فهرست مطالب

نشریه مهندسی زراعی
سال سی و پنجم شماره 2 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جلال زکیئی، محمد امین آسودار، مرتضی الماسی صفحات 1-12
    در اثر فرسایش، عناصر غذایی مورد نیاز گیاه از بین رفته، حاصلخیزی خاک کاهش می یابد و در نتیجه از میزان تولید و کیفیت محصول کاسته می شود. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر سیستم های خاک ورزی و کاشت در سطوح شیب دار بر میزان فرسایش خاک و عملکرد گندم دیم، طی سال های 1386 تا 1387 در استان کرمانشاه انجام گردید. این آزمایش، به صورت کرت های نواری خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، شامل شیب در دو سطح (6 تا 8 و 10 تا 12 درصد) و تیمارهای خاک ورزی مرسوم، کم خاک ورزی و بی خاک ورزی به همراه روش های کاشت مرسوم، کاشت با خطی کار موازی با شیب و عمود بر شیب با سه تکرار در کرت های به طول 14 و عرض 4 متر انجام گردید و نتایج نشان داد که میزان روان آبدر شیب 6 تا 8 درصد، 19/14020 لیتر در هکتار بود؛ که با افزایش شیب به 10 تا 12 درصد، به02/15251 لیتر در هکتار افزایش یافت. مقدار رسوب ایجاد شده در شیب 6 تا 8 درصد، 10854 و در شیب 10 تا 12 درصد، 12103 کیلوگرم در هکتار بود. تیمار گاوآهن قلمی و پنجه غازی اثر معنی داری بر عملکرد دانه داشت به طوری که با میانگین عملکرد 1010 کیلوگرم در هکتار نسبت به تیمار گاوآهن برگردان دار و پنجه غازی با عملکرد 845 کیلوگرم در هکتار برتر بود.تیمار بی خاک ورزی با میانگین عملکرد 960 کیلوگرم در هکتار تفاوت معنی داری با دیگر تیمار های خاک ورزی نداشت.
    کلیدواژگان: شیب، رسوب، روان آب، سیستم های خاک ورزی، روش های کاشت، عملکرد و فرسایش
  • شهین نوربخش، علیرضا دعاگویی، احمد غضنفری مقدم صفحات 13-23
    بقایای گلاب گیری که مواد جانبی کارخانه های گلاب گیری، روغن کشی و اسانس گیری از گل می باشند، اغلب استفاده خاص صنعتی نداشته و به عنوان پسماند گیاهی به خاک افزوده می شوند. در این پژوهش که در تابستان 1389 انجام شد، اثر افزودن بقایای گلاب گیری گل محمدی همان سال در نسبت ها و اندازه های مختلف به خاک بر روی مقاومت مکانیکی خاک، روند کاهش رطوبت، قابلیت نگهداری آب، روند رشد ساقه و ریشه گیاه جو مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در یک طرح فاکتوریل 3×3 با سه تکرار انجام شدند. در این طرح درصد وزنی بقایای خشک در سه سطح 4%، 8% و 12% و اندازه ذرات بقایا در سه سطح با مش های 6، 16 و 20 استفاده گردید. نتایج نشان داد که با افزایش درصد وزنی بقایا، رطوبت بیش تری در خاک حفظ شده و روند کاهش رطوبت از روز دوم به بعد به صورت خطی است. اندازه ذرات در مش های آزمایش شده تاثیر چندانی بر مقدار حفظ رطوبت نداشت. مقاومت مکانیکی خاک در ده روز اول در تمام تیمارهای تقریبا ثابت بود؛ ولی بعد از آن با افزایش درصد بقایا و اندازه ذارت مقاومت کاهش یافت. طول ساقه ها و ریشه ها با تغییر درصد بقایا و اندازه ذرات روند مشخصی را نشان ندادند؛ اما رشد ریشه بیشتر تحت تاثیر اندازه ذرات قرار گرفت. در این پژوهش روند تغییرات رطوبت خاک به صورت تابعی خطی از زمان، درصد وزنی بقایا و اندازه ذرات مدل سازی گردید. مدل به دست آمده انطباق بسیار بالایی با داده های آزمایشگاهی داشت (0/98=R2).
  • نسرین زلکی بدیلی، غلامعباس صیاد، کاظم حمادی، سمیرا اخوان، علی عبدی صفحات 25-36
    در ایران اکثر حوضه های آبخیز، بویژه حوضه های کوهستانی، فاقد ایستگاه های اندازه گیری به تعداد کافی می باشند و گاهی ایستگاه ها برای طولانی مدت فاقد آمار هستند. به دلیل محدودیت دسترسی به داده های هیدرولوژیک کافی، مدل سازی حوضه ها نقش مهمی درتوسعه منابع دارد. درمطالعه حاضر، توانایی مدلSWAT به منظور شبیه سازی جریان رودخانه مارون در زیر حوضه آبخیز سد مارون (ایدنک) بررسی شد. واسنجی و آنالیز حساسیت مدل با استفاده از برنامهSUFI-2 انجام پذیرفت. مدل با استفاده از اندازه گیری های شدت جریان در سال های 2006-1994 در ایستگاه ایدنک واسنجی و اعتبارسنجی گردید. درمرحله واسنجی رواناب ماهانه، ضرایب NS، R2،p-factor و d-factor در خروجی حوضه به ترتیب 63/0، 73/0، 59/0 و 23/1 ودر مرحله اعتبارسنجی، مقادیر 70/0، 75/0، 67/0و 05/1 به دست آمد. نتایج کلی شبیه سازی نشان داد که مدل SWAT می تواند ابزار مناسبی در رابطه با شبیه سازی شدت جریان رودخانه باشد.
  • حمیدرضا متین فر، منوچهر کلهر، افشین شعبانی، صالح آرخی صفحات 37-54
    تخمین میزان فرسایش خاک و بار رسوب در حوزه های آبخیز از جمله مهم ترین اطلاعاتی هستند که برای عملیات حفاظت خاک و آب مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل مشکلات و محدودیت های موجود در روش ها و مدل های برآورد فرسایش خاک و رسوب، استفاده از روشی که بتواند با کم ترین هزینه و صرف وقت، با دقت بالا و به سهولت میزان فرسایش و رسوبرا برآورد کند، بسیار مهم به نظر می رسد. هدف از تحقیق حاضر برآورد فرسایش و رسوب در اراضی تپه ماهوره با قابلیت مرتع است که به علت افزایش روز افزون جمعیت و دست یابی به غذای بیش تر تحت کشت قرار گرفته اند و نیز بررسی توانایی سزیم- 137 در برآورد فرسایش و رسوب در اراضی کشاورزی پایین دست آن می باشد. در این مطالعه، با استفاده از سزیم- 137 در حوزه آبخیز ریمله که در آن تبدیل گسترده کاربری ها رایج است فرسایش خاک برآورد گردید. به کمک عکس های هوایی با مقیاس و نقشه توپوگرافی در مجموع 17 ترانسکت روی اراضی شامل 11 ترانسکت روی اراضی تپه ماهوری (از نوع مرکب با شیب 5 تا 50 درصد) و 6 ترانسکت در دشت های دامنه ای (از نوع یکنواخت با شیب 2- 8 درصد) مشخص شد و نمونه برداری خاک و مطالعه خصوصیات سطحی در آنها به عمل آمد. هم چنین در شیب های مرکب (شامل بالای شیب، شانه شیب، شیب برگشتی، پای شیب و پنجه شیب) و یک نواخت (شامل قسمت های فوقانی، میانی، تحتانی) بسته به طول شیب بین 2 تا 7 نمونه برای برداشت نمونه خاک سطحی (27- 0 سانتی متری) حفر گردید و سزیم- 137 آن ها توسط دستگاه اسپکترومتر اشعه گاما اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان متوسط فرسایش خاک در موقعیت های شیب مرکب بالای تپه، شانه شیب، و شیب برگشتی به ترتیب 74/31، 28/66 و77/46 و در موقعیت های شیب یکنواخت به ترتیب 60/78، 47/54 و 54/79 تن در هکتار در سال است. میزان رسوب گذاری در مناطق غیر فرسایشی (پنجه شیب) 27/64 تن در هکتار در سال و در موقعیت پای شیب انباشت خاک غالب تر از فرسایش خاک بود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت به کار گیری روش اندازه گیری سزیم-137 می تواند به عنوان یک روش سریع و با دقت مناسب برای برآورد فرسایش و رسوب به کار گرفته شود.
  • صفورا جعفری، مصطفی چرم، نعیمه عنایتی ضمیر، حسین معتمدی صفحات 55-70
    شوری خاک محیط تنش زایی را برای ریزجانداران خاک ایجاد می کند و باعث کاهش تعداد و فعالیت آن ها می گردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر برخی شاخص های میکروبی خاک و نیز بررسی تاثیر دو نوع باکتری مقاوم به شوری بر مقدار این شاخص ها در خاک می باشد. 35 جدایه از خاک های ریزوسفری شور جدا شده و توانایی آن ها برای رشد در غلظت های 0 تا 600 میلی مولار نمک ارزیابی شد. از بین آن ها 2 جدایه به عنوان باکتری مقاوم به شوری انتخاب شدند که جزء جنس های باسیلوس سابتیلیس و کورینه باکتریوم گلوتامیکوم شناخته شدند. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو عامل شوری در 4 سطح (2، 4، 8 و 12 دسی زیمنس برمتر) و باکتری در سه سطح (بدون تلقیح، تلقیح شده با باسیلوسسابتیلیس و تلقیح شده با کورینه باکتریوم گلوماتیکوم) در گلخانه اجرا گردید. گیاه کشت شده جو می باشد. سطوح مختلف شوری در خاک با اضافه کردن مخلوطی از نمک ها شامل کلرید سدیم، کلرید کلسیم و کلرید منیزیم ایجاد گردید. پس از 8 هفته مقدار تنفس خاک، کربن زیتوده میکروبی و 2qCo در خاک اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه آماری نشان داد که تاثیر سطوح شوری بر این شاخص ها معنی دار (001/0 P<) شد. تلقیح باکتری در سطوح مختلف شوری به طور معنی داری باعث افزایش تنفس خاک (05/0 P<) و کربن زیتوده میکروبی (001/0 P<) و کاهشqCO2 (001/0 P<) در خاک گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که باکتری هایریزوسفری مقاوم به شوری، آثار منفی شوری بر شاخص های میکروبی خاک را کاهش دادند.
  • فریده یاراحمدی، احمد لندی، محمد امین آسودار، عادل مرادی سبزکوهی صفحات 71-82
    افزایش غلظت گازهای گلخانه ای باعث ایجاد اثر گلخانه ای در کره زمین و گرم تر شدن هوای آن شده است. در این میان، CO2یکی از مهم ترین گازهای سهیم در این فرایند می باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر روش های خاک ورزی و آبیاری بر میزان تصاعد CO 2 از خاک به اتمسفر در مراحل رویشی گندم با روش اتاقک بسته و کروماتوگرافی گازی می باشد. روش های خاک ورزی و آبیاری شامل خاک ورزی حفاظتی، خاک ورزی مرسوم، آبیاری غرقابی و آبیاری نشتی بود، این آزمایش با استفاده از طرح آزمایشی کرت های یک بار خرد شده در زمان و از طریق تجزیه مرکب، با سه تکرار و پوشش 45% بقایای سطحی، با 6 مرحله نمونه گیری از گازهای خاک، در سال زراعی 1389، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان انجام شد. اندازه گیری مقدار آب آبیاری با روش سیفون مستغرق انجام شد. نتایج نشان داد که میزان تصاعدگاز CO2تحت تاثیر سیستم های خاک ورزی و آبیاری می باشد. در خاک ورزی مرسوم بدلیل به هم خوردگی بیش تر خاک، تصاعد گاز برای CO2، تا میزان 67% افزایش یافت. تحت آبیاری غرقابی میزان تصاعد گازCO2 نسبت بهسیستم آبیاری نشتی تا 33% افزایش نشان داد (0/05≤p). خاک ورزی حفاظتی توام با آبیاری نشتی کم ترین (0/05≤p)میزان تصاعد دی اکسیدکربن (مقدار آن 1143 میلی گرم در مترمکعب) را داشت. در صورتی که خاک ورزی مرسوم- آبیاری غرقابی، با متوسط 2592 میلی گرم در متر مکعب بیشترین مقدار CO2 را تولید نمود (0/05≤p).
  • داود قنبریان صفحات 83-96
    ایران با تولید بیش از 90% زعفران دنیا بزرگترین تولید کننده این محصول به شمار می رود. تکثیر این گیاه به دلیل عقیم بودن، توسط کاشت پیازهای آن امکان پذیر است. یکی از مشکلات اساسی تولید زعفران، افت شدید عملکرد به دلیل کاشت پیازهای کوچک است. در این تحقیق دستگاه جدیدی برای اندازه بندی پیاز های زعفران طراحی و ساخته شده است. دستگاه مورد نظر عبارت است از استوانه دواری که در تمام مساحت جانبی آن از شیارهای طولی با فواصل قابل تنظیم استفاده شده است. این شیارها محل عبور پیاز های کوچک بوده و فاصله بین آنها بر اساس مطالعه خواص فیزیکی پیاز ها تعیین شدند. پارامترهای موثر در عملکرد دستگاه عبارت از سرعت دورانی استوانه(n)، شیب طولی استوانه(α) و نرخ تغذیه(q) بودند. برای تعیین مقادیر بهینه هر یک از این پارامترها از روش سطوح پاسخ (RSM) استفاده شد. نتایج آزمایش ها بهینه سازی نشان داد که دستگاه در سرعت دورانی 85/33 دور بر دقیقه، شیب استوانه 4 درجه و نرخ تغذیه 1/340 کیلوگرم بر ساعت می تواند پیاز های زعفران را با دقت 79% جداسازی نماید.
  • اکرم احمدپور سفیدکوهی، مهدی قاجار سپانلو، محمدعلی بهمن یار صفحات 97-109
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد متوالی 3 و 5 دوره کمپوست زباله شهری با و بدون کودشیمیایی NPK بر میزان عناصر کم مصرف جذب شده توسط اندام های مختلف گندم، آزمایشی با طرح بلوک کامل تصادفی در قالب اسپلیت پلات در 4 تکرار به صورت گلدانی در سال زراعی 1388 اجرا گردید. در این طرح فاکتور اصلی 6 سطح کودی شامل: شاهد (بدون مصرف کمپوست و کود شیمیایی)، کود شیمیایی طبق آزمون خاک (200 کیلوگرم اوره، 150 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل و 100کیلوگرم سولفات پتاسیم درهکتار) و 4 سطح کمپوست زباله شهری (20 و40 تن در هکتار بدون کود شیمیایی و همراه با نصف کود شیمیایی مورد نیاز خاک) و فاکتور فرعی کاربرد 5 و 3 دوره متوالی می باشد. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار و دوره های مصرف کمپوست زباله شهری، غلظت روی و منگنز جذب شده در برگ پرچم و اندام هوایی گندم افزایش یافت که بالاترین میزان آن ها با مصرف 5 دوره متوالی40 تن کمپوست غنی شده با نصف کودشیمیایی پایه به دست آمد. همچنین با افزایش مقدار مصرف کمپوست، غلظت آهن برگ پرچم افزایش یافت. در دانه گندم نیز، بالاترین غلظت روی، آهن و منگنز با کاربرد 5 دوره متوالی40 تن کمپوست غنی شده با نصف کود شیمیایی پایه در خاک حاصل شد. ضمنا، با افزایش مقدار مصرف کمپوست زباله شهری در خاک، مقدار جذب مس توسط برگ پرچم، اندام هوایی و دانه گندم افزایش یافت و اثر دفعات مصرف کمپوست فقط در دانه گندم دیده شد.
|
  • Pages 1-12
    The erosion in dryland causes decrease in yield and soil quality، especially in slope lands with conventional tillage. To investigate the effects of tillage and planting methods in slope lands on erosion and yield of rain fed wheat، an experiment was conducted in 2007-2008 at Kermanshah Province. The statistical design for this research was strip split plots in randomized complete blocks (RCB) with three replications. The dimension of each plot was 4×14 meters. Two slope levels (6-8 and 10-12 percent) were arranged in main plots، using three tillage systems (conventional، reduced and no tillage)، and three planting methods (hand spreading، seeding by a grain drill parallel and perpendicular to slope) were arranged in sub-plots. Run off was shown 14020/19 L/hafor 6-8 percent slope while on 10 -12%، was measured to be about 15251/02 L/ha. Sediment was 10854 Kg/hafor 6-8% slope، and 12103 Kg/ha was found for 10 -12 percent slope. A significant (P<0. 01) amount of grain yield was produced (1010 kg/ha) compared to moldboard plow and sweeps where chisel and sweep ploughs were applied. No tillage system produced 960 kg/ha grain yield، but it was not significantly different compared to other tillage treatments.
  • Pages 13-23
    Rose water residues are by-products of rose water industries. These residues do not have any industrial usage and they are returned to soil as crop fertilizer. In this research, the effects of adding rose water distillation residues to soil in different particle sizes and weight proportion were investigated and changes in mechanical strength, and water holding capacity of soil and the growth of barley were determined. The experiments were performed using a 3 × 3 factorial design in which the weight proportions of the residues were in three levels of 4%, 8% and 12%. The second factor was the size of the residues in three sieves meshes of 6, 16 and 20. The results indicated that with increase in the weight level of residue more moisture was retained by the soil, and the size of the soil particles had lower effect on water holding capacity of the soils. The mechanical strength of the soil decreased with increase in both weight proportion and the particle size of the residues. The length of the stems and roots did not show any definite trend with the variations in factors. In this research, the change in moisture content of the soil was expressed as a linear function of time and residues weight proportionas well as the particle size. The resulting model was well fitted to the experimental data (R2>0.98).
  • Pages 25-36
    In Iran, most mountainous watersheds do not have enough hydrometery stations and defective stations have sparse data. Because of limited availability of hydrologic data, watershed modeling plays a crucial role in development of local resources. In this study, SWAT was applied to simulate runoff in Marun dam (Idanak) watershed, a sub-basin of Marun catchment. Calibration and sensivity analyses were performed with SUFI-2 program. The model was run for period of 1994-2006and data of one hydrometery station at Idanak watershed were used for calibration and validation. For calibration of monthly runoff, the Nash-Sutcliffe, R2, p-factor and d-factor were 0.63, 0.73, 0.59 and 1.23 and for validation, these values were 0.70, 0.75, 0.67 and 1.05 respectively. The results showed that SWAT could be a proper tool for simulating the flow rate values of the river.
  • Pages 37-54
    The rate of soil erosion and sediment yield estimation in the catchment areas is considered as an important factor for soil and water conservation practices. Due to difficulties and restrictions in common soil erosion methods, applying a high accuracy method with lowest cost and time consuming would be necessary. Assessment of soil loss in hilly areas with capacity of rang land that has changed to cultivation areas because of high population and evaluation of Cesium 137 method to estimate soil loss constitutes two main purposes of this research. So, the Cesium 137 method was performed to measure soil loss in Raymaleh watershed where land use alteration is common. To do so, soil sampling and measuring soil surface features were done in seventeen transects composed of eleven transects on hilly area (complex slopes with 5-50 percent) and six transects on downhill areas (simple slopes with 2-8 percent) were performed by association with aerial photographs (1:20000) and topography map (1:50000). In addition, for complex slopes (including upper, shoulder, back, foot and top parts) and simple slopes (including upper, middle and lower parts) according to slope length between 2 to 7 soil samples (0-27 cm) the taken and Cesium-137 measured by Spectrometer device. Results showed that the average soil loss in different parts of complex slope including summit, shoulder and back slope respectively was 31.74, 66.28 and 48.77 ton/ha/yr, whereas for simple slopes the losses 78.60, 54.47, 79.54 ton ha-1 yr-1. The rate of sedimentation in non erosion parts such as top slope was 64.27 ton ha-1 yr-1 and for foot slope soil deposition was more dominant than soil loss. Generally, we may conclude that Cesium 137 could be considered as a high accuracy and fast method to estimate soil loss and sedimentation.
  • Pages 55-70
    Soil salinity induces a stressful environment for soil micro-organisms and reduces their number and activity. The objective of this research is investigating the effect of different levels of salinity on some of soil biological indicators and also assessing the effect of two types of halotolerant rhizospheric bacteria on the value of these indexes in soil. 35 strains were isolated from saline rhizospheric soils and their ability to grow in concentrations of 0 to 600 mM salt was evaluated. Among them, two isolates were identified as salt tolerant bacteria that were recognized as genera of Bacillus subtilis and Corynebacterium glutamicum. The factorial experiment, as the completely randomized design, was performed with two factors including salinity in four levels (2, 4, 8 and 12 dS/m) and bacteria in three levels (none inoculated, inoculated with Bacillus subtilis and inoculated with Corynebacterium glutamicum) in the greenhouse. The cultivated plant was barley. Different levels of salinity in soil were created by adding the mixture of salts including NaCl, CaCl2 and MgCl2. After 8 weeks, the amount of soil respiration, microbial biomass carbon and qCO2 were measured in the soil. The results of the statistical analysis showed that the effect of salinity levels on these indicators were significant (P<0.001). Bacterial inoculation in different levels of salinity, significantly, increased the soil respiration (P<0.05) and microbial biomass carbon (P<0.001) and reduced qCO2 (P<0.001) in soil. The results of this research showed that the halotolerant rhizospheric bacteria reduced the negative effects of salinity on soil microbial indicators.
  • Pages 71-82
    Increasing the concentrations and emissions of greenhouse gases makes the weather warmer and affects land uses. Carbon dioxide emission is recognized as one of the most important factors in global warming. The objectives of this research were to investigate the amount of CO2 emission from soil to atmosphere during the wheat growth under two different tillage and irrigation methods. In this study, an experiment with a combination of tillage practices (conventional and conservation tillage) and two irrigation practices (flooding and furrow irrigation), using 45% surface residue, with 6 times of sampling from soil gases and 3 replications was done. The Statistical design of split plot in time with covariance analysis was used. A closed chamber method and gas chromatography were applied at Ramin Agricultural University research station. In order to measure the amount of water used, the submerged siphon method was used. The results showed that, the overall carbon gas emissions were influenced by soil moisture and tillage systems. Conventional tillage systems caused more fluxes because of mixing soils, the increase for CO2, was 67%. The amount CO2 gas emission for the flooding system was 33% more than of that furrow irrigation. Conservation tillage with furrow irrigation produced the lowest (p≤0.05) carbon dioxide emission. This value was 1143 mg/ m3 whereas the conventional tillage-flood irrigation, with an average of 2592 mg/m3 showed the maximum (p≤0.05) emission.
  • Pages 83-96
    Iran, with more than 90% of world production, is known as the main saffron producer. This plant is sterile and the saffron proliferation is possible only via cultivation of corms. One of the most problems in saffron cultivation is the yield reduction due to planting of small corms. In this research, a new saffron corm-grading machine is introduced. The machine includes a rotating drum, which is made of adjustable longitudinal rods. The small and unusable corms are separated via passing them between gaps of the rods. The physical properties of corms were determined and used to calculate gaps dimensions. The effective parameters in machine performance were: rotating drum speed (n), gradient of drum (α), and feeding rate (q). The response surface methodology (RSM) was used to optimize the parameters. An acceptable sizing accuracy of 79% were obtained at n= 33.85 rpm, α=4º, and q=340.1 kg/h as optimum conditions.
  • Pages 97-109
    In order to investigate the effects of applying three and five continuous periods of municipal solid waste (MSW) with and without NPK chemical fertilizer on the amount of micronutrient uptake by different parts of wheat, a pot experiment was conducted in split plot based on randomized complete block design with four replications in 2009. The main plot was a six-fertilizers level including control (without MSW and chemical fertilizer), chemical fertilizers according to soil test (200 kg urea, 150 kg triple superphosphate, and 100 kg K2SO4 per ha) and 4 levels of MSW (20 and 40 ton.ha-1 without fertilizer and with half of fertilizer) and the sub plot was applying 3 and 5 continuous periods of MSW. The results showed that, by increasing the amount and periods of applying MSW, the concentration of Zn and Mn in flag leaf and straw of wheat increased, with the maximum amount of obtained with the application of five consecutive periods 40 ton MSW enriched with half of NPK fertilizer. Also, by increasing the amount of applying MSW, concentration of Fe increased in flag leaf. Dmoreoven, in wheat seed, the most amount of Zn, Fe and Mn was observed by applying 5 consecutive periods 40 ton MSW enriched with 1/2 fertilizer in soil. Meanwhile, by increasing the amount of applying MSW in soil, the concentration of Cu increased in flag leaf, straw and kernel wheat flag leaf, shoot and seeds, and the effects of periods of application of MSW was just showed in wheat seeds.