فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال هفتاد و دوم شماره 1 (بهار 1398)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و دوم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا پرور*، کامران شایسته صفحات 1-14
    مدل CA مارکوف توان بالایی در ترسیم الگوهای مکانی و ارزیابی تغییرات کاربری و پوشش سرزمین دارد‬. در این مطالعه نقشه های کاربری سرزمین حوزه آبخیز گاماسیاب سال های 1987، 2002 و 2016 با استفاده از تصاویر ماهواره لندست و سنجنده های TM، ETM+ و OLI و به روش طبقه بندی حداکثر احتمال استخراج شد‬ توزیع مکانی و میزان انتقال کاربری های سرزمین با استفاده از تکنولوژی GIS محاسبه شد و پس از آن انتقال در میان انواع مختلف کاربری بررسی شد تا ماتریس انتقال به دست آید‬. از نتایج ماتریس سال های 1987 تا 2002 این گونه استنباط می شود که اراضی صخره ای و بایر، مراتع و ساخت و ساز شهری ثبات و پایداری بیشتری داشتند و در مقابل پویایی و تغییر تحول بیشتر در کاربری آب های سطحی و پس از آن کشاورزی بیشتر به چشم می خورد‬. بر اساس مدل موفق سال 2016 که با استفاده از نقشه 1987 و 2002 به دست آمد، نقشه کاربری 2030 پیش بینی شد‬. مجموعه تصاویر مطلوبیت موردنیاز برای این مطالعه با استفاده از رگرسیون لجستیک تهیه شدند و نتایج آن جهت پیش بینی روند تغییرات آتی در مدل CA-Markov استفاده شد‬. توافق بالا بین شبیه سازی و مشاهدات نشان داد که مجموعه تصاویر مطلوبیت به دست آمده از رگرسیون لجستیک دقت بالایی دارد. همچنین ثابت کرد که عوامل انتخاب شده می توانند به طور معنی داری فرآیندهای تاثیرگذار بر تغییر کاربری زمین را نشان دهند. متغیرهای فاصله از انواع کاربری موجود انتظار می رفت بیشتر تاثیر را نسبت به سایر عوامل داشته است‬. فاصله از جاده و پس از آن رودخانه ضریب تاثیر بالایی در توسعه و ساخت وساز شهری نشان می دهد‬. نتایج نشان می دهد بیشترین تغییر در کاربری های مراتع تبدیل آن ها به کشاورزی بوده و پس از آن نیز به اراضی بایر تبدیل شده اند‬. طبقه کاربری اراضی بایر نیز بیشتر به کاربری کشاورزی تبدیل شده اند ‬.
    کلیدواژگان: شبکه خودکار مارکوف، عوامل تاثیرگذار، تصاویر مطلوبیت انتقال، پیش بینی تغییرات پوشش، کاربری زمین‬
  • سمیه تاتاری، رحیم ملک نیا*، مهدی رحیمیان صفحات 15-28
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی کمی و کیفی آموزش‏های اداره منابع طبیعی و تاثیر ابزارهای مختلف آموزشی بر نگرش محیط زیستی روستاییان بود. محدوده این پژوهش چهار روستای جنگل نشین چم‏پلک، خانه سرخ، سماق و شوراب واقع در شهرستان دوره چگنی و جامعه آماری تحقیق روستاییان ساکن در چهار روستای نامبرده بود (2306N=). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 208 نفر تعیین شد. داده‏ها از طریق پرسشنامه گردآوری شدند که روایی و پایایی آن به ترتیب، به روش اعتبار محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ (813/0) مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‏ها با نرم‏افزار SPSS انجام شد. طبق نتایج، روستاییان بالاترین نمرات ارزیابی از کیفیت آموزش‏های ارائه شده را به ترتیب به مولفه‏های افزایش آگاهی از اهمیت جنگل‏ها و مراتع (33/4)، تغییر در رویه‏ی افراد در برخورد با منابع طبیعی (16/4)، تاثیر در دیدگاه افراد نسبت به حفاظت از منابع طبیعی (13/4)، اختصاص دادند. 90 درصد از افراد معتقد بودند که شرکت در این دوره ها باعث افزایش آگاهی از اهمیت جنگل ها و مراتع شده و به باور 85 درصد افراد نیز، این دوره ها باعث تغییر رفتار آنها در برخورد با منابع طبیعی شده است. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که استفاده از ابزار آموزشی به استثنای مشاهده فیلم به صورت معنی‏داری باعث بهبود نگرش محیط زیستی افراد می شود. نتایج مطالعه بیانگر این است که شرکت در دوره های آموزشی و استفاده از ابزار مناسب می تواند باعث بهبود دیدگاه مردم نسبت به منابع طبیعی و تمایل آنها به حفاظت شود.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، رفتار محیط زیستی، تخریب منابع طبیعی، جوامع محلی
  • علی مجنونی توتاخانه*، محمد ابراهیم رمضانی صفحات 29-43
    جزیره حرارتی شهر یکی از بارزترین پیامدهای گسترش شهرنشینی و توسعه کلان شهرها است. اثرات ناشی از شکل گیری جزیره های حرارتی می تواند نقشی اساسی و مهم در کیفیت هوا و به تبع آن سلامت عمومی ایفا می نماید. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش پوشش عناصر سطح زمین در تغییرات اقلیمی دما در کلان شهر تهران صورت پذیرفته است. در این مطالعه، اطلاعات مورد نیاز از باندهای های 10 و 11 سنجنده های OLI و TIRS ماهواره لندست 8 در دو دوره تابستان و زمستان سال 2017 مورد بررسی قرار گرفته است. برای بررسی وضعیت جزیره حرارتی، از طبقات تک باند برای بررسی توزیع دمای سطح زمین در محدوده تهران و تعیین اثرات محلی جزیره حرارتی در سطح این شهر استفاده شد. در ادامه همبستگی دمای سطح زمین با شاخص پوشش گیاهی تفاضل نرمال شده، شاخص ساخت و ساز، شاخص زمین بایر و شاخص آببرای تعیین اثرات زمین سبز، لخت، آبی و مسکونی بر روی جزیره حرارتی به دست آمد. نتایج نشان داد که اثر جزیره حرارت شهری بیشتر در مناطق شمالی این شهر قرار داشته که ناشی از وجود شهرک صنعتی و توپوگرافی کوهستانی است. همچنین بین دمای سطح زمین و شاخص پوشش گیاهی تهران ارتباط وجود دارد به نحوی که با کاهش پوشش گیاهی میزان دمای سطح این شهر، افزایش یافته است. در نهایت با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد های کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: لندست8، دمای سطح زمین، جزیره حرارت شهری، کلان شهر تهران
  • شهناز تیموری، سید علیرضا میرحسینی، حمید شیرخانلو* صفحات 45-58
    مقدمه
    کاربرد وسیع تولوئن در صنایع شیمیایی باعث شده که مطالعات مختلفی در خصوص کنترل و کاهش بخارات تولوئن از هوا صورت گیرد. هدف ازاین مطالعه ، بررسی امکان حذف تولوئن هوا با استفاده از جاذب نانو کربن فعال به عنوان جایگزینی مناسب برای کربن فعال تجاری می باشد. ابتدا جاذب نانو کربن فعال با سایز مشخص سنتز شده و برای حذف تولوئن از هوا، در دو سیستم استاتیک و دینامیک مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. از میکروسکوپ الکترونی برای شناسایی مورفولوژی سطح جاذب ها و از دستگاه گاز کروماتوگرافی با آشکارساز یونیزاسیون شعله برای تعیین غلظت اولیه و نهایی تولوئن در هوا استفاده گردید. برای بهینه نمودن میزان جذب تولوئن توسط نانو کربن فعال، تاثیر عواملی همچون دما، رطوبت، غلظت تولوئن، مقدار جاذب و زمان تماس بررسی شد. میزان ظرفیت جذب نانو کربن فعال و کربن فعال تجاری برای حذف تولوئن هوا در دمای محیطی به ترتیب 6/207 و 2/185میلی گرم بر گرم و راندمان جذب آنها به ترتیب 4/98 و 2/44 درصد در سیستم دینامیک بدست آمد. ظرفیت جذب جاذب در رطوبت ثابت، با افزایش مدت زمان تماس و دما به ترتیب افزایش وکاهش می یابد. بر اساس نتایج جذب تولوئن هوا ، نانو کربن فعال سنتز شده دارای سطح بیشتری نسبت به کربن فعال بوده و در شرایط بهینه ظرفیت و راندمان جذب بیشتری دارد. همچنین با توجه به مقدار مصرفی و تکرار پذیری جاذب، استفاده این روش از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد
    کلیدواژگان: تولوئن هوا، کربن فعال، نانوکربن فعال، جذب، بازجذب
  • داود حسین پور، رفعت زارع بیدکی*، روح الله کریمیان کاکلکی صفحات 59-72
    استفاده از آبهای سطحی در سال های اخیر به منظور تامین نیازهای متنوع انسان نظیر شرب، کشاورزی و صنعت باعث شده است کارکرد و سلامت این اکوسیستم به خطر بیافتد. برداشت آب از رودخانه تا حدی می تواند برای اکوسیستم رودخانه بی ضرر باشد اما، برای بهره برداری صحیح از رودخانه ها و جلوگیری از برداشت مازاد، باید حد تامین نیازهای محیط زیستی رودخانه تعیین شود. به منظور تعیین مقدار حقابه زیست محیطی روش های مختلف هیدرولیکی، هیدرولوژیکی و روش های جامع وجود دارند. در این تحقیق نیاز زیست محیطی رودخانه دوآب صمصامی (واقع در کوهرنگ، چهارمحال و بختیاری) از روش هیدرولوژیکی تنانت و دو روش هیدرولیکی شیب منحنی و حداکثر انحنا محاسبه شد. نتایج به دست آمده نشان داد جریان پیشنهادی از روش تنانت در نیمه کم آب سال نمی تواند پاسخگوی نیاز رودخانه باشد، همچنین روش حداکثر انحنا برآورد بهتری نسبت به روش شیب منحنی دارد. در این تحقیق مقدار دبی 94/0 متر مکعب بر ثانیه برای ماه های تیر تا دی و مقدار 82/3 متر مکعب بر ثانیه برای ماه های بهمن تا خرداد به عنوان حداقل نیاز زیست محیطی رودخانه دوآب صمصمامی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: رودخانه، روش هیدرولیکی، حق آبه زیست محیطی، دوآب صمصامی
  • الهه خیامی، میترا محمدی*، محمد صادق بهادری، فاطمه حسنی، اکرم قربانی صفحات 73-83
    این مطالعه با هدف ارزیابی و پهنه بندی تراز آلودگی صوتی مناطق 9 و 11 شهرداری مشهد (بزرگراه وکیل آباد) با استفاده از تکنیک های آماری و نرم افزار GIS صورت گرفته است. به این منظور داده های صوتی مورد نیاز از 25 ایستگاه پرترافیک منتخب در سطح منطقه مورد مطالعه در 4 فصل بهار، تابستان، پائیز و زمستان در سال های 1395-1396به مدت 6 ماه و در هرماه به مدت 1 روز کاری و در بازه زمانی 7:30 الی20:30 توسط دستگاه صداسنج مدل TES-1358 برداشت شده است. اطلاعات ترافیکی و شاخص های صوتی اندازه گیری شده توسط نرم افزارهایMSTAT-C ، SPSS و Excelمورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفته و سپس داده ها وارد نرم افزار GIS شده و لایه های اطلاعاتی جهت ارائه میزان آلودگی در منطقه و تعیین پراکنش آلودگی صوتی منطقه حاصل شد. مقایسه نتایج و یافته ها در سطح معنی داری 5 درصد نشان داد که بیشترین میزان تراز های معادل صوتی(Leq) به ترتیب مربوط به ایستگاه20، ماه مهر و نوبت صبح و کاربری تجاری- مسکونی به میزان 63/85، 72/80،10/78 و 46/81 دسی بل می باشند. نقشه های پهنه بندی شده سایت مطالعاتی نشان می دهد که شدت آلودگی صوتی در قسمت های مرکزی منطقه مذکور بیشتر از سایر نقاط آن بوده که می تواند تحلیل درستی از نحوه توزیع صدا در ناحیه موردنظر ارائه دهد. از آنجا که میانگین تراز صدای به دست آمده در بازه روز بالاتر از حدود استاندارد ایران بود، لذا می بایست اقدامات جدی در جهت کنترل صدا و پیشگیری از عوارض ناشی از آن انجام شود.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، تکنیک های آماری، ترافیک، نرم افزار GIS، نقشه پهنه بندی
  • محمدحسن طرازکار*، فاطمه فتحی صفحات 85-96
    در این مطالعه با استفاده از رهیافت خود رگرسیو با وقفه های گسترده غیر خطی (NARDL) رابطه همجمعی نامتقارن غیر خطی میان آزادسازی تجاری و انتشار گازهای گلخانه ای در ایران مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از میزان انتشار گاز متان بعنوان شاخص انتشار گاز های گلخانه ای استفاده شد. برای این منظور داده های سالانه دوره 1982 الی 2013 بکار گرفته شد. نتایج آزمون کرانه نشان داد که رابطه همجمعی میان متغیرهای مورد استفاده در مدل شامل انتشار سرانه گاز متان، آزادسازی تجاری، مصرف سرانه انرژی و تولید ناخالص داخلی سرانه وجود دارد. بعلاوه، بررسی ها نشان دادکه رابطه میان انتشار گاز متان و آزادسازی تجاری در بلند مدت نامتقارن است، اما در کوتاه مدت این رابطه متقارن می باشد. برآوردهای بلند مدت نشان داد که شوک های مثبت و منفی ناشی از آزادسازی تجاری به ترتیب منجر به 22/0 و 09/ درصد افزایش انتشار گاز متان در ایران می شود. نتایج مطالعه نشان داد که در کوتاه و بلند مدت رابطه N-شکل میان تولید ناخالص داخلی سرانه و انتشار گاز متان وجود دارد. همچنین مصرف سرانه انرژی اثر مثبت و معنی داری بر انتشار گاز متان دارد و یک درصد افزایش در مصرف سرانه انرژی منجر به 75/0 درصد افزایش در انتشار گاز متان می شود.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، انتشار گاز متان، اثرات نامتقارن، NARDL
  • ملیحه عرفانی*، یاسر میرچراغخانی صفحات 97-111
    جایگاه صنعت گردشگری در توسعه همه جانبه ازجمله توسعه اقتصادی برکسی پوشیده نیست. در این راستا استفاده از روش های آینده ‏پژوهی ابزار مناسبی جهت پیش بینی آینده گردشگری و بنابراین جهت گیری اقدامات مدیریتی در حال حاضر هستند. مطالعه حاضر با ‏هدف تعیین پیشران های توسعه در صنعت گردشگری به روش توصیفی- تحلیلی در منطقه سیستان انجام شد. به این منظور در ابتدا به ‏روش میدانی، مرور منابع ‏و طوفان فکری، 100 پیشران که وجودشان در منطقه مانع توسعه گردشگری است، شناسایی شد و در ادامه ‏پیشران ها در پنج حوزه مرتب و در صورت ‏لزوم، اصلاح و یا درهم ادغام شدند. پس ازآن به روش دلفی مهم ترین آنها انتخاب شد که شامل ‏‏55 پیشران در حوزه های زیرساختی- رفاهی، ‏سیاسی، نهادی، اجتماعی و طبیعی است. مجددا این پیشران ها با استفاده از تحلیل ‏ساختاری جهت به دست آوردن پیشران هایی با ‏بیشترین تاثیرگذاری و کمترین تاثیرپذیری غربال شدند. وضعیت پراکندگی پیشران ها ‏در محورهای تاثیرپذیری و ‏تاثیرگذاری در هر دو روش مستقیم و غیرمستقیم تحلیل ساختاری نشان داد که سیستم از پایداری برخوردار ‏است. مهم ترین عوامل توسعه نیافتگی صنعت گردشگری ‏در سیستان، عوامل سیاسی و نهادی به ‏ترتیب با شش و چهار پیشران در روش ‏مستقیم و پنج و دو پیشران در روش غیرمستقیم به دست آمد و مهم ترین پیشران های اثرگذار، برنامه ریزی ضعیف، فقدان برنامه ریزی ‏بلندمدت و فقدان مدیریت یکپارچه بوده که به ترتیب 16/6، 98/5 و 36/5 درصد از کل امتیازات را به خود اختصاص داده اند. پیشران ‏عدم ‏سرمایه گذاری در منطقه نیز به عنوان پیشران وابسته شاخص جهت نشان دادن وضعیت گردشگری در منطقه شناسایی شد. ‏
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، تحلیل ساختاری، منطقه سیستان
  • فروغ گودرزی، محمودرضا همامی*، منصوره ملکیان، سیما فاخران صفحات 113-127
    چکیده مشخصه‏ یابی زیستگاه گونه‏ ها سابقه طولانی در بوم‏ شناسی حفاظت دارد. علی ‏رغم حساسیت بالای دوزیستان به تغییرات محیطی، وابستگی‏ های زیستگاهی بسیاری از گونه‏ های آن ناشناخته است. سمندر لرستان یکی از گونه ‏های نادر و بومی ایران است که در چشمه‏ های کوه‏ های زاگرس زادآوری دارد. با این وجود، مدیران حفاظت در مورد زیستگاه و بوم‏ شناسی این گونه با خلاء اطلاعاتی روبرو هستند. در مطالعه حاضر با بررسی و مقایسه ویژگی‏ های 20 بدنه آبی حضور سمندر لرستان با 20 سایت عدم حضور، به شناسایی عوامل کلیدی موثر بر اشغال سایت زادآوری توسط این گونه پرداختیم. به این منظور، در فصل زادآوری گونه (فروردین تا تیر ماه)، 13 متغیر زیستگاهی در آبگیرهای حضور/عدم حضور اندازه‏ گیری و ثبت گردید. برای شناسایی مهم‏ترین عوامل در تمایز سایت‏ های اشغال‏ شده از اشغال‏ نشده، از تحلیل مولفه های اصلی استفاده شد. سپس، داده ها با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک بر مبنای نرخ درستنمایی تاوانیده برای محاسبه پارامترهای مدل، تحلیل شد. نوع بستر، سرعت جریان آب، درصد سطح سایه ‏انداز بر بدنه آبی و اکسیژن محلول بعنوان مهم‏ترین عوامل تعیین‏ کننده اشغال سایت‏ های زادآوری توسط سمندر لرستان تعیین شدند. در مقایسه، درستنمایی حضور سمندر لرستان در آب‏های آرام با سطح سایه‏ انداز بالا، محتوای اکسیژن بالا و بستر قلوه‏ سنگی بیشتر است. طبق نتایج حاصل از این مطالعه، تغییر ساختار زیستگاه این گونه به شدت می‏تواند بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن و در نهایت احتمال اشغال سایت توسط گونه تاثیر بگذارد. این اطلاعات علاوه بر افزایش آگاهی مدیران در برنامه ‏ریزی ‏های حفاظت، می‏تواند مبنایی برای طرح‏ ریزی مطالعات دقیق‏ تر در مورد بوم‎شناسی زیستگاه این گونه باشد.
    کلیدواژگان: زیستگاه زادآوری، رگرسیون لجستیک، دوزیستان، سمندر لرستان، Neurergus kaiseri
  • شیوا محبی، اسرین فیضی، بابک سوری* صفحات 129-141
    کاربرد وسیع کودهای شیمیائی مشکلات متعدد و رو به گسترشی را برای محیط زیست ایجاد کرده که از آن جمله می توان به آلودگی محصولات کشاورزی و منابع آب و خاک اشاره نمود. خاک های آهکی بدلیل فراوانی کربنات کلسیم و pH بالا با مشکل اندک بودن حلالیت و دسترسی به عناصر غذایی مورد نیاز گیاه روبرو هستند که این امر موجب افزایش استفاده از کودهای شیمیائی و اثرات نامطلوب ناشی از آن بر محیط زیست میگردد. از اینرو روش هایی که بتوانند این نقیصه را اصلاح نموده و همزمان کاربرد کودهای شیمیائی پر مصرف را کاهش دهند ضرورت می-یابد. گرانول های گوگرد-بنتونیت بعنوان جایگزین کودهای شیمیائی پر مصرف دارای ارجحیت زیست محیطی هستند لیکن افزایش کارآمدی آنها تحقیقات بیشتر را طلب میکند. هدف این تحقیق ارزیابی عملکرد گرانولهای گوگرد-بنتونیت تیمار شده با آهن بعنوان یکی از عناصر مورد نیاز گیاه که فقر آن در ایران فراگیر است میباشد. بدین منظور گرانول های گوگرد-بنتونیت-آهن در مقایسه با گرانول های گوگرد-بنتونیت بهمراه پودر آهن پخش شده در خاک بطریق شبیه سازی محیط واقعی در ستون های خاک تلقیح شده با Thiobacillus thioparus طی 19 دوره آبشویی دو هفته ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کاربرد گرانول های گوگرد-بنتونیت-آهن در خاک های آهکی نه تنها تاثیر قابل قبولی بر افزایش دسترسی به آهن دارد بلکه راندمان بهینه ای را نیز در افزایش حلالیت سولفات، نیترات و فسفات بدست می دهد.
    کلیدواژگان: کود شیمیائی، آلودگی محیط زیست، گرانول گوگرد- بنتونیت، آهن، ستون خاک
|
  • Zahra Parvar *, Kamran Shayesteh Pages 1-14
    Land use modeling is very vital for decision makers and plays an important role in environmental planning and management. The CA-Markov model have strong ability to project the spatial pattern and to evaluate land use and land cover changes. In This Study, a series of satellite images of Landsat TM, ETM+ and OLI data of 1987, 2002, 2016 were used to produce classified land use maps. Land use maps of Gamasiab basin were prepared using maximum likelihood classification. Area change and spatial distribution of land use were calculated using GIS technology. The transition area among different land use types were analyzed to obtain the transformation matrices. The transition probability matrix shows from 1987 to 2002, barren land, grassland and urban expansion are the most stable classes. In other hand, the most dynamic classes are water and cultivated land. Based on the success of the models for 2016 using 1987 and 2002 maps, simulated future land use map for 2030. Suitability image collection were prepared by using logistic regression and then its results were used in CA-Markov model. The high agreement between predicted and the real map demonstrated that the suitability image collection derived from logistic regressions which have high precision‬. It also proved that the selected factors could represent the influencing processes of land use changes adequately. The coefficients of the distance to current land use classes had the highest values among all impact factors. The distance from the road and river shows a high impact on urban development.The results show that the greatest change in grassland has turned them into farmland and then barren land. The barren land has also turned into farmland.
    Keywords: Cellular automata Markov, impact factors, Transition suitability image, Land use, cover change Prediction
  • Somayeh Tatari, Mehdi Rahimian, Rahim Malakniya * Pages 15-28
    The purpose of this study was quantitative and qualitative assessment of the natural resources education and the impact of different educational tools on the environmental attitudes of villagers. The research area consists of four forest villages Champalk, Khanesorkh, Samoq and Shorab in the Doreh Chegheni Township and the statistical population of the study was villagers are living in the four villages mentioned (N = 2306). The sample size was determined using Cochran's formula of 208 people. The data were collected by questionnaire that validity and reliability were confirmed respectively through content validity and computing Cronbach's alpha coefficient (0.813). Data analyzed by SPSS software. According to the results, villagers presented the highest scores of assessment of the quality of the provided trainings to the following components: increase awareness of the importance of forests and rangelands (4.33), change in the procedure of people in dealing with natural resources (16.4), impact on people's perspective on conservation of natural resources (4.14). 90% of the people believed that participation in these courses increased the awareness of the importance of forests and pastures and, according to 85% of the people; these courses have changed their behavior in dealing with natural resources. The results of mean comparison indicated that the use of educational tool excluding video viewing significantly improved the environmental attitudes of individuals. The results of the study indicate that participation in training courses and the use of appropriate tools can improve the attitude of natural resources and their desire to be protected.
    Keywords: Environmental Education, Environmental Behavior, Natural Resources Degradation, Local communities
  • Ali MajnouniToutakhane *, Mohammad Ebrahim Ramazani Pages 29-43
    The island's thermal city is one of the most prominent consequences of the expansion of urbanization and metropolitan development. The effects of the formation of thermal islands can play an important role in air quality and, consequently, in general health. The purpose of this study was to investigate the role of surface coatings on climate change in Tehran metropolis. In this study, the required data from the 10 and 11 bands of OLI and TIRS sensors of Satellite Landsat 8 in the summer and winter of 2017 are used. To study the thermal island status, single-band classes were used to study the distribution of ground temperature in the Tehran area and determine the local effects of Thermal Island in the city. Based on research findings, surface temperature and variables vegetation cover, city structural features and wasteland area, normal difference it was obtained to determine the effects of green, bare, blue and residential land on thermal island. The results showed that the effect of Isle of Man in the northern regions of the city is due to the existence of industrial township and mountain topography. There is also a correlation between ground temperature and Tehran's vegetation index, as the surface temperature of the city has increased with decreasing vegetation. Finally, according to research findings, practical proposals have been presented.
    Keywords: Landsat8, Earth surface temperature, Urban Thermal Island, Tehran metropolis
  • Shahnaz Teimoori, Seyed Alireza Mirzahossein, Hamid Shirkhanloo * Pages 45-58
    Introduction
    The extensive application of Toluene in metropolis concentrated industries, has led to performing several studies about how to decreasing Toluene vapors in the atmospheric air. This experimental study is involving in the Toluene elimination of the air by using Nano-technology and also Nano actived Carbon as alternative factors to NIOSH confirmed actived carbon.
    Material and Method
    Nano active carbon adsorbent was synthesized and then the elimination of toluene was investigated by active carbon and Nano activate carbon in both static and dynamic systems. For identifying the absorbents morphologies and determination of primary and final concentration of Toluene, electron microscopy-model Zeiss and GAS chromatography through flame ionization detector were applied, respectively. The impact of factors such as temperature, humidity, toluene concentration, the amount of adsorbent and contiguity time was investigated.
    Results
    The absorbance capacity of Nano active carbon and active carbon for removing toluene in the ambient temperature in the static system are 207.6 mg/g and 185.2 mg/g and their absorbance efficiency in the static system are 98.4% and 44.2%, respectively. Scanning Electron Microscope (SEM) images of Nano active carbon showed particle size pf less than 100 nm while Transmission Electron Microscope (TEM) images showed particle size of 30 nm. XRD images also showed cube structure of Nano active carbon adsorbent.
    Conclusion
    The structure of synthesized Nano active carbon showed vast surface of this nanomaterial for absorbing the toluene. Absorbance capacity in the constant humidity increases with the increment of congruity time and temperature. In optimal condition, absorption capacity and efficiency of Nano active Carbon is more than active Carbon and also Nano active Carbon is more affordable in comparison to active carbon.
    Keywords: Air toluene, Activated carbon, nano activated carbon, Adsorption, Desorption
  • Davood Hosseinpour, Rafat Zare Bidaki *, Rouhollah Karimian Kakolaki Pages 59-72
    Surface water withdrawals in recent years to meet the diverse needs of human, such as drinking, agriculture and industry, has endangered the functioning and health of the river ecosystem. Harvesting water from the river may be harmless to the river ecosystem, but, in order to properly exploit the rivers and prevent excessive harvesting, the environmental requirements of the river must be determined. There are various hydraulic, hydrological, and comprehensive methods for determining the environmental needs. In this research, the environmental demand of the Duab Samsami River (located in Koohrang, Chaharmahal and Bakhtiari) was calculated from the hydrologic method of the Tennant and the two methods of hydraulic slope and maximum curvature. The results showed that the maximum curvature method had better estimation than the curve slope method. The proposed flow of Tennant method cannot meet the needs of the river in dry months of year. In this study, the discharge rate of 0.94 cubic meters per second for the months of July to December and the amount of 3.82 cubic meters per second for the months of January to June was proposed as the minimum environmental requirement of the Duab Samsami River.
    Keywords: River, Duab Samsami, Hydraulic methods, Environmental needs
  • Elahe Khayami, Mitra Mohammadi *, Mohammad Sadegh Bahadori, Fateme Hasani, Akram Ghorbani Pages 73-83
    This study aims to evaluate and zone the noise pollution level of districts 9 and 11 (Vakil-Abad Highway) in Mashhad, using statistical methods and GIS software. For this purpose, the required sound data were taken from 25 selected high-traffic stations of studied area in spring, summer, autumn and winter during 2016-2017. The process involved 1 full day of work per month for 6 months, from 7:30 AM through 8:30 PM, using a TES-1358 sound level meter. Traffic data and measured sound indicators were analyzed statistically by MSTAT-C, SPSS, and Excel software. After they were inserted into GIS software, the layers of information were obtained to provide the level of noise pollution and its distribution in the area. The comparison between the results and findings at a significant level of 5% indicated that the highest sound levels 85.63, 80.72, 78.10 and 81.46 dB belong to station 20, October, morning time and commercial-residential use, respectively. Day-time zoning maps of Vakil-Abad Highway in Mashhad also showed that the intensity of noise pollution in the central parts of the mentioned region is more than the other parts and can provide an accurate analysis of how the sound is distributed in the desired area. Since the day-time average level obtained for Vakil-Abad Highway is higher than Iran's standard level, serious action may be taken to control the noise and prevent its complications in the region.
    Keywords: noise pollution, statistical techniques, traffic, GIS software, zoning map
  • Mohhammad Hassan Tarazkar *, Fatemeh Fathi Pages 85-96
    This paper applies nonlinear autoregressive distributed lag (NARDL) model to investigate the nonlinear asymmetric cointegration relationships between trade liberalization and greenhouse gas emission (GHG) in Iran. Also, the methane gas emission per capita was used as greenhouse gas emission index. To this end, annual data from 1982 to 2013 was used. The bounds test of the NARDL specification suggests the presence of co-integration among the variables, which include the methane emission per capita, trade liberalization, energy consumption per capita and GDP per capita. Furthermore, the analysis indicated that there is a long-run asymmetric relationship between trade liberalization and methane emission in Iran. But, the short-run relationship is symmetric. The long-run estimation showed that the positive and negative shocks arising from trade liberalization increase methane emissions by 0.22 and 0.9 percent, respectively. The empirical results revealed that the relationship between methane emission and GDP per capita in long and short run is N-shaped and statistically significant. Also, energy consumption has a significant positive effect on methane emissions and 1 percent increase in per capita energy consumption lead to 0.75 percent growth in methane gas emission.
    Keywords: Trade Liberalization, Methane Gas Emission, Asymmetric Effects, NARDL
  • Malihe Erfani *, Yaser Mircherghkhani Pages 97-111
    It is obvious that tourism industry affects comprehensive development including the ‎economic development. In this regard, using futures studies are an appropriate tool for ‎predicting the future of tourism and therefore the orientation of management practices at ‎the present time. This study was conducted to find drivers of development natural and ‎cultural tourism by ‎ descriptive- analytical method in Sistan region. For this purpose, at ‎first, 100 drivers as a barrier to tourism development in the region were identified using ‎the fieldwork, literature review, and brainstorm methods. Subsequently, drivers were ‎arranged in five domains and, if necessary, corrected or merged. After that, the most ‎important drivers were chosen using Delphi method which contains 55 variables in the ‎infrastructural, political, institutional, social and natural domains. Again, these variables ‎were screened using Structural Analysis to get influential drivers with high influence and ‎low dependence capacity. The state of dispersion of variables in the dependence and ‎influence axes showed that the system is stable in both direct and indirect methods of ‎Structural Analysis. The political factor and then the institutional factor with six and four ‎variables in the direct method and five and two variables in the indirect method were ‎identified as the most important factors in the undeveloped tourism industry in Sistan ‎respectively. Among the influential drivers, weak planning, lack of long-term planning, ‎and lack of integrated management include 6.16, 5.98, and 5.36‎‏ ‏percent of total values ‎respectively, and were identified as the most influence drivers. The lack of investment in ‎the region has also been identified as a key dependent driver to assess the tourism status in ‎Sistan. ‎
    Keywords: tourism development, Structural Analysis, Sistan region
  • Forough Goudarzi, Mahmoud, Reza Hemami *, Mansoureh Malekian, Sima Fakheran Pages 113-127
    Abstract Characterizing habitats has a long history in conservation ecology of species. In spite of high sensitivity of amphibians to environmental changes, habitat associations of many of these species are unknown. Neurergus kaiseri, native to Iran, is a threatened newt species that breeds in springs of Zagros Mountains. There is a lack of information about its ecology and habitat. We compared ecological characteristics of 20 occupied with 20 unoccupied springs by Kaiser’s newt to identify key factors affecting the breeding site selection by this species. In total, we investigated and measured 13 habitat variables in occupied and unoccupied water-bodies during the breeding season, April to June. We applied principal component analysis (PCA) to identify the most important factors in discriminating occupied from unoccupied sites and a logistic regression model based on penalized likelihood ratio to estimate the logit parameters in R. Bed type, water flow rate, shading area, and dissolved oxygen were the most important factors in occupying water-bodies by Kaiser’s newt. The likelihood of species presence was comparatively higher in sites with slow water flow, high dissolved oxygen, cobble substrate, and high shading area. Habitat alteration may highly affect physical-chemical characteristics of the species breeding habitat, and hence the probability of its occurrence. This study provides insight into breeding habitat use by this threatened species and can be used as a basis for further studies on the species habitat ecology.
    Keywords: Breeding habitat, Logistic regression, Amphibian, Kaiser’s newt, Neurergus kaiseri
  • Shiva Mohebby, Asrin Feizi, Babak Souri * Pages 129-141
    Extensive use of chemical fertilizers has caused various mounting problems for the environment including pollution of cultivated products, soil and water resources. Calcareous soils face issue of low solubility and availability of nutrient elements for plants which increases use of chemical fertilizers and its environmental consequences. Hence, methods capable of healing such deficiency and decreasing use of chemical fertilizers are vital. Although sulfur-bentonite granules as replacer of mass consuming chemical fertilizers have environmental priority improvement of their efficiency requires further research. Objective of this research is evaluating sulfur-bentonite granules enriched with iron as one of the plants' nutrient elements having broad insufficiency across farmlands in Iran. Therefore, sulfur-bentonite-iron granules compared to sulfur-bentonite alongside with iron powder dispersed into the soil mass throughout simulating real environment by soil columns inoculated with Thiobacillus thioparus were evaluated for 19 two-weeks leaching periods. The results revealed that application of sulfur-bentonite-iron has acceptable effect on iron availability while it brings efficient solubility of sulfate, nitrate and phosphate into calcareous soils.
    Keywords: Chemical fertilizer, Environmental pollution, Sulfur-bentonite granule, Iron, Soil column