فهرست مطالب

مهندسی زراعی - سال سی و ششم شماره 2 (زمستان 1392)

نشریه مهندسی زراعی
سال سی و ششم شماره 2 (زمستان 1392)

  • 114 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود قاسمی نژاد رایینی، محمد جواد شیخ داودی، مرتضی الماسی، هوشنگ بهرامی، اسکندر زند، خلیل عالمی سعید صفحه 1
    به منظور بررسی تاثیر روش های خاک ورزی،کوددهی و کنترل علف هرز (پسازکاشت)بر رشد و عملکرد ذرت دانه ای در خوزستان، آزمایش مزرعه ای به صورت اسپلیت بلوک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در4تکرار طی سال های 1388 و 1389 انجام شد.سه روش خاک ورزی شامل ماخار + خاک ورزیمرسوم(گاوآهن + دیسک + ماله)، ماخار+ کم خاک ورزی (دیسک زدن)وخشکه کاری + کم خاک ورزی در کرت های طولی اجرا گردید. در کرتهای عمودی دو روش کوددهی (پخش کود و کودکاری) به عنوان عامل اصلی روش های کنترل علف های هرز (یک بار کولتیواتور در مرحله چهار برگی (20سانتیمتریذرت)،دو بار کولتیوار درمراحل4و7 برگی (40سانتیمتریذرت)،مصرف2لیتر علف کشنی کوسولفورون]کروز[درزمان4-3برگی ذرت،شاهدبدون علف هرز(وجیندستی) و شاهد با علف هرز(بدونهیچکنترل)به عنوان عامل فرعی به صورت کرت های دو بار خرد شده اجرا شد. جمعیت و وزن خشک بیوماس علف های هرز بطور معنی دار (05/0p<) تحت تاثیر آبیاری پیش از خاک ورزی (ماخار)قرارگرفت.ماخار سبب کاهش جمعیت و وزن علف های هرز به میزان 40 و 30درصد درهفته پنجم گردید. تاثیر دو بار کولتیواتور و کنترل شیمیایی بر میانگین عملکرد دانه و بیولوژیک در تمامی روش های خاک ورزی ازلحاظ آماری یکسان بود.میانگین عملکرد و عملکردبیولوژیک، تعداد دانه در ردیف و تعداد ردیف در بلال در روش کود کاری به طور معنی داری (01/0p<) بیشتر از روش پخش بود. بیشترین عملکرد دانه در تیمارماخار+ کم خاک ورزی9003 کیلو گرم در هکتار به دست آمد. تیمار دو بار کولتیواتور نسبت به کنترل شیمیایی به طور معنی داری جمعیت و وزن علف های هرز را کاهش داد. در تمامی روش ها که توزیع کود آن ها بصورت پخش بود تیمار کنترل شیمیایی از لحاظ آماری عملکرد بالاتری (16 %)داشت؛ ولی در روش کود کاری بین تیمار کنترل شیمیایی و دو بار کولتیواتور اختلاف معنی داری مشاهده نشد. براساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد در مزارع ذرت فاقد پیچک که توزیع کود به صورت پخش انجام می شود، کنترل علف های هرز به صورت شیمیایی به دلیل بیشتر بودن عملکرد (15%) موثرتر است؛ همچنین درصورت توزیع کود به صورت کود کاری روش کنترل علف هرز با دوبارکولتیواتور توصیه می گردد. در ترکیب تمامی تیمارها بیشترین عملکرد دانه (9183 کیلو گرم در هکتار) از ترکیب ماخار+ کمخاک ورزی +کود کاری + دوبار کولتیواتور به دست آمد.
    کلیدواژگان: ذرت، مدیریت علف هرز، روش های خاک ورزی، روش های کود دهی
  • عاطفه اسمعیلی دستجردی پور، محمد هادی فرپور، مهدی سرچشمه پور صفحه 17
    سیانوباکتر ها به دلیل توانایی تشکیل پوسته های بیولوژیکی در خاک های شنی مناطق بیابانی، به عنوان اجزای اصلی این پوسته ها مورد توجه هستند. این تحقیق با هدف بررسی تشکیل این پوسته ها تحت سه تیمار سیانوباکتر (نوستوک (N)، فورمیدیوم (Ph)و ترکیب دو جنس)، دو سطح پلیمرسوپر جاذب [شاهد (S0) و 3/0 گرم پلیمر در 250 گرم خاک(S1)] و دو سطح رطوبت [ظرفیت زراعی(M1) و 80 درصد ظرفیت زراعی(M2)] در سه بخش مجزا انجام شد. در بخش اول ضخامت پوسته ها، افزایش در میزان کربن آلی خاک و مقاومت به نفوذ با گذشت زمان لازم جهت پوشیده شدن سطح خاک با پوسته ها (60 روز) بررسی گردید. در بخش دوم با مشخص شدن تیمارهای بهینه رطوبتی و پلیمر، تاثیر زمان (15، 30، 45 و 60 روز) بر ضخامت پوسته ها و در بخش سوم مطالعات میکرومورفولوژیکی صورت گرفت. نتایج نشان داد که ترکیب دو جنس در سطح رطوبت ظرفیت زراعیهمراه با سوپرجاذب با 83/6 میلیمتر ضخامت و مقاومت به نفوذ 27/0 مگاپاسکال، ضخیم ترین و مقاوم ترین پوسته ها را تشکیل داد. ترکیب دو جنس همراه با سوپرجاذب با 89/1 درصد و رطوبت ظرفیت زراعیبا 66/1 درصد کربن آلی بیشترین افزایش در کربن آلی خاک را ایجاد کردند. همچنین ترکیب دو جنس در 60 روز با 8/6 میلیمتر ضخیم ترین پوسته را تشکیل داد. بررسی مقاطع نازک کاهش در اندازه خلل و فرج درشت در خاک های تلقیح شده را در مقایسه با نمونه شاهد نشان داد. این کاهش در اندازه منافذ در ترکیب دو جنس در مقایسه با هر یک از دو جنس به تنهایی، بیشتر بود.
    کلیدواژگان: پوسته بیولوژیک، نوستوک، فورمیدیوم، مقاومت به نفوذ، میکرومورفولوژی
  • امین نصیری، حسین مبلی، شاهین رفیعی، کرامت الله رضایی صفحه 37
    آویشن از گیاهان دارویی مهم است که از گذشته دور مورد استفاده قرار می گرفت. این گیاهدارایخواصمتعددیدردرمانبیماری ها به خصوص بیماری های عفونی می باشد. ازآویشنوترکیباتموجوددرآندرصنایع مختلفغذایی، آرایشی و بهداشتیاستفادهفراوانیبهعملمی آید. آویشن باغیاز گونه های مهم گیاه آویشن می باشد. فرآیند خشک کردن به منظور حفظ کمیت و کیفیت اسانس استحصالی از گیاه نقش فوق العاده ای در فرآوری گیاهان دارویی دارد و ازجنبه هایمهم فناوریخشک کردنبا هدف انتخاب مناسب ترینروشخشک کردن،مدل سازی این فرآیند می باشد؛ لذا در این تحقیق، رفتار خشک شدن لایه نازک آویشن باغی در خشک کن لایه نازک تحقیقاتی به کمک سامانه استنتاج تطبیقی عصبی – فازی (انفیس) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در سه سطح دمایی 40، 50 و 60 درجه سلسیوس و سه سطح سرعت 1، 5/1 و 2 متر بر ثانیه انجام گرفت. از چهار مدل انفیس برای شبیه سازی سینتیک خشک شدن لایه نازک آویشن باغی استفاده گردید. برای ایجاد ساختار سامانه استنتاج فازی از دو روش دسته بندی شبکه ای و دسته بندی کاهشی استفاده شد. برای تعیین بهترین مدل از دو معیار ضریب تعیین و ریشه متوسط خطای داده ها استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که مدل انفیس می تواند داده های آزمایشگاهی را به خوبی پیش بینی کند. همچنین تکنیک دسته بندی کاهشی در مقایسه با روش دسته بندی شبکه ای، روشی مناسب برای ایجاد ساختار سامانه استنتاج فازیدر فرآیند پیش بینی نسبت رطوبت در مبحث خشک شدن لایه نازک آویشن باغی می باشد.
    کلیدواژگان: آویشن باغی، خشک شدن، انفیس، دسته بندی شبکه ای، دسته بندی کاهشی
  • فاطمه افشارنیا، محمد امین آسودار، عباس عبدشاهی صفحه 49
    عملکرد موثر یک سیستم به برنامه ریزی قابل قبول فعالیت های سرویس و تعمیرات آن سیستم وابسته است. برنامه ریزی مدیریتی موثر به تخمین دقیق پارامترهای سیستم نگهداری مربوط می شود. برای بررسی نرخ خرابی تراکتورها در استان خوزستان مطالعه ای از طریق پرسشنامه و مصاحبه مستقیم با تعداد 300 کاربر تراکتور در چهار منطقه از استان روی چهار مدل تراکتور انجام گرفت و متغیرهای سابقه رانندگی، سطح تحصیلات، وضعیت گواهینامه، گذراندن دوره های آموزشی کار با تراکتور، محل کار (منطقه و شهر)، نوع سرویس و نگهداری، شرایط نگهداری، فاصله تا اولین تعمیرگاه، فاصله محل پارکینگ تراکتور تا محل کار، سن دستگاه، ساعات استفاده سالیانه از آن و تعداد خرابی هر دستگاه تراکتور در نظر گرفته شدند. تحلیل رگرسیون که با برآورد تابع نمایی صورت گرفت، نشان داد که تنها متغیرهای سن تراکتور، ساعات استفاده سالانه و نوع سرویس و نگهداری بر نرخ خرابی هر چهار مدل تراکتور موثرند و به ازای یک درصد افزایش در سن تراکتور و ساعات استفاده سالیانه، نرخ خرابی به ترتیب به میزان 6/0 و 24/0 درصد افزایش می یابد؛ همچنین، نرخ خرابی تراکتورهای مسی فرگوسن 285، مسی فرگوسن 399 و یونیورسال، نسبت به تراکتور جاندیر 3140 به ترتیب به میزان 383/0، 453/0 و 143/0 درصد بالاتر بود. علاوه براین، تراکتورهایی که سرویس و نگهداری منظمی داشتند نسبت به آن هایی که تحت سرویس و نگهداری نامنظم بودند، 252/0 درصد خرابی کمتری داشتند.
    کلیدواژگان: مدل رگرسیونی، عوامل موثر، نرخ خرابی، تراکتور، خوزستان
  • عباس روحانی، حسن مسعودی صفحه 59
    جایگزینی تراکتورها کار بسیار مشکلی است. اغلب مدیران مزرعه نیاز به اتخاذ چنین تصمیم اقتصادی در مورد ماشین های خود دارند. هزینه های تعمیرونگهداری می تواند اثرات معنی داری بر چنین تصمیم های اقتصادی و پیش بینی ها داشته باشند. هدف از این تحقیق تعیین مدل رگرسیونی است که بتواند عمر اقتصادی را تعیین کند. این مطالعه با استفاده از داده های واقعی 60 تراکتور دو چرخ محرک از کشت و صنعت آستان قدس رضوی در طول سال های 1367 تا 1384 انجام شد. مدل توانی به عنوان بهترین مدل جهت پیش بینی هزینه های تعمیر و نگهداری انتخاب گردید. براساس مدل توانی، مدل هزینه تجمعی(CCM) برای پیش بینی عمر اقتصادی تراکتورها استفاده شد. بر اساس مدل هزینه تجمعی 29025 ساعت به عنوان عمر اقتصادی تراکتور مورد مطالعه به دست آمد، در حالی که بر اساس مدل کمینه سازی هزینه ها(CMM) این پارامتر برابر 27773 ساعت بود.
    کلیدواژگان: تراکتور، عمر اقتصادی، مدل هزینه تجمعی، مدل کمینه سازی هزینه ها
  • ساجده سعدی نژاد، علیرضا جعفرنژادی، علی غلامی، عبدالامیر معزی صفحه 69
    یکی از اصول اولیه تولید پایدار، ارتقاء کیفی خاک از نظر حاصلخیزی و برگرداندن مجدد عناصر غذایی جذب شده به وسیله ی گیاهان، به خاک است. این پژوهش به منظور بررسی تغییرات مکانی عناصر مس و منگنز در خاک مزارع گندم در مساحتی حدود 100 هزار هکتار در مناطق شمالی استان خوزستان اجرا گردید. بر این اساس، تعداد 95 نمونه خاک بر اساس سطح زیر کشت گندم در مناطق مورد مطالعه تهیه و برای اندازه گیری ویژگی های مورد مطالعه به آزمایشگاه منتقل شد. آماره های توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS14و توزیع مکانی و میان یابی با استفاده از تکنیک کریجینگ و نرم افزار GS+ انجام گردید.نتایج نشان داد که میزان عنصر ریز مغذی منگنز در خاک مزارع مورد مطالعه، دارای میانگین 75/ 6 میلی گرم در کیلوگرم بود. براین اساس، میزان منگنز در بیش از 75 درصد خاک های مورد مطالعه کمتر از حد مجاز (8 میلی گرم در کیلوگرم) تعیین شد. میانگین غلظت عنصر مس در خاک مزارع مورد مطالعه 35/1 میلی گرم در کیلوگرم تعیین شد و 90 درصد خاک ها از این نظر در حد مطلوب بودند. نتایج نشانداد همبستگیمعنی داری درمناطق موردمطالعهبینمقدارمس خاکبافسفر خاک (*79/0=r)، رس (*78/0=r) و شوری (*77/0=r) و بین مقدار منگنز خاک با اسیدیته(*83/0=r) وجود دارد. در فرایند تجزیه ساختاری،بهترین مدل برای هرخصوصیت بر مبنای مقادیر آماره های دقت (MBE وMAE) و تکنیک ارزیابی تقاطعی مدل کروی، بود. نقشه های حاصل نشان دادند، بیش ترین میزان منگنز خاک در شمال شرق و بیشترین غلظت مس خاک در غرب منطقه مورد مطالعه می باشد. این موضوع باعث افزایش شناخت بیش تر از وضعیت پراکنش عناصر منطقه می گردد. بر این اساس، در آن بخش از مزارع مورد مطالعه که میزان منگنز و مس آنها کمتر از حد بحرانی بود، مصرف کود سولفات منگنز و مس بر اساس توصیه های آزمون خاک جهت پایدار نمودن حاصل خیزی خاک و تغذیه بهینه گیاه قابل توصیه است؛ بنابراین، مصرف نهاده های کودی باید با دقت بیشتری انجام شود و این موضوع افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مس، منگنز، گندم، تغییرات مکانی، کریجینگ
  • محمد علی ابراهیمی، سید سعید محتسبی، شاهین رفیعی، امین نصیری، سلیمان حسین پور صفحه 81
    تحقیق پیش رو با هدف بررسی تاثیر عوامل مختلف بر میزان چروکیدگی ورقه های نازک موز طی فرایند خشک کردن با استفاده از روش سطح پاسخ انجام شده است. در این تحقیق ورقه های نازک موز با استفاده از یک خشک کن آزمایشگاهی ساخته شده بر مبنای سامانه ماشین بینایی خشک شده و میزان چروک شدگی نمونه ها با استفاده از روش پردازش تصویر در نرم افزار متلب، طی فرایندخشک شدن، محاسبه شد. برای بررسی تاثیر زمان خشک کردن بر چروک شدگی، ضخامت نمونه،درجهحرارت و سرعتجریانهوا در فرآیند خشک کردن به عنوان متغیرهای فرآیند و چروک شدگی به عنوان پاسخ فرآیند در نظر گرفته شد. در این تحقیق برای بررسی ارتباط بین پاسخ به دست آمده و متغیرهای فرآیند و بهینه سازی ترکیب متغیرها از روش سطح پاسخ، طرح مرکب مرکزی (CCD) با چهار متغیر، استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل مرتبه دوم به علت داشتن RMSE پایین (033/0) و میزان ضریب تعیین مناسب (951/0)، برای توصیف داده هامناسب است. همچنین بررسی تاثیر عوامل مختلف نشان داد، زمان خشک شدن، دما، ضخامت نمونه و سرعت هوا به ترتیب بیشترین تاثیر را برروی میزان چروک شدگی ورقه های نازک موز داشتند.
    کلیدواژگان: پردازش تصویر، چروک شدگی، روش سطح پاسخ، طرح مرکب مرکزی، MATLAB
  • نگین سهرابی، حکمت ربانی، رشید غلامی صفحه 93
    آگاهی از خواص و رفتار مکانیکی گل ها یکی از فاکتور های مهم در طراحی دستگاه های برداشت و پس از برداشت می باشد. در این تحقیق از طرح کاملا تصادفی با آزمایش فاکتوریل برای بررسی تاثیر سرعت برش، قطر گل، حالت تیغه و زاویه برش بر روی مدول الاستیسیته، مقاومت برشی و انرژی برشی در واحد سطح ساقه و نیز تاثیر سرعت کندن و قطرگل (به عنوان فاکتوری از میزان بازشدگی گل) بر مقدار مقاومت کششی و انرژی مصرفی برای کندن گلبرگ و کاسبرگ گل محمدی استفاده شد. با افزایش زاویه برش از صفر به 25 و 45 درجه مشاهده گردید که مقدار مقاومت برشی کاهش یافت؛ اما این کاهش از لحاظ آماری معنی دار نبود. مقدار انرژی مصرفی در واحد سطح ساقه و مدول الاستیسیتهبا افزایش زاویه برش کاهش پیدا کرد که این کاهش در سطح 5% معنی دار شد.با افزایش سرعت برش مقدار مقاومت برشی و مدول الاستیسیتهکاهش یافت که این کاهش برای تغییر سرعت از 150 به 250 میلیمتر بر دقیقه معنی دار نبود و برای 350 میلی متر بر دقیقه در سطح 5% معنی دار شد. با افزایش سرعت برش انرژی مصرفیدر واحد سطح ساقه کاهش یافت. با افزایش قطر گل، مقادیر صفات مورد بررسی کاهش پیدا کرد. سرعت کندن و قطر گل بر روی مقادیر مقاومت کششی و انرژی مصرفی در واحد سطح ساقه برای هر دو حالت کندن گل های محمدی از قسمت های گلبرگ و کاسبرگ معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: گل محمدی، خواص مکانیکی، انرژی برش، مقاومت برشی، انرژی کندن
|
  • Mahmoud Ghaseminejad Raeini, Mohammad Javad Sheikh Davoodi, Morteza Almasi, Houshang Bahrami, Eskandar Zand, Khalil Alamisaeid Page 1
    In order to evaluate the effects of seed bed preparation, fertilization and weed control (after planting) methods on growth and corn yield in northern part of Khuzestan a field experiment was conducted as split blocks in a randomized complete block design with four replications during 2009 and 2010. Three seed bed preparations consisting of Makhar condition (wet seeding) + conventional tillage (plough + disk + leveler), makhar condition + reduced tillage (disk) and without makhar + reduced tillage were performed in horizontal plots. Two methods of fertilizing (Broadcast and Drill) as main factors and weed controlling methods (once using of field cultivator in four-leaf stage (20 cm height of plants), two times using rolling cultivator in four and seven-leaf stage (20, 40 cm height of plant), using two liters Nicosolforon herbicides when the plant produced 3 - 4 leaves, and checking treatments (weed free and weed infect) as the sub-factors were conducted in vertical plots. The results indicated that population and biomass dry weight of weeds were significantly (p< %5) affected by Makhar. Planting in without makhar soil, caused reduction in the population and weed weight (30% and 40%) in the 5th week. In all tillage methods, the effect of two times using rolling cultivator and chemical control on grain yield and biological yield was statistically similar. In fertilizer drill method, grain yield and biological yields, kernel in rows and rows in ear were significantly (P<%1) higher than broadcast method. The most grain and biological yield were obtained in combination of makhar condition and fertilizer drill (in treatment of makhar condition + reduced tillage, grain yield was 9003.25 kg/ha.). Two times using rolling cultivator reduced the population and weight of weeds significantly more than chemical control in farm with plenty of Bind weed. In all of the Broadcast fertilizer methods, chemical control treatment had more yield (16%), but in fertilizer drill method there was no significant difference between chemical and two times using of rolling cultivator treatments. It seems that in corn farms when broadcasting fertilizer method is used, the chemical control of weed due to higher yield (15%) is more effective; two cultivator weed control method is recommended if the distribution of fertilizer is used with drilling method. The highest grain yield (9183 kg/ha) was obtained from the combination of makhar, reduced tillage, fertilizer drilling method and two times using rolling cultivator.
    Keywords: corn, Fertilization, Broadcasting, Weed Control, Reduced Tillage
  • Atefeh EsmailiÝ Dastjerdipour, Mohammad Farpoor, Mehdi Sarcheshmehpour Page 17
    Penetration Resistance and Micromorphology of Biological Crusts Resulted by Simultaneous Application of Two Cyanobacteria Genes چکیده [English] Cyanobacteria play an important role in providing biological soil crusts in sandy soil of desert areas. The aims of the present research are to investigate the possibility of crust formation under three cyanobacteria (Nostoc. sp (N), Phormidium. sp (Ph) and combination of two genus (Ph + N), two polymer treatments [blank (S0) and 0. 3 g per 250 g soil (S1)] and two moisture levels [FC (M1) and 80% FC (M2)] in three separated parts. Crust thickness, increase in soil organic carbon and resistance to penetration of crusts after complete coating (60 days) were measured in the first part of the experiment. Then the effects of time (15, 30, 45 and 60 days) on crust thickness and micromorphological investigations of crusts were performed in the second and third parts of the experiment respectively. Results of the study showed that simultaneous application of two genus at FC level with polymer creates the thickest (6. 83 mm) and the most resistant crusts (0. 27 MPa) to penetration. Both cyanobacteria genus with polymer and FC level caused the highest organic carbon contents (1. 89% and 1. 66% respectively). Also the thickest crust (6. 8 mm) was formed by simultaneous application of two genus during 60 days. Micromorphological observation showed decrease in macro pores in treated samples compared to control and this decrease of pore space size with application of both cyanobacteria genus was higher than each of them alone.
    Keywords: Biological Crust, Nostoc sp, Phormidium sp, Micromorphology, Penetration Resistance
  • Amin Nasiri, Hossein Mobli, Shahin Rafiee, Keramat Rezaei Page 37
    Thyme is one of important medicinal plants that have been used since the past. This plant has many properties in the treatment of diseases، especially infectious diseases، thyme and its components are used in various industries such as pharmaceutical، food، cosmetics and health. In order to maintain the quality and quantity of essential oil extraction of plant drying process has a great role in the processing of medicinal plants. An important aspect of the drying technology with the aim of selecting the most appropriate drying method is mathematical modeling of the process. Therefore in this study، thin layer drying behavior of thyme (Thymus vulgaris L.) was experimentally investigated in a convective type dryer and the mathematical modeling performed by using adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS). The drying experiments were conducted at inlet drying air temperatures of the 40، 50 and 60⁰C، at three drying air velocities of 1، 1. 5 and 2 m/s. For kinetic model simulation of thin-layer drying of thyme، four ANFIS models were used، and to generate the fuzzy inference system model، the two partitioning techniques، grid partitioning and subtractive clustering، were used. Results indicated that ANFIS model could satisfactorily describe the drying curve of thyme. Also، comparison of the results of the two partitioning techniques showed that subtractive clustering technique was found to be the most suitable for fuzzy inference system generation for predicting moisture ratio of the thin layer drying of thyme.
    Keywords: Thyme, Drying, ANFIS, Grid partitioning, Subtractive clustering
  • Fatemeh Afsharnia, Mohammad Amin Asoodar, Abbas Abdeshahi Page 49
    Effective operation of a system is related to acceptable programming of repair and service activities. Efficient managerial programming is associated with accurate estimation of maintenance system parameters. In this study، four tractors failure rate was investigated by completing 300 questionnaires from tractor operators in Khuzestan Province. The operators were interviewed in four regions of the province. Under study variables included driver experience، level of education، driving license، skill training course، work location (region and city)، type of service and maintenance، storage conditions، distance to first workshop، distance from shelter to farm، machine age، annual use hours and number of failure. Regression analysis by estimating an exponential function showed that the variables such as age of tractor، annual hours used and type of service and maintenance affected the failure rate of each four type tractors. For one percent increase in age of tractor and annual use hours، failure rate increased about 0. 6% and 0. 24%، respectively. Also، failure rate in MF285، MF399 and U650 tractors was about 0. 383، 0. 453 and 0. 143 percent more than JD3140 tractor، respectively. The preventive maintenance causes 0. 252 percent decrease in failure rate.
    Keywords: Regression model, Effective factors, Failure rate, Tractor, Khuzestan
  • Abbas Rohani, Hasan Masoudi Page 59
    Replacement of tractors is a very difficult task. Farm managers often need to make such economic decisions about their machines. Repair and maintenance expenditures can have significant impacts on these economic decisions and forecasts. The purpose of this research was to identify a regression model that can determine economic life of two-wheel drive tractors. The study was conducted using empirical data on 60 two-wheel drive tractors from Astan Ghodse Razavi agro-industry during the years 1988 to 2005. A power model was selected as the best model for prediction of repair and maintenance costs. Based on the power model، the cumulative cost model (CCM) was used to predict the tractors economic life. 29025 hours was predicted as the economic life of the tractor by the CCM model، while according to cost minimization model (CMM) this parameter was equal to 27773 hours.
    Keywords: Tractor, Economic Life, Cumulative Cost Model, Cost Minimization Model
  • Sajedeh Sadinejad, Ali Reza Jafarnejadi, Ali Gholami, Abdolamir Moezzi Page 69
    One of the basic principles for sustainable production is improving the quality of soil with regard to soil fertility and soil nutrients status. This study was conducted to investigate spatial variation of copper and manganese elements in soil farms in the northern part of Khuzestan region (100،000 ha). Therefore، 95 soil samples were collected from studied regions according to their wheat cultivation area. The data were analyzed to determine spatial variation and interpolation using Kirging technique. The results revealed that the average soil manganese concentration was 6. 75 mg/kg in the study regions. Also، more than 75% of studied soils had manganese concentrations less than 8 mg/kg (threshold value)، the average of copper concentration was 1. 35 mg/kg، and about 90% of soils had desirable copper concentration. According to the results، there were significant correlations between the soil''s copper and phosphorus (r= 0. 79*)، clay (r= 0. 78*) and salinity (r= 0. 77*) and also between soil''s manganese and pH (r=0. 83*). The best model for study characteristics was the spherical model. The highest soil manganese concentration was on the northeast، and the highest soil copper was on the west of the study regions. Finally، in some parts of the study area in which manganese and copper levels were less than the threshold value، application of copper and manganese fertilizers can be recommended. It increases the yield and improves the soils and agricultural products quality.
    Keywords: Copper, Manganese, Wheat, Spatial Variability, Kirging
  • Mohammad Ali Ebrahimi, Seyed Saeid Mohtasebi, Shahin Rafiee, Amin Nasiri, Soleiman Hosseinpour Page 81
    This study was investigated the effective parameters on the banana slices shrinkage during drying، using the response surface technique. In this study، the banana slices were dried using a thin-layer dryer made based on a computer vision system. Therefore، the shrinkage of the slices was determined using an image processing technique in the MATLAB environment. The response surface technique، central composite diagram (CCD) with four parameters، was used to investigate the effect of drying time، drying temperature، slice thickness and air velocity during the drying process (as the process parameters) on the shrinkage (as the process response). The second-order model was selected to describe the shrinkage as a function of the independent parameters (time، temperature، slice thickness and air velocity) due to RMSE=0. 033 and R2=0. 951. The results showed that the drying time، drying temperature، slice thickness and air velocity had the most effect on the banana slices shrinkage، respectively.
    Keywords: Image Processing, Shrinkage, Response Surface, CCD, MATLAB
  • Negin Sohrabi, Hekmat Rabbani, Rashid Gholami Page 93
    Knowing physical and mechanical properties of the flowers is one of the important factors in designing، harvesting and post harvesting machines. A completely randomized design with factorial test was used in this research. Effect of shear speed، flower diameter، blade mode and shear angle on shear strength and shear energy per stem area unit and effect of picking speed and petal diameter on petal and sepal on the tensile strength and energy consumed per unit of area were determined for Rosa damascena Mill. Shear strength was decreased by increasing shear angle from zero to 25 and 45 degree but it was not significant. Energy per unit of stem area and elastic modulus were decreased by increasing shear angle and it was significant at 5% probability level. Increasing shear speed from 150 to 250 mm/min was not significant on decreasing shear strength and elastic modulus but was significant at 5% probability level for 350 mm/min. Energy per unit of stem area was decreased by increasing shear speed. Shear strength، elastic modulus and shear energy per stem area unit were decreased by increasing flower diameter. Two treatments (Picking speed and flower diameter) were not significant on the tensile strength and picking energy per unit for both picking petal and sepal.
    Keywords: Rosa Damascena Mill, Mechanical Properties, Shear Energy, Shear Strength, Picking Energy