فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 29 (بهار 1397)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 29 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقاله پژوهشی
  • اسماعیل صفرعلی زاده*، رباب حسین زاده، مجید اکبری صفحات 1-12
    امروزه توسعه به عنوان یک فرایند، مهم ترین بحث کشورهای در حال توسعه است. همچنین از توسعه پایدار به منزله ی نیروی محرکه پیشرفت متعادل، متناسب و هماهنگ اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی تمامی کشورها به ویژه کشورهای در حال رشد نیز یاد شده است. هدف این مقاله تحلیل کارایی سیزده کشور خاورمیانه طی سال های 2009 تا 2012 م از لحاظ شاخص های توسعه پایدار از طریق 32 شاخص (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی است. جهت تجزیه و تحلیل داده های از مدل های برنامه ریزی کمی خطی ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها، مدل آنتروپی شانون و نرم افزار dea slover استفاده شده است. محدوده جغرافیایی این پژوهش منطقه خاورمیانه و جامعه آماری آن 13 کشور می باشد. نتایج حاصله از این پژوهش نشان می دهد در بین شاخص های توسعه پایدار در خاورمیانه شاخص های تولید ناخالص ملی، میزان پس انداز و اشتغال بیشترین ضریب همبستگی به ترتیب با مقادیر 0.74،0.64 و 0.58 درصد را با متغیر خروجی یعنی توسعه پایدار دارند. از لحاظ کارایی نسبی در بین کشورهای خاورمیانه به ترتیب کشورهای امارات متحده عربی و قطر با میزان کارایی یک درصد و با سطح عملکرد عالی به عنوان کشورهای کارا و کشورهای عراق، یمن و سوریه به ترتیب با میزان کارایی 974/0، 961/0 و 957/0 درصد با سطح عملکرد ضعیف به عنوان کشورهای ناکارا از لحاظ شاخص های توسعه پایدار در خاورمیانه هستند. در نهایت نتایج این پژوهش نشان می دهد بیش از 60 درصد کشورهای خاورمیانه از لحاظ شاخص های توسعه پایدار دارای سطح عملکرد متوسط طی سال های 2009 تا 2012 هستند.
    کلیدواژگان: کارایی، توسعه، توسعه پایدار، تحلیل پوششی داده ها، خاورمیانه
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • اسماعیل علی اکبری *، فرهاد خداداد کاشی، حسین کماسی صفحات 13-26
    رشد شهرنشینی و جهانی شدن شبکه شهرها، رقابت اقتصادی برای ارتقاء جایگاه رقابت پذیری را میان شهرها اجتناب ناپذیر کرده است. ارزیابی جایگاه و شناخت عوامل رقابت پذیری اقتصادی کلان شهرها، ضمن آشکارسازی توان ها ، نیازها و محدودیت های اقتصادی، برنامه ریزی برای رقابت پذیری کلان شهرها را در آینده تسهیل می کند. هدف این مقاله ، ارزیابی مقایسه ای جایگاه رقابت-پذیری اقتصادی 15 کلان شهر ایران است. داده ها برای 14 نماگر اقتصادی با روش اسنادی تهیه شده و با روش های تاکسونومی عددی و تاپسیس، تلفیق و تحلیل شده است. یافته ها بیانگر توسعه ناموزون شاخص های رقابت پذیری اقتصادی در اغلب کلان شهرها و تفاوت های آشکار آن میان شبکه کلان شهرها است. در مجموع، الگوی توزیعی سازمان فضایی رقابت پذیری اقتصادی شبکه کلان-شهری کشور، همچنان متاثر از قانونمندی های مرکز پیرامون است؛ کلان شهر تهران با شاخص 504/0 در جایگاه اول و زاهدان با شاخص 248/0 در جایگاه آخر رقابت پذیری اقتصادی قرار دارد. اما با همگن سازی داده ها در مدل تاکسونومی عددی، جابجایی و تغییرات افزایشی و کاهشی عمده ای در جایگاه رقابت پذیری اقتصادی کلان شهرها نمایان می شود که به شناخت عوامل اثر پذیر (از جمله اندازه جمعیت) و اثرگذار (تعداد فرصت های شغلی) در رقابت پذیری اقتصادی کلان شهرها کمک می کند. بدینسان، برتری اقتصادی کلان شهر ملی آنچنان که در عرصه جمعیتی و سیاسی دیده می شود، بیانگر نخست شهری اقتصادی مسلط و بی رقیب با شاخص و شکاف رقابت پذیری بزرگ نیست. در نتیجه، با افزایش توان اقتصادی کلان شهرها به ویژه از طریق شاخص های اصلی و اثرگذار، هم می توان جایگاه رقابت پذیری اقتصادی کلان شهرها را ارتقاء داد و هم از آن برای اهداف آمایشی در فضای ملی و منطقه-ای بهره گرفت.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری اقتصادی، کلان شهرهای ایران، عوامل رقابت پذیری، جایگاه رقابت پذیری
  • مقاله پژوهشی
  • حسین نظم فر *، سعیده علوی، علی عشقی چهاربرج صفحات 27-40
    توسعه منطقه ای مفهومی جدید در ادبیات برنامه ریزی می باشد که هدف آن خلق چهارچوبی مناسب برای دستیابی به یک بهبودی با ثبات در استانداردهای زندگی برای شهرنشین و روستانشینان است. توسعه ی متعادل و هماهنگ مناطق، یک پیش نیاز بسیار مهم برای حصول پایداری اقتصادی و پیشرفت یکپارچه کشور به شمار می رود. آموزش و شاخص های آن به همراه بخش فرهنگی، به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های توسعه، با ایفای نقش اساسی و سرنوشت ساز خود، در روند توسعه همه جانبه نقش بسیار محوری داشته و شرط لازم برای رسیدن به توسعه جوامع را فراهم می آورند. از این رو توزیع عادلانه و برابری فرصت های آموزشی و فرهنگی در بعد کلان، نوعی نگاه انسانگرایانه را با خود به همراه دارد که غالبا به عنوان یک شاخص جامعه توسعه یافته در نظر گرفته می شود. پژوهش حاضر با هدف تحلیل نابرابری های بین و درون منطقه ای کلان منطقه آذربایجان از لحاظ شاخص های آموزشی و فرهنگی انجام شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی با هدف کاربردی است. جامعه آماری تمامی شهرستان های کلان منطقه آذربایجان تا سال 1390 می باشد. برای سنجش نابرابری های منطقه ای از بعد آموزشی و فرهنگی در مجموع از 21 شاخص استفاده شده است. جهت تعیین اهمیت شاخص ها از مدلANP و برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل ویکور استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که از مجموع 47 شهرستان مورد بررسی12شهرستان کاملا برخوردار، 14شهرستان برخوردار، 11 شهرستان نسبتا برخوردار، 9 شهرستان نابرخوردار و 2 شهرستان کاملا نابرخوردار می باشند. همچنین بین استان های کلان منطقه آذربایجان بیشترین نابرابری به ترتیب در استان آذربایجان غربی با میانگین امتیاز ویکور 231/0، اردبیل با امتیاز 117/0 و آذربایحان شرقی با امتیاز 098/0 می باشد.
    کلیدواژگان: نابرابری، درون و بین منطقه ای، آموزشی و فرهنگی، کلان منطقه آذربایجان
  • نادر زالی*، مهدی سهرابی صفحات 41-52
    هر بحران یا شوکی اختلال در جامعه و دور شدن از اهداف و کارکردهای تعیین شده و کاهش پایداری را به همراه دارد. به همین دلیل ضروری است که برنامه ریزی، با تمرکز بر تاب آوری مدنظر قرار گیرد. تنها در این صورت است که در مواجهه با یک شوک ناگهانی، اجتماع نه تنها اختلال را جذب کرده و خود را ساماندهی می کند، بلکه قادر است وضعیتش را به شرایط بهتر نیز ارتقاء دهد. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت تاب آوری استان همدان در سه بعد جمعیت و جمعیت شناسی، زیرساخت ها و اقتصادی با به کارگیری نظر نخبگان در تعیین ابعاد مختلف در تاب آوری استان همدان و باهدف شناسایی نقاط قوت و ضعف استان همدان از منظر تاب آوری می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربری بوده و روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی است. بخش نخست تحقیق روشی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و استفاده از گزارش های تهیه شده توسط ارگان های مختلف نظیر طرح های جامع، تفصیلی، آمایش استان و آمارنامه ها حاصل شده است. در بخش دوم مطالعه ابتدا فاکتورهای مطرح در تاب آوری در قالب چارچوب PEOPLES تبیین شد. سپس با استفاده از تکنیک دلفی و TRIZ ابعاد و فاکتورهای نهایی ارائه شد و با انجام مطالعات و محاسبات لازم تاب آوری استان همدان در ابعاد و مولفه های مختلف مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که در بعد جمعیت شناسی کمترین میزان تاب آوری را نرخ رشد (67/0) و بیشترین میزان تاب آوری را تراکم جمعیت و نسبت جنسی (98/0) داشته اند. همچنین نتایج در ارتباط با بعد زیرساخت ها نشان می دهد که مصرف برق در بخش خانگی فاقد تاب آوری و خدمات آموزشی و خدمات درمانی دارای تاب آوری کامل (برابر با یک) می باشند. درنهایت نتایج به دست آمده در بعد اقتصادی نشان می دهد که بیشترین تاب آوری را جمعیت غیرفعال (97/0) و کمترین تاب آوری را میزان اشتغال در بخش کشاورزی (78/0) دارا می باشند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، پایداری، برنامه ریزی منطقه ای، TRIZ، استان همدان
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • موسی اعظمی، محسن احدنژاد روشتی، شادعلی توحیدلو * صفحات 53-64
    یکی از رویکردهای مهم در برنامه ریزی کشاورزی، بررسی آمایشی نظام های تولید جهت شکل گیری و تبیین مسائل سیاست گذاری توسعه پایدار منطقه ای است. در این شرایط، یکی از راهکارهای اساسی در شناخت مسائل کشاورزی، منطقه بندی کشاورزی است. این روش الگویی مناسب و بااهمیت برای ارزیابی منابع اراضی، برنامه ریزی و مدیریت بهتر منابع مورداستفاده در کشاورزی است. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی باهدف منطقه بندی شهرستان های استان همدان بر اساس شاخص های کشاورزی تدوین شده است. برای گردآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه مبنی بر مطالعه آمار و اسناد و تحقیقات پیشین استفاده شده است. محدوده موردمطالعه شامل 9 شهرستان استان همدان است. برای تحلیل داده ها از روش تصمیم گیری چند معیاره TODIM استفاده شده است. سپس خروجی داده ها با استفاده از نرم افزار GIS، تحلیل و نمایش داده شده است. نتایج مطالعات کمی تحقیق نشان داد، شهرستان های استان همدان ازنظر شاخص های کشاورزی در شرایط یکسانی قرار ندارد و هر شهرستان بسته به شرایط و فرایندهای موثر در این زمینه، در برخی شاخص ها توسعه یافته و در برخی ضعیف است. به طوری که در شاخص انسانی طبیعی، شهرستان های کبودرآهنگ (1=T)، ملایر (0.949=T)، در شاخص زیرساختی، شهرستان های کبودرآهنگ (1=T)، بهار (0.956=T)، در شاخص زراعت، شهرستان های رزن (1=T)، کبودرآهنگ (979=T)، در شاخص باغبانی، شهرستان های همدان (0.677=T)، ملایر (1=T)، در شاخص دام پروری شهرستان های نهاوند (1=T)، همدان (0.874=T) و در شاخص کل نیز شهرستان های ملایر (1=T)، کبودرآهنگ (0.995=T)، توسعه یافته هستند. درنهایت شهرستان فامنین توسعه نیافته، شهرستان تویسرکان کمتر توسعه یافته، شهرستان های بهار و اسدآباد نسبتا توسعه یافته و شهرستان های ملایر، همدان، کبودرآهنگ، رزن و نهاوند توسعه یافته هستند.جهت توسعه کشاورزی متعادل و متوازن در استان، توجه به تفاوت ها و ظرفیت ها، بهبود و نوسازی زیرساخت های کشاورزی و برنامه ریزی و سیاست گذاری در حوزه کشاورزی با رویکرد توسعه متعادل منطقه ای ضروری است.
    کلیدواژگان: منطقه بندی، توسعه کشاورزی، استان همدان
  • مقاله پژوهشی
  • تیمور آمار*، مهدی خداداد، ابراهیم معمری صفحات 65-78
    در جریان هرگونه تصمیم گیری اعم از برنامه ریزی، مدیریت، ارزیابی و یا کنترل چنانچه در طلب و جستجوی شرایطی مطلوب هستیم، باید در راستای ایجاد تعادلی منطقی و واقع بینانه بین مناطق به لحاظ برخورداری از امکانات و خدمات حرکت کنیم. گام اول درجهت چنین حرکتی شناخت وضع موجود و امکانات و محدودیت های آن است. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر ارزیابی توزیع فضایی مولفه های توسعه پایدار در بین شهرستان های استان ایلام از لحاظ 10 شاخص توسعه پایدار می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر 10 شهرستان استان ایلام است. شاخص های مورد مطالعه از طریق سالنامه آماری که شامل موارد پیش روست جمع آوری گردیده است: تعداد کتابخانه ها عمومی، کانون پروش فکری، تعداد اعضای کتابخانه عمومی، سالن نمایش، گنجایش سالن نمایش، بیمارستان، تعداد تخت بیمارستان، تعداد چاپخانه، تعداد تلفن های ثابت، تعداد وسایل نقلیه درون شهری. برای این منظور از روش های؛ راه حل توافقی و بهینه سازی چندمعیاره (VIKOR) و میانگین وزنی ساده (SAW) استفاده شده است. نتایج بدست آمده از روش های به کار رفته نشان داده که شهرستان ایلام به عنوان مرکز استان بیشترین زیرساخت های توسعه پایدار را در خود جای داده و سیروان، محروم ترین شهرستان از لحاظ شاخص های توسعه پایدار در استان ایلام می باشد. به عبارتی شهرستان ایلام در گروه تقریبا توسعه یافته، شهرستان های سیروان و بدره درگروه فرو توسعه طبقه بندی شدند. در ادامه به منظور بررسی نحوه پراکنش و توزیع فضایی شاخص های توسعه پایدار در سطح شهرستان های استان ایلام و تعیین میزان همبستگی، تناسب رتبه جمعیتی هر شهرستان با رتبه حاصل از شاخص های توسعه پایدار از تکنیک اسپیرمن استفاده شده است. بدین منظور ابتدا به کمک تکنیک Z-score شاخص توسعه هر شهرستان محاسبه گردیده و سپس با استفاده از ضریب اسپیرمن میزان تناسب و همبستگی رتبه شاخص های توسعه پایدار با رتبه جمعیتی شهرستان ها مقایسه شد. نتایج حاصل از مقایسه نشانگر وجود تناسب و همبستگی بسیار پایین و منفی (0.183-) و در نتیجه توزیع نامتناسب و غیرعادلانه شاخص های توسعه پایدار در سطح شهرستان های استان ایلام می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، تکنیک راه حل توافقی و بهینه سازی چندمعیاره (VIKOR)، میانگین وزنی ساده (SAW)، استان ایلام
  • منیژه احمدی صفحات 79-92
    هدف از تحقیق حاضر بررسی و تحلیل عوامل موثر بر توسعه گردشگری فرهنگی و اثرات آن در پایداری اقتصادیروستایی می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ روش توصیفی- تحلیلی و جهت جمع آوری داده ها و اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. قلمرو مکانی این تحقیق روستاهای گردشگری استان زنجان می باشد. جامعه آماری تحقیق 220 نفر از مسئولانو کارشناساناداره کل میراثفرهنگی، صنایع دستیوگردشگریاستانزنجان، دانشجویان و خبرگانمحلی درروستاهایدارای پتانسیلمی باشد، که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 131 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی و ضریب آلفای کرونباخ 73/0 محاسبه گردید که بیانگر مطلوب بودن ابزار تحقیق است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار و واریانس) و استنباطی (تحلیل عاملی، همبستگی و تحلیل مسیر) استفادهشده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که، بیشترین اثرات کلی گردشگری فرهنگی در پایداری اقتصاد روستایی مربوط به شاخص اشتغال با میزان (776/0) و کمترین اثر کلی مربوط به شاخص سرمایه با میزان (089/0) می باشد. تاثیرات کلی به دست آمده حاکی از آن است که با گسترش گردشگری روستایی و گردشگری فرهنگی بر میزان اشتغال روستاییان افزوده شده است و افزایش اشتغال، افزایش درآمد و تولید و در نتیجه سرمایه گذاری را به همراه داشته است. همچنین، پیشنهاداتی مانند آموزش به گردشگران و جامعه محلی در رابطه با اهمیت میراث تاریخی و فرهنگی، تشکیل کار گروه های علمی و تخصصی مرکب از متخصصان بومی منطقه جهت تدوین برنامه راهبردی گردشگری فرهنگی، تربیت نیرویی متخصص بومی در زمینه گردشگری فرهنگی و بستر سازی جهت توسعه پژوهش در زمینه گردشگری فرهنگی و غیره آمده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، گردشگری فرهنگی، پایداری اقتصادی، زنجان
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • مجید یاسوری*، مریم سجودی صفحات 93-106
    شهرستان رشت همواره شاهد تجمع و انباشت منابع و امکانات عمده استان در خود بوده است. هدف این پژوهش بهره گیری از استراتژی توسعه منطقه ای (RDS) جهت دستیابی به توسعه متوازن بوده است؛ بدین منظور با روش موریس جهت تحلیل توسعه یافتگی شهرستان ها به ارزیابی و تعیین میزان برخورداری از خدمات و امکانات منتخب و همچنین به تعیین جایگاه شهرستان های استان با استفاده از شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیربنایی پرداخته شده است. نتایج روش موریس نشان داد که شهرستان توسعه یافته ای در استان وجود نداشته و شهرستان رشت با میانگین 7.19 رتبه اول و شهرستان های بندرانزلی با میانگین 6.90، آستارا با 6.74، لاهیجان با 6.48 در رتبه های بعدی قرار گرفته اند. نتایج روش شاخص بندی نیز نشان داد شهرستان رشت در بخش های اقتصادی، اجتماعی و زیربنایی به ترتیب رتبه های دوم؛ چهارم و اول را کسب نموده است. این پژوهش جهت دستیابی به توسعه متوازن و متعادل نمودن روابط متقابل؛ از الگوی استراتژی توسعه ی منطقه ای بهره گرفته است. RDS با تقویت رقابت پذیری و جهت دادن به جریان ها (جمعیت، کالا، سرمایه)، موجبات کاهش نابرابری منطقه ای، افزایش کارایی فضا و توسعه متوازن منطقه ای را فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: استراتژی توسعه منطقه ای (RDS)، رقابت پذیری، توسعه متوازن منطقه ای، استان گیلان، شهرستان رشت
  • قاسم لکزاشکور، غلامرضا روشن*، اسماعیل شاهکویی صفحات 107-124
    پدیده خشکسالی یکی از مهم ترین بلایای طبیعی است که بسیاری از کشورها را تحت تاثیر خود قرار داده و باعث بروز بسیاری مشکلات از جمله اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی شده است. عوامل مختلفی در رخداد خشکسالی (ترسالی) ها برای یک منطقه تاثیرگذار می باشد. ازجمله این عوامل می توان به شاخص های اقلیمی و پیوند از دوری اشاره نمود. بدین منظور در مطالعه ی حاضر از داده های بارش 39 ایستگاه باران سنجی و هواشناسی استان گلستان که دارای آمار بلندمدت و پایه زمانی مشترک 33 ساله (1982-2014) بودند، استفاده و رخداد خشکسالی/ترسالی های آن بر مبنای شاخص نمره Z بارش با الگوهای پیوند از دور مورد واکاوی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان دادند که برای ماه های آوریل با 5 درصد معناداری ایستگاه ها، مارس با 15 درصد، دسامبر با 31 درصد، می با 41 و آگوست با 55 درصد ایستگاه های مطالعاتی، روند تغییرات شاخص نمره Z بارش، کاهشی و معنادار بوده به گونه ای که این شرایط گویای تقویت و تشدید خشکسالی ها برای این ماه ها و ایستگاه های استان می باشد. همچنین دیگر یافته های تحقیق حاضر نشان دادند که برای الگوهای پیوند از دور نوسانات اطلس شمالی، الگوهای قطبی، نوسانات چند دهه اخیر اقیانوس اطلس، شاخص الگوی اطلس شرقی/ غرب روسیه،، نوسان دریای شمال و الگوی اسکاندیناوی، فاز مثبت (منفی) آن ها باعث تقویت ترسالی ها (خشکسالی ها) گردیده است؛ اما برای الگوهای نوسان قطب جنوب، الگوی اطلس شرقی و دمای سطح آب حاره ای اطلس شمالی، فاز مثبت (منفی) این شاخص ها با رخداد خشک سالی ها (ترسالی ها) همراه بوده است. درنهایت یافته های این تحقیق می تواند گامی موثر در کنترل و مدیریت منابع آبی استان بوده، به طوری که با شناخت صحیح از رابطه بین الگوهای پیوند از دور و بارش های استان گلستان می توان، پیش بینی مناسبی از تغییرات بارشی فصل های آتی ارائه نمود تا بدین وسیله بتوان با شناخت مناسب از رخداد خشکسالی ها و ترسالی ها مدیریت مناسب با رویکرد ریسک را مبذول نمود.
    کلیدواژگان: نوسان اقلیمی، منطقه بندی جغرافیایی، شاخص های پیوند از دور، فاز مثبت و منفی، استان گلستان
  • مقاله پژوهشی
  • سعید نگهبان*، دیانا درتاج، سعید رحیمی هرآبادی صفحات 125-140
    اکوتوریسم و ژئوتوریسم، رویکردی مسئولانه، حفاظتی و علمی درباره ارزیابی پتانسیل پدیده های منحصر به فرد زمین یا ژئومورفوسایت ها است که به منظور پایداری در توسعه اقتصادی- اجتماعی جامعه بومی و حفاظت از میراث زمین شناختی ترسیم شده است. این حوزه مطالعاتی با ترکیب نمودن مواریث فرهنگی، تاریخی و اکولوژی پتانسیل های بالایی را در راستای گردشگری پایدار عرضه می کند که امروزه این دانش با گسترش مطالعات خود، مشتقات متعددی از قبیل ژئودایورسیتی (تنوع)، ژئوکانسرویشن (حفاظت )، ژئواینترپرتیشن (تفسیر) و... را در این شاخه از علوم زمین پدیدار ساخته است. هدف نوشتار حاضر ارتقای علمی، توسعه ناحیه ای و حفاظت از میراث های ژئومورفیک در منطقه موردمطالعه به ویژه در سطح استان هرمزگان می باشد. در این پژوهش از نظر روش شناسی تلاش شده به کمک تلفیقی از مدل ها و نیز تحلیل تشابهات و تفاوت های مدل های ارزیابی، به همراه پیمایش های میدانی در دو مرحله از منطقه انجام شود. بدین صورت که با طرح روشی مبتنی بر معیارها و مولفه های تاثیرگذار(با امتیاز 0- 10) متناسب با رفتارشناسی ژئوسیستم های منتخب استان یعنی سواحل بالاآمده بندر جاسک، اشکال قارچی شکل فرایندهای بادی، تالاب های جزر و مدی و گل فشان های ساحلی، قابلیت های این سایت ها در مقام مقایسه اولویت ها مبتنی بر سه موضوع کلان 1- ابعاد علمی- مکمل و ژئومورفولوژی؛ 2- زیرساخت ها و خدمات گردشگری و 3- حفاظت میراث زمین و رفتار مخاطره شناسی؛ مورد ارزیابی قرار دهد. یافته های حاصل از ارزیابی های میدانی و دفتری از مجموع 200 امتیاز به ترتیب اشکال قارچی شکل با کسب 108 امتیاز، سواحل بالاآمده 108 امتیاز، تالاب های جزر و مدی 102 امتیاز، و گل فشان ها با کسب 79 امتیاز ارزش گذاری و ارزیابی جامع 20 معیار موجود شدند. نتایج نهایی نشان داد که به ترتیب اولویت و نمره دهی، ژئومورفوسایت های سواحل بالاآمده و اشکال قارچی شکل بادی به دلیل دسترسی مطلوب تر، مقاومت بیشتر، هزینه زیرساختی کمتر و آموزش بهتر دانش زمین در رتبه اول و گل فشان ها و تالاب های جزر و مدی به دلیل شکنندگی و مخاطرات بیشتر و دسترسی نامطلوب در رتبه دوم قرار می گیرند که لازم است در مقام سرمایه گذاری اولویت ها و برنامه ریزی جامع موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ژئومورفوسایت، پایداری محیط، مخاطره شناسی، ژئوتوریسم ساحلی، بادی، تکتونیکی، استان هرمزگان
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • مسعود تقوایی، علیرضا پاک فطرت*، اصغر ضرابی صفحات 141-160
    فضاهای سبز شهری با ارائه طیف گسترده ای از انواع عملکردها نقش موثری را در ارتقاء کیفیت زندگی شهری و دستیابی به توسعه پایدار شهری ایفا می نمایند. از این رو، ارزیابی فضاهای سبز از جمله مهم ترین فرایندهای توسعه شهری جهت برنامه ریزی عدالت محور می باشد. ارزیابی وجوه کمی فضاهای سبز شهری از طریق رویکردهای مرسوم ارزیابی، نظیر رویکرد استاندارد مبنا، قابل انجام می باشد. در این راستا پژوهش حاضر وضعیت و پراکنش فضای سبز عمومی (پارک ها) شهر شیراز در زمان حاضر و تغییرات آن در یک دهه اخیر را بر اساس رویکرد استاندارد مبنا و مبتنی بر اصول توسعه پایدار ارزیابی می کند. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و بر حسب روش شناسی، توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های تحقیق از طریق مطالعه اسنادی و برداشت میدانی گردآوری و در محیط های GIS و SPSS اندازه گیری و تحلیل گردیده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که بطور کلی به دلیل توزیع فضایی نامناسب پارک ها در سطح شهر شیراز، ساکنان همه مناطق باید به طور میانگین فاصله ای (600-1200متر) بیش از فاصله استاندارد لازم برای برای پارک های همسایگی و محله ای (400متر) را جهت دسترسی به نزدیک ترین پارک محل سکونت خود بپیمایند. در این میان میزان شاخص دسترسی برای پارک های ناحیه ای و منطقه ای به تفکیک نشان دهنده وضعیت مکانی مطلوب پارک های ناحیه ای و در مقابل ضعف دسترسی به پارک های منطقه ای می باشد. در خصوص شاخص سرانه، با فرض نادیده انگاشتن عدم هماهنگی سرانه پارک ها با جعیت و تراکم آن در مناطق 3، 5، 6، 7، 8 و 9، میان سرانه سایر مناطق با سرانه مطلوب طرح جامع تفاوت محسوسی دیده نمی شود. نتایج یافته ها همچنین نشان می دهد که پراکنش مجموع پارک ها در شهر شیراز خوشه ایبوده و تمرکز به سمت مناطق نسبتا برخوردار سوق پیدا کرده است. علاوه بر برخی ناهماهنگی ها در وضعیت موجود، توسعه فضاهای سبز عمومی در یک دهه اخیر (1393-1380) هرچند به میزان اندک در راستای بهبود شاخص های دسترسی و سرانه و در نتیجه دستیابی به اصول عدالت فضایی بوده، ولی نقش چندان مطلوبی را در تحقق اهداف توسعه پایدار ایفا ننموده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، رویکرد استاندارد مبنا، فضای سبز، شیراز
  • سینا کرمی راد*، محمد علی آبادی، امین حبیبی صفحات 161-172
    از نکات قابل توجه در برنامه ریزی های منطقه ای و طراحی شهری، توجه به آسایش حرارتی عابران پیاده در طراحی مجموعه های شهری است. شناخت رابطه بین متغیرهای اقلیمی موثر بر آسایش حرارتی و هندسه ساختار شهری ایجادشده در فضاهای شهری، امکان ارائه راهکارهای مناسب جهت افزایش کیفیت محیط های باز را به وجود می آورد. یکی از این عوامل کلیدی بر آسایش حرارتی، دمای متوسط تابشی می باشد، که نسبت به بقیه عوامل اقلیمی بیشترین تاثیر بر آسایش حرارتی بیرونی در فضاهای باز شهری نیز دارد. از این رو فرضیه پژوهش با تمرکز بر « هندسه شهری و عوامل شکل دهنده ی آن (ضریب دید آسمان، تناسبات دره شهری، جهت گیری) که تاثیر بسزایی در تعیین و ایجاد شرایط آسایش حرارتی بیرونی در فضای باز شهری دارد»، شکل گرفته است. در این راستا، روش تحقیق به کار رفته در این مقاله به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ روش شناسی روش تحقیق کمی است. لذا تحقیق بر پایه ی دو راهبرد استدلال منطقی تجزیه و تحلیل منابع کتابخانه ای از یک سو و سنجش کمی، بر پایه ی نرم افزار (ENVI-met 4 basic) از سوی دیگر بنا شده است؛ که به تحلیل فضای باز مجموعه مسکونی منتخب (گلدشت شیراز) می پردازد. در این پژوهش، با انتخاب نه نقطه در سایت مورد نظر به بررسی متغیرهای اقلیمی پرداخته که بر اساس آن با به دست آوردن شاخص آسایش حرارتی PMVبه مقایسه عوامل هندسه شهری بین نقاط مذکور پرداخته شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات راس دو ساعت 9 و 17 صورت گرفته است. که به ترتیب ضریب R= 0.84 و R= 0.86 به دست آمده است. ضرایب بدست آمده نشان از همبستگی معناداری مابین «دمای متوسط تابشی» با « شاخص آسایش حرارتی PMV» دارد. در این رابطه افزایش «دمای متوسط تابشی» منجر به افزایش «استرس حرارتی» محیط شده و بنابراین کاهش آسایش حرارتی را برای عابران پیاده در پی خواهد داشت. در پایان یافته های پژوهش نشان می دهد توجه به چگونگی طراحی هندسه شهری و عوامل تاثیرگذار آن از قبیل ضریب دید آسمان، تناسبات دره شهری و جهت گیری در خلق فضاهای باز شهری باکیفیت در فصول گرم سال اهمیت شایانی دارد.
    کلیدواژگان: خرد اقلیم شهری، هندسه شهری، آسایش حرارتی بیرونی، ENVI-met
  • مقاله پژوهشی
  • احمد امین پور، رامین مدنی، حامد حیاتی*، علیرضا زارع صفحات 173-190
    این پژوهش بر آن است که نقش آموزه های اسلامی را در چگونگی شکل گیری محیط مسکونی مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. در میان فضاهای مختلف معماری، ابنیه مسکونی از مهمترین فضاهایی هستند که بخش غالب عمر انسان ها در آنها سپری می شود و لذا در این پژوهش سعی شده است تا براساس آموزه های اسلامی نتایجی کاربردی برای طراحی این فضاها استنتاج شود. توجه به اصول معماری خانه در آموزه های اسلامی و بررسی میزان تحقق این اصول در گذشته و بازشناسی این اصول برای معماری معاصر ضروری به نظر می رسد. بازشناسی اصول و معیارهای شهرهای سنتی و کالبد دادن به آنان به زبان حال براساس آموزه های اسلامی می تواند بر توانمندی های برنامه ریزی شهری کشور افزوده و پایه های محکم و پایداری را در توسعه شهری ماندگار نماید. پژوهش حاضر در جست وجوی چگونگی تاثیر آموزه های اسلامی (متغیرمستقل) بر کالبد معماری خانه های مسلمانان (متغیر وابسته) در اقلیم گرم و خشک ایران است. به صورتی که پس از مطالعه دقیق آموز های اسلامی از آیات قرآن و احادیث معتبر، چگونگی تاثیر این عوامل و تجلی آن در نمونه های موردی، مورد بررسی دقیق قرار گرفته اند. در این مقاله در ابتدا به آن دسته از مولفه های مسکن مطلوب اسلامی )اعم از مولفه های کلان و خرد( که به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم با مقوله معماری ارتباط می یابد اشاره شده است. سپس، ضمن جستجو در گزاره های اسلامی )شامل آیات و روایات) که حاوی کلید واژه های مرتبط با معماری بوده اند به تحلیل این گزاره ها پرداخته شده است تا نتایجی کاربردی برای استفاده در طراحی و سازماندهی ریزفضاهای مختلف مسکونی استنباط شود. با توجه به اقتضائات این پژوهش و منابع اسنادی مورد استفاده، از گونه پژوهش کیفی برای انجام این تحقیق استفاده شده است که از میان روش های مختلفی که در این گونه دسته بندی می شوند در این مقاله از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. براساس نتایج بدست آمده از این پژوهش و با استناد به آموزه های اسلامی رعایت اصول محرمیت، درون گرایی، عدم اشراف، قناعت، تعادل، سلسله مراتب، تناسب و توازن، نظم، ارتباط با طبیعت، فضای تهی (حیاط)، رعایت بهداشت در مسکن و اهمیت جهت گیری مسکن به طرف قبله توصیه شده است.
    کلیدواژگان: مسکن، آموزه های اسلامی، معماری اسلامی، خانه های مسلمانان
  • علی اکبر حیدری*، مریم دیزیجانی صفحات 191-202

    امروزه ایجاد عدالت فضایی در محلات به یکی از بزرگ ترین چالش های مدیران و برنامه ریزان شهری تبدیل شده است. در حالی که پیشرفت نامتوازن محلات در شهر، یکی از موضوعات است که سبب توسعه ناهمگون محلات می شود. پژوهش حاضر با انتخاب دو محله در شهر شیراز با موقعیت مکانی و امکان برخورداری از خدمات شهری در شرایط تقریبا مساوی، مجموعه عواملی که منجر به توسعه نامتوازن آنها شده است را مورد ارزیابی قرار می دهد. در گام نخست، این دو محله از نظر شعاع دسترسی به امکانات شهری مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس با استفاده از روش کیفی شامل انجام مصاحبه با جامعه آماری 179 نفره که متشکل از ساکنین هر محله، مدیران و کارشناسان مرتبط با امور شهری، متخصصین در امور املاک و مردم ساکن در سایر محلات شهر، به استخراج مجموعه عوامل عدم رشد مساوی در این دو محله پرداخته شد. در ادامه با استفاده از آزمون تحلیل عاملی، به وزن دهی داده های تحقیق پرداخته و در نهایت از میان مجموعه عوامل مربوط به حوزه های کالبدی، اجتماعی و اقتصادی، مهم ترین عوامل توسعه و یا عدم آن، در دو محله استخراج گردید. نتایج نشان داد که محله ابیوردی، علیرغم همجواری با محله ارم، از منظر توسعه فضایی از سطح پایین تری برخوردار است. از جمله علل توسعه یافتگی محله ارم نسبت به محله ابیوردی در بعد کالبدی می توان به وجود قطعات بزرگ زمین، وجود فضای سبز مناسب و سیمای بصری زیبای این محله اشاره نمود. در بعد اجتماعی نیز افزایش نسبی امنیت در محله ارم، وجود عناصر هویت بخش در این محله از جمله عوامل توسعه یافتگی تبیین شده اند. در زمینه اقتصادی نیز، تمایل سازندگان به سرمایه گذاری به دلیل استقبال مردم و توجیه پذیر بودن آن، سبب پایدارتر شدن این محله شده است. با این حال چنین به نظر می رسد که توجه توامان به سه شاخص کالبدی، اجتماعی و اقتصادی در سطح محلات، می تواند زمینه رشد متوازن و برقراری عدالت فضایی را در سطح محلات شهری فراهم آورد

    کلیدواژگان: توسعه نامتوازن، عدالت فضایی، محله ارم، محله ابیوردی، شیراز
|
  • E. Safarelizadeh*, R. Hosseinzadeh, M. Akbari Pages 1-12
    Development as a process is the most important issue in developing countries. Moreover, sustainable development is regarded as a driving force behind a balanced, appropriate, and economically, socially, and culturally coordinated development of all countries, particularly developing countries. This paper has tried to analyze the performance of thirteen countries in the Middle East between 2009 and 2012 in terms of 32 economical, social and environmental indicators of sustainable development. The research method is descriptive-analytic and it is an applied study. To analyze the data, a linear programming model, nonparametric data envelopment analysis model, and software dae slover Shannon entropy were used. The geographical scope of the research was the Middle East and thirteen countries constitute its population. The results of the study displayed that among the indicators of sustainable development, the region's gross domestic product as well as employment and savings rate showed the highest correlation coefficients of 0.74, 0.64 and 0.58%, respectively, with the values ​​in the output variable of sustainable development. In terms of relative efficiency, the United Arab Emirates and Qatar, with the efficiency level of 1% and a high performance level, proved to be effective countries whereas Iraq, Yemen, and Syria, with the efficiency level of 0.974, 0.961 and 0.957, respectively, and a poor performance level were acknowledged as inefficient countries in terms of sustainable development indicators in the Middle East. In total, the results of the present study showed that more than 60% of the Middle East countries had a moderate performance level with respect to sustainable development indicators from 2009 to 2012.
    Keywords: Efficiency, development, Sustainable development, data envelopment analysis, the Middle East
  • E. Aliakbari *, F. Khodadad Kashi, H. Komasi Pages 13-26
    Urban development and the globalization of the urban network have made economic competition for promoting competitive status among cities inevitable. Assessing the status and identifying the economic competitiveness factors in metropolises, along with revealing the strengths, needs and economic constraints, facilitate the future planning for the competitiveness of metropolises. The purpose of this paper was to compare the economic competitiveness positions of 15 metropolises in Iran. The data which were integrated and analyzed utilizing Numerical Taxonomy and TOPSIS methods were prepared for 14 economic indicators by documentary method. The findings were indicative of the uneven development of economic competitiveness indicators in the most metropolises and the obvious differences among the metroplitans network. In total, the spatial distribution model of the economic competitiveness of the macroeconomic network of the country continued to be affected by the rules of perimeter center. Tehran with the index of 0.504 was in the first position while Zahedan with the index of 0.248 was in the last position of economic competitiveness. However, with the homogeneity of the data in the Numerical Taxonomy model, displacement and incremental changes as wll as a significant reduction in the economic competitiveness of the metropolises appeared. This, in turn, lead to probing into the factors, such as the population size, which are under the influence of the economic competitiveness of metropolitan cities and the factors, such as the number of job opportunities, which affect the economic competitiveness of metropolitan cities. Thus, it seems that economic superiority of the metropolitan area, as is seen in the demographic and political areas, does not represent the dominant and rivalry economic city with a high competitiveness index. As a result, by increasing the economic capacity of metropolitan cities, particularly through the main influencial indicators, it is possible to promote the position of economic competitiveness of metropolises and also to use it for research purposes in the national and regional areas.
    Keywords: ?Economic competitiveness, Iranian metropolises, competitiveness factors, competitiveness position
  • Hosein Nazmfar *, Saede Alavi, Ali Eshgi Pages 27-40
    Regional development is a new planning concept that aims at creating an appropriate framework to achieve a sustainable improvement in living standards for city and village dwellers. Balanced and harmonious development of the region is regarded as a very important prerequisite for achieving economic stability and development of the country. Education and its indexes along with the cultural sector are viewed as two of the most important components of the development which play a central role in development processes. They provide the necessary condition for the development of societies. Therefore, fair and equal distribution of educational and cultural opportunities in a macro scale, as a humanitarian purpose, is often considered an effective indicator in developed societies. Therefore, this study attempted to analyze the inequality between macro-regional and inter-regional metropolitan regions of Azerbaijan in terms of educational and cultural indicators. The research method is descriptive-analytic and it is an applied study. The population consisted of all the major cities in the region before 1391. To measure regional disparities from educational and cultural dimensions, a total of 21 indicators were used. To determine the importance of the indicators, AHP model and to analyze the data VIKOR was used. The results showed that from 47 cities under study, 12 cities had fully desirable conditions, 14 cities had desirable conditions, 11 cities had relatively well conditions, 9 cities had disappointing conditions and 2 cities had extremely disappointing condditions. Moreover, among the provinces in the metropolitan region of Azerbaijan, the greatest inequalities were observed in the Western Azerbaijan with an average VIKOR score of 0.231, and in Ardabil and East Azerbaijan with the average scores of 0.117 and 0.098, respectively.
    Keywords: Inequality, within, between regional, educational, cultural opportunities, metropolitan region of Azerbaijan
  • N. Zali *, Mi Sohrab Pages 41-52
    Every shock or crisis usually causes social disorder, divates the society from its predefined goals and functions, and reduces sustainability. Therefore, planning with an emphasis on resilience should be focused on. In such a condition, when the society confronts a sudden shock, it is not only able to absorb disorders and organize itself, but also it can improve its condition to a higher level. The aim of this study was to investigate the resiliency of the state of Hamadan in three dimensions of population and demography, infrastructure, and economy using experts’ opinions to determinethe different aspects of resiliency in Hamadan and to identify its strengths and weaknesses from the perspective of resilience. The present research is an applied which employs a descriptive survey design. The first section is prepared based on literature review and using reports presented by various organizations, such as comprehensive and detailed province plans and statistical reports. In the second section, resilience factors are discussed based on PEOPLES framework. Afterwards, using Delphi and TRIZ techniques, the final factors and dimensions are presented. Then, the resilience of Hamadan has been evaluated. The results showed that from a demographic point of view, the least resiliency belonged to the growth rate (0.67) whereas population density and sex ratio (0.98) had the highest amount of resiliency. In addition, the findings displayed that from the infrastructure point of view, electricity consumption in the domestic sector had no resiliency while education services and healthcare had full resiliency. Finally, from the perspective of economy, results indicated that inactive population had the high amount of resiliency (0.97) and the least amount of resiliency belonged to the employment rate in the agriculture sector (0.78).
    Keywords: Rresiliency, stability, regenal planning, TRIZ, the state of Hamedan
  • M. Aazami, M. Ahadnejad Reveshty, Sh Tohidloo * Pages 53-64
    Research study on production systems in agricultural planning has been considered as an important approach for the formation and direction of sustainable development policies. In this regard, zoning of agriculture is seen as a basic strategy to understand the current agricultural situation, and it is a suitable model for the evaluation of land resources as well as for the purposes of better planning and management of these agricultural resources. This study aimed at zoning of the province of Hamedan using six main indicators mainly related to agricultural development. The data were gathered via a thorough library research on the available documents and the review of the related literature. The area of study included nine townships of the province of Hamedan. The collected data were analyzed using multi-criteria decision by TODIM software. Then, the outputs of the gathered data were analyzed using GIS software. The quantitative results of the research showed that the levels of development of the townships in Hamedan based on the intended agricultural indicators were not the same and each township had some strengths and weaknesses depending on the conditions and the indicators. From the point of natural human indicators, Kaboudarahang (1 = T), Malayer (0.949 = T) presented high levels. Regarding infrastructure services, Kabudrahang (1 = T), Bahar (0.956 = T) showed high levels. With regard to cultivation situation, Razan city (1 = T) and Kabudrahang (979 = T) and with respect to gardening indicators Hamedan (0.677 = T) and Malayer (1 = T) demonstrated the highest level. But concerning animal livestock indicators, Namaland (1 = T), and Hamadan (0.874 = T) displayed the highest level of development. With respect to the total indicator, Malayer with (1 = T) and Kabudrahang with (0.995 = T) were identified as developed cities. Finally, Famenin was recognized as an undeveloped city and Tvsyrkan as a less developed area. Asadabad and Bahar were distinguished as relatively developed areas while Malayer, Hamedan, Kabudrahang, Razan and Nahavand were distinguished as developed areas. To achieve a balanced agricultural development in the province, more attention must be paid to the differences, capacities, improvement and modernization of agricultural infrastructure as well as agricultural planning and policymaking.
    Keywords: Zoning, agricultural development, the province of Hamedan, TODIM
  • T. Amar *, M. Khodadad, E. Moammari Pages 65-78
    In the process of any decision making including planning, management, evaluation, or control, if we are in search and need of a desirable condition, our goal should be creating a rational and logical balance among different areas by providing them with facilities and services. The first step of such a movement is the recognition of the present situation as well as their facilities and limitations. Accordingly, the purpose of the present study was to evaluate the spatial distribution of sustainable development principles among the townships of the province of Ilam through 10 sustainable development indicators. The geographical scope of the present study was the 10 townships of the province of Ilam. The indicators under study were collected through the statistical yearbook which included such items as the number of public libraries, institutions of thought nurturing, the number of public library members and showrooms, the capacity of showrooms and hospitals, the number of beds in hospitals, and the number of printing houses, phone lines, and urban transportation vehicles. To achieve this goal, VIKOR and simple average weight (SAW) were utilized. The results showed that Ilam as the capital of the province had the most infrastructure for sustainable development while Sirvan was considered as the most deprived with respect to sustainable development indicators in the province of Ilam. In other terms, the township of Ilam was categorized as an almost developed township and Sirvan and Badreh were classified as the least developed townships. Additionally, in order to evaluate the method of spatial distribution and discrimination of sustainable development indicators in the townships of the province of Ilam, and to determine the degree of correlation between the proportion of population rate of each township and the collected rate from the sustainable development indicators, the spearman technique was used. Hence, first the sustainable development indicators of each township were calculated using the Z-score technique, and then using the spearman coefficient, the proportion of population rate and the correlation between sustainable development indicators and the population rate of townships were measured. The results displayed the existence of a very low and negative proportion and correlation (-0.183) which indicated the disproportionate and unfair distribution of sustainable development indicators in the townships of the province of Ilam.
    Keywords: Sustainable development, multi-criteria efficiency, agreed solution technique (VIKOR), simple average weight (SAW), the province of Ilam
  • M. Ahmadi * Pages 79-92
    The purpose of this study was to investigate and analyz the factors which affected the development of cultural tourism and their effects on rural economic sustainability in rural areas of the province of Zanjan.This is an applied research with a descriptive-analytic design. The data were gathered through library and field research. The geographical scope of this research was touristic villages of the province of Zanjan. The population included 220 officials and experts from the Directorate General of Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization of the province of Zanjan, students and local experts and trustees in the villages with tourism potential. Utilizing Cochran formula, a sample of 131 participants were selected. The Questionnaire’s reliability was tested using Cronbach alpha which turned out to be .73. To analyze the gathered data and information, descriptive statistics (mean, standard deviation and variance) and inferential statistics (factor analysis, correlation and path analysis) were performed. The findings showed that the greatest overall effect of cultural tourism on the sustainability of the rural economy was associated with the employment index (0/776) and the lowest overall effect belonged to capital indicator with the index of 0/089. The observed overall effect suggests that the increase in rural and cultural tourism results in the increase in the rural employment which, in turn, leads to the increase of employment, income and productivity, and hence investment. It is also suggested that taking such actions as training tourists and rural habitants to realize the importance of such historical and cultural heritage, developing professional groups including local experts in order to develop and design strategic plans for improving tourism in the region, training local specialist for cultural tourism, and providing a suiable condition to increase research on cultural tourism can be effective.
    Keywords: Culture, cultural tourism, economic sustainability, the province of Zanjan
  • M. Yasoori *, M. Sejodi Pages 93-106
    Rasht has always been the source and center of resources and facilities of the province. The aim of this research was to use the regional development strategy (RDS) in order to achieve a balanced development. To this end, Mooris method was used to analyze the development level of cities and to determine the amount of selected services and facilities they receive as well as the ranking of the cities of the province according to the economic, social, and fundamental related indices. The results of Mooris method showed that there was no city with a high level of development in the province Rasht received the 1st place with 7.19 average point, Bandar Anzali, Astara and Lahijan were in the 2nd, 3rd and 4th place with 6.90, 6.74 and 6.48 point, respectively. The results of indexing method indicated that Rasht was in the 2nd, 4th and 1st place in economic, social and fundamental parts, respectively. In order to achieve a balanced development and to direct trends toward other places, and to balance mutual relationships, in this research, regional development strategy was used. This strategy decreases regional unbalancing, increases space efficiently, and achieves regional balancing development by strengthening competitiveness and directing trends (population, product and capital).
    Keywords: Regional development strategy (RDS), competitiveness, regional balanced development, the province of Guilan, Rasht
  • Gh Lakza Shakour, Gh Roshan *, E. Shahkooeei Pages 107-124
    Drought is a natural disaster which has tremendouly affected many countries. It can create problems in the economic, social, political and cultural sections of a country. Different factors such as teleconnection and climate indicators can cause drought in a region. In the current study, precipitation data of 39 rain gauges and meteorological stations in the province of Golestan, which had long-term statistics with 33 common year (1982-2014), were used to detect drought and wet years using teleconnection indices and Z indicator. The findings indicated that in April with 5% significance of the stations, in March with 15%, in December with 31%, in May with 41%, and in August with 55% of sinficance of reseach statations, the process of change in the Z precipitation indicator of rainfall, was significantly decresing. This indicated that drought had incresed in the the studied months in the stations of the province. The results also showed that the positive (negative) phases of North Atlantic Oscillation, polar patterns, Atlantic Oscillation in the recent decades,EastAtlantic/Western Russiateleconnectionpattern, North Sea Oscillation, and Scandinavian pattern had strengthened wet years (droughts). While the positive (negative) phases of the Antarctic oscillation, the eastern Atlantic pattern, and the sea surface temperature of the tropical North Atlantic were associated with the drought (wet year) occurrence. The findings of the present study can be a step forward to help control and manage the water resources of the province. In fact, by the proper recognition of the relationship between teleconnection patterns and rainfall in the province of Golestan, a proper prediction of the rainfall variation in the coming seasons can be presented so that the risks of drought and wet years can be managed.
    Keywords: Climatic oscillation, geographical zonation, teleconnection indices, positive, negative phase, the province of Golestan
  • S. Negahbanban *, D. Dartaj, S. Rahimi Harabadi Pages 125-140
    Ecotourism and geotourism are responsible, scientific and protective approaches for the assessment of tourism potentials of the unique earth phenomena called geomorphosites. They aim at creating sustainable socio-economic development of local communities and protecting the geological heritage. In this field of study, several branches such as geodiversity (diversity), geoconservation (protection), and geointerpertation (commentary) have emerged the goal of which is development and sustainability in the areas of environmental, social and economic human society, especially in indigenous communities. The aim of this study was to increase our knowledge of the regional development and protection of the geological heritage of the region, espeifically in the province of Hormozgan. This research has tried to combine different models and to analyze the similarities and differences of assessment models and use them in conducting a field research in two phases in the region. The present study has also utilized design criteria and determinants-based approach (with a score of 0- 10) according to the standard of behavior geosystems subduction shores of Jask, mushroom-shaped forms of wind processes, coastal wetlands and tidal mud volcano, and capabilities sites by the comparison of the priorities to assess and compare three macro-aspects in the field, namely complementary scientific geomorphology, tourism services and infrastructure, and heritage conservation of land and threatening behavior. The resuls of the library and field reseach indicated that, from the total of 200 scores, mushroom-shaped forms and subduction shores with 108 scores, tidal mud volcano with 102 scores, and coastal wetlands with 79 scores were evaluated and assessed with respect to the 20 total criteria. The resuls showed that geosystems subduction shores and mushroom-shaped forms of wind were in the first position due to being more resistant, available. In addition, owing to the lower infrastructure costs and the better training of the earth science and coastal wetlands. Tidal mud volcano were in the second position because of being less resistant, less available, and more at risk. The results ought to be considered when investing priorities and planning in a borad scale.
    Keywords: Geomorphosyte, environmental sustainability, Geotourism, wind, tectonics, the province of Hormozgan
  • M. Taghvaei, A. Pakfetrat *, A. Zarrabi Pages 141-160
    Urban green spaces offer a wide range of functions which enhance the qualities of urban life and contribute to the sustainable development. Therefore, green space assessment is amongst the most important of all development processes for more democratic planning of green spaces. The evaluation of quantitative dimensions of green spaces can be addressed through conventional evaluation approaches, like the standard-based evaluation. Therefore, using the standard-based approach and multi criteria of sustainable development, this research evaluated the current status and distribution and the changes of public green spaces in Shiraz metropolitan area. The present study is an applied research project in terms of its objectives and has used a descriptive, analytic method. The data required for the present research has been collected through documentary study and has been measured and analyzed using GIS and SPSS software programs. The results indicated that due to the lack of accurate site planning, and subsequently inappropriate distribution and spatial inequality, and undesirable accessibility, the residents of each region should travel an average distance (600-1200 m) more than the required standards of neighborhood and local parks (400 m). The results were also indicative of the weak accessibility of regional parks, but the desirable distribution of district parks. About the per capita, not considering the inconsistency between the park per capita and the population of regions 3, 5, 6, 7, 8 & 9, the result did not specify a perceptible difference between the park per capita of other regions and the specified standard. Moreover, although the development of public green spaces during the last decade (2001-2011) attempted to accomplish maximum accessibility, spatial justice, efficiency, it did not play a desirable role toward the goals of sustainable development.
    Keywords: Sustainable development, standard-based approach, green space, Shiraz
  • S. Karamirad *, M. Aliabadi, A. Habibi Pages 161-172
    Pedestrian’s thermal comfort plays a significant role in designing urban spaces and urban complexes. Understanding the relationship among climatic variables that have significant impact on thermal comfort and the geometry of the urban structures raises the possibility of finding the optimal solutions to enhance the quality of urban environments. "Mean radiant temperature" is one of the key factors needed to be taken into account in comparison with other climatic factors. This principal has much more impact on outdoor thermal comfort in urban environments. Accordingly, the current study aimed at focusing on urban geometry and form factors, such as the sky view factor, urban canyon properties, and orientation which have an essential impact on determining and creating outdoor thermal comfort conditions in urban open spaces. This is an applied research with a quantitative research design. Thus, a combined research strategy based on a dual measurement of logical reasoning and analysis of library resources on one hand and software evaluating (ENVI-met 4 basic) on the other has been used to analyse the open spaces of "Maaliabad Goldasht Residential Complex". To conduct the study, climatic variables were studied in nine selected areas in the site. Accordingly, through calculating the thermal comfort index, PMV, the nine points were compared through their geometry and configuration. The analysis of the gathered data was performed both at 9am and 5pm. The coefficients R=0.84, R=0.86 were obtained. The research findings demonstrated a strong correlation between mean radiant temperature (MRT) and the thermal comfort index (PMV). Hence, as MRT increases, heat stress emerges. Consequently, the quality of urban design and its affecting agents (sky view factor, urban canyon and the orientation) are needed to be seriously considered as the major factors in providing thermal comfort in the urban environment, specifically in warm seasons.
    Keywords: Urban microclimate, urban geometry, outdoor thermal comfort, ENVI-met
  • A. Aminpoor, R. Madani, H. Hayaty *, A. Zare Pages 173-190
    This study has attempted to investigate the role of Islamic teachings in the formation of a residential environment. Among the various architectural spaces, residential buildings are among the most important spaces in which the dominant part of human life spans. Therefore, some practical conclusions are addressed based on the Islamic teachings in order to design these spaces. Paying attention to the principles of house architecture in Islamic teachings, the inspection of the extent to which these principles have been realized in the past, and the recognition of these principles for contemporary architecture are necessary. Identifying the principles and standards of traditional cities and giving them an authentic language in accordance with Islamic teachings can increase the capabilities of urban planning and maintain solid and sustainable foundations in urban development. The present research aimed at investigating the effect of Islamic teachings (independent variables) on the architecture of Muslim houses (dependent variable) in a hot and dry climate in Iran. Following the detailed study of Islamic teachings from the Quranic verses and authentic Hadiths, the effect of these factors and their manifestations have been carefully examined in this case study. to this end, the desirable Islamic components (including the macro and macro components), which are directly or indirectly related to the subject of architecture are presented. Then, while searching in Islamic verses (including verses and narrations) which contain the keywords related to architecture, the Islamic verses have been analyzed to find useful results for designing and organizing various residential spaces. Considering the requirements of this research and the resources used, a qualitative research method has been utilized. Among the various methods that are classified in this categorythe qualitative content analysis method has been used. According to the results obtained from this research and based on the Islamic teachings, observing the principles of confidentiality, internalism, lack of visibility, contentment, balance, hierarchy, balance, order, relationship with nature, empty space (courtyard), hygiene in housing, and the importance of orienting housing to the qibla are suggested.
    Keywords: Housing, Islamic teachings, Islamic architecture, Muslim houses
  • Ali Akbar Heridar *, Maryam Dizijani Pages 191-202

    Now a days, creating spatial fairness in neighborhoods has become one of the biggest challenges facing urban planners. While the uneven progress of neighborhoods in the city is one of the issues that causes the development of heterogeneous neighborhood. The present study was conducted by selecting two neighborhoods in Shiraz with almost equal conditions with respect to the location and the possibility of having urban services. In this study, a series of factors that lead to their unbalanced development were evaluated. In the first step, these two neighborhoods were evaluated in terms of the radius of access to urban facilities. Then, using a qualitatie method including a series of interviews in each neighborhood with 179 residents, managers and experts in urban affairs, real estate professionals and people living in other neighborhoods of the city, a set of factors regardingthe the lack of growth in these two neighborhoods was extracted. Then, using factor analysis, the data were weighted. Finally, among the set of factors related to the physical, social, and economic fields, the main factors which lead to development or absence of development were extracted in two neighborhoods. The results showed that the Abiverdy quarter, regardless of being in the neighborhood of the Eram quarter, had a lower level of spatial development. In the physical aspect, one of the reasons of the development of the quarter of Eram compared to the Abiverdy quarter was the presence of large parts of the earth, the presence of good green space, and the beautiful visual appearance of the neighborhood. In the social dimension, there was also a relative increase in security in the quarter of Eram. The existence of the elements of identity in this quarter were identified as developmental factors. From the economic prespective, the willingness of builders to invest due to the public acceptance and justifiability has made the neighborhood more stable. It was cocluded that focusing on the three physical, social and economic indicators at the local level can provide the basis for a balanced growth and the establishment of spatial justice at the level of urban quarters.

    Keywords: Spatial fairness, spatial inequality, Eram quarter, Abiverdy quarter