sized cities have stopped growing urban areas in the early stages the weakness of central cities in terms of both population is the multiplicity of small towns. Population survey of cities and a lot of them over the last 50 years indicates a policy has been ineffective villages to small towns in the province. Because the model of urban differential must be addressed to strengthen central cities and small towns development policies are on the agenda.
    Keywords: spatial distribution of population, Urban hierarchy, rank-size rule, small towns, Hamadan province
  • H. Sarvar *, R. Sarvar, S. Sarbaz Goli Pages 81-94
    Employment and generally activity type of labor force is important topic is economic geography. Employment is the main concern for economic policy makers in the Iran economy. Economic parts are the principal components in the development of each region. In order to program development for job creation and sustainable development in the region, it is necessary the exact understanding of the potential parts and its combination in the regions, so that balanced planning and employment can be achieved in each sectors parts and regions. This research, with descriptive and analytical methodology, is the investigating employment parts and economic activity groups in the of Ardabil province cities in the 2006-20011's. Used models in this research are Shift-Share Analysis model to determine rate and Forecasting economic sectors each cities in terms of employment, Location Quotient model to determine the status of each of the economic sectors in terms of exports and imports, And also in order to calculate the unemployment rate. The results show that there is an imbalance between the three parts of the economy, which the service sector has been dominant for other parts in province. The unemployment rate in the province was 12.84 percent in 2006 and has increased to 16.92 in 2011.The growth rate in the whole reference economy of Ardabil is 0.09.In the middle of economic sectors in 2006-2011 agricultural section has been positive and ascending. Also during 2006-2011, Agricultural section was the exporter of goods and services and also was the basic activity. Services and industry sections were the importer of goods and services and the non-basic activity.
    Keywords: Employment, The counties of Ardabil province, Economic Sectors, Shift-Share Analysis, Location Quotient
  • M. Homafar, M.R. Pourjafar * Pages 95-106
    Deep changes in economic approaches and importance of functional efficiency in global urban competition era, has changed urban form and spatial structure. Metropolitan areas to comply with this complex and multi-dimentional system have been leaning towards more flexible structures. Despite more three decades of polycentric concept, definition, scale and dimentiones are not rest. Different perceptions of the polycentric, make it difficult to choose this approach as spatial development strategy for urban regions. The main objective of this paper is to specify polycentric concept and to propose a comprehensive model for polycentricity measurement. Research method is mixed method and required information and data was extracted from books, articles, other research's results on polycentrism, Tehran's statistical yearbook and population and housing censuses data in 1385 and 1390. VIKOR and SPSS are research's analytical tools. At the first step, this paper analyzed the different features of polycentric's definitions and sub-center delimitation methods. At the second step, based on network concept, this research proposed integrated analytical model for delimitation sub-center. At the third step, Proposed model was used to specify Tehran urban region's sub-centers. In this regard, indicators calculation methods were difined. Then, data were converted to comparable quantitative results by SPSS and results were ranked by VIKOR. The final results show, polycenteric essential concept is mutual flows between centers. The analytical model imporves the coordination of proposed indicators with available statistical data in Iran. Further, the research find that Damavand, Pakdasht and Ghods county (Respectively, with 0.95, 0.84 and 0.78 final score) are new centers of Tehran Province.
    Keywords: Spatial Structure, Polycentric Model, Sub-Centers, Tehran Urban Region
  • A.A. Abdollahi * Pages 107-120
    With the emergence of environmental waste and reduce the general level of people's lives, especially in urban communities during the past two decades, Approach to urban sustainability theme of the day as the last decade of the 20th century came from the United Nations and as a 21st century approach at international, regional and local levels were determined. The Aim of this study is to evaluate the sustainability indices in Kerman city using multi-criteria decision-making techniques are. Research methodology - descriptive analysis using Geographic Information System Gis and techniques Multiple Attribute Decision Making (ANP, Topsis, Saw) is. The results show that ANP techniques, economic and social criteria in terms of enhancing the stability of the highest, respectively. The final results also show the superiority of options 1 and 2 in the Kerman region in order of priority in terms of sustainability indicators have been established in the city of Kerman. According to the results of the techniques Saw, in the four regions of Kerman on urban sustainability, Zones 2 and 1 in the first and second zones 3 and 4 In third and fourth place in terms of urban sustainability have been effective and prioritize areas of Kerman based techniques shows Topsis 1 and 4 positions of the first and second regions and zones 2 and 3 are the third and fourth positions.
    Keywords: indicators of urban sustainability, urban sustainable development, sustainable city, ANP, Topsis, SAW, Kerman
  • M. Shaterian *, Y. Gholami, M. Kiani Pages 121-134
    Increasing the number of tourist’s indicative crystallization of tourism as a requirement, so the impact factor has increased tourism. But certainly, it will not possible without identifying factors, planning and strategic management. But it will not be possible, without identifying influencing factors, planning and strategic management. Also, due to the ability of tourism in employment, in this research we try to examine residents place image and economic, social and environmental development of the tourism. And provide the basis for development of tourism by establishing a scioentific Perceptionspective based on the facts available, offering practical strategies. Method of this research is descriptive and analytical. Statistical populations are people Aran and Bidgol. According the results of the census of Population and Housing in Isfahan province in 1390 population of the city was 60,290 That from this number was selected by using simple random sampling method, using a random population sample of 381 cases, Also instrument for data collection was researcher made questionnaire and for the analysis of results of the questionnaire local residents was used Amos software and Structural equation modeling. The results show that among the main variables, economic variables fitted with 0.79 percent had the greatest impact on the perception of residents and tourists. After that cultural and social issues with a 0.74 in the second degree in the environmental index 0.69 percent had the least effect from the perception among residents.
    Keywords: Tourism development, residents place image, the effects of tourism, the city of Aran, Bidgol, structural equation model
  • A.A. Anabestani *, E. Soleymanirad, R. Hosseini Kahnooj Pages 135-150
    The emergence of a city, more than anything else geographical conditions function is so that every size city developed, they deal with various unit’s topography and geomorphology and matters related to them is more. The impact of the changes that anatomical deformation and developing its shows space cities. Objective of the study comparing quantitative methods, math and examine how their performance in the process of finding the optimal development of a place in the Doroud city. For this purpose, methods of fuzzy logic and analytic hierarchy process fuzzy examined and compared to their according to the sources and available data from 10 indicators of land, the shape of the earth, highways, railways, the main and sub - rift, permanent rivers, mines, land, oil and gas lines, as well as the map of the city and surrounding villages in the form of software GIS arc environment has benefited. The results showed that with regard to field surveys taken model is based on fuzzy approach, the best path of development in the southeast and shows the land route to the development of appropriate almost to agriculture. End route to the south of the city and the quality of the other side is limited. gamma model is the best way to linear shape and development along the lines of transportation, shows (road connected to the city north west), and the results this issue is shown of the fuzzy gamma operator very accurate and in greater detail with regard to a situation selected variables in the areas of study.
    Keywords: Positioning, Development of optimal physical, FAHP, FUZZY GAMMA
  • J. Sajadi *, F. Vahedi Yeganeh Pages 151-166
    Neighborhoods are one of the most important and vital elements of urban social life. In the theoretical foundations regarding new neighborhood development, the importance of neighborhood residents’ participation is emphasized within process-oriented and interaction- oriented planning patterns. Local community planning emphasizing a bottom- up viewpoint, accents the local resident’s empowerment and advancement of their social capitals and collective participation. This investigation intends studying the role of local community participation in sustainable social development of Sartapola neighborhood. Research methodology is based on a descriptive-analytical method and the research type is practical. Required data is collected through surveying and questionnaire.Sampling has been done targeted, through choosing 50 household’s heads among all 308 households, using Cochran formula with confidence level 93 percent. Finally the outcomes were analyzed using SPSS software. The final results show that the factors such as robust social convergence among neighbors, trust among residents and enough sense of belonging to the neighborhood have the most effective role in the neighborhood social sustainability. There is also a meaningful relationship between sense of belonging to the neighborhood with dwelling time and the participation level in neighborhood social sustainability (applying Pearson Correlation Coefficient, the significance level for both indexes is less than 0.05 and their solidarity intensity is more than 0.5, respectively 0.779 and 0.903) In addition, the indexes “belonging sense to the neighborhood, the trust among residents, the restoration and the rehabilitation of the neighborhood decay fabric and neighborhood satisfaction” with numeric values respectively 0.212, 0.771, 0.338 and 0.143 have a direct relationship and the indexes “involving in collective activities, caring for neighborhood residents’ profits, social convergence among neighbors and women participation” with numeric values respectively 0.171, 0.234, 01.85 and 0.027 have an indirect relationship with local community sustainability.
    Keywords: participation, neighborhood, local communities, social sustainable development, Sartapola neighborhood, Sanadaj city
  • M.R. Rezaei *, Y. Tazesh, M. Omidipoor, A. Moeinmehr Pages 167-178
    Lack of clarity in the framework and planning of urban equipment site selection has led to improper locating of cemeteries. In most cases it has been done according to people opinion rather than exist standards and to optional work rather than scientific work. On the other hand, the methods which are used in the responsible organization do not follow scientific logic. Studying and reviewing of cemeteries state in the comprehensive planning indicate that they have been ignored in urban plans and less attention is paid to this issue. This study purpose is providing a method for cemeteries site selection in cities. The analytical method used in this paper is combination of the Fuzzy Delphi Analytic Hierarchy Process and Geographic Information System. In the first part the necessity of cemetery site selection based on Iranian-Islamic pattern is explained. In the next part, using Fuzzy Delphi Analytic Hierarchy Process, the most important criteria related to cemetery site location consistent with the Iranian – Islamic pattern is introduced. Subsequently, using the spatial overlay functions, a method is proposed for new cemetery site selection. Findings of the research provide an approach for cemetery site selection at the macro level and suitable places are identified for construction of urban cemeteries at the micro level (study area).
    Keywords: Cemetery Site Selection, Fuzzy Delphi Analytical Hierarchy Process (AHP), (GIS), Likak city
  • Gh.R. Latifi * Pages 179-190
    Today, due to fade citizen participation in In the affairs and urban issuesand also little trust in these institutions, social capital as per what is important is the lives of citizens With components such as trust, participation and social cohesion plays a role in creating social institutions. Therefore, further study in this field Components of social capital in the creation of social institutions in terms of what role citizens have in Ferdosiyeh is very important. In this connection, this paper considers that the role of social capital in the creation of neighborhood-based social institutions in the city to pay Ferdosiyeh As well as the correlations them in neighborhood-based social institutions determine and specify the effective component.Type of this research is applied and the method of describing-analytic review And tools for research interview and use of questionnaire and analysis of results with the SPSS software.Pearson correlation test results showed that the percentage of participation with the 0/712, 0/615 percent and social cohesion and trust with the 0/264 percent respectively in the creation of social institutions have a crucial role in Ferdosiyeh. And using linear regression analysis revealed that among the components of social capital,53/2 % of participation of citizens in neighborhood-based social institutions are more important in Ferdosiyeh And a feature of this institution is enjoying the views of citizens in municipal affairs.
    Keywords: Social institutions, partnership, Trust, Social cohesion
  • Investigation of crime commitment opportunity decrease role in urban neighborhood's safety promotion by using positional approach (Case study: saadi and kooshkmeidan neighborhoods, Shiraz)
    A.R. Abdolahzade Fard *, R. Khosravi Pages 191-200
    Crime will occur only where there is a convergence in space and time of motivated offenders, suitable targets and the absence of capable guardians. Before 20th century, criminologists emphasized on recognizing the felon characteristics and empowering the victims. Then a "positional prevention approach" was introduced as a result of a fundamental shift from human characteristics to environmental factors. It is assumed that fewer opportunities for committing a crime will lead to higher security of the place. This study evaluated the role of decreasing environmental opportunities for crime in increasing neighborhood security. Koshk meidan and Saadi neighborhoods, in the city of Shiraz, were selected as case studies regarding their inefficient urban environments. Simple random method was chosen for this research's sampling and the sample size calculated based on Cochran formula. Then the data have been processed using Spss and Amos. Cronbach's alpha coefficient was used for questionnaire Reliability test and Structural equation model was used to evaluate the role of crime opportunities in neighborhood's security. The results showed that for every unit decrease in crime opportunities, the neighborhood's security would increase 0.78 unit for Saadi and 0.63 unit for Koshk meidan. Among all factors influencing crime opportunity reduction, social cohesion in Saadi and Territoriality in Koshk meidan had the strongest effect on improving security. By paying more attention in the scope of above factors on improving neighborhood security, proper guidelines could be introduced.
    Keywords: decrease crime opportunity, upgrade neighborhood security, Positional approach
  • A. Vakhshoori, Z. Jafar Poor *, P. Kardavani Pages 201-212
    Droughts are the most important natural disasters. Droughts exist in 3 forms Climate, Hydrology and Agriculture. Due to the location of Iran in the realm of global dry climates and high sensitivity to this issue in country, it is necessary to study and investigate about the problems related to droughts. For this purpose, this presented research is considered the climate drought and evaluated the valid indicators of drought on the various regions of country. In this order, the whole area of Iran considered as six regions of rainfall and among all existing stations, the stations which have the more perfect and valid statistics of aerology rather than others were selected. Then among the climate drought indicators, six indicators Z, DI, PNPI, SIAP, RAI and SPI were selected and the drought of each various regions of rainfall were defined through these indicators and results was compared using Spearman's correlation coefficient between rainfall and indicators ranking and it was found that the best indicator for each region of rainfall; Finally it was found that the DI indicator has the highest Spearman's correlation coefficient and it will be the most appropriate indicator for whole area of Iran.
    Keywords: rainfall region, Climate drought, Indicators of climate drought, Spearman's correlation coefficient