فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و نهم شماره 4 (زمستان 1395)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و نهم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حمیدرضا امیری، سمیه کریم پور* صفحات 881-898
    انتخاب محل دفن پسماندهای شهری امری مهم در مدیریت پسماندهای جامد شهری محسوب می شود. مکانیابی محل دفن نیازمند تجزیه و تحلیل داده های مکانی، قوانین و معیارهای قابل قبول است. هدف اصلی این مطالعه، اعمال انواع تحلیل های مکانی با بهره گیری از فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) و فناوری سیستم اطلاعات جغرافیایی به منظور مکانیابی محدوده های بهینه (با حداقل اثرات سوء زیست محیطی) برای دفن زباله های شهری است. در این راستا در مرحله نخست وزن دهی معیارها براساس استانداردهای موجود، با مدل ANP با استفاده از نرم افزارSuper Decisions انجام شد. در مرحله دوم پایگاه اطلاعاتی ویژه دفن زباله های شهری تشکیل و لایه های موردنیاز با استفاده از نرم افزار ArcGIS تهیه شد. در مرحله سوم به منظور دستیابی به مناطق مناسب جهت دفن مواد زائد، پس از اعمال وزن لایه ها و رویهم گذاری آنها نقشه نهایی پهنه بندی منطقه ارائه گردید. مناطق جنوبی شهرستان که اراضی مخلوط به شدت فرسوده، نامرغوب و ضعیف از لحاظ زراعت و باغداری را شامل می شود، جزء پهنه مناسب قرار گرفته است. که این مناطق دور از نقاط جمعیتی اند. پهنه مناسب دیگر در اطراف بخش رباط سنگ شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: مکانیابی، زباله های شهری، مدل فرایند تحلیل شبکه ای، شهرستان تربت حیدریه
  • نگار ایمانی، مهشید سوری* صفحات 899-916
    مراتع از زمان های دور تاکنون مورد استفاده قرار گرفته اند. در دهه های اخیر رشد چشم گیر جمعیت، افزایش تعداد دام و عدم رعایت اصول صحیح بهره برداری از مراتع موجب وارد آمدن فشار زیاد بر مراتع گردیده است. در نتیجه مراتع کشور با روند مایوس کننده ای به سمت تخریب و قهقرا پیش می روند. جلوگیری از تخریب مراتع بخش مهمی از فعالیت های مدیران مرتع می باشد. این امر با انجام عملیات احیا پوشش گیاهی به صورت تلفیقی از روش های بیولوژیکی و مکانیکی امکان پذیر است. سالانه هزینه های هنگفتی در حوزه های آبخیز کشور صرف انجام عملیات مذکور می گردد. یکی از مهمترین و ابتدایی ترین بخش های انجام عملیات، مکان یابی صحیح آنها می باشد، که تاثیر بسزایی در موفقیت عملیات دارد. در این پژوهش به منظور اولویت بندی مکان های مناسب اجرای عملیات بذرکاری و میانکاری مراتع گردنه قوشچی ارومیه از روش TOPSIS در محیط نرم افزاری Arc GIS استفاده شد. در مرحله اول پژوهش، نقشه واحدهای همگن منطقه تهیه گردید. در مرحله دوم، 9 معیار موثر بر مکان یابی اجرای عملیات بذرکاری و میانکاری تعیین گردید. در مرحله سوم معیارها وزن دهی شدند. در مرحله بعد روش تاپسیس بر روی معیارها پیاده گردید. در نهایت، نقشه نهایی اولویت بندی مکان های مناسب اجرای عملیات بذرکاری و میانکاری تهیه شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که واحد همگن 29 با امتیاز 659/0، واحد مناسب بذرکاری و واحد همگن 10 با امتیاز 679/0 واحد مناسب اجرای عملیات میانکاری در حوزه آبخیز گردنه قوشچی می باشد. عملیات اصلاحی زمانی اثر بخش خواهد بود که در مکان مناسب خود به اجرا در آید. لذا در این پژوهش مکان های مناسب عملیات بذرکاری و میانکاری بر اساس شرایط منطقه، معیارها و شاخص های موثر و با استفاده از تکنیک تاپسیس اولویت بندی شدند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، بذرکاری، میانکاری، TOPSIS، قوشچی ارومیه
  • جلیل ایمانی هرسینی، حمیدرضا رضایی *، سعید نادری، حسین وارسته مرادی صفحات 917-933
    در این مطالعه به منظور بررسی ساختار ژنتیکی روباه معمولی در مناطق مرکزی ایران، 32 نمونه بافت از پنج استان (اصفهان، تهران، سمنان، کرمان و یزد) جمع آوری شد. پس از استخراج DNA، ژن ناحیه کنترل از ژنوم میتوکندری توسط واکنش زنجیره ای پلی مراز تکثیر و 327 جفت نوکلئوتید از این ژن برای هر نمونه توالی یابی شد. نتایج نشان داد که 24 هاپلوتایپ متفاوت در بین نمونه ها وجود دارد و تنوع هاپلوتایپی برابر با 98/0 است. با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل واریانس مولکولی (AMOVA) نمونه ها، شباهت متوسطی بین جمعیت ها وجود دارد و بیش ترین واریانس نمونه ها مربوط به تغییرات درون جمعیتی است. بر اساس میزان شاخص راجر-هارپندینگ و چند نمایی بودن نمودار آن گسترش گونه اتفاق نیفتاده است، اما بر اساس نتایج دو آماره تاجیما و FU می توان نتیجه گرفت که امکان گسترش گونه در گذشته وجود داشته، اما این گسترش معنی دار نبوده است. درخت تبارزایشی رسم شده بیانگر این مسئله است که ساختار ژنتیکی مستقلی برای جمعیت های مورد مطالعه وجود ندارد و تفاوت درون جمعیتی بیش تر از تفاوت بین جمعیتی است و شبکه هاپلوتایپی رسم شده نیز این نظر را تایید می کند. اگرچه با توالی یابی یک قسمت کوتاه از ژنوم یک گونه به تنهایی نمی توان برنامه حفاظتی برای یک گونه را مشخص نمود ولی بر اساس نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که جمعیت روباه در این مناطق در حال حاضر با مشکل گردنه بطری روبرو نیست.
    کلیدواژگان: ساختار ژنتیکی، روباه معمولی، ژنوم میتوکندری، مناطق مرکزی ایران
  • حامد بیدل*، منصور علی آبادیان صفحات 935-949
    ایران کشوری با تنوع زیستی قابل توجه در محل تلاقی سه منطقه جانوری پالئارکتیک، اورینتال و اتیوپین قرار دارد. تیره قوشیان (Accipitridae) در ایران بین پرندگان شکاری روزفعال به جهت وضعیت حفاظتی خطرناک برخی گونه هایش دارای اهمیت فراوان و خاص است. در این پژوهش با استفاده از داده های جمع آوری شده بیش از یک قرن (2013-1886) سعی شده است تنوع زیستی تیره قوشیان در ارتفاعات مختلف استان های خراسان بررسی شود. به این منظور داده ها در سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) مدیریت و تحلیل شد و سپس شاخص های تنوع سیمپسون و شانون – وینر، و یکنواختی سیمپسون، اسمیت - ویلسون و کامارگو و ریرفکشن محاسبه و مقایسه شد. نتایج نشان داد هرچند فراوانی گونه ها در ارتفاعات پایین (233 تا 1800 متر) بیشتر است، اما تنوع گونه ای در طبقات ارتفاعی میانی(1000 تا 1400 متر) و سپس بالا بیشتر است و یکنواختی نیز در ارتفاعات بیش از 1800 متر بیشتر است. طبقه ارتفاعی ترجیحی برای هر گونه نیز به تفکیک ارائه و مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: قوشیان، سامانه اطلاعات جغرافیایی، تنوع، ارتفاع، خراسان
  • علی جهانی*، اصغر محمدی فاضل صفحات 951-963
    ارزیابی های کیفیت منظر عمدتا اشاره به نقش کلیدی عناصر طبیعی و مصنوعی منظر در ایجاد رضایت مندی و درک زیبایی از منظر دارند. هدف از این مقاله مدل سازی ارزیابی کیفیت زیباشناختی منظر با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی به منظور کشف روابط حاکم در ساختار منظر و ارتباط عناصر منظر با کیفیت زیباشناختی آن است. جهت انجام پژوهش حاضر چهار بوستان (جمشیدیه، نهج البلاغه، قیطریه، آب و آتش) با تنوع بالا در کیفیت منظر و شیوه طراحی در شهر تهران انتخاب گردید. در این تحقیق به منظور مدل سازی ارزیابی کیفیت زیباشناختی منظر، ویژگی های ساختاری و عناصر هریک از مناظر ثبت و اقدام به طبقه بندی کیفیت زیباشناختی منظر در سه کلاس کیفیت زیباشناختی نامطلوب، مطلوب و عالی گردید. به منظور پردازش داده ها با ابزار هوشمند شبکه عصبی، از شبکه پرسپترون چندلایه استفاده شد. با توجه به ضرایب تعیین شبکه معادل 88/0، 86/0 و 99/0 در طبقه بندی کلاس های 1 تا 3، دقت شبکه عصبی در پیش بینی کیفیت زیباشناختی منظر از سطح بسیار مطلوبی برخوردار است. آنالیز حساسیت نشان می دهد جهت طراحی مهندسی بوستان ها و دستیابی به کیفیت منظر مطلوب به کارگیری تجهیزات نماسازی، کوه یا سنگ و پوشش گیاهی در الویت قرار می گیرد. در مناظر با کیفیت زیباشناختی عالی، ویژگی های ساختاری منظر شامل ترکیب منظر و سیمای منظر نیز جایگاهی ویژه در تعیین کیفیت زیباشناختی منظر می یابند.
    کلیدواژگان: کیفیت زیباشناختی منظر، شبکه عصبی، پرسپترون چندلایه، ترکیب منظر، سیمای منظر
  • گلنوش حسینی*، بهمن شمس اسفندآباد، افشین علیزاده شعبانی صفحات 965-979
    آهوی ایرانی(Gazella subgutturosa)، با وضعیت حفاظتی آسیب پذیرVU ،گونه ای از گاوسانان ساکن مناطق دشتی و استپی ایران است که جمعیت آن در دهه های اخیر کاهش چشمگیری یافته است. منطقه حفاظت شده هفتادقله ازجمله زیستگاه های این گونه در گذشته محسوب می شده که در حال حاضر در داخل منطقه منقرض شده است. به منظور معرفی مجدد این گونه به منطقه حفاظت شده هفتادقله آگاهی از زیستگاه های مطلوب در سطح منطقه ضروری است، از این رو در این پژوهش با استفاده از دو رویکرد مکسنت و رگرسیون لوجستیک و داده های مربوط به گذشته(سال 1354)، مدل مطلوبیت زیستگاه آهو در منطقه حفاظت شده هفتادقله در گذشته تهیه و با توجه به شرایط فعلی متغیر های زیست محیطی به زمان حال(سال 1392) تعمیم داده شد. از جمله فاکتورهای مورد بررسی، ارتفاع از سطح دریا، شیب، منابع آب و عوامل انسانی شامل فاصله از روستاها، معادن، مزارع و جاده ها بود که به عنوان متغیرهای پیش بینی کننده در مدل مطلوبیت زیستگاه مورد استفاده قرار گرفت. میزان بالای سطح زیر منحنی (بالاتر از 80%) در هر دو رویکرد نشان دهنده قابلیت بالای مدل ها در تفکیک زیستگاه های مطلوب و نا مطلوب از یکدیگر بود. نتایج دو رویکرد نشان داد که آهو مناطقی با ارتفاع کم، شیب کم، نزدیک به منابع آبی و دور از جاده ها، مزارع و معادن را ترجیح می-دهد. مقایسه نقشه های مطلوبیت زیستگاه بدست آمده از گذشته و حال منطقه توسط هر دو رویکرد نشان داد که در سال های اخیر طبق رویکرد مکسنت 13% و طبق رویکرد رگرسیون لوجستیک 16%از سطح مناطق مطلوب زیستگاه آهو نسبت به سه دهه گذشته کاسته شده است.
    کلیدواژگان: آهوی ایرانی(Gazella subgutturosa)، منطقه حفاظت شده هفتادقله، مطلوبیت زیستگاه، مکسنت، رگرسیون لوجستیک
  • علی خطیبی، امیرحسین حمیدیان* صفحات 981-996
    تکنیک شبیه سازی عبارت از بهره گیری از اصول علم محاسبات در مطالعات سایر زمینه های علم و فناوری می باشد. مدلسازی بر اساس روش سلولار اتوماتا در جهت بررسی پراکنش و توزیع مکانی و زمانی پدیده ها مناسب می باشد لذا استفاده از این مدل در بررسی روند تغییرات وابسته به مکان و زمان مانند توزیع و گسترش مکانی یک آلاینده، نیچ اکولوژیک یک گونه و... در مطالعات زیست محیطی مناسب می باشد. سلولار اتوماتا به عنوان یک ابزار قوی مدل سازی خصوصا در بررسی تحولات زمانی و مکانی یک سیستم بشمار می رود اما یکی از کاستی های موجود در این زمینه فقدان یک نرم افزار مناسب در جهت تعریف و تحلیل مدل می باشد به گونه ای که اغلب متخصصین و افراد علاقه مند به استفاده از سلولار اتوماتا می بایست با مفاهیم برنامه نویسی کامپیوتری آشنایی داشته و برای تحلیل مدل مورد نظرشان یک برنامه کامپیوتری تک منظوره را طراحی و مورد استفاده قرار دهند. بر این اساس، این مدل اغلب توسط افرادی بکار بسته شده است که یا برنامه نویسی جزئی از ساختار درسی رشته تحصیلی آنها بوده و یا خود افراد شخصا با برنامه نویسی آشنایی داشته اند و لذا اغلب افراد در سایر علوم که بصورت مستقیم با برنامه نویسی سروکار ندارند مانند علوم تجربی، علوم انسانی و از این قبیل، تمایل کمتری به استفاده از این مدل در مطالعات خود نشان داده اند. در این تحقیق اقدام به طراحی و پیاده سازی نرم افزاری شده که امکان تعریف مدل های متعددی را بر اساس سلولار اتوماتا فراهم می سازد و کاربر بدون نیاز به داشتن اطلاعات برنامه نویسی به راحتی مدل دلخواه خود را پیاده سازی و به بررسی رفتار مدل می پردازد. در گام های بعدی می بایست به بررسی کارایی و صحت مدل در مطالعات اکولوژیک پرداخت و پس از اطمینان از اعتبارسنجی مدل، بررسی قابلیت ها و ویژگی های نرم افزار مورد ارزیابی و تغییر قرار گیرد. همچنین پیشنهاد می گردد در رشته ی محیط زیست گرایشی با عنوان «محاسبات و شبیه سازی در محیط زیست» ایجاد گردد که منجر به تربیت افرادی متخصص در زمینه ی طراحی و تولید نرم افزارهای مورد نیاز گردد. بدیهی است این افراد می بایست از طرفی با علوم تخصصی محیط زیست و از طرفی دیگر با علوم کامپیوتر و محاسبات آشنایی داشته باشند.
    کلیدواژگان: سلولار اتوماتا، پراکنش مکانی و زمانی، شبیه سازی
  • علی دانشی*، عباس اسماعیلی ساری، محمد دانشی، هنریکه بامن صفحات 997-1015
    آب یکی از نیازهای اصلی صنعت فرآورده های شیری می باشد و ارزیابی چرخه حیات (LCA) یکی از ابزارها برای ارزیابی محیط زیستی محصولات و فرآیندهاست. فرایند ارزیابی «گهواره تا دروازه» با جداسازی سیستم تولید محصول به سه مرحله زراعت، دامداری و فرآوری شیر انجام شد. داده ها از منابع مختلف مانند پرسشنامه، مقالات چاپ شده، پایگاه داده های ملی و بین المللی و پایگاه داده کارخانه فرآوری شیر جمع آوری شدند. در طول مطالعه، روش پیشنهادی ISO و «دستورالعمل فدراسیون بین المللی شیر در ارزیابی چرخه حیات» مورد استفاده قرار گرفتند. در این مطالعه واحد کارکردی (FU) برای بیان نتایج یک لیتر شیر پاستوریزه (5/2 درصد چربی) بسته بندی شده در کیسه های پلاستیکی می باشد. در نهایت برای کمی کردن و ارزیابی پیامدهای مصرف آب آبی، پارامترهای یک مدل بین المللی اثرات آب اصلاح شد و برای این مورد استفاده گردید. نتایج نشان داد که برای تولید یک FU، حدود 370 لیتر آب لازم است که عمدتا در تولید علوفه و آبیاری مصرف می شود. مرحله زراعت به تنهایی حدود 97 درصد از کل آب مصرفی را شامل می شود و در طول زنجیره تولید شیرپاستوریزه، حدود 40 و 28 درصد از کل برداشت آب ناشی از آبیاری یونجه و جو مصرفی توسط دامها می باشد. در تولید یک FU، برآورد مدل برای تاثیر بر سلامت انسان با واحد «سالهای ار کار افتادگی» یا DALY، مقدار 6-10× 35/0 بدست آمد و مقدار تاثیر بر کیفیت بوم سازگان ×yr 2m 32/0 حاصل شد.
    کلیدواژگان: ردپای آب، ارزیابی چرخه حیات، لبنیات، اکوسیستم، ارزیابی اثرات
  • مظاهر زمانی فرادنبه، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر صفحات 1017-1025
    مطالعه شاخص های مطلوبیت ویژگی های زیستگاهی در ارائه توصیفی دقیق از ویژگی های زیستگاه یک گونه نقش بسزایی دارد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های زیستگاهی و شاخص مطلوبیت گونه سگ ماهی جویباری (Oxynoemacheilus bergianus) در محدوده پراکنش آن در رودخانه طالقان انجام پذیرفت. برای بررسی ویژگی های زیستگاهی این گونه، فراوانی افراد و فاکتورهای زیستگاهی شامل 12 فاکتور ارتفاع از سطح دریا (m)، عمق آب (cm)، عرض رودخانه (m)، شیب (درجه)، سرعت جریان (m/s)، دما (°C)، pH، ضریب هدایت الکتریکی (EC) (Ṥμ)، مواد جامد محلول کل (TDS) (ppm)، قطر متوسط سنگ بستر (cm)، تعداد قطعات سنگ بزرگتر از 25 سانتی متر و شاخص سنگ بستر، در 33 ایستگاه از پایین دست به سمت بالادست رودخانه طالقان مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که مطلوب ترین زیستگاه برای گونه سگ ماهی جویباری در نواحی دارای ارتفاع 1800-1750 متر، عمق 40-10 سانتی متر، عرض 24-12 متر، سرعت 2/1-9/0 متر بر ثانیه، شیب 1-5/0 درجه، مقادیر pH برابر8-5/7، دمای 5/15-13 درجه سانتی گراد، مقادیر EC 740-630، مقادیر TDS برابر (ppm) 250-200، تعداد سنگ بزرگ (>cm 25) کمتر از 5 عدد در هر کوادرت، قطر متوسط سنگ بستر کمتر از 15 سانتی متر و درصد شاخص سنگ بستر برابر 6-4 درصد قرار داشت. وجود این شرایط با شاخص مطلوبیت زیستگاه 524/0 نشان می دهد که رودخانه طالقان برای گونه سگ ماهی یک زیستگاه متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: فاکتورهای محیطی، شاخص مطلوبیت، زیستگاه، سگ ماهی، رودخانه طالقان
  • اعظم طاهری انالوجه*، حمیدرضا عظیم زاده، اصغر مصلح آرانی، حمید سودایی زاده صفحات 1027-1039
    افزایش ریزگردها در سال های اخیر اثرات قابل توجهی روی بسیاری از خصوصیات فیزیولوژی و مورفولوژی گونه های گیاهی داشته است. هدف اصلی این مطالعه تعیین تحمل گونه های کاج و برگ نو به تنش گرد و غبار است. دو گونه کاج و برگ نو با سه تکرار در طول یک ماه به ترتیب مقدار غبار ریزشی یک، دو و چهار گرم بر سانتی متر مربع با دستگاه شبیه ساز غبار به نهال های تیمار تزریق شد. پس از پایان هر دوره غباردهی قندمحلول (Kochert)، پرولین (bates) و کلروفیل (Lichtenthalar) نهال های تیمار و شاهد اندازه گیری شد. از اسکنر میکروسکوپ الکترونیکی برای تعیین موقعیت گرد و غبارها روی سطوح برگ های برگ نو و کاج استفاده شده است. نتایج اندازه-گیری ها نشان داد، قندمحلول و پرولین در دو گونه تغییری نداشته است. علی رغم افزایش غبار، مقدار کلروفیل نیز در کاج معنی دار نشد اما گیاه برگ نو برای جبران کاهش جذب نوری مقدار کلروفیل خود را افزایش داده است. از سوی دیگر برگ نو برای پاسخ به تنش ریزگردها قندمحلول و پرولین خود را صرف افزایش تعداد برگ و طول ساقه کرده است. همچنین نتایج نشان می دهد بدلیل عدم تاثیر غبار بر کاج، این گیاه برای مناطقی با غلظت بالای غبار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، تنش، خصوصیات فیزیولوژیکی، شبیه ساز غبار
  • طوبی عابدی*، مسلم گنجی صفحات 1041-1059
    امروزه رودخانه ها به واسطه ذخایر سرشار شن و ماسه در درون آنها همواره مورد توجه انسانها هستند. هدف از این تحقیق تعیین عوامل موثر بر وضعیت صدور مجوز برداشت و شن و ماسه رودخانه ای و آسیب شناسی آن و در نهایت پیشنهاداتی در مورد تغییر روند صدور مجوز برای رودخانه های استان گیلان می باشد. معیار اقتصادی–اجتماعی شامل 10 زیرمعیار، معیار محیط زیستی شامل 26 زیرمعیار، معیار مدیریتی با 8 زیرمعیار و معیار قوانین و مقررات با 5 زیرمعیار مورد بررسی قرار گرفتند. از متخصصان خواسته شد تا درجه اهمیت معیارها و زیرمعیارها را با استفاده از مقیاس 1 تا 9 نشان دهند. با بهره گیری از تکنیک دلفی فازی، معیارها و زیرمعیارهای موثر بر صدور مجوز برداشت شن و ماسه رتبه بندی شدند. نتیجه بررسی معیار اقتصادی – اجتماعی نشان داد که زیر معیارها طبق اولویت در 9 رتبه، معیار محیط زیستی در 4 رتبه، معیار مدیریتی در 6 رتبه و معیار قوانین و مقررات در 3 رتبه قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: دلفی فازی، معیار، رتبه بندی، ترجیح
  • حسین اسماعیلی *، ریوف فروتن، ملیحه کوثری فرد صفحات 1061-1075
    یکی از مهمترین مشکلات دنیای امروز، آلودگی محیط زیست به فلزات سمی و خطرناک می باشد. این فلزات درون محیط تجزیه نمی شوند و می توانند برای بسیاری از گونه های جانوری خطرناک باشند. بنابراین حذف این فلزات از آب و فاضلاب بسیار مهم است. برای جداسازی فلزات سنگین روش های مختلف فیزیکی و شیمیایی وجود دارد. در این تحقیق برای جداسازی یون فلز سرب از محلول آبی از برگ خشک زغالی شده و پودر شده درخت کنار استفاده گردید و اثر پارامترهای مختلفی در جذب یون فلز سرب نظیر pH اولیه محلول، مقدار بیوجاذب استفاده شده، زمان تماس، سرعت اختلاط و غلظت یون سرب در دمای محیط بررسی گردید. بهترین شرایط آزمایش برای بازیابی و حذف یون سرب شامل pH اولیه 9، مقدار جاذب g/L 5 ، سرعت اختلاط rpm ،100 غلظت یون سرب ppm 20 و زمان تماس 80 دقیقه بود که در شرایط ذکر شده بازدهی حذف یون سرب به وسیله جاذب ذکر شده 78/98 % بدست آمد. به منظور بررسی رفتار سینتیکی جاذب، داده های جذب سطحی حاصل از آزمایش با مدل های سینتیکی شبه مرتبه اول و دوم مورد بررسی قرار گرفت که با توجه به نتایج به دست آمده مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم توانایی بیشتری برای توصیف داده ها داشت. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده، در بازیابی و حذف یون سرب از محلول های آبی این جاذب مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: بیوجاذب، درخت کنار، جذب سطحی، محلول آبی، یون فلز سرب
  • الهام کارگر *، جواد بداق جمالی، حمید گشتاسب، عباس رنجبر سعادت آبادی، مظاهر معین الدینی صفحات 1077-1089
    قرار گرفتن کشور ایران در کمربند بیابانی سبب افزایش رخدادهای طوفان های ماسه و ریزگرد، به خصوص در نواحی جنوب شرقی آن شده و تاثیرات نامطلوبی بر محیط زیست دربرداشته است. مدیریت کارآمد این رویدادهای مخرب به شناخت ویژگی ها و گسترش آن ها نیاز مبرمی دارد. یکی از روش های شناخت پدیده ریزگرد شبیه سازی و پیش بینی آن است. در این تحقیق با استفاده از مدل جفت شده پیش بینی عددی وضع هوا به همراه شیمی (WRF_Chem) و طرحواره GOCART طوفان ماسه و ریزگرد شدید منطقه سیستان برای تاریخ 31 می و 1 ژوئن سال 2011 میلادی شبیه سازی، داده های مربوط به گردو غبار از سازمان محیط زیست و هواشناسی اخذ و تصاویر ماهواره ای مربوط به این رخداد از سنجنده MODIS دریافت و بصورت رنگ حقیقی توسط نرم افزار ERDAS IMAGINنمایش داده شد تا با شناسایی منبع، الگوی ایجاد طوفان ماسه و ریزگرد، شناسایی مسیر حرکت ذرات و پیش بینی این رخداد اقدامات و هشدارهای لازم جهت کاهش اثرات آن انجام داد. نتایج مدل و تصاویر ماهواره ای نشان داد که منطقه سیستان بخصوص بستر خشک تالاب هامون واقع در شرق ایران، چشمه اصلی طوفان ماسه و ریزگرد بوده است. هم چنین براساس خروجی مدل جریانات باد در جهت شمالی-جنوبی بر روی ایران وزش داشته که با همگرا شدن این جریانات در قسمت های شرق ایران سبب ایجاد بادهای شدید در ترازهای زیرین جو ، برخواستن و افزایش غلظت ریزگرد، افزایش بار ریزگرد ستون جو و انتقال آن به نواحی جنوبی بخصوص دریای عمان شده است. نتایج مدل نشان داد که شکل گیری طوفان های منطقه سیستان با توجه به ایجاد بادهای محلی بشدت از ویژگی های جغرافیایی محلی متاثر می گردد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی گرد و غبار، طوفان سیستان، سنجند MODIS، WRF-Chem، SDS
  • ناطق لشگری، جمشید قربانی *، سید حسن زالی، قربان وهاب زاده صفحات 1091-1108
    در این پژوهش خصوصیات مواد بستر در باطله های زغال سنگ رها شده و حضور گونه های گیاهی در آنها مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه در سه باطله معدنی متروک زغال سنگ با سن متفاوت و مناطق مرتعی اطراف آن در ذخایر زغال سنگ البرز مرکزی در شهرستان سوادکوه استان مازندران انجام گرفت. پوشش گیاهی و خاک به روش تصادفی- منظم و در پلات یک متر مربعی نمونه گیری شدند. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که مناطق مورد مطالعه به غیر از میزان رطوبت، کربنات کلسیم، نیتروژن و پتاسیم در سایر خصوصیات خاک تفاوت معنی داری داشتند. بیشترین میزان سیلت (26/20 درصد) و اسیدیته (4/7) در مرتع و بیشترین قابلیت هدایت الکتریکی (08/3 دسی-زیمنس بر متر) در باطله 10ساله مشاهده شد. کاتیون های فلزی مس (Cu)، روی (Zn)، سرب (Pb)، نیکل (Ni)، کروم (Cr) و کبالت (Co) در مرتع کمی بیشتر از باطله های زغال سنگ بودند و با افزایش سن باطله ها مقدار این عناصر به تدریج افزایش یافت. نتایج حاصل از آنالیز چند متغیره CCA نشان داد که پراکنش گونه های گیاهی به طور معنی داری تحت تاثیر خصوصیات خاک قرار گرفته است. به طور کلی، قابلیت هدایت الکتریکی، بافت و عناصر سنگین از مهم ترین فاکتورهای خاک در استقرار اولیه پوشش گیاهی بر روی باطله ها زغال سنگ بودند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، باطله زغال سنگ، توالی، احیاء معادن، البرز مرکزی
  • ریحانه مرید، مجید دلاور، سهیل ایگدری* صفحات 1109-1127
    کشور ما با توجه به قرار گرفتن در عرضهای جغرافیایی پایین از اثرات ناشی از پدیده تغییر اقلیم مصون نبوده و بیشترین تبعات منفی این پدیده را متحمل خواهد شد. از اینرو لازم است که تاثیر این پدیده به ویژه در پیکره های آبی کشور به عنوان آسیب پذیر ترین بخش، از جنبه های مختلف محیط زیستی مورد ارزیابی قرار گیرد. هدف اصلی در این مطالعه بررسی اثر پدیده تغییر اقلیم بر روی تغییرات رژیم هیدرولوژیکی یکی از سیستم های آبی جنوب البرز (رودخانه کردان) و ارزیابی اثرات محیط زیستی آن می باشد. بدین منظور ابتدا چشم انداز تغییرات متغیرهای اقلیمی در منطقه با استفاده از خروجی های مدل عمومی جو HadCM3 و سناریوهای انتشار A2 و B1استخراج شد و سپس به منظور بررسی تاثیر این تغییرات بر جریان رودخانه از مدل مفهومی SWAT (Soil and Water Assesemnt Tool) استفاده گردید. در نهایت چگونگی تغییرات در مشخصات رژیم های هیدرولوژیک رودخانه مانند: مقادیر جریان های کم و پرآبی، زمان وقوع، فراوانی، تداوم (توسط میانگین متحرک حداقل و حداکثر (و نرخ تغییرات در آن ها، با استفاده از مدل IHA (Indicators of Hydrologic Alteration) مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده در سناریو A2 متوسط دبی رودخانه از 31/3 مترمکعب بر ثانیه طی 100 سال آتی به 66/2 مترمکعب بر ثانیه و در سناریو B1 به 86/2 مترمکعب بر ثانیه خواهد رسید. علاوه بر این در اثر تغییر اقلیم زمان وقوع جریان های حداکثر نیز تغییر خواهد کرد. این پدیده مطلوبیت زیستگاه را تحت تاثیر قرار داده و زیست گونه را به خطر خواهد انداخت.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، HadCM3، IHA، SWAT
  • ابوالفضل معینی *، لیلا صدوقی، سپیده مفیدی، فاطمه شریفی فر صفحات 1129-1143
    تعیین توان اراضی به منظور استفاده بهینه و جلوگیری از بهره برداری های نامناسب که منجر به تخریب اراضی می گردد، گامی موثر در راهبرد توسعه پایدار است. تلفیق قابلیت های GISبا روش های تناسب اراضی در کنار استفاده از دانش کارشناسان می تواند نقش مهمی در موفقیت و افزایش قابلیت اعتماد نتایج داشته باشد. در این تحقیق پس از بررسی های میدانی و نظری و تهیه اطلاعات و نقشه های مورد نیاز، آمایش سر زمین در منطقه مورد مطالعه براساس سه روش مختلف تناسب اراضی فائو، آمایش سرزمین مخدوم و روش پیشنهادی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا نقشه های طبقات ارتفاعی، درصد شیب، جهت های جغرافیایی، ویژگی های خاکشناسی، تیپ و تراکم پوشش گیاهی در نرم افزار ArcGIS10.1با هم ترکیب شده و نقشه نهایی واحدهای همگن به دست آمد. سپس با استفاده از جداول استاندارد موجود برای هر روش، نقشه اراضی مستعد کاربری های مرتع، زراعت آبی، دیم و جنگل کاری به صورت جداگانه تهیه و میزان تطابق آنها با کاربری فعلی تعیین گردید. بیشترین انطباق برای کاربری کشاورزی مربوط به روش آمایش مخدوم و برای مرتع روش پیشنهادی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری بود. به طورکلی نتایج حاصل از روش ها و مقایسه آن ها با کاربری فعلی، نشان داد که قسمت عمده ای از سطح حوضه توان بالایی برای کاربری مرتع دارد که هم اکنون این مناطق تحت کشت کشاورزی کم بازده هستند. در نهایت بدلیل وجود برخی کاستی ها در روش تناسب اراضی فائو، مشخص گردید که روش پیشنهادی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری که خود برگرفته از روش مخدوم است کار آمدتر از روش های دیگر می باشد.
    کلیدواژگان: آمایش، تناسب اراضی، واحدهای همگن، GIS
  • امیرحسین منتظرحجت*، بهزاد منصوری صفحات 1145-1163
    یکی از جنبه های مهم مدیریت تالاب ها در اختیار داشتن ارزش اقتصادی جنبه های مختلف آنهاست که نشان دهنده میزان اهمیت مواهب طبیعی برای ساکنان یک منطقه یا کشور است. بطور کلی خدمات تالاب ها به دو دسته خدمات استفاده ای و غیراستفاده ای تقسیم می شوند. مطالعه حاضر کوشید تا ارزش خدمات یا منافع غیراستفاده ای تالاب شادگان را از طریق مدلسازی ترجیحات بیان شده و تمایل به پرداخت افراد محاسبه و در اختیار سیاست گذاران و جامعه قرار دهد. در این راستا، با استفاده از روش تجربه انتخاب، ارزش اقتصادی خدمات غیراستفاده ای تالاب بین المللی شادگان برآورد شد. بنابراین، با طراحی و اجرای تجربه انتخاب و تکمیل 120 پرسشنامه در شهرهای اهواز و آبادان، الگوی لاجیت مرکب با ضرایب تصادفی برآورد و مقادیر تمایل به پرداخت نهایی برای ویژگی های تالاب شامل حفظ تنوع زیستی، عملکرد اکولوژیک و آموزشی و چشم انداز شادی بخش برآورد گردید. سپس اعداد بدست آمده به کل جامعه ی برخوردار از این مواهب تعمیم داده شد. نتایج نشان داد که تمامی متغیرهای الگو (شامل ویژگی های تالاب و متغیر قیمت) در سطح اطمینان 95 درصد به لحاظ آماری معنی دار و دارای علامت مورد انتظار هستند. برآورد تمایل نهایی به پرداخت برای خدمات غیراستفاده ای حاکی از آن بود که ارزش ریالی بهبود وضعیت کیفی هر یک از ویژگی های تالاب برای افراد غیرساکن که قصد بازدید تالاب را در آینده ندارند، قابل توجه است. محاسبات نشان داد که ارزش خدمات غیراستفاده ای تالاب شادگان برابر 4.303.395.852.380.952 ریال است. بنابراین، با افزودن این ارزش به تولید ناخالص داخلی استان خوزستان، سهم ارزش خدمات غیراستفاده ای تالاب شادگان بیش از 2 درصد محاسبه گردید. اعداد بدست آمده نشان از اهمیت این تالاب برای جامعه و نیز مستعد بودن شرایط برای همراهی با سیاست های حفاظت از آن است.
    کلیدواژگان: ارزشگذاری اقتصادی، لاجیت مرکب، تالاب شادگان، تجربه انتخاب، خدمات غیراستفاده ای
  • مرتضی نادری* صفحات 1165-1177
    اشکول (Glis glis) گونه ای شبیه سنجاب و به عنوان یکی از گونه های شاخص منطقه زیست جغرافیایی پالئارکتیک تنها عضو خانواده Gliridae و وابسته به جنگل های با تاج پوشش انبوه در جنوب غرب اوراسیاست. علیرغم مطالعات گسترده ای در دنیا که از این گونه و سایر گونه های متعلق به این خانواده با محوریت تکامل و نظریه پناه گاه ها، صورت گرفته است اطلاعات چندانی در خصوص ویژگی های بوم شناختی و زیستی این گونه در ایران به ثبت نرسیده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که که اشکول در ایران (پناه گاه هیرکانی) در بین دورمایس های شناخته شده در دنیا بیشترین وزن میانگین را داشته و با داشتن 14 غده پستانی، بیشترین تعداد غدد پستانی را داراست. با فرا رسیدن زمان جفت گیری این گونه در اواسط مردادماه، جمعیت نرها و ماده ها اختلاط پیدا کرده و بین نرها رقابت اتفاق می افتد. ماده های باردار پس از حدود یک ماه، بین هفت تا نه نوزاد بدنیا می آورند. نتایج تحلیل های گزینش زیستگاه توسط این گونه نیز حاکی از تاثیر شدید عامل تغذیه و پیوستگی تاج پوشش درختی در استفاده از زیستگاه توسط این گونه می باشد.
    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، اشکول Glis glis، ریخت شناسی، دسته نوزادان، زمستان خوابی
|
  • Hamid Reza Amiri, Somaye Karimpour * Pages 881-898
    Municipal waste landfill site selection is important in the management of municipal solid waste. Locate the landfill needs to analyze location data, rules and standards are acceptable. The aim of this study was to impose a variety of spatial analysis by using network analysis process (ANP) and GIS technology to locate the optimal limits (with minimal environmental ill side effects) for municipal solid waste landfill. In this regard, in the first phase of weighted criteria, based on existing standards, the ANP model was done using Super Decisions. In the second phase of municipal waste landfill consists of layers required for the database using ArcGIS software was developed. In the third phase in order to achieve suitable areas for waste disposal, after layers and overall weight of the final zoning map of the region were presented. South of the city mixed land heavily worn, poor and weak in terms of agriculture and horticulture, including placed, the area is good. Another good area around the Robat Sang is detected.
    Keywords: site selection, urban waste, ANP model, torbat-e-hydariye city
  • Negar Imani, Mahshid Souri * Pages 899-916
    Ranges have long been used so far. In recent decades, population growth, increasing livestock numbers and lack of proper principles of pasture utilization has caused great pressure on pastures. As a result of the degradation of rangelands and regress to the disappointing stacks go. Degradation of pasture management is an important part of the activities. This applies to vegetation restoration operations through a combination of biological and mechanical methods possible. Enormous annual cost of these operations is the only country in the watershed. One of the most important and most top performing sectors, positioning them correctly is an important contribution to the success of the operation. Therefore, in this research to prioritize the proper places of pasture biological practice pass seeding operation Ghushchi Urmia TOPSIS method was used in ARC-GIS software environment. This map was produced in the first stage of the regional homogeneity. Secondly, the 9 criteria that influence the location and biological practice seeding operations were determined. Thirdly, the criteria were weighted. Then the TOPSIS method over measures was implemented. Finally, the final map of prioritize the right places and biological practice seeding operations were prepared. The results of this study indicate that homogeneous units 29 with 0.659 suitable for seeding operations, homogeneous units 10 with 0.679 suitable for biological practice operations.
    Keywords: Site selection, Range Reclamation Practices, TOPSIS, Gushchi Urmia
  • Jalil Imani Harsini, Hamid Reza Rezaei *, Saeid Naderi, Hossein Varasteh Moradi Pages 917-933
    In this research in order to survey genetic structure of Red Fox in central region of Iran, 32 sample tissues were collected from five Provinces (Isfahan, Tehran, Semnan, Kerman and Yazd). After DNA extracting, D-Loop gene of mitochondrial genome was amplified using polymerase chain reaction (PCR) and 327 base pairs (bp) of this gene were sequenced for each sample. The results showed that there are 24 different haplotypes in the samples and haplotype diversity is equal to 0.98. Based on the results of the analysis of molecular variance (AMOVA), there is an average similarity between populations and the highest amount of sample variance is related to inter population changes. Species expansion has not been occurred due to Harpending’s Raggedness index and its multi exponential diagram. However based on the results of Tajima’s D and Fu’s Fs statistics, it could be concluded that species expansion had been possible in the past but it was not significant. Phylogenetic tree shows that there is no independent genetic structure for studied populations and in population differences are greater than among population differences. Haplotype network curve has also confirmed this issue. Although it is not possible to adopt a protection strategy by studying a short part of species genome, but due to the results of this research it might be concluded that there is a good gene flow among populations and currently there is no evidence of bottle neck problem among Fox populations of these regions.
    Keywords: Genetic Structure, Red Fox, Mitochondrial Genome, Central region of IRAN
  • Hamed Bidel *, Mansour Aliabadian Pages 935-949
    Iran with a considerable diversity placed across three faunal realms, Palearctic, Oriental and Ethiopian. The family of Accipitridae due to their conservation status has got a crucial state within other families of diurnal Birds of prey. In this study using more than one century occurrence data (1886-2013) the diversity pattern of Accipitridae family has been evaluated in different altitude of Khorasan provinces. the data has been managed and analyzed in a GIS, then diversity indexes including Simpson's index, Shannon-wiener function, Simpson’s Measure of Evenness, Smith and Wilson’s Index of Evenness and Camargo’s Index of Evenness and Rarefaction Method have been evaluated and comprised by Ecological Methodology software. Results showed although, the frequency of species in low altitudes (233-1800m) were high, the species diversity were high in median (1000-1400) and then high altitude areas, and evenness were high in high altitude (1800-3305). The preferred altitude class for each species have also been determined and compared.
    Keywords: Accipitridae, GIS, Species Diversity, Elevation, Khorasan
  • Ali Jahani *, Asghar Mohammadi Fazel Pages 951-963
    Landscape quality evaluations generally refer to key role of natural and artificial elements of landscape in satisfaction and perception of landscape aesthetic. The purpose of article is the aesthetic quality evaluation modeling of landscape using artificial neural network in order to clarify existing rules in the landscape structure and relations of landscape elements with its aesthetic quality. To perform the study, four parks (Jamshidieh, Gheytarieh, Nahjolbalaghe, Aboatash) with variety in landscape quality and landscape design practices were chosen in Tehran. In this study, in order to model the aesthetic quality evaluation of landscape, structural features and landscape elements were recorded and aesthetic quality of landscape was classified in three classes of undesirable, desirable and extremely desirable aesthetic quality. Multilayer Perceptron network was used to data processing with artificial neural network. Considering network coefficients of determination which equal 0.88, 0.86, 0.99 in 1 to 3 classes, the accuracy of artificial neural network in aesthetic quality of landscape is assessed in extremely desirable level. Sensitivity analysis respectively prioritizes landscaping materials, mountain or rock and vegetation application to achieve desirable quality of landscape in parks designing. In landscapes, with extremely desirable aesthetic quality, structural features, consist of landscape composition and appearance, play a significant role in aesthetic quality of landscape determination.
    Keywords: aesthetic quality of landscape, neural network, Multilayer Perceptron, landscape composition, landscape appearance
  • Golnoush Hosseini *, Bahman Shams Sfandabab, Afshin Alizadeh Shabani Pages 965-979
    Persian Gazelle (Gazella subgutturosa) with conservation status of vulnerable (VU) is one of Bovidae species living in plain and steppe regions of Iran and its population has declined dramatically. Haftad Gholleh Protected Area has been considered as one of the suitable habitats for this species for many years. However,its population faced local extinction. In order to re-introduce the species to Haftad Gholleh Protected Area, the current suitability of protected area habitats should be evaluated. Therefore, in this study, the occurrence data for gazelles was extracted by reviewing local reports and interview with experts. These occurrence data was related to the anthropogenic and topographic characteristics of the habitat in the past (30 years ago the last time gazelles were reported from the area), using maxent and logistic regression methods. Then, the developed models were projected to the current status of the protected area to estimate the present situation of suitable habitats for gazelles. Both models indicated high discrimination power with AUC greater than 80 percent. Results of both models, suggested that areas with low elevation, low slope, close to the water sources and away from roads, farms and the mines are suitable for gazelles. Current suitable maps for gazelles indicate a decrease by 13% and 16% in maxent method and logistic regression method, respectively.finally, both models predict seven percent of the protected area as suitable for gazelles. These areas are of great priority in any attempt for reintroduction of gazelles to Haftad Gholleh Protected Area.
    Keywords: Persian Gazelle (Gazella subgutturosa), Haftad Gholleh Protected Area, habitat suitability, Maxent, Logistic Regression
  • Ali Khatibi, Amir Hossein Hamidian * Pages 981-996
    Simulation techniques are based on the application of calculation methods in other subjects of science and technology. Cellular automata based models are proper in the investigation of spatial and temporal distributions of various phenomena, therefore it can be applied for studying the changes related to time and space such as pollutants, ecological niches and other environmental studies. One of the downfalls of the application is that there is not proper cellular automata software for a selected field or subject and the specialists need to develop their own software to use for at most cases for a single purpose. This is most difficult when the person is not even familiar with the computer programming. In this paper we design and produce a cellular automata software, which can be used for environmental investigation including ecological modeling.
    Keywords: cellular automata, spatial, temporal distribution, simulation
  • Ali Daneshi *, Abbas Esmaili Sari, Mohammad Daneshi, Henrikke Baumann Pages 997-1015
    Water has a key role in dairy industry and life cycle assessment (LCA) is one of the tools for environmental assessment of products & processes. A cradle to gate assessment of market milk was performed by separating the system into three sub-systems: agronomy, animal farm and processing plant. Data were gathered from multiple sources e.g. published papers, questionnaire, national and international databases, and the processing plant. Throughout the study, ISO framework and IDF guideline on LCA were used. The functional unit for reporting results was one liter of pasteurized milk (2.5% fat) packaged in plastic pouch. Finally, to quantify and assess the environmental impacts from blue water consumption, parameters of a global water impacts assessment model were modified and used in this case study. In production of one FU, about 370 liters of water is needed mostly for feed production. Feed agriculture sub-system alone withdraws 97% of total. Throughout the market milk product chain, about 40 and 28% of total water withdrawal come from alfalfa and barley production mainly from irrigation. In production of one FU, modified model’s estimate for the impact on human health with the unit of disability-adjusted life years (DALY) was about 0.35*10-6, and its estimated value for the impact on ecosystem quality was 0.324 m2*y.
    Keywords: Water Footprint, Life Cycle Assessment, Dairy, Ecosystem, Water Impact Assessment
  • Mazaher Zamani Faradonbe, Soheil Eagderi *, Hadi Poorbagher Pages 1017-1025
    Study of habitat suitability indices play an important role to provide detailed description of habitat features of a species. Therefore, this study was conducted to investigate the habitat features and habitat suitability index (HSI) of Sefidrud hillstream loach (Oxynoemacheilus bergianus) in its distribution range within the Taleghan River. To study the habitat characteristics of this species in Taleghan River, its abundance and 12 habitat variables, including elevation (m), depth (cm), river width (m), slope (degree), flow velocity (m/s), water temperature (°C), EC (us), TDS (ppm), average diameter of substrate stones (cm), number of big stone (>25cm) and substrate index (%SI) at 33 stations from the downstream to upstream were measured. The result shows that suitable habitat of O. bergianus are areas with height ranges 1750-1800 m, depth in range of 10-40 cm, width in range of 12-24 m, flow velocity ranges 0.9-1.2 m/s, slope in range of 0.5-1 degree, pH in range of 7.5-8, water temperature in range of 13-15.5°C, EC in range of 630-740 µs, TDS in range of 200-250 ppm, number of big stone lesser than 5 piece per quadrate, average diameter of substrate stones less than 15 cm and substrate index percentage in range 4-6%. Presence of environmental features with a habitat suitability index of 0.524 indicated that Taleghan River is average habitat for O. bergianus in terms of habitat suitability index.
    Keywords: Habitat variables, Suitability index, Habitat, Oxynoemacheilus bergianus, Taleghan River
  • Azamtaheri Analojeh *, Hamid Reza Azimzadeh, Asghar Mosleh Arani, Hamid Sodaiezadeh Pages 1027-1039
    In recent years, dust events have been significant effects on the physiology and morphology characterstics of plant species. The main concern of this paper is to determine the level of Pinus eldarica and Ligusrum ovalifolium tolerance to dust stress. Two species of Pinus eldarica and Ligusrum ovalifolium with three replications were exposed at about 1, 2 and 4 g/cm2 of dust on seedling by dust simulator device during one month. After the end of dusting, porlin (Bates), chlorophyll (Lichtenthalar) and soluble sugars (Kochert) of seedling treatments and controls were measured. The situation of dust on leaves surface of Pinus eldarica and Ligusrum ovalifolium were determined by Scan Electronic microscope (SEM).
    The result shown, the soluble sugars and porlin had no significant in two species. Despite increasing dust, the amount of chlorophyll not was significant in Pinus eldarica, but Ligusrum ovalifolium increased amount of chlorophyll for compensation decreasing optical absorption. On the other hand, Ligusrum ovalifolium respond to dust stresses with spending soluble sugars and porlin to increase the number of leaf and stems length. In addition, the result shown that dust doesn’t influence on Pinus eldarica. It is recommended for areas with high concentration of dust.
    Keywords: Dust, Stresses, Physiological characteristics, Dust simulator
  • Tooba Abedi *, Moslem Ganji Pages 1041-1059
    Rivers are important for human beings due to abundance of sand deposits within them. The goal of this study is determine the factors influence on licensing of gravel mining from rivers of Gilan Province and its problems, finally giving suggestions about probability change the licening. Socio-economic, environmental, management, laws and regulations including 10, 26, 8 and 5 criteria, respectively are investigated. It’s wanted from experts to show their preference about the criteria and sub criteria with scale from 1 to 9. The criteria and sub criteria were ranked by using of Delphi fuzzy technique. Results show socio-economic criteria were ranked in 9 degree, environmental criteria in 4 ranks, management criteria in 6 ranks and laws and regulations criteria in 3 ranks. Keywords: Delphi fuzzy, criteria, ranking, preference, gravel extraction, rivers of Gilan Province
    Keywords: Delphi fuzzy, criteria, ranking, preference
  • Rauf Foroutan, Hossein Esmaeili *, Maihe Kosari Fard Pages 1061-1075
    Nowadays, heavy metals have become one of the most important problems in the environmental pollution. Heavy metals are non-degradable in the environment and can be harmful to a variety of living species. For this purpose, the removal of these metals from waters and wastewaters is very important. Various physical and chemical methods are for removing heavy metals. In this study, lotus leaves in the form of dry coal and powder was used to remove Pb ions from aqueous solution. To do so, effect of different parameters such as initial pH of solution, concentration of adsorbent, contact time, agitation speed and the concentration of Pb ions were studied in ambient temperature. The results showed the best efficiency to adsorb of Pb ions by this adsorbent is determined 98.78 % obtaining at pH, the concentration of adsorbent, agitation speed, initial concentration of Pb ion and contact time 9, 5 g/lit, 100 rpm, 20 ppm and 130 min, respectively. To study the kinetic behavior of adsorbent, two equations such as first order and second order pseudo kinematic models were used and results showed that second order pseudo kinematic model had more ability to describe the experimental data. According to the results, we can say that this adsorbent is proper to remove Pb ions from aqueous solution.
    Keywords: Bioadsorbent, Lotus, Biosorption, Aqueous solution, Lead ion
  • Elham Karegar *, Javad Bodagh Jamali, Hamid Goshtasb, Abbas Ranjbar Saadat Abadi, Mazaher Moeinaddini Pages 1077-1089
    Iran location in the desert belt is accompanied with frequency increasing the sand and dust storms, especially in the eastern and southern areas and created adverse environmental effects. One of ways to study this event is dust simulation and forecasting. Aim of this study, Weather Research & Forecasting-Chemistry coupled model (WRF-Chem.3.6.1) is used to simulate, forecast and design alerting system for sand and dust storm events (East of Iran). In addition, dust concentration data that were collected by environmental protection organization (EPO), wind speed and direction data from the Meteorological Organization and MODIS images are used to investigate transport path of storms and have better forecast and right time alerting. True color images by software ERDAS IMAGIN queries to identify dust source. Results showed that the main dust and sand emission source in Sistan is dry bed of Hamoun wetland. Also during the storms that are investigated in this study, transport of dust clouds are observed to southern part of Iran up to Oman sea because of converging currents north-south winds on Eastern part of Iran (especially in spring and summer) that create strong winds in lower levels of atmosphere. This wind are responsible of increasing dust emission. WRF-Chem model had reasonable estimation related to spetial and temporal scale in the study area. Due to use of global forecasted data as model input data, it was expected to observe bias in concentration estimation from real situation. The model was run for 30 km spatial resolution and results revealed storm formation in Sisitan affected by local geographical properties especially topography features.
    Keywords: Keywords: Simulation of Dust, Sistan Storm, MODIS Sensor, WRF-Chem, Sand, Dust Storm
  • Jamshid Ghorbani * Pages 1091-1108
    In this study the coal waste properties and the presence of plant species were studies in three abandoned coale waste with different ages and surrounding rangeland. This was carried out in coal reserves of central Alborz in Savadkooh, Mazandaran province. Vegetation and soil were sampled using random-systematic method in 1 m2 plots. According to ANOVA, there were significant differences for soil characteristics among the study areas except for moisture, lime, nitrogen and potassium. The highest amount of silt (20.26%) and acidity (7.4) was observed in rangeland, while the highest electrical conductivity (3.08 ds.m-1) was found in coal waste after 10yrs of abandonment. The amount of metal cautions including copper (Cu), zinc (Zn), lead (Pb), nickel (Ni), chromium (Cr) and cobalt (Co) in the rangeland were a little higher than that in coal wastes and gradually increased with increasing in wastes age. The results of CCA showed that the distribution of species composition significantly responded to soil properties and heavy metals. In general, electrical conductivity, soil texture and heavy elements were the main soil factors influencing the primary establishment of species composition.
    Keywords: Heavy metals, Coal waste, Succession, Reclamation, Central Alborz
  • Reyhaneh Morid, Soheil Eagderi * Pages 1109-1127
    Our country is located in a geographical position where exposure to climate changes effects. Therefore it is necessary to assess its influence on water resources. Because this part of ecosystem is the first section that will be unaffected by climate change. The main purpose of this study is assessment of climate change impacts on environmental flows by using hydrological indicators in Krdan River. In this regard, at first, the future climate change in the region was projected by using HadCM3 general circulation model in three 30-year periods 2011-2040, 2041-2070 and 2071-2099 considering A2 and B1 scenarios. Afterward, Kordan streamflow was simulated by SWAT model for baseline period (1985-2010) and future. Finally, indicators of the hydrologic regime including magnitude, duration, timing, and frequency of extreme flows were analyzed. Following, IHA(Indicators of Hydrologic Alteration) Results showed a reduction for discharge. Under A2 scenario, discharge decreased from 3.31 (m3/sec) to 2.66 (m3/sec). Under B1 scenario the reduction was up to 2.86 (m3/sec) for 100 years later. In addition to reduction of discharge, the occurrence time of maximum and minimum flows will change, too. This phenomenon will change the habitat suitability and make some risks for aquatics life.
    Keywords: Climate change, SWAT, IHA, HadCM3
  • Abolfazl Moeini *, Leila Sadooghi, Sepide Mofidi, Fateme Sharififar Pages 1129-1143
    An effective step for access to sustainable development is determining the land ability to optimize the using of land and prevent of its destruction due to unsuitable use of land. Assimilation of GIS capabilities and Land suitability methods of land proportion along with use of expert's knowledge can play important role in success and increase the reliability of results. In this research after theoretical and field study, providing information and necessary maps, Zanjan area was studied according to three different methods including; FAO land Suitability method, Makhdoumʼs land use Planning method and proposed method of forests, range and watershed management organization. At first; hypsometry, slop, aspects, soil characteristics, type and density of plant cover were synthesized in Arc GIS10.1 and final map of homogeneous units was gained. Then, using available standard tables for each method, map of prepared land was provided separately for control of range, agriculture, dry farming and afforesting and their accordance with present control was determined. The most accordance with agricultural application is relates to Makhdoum logistics and for land is relates to proposed method of forests, range and watershed management organization. Results of methods and their comparison with present application showed that main part of region has high potency for application of pastureland, which these the areas are currently under agricultural cultivation with low efficiency. Finally, in this Area, due to some deficiencies in FAO method, proposed method of forests, range and watershed management organization ,an adaptation from Makhdoum method, is more efficient than other methods.
    Keywords: Land use planning, Land suitability, Homogeneous units, GIS
  • Amir Hossein Montazer-Hojat * Pages 1145-1163
    One of the important aspects of the management of wetlands in possession of various aspects of their economic value, which indicates the importance of natural resources for the residents of a region or country. In general, wetlands benefits are divided into two categories of use and non-use. This study sought nonuse value of the wetland through modeling preferences and willingness to pay is calculated and put at the disposal of policy makers and society. In this regard, using the choice experiment, the nonuse value of Shadegan wetlands was estimated. Therefore, the design and implementation of the choice experiment and completing 120 questionnaires in Ahvaz and Abadan, combined with a random coefficient logit model estimate values for wetland features include biodiversity, ecological function, educational services and natural scenary were estimated. The values obtained were extended to the whole society the enjoyment of these blessings. The results showed that all variables of the model (including wetland features and price) statistically significant at 95 percent and have expected signs. The estimated marginal willingness to pay for nonuse benefits suggest that the value of the improve the quality of each wetland features for people who wish to visit wetlands in the future is not significant. Calculations showed that the value of wetland benefits is equal to 4,303,395,852,380,952 Rials. So, by adding this value to the province's gross domestic product, the share of the wetland benefits is more than 2 percent. The numbers showed the importance of wetlands for society as well as the susceptibility of the conditions to comply with its conservation policies.
    Keywords: Economic valuation, Mixed logit, Shadegan wetland. Choice experiment, Non-sue value
  • Morteza Naderi * Pages 1165-1177
    Fat dormouse (Glis glis) as a squirrel-like rodent and indicator of Palearctic biogeographic region is the only member of Gliridae family which is closely tied to deciduous forest ecosystem in southwestern Eurasia. Despite great studies of refugia during glacial-interglacial periods based on this indicator, there is no documented data on its biological and ecological characteristics in Iran. Our results indicated that Fat Dormouse in Iran is the largest species of all known dormice in the world. It has the largest number of nipple count (n: 14). In the breeding season, male’s aggregation behavior and movement is increased and they approach female groups around. After successful mating in the early August, pregnant females will breed about 30 days later in early September. Mean litter size (n=9) was estimated 7-9 offspring. Our analysis regarding to the habitat use showed that feeding items and tree crown connectivity are the most affecting factors.
    Keywords: Hyrcanian forests, Fat Dormouse (Glis glis), Morphology, Litter size, Hibernation