فهرست مطالب

نشریه مهندسی زراعی
سال سی و چهارم شماره 1 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم اشتری، محمد امین آسودار صفحات 1-12
    یکی از مشکلات موجود در راه رسیدن به تولید مطلوب کلزا، تمایل کم کشاورزان به کاشت آن می باشد. از دلایل آن می توان به عدم مشخص بودن مناسب ترین روش کاشت از لحاظ عملکرد و هم چنین بالا بودن میزان ریزش و تلفات دانه کلزا در زمان برداشت اشاره نمود. به منظور بررسی تاثیر روش کاشت، نوع پلاتفرم کمباین و اثر متقابل آنها بر میزان عملکرد و ریزش کلزا در زمان برداشت، آزمایشی در منطقه صفی آباد خوزستان در سال زراعی 86-1385 انجام گرفت. این آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار به اجرا درآمد. روش های کاشت شامل کشت مسطح با فاصله خطوط 12 و 24 سانتی متر و کشت جوی و پشته با 2 و3 خط کشت روی پشته به عنوان سطوح فاکتور اصلی و نوع پلاتفرم شامل پلاتفرم متداول غلات و پلاتفرم الحاقی مخصوص برداشت کلزا به عنوان سطوح فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج آزمایش نشان داد که روش کاشت بر عملکرد، تراکم بوته در زمان برداشت و قطر ساقه موثر بوده است (05/0P≤). بیشترین میزان عملکرد (92/3224 کیلوگرم در هکتار) از طریق کشت مسطح با فاصله خطوط 24 سانتی متر و کمترین عملکرد (66/2513 کیلوگرم در هکتار) از طریق کشت جوی و پشته با دو خط کشت روی پشته حاصل شد. نوع پلاتفرم نیز بر میزان ریزش دانه موثر بود (01/0P≤)،به طوری که میزان ریزش 99/20% از عملکرد کل (03/593 کیلوگرم در هکتار) از طریق استفاده از پلاتفرم متداول غلات و میزان ریزش 08/13% از عملکرد کل (48/370 کیلوگرم در هکتار) از طریق استفاده از پلاتفرم الحاقی به همراه یک تیغه عمودی حاصل شد.
    کلیدواژگان: کلزا، کاشت، برداشت، پلاتفرم الحاقی، عملکرد، ریزش
  • الهام زنگنه یوسف آبادی، مجید بهزاد، سعید برومندنسب صفحات 13-28
    عبور آب از یک میدان مغناطیسی با تاثیر بر روی رفتار کلی مولکول های آب، منجر به تغییراتی در خصوصیات آب (از جمله کاهش کشش سطحی و افزایش قابلیت حل برخی ترکیبات) می شود. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آبشویی با آب مغناطیسی روی میزان کاتیون ها و آنیون های باقی مانده در خاک شور، در شرایط آزمایشگاهی و در قالب طرح کاملا تصادفی صورت گرفت. خاک با بافت سیلت لوم درون ستون هایی به ارتفاع 50 سانتی متر و قطر 10 سانتی متر ریخته شد و در انتهای ستون ها کاغذ صافی و توری پلاستیکی تعبیه گردید. پس از عبور آب از میدان مغناطیسی با شدت های متفاوت (6500 گوس در تیمار اول مغناطیسی و 8000 گوس در تیمار دوم مغناطیسی)، آبشویی به روش متناوب صورت گرفت. پس از اتمام آبشویی خاک مورد آزمایش به سه عمق مساوی تقسیم شد و میزان کاتیون ها و آنیون های خاک اندازه گیری گردید. نتایج تجزیه شیمیایی نشان داد که میانگین سدیم باقی مانده در خاک، در تیماراول مغناطیسی 7/11 درصد و در تیمار دوم مغناطیسی 8/22 درصد کمتر از تیمار شاهد و میانگین پتاسیم باقی مانده در خاک در تیمار اول مغناطیسی 8/2 درصد و در تیمار دوم مغناطیسی 5/8 درصد کمتر از تیمار شاهد بود. همچنین میانگین کلسیم موجود در خاک، در تیمار اول مغناطیسی 2 درصد و در تیمار دوم مغناطیسی 16 درصد بیشتر از تیمار شاهد و میانگین منیزیم موجود در خاک، در تیمار اول مغناطیسی 6 درصد و در تیمار دوم مغناطیسی 13 درصد بیشتر از تیمار شاهد بود. میانگین کلر باقی مانده در خاک در تیمار اول مغناطیسی 14 درصد و در تیمار دوم مغناطیسی 7/14 درصد کمتر از تیمار شاهد و میانگین سولفات باقی مانده در خاک در تیمار اول مغناطیسی 2 درصد و در تیمار دوم مغناطیسی 8/5 درصد کمتر از تیمار شاهد بود.
    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، آبشویی، خاک شور
  • حسین خادمی صفحات 29-42
    در سال های اخیر مطالعات زیادی در رابطه با هوادیدگی بیولوژیکی کانی های میکایی تحت تاثیر گیاهان و میکروارگانیسم ها انجام شده است. اما اطلاعاتی در مورد هوادیدگی بیولوژیکی کانی بیوتیت و میزان رهاسازی پتاسیم از آن تحت تاثیر ماده آلی وجود ندارد. بنابراین مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر ماده آلی بر هوادیدگی بیولوژیکی بیوتیت و میزان رهاسازی پتاسیم از آن صورت گرفت. آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل در سه تکرار انجام شد. بستر کشت مخلوطی از شن کوارتزی، بیوتیت و ماده آلی (کوکوپیت) در سه سطح صفر، 5 و 10 گرم بر کیلوگرم بود. در دوره 120 روزه کشت گیاهان با محلول غذایی کامل یا بدون پتاسیم تغذیه شدند. پس از اتمام دوره رشد وزن خشک گیاهان اندازه گیری و مقدار پتاسیم پس از عصاره گیری به روش خاکستر خشک با شعله سنج تعیین شد. همچنین کانی میکایی بستر کشت و محصولات هوادیدگی آن از شن کوارتزی جدا شدند و بخش رس کانی ها به روش پراش پرتو ایکس بررسی شد. حضور ماده آلی در محیط کشت دارای بیوتیت در شرایطی که گیاهان با محلول غذایی بدون پتاسیم تغذیه شده بودند، باعث افزایش وزن خشک گیاه و غلظت پتاسیم شاخسار نسبت به تیمار فاقد ماده آلی گردید. در هر دو وضعیت تغذیه ای، حضور ماده آلی در بسترهای کشت دارای بیوتیت باعث افزایش معنی دار میزان جذب پتاسیم کل نسبت به شرایط فاقد ماده آلی شد. پراش پرتو ایکس، تغییر کانی شناسی بیوتیت را در هر دو وضعیت تغذیه ای نشان داد. در بسترهای دارای بیوتیت در شرایط تغذیه ای با پتاسیم، ماده آلی تاثیر ناچیزی در میزان تغییرات کانی شناسی داشت؛ اما در وضعیت تغذیه ای بدون پتاسیم افزودن ماده آلی به بسترهای حاوی این کانی منجر به افزایش معنی دار تغییرات کانی شناسی گردید.
    کلیدواژگان: رهاسازی پتاسیم، ماده آلی، هوادیدگی بیولوژیکی بیوتیت
  • نعیم لویمی صفحات 43-55
    این تحقیق به منظور مقایسه روش های مختلف خاک ورزی بر عملکرد گندم در تناوب با کلزا و در شرایط دیم به مدت 3 سال (87-84) در شمال خوزستان (شهرستان باغملک) در پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار اجراء گردید. خاک ورزی کلزا با روش مرسوم بوده و تیمارهای آزمایشی گندم شامل: (1) گاوآهن برگردان دار + خطی کار، (2) گاوآهن قلمی+ خطی کار، (3) گاوآهن بدون صفحه برگردان دار + خطی کار، (4) پنجه غازی+ خطی کار و (5) بی خاک ورزی (کشت با خطی کار)، و شاخص های مورد بررسی شامل درصد مواد آلی، درصد رطوبت وزنی خاک و همچنین عملکرد محصول و دیگر صفات زراعی بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب سه ساله نشان داد که تفاوت بین روش های خاک ورزی و نیز اثر متقابل روش خاک ورزی و سال از نظر درصد رطوبت خاک در مراحل مختلف ساقه دهی، گل دهی و پر شدن دانه معنی دار نبوده؛ ولی تفاوت سال ها در این شاخص بسیار معنی دار بود. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اختلاف معنی داری بین تیمارهای خاک ورزی از نظر درصد مواد آلی در عمق های مختلف و در انتهای اجرای طرح وجود ندارد. همچنین نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد روش های خاک ورزی در شاخص برداشت، اختلاف بسیار معنی دار و در عملکرد بیولوژیک اختلاف معنی داری داشتند؛ اما در عملکرد دانه و سایر صفات زراعی دیگر اختلاف روش های خاک ورزی معنی دار نبود. بنابراین نتایج نهایی دال بر عدم تاثیر روش های خاک ورزی بر عملکرد گندم است. بر این اساس در شرایط منطقه و در تناوب گندم کلزا، روش های خاک ورزی حفاظتی مورد توصیه می باشد. از نظر شاخص برداشت پنجه غازی با 43 درصد بالاترین و بی خاک ورزی با 36 درصد کمترین بود. همچنین گاوآهن برگردان دار با 5263 و پنجه غازی با 3718 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر عملکرد بیولوژیک را داشتند.
    کلیدواژگان: گندم، دیم، تناوب گندم و کلزا، روش خاک ورزی
  • مریم زرندی صفحات 57-64
    زیتون تلخ یک میوه ی غیر خوراکی می باشد که حاوی دانه های روغنی است و می توان از روغن آن برای مصارف صنعتی استفاده کرد. یکی از مراحل قبل از استخراج روغن، پوست گیری این میوه است. در این تحقیق، فرایند پوست گیری شیمیایی میوه زیتون تلخ با استفاده از محلول هیدروکسید سدیم در دو مرحله با استفاده از دو طرح کامل تصادفی هر یک در پنج تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله اول تاثیر غلظت های 6، 9، 12 و15 درصد محلول در دمای 90درجه سانتی گراد بر زمان پوست گیری بررسی شد. در مرحله دوم تاثیر دماهای 25، 40، 70 و 80 درجه سانتی گراد در غلظت ثابت6 درصد بر مدت زمان پوست گیری مطالعه گردید. در حین این بررسی روند پیشرفت پوست گیری با اندازه گیری شکست نور محلول مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که با تغییر غلظت از 6 درصد به 15 درصد در دمای 90 درجه، زمان پوست گیری تفاوت قابل ملاحظه ای نداشت؛ ولی زمان پوست گیری با غلظت 6 درصد شدیدا تحت تاثیر دما قرار گرفت به طوری که زمان پوست گیری برای دمای 25، 40، 70 و 80درجه سانتی گراد به ترتیب 33 ساعت و 20 دقیقه،، 18 ساعت، 2 ساعت و 30 دقیقه و 1 ساعت و 25 دقیقه به دست آمد. آزمایش ها نشان دادند که شکست نور محلول با پیشرفت زمان پوست گیری افزایش یافت. یک مدل نمایی افزایشی برای پیش بینی مقدار شکست نور با گذشت زمان و یک و مدل نمایی کاهشی برای پیش بینی زمان باقی مانده پوست گیری به صورت تابعی از ضریب شکست نور محلول پیشنهاد گردید. هر دو مدل به خوبی در داده های آزمایشگاهی به دست آمده برازش شدند (R2 > 0.96).
    کلیدواژگان: میوه زیتون تلخ، پوست گیری، هیدروکسید سدیم، شکست نور، مدل سازی
  • صفحات 65-74
    نگهداری و تعمیرات نقش مهمی در حفظ قابلیت اطمینان، در دسترس بودن، کیفیت تولیدات، کاهش ریسک، افزایش بازدهی و امنیت تجهیزات برعهده دارد. بر این اساس آگاه بودن از هزینه های تعمیرات و نگهداری و همچنین سن جای گزینی ماشین آلات ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق هزینه های تعمیرات و نگهداری مربوط به 24 دستگاه دروگر نیشکر استافت 7000، ساخت کشور استرالیا که در شرکت کشت و صنعت امام خمینی فعال می باشند، مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات عمده جمع آوری شده برای انجام این تحقیق عبارتند از: هزینه های لوازم یدکی، دستمزد تعمیرات، روغن، گریس و فیلتر و همچنین میزان کارکرد سالانه دروگرها. در مقایسه بین سهم اقلام تشکیل دهنده هزینه های تعمیرات و نگهداری، مشخص گردید که قطعات یدکی بیشترین سهم از هزینه های تعمیراتی را به عهده دارد. جهت تعیین مدل ریاضی مناسب با استفاده از نرم افزار رایانه ای شش مدل مختلف ریاضی مورد برازش قرار گرفتند که در نتیجه آن مدل درجه دوم به عنوان مدل مناسب انتخاب گردید. با استفاده از مقادیر هزینه استهلاک، سود سرمایه، بیمه و تعمیرات تجمعی نمودار سن جای گزینی رسم گردید که مشخص شد در سال انجام تحقیق، هیچ یک از دستگاه ها به سن جای گزینی نرسیده اند؛ بنابراین با استفاده از مدل ریاضی به دست آمده و تخمین هزینه های تعمیرات تا سال پانزدهم عمر ماشین، سن جای گزینی دروگر در محدوده ی 9 تا 11 سال به دست آمد.
    کلیدواژگان: مدل ریاضی، تعمیر و نگهداری، دروگر نیشکر، سن جایگزینی
  • محمود صفری صفحات 75-86
    سمپاشی یکی از عملیات مهم در کشت گندم است. کشاورزان در مراحلی که ارتفاع محصول زیاد است، به منظور مبارزه با سن گندم غالبا از سمپاش های لانس دار، میکرونر پشتی و اتومایزر پشتی استفاده می نمایند. سن گندم از جمله آفاتی است که در حین عملیات سمپاشی به قسمت های تحتانی گیاه حرکت می کند و از معرض سمپاشی در امان می ماند. به نظر می رسد سمپاش های اشاره شده به نحو موثر داخل گیاه را سمپاشی نمی نمایند. با توجه به بررسی های انجام شده، سمپاش اتومایزر پشتی با اصلاحاتی می تواند به منظور انتقال قطرات سم به قسمت های تحتانی گیاه مورد استفاده قرارگیرد. در این تحقیق یک دستگاه سمپاش اتومایزر پشتی به منظور مبارزه با سن گندم به نوع بوم دار آن تبدیل شده، پس از بهینه سازی، با سمپاش های میکرونر پشتی، فرقونی لانس دار و اتومایزر اصلاح نشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد مقایسه قرارگرفت. نتایج ارزیابی نشان داد به منظور مبارزه با سن مادری، از نظر موثر بودن عملیات، سمپاش اتومایزر بوم دار با 61/92 درصد و فرقونی لانس دار با 5/66 درصد آفت مرده به ترتیب در بالاترین و پایین ترین گروه قرار دارد. سمپاش میکرونر از نظر محلول مصرفی در هکتار (4/11 لیتر بر هکتار) و یکنواختی پاشش در رتبه اول قرار گرفت. قطر میانه حجمی و قطر میانه عددی برای سمپاش میکرونر به ترتیب 388 میکرو متر و 286 میکرو متر بود. به جز سمپاش لانس دار با 6/5 درصد لهیدگی، بین سایر تیمار ها اختلاف معنی داری در سطح 1% وجود نداشت. پوشش دهی سمپاش اتومایزر بوم دار در دو قسمت میانی و تحتانی گیاه در مقایسه با سایر تیمار ها تفاوت معنی داری داشت. درکل با در نظر گرفتن صفات اندازه گیری شده، استفاده از سمپاش اتومایزر بوم دار به عنوان یک روش مناسب جهت مبارزه با آفت سن در مراحلی که ارتفاع محصول زیاد است توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سمپاشی، سن گندم، سمپاش بوم دار اتومایزر، سمپاش پشتی اتومایزر
|
  • M. Ashtari, M.A. Asoodar Pages 1-12
    One of the problems of canola production is the lack of interest in farmers towards planting this crop. This could stem from lack of suitable planting method and the high amount of grain loss at harvest. In order to evaluate the effect of seeding methods، type of combine platforms and their interaction on canola grain yield and harvesting losses، a field experiment was conducted in Safi Abad، Khuzestan during 2007. The experiment was a split plot، arranged in a randomized complete block design with 3 replications. The seeding methods were the main plots، including two flat seeding methods with 12 and 24 cm row spacing and two row planting methods with 2 and 3 seeding lines on the row. Combine harvester platforms were the subplots، including conventional cereal platform and canola harvesting header extension. The results indicated that the seeding method significantly (P≤0. 05) affected the yield، plant density at harvest time and stem diameter of canola. The highest yield (3224. 92 kg/ha) was obtained with the flat seeding method with 24 cm row spacing and the lowest yield (2513. 66 kg/ha) was obtained with the row planting method with 2 seeding lines on the row. Type of platform significantly (P≤0. 01) affected the amount of grain loss. The grain loss of 20. 99% of the total yield (593. 03 kg/ha) was obtained by using the conventional cereal platform and grain loss of 13. 08% of the total yield (370. 48 kg/ha) was attained using the header extension.
    Keywords: canola, Seeding, Harvesting, Header extension, Yield, Grain loss
  • E. Zangene Usefabadi, M. Behzad, S. Boroomand Nasab Pages 13-28
    Transmission of water through a magnetic field will cause some changes in water characteristics, affecting the overall behavior of water molecules including increasing solubility of some of compositions and decreasing water surface tension. This study was conducted with the aim of examining the effects of magnetic water on the level of remaining cations and anions of saline soil, in laboratory conditions, in a compeletly randomaized design. Soil with loam silt texture was poured in pipes with the height of 50 cm and diameter of 10 cm while the end of each pipe was closed with a filter paper and a plastic net. By passing water through the magnetic field with different intensities (6500 Gaousses in first magnetic treatment, 8000 Gaousses in second magnetic treatment), leaching was performed alternatively. At the end of the leaching experiment, the experimental soil was divided into three equal depths and amount of cations ana anions was measured. The result of chemical analysis showed that the avrage amount of the remaining sodium of the soil in the first magnetic treatment, 11.7 %, and in second magnetic treatment, 22.8 %, was lower than the controlled treatment. The avrage amount of the remaining potassium of the soil in the first magnetic treatment, 2.8 %, and in second magnetic treatment, 8.5 %, was lower than the controlled treatment. The avrage amount of the remaining calcium of the soil in the first magnetic treatment, 2 %, and in second magnetic treatment, 16 %, was lower than the controlled treatment. The avrage amount of the remaining magnesium of the soil in the first magnetic treatment, 6 %, and in second magnetic treatment, 13 %, was lower than the controlled treatment. The avrage amount of the remaining chlorine of the soil in first magnetic treatment, 14 %, and in second magnetic treatment, 14.7 %, was lower than the treatment. The avrage amount of the remaining sulfate of the soil in the first magnetic treatment, 2 %, and in second magnetic treatment, 5.8 %, was lower than the controlled treatment.
    Keywords: Magnetic Water, Leaching, Saline Soil
  • Pages 29-42
    In recent years, many studies have been carried out on the biological changes of micaeous minerals and their potassium release by plant types and microorganisms. However, there is little information on the effect of organic matter (OM) on the biological transformation of biotite and its potassium release. The objective of this study was to investigate the biological transformation of biotite and its potassium release influenced by organic matter treatments.A pot experiment was carried out in a completely randomized design with factorial combination and three replicates. Growth medium was a mixture of quartz sand, biotite and OM (0, 5 and 10 gr/kg cocopeat). During 120 days of alfalfa cultivation, plants were irrigated with either a complete or a K-free nutrient solution and distilled water as needed. At the end of the experiment, the dry matter of plants was determined and K uptake was measured by flame photometer, following dry ash extraction. Mica and its weathering products were separated from the quartz sand to analyze their clay fractions using X-ray diffraction (XRD). Under the K-free nutrient solution, an increase in plant dry matter and potassium concentration in shoot occurred in pots containing biotite and organic matter as compared to those with no organic matter amendment. Significant increase of plant K uptake occurred in pots containing biotite and organic matter, as compared to those without it, under both nutrient solutions treatments. XRD data showed the transformation of biotite under both nutrient solution treatments. Under complete nutrient solution, the addition of organic matter had a negligible effect on mineralogical transformation of biotite. However, under K-free nutrient solution, the addition of organic matter significantly increased the mineralogical changes.
    Keywords: Potassium release, Organic matter, Biological weathering of Biotite
  • Pages 43-55
    The current study was conducted to compare the effect of different tillage methods on wheat yield of canola-wheat rotation in dryland areas during three years (2005-2008) north of Khouzestan (Baghmalek city). Randomized block design with five treatments was applied by using four replications. Canola tillage was done with conventional method and the experimental wheat treatments were: (1) moldboard plow + grain-drill, (2) chisel plow + grain-drill, (3) moldboard plow with removed moldboard + grain-drill, (4) sweep plow + grain-drill and (5) no-till-drill. The investigated indices were percent age of organic materials, soil moisture content (W.B), wheat yield and other agronomical factors. Complex variance analyses of the three years data showed no significant difference between tillage methods and interaction of tillage methods with year in case of soil moisture content in different plant growth stages. However, the effect of years was different for this factor. Analyses of variance for different tillage methods showed that there was no significant difference between percent age of organic materials in soil depths. The complex variance analyses of data also showed that tillage methods had a significant effect on harvesting index and biological yield but the difference in grain yield and other agronomical factors was not significant. In general, the tillage methods did not affect wheat yield. Hence, the conservation methods are recommended for this condition. Regarding the harvest index, the sweep plow with 43 percent had the highest and no-till-drill with 36 percent had the lowest amount. Moreover, in biological yield, the moldboard plow with 5263 and sweep plow with 3718 kg/ha had the most and the least values respectively.
    Keywords: Wheat, Dryland, Canola, wheat rotation, Tillage method
  • Pages 57-64
    Persian lilac fruit is an inedible fruit that contains oil seeds which can be used for industrial purposes. Dehulling is a primary step which must be done on the fruit before extracting oil from them. In this research, the process of dehulling Persian lilac fruits by sodium hydroxide was investigated in two, stages, using completely randomized design method. In the first stage, the effect of 6, 9, 12 and 15% (w/w) concentration at 90°C on the duration of dehulling was studied. In the second stage, the effect of solution temperature at 25, 40, 70 and 80°C with 6% (w/w) concentration on the peeling duration was investigated. The results indicated that increasing the concentration of the solution from 6 to 15% left no major impact on drying duration, but the duration significantly decreased by increasing the temperature of the solution. The dehulling durations were 33 h and 20 min, 18 h, 2 h and 30 min and 1 h and 25 min for 25, 40, 70 and 80°C, respectively. The experiment indicated that increase of the dehulling time was positively related to the light diffraction of the solution. A model for predicting the level of light diffraction as a function of the dehulling time and another model for stating the remaining time of dehulling process as a function of light diffraction of the solution were proposed. Both models were highly fitted to the experimental data (R2>0.96).
    Keywords: Persian lilac fruit, Dehulling, Sodium hydroxide, Light diffraction, Modeling
  • Pages 65-74
    Maintenance plays an important role in sustaining the reliability, availability, product quality, reducing risk, increasing efficiency and security. Hence being aware of maintenance costs and also replacement age of machines seems necessary. In this research the costs of repair and maintenance related to 24 AUSTOFT 7000 sugarcane harvester, being used in Imam Khomeini agro-industry co., has been studied. The research was carried out by collecting the costs of spare parts, wages paid for repairs, lubricant, grease and filters and also rate of annual functions of harvesters. Comparing the shares of components maintenance costs showed that spare parts play the most important role in repair costs six various mathematical models were tested by using computer software, in order to choose a suitable mathematical model, and finally a quadratic model was selected. The replacement age diagram, drawn by using amortization cost digits, capital interest, insurance and accumulated repair and maintenance costs showed that none of the machines had reached the replacement age until the year of research study. Therefore, replacement age of harvester was estimated to be between 9 and 11 years, by using the selected mathematical model and estimating the repair costs up to fifteenth life year of the machine.
    Keywords: Mathematical model, Maintenance, Sugarcane harvester, Replacement age
  • Pages 75-86
    Chemical spraying is one of the important field operations in wheat production. Farmers usually use lance sprayers, micronair sprayer and atomizer sprayer (motorized knapsack mist blower) in order to control the sunn pest when wheat plant is reach to a desire high. Sunn pest damaged on wheat plant lead to a serious problem in which when targeted plants spray with chemical, the sunn population keep protecting themselves by moving down ward to the lower parts of plant stem. The above mentioned sprayers can not be used to spray with in wheat canopies, while it has been shown that a modified atomizer sprayer is capable of targeting the lower portion of wheat canopies. In this study a conventional atomizer sprayer was manipulated with an boom type to provide a modified atomizer sprayer. Then the modified atomizer sprayer was used to compare with lance atomizer and micronair sprayers in relation to chemical spraying efficiency for controlling the sunn pest damaged in wheat production. The experimental design was setup randomized completed block design (RCBD) with three replications. Results showed that modified atomizer and lance were the first and last sprayers which had lethal effects of 92.6% and 46.5% respectively on the sunn pest at the 5% confidence level. Amount of drifting were 43.1% and 8.3% mioconair and modified atomizer sprayers respectively, at the 1% confidence level. The least amount of solution consumption (11.4 lit/ha.) and the best spraying uniformity were occurred under micronair sprayer operation.VMD and NMD were 388 µm and 286 µm for micronair sprayer respectively. When plant stand was evaluated, there was not any significant difference among sprayer systems in regard to crop lost, except for the lance sprayer which has showed 5.6% crop damaging at the 1% confidence level. Findings in the present study indicated that modified atomizer sprayer is capable of covering more spaces at the middle and bottom of plant canopies with high density (droplets / square cm) than other sprayers. Boom modified atomizer sprayer is strongly recommended as the sunn pest controller in wheat crop, when the plants reached to desirable height.
    Keywords: Spraying, Wheat Sunn pest, Atomizer boom sprayer, Motorized knapsack Mist blower