فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و نهم شماره 2 (تابستان 1395)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و نهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/27
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حسام احمدی بیرگانی*، سادات فیض نیا، حسن میرنژاد، کن مک کویین، سعید ابراهیمیان، محمد علی تابع الحجه، شاکر ابراهیمی، اسکندر سالمی مجرد، عبدالرضا خلیفه زاده، جواد بدری صفحات 283-301
    پژوهش پیش رو ماهیت عنصری تشکیل دهنده ذرات گرد و غبار شامل عناصر اصلی و کمیاب در دو شهر آبادان و ارومیه را در زمان رخداد گرد و غبار و شرایط عادی جوی بررسی نموده است. نتایج حاصله در زمان های رخداد گرد و غبار در شهرهای آبادان و ارومیه حاکی از افزایش چشمگیر میزان عناصر اصلی شامل Ca، Al و Mg و عناصر کمیاب P و U نسبت به شرایط عادی جوی می باشد. در شرایط عادی جوی و عاری از گرد و غبار در ایستگاه های مذکور عناصر سمی شامل Li، Cr، Ni، Cu، Zn، As، Se، Sr، Nb، Cd، Sb، Pb و Th به دلیل تجمع بیشتر آلاینده ها در جو و احتراق حاصل از سوخت های فسیلی نسبت به شرایط رخدادهای گرد و غبار افزایش زیادی نشان می دهند. مقایسه میزان کمی عناصر Na، K، Si، Mg، Al، Ca V، As و Se در ایستگاه آبادان در مقایسه با ایستگاه ارومیه به میزان 3-2 برابر بوده و غلظت عناصر P، Ti، Mn Ni، Pb، Cu، Cd و Co در هر دو ایستگاه تقریبا یکسان می باشند. مقادیر عناصر Cr، Zn و Sn نیز به میزان قابل توجهی در ایستگاه ارومیه بیش از ایستگاه آبادان است.
    کلیدواژگان: رخداد گرد و غبار، ذرات TSP گرد و غبار، ترکیب شیمیایی ذرات گرد و غبار، آبادان، ارومیه
  • محمد کابلی *، عاطفه اسدی، محسن احمدی، انوشه کفاش، مهدی رجبی زاده صفحات 303-327
    به تازگی مدلسازی پراکنش گونه ها به منظور یافتن جمعیت های ناشناخته - به ویژه گونه های نادر و کمیاب در مناطق دور از دسترس - به عنوان ابزاری سودمند مورد استفاده زیست شناسان حفاظت قرار گرفته است. جنس افعی های کوهزی (Montivipera spp.) با چهار گونه شامل افعی ارمنی (M.raddei)، افعی لطیفی (M.latifii)، افعی زنجانی (M.albicornuta)، و افعی کوهرنگی (M.kurangica) در رشته کوه های البرز و زاگرس جمعیت های تکه تکه شده و جدا افتاده ای دارد. شناسایی جمعیت های ناشناخته از این گونه ها در بین لکه های شناخته شده موجود می تواند در طراحی کوریدورهای بین زیستگاهی و در نتیجه طراحی مناطق حفاظتی جدید از یک سو و همچنین مدیریت تنوع ژنتیکی جمعیت های این چهار گونه بسیار سودمند و کاربردی باشد. در این مطالعه به منظور پیش بینی حضور جمعیت های ناشناخته افعی های کوهزی از روش تجمیع (Ensemble) چهار الگوریتم مدلسازی شامل حداکثر آنتروپی، شبکه عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان و مدل خطی عمومی تعمیم یافته استفاده شد. بدین منظور از نقاط ثبت شده از حضور افعی های کوهزی در غرب ایران و متغیرهای زیستگاهی در مقیاس کلان شامل متغیرهای توپوگرافیک، آب و هوایی و پوشش-کاربری اراضی، در مدلسازی ها استفاده شد شد. نتایج مدلسازی ها نشان داد که متغیرهای میزان دما در گرمترین ماه سال، میزان بارندگی در خشکترین ماه سال و شیب بیشترین اهمیت را در پیش بینی حضور جمعیت های ناشناخته افعی های کوهزی در زیستگاه های مطلوب دارند. نتایج تجمیع مدلسازی ها نشان داد که در غرب ایران با احتمال زیاد می توان جمعیت های جدیدی از افعی های کوهزی را در کوه-های دالاخانی – امروله و بیستون – پرآو در استان کرمانشاه، چهل چشمه و هزارکانیان در استان کردستان، اورامانات در مرز استان-های کرمانشاه و کردستان، و آلموبلاغ و گرین به ترتیب در غرب و جنوب استان همدان یافت. متاسفانه این مناطق با شبکه کنونی مناطق حفاظتی سازمان حفاظت محیط زیست ایران تنها به میزان 6/31 درصد همپوشی دارند. بارزسازی اثر تغییرات اقلیمی در وسعت و مطلوبیت زیستگاه های افعی های کوهزی از گذشته (21000 سال قبل) تا آینده (سال 2070) با استفاده از 19 متغیر آب و هوایی استفاده شد نشان داد که با توجه به روند گرمایش کره زمین در سالهای اخیر و روند رو به رشد آن تا آینده، بررسی مدل های تغییر اقلیم نشان از کاهش وسعت زیستگاه های مطلوب برای افعی های کوهزی از گذشته تا به حال و سپس تا سال 2070 دارد. این یافته می تواند به عنوان هشداری جدی برای تغییرات اقلیمی کره زمین و اثر آن بر تنوع زیستی به ویژه گونه های کوهزی تلقی گردد.
    کلیدواژگان: افعی های کوهزی، جمعیت های ناشناخته، تجمیع الگوریتم های مدلسازی، پراکنش گونه، تغییرات اقلیمی
  • پیمان کرمی، یحیی اسماعیل پور*، صابر قاسمی، مظفر شریفی صفحات 329-346
    منطقه تیراندازی و شکار ممنوع قراویز به عنوان یکی از مهم ترین زیستگاه های آهوی ایرانی (Gazella Subgutturosa Subgutturosa) در غرب رشته کوه زاگرس شناخته شده است. مدل های پیش ببنی کننده محدوده پراکنش حیات وحش ابزار مناسبی برای اهداف حفاظتی و مدیریتی می باشند. در این راستا مرز محدوده مطالعاتی برابر حد پراکنش گونه در نظر گرفته شد و سپس با محدوده واقعی پراکنش گونه مقایسه گردید. داده های میدانی جمع آوری شده در قالب روش تجزیه و تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی، در محیط نرم افزار بیومپر برای ارایه مدل مطلوبیت زیستگاه به کار برده شد. در ماتریس همبستگی داده های نقاط حضور به عنوان متغیر وابسته و اطلاعات 14 متغیر محیطی به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد آهوی ایرانی زیستگاه تپه ماهوری با ارتفاع متوسط 590 متر، متوسط شیب 13 درصد جنوبی و حداکثر فاصله 1288 تا 1775 متری از چشمه و آبشخور را در تیپ پوشش گیاهی Po. bu – An. gr به عنوان زیستگاه پاییزه و زمستانه انتخاب می کند. آهوی ایرانی در فصل پاییز بیشتر به سمت خارج از مرزهای اصلی منطقه و در فصل زمستان به ماندن در داخل مرزهای منطقه تمایل دارد. میزان تحمل پذیری گونه از پاییز 602/0 به زمستان 334/0 کاهش می یابد که می تواند ناشی از آزاد بودن انجام برخی فعالیت های انسانی باشد.
    کلیدواژگان: تحمل پذیری، نرم افزار بیومپر، نقاط حضور، کرمانشاه
  • مائده چیت ساز، امیرحسین حمیدیان*، بابک متشرع زاده، سیدعلی اصغر میرجلیلی، سهراب اشرفی، عصمت اسماعیل زاده صفحات 347-359
    آلودگی زمین های زراعی مشکل گسترده مناطق معدنی است و این احتمال وجو دارد که با انتقال آلاینده ها به زنجیره ی غذایی موجب تجمع آن ها در بافت های گیاهی و حیوانی شده و برای سلامتی آن ها خطر آفرین گردد. این پژوهش با هدف اندازه گیری غلظت فلزات سنگین (سرب، مس، روی و منگنز) در ریشه ی نمونه های گندم روستاهای محدوده کانسار مس دره زرشک صورت گرفت تا در پایش های آینده نیز مورد استفاده قرار گیرد. به این منظور 4 روستای منطقه برای نمونه گیری انتخاب و از هر روستا 10 نمونه گندم برداشت شد. نمونه ها به روش هضم خشک آماده سازی و اندازه گیری فلزات با دستگاه ICP-OES انجام گرفت. آنالیزهای آماری با کمک نرم افزار (17)SPSS انجام شد. غلظت مس، روی، سرب و منگنز در ریشه ی نمونه های گندم روستاهای مختلف در سطح 05/0 اختلاف معنی داری داشتند. بیشترین غلظت مس، سرب و روی به ترتیب 3/60، 3/164 و 1/123 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک در ریشه ی گندم های روستای دره زرشک و بیشترین غلظت منگنز 8/224 در ریشه ی گندم های روستای حسن آباد مشاهده شد. کمترین غلظت مس، سرب، روی و منگنز به ترتیب 8/9، 1/21، 1/43 و 1/118 میلی گرم در گیلوگرم وزن خشک در ریشه ی گندم های روستای دره گازه مشاهده شد. لازم است بهره برداری از معدن با رعایت استانداردهای زیست محیطی انجام شود تا از انتقال آلودگی جلوگیری به عمل آید.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، گندم، پایش، روستای دره زرشک، کانسار مس
  • ساره حسینی، سید عطاء الله حسینی* صفحات 361-375
    در این مطالعه غنای گونه ای، یکنواختی و تنوع پوشش گیاهی در مناطق لغزشی تثبیت شده و تثبیت نشده ترانشه خاکبرداری جاده های جنگلی در طرح جنگلداری سری چاچکام چوب و کاغذ مازندران (ساری) مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام این تحقیق بر روی دیواره خاکبرداری مناطق لغزشی تثبیت شده و تثبیت نشده به تفکیک 18 میکرو پلات با ابعاد m1×m1 مورد نمونه برداری قرار گرفت(مجموعا 36 میکرو پلات). در هر
    میکرو پلات تعداد گونه های درختی و درختچه ای و علفی یاداشت شدند. شاخص های مختلف تنوع با استفاده از نرم افزار PAST محاسبه شد و سپس اختلاف بین میانگین شاخص های تنوع گونه ای در دو منطقه به روش تجزیه واریانس one-way(دانکن) در نرم افزار Spss16 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که در دو دیواره خاکبرداری مذکور (تثبیت شده و تثبیت نشده)، تعداد گونه های علفی به ترتیب برابر 1185و 366، تعداد زادآوری گونه های درختی220 و 41 عدد و میانگین شاخص غنای منهینیک برای زادآوری گونه-های درختی 61/0 و 35/0، میانگین شاخص غنا مارگالف به ترتیب 42/0 و 25/0، میانگین شاخص تنوع گونه-ای شانون وینر 44/0 و 19/0 و میانگین شاخص تنوع گونه ای سیمپسون 26/0 و 12/0 است. همچنین میانگین شاخص غنای گونه ای علفی منهینیک به ترتیب 75/0 و 73/0، میانگین شاخص غنا مارگالف 21/1 و 75/0، میانگین شاخص تنوع گونه ای شانون، 26/1 و 66/0 و میانگین شاخص تنوع گونه ای سیمپسون 63/0 و 34/0 می باشد. به طورکلی
    نتایج
    آزمون های آماری نشان می دهد که شاخص های تنوع و غنا ی گونه های علفی دارای تفاوت معنی دار در دو ترانشه خاکبرداری مذکور می باشند، اما در مورد زادآوری گونه های درختی تفاوت معنی داری بین شاخص ها مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: تنوع پوشش گیاهی، جاده جنگلی، غنای گونه ای، سری چاچکام ساری
  • زهرا خبری *، فرهاد نژادکورکی، شهرام طالبی صفحات 377-399
    امروزه آلودگی هوا به عنوان یکی از مهمترین چالش های کشورها می باشد. پیشرفت های زیادی در مدلسازی پخش آلودگی هوا صورت گرفته است. یکی از این مدل ها که بر اساس مدل گوس می-باشد، AERMOD است. اما ارمود دارای محدودیت هایی در زمینه ورود و خروج داده های مورد نیاز اجرای مدل می باشد. بنابراین برطرف کردن این محدودیت ها و نیز تولید یک مدل بومی اهمیت دارد که به آن پرداخته شود. هدف از این تحقیق توسعه مدل ارمود با استفاده از برنامه نویسی MATLAB می باشد. در این تحقیق ابتدا مدل ارمود و برنامه نویسی متلب مورد کنکاش قرار گرفت و سپس مدل نقشه سازی و ارزیابی پراکنش اتمسفری(ADAMM) ایجاد گردید که می تواند جایگزین مدل ارمود در کشور باشد. به منظور تصدیق مدل ADAMM نتایج مدلسازی برای داده-های مشابه یک منبع آلوده کننده با مدل ADAMM مقایسه شد. نتایج نشان دادند که در کل مدل ADAMM نسبت به مدل ارمود فراتخمین است. ولی مدل ADAMM به عنوان یک مدل بومی دارای مزایایی نسبت به مدل ارمود می باشد. همچنین مدل ADAMM در فاصله های کم نسبت به فواصل طولانی نتایج بهتری نشان می دهد(فاصله> 5کیلومتر، 53/0=r) و به علاوه مدل ADAMM یک محیط کاربر پسند فراهم می کند که سرعت عملکرد بهتری نسبت به ارمود دارد. مزیت دیگر ADAMM این است که اطلاعات را می تواند با فرمت اکسل بپذیرد در صورتی که مدل ارمود مستلزم دریافت فایل های مختص خود می باشد. همچنین ADAMM می تواند خروجی با فرمت های اکسل، اسکی، دو بعدی و سه بعدی تولید کند. مزیت دیگر مدل ADAMM این است که این مدل یک محیط کاربر برای انجام همه مراحل ورود داده ها، تنظیم داده ها و خروجی داده ها فراهم می کند در صورتی که مدل ارمود دارای چندین زیر مدل برای اجرای برنامه نهایی می باشد به شکلی که هر زیر مدل کار خاص خود را انجام می دهد.
    کلیدواژگان: مدلADAMM، AERMOD، MATLAB، مدلسازی آلودگی هوا
  • حسن رضایی*، محمد فروهر واجارگاه، محمد جواد وثاقی، سیدعلی اکبر هدایتی صفحات 401-408
    سموم کشاورزی هنگامی که در غلظتهای بالا در محیط موجود باشند باعث آسیب های جبران ناپذیر متابولیک، فیزیولوژیک و ‏ساختاری ارگانیسم ها می شوند. دیازینون و دلتامترین یکی از پرمصرف ترین سموم در مزارع کشاورزی نواحی شمالی ایران می ‏باشند که وارد اکوسیستم های آبی می گردند. ماهیان رودکوچ و خصوصا ماهی سفید که در اوایل بهار برای تخم ریزی وارد رودخانه ‏های شمال کشور می شوند، بیشترین واکنش را در مواجهه با سموم وارد شده به رودخانه از خود نشان می دهند. ماهی سفید به دلیل ‏پراکنش وسیع در سواحل جنوبی دریای کاسپین گونه مناسبی برای تست های سمیت می باشد. هدف از انجام این مطالعه، مشخص ‏نمودن اثرات نانوذرات رس در کاهش میزان کشندگی دیازینون و دلتامترین بر ماهی سفید دریای کاسپین می باشد. تعداد 210 ‏عدد ماهی سفید با میانگین وزنی 24 گرم از مرکز بازسازی ذخایر آبزیان سیجوال جمع آوری و پس از دو هفته سازگاری در آزمایشگاه، ‏تست های سمیت به مدت 96 ساعت صورت پذیرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که ‏‎500 mg/L‏ نانورس باعث بیشترین میزان کاهش ‏تلفات می شود در حالی که ‏‎1000 mg/L‏ نانو رس موجب افزایش تلفات می گردد که این افزایش احتمالا بدلیل گل آلودگی زیاد آب و ‏اختلال در تنفس ماهیان می باشد
    کلیدواژگان: اثرات کشندگی، دلتامترین، دیازینون، ماهی سفید، نانو رس
  • رضا رفیعی* صفحات 409-420
    هدف از انجام این مطالعه بررسی بیشترین میزان متان قابل برداشت از پسماند های جامد شهری بود. به این منظور بخش آلی پسماند شهری به صورت مصنوعی بر اساس داده های ترکیب پسماند در لندفیل بازتولید شد. میزان متان نهفته (BMP) این پسماند در شرایط کنترل شده اندازه گرفته شد. به این ترتیب که میزان تجمعی متان در طول 40 روز اندازه گیری شد و این مقادیر با توجه به میزان متان تولید شده از لجن فعال تصحیح شد. میزان متان تولید شده بر اساس میزان جامد فرار (VS) نمونه ها نرمال شد. به منظور تعیین حداکثر متان قابل تولید از نمونه های پسماند، مدل سه پارامتری تعدیل شده گومپرتز به داده های مشاهده شده متان تجمعی برازش داده شد. نتایج این مطالعه نشان داد با میزان(ml gVS-1) 6±217 ، تخمیر بیهوازی می تواند به عنوان یک رویکرد اقتصادی و دوستدار محیط زیست برای مدیریت پسماند الی شهری به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: بخش الی پسماند شهری، تخمیز بی هوازی، متان نهفته زیست شیمیایی (منز)، مدل گومپرتز
  • الهام شاهین فر، احمد حیدری*، محمدرضا دماوندیان، بابک حیدری علیزاده صفحات 421-438
    تجزیه آفت کش ها پس از تولید و قبل از مصرف آنها موجب کاهش کارائی و در نتیجه عدم امکان بکارگیری آنها می شود. انباشت این سموم در جهان بعنوان یک تهدید بهداشتی و زیست محیطی محسوب می شود. از این رو مدیریت آفت کش های تاریخ منقضی در سراسر جهان امری مهم و ضروری است. این تحقیق به منظور بررسی امکان بازیافت سموم تاریخ منقضی موجود در انبارهای شرکت خدمات حمایتی کشاورزی انجام شده است. تست های کنترل کیفی نمونه ها براساس دستورالعمل های فائو، اتحادیه بین المللی شورای تجزیه شیمیایی آفت کش ها و شرکت های سازنده آفتکش ها انجام شد. نتایج حاصل براساس گروه های مختلف آفت کشی، حالت فیزیکی فرمولاسیون آفت کش ها، شرکت های تولید کننده، تاریخ تولید آفت کش ها و موقعیت اقلیمی انبارها دسته بندی گردید. تجزیه و تحلیل آماری توسط آزمون کای اسکور جهت تعیین اختلاف بین متغیرهای مورد مطالعه و آزمون ریسک جهت نشان دادن ریسک نسبی تجزیه شدن با کمک نرم افزار SPSS-18 انجام شد. نتایج نشان داد همبستگی معناداری بین عمر آفت کش های تولیدی و درصد تجزیه شدن آنها وجود ندارد(01/0 P> ، 10n=، 427/0r=). درصد تجزیه در حشره/کنه کش های تاریخ منقضی بیشتر از علف کش ها و درصد تجزیه علف کش های تاریخ منقضی بیشتر از قارچ کش ها بود. درصد تجزیه آفت کش هایی که در داخل کشور فرموله شده بودند 45% و آفت کش های هندی/ چینی 58 % بود. نتایج نشان دادکه آفت کش ها با فرمولاسیون مایع 55% و آفت کش های جامد 29% تجزیه شده بودند. همچنین بین چهار منطقه آب و هوایی محل های نگهداری آفت کش ها به لحاظ تجزیه شدن و ماندگاری رابطه آماری معنی داری وجود نداشت (01/0 P>).
    کلیدواژگان: آفت کش های سنواتی، کنترل کیفی، گروه های آفت کش، مناطق آب و هوایی
  • سعید شهبازی ناصرآباد، هادی پورباقر*، سهیل ایگدری، افشین دانه کار، معین رجایی صفحات 439-467
    هدف از این پژوهش مقایسه کارایی شاخصهای زیستی BMWP و ASPT با شاخصهای تنوع به منظور پایش زیست محیطی رودخانه-های موقتی بود که بدین منظور تعداد 4 ایستگاه در طول مسیر رودخانه خیرودکنار انتخاب و به طور ماهانه به مدت 9 ماه از سال (در ماه های پرآب رودخانه) از آبان ماه 1391 تا تیرماه 1392، با 3 تکرار در هر ایستگاه، اقدام به نمونه برداری از بزرگ بی مهرگان کفزی شد. پس از شناسایی و شمارش ماکروبنتوزها، با استفاده از امتیازهای مخصوص متعلق به هر خانواده، شاخص BMWP و پس از آن شاخصASPT محاسبه شد. نتایج نشان داد که آب رودخانه خیرودکنار به جز در ناحیه مجاور روستای نجارده دارای وضعیت کیفی مطلوب می باشد، با این حال ایستگاه مطالعاتی مجاور روستا که شاخص BMWP آن 2/64 بدست آمد، دارای وضعیت کیفی متوسط می باشد. همچنین شاخص زیستی ASPT نیز برای ایستگاه های مطالعاتی نتایج مشابهی را بدست آورد. با این حال شاخص تنوع شانون-وینر برای ایستگاه های مطالعاتی 1، 3 و 4 وضعیت نسبتا آلوده و وضعیت ایستگاه 2 را شدیدا آلوده پیش بینی کرد.نتایج حاصل از همبستگی پیرسون بین شاخص BMWP و ASPT نیز مثبت بود. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت با توجه به شرایط زیستگاهی این رودخانه، فصلی بودن آن و همچنین شرایط بسیار متغیر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی در این نوع از رودخانه ها، ترکیب ماکروبنتوزها در ایستگاه های موردنظر نشان دهنده نتایج قابل اعتماد تر شاخص های زیستی می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص زیستی، BMWP، ASPT، شاخص تنوع، رودخانه موقتی
  • مهدی قربانی*، فاطمه سالاری، علی حمیدیان، مائده نصری صفحات 469-486
    اهمیت جنگل های زاگرس و وابستگی شدید مردم به این منبع طبیعی منجر به پیچیدگی مدیریت آن گشته است. در این میان نقش جوامع محلی و بررسی روابط بین آن ها در تحلیل تاب آوری و اجرای مدیریت مشارکتی منابع غیرقابل انکار است. رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی از جمله راهکارهایی است که با بررسی الگوی روابط فی مابین ذی نفعان محلی نقش مهمی در برنامه ریزی، سیاست گذاری و اجرای موفق مدیریت مشارکتی منابع طبیعی دارد. در این پژوهش روابط بین ذی نفعان محلی منطقه گرگو شهرستان بویراحمد با استفاده از رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی و با سنجش شاخص های سطح کلان شبکه (تراکم، تمرکز، دوسویگی پیوندها‏، انتقال یافتگی و میانگین فاصله ژئودزیک) جهت تحلیل تاب آوری و اجرای مدیریت پایدار منابع جنگلی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده میزان انسجام و سرمایه اجتماعی متوسط تا زیاد بر اساس پیوند اعتماد و مشارکت است. پایداری و تعادل شبکه ذی نفعان نیز در حد متوسط بوده و همبستگی بالایی (79 درصد) بین اعتماد و مشارکت وجود دارد. همچنین نتایج این تحقیق بیانگر سرعت متوسط تا زیاد تبادل اعتماد و مشارکت و به دنبال آن اتحاد و همبستگی اجتماعی بین کنش گران است که نشان دهنده میزان تاب آوری نسبتا بالای آنان در مواجه با تغییرات زیست محیطی می باشد. به این ترتیب تقویت اعتماد و مشارکت در بین افراد و پایبندی آن ها به عرف ها و سنت های محلی می تواند منجر به افزایش سرمایه اجتماعی و در نتیجه تاب آوری جامعه در برابر تنش های محیطی در راستای مدیریت پایدار اکوسیستم های طبیعی گردد.
    کلیدواژگان: تحیل شبکه اجتماعی، مدیریت مشارکتی، سرمایه اجتماعی، تاب آوری، منطقه گرگو
  • راضیه لموچی*، علیرضا صفاهیه، نگین سلامات، هاجر آبیار صفحات 487-504
    رشد سریع فعالیت های صنعتی در دهه های اخیر و عدم رعایت الزامات زیست محیطی بهمراه تخلیه پساب های آلوده صنایع نظیر صنایع پتروشیمی منجر به ورود مقادیر زیادی از فلزات سنگین به محیط می گردد. جذب زیستی یک فن آوری موثر برای حذف بهینه آلاینده ها از جمله فلزات سنگین از محلول های آبی است. در این مطالعه میکروارگانیسم مقاوم به فلز روی از رسوبات خلیج فارس جداسازی و با انجام تست های بیوشیمیایی شناسایی گردید. در ادامه قابلیت رشد میکروارگانیسم شناسایی شده در حضور غلظت های مختلف فلز مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تاثیر فاکتور شوری بر رشد باکتری مطالعه و شرایط بهینه جهت رشد آن تعیین گردید. در نهایت توانایی باکتری جداسازی شده در حذف فلز روی مورد مطالعه قرار گرفت. باکتری Micrococcus luteus بعنوان گونه مقاوم به فلز روی جداسازی و با استفاده از تست هایی بیوشیمیایی و رجوع به منابع باکتریولوژیکی شناسایی شد. باکتری مذکور قادر به رشد تا غلظت های بالای این فلز یعنی 800 میلی گرم بر لیتر بود. بررسی توانایی این باکتری در جذب فلز روی نشان داد که با افزایش غلظت فلز، میزان حذف نیز افزایش می یابد بطوری که بالاترین میزان حذف فلز روی (4/5 ± 169 میلی گرم بر لیتر) در غلظت 200 میلی گرم بر لیتر بدست آمد و بیشترین درصد جذب فلز روی در غلظت 50 میلی گرم بر لیتر پس از 150 دقیقه، 76 درصد به ثبت رسید. نتایج حاصل از بررسی تاثیر میزان نمک در محیط نشان داد که گونه مورد مطالعه هالوتولرانت بوده و در رنج وسیعی از غلظت های مختلف نمک قادر به رشد می باشد.
    کلیدواژگان: باکتری Micrococcus luteus، فلز روی، جذب زیستی، خلیج فارس، هالوتولرانت
  • سید حمید متین خواه*، مینا اورنگی صفحات 505-517
    اطلاع از خصوصیات فیزیولوژیک گونه های درختی و درختچه ای و قدرت سازگاری با عوامل محیطی، یکی از مهمترین مسائل در انتخاب گونه برای پروژه های درختکاری در مناطق دارای محدودیت خشکی می باشد. لذا در این پژوهش به بررسی میزان کلروفیل و تبادل روزنه ای در گونه های مختلف درختی و درختچه پرداخته و اثر عوامل محیطی بر آنها ارزیابی شده است. جامعه آماری شامل 12 گونه درختی و درختچه ای می باشد که میزان کلروفیل آنها با استفاده از دستگاه Chlorophyll content meter مدل CL-01 و میزان تبادل روزنه ای در 10 روز با استفاده از دستگاه Porometer اندازه گیری شده است. درجه حرارت هوا و سرعت باد نیز در هر اندازه گیری با دستگاه پرتابل testo 410-1 ثبت شد. ارتباط داده های محیطی با پارامترهای گیاهی از طریق آنالیز چند متغیره مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که میزان کلروفیل و تبادل روزنه ای گونه های درختی و درختچه ای رایج در فضای سبز شهری از دامنه گسترده ای برخوردار است. بیشترین میزان کلروفیل مربوط به خرزهره و کمترین به ابریشم مصری است. به همین ترتیب در بین گونه های مطالعه شده بیشترین تبادل روزنه ای به زبان گنجشک و کمترین به ابریشم مصری مربوط است. میزان تبادل روزنه ای در صبحگاه بیشترین مقدار را به خود اختصاص می دهد. از بین گونه های مورد مطالعه ابریشم مصری و خرزهره بالاترین همبستگی منفی و گونه های گل ابریشم و ارغوان بالاترین همبستگی مثبت با دما را نشان می دهند. افزایش باد بر تنفس اقاقیا و پیروکانتا اثر مثبت و بر زیتون و توت اثر منفی دارد بر سایر گونه ها کم تاثیر است.
    کلیدواژگان: کلروفیل، تبادل روزنه ای، انتخاب گونه، آنالیز چند متغیره
  • مصطفی نادری، مهدی قربانی *، احمدرضا یاوری صفحات 519-530
    رویکرد مدیریت تک بخشی محیط زیست و یا نگاه از بالا به پایین، چالش های زیادی را در راستای سیاست گذاری پایدار بوجود آورده است. اجرای تصدی گری شبکه ای و نگاه فرابخشی محیط زیست می تواند تا حد زیادی چالش های پیش روی توسعه پایدار را برطرف نماید. هدف این تحقیق تحلیل شبکه نهادی مرتبط با مدیریت مشارکتی پارک ملی سرخه حصار در سطح استان تهران می باشد. روش مورد استفاده در این تحقیق روش کمی تحلیل شبکه اجتماعی بوده که کلیه نهادهای مرتبط با مدیریت مشارکتی مورد پرسش قرار گرفته اند. بر اساس نتایج این تحقیق میزان انسجام نهادی، 41 درصد (متوسط) و میزان پایداری شبکه نهادی بر اساس شاخص دوسویگی نیز در حد 48 درصد (متوسط) می باشد. همچنین میزان تمرکز شبکه بر اساس پیوندهای خروجی در شبکه در حد متوسط بوده که می توان نتیجه گرفت سیاستها باید در راستای کاهش تمرکز در تصمیم گیری برای مدیریت پایدار پارک ملی سرخه حصار در مقیاس استانی باشد. در نهایت می توان بیان نمود تحلیل شبکه به عنوان یک ابزار موفق می تواند مدیران و برنامه ریزان را در تصدی گری شبکه ای موفق محیط زیست یاری نمایند. لازمه این امر تقویت هماهنگی و انسجام بین نهادی در سیاست گذاری محیط زیست می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، انسجام نهادی، مدیریت مشارکتی، تصدی گری شبکه ای، پارک ملی سرخه حصار
  • زینب نادری زاده، شمس الله ایوبی*، حسین خادمی صفحات 531-548
    این مطالعه به منظور بررسی غلظت و ارزیابی میزان آلودگی فلزات سنگین در گرد و غبار اتمسفری مناطق شهری، صنعتی و بین شهری استان بوشهر واقع در جنوب غربی ایران انجام شد. بدین منظور 50 نمونه گرد و غبار به صورت خشک از روی برگ های نخل و 50 نمونه خاک سطحی در منطقه شهری بوشهر، منطقه صنعتی عسلویه و ترانسکت بین دو شهر به عنوان منطقه غیر شهری جمع آوری شد. غلظت کل سرب، مس، کروم، کبالت، منگنز، روی و نیکل نمونه های گرد و غبار و خاک بعد از هضم توسط اسید نیتریک 6 نرمال توسط دستگاه جذب اتمی تعیین شد. همچنین سطح آلودگی گرد و غبار اتمسفری به فلزات سنگین با استفاده از شاخص های آلودگی شامل فاکتور غنی شدن، درجه آلودگی و شاخص بار آلودگی محاسبه شد. نتایج نشان داد غلظت سرب، مس و روی در گرد و غبار اتمسفری منطقه تحت تاثیر فعالیت های صنعتی و ترافیک است. نتایج شاخص های آلودگی نیز نشان داد بیشترین غنی شدگی مربوط به فلز سرب است که در هر سه منطقه در کلاس غنی شدگی خیلی زیاد قرار دارد. بیشترین درجه آلودگی گرد و غبار استان بوشهر به فلزات سنگین مربوط به منطقه شهری بوشهر است که در کلاس آلودگی خیلی زیاد قرار دارد. نتایج شاخص درجه آلودگی و شاخص بار آلودگی نشان داد که گرد و غبار اتمسفری استان بوشهر از لحاظ مجموع این فلزات سنگین آلوده است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، فاکتور آلودگی، درجه آلودگی، شاخص بار آلودگی
  • زهرا نوری*، آرش ملکیان صفحات 549-564
    کیفیت آب در یک منطقه تحت تاثیر فرآیندهای طبیعی از قبیل بارش، فرسایش خاک و هوازدگی، زمین شناسی، پوشش گیاهی و فعالیت های انسانی می باشد. مهمترین آنها سازندهای زمین شناسی حوضه آبخیز رودخانه و مسیر جریان آب است. در این پژوهش، به بررسی تغییر مولفه های فیزیکی و شیمیایی آب شامل هدایت الکتریکی، کل نمک های محلول، نسبت جذبی سدیم و کلر رودخانه سیمره و کشکان و سرشاخه های آن در دو استان ایلام و لرستان و عوامل موثر بر کیفیت آب پرداخته شد. برای این منظور داده های کیفیت آب از 14 ایستگاه آب سنجی در مسیر رودخانه ها در طول یکسال (89-1388) جمع آوری و با استفاده از نرم افزار آماری تجزیه و تحلیل شد. سپس به بررسی دقت روش های زمین آمار مانند کریجینگ معمولی Ok)) کوکریجینگ و روش های قطعی مانند عکس مجذور فاصله IDW))، توابع پایه ای شعاعی (RBF) برای تهیه ی نقشه پارامترهای مورد مطالعه پرداخته شد. نتایج نشان داد که براساس معیار RMSE روش کریجینگ و کوکریجینگ در همه ی پارامترهای مورد مطالعه مقادیر جذر میانگین مربعات خطا کمتری را نشان دادند و از بین روش های قطعی روش توابع پایه ای شعاعی نسبت به سایر روش های درون یابی برتری دارد. بررسی کیفیت فیزیکی و شیمیایی آب رودخانه نشان داد که افزایش میزان پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب در طول رودخانه کشکان و سرشاخه های آن ناشی از تاثیر تشکیلات زمین شناسی منطقه به ویژه سازند های تبخیری گچساران و آغاجاری بر آب رودخانه می باشد.
    کلیدواژگان: مولفه های فیزیکی و شیمیایی، کیفیت آب، درون یابی، رودخانه کشکان و سیمره
  • جعفر یعقوبی *، پریسا نجفلو صفحات 565-579
    هدف این پژوهش تحلیل موانع رعایت رفتارهای محیط زیستی مناسب ازسوی شهروندان شهرستان زنجان بود. جامعه آماری این تحقیق توصیفی- همبستگی را کارشناسان شاغل در اداره کل محیط زیست و منابع طبیعی استان زنجان تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برآورد گردید (60= n) و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن از طریق نظرات اعضای هیات علمی تایید شد. پایایی پرسشنامه از طریق آزمون راهنما و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد (78/0 تا 86/0). داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد موانع رعایت رفتارهای محیط زیستی مناسب در شش عامل شامل، ضعف در فرهنگ سازی، ضعف آموزشی، مشکلات مدیریتی، فقدان قوانین جامع، ضعف نگرشی و آموزه های اجتماعی و عدم وحدت عمل میان نهادها خلاصه شدند. این عوامل در مجموع 81/77 درصد از کواریانس موانع رعایت رفتارهای محیط زیستی مناسب را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، شهروندان، رفتار محیط زیستی مناسب، رفتار، زنجان
  • سهراب اشرفی* صفحات 581-595
    یکی از چالش های متولیان مناطق حفاظت شده در دنیا بررسی میزان کارایی این مناطق در حفاظت از تنوع زیستی زمین است. آیا شبکه حفاظتی موجود کارایی لازم را در حفاظت از گونه ها و زیستگاه ها دارد؟ برای بررسی این موضوع مطالعات متعددی در مقیاس های ملی و بین المللی انجام می شود ولی در ایران تاکنون کارایی مناطق حفاظت شده موجود در حفاظت از زیستگاه ها و گونه ها مورد بررسی قرار نگرفته است. در مطالعه حاضر میزان پوشش بیوم های کشور به عنوان معیاری از کارایی مناطق حفاظت شده برای حفاظت از بیوم های کشور مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی وسعت هر یک از طبقات حفاظتی کشور در هر یک از شش بیوم عمده ایران نشان داد تفاوت های زیادی در میزان پوشش بیوم های کشور توسط طبقات حفاظتی وجود دارد، و با توجه به اینکه هر یک از طبقات حفاظتی در کشور دارای اهداف متفاوتی هستند و وجود تمامی طبقات برای رسیدن به هدف نهایی ضروری است بنابراین درتوسعه آتی مناطق حفاظت شده کشور بایستی این مهم مورد توجه قرار بگیرد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد بیوم بوته زارها و علفزارهای مناطق کوهستانی کمترین میزان پوشش به وسیله مناطق حفاظت شده را درا می باشد بنابراین این بیوم به عنوان یک بیوم با اولویت بالا برای توسعه آتی مناطق حفاظت شده پیشنهاد میشود. همچنین پیشنهاد می شود پارکهای ملی در بیوم های جنگلهای پهن برگ و جنگلهای مخلوط، بوته زارها و علفزارهای مناطق کوهستانی و بیابان ها و بوته زارهای مناطق خشک توسعه یابد در حال حاضر این بیوم ها به ترتیب کمترین میزان پوشش به وسیله پارکهای ملی را دارا هستند. حیاتی است که نقشه بیوم های کشور به عنوان یک مبنا برای انتخاب مناطق حفاظتی جدید باشد.
    کلیدواژگان: مناطق حفاظت شده، بیوم، کارایی حفاظتی، آنالیز گپ
|
  • Hesam Ahmady, Birgani *, Sadat Feiznia Pages 283-301
    In this research, elemental and chemical characteristics of atmospheric dust particulates including major and trace elements in two synoptic meteorological stations (Abadan and Urmia cities) during dust events and ambient periods have been evaluated. Results showed that during dust events to ambient periods in both stations, major elements including Ca, Mg, Al and trace elements comprised P and U significantly increased. During non-dusty days, toxic elements including Li, Cr, Cu, Zn, As, Se, Sr, Nb, Cd, Sb, Pb and Th due to accumulation of contaminants and combustion of fossil fuels and civic wastes in both stations increased. Comparison of elemental amounts in Abadan and Urmia shows that some elements such as Na, K, Si, Mg Al and Ca in Abadan station are as much twice as Urmia city. Elements of P, Ti and Mn are at the same amount. But Fe element has the highest concentration in Urmia city than Abadan. Also quantitative amounts of Ni, Pb, Cu, Cd and Co elements in both stations are same and some of which including V, As and Se in Abadan station are as 2-3 much as Urmia city. But some elements such as Cr, Zn and Sn at Urmia are in significant amount to Abadan station.
    Keywords: Dust Event, Dust Particulates, Chemical Composition of Dust Particulates, Abadan, Urmia
  • Mohammad Kaboli *, Atefeh Asadi, Mohsen Ahmadi, Anoosheh Kafash Pages 303-327
    Modeling potential distributions in order to find unidentified populations of rare and endangered species in inaccessible areas is a promising tool for conservation biologists. Mountain viper (Montivipera spp.) comprises M. raddei raddei, M. latifii, M. r. albicornuta, and M. Kuhrangica, which are patchily distributed throughout Alborz and Zagros Mountain Ranges of Iran. Identifying unrecorded populations of these species within the already established distribution range is critical in conservation action planning such as corridor design and protected area establishment as well as genetic management of the species. In this study, with an aim to predict the occurrence of unidentified mountain viper populations, we used the Ensemble method as well as four modeling algorithms including Maximum Entropy (Maxent), Artificial Neural Networks (ANN), Support Vector Machine (SVM), and Generalized Linear Modeling (GLM). Locality points were collected for mountain vipers from western Iran and large-scale habitat variables related to topography, climate, and land use/cover were used in the modeling. Results indicated that temperature in the warmest month, precipitation in the driest month, and slope were the most important predictors of mountain viper presence in suitable habitats. Among the four modeling algorithms, Maxent (AUC= 0.97) and SVM (AUC= 0.85) showed the highest and the lowest predictive powers, respectively. Pooling the results of the modeling methods, we found that possibility of finding new populations of mountain vipers is highest in Dalakhani (Amrolah and Bistoun) ÑÂæ in Kermanshah province, Chehel-cheshmeh and Hezarkanian in Kordestan province, Oramanat at the border of the two aforementioned provinces, and Almubolagh and Garin in western and southern Hamedan province respectively. Currently, 31.6 percent of the suitable habitats identified in our models are represented within the network of national protected areas. Establishment of new protected areas in suitable locations identified in our models can complement the current system of protected areas for conservation of mountain vipers, especially the endemic species. We also determined the effects of climate change on the extent and suitability of mountain viper habitats in the past (Last Glacial Maximum, 21000 years ago) and the future (the year 2070) using 19 climatic variables. Considering the recent and predicted rates of global warming, our climatic models point to a continuous contraction of suitable habitats for mountain vipers from the past to the year 2070. This thought-provoking finding warns that the negative effects of climate change on biodiversity and specifically in our study, endemic mountain vipers.
    Keywords: Mountain vipers, unidentified populations, Ensemble modeling, species distribution, climate change
  • Payman Karami, Yahya Esmaeilpour*, Saber Ghasemi, Mozafar Sharifi Pages 329-346
    Gharaviz no hunting area is known as one of the most important habitats of Persian gazelle (Gazella Subgutturosa Subgutturosa) in West Zagros Mountains. Developing models to predict the distribution of wildlife is suitable tool for conservation and management. In this approach, the boundary of the study area was considered the distribution area and then were compared with actual region. Field data collected in the framework of the ecological niche factor analysis (ENFA), used to developing the habitat suitability model by Biomapper software. In the correlation matrix the presence point data as the dependent variable and 14 independent environmental variables were considered. The results showed that Persian gazelle selects hilly areas with the average height of 590 meters, the average southern slope of 13% and a maximum distance of 1290 to 1775 meters of the springs and watering points with the vegetation type Po. bu - An. gr as fall and winter habitat. Persian gazelle in fall more towards the outside and in winter tends to stay within the boundaries of the region. Tolerance factor decreases from fall (0.602) to winter (0.334), which can be the result of anthropogenic impact on environment.
    Keywords: Tolerance, Biomapper Software, Presence Points, Kermanshah
  • Maedeh Chitsaz, Amir Hossein Hamidian*, Babak Motesharrezadeh Pages 347-359
    Pollution of agricultural lands is a widespread problem in mine regions. The transport of the pollutants through the food chain, causes their accumulation s in tissues of plants and animals which endangers their health. This study aimed to measure the concentrations of heavy metals (lead, copper, zinc and manganese) in wheat roots of Darreh Zaresh villages which might be used for future environmental monitoring. Ten wheat samples, were collected from each of four villages. After dry acid digestion, the metal concentrations were measured using an ICP-OES instrument. Statistical analyzes were performed using the SPSS(17) software. Concentration of Cu, Zn, Pb and Mn in the roots of wheat samples collected from different villages were significantly different.The highest concentrations of copper, lead and zinc, were observed in wheat roots of Darreh Zereshk village (60.3, 164.3, 123.1, 197.8) mg/kg dry weight, respectively and the highest concentrations of manganese were observed in wheat roots of Hasan Abad village (224.8) mg/kg dry weight. The lowest concentrations of copper, lead, zink and manganese were observed in wheat roots of Darreh Gazeh village (9.8, 21.1, 43.1 and 118.1) mg/kg dry weight, respectively. It is necessary to exploit the mine observing the environmental standards until the transfer contaminations is prevented.
    Keywords: Heavy metals, wheat, monitoring, Darreh zereshk village, Copper mine
  • Sareh Hosseini, S.Ataollah Hosseini * Pages 361-375
    In this study, species richness, evenness and vegetation biodiversity were investigated in stabilized and non-stabilized cut edge areas of Chachkam district forest roads in Sari forest of Iran. 18 micro plots 1×1m (36 micro plots) were sampled to carry out this research on two cut edge areas. Number of trees, shrubs and herbaceous were recorded in each micro-plot. Significant difference was investigated between the two regional diversity indices using
    One-way (Duncan) in SPSS16 software. In addition, various diversity indices were calculated using of PAST software. The results showed that in the two cut edge areas, the number of herb species are 1185 and 366 respectively, the number of regeneration of tree species are 220 and 41 respectively and mean of richness Menhinick's index for regeneration of tree species are 0.61 and 0.35 respectively, mean of richness Margalef's index are 0.42 and 0.25 respectively, mean of diversity Shannon's index are 0.44 and 0.19 respectively and diversity Simpson's index are 0.26 and 0.12. Also mean of Menhinick's index herb species richness are 0.75, 0.73, richness Margalef's index are 1.21 and 0.75, diversity Shannon's index are 1.26 and 0.66 and Simpson's diversity index are 0.63 and 0.34. The statistical test results show that diversity and richness indexes have significant difference in the two cut edge areas of forest road but the significance difference have not been observed for the index of regeneration of tree species.
    Keywords: Vegetation biodiversity, forest roads, species richness, Chachkam district (Sari)
  • Zahra Khebri * Pages 377-399
    Nowadays, air pollution is one of the main challenges worldwide. There have been significant improvements in air quality dispersion modelling. AERMOD is one of these models which is based upon the Gaussian Model. However, AERMOD has some limitations in terms of data input and output. Therefore improving this model as well as developing new models adopted to our country is required to be addressed. The current research aims to develop a new model in MATLAB programming software. AERMOD and MATLAB were first investigated and then Atmospheric Dispersion Assessment Mapping Model (ADAMM) was proposed to displace AERMOD. To verify the ADAMM, results of modelling for identical pollution sites were compared. It was found that ADAMM overestimates concentrations of pollutants in comparison with AERMOD. However, ADAMM has some advantages in particular as a domestic model in different areas. It performs better in short distances(
    Keywords: ADAMM Model, AERMOD, Air pollution modeling, MATLAB
  • Hassan Rezaei * Pages 401-408
    Abstract: When pesticides are present in high concentrations in the environment causing ýirreparable, metabolic, physiologic and structural damage on the organisms. Diazinon and ýDeltamethrin are of the most widely used agricultural pesticides in the northern Iran that can ýenter aquatic ecosystems. Anatropous fishes like Kutum have most reactions with pollutants ýbecause of their spawning in the first spring. Kutum is suitable species for toxicity testing in the ýsouthern coast of the Caspian Sea, due to the wide distribution. The aim of present study was to ýdetermine the effects of Nano-clay in reducing the fatality rate of diazinon and Deltamethrin on ýthe Caspian Sea Kutum. 210 pcs kutum with a mean weight of 24 g were collected from fish ýstocks Syjval and after two weeks of adaptation in laboratory toxicity tests carried out for 96 ýhours. The results of this study showed that 500 mg / L clay is the greatest losses while 1000 mg / ýL Nano clay increased the death toll is likely to rise due to high water and mud contaminated ýfish is breathing difficulty.ý
    Keywords: Toxic effects, Deltamethrin, Diazinon, Kutum, Nano clay
  • Reza Rafiee * Pages 409-420
    The aim of the present paper was to assess the maximum biochemical methane potential (BMP) of municipal solid waste. A fresh stock of the biodegradable fraction of municipal solid waste was composed based on the typical composition of biodegradable waste disposed at the landfill. BMP tests were performed under controlled conditions. The cumulative methane generation profile was corrected for methane generation attributed to inoculum and then normalized by dividing to the VS in each bottle. Modified three parameters Gompertz model was fitted to the observed cumulative methane values to obtain the ultimate methane potential of the waste samples. The result of this study showed that with an ultimate methane yield of 217 ± 6 (ml gVS-1), anaerobic digestion can be a promising approach to manage the organic fraction of MSW in an economical and environmental sound manner.
    Keywords: OFMSW, Anaerobic digestion, Biochemical Methane Potential (BMP), Gompertz model
  • Ahmad Heydari * Pages 421-438
    Degradation of pesticides after production and before usage can reduce efficiency and therefore make them unusable. Stockpile of these pesticides in the world is an environmental and health threat. Therefore the management of obsolete pesticides is essential around the world. This study investigated the possibility of recycling the expired pesticide stockpiles of agricultural supportive services company. Quality control tests were performed according to the FAO, CIPAC and pesticide manufacturer's guidelines. The results were classified based on the different groups of pesticides, physical state of pesticides formulation, producing companies, date of production and location of warehouses. Data were analyzed by Chi-Square test, in case of significance; the risk test was performed to determine the relative risk for the variables using SPSS-18 software. Result showed a no-significant correlation between the time lagged after production of pesticides and percentage degradation of pesticides (r=0.427, n=10, P>0.01). The percent degradation of expired insecticides was highest and then the herbicides and finally the fungicides. The percent degradation of expired pesticides formulated in the country was 45% and those formulated in India/China were 58%. The results show that 55% of pesticides with liquid formulation and 29% with solid formulation were degraded. Considering the degradation rate of pesticides, there is no statistically significant differences betweenthe warehouses at four climatic regions (P>0.01).
    Keywords: obsolete pesticides, quality control, pesticides groups, climate zones
  • Saeid Shahbazi Naserabad, Hadi Poorbagher *, Soheil Eagderi, Afshin Danehkar, Moein Rajaei Pages 439-467
    The present study aimed to compare the efficiency of BMWP, ASPT and diversity indices in environmental monitoring of temporal rivers. For this purpose, four sampling stations were selected along the Kheiroudkenar River and macroinvertebrates were sampled monthly with three replicates (from July 2012 to November 2013). BMWP and ASPT were calculated using the specific scores of each family. Our results showed that with the exception of the station close to the Najar-deh village, with a BMWP score of 64.2 indicating fair water quality, other stations in the river had good water quality. The calculated scores for ASPT index also showed similar results. However, the Shannon-Wiener index predicted moderately-polluted state for the stations 1, 3 and 4 and heavily polluted state for the station 2. There was a positive correlation between BMWP and ASPT. In general, according to seasonality, habitats conditions and fluctuations in physicochemical parameters of this temporal river, macroinvertebrates composition at the studied sites demonstrated higher reliability as a biological index.
    Keywords: Biological index, BMWP, ASPT, Diversity index, Temporal River
  • Fatemeh Salari, Ali Hamidian, Maedeh Nasri, Mehdi Ghorbani * Pages 469-486
    The importance of Zagros forests and interdependence of local communities to forest resources have led to complexity of its management. The role of local communities and investigating their relations toward implementation of natural resources co-management are undeniable. Social Network Analysis (SNA) approach is a new method which illustrates relations among local beneficiaries and has important role for planning, policy making and successful implementation of natural resources co-management. In this research, relations between local stakeholders in Gor-Gu region of Boyer Ahmad district have investigated using SNA through macro level indicators (density, centrality, periphery, transitivity, geodesic mean distance) toward forest co-management. The results revealed that social cohesion and capital based on trust and collaboration links are medium to high. Stability and equilibrium of stakeholders’ network are medium and correlation between trust and collaboration is high (79%). The results demonstrated that trust and collaboration transfer speed is medium to high and has led to approximately high resilience and adaptation capacity among the actors in the context of environmental changes. According to geodesic mean distance index it is concluded that solidarity and unity among the actors are medium to high. This is illustrated that trust improvement will resulted in more adherence to local laws and traditions in the case of natural resources utilization.
    Keywords: Social Network Analysis, Co, management, social capital, resilience, Gor, Gu region
  • Razieh Lamoochi *, Alireza Safahieh, Negin Salamat, Hajar Abyar Pages 487-504
    The rapid growth of industrial activity in recent decades, and non-obedience with environmental laws, along with discharging of contaminant wastewaters from petrochemical industries lead to increase of heavy metals into the environment. Biosorption is an effective technology for optimal removal of pollutants such as heavy metals from marine ecosystems. In the present study, the microorganism, resisted to zinc, was isolated from Persian Gulf sediments and indentified via biochemical tests. Then, the growth ability of indentified microorganism was investigated in different concentrations of zinc. Also, the effect of salinity on the growth of microorganism was studied and the optimal conditions for its growth were determined. Eventually, the potential of bacterium in removal of zinc was studied. Micrococcus luteus was isolated as a zinc-resistant bacterium and identified using biochemical tests and bacteriologic references. The mentioned bacterium was able to grow up to a high concentration of zinc (800mg/l). The results showed that the removal of zinc enhanced along with the increase of zinc concentration. The maximum removal (169±5.4 mg/l) was recorded in 200 mg/l concentration of zinc and the highest percentage of zinc biosorption (76%) was happened at a concentration of 50 mg/l after 150 min of incubation. The result showed that M .luteus was halotolerant and could grow in the wide range of salt concentrations.
    Keywords: halotolerant, Zinc, biosorption, Micrococcus luteus, Persian Gulf
  • Mina Orangi, Seyed Hamid Matinkhah* Pages 505-517
    Knowledge of the physiological characteristic of tree and shrubs species and their adaptability to environmental factors is an important issue in species selecting for tree planting projects in water scarcity regions. Therefore, this investigation try to examine the chlorophyll content and stomatal conductivity in various species of trees and shrubs. The effects of environmental factors are also evaluated. The statistical population consisted of 12 trees and shrubs species that their chlorophyll content was measured by using “Chlorophyll Content Meter” and stomatal conductivity was measured in 10 days by using “Porometer” device. Air temperature and wind speeds were recorded at each measurement with a portable “Testo ”. Environmental data correlation with vegetation parameters were analyzed by multivariate data analysis. The results revealed that chlorophyll content and stomatal conductivity in different common species in urban green space have a widespread range. Nerium has the highest chlorophyll content and Ceasalpinia has the lowest chlorophyll content. Likewise, Fraxinus and Ceasalpinia have the highest and lowest stomatal conductivity. Stomatal conductivity rate in the morning is higher than any other time in a day. While, Ceasalpinia and Nerium show the highest negative correlation with temperature, Albizia and Cersis show the highest positive correlation. Wind increase stomatal conductivity in Pyrocantha and Robinia and decrease in Olea and Morus. It has less effect on other species.
    Keywords: Chlorophyll, stomatal conductivity, species selecting, multivariate analysis
  • Mehdi Ghorbani *, Ahmadreza Yavari Pages 519-530
    One dimension approach for management has been resulted in many challenges in order to sustainable policy. Network governance and ultra-structure insight implication could remedy some of challenges of sustainable development. The aim of this paper is analysis of institutional network with co-management of Sorkheh Hesar National Park in Tehran province. Quantitative approaches are used for this research and all relevant institutions of co-management have been included. Based on results of this research, institutional cohesion is 41 percent (medium) and sustainability of institutional network is about 48 percent (medium) according to reciprocity index. The network centrality is medium based on output links that can be concluded politics must be focused on reducing centrality on decision making for sustainable management in Sorkheh Hesar National Park at regional level. Finally, this is concluded that network analysis is a successful tool that helps managers and planners to effective network governance. This is necessary to strength the institutional cohesion for natural resources policy making.
    Keywords: social network analysis, organizational cohesion, co, management, network governance, Sorkheh Hesar National Park
  • Shamsollah Ayoubi * Pages 531-548
    This study was conducted to assess the concentration of some heavy metals and to examine their contamination hazard in atmospheric dust of urban, industrial and non-urban areas in Bushehr province, southwestern Iran. Fifty dust samples from the leaves of the palm trees and fifty surface soil samples from Bushehr and Assaluyeh cities as urban and industrial areas, respectively, and also from the transect between the two cities as a non-urban area were collected. The total concentrations of Pb, Cu, Co, Cr, Mn, Zn and Ni in dust and soil samples were determined by an atomic absorption spectrometer following the digestion with 6N nitric acid solution. The degree of contamination of atmospheric dust samples with heavy metals was assessed using indices including enrichment factor, degree of contamination and pollution load index. The results showed that the concentration of Pb, Cu and Zn in dust was affected by traffic and industrial activities. Pollution indices indicated that Pb had the highest enrichment factor among the heavy metals falling in the “Very High” class of enrichment in all the three areas. The highest degree of contamination in dust of Bushehr Province was found for the urban area of Bushehr categorized in the very high pollution class. Results of the degree of contamination and pollution load index showed that atmospheric dust of Bushehr Province is contaminated with heavy metals.
    Keywords: Heavy metals, enrichment factor, degree of contamination, pollution load index
  • Zahra Noori *, Arash Malekian Pages 549-564
    The quality of surface water within a region is mainly influenced by natural processes such as precipitation, soil erosion and weathering, geology, vegetation and anthropogenic activities. The most important factor is geological formation in watershed and water flow path. In this study, the spatial variations of physical and chemical parameters of surface water including EC, SAR, Cl and TDS and factors influence on water quality were investigated in the Seimareh and Kashkan rivers in Ilam and Lorestan provinces. For this purpose the water quality data sets collected from the 14 hydrometric stations along the rivers during the 1-year (2009-2011) and analyzed. So the accuracy of the geostatistical interpolation methods such as kriging (OK), cokriging, and deterministic methods like inverse distance weighting (IDW) and radial basis function (RBF) in mapping of the studied parameters were evaluated. The result showed that based on the RMSE criteria, for all studied parameters, kriging and cokriging methods were showed lower RMSE while between deterministic methods, RBF is better than other interpolation techniques. The investigated variatins of physical and chemical parameters of surface water quality revealed the causes of increasing amount of physical and chemical parameters in Kashkan River and its tributaries were related to impact of geological formations in the region especially Gachsaran and Aghajary.
    Keywords: interpolation, Physical, chemical parameters, Seimareh, Kashkan rivers, Water quality
  • Jafar Yaghoubi *, Parisa Najafloo Pages 565-579
    The purpose of this study was to analyze the barriers to right environmental behaviors by the citizens of Zanjan. The experts working in the Departments of Environment and Natural Resources in Zanjan formed the population of this descriptive – correlation study. The sample size was estimated using Cochran's formula (n=60). Samples were selected using stratified random sampling method. The questionnaire used for collecting data. The validity of questionnaire was confirmed by the comments of academic members. The reliability was determined by pilot test and calculating Cronbach alpha coefficient (0.78-0.86). Data were analyzed using SPSS version 20. Using exploratory factor analysis barriers to respect the environmental behavior by citizens were summarized into six factors including: Lack of knowledge, culture and urban facilities, lack of education and understanding of the need to protect the environment, organizational problems in human resource management and weaknesses in relationships and dealing with citizens, administrative and regulation inefficiency, neglect of educating children and social teachings, and inconsistency between environmental organizations. These factors explained 81.77% of barriers to respect the environmental behavior by citizens.
    Keywords: environment, citizens, good environmental behavior, behavior, Zanjan
  • Sohrab Ashrafi * Pages 581-595
    Efficiency of the existing protected areas network in conservation of biodiversity is one of the most important challenges of protected areas custodians. Despite there are numerous articles on evaluating the efficiency of the protected areas for conserving the habitat and species on national and international scales, in Iran this subject has not been studied yet. The aim of the present study is to investigate the efficiency of Iran’s protected areas in country's biome protection. The results showed large differences in country's biomes coverage by protected areas categories. Given that each category of protected area has different goals and existence of all categories is essential to achieve the goal of biodiversity conservation, it is recommended that in the future development of protected areas in country, the appropriate coverage of each biome should be considered. This means that the map of country's biomes is suggested being the basis for selection of new protected areas in country.
    Keywords: Protected area, Biome, Efficiency, gap analysis