فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 34 (زمستان 1389)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 34 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود تقوایی، لیلا سلطانی، صفر قائدرحمتی صفحات 1-26
    تغییر الگوهای سکونت در شهرها، باعث شده است که از یک سو نیاز به مصرف محصولات میوه و تره بار دو چندان شود و از سوی دیگر عرضه این گونه محصولات به شهروندان تغییر کند؛ به گونه ای که ضرورت ارائه این محصولات به صورت آسان، با قیمتی مناسب، نگهداری اصولی، جلوگیری از اتلاف آنها در فروشگاه های کوچک و پراکنده در سطح شهر و با برنامه ریزی همه جانبه کاملا احساس می شود. در این رابطه راهکار تاسیس میدان ها و بازارچه های برنامه ریزی شده میوه و تره بار در سطح شهر مطرح و اجراء شده است. با این وجود عملکرد این بازارچه ها آن چنان که پیش بینی می شد، راضی کننده نبوده و این بازارچه ها کماکان با معضلات بسیاری مواجه هستند که این پژوهش با هدف بررسی و تحلیل مکانی این مراکز فروش بر مبنای ضوابط و اصول مطرح صورت گرفته است.
    نوع پژوهش کاربردی، روش به دست آوردن داده های اولیه به صورت پیمایشی و روش تجزیه و تحلیل داده ها به صورت تحلیل های چندمتغیره می باشد. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد:عملکرد بازارچه های میوه و تره بار تاکنون اهداف مورد نظر را در دسترسی آسان، سلامت بیشتر، مشتری مداری، کیفیت بهتر، قیمت کمتر، عرضه مناسب و بسیاری ملاک های دیگر کسب نکرده است و این موارد در معضلات پیچیده این بازارچه ها نهفته است. این مراکز در شهر اصفهان، دارای مشکلات بسیار زیادی از جمله؛ نبود بهداشت و آب شرب، عدم نظارت، مشکلات دسترسی، عدم تعادل قیمت اجناس، محدود بودن تعداد غرفه ها و بسیاری دیگر می باشد. همچنین معیارهای مکان گزینی بازارچه های میوه و تره بار به طور کامل و جامع در بازارچه های مورد مطالعه رعایت نشده است و در این رابطه به چند عامل محدود اکتفا شده است. کیفیت غرفه های فروش میوه و تجهیزات برق به ترتیب بهترین وضعیت را داشته و در مقابل کارگاه بسته بندی، شستشوی میوه و انبار مرکزی به ترتیب تجهیزاتی هستند که در وضعیت نامناسبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: خدمات شهری، میدان و بازارچه های میوه و تره بار، مکان گزینی
  • باب الله حیاتی، کمیل مهجوری، کمال عطایی سلوط، ایوب رضایی، مهدی احسانی صفحات 27-44
    با توجه به اثرات زیان بار آلودگی های محیط زیست بر اقتصاد کشور از یک طرف و ضرورت رشد اقتصادی از سوی دیگر، سؤال این است که چه ارتباطی بین شاخص های آلودگی های هوا و رشد اقتصادی وجود دارد؟ در این راستا، هدف این مطالعه بررسی وجود رابطه بین انتشار حجم گاز دی اکسید کربن (CO2) و ذرات معلق کمتر از 10 میکرون در هوا (PM10) با میزان درآمد سرانه به قیمت ثابت سال 1376 در طی سال های 1386-1354 و همچنین آزمون تجربی و تحلیل منحنی زیست محیطی کوزنتز در ایران می باشد. برای دستیابی به اهداف، از آزمون علیت گرنجر، آزمون علیت هسیائو و برآورد تابع درجه دوم به روش حداقل مربعات معمولی استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که یک رابطه دوطرفه بین دی اکسیدکربن و درآمد سرانه و نیز رابطه یک طرفه از ذرات معلق در هوا به درآمد سرانه وجود دارد. همچنین منحنی زیست محیطی کوزنتز در شرایط فعلی ایران، برای حجم گاز دی اکسیدکربن، فرمU وارونه را که در تحلیل های نظری مطرح است، دارا نمی باشد که نشان می دهد با افزایش درآمد سرانه مقدار آن افزایش می یابد. اما در مورد ذرات معلق کمتر از 10 میکرون در هوا صادق است و نقطه برگشت این منحنی به ازای درآمد سرانه 9/2173 هزار ریال می باشد.
    کلیدواژگان: آزمون علیت گرنجر، آزمون علیت هسیائو، حجم ذرات معلق کمتر از10 میکرون، حجم گاز دی اکسیدکربن، درآمد سرانه، منحنی زیست محیطی کوزنتز
  • علی محمدخورشیددوست، محمدحسین رضایی مقدم، سمیه خالقی صفحات 45-65
    حوضه آبریز سنقرچای در شمال شرقی استان کرمانشاه و در بالا دست حوضه آبریز جامیشان قرار دارد که توسط رودخانه سنقرچای و شاخه های آن زهکشی می شود. این رودخانه و شاخه های آن پس از ورود به شهر سنقر به طرف غرب جریان یافته و سپس از محدوده مورد مطالعه خارج می شوند. از آنجا که شکل نیمرخ طولی و عرضی رودخانه و شاخه های آن منعکس کننده ویژگی های لیتولوژی، تکتونیک، اقلیم و نحوه دخالت انسان است، در این مقاله سعی شده تا با ترسیم نیمرخ طولی و عرضی رودخانه و آبراهه ها از روی مدل ارتفاعی رقومی DEM و با تکیه بر بازدیدهای میدانی و نقشه زمین شناسی، مرحله ای از تحول را که هر یک از آبراهه ها در آن قرار دارند، تعیین و در نهایت میزان پایداری و ناپایداری هر یک از آنها را مشخص نمود. به همین منظور پس از تهیه نیمرخ های طولی و عرضی برای مقایسه آنها با استفاده از اندازه گیری فاصله و ارتفاع هر یک از نیمرخ های طولی، نیمرخ طولی بی بعد ترسیم شد. نتایج حاصل نشان می دهد که در رودخانه سنقرچای و آبراهه شماره 2 بین عملکرد فرآیندهای نهشته گذاری و فرسایش تا حدی تعادل برقرار است و آبراهه به مرحله بلوغ خود نزدیک شده است. دره آبراهه شماره 1 از نظر تحول در مرحله جوانی و آبراهه جاری در آن در مرحله کاوش قرار داشته و از قدرت فرسایشی بیشتری برخوردار است و لذا ناپایدارترین دره در حوضه سنقرچای محسوب می شود. دره آبراهه های شماره 3 و 4 نیز در مرحله بلوغ بوده و به حالت نهشته گذاری رسیده اند و تا حدی حالت پایدار دارند.
    کلیدواژگان: حوضه آبریز سنقرچای، رودخانه سنقرچای و شاخه های آن، نیمرخ طولی و عرضی، مدل ارتفاعی رقومی (DEM)، ناپایداری رودخانه ای
  • علی زنگی آبادی، سیدعلی موسوی، خلیفه خلقی پور صفحات 67-97
    امروزه صنعت گردشگری در دنیا، یکی از منابع درآمد و در عین حال از عوامل مؤثر در تبادلات فرهنگی بین کشورهاست و در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان اقتصاد تجاری جهان است، به همین علت مورد توجه بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان قرار دارد.
    قرار گرفتن استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان دومین منطقه جنگلی ایران بعد از خطه شمال، نشان از توانایی های بالقوه طبیعت گردی بسیار مناسب آن دارد. هدف از نگارش این مقاله «تحلیلی بر نقش طبیعت گردی در جذب گردشگران منطقه سی سخت استان کهگیلویه و بویراحمد» است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع تحلیلی، توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق را گردشگران منطقه طبیعی سی سخت تشکیل می دهد. از آنجایی که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دنا تعداد گردشگران منطقه سی سخت را در سال 1386، 60 هزار نفر اعلام کرده است، لذا از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران 381 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و از طریق پرسشنامه به جمع آوری اطلاعات اقدام شده است.
    در این تحقیق با استفاده از مدل SWOT به تعیین نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها، تهدیدها، ارائه استراتژی و راهبرد در جهت توسعه گردشگری منطقه طبیعی سی سخت استان کهگیلویه و بویراحمد پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، با توجه به اهمیت صنعت گردشگری در دنیای کنونی و نقش منابع طبیعی در جذب گردشگران، که یک نمونه از آن منطقه سی سخت می باشد، با یک نگاه تک بعدی (زیست محیطی) به این منطقه، شاهد تخریب محیط زیست هستیم. ضرورت دارد با یک نگاه تلفیقی (زیست محیطی-گردشگری) از تخریب بیشتر این منطقه جلوگیری شود و شاهد ایجاد محیطی سالم، پویا و پایدار برای جذب گردشگر در منطقه سی سخت باشیم.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، گردشگران، منطقه سی سخت، استان کهگیلویه و بویراحمد، گردشگری، مدل SWOT
  • بررسی الگوی فضایی بهای زمین و عوامل مؤثر بر آن در بافت مرکزی شهر مشهد
    ا. ضرابی، ی. غلامی بیمرغ، ع. موسوی صفحات 99-120
  • گسترش پراکنده مناطق شهری و تخریب بی رویه اراضی کشاورزی
    ر. قربانی صفحات 121-145
  • نقش و تاثیر مدرنیسم بر معماری و شهرسازی ایران از دوره قاجار تا اواخر دوره پهلوی
    س. ملکی صفحات 147-189
  • حسن نیازی، رحمت محمدزاده * صفحات 191-216

    مقاله حاضر با رویکرد برنامه ریزی شهری به بررسی بازتاب زیست محیطی رشد فزاینده ترافیک درون شهری تبریز می پردازد. در شهر تبریز به موازات افزایش سریع تعداد وسایط نقلیه موتوری، عوارض زیست محیطی متعددی همچون آلودگی هوا، سروصدا، بروز تصادفات، گسستگی بافت و آلودگی بصری بروز نموده است. این وضع در نواحی جنوب غربی (محور صنعتی) و مرکزی شهر بیشتر بوده و در نتیجه به تخریب منابع و قابلیت های طبیعی و نیز بد منظر شدن محیط فیزیکی شهر منجر گردیده است. این مقاله در کنار سایر روش های کاهش آلاینده های محیط زیست، بازنگری در سازمان فضائی شهر، توسعه مجدد سیستم محله بندی، تقویت کمی و کیفی وسایط نقلیه عمومی، توسعه فضاهای پیاده و دوچرخه، توسعه نواحی محیطی پایدار و نظایر آن را در راستای کاهش تعداد سفرهای شهری توصیه می نماید.

    کلیدواژگان: محیط زیست، رشد بی رویه ترافیک، عوارض زیست محیطی، برنامه ریزی شهری
|
  • M. Taghvaee, L. Soltani, S. Ghaed Rahmati Pages 1-26
    Today planning for fruit-vegetables markets in the cities have more importance because of high demand for these productions. So that, we should offer these productions with the standard methods of maintenance availability and cheaper prices.In spite of fruit-vegetables markets planned proposed for these purposes but their functions in Esfahan city were not suitable and they had many problems. In this research we review and analyzed the related regulations and standards of fruit-vegetables markets. The type of research is applied, and data collecting is survey and analysis method is multi variable.This research concluded the following: Functions of these markets have multiple problems such as lack of sanitation and the act of drinking water, and weakness in the control of prices and services. The site selection of this market is not true. Booth sale quality and electricity services have the best ranking but the packing workshop, fruit washing and central depot have the worth ranking.
  • Study of Causal Relationship and Environmental Kuznets Curve Test in Iran / (Case Study: Carbon Dioxide and Particulate Material under 10 Microns in Air with Per Capita Income)
    B. Hayati, K. Mahjori, K. Ataee Soloth, A. Rezaee, M. Ehsani Pages 27-44
    With regard to the effect of damaging emission on economic and the necessity of the economic growth, the problem is that, what is the relationship between environment damage and economic growth. The purpose of this paper is research in relation to dispersion of Carbon Dioxide, (metric tons per capita) and PM10 (microgram in cubic meter) with per capita income (with stable prices of 1997) -Thousand Rials in period of 1975-2007 and empirical test and the environmental Kuznets curve analysis in Iran. To reach the purposes, we applied Granger and Hsiao causality test and quadratic function estimation by Ordinary Least Square (OLS) method. Results show that the PM10 have a unidirectional causality with per capita income. The carbon dioxide and per capital income have feedback or bilateral causality. Also the environmental Kuznets curve for CO2 does not have inverse U form that is in the theoretical analysis. But for the case of PM10 it is right and its turning point is in 2173.9 thousand Rials.
  • A.M. Khorshiddoust, M.H. Rezaei Moghaddam, S. Khaleghi Pages 45-65
    Songhor Chai drainage basin is located in North East of Kermanshah Province, upstream of Jamishan basin, and in the path of Songhor Chai River, and Chahar Masil in north. This river flows in a westerly direction after entering the city of Songhor. As the cross section profiles of any river reflects characteristics such as lithology, tectonic, climate, and man's interference, we have studied the evolution of all branches and the river itself by applying DEM (Digital Elevation Models) and using data from field trips and geologic maps. One aim of the study was to determine the rate of stability and instability of all study units. For so doing, we drew the dimensionless length profile from the previous data. Results obtained indicate that in Songhor Chai River and branch No. 2, there is an approximate balance between the erosion and deposition processes. The valley system of branch No. 1 is in its maturity stage, and the water flow inside it is passing the transportation stage, showing more erosive power. Branch No. 1 therefore, is considered as the most unstable river valley in the Basin. Branches No. 3, and 4 have reached the deposition stage and demonstrate some stability.
  • A. Zangiabadi, S.A. Mousavi, K. Kholghipur Pages 67-97
    Nowadays, tourism industry is one of the sources of income in all the world as well as the effective factor in cultural exchanges among countries. Tourism industry is becoming one of the pillars of the business economy throughout the world, so it has been paid attention by many countries all over the world. Therefore, Kohgiluieh and Boirahmad province, as the second forestall zone in Iran after the North, has appropriate potentials for sightseeing. The aim of this article is to “analyze the application of ecotourism in developing tourism in Sisakht zone in Kohgiluieh and Boirahmad province". The research method in this study is analytical, descriptive and survey. The statistical population of this research includes tourists visiting Sisakht natural zone. In 2007, the cultural heritage and tourism organization of the Dena city announced the quantity of the tourists visiting this zone as 60000 people. 381 of them were chosen as our sample and the data was gathered trough questionnaire. Using the SWOT model, the strengths and weaknesses, opportunities and threats were analyzed and some strategies and guidelines were introduced to develop the tourism in Sisakht zone. The findings show that in spite of the importance of the tourism industry in our world and the role of natural resources in attracting tourists, like Sisakht zone, we are facung the destroying of this natural environment, looking from a uni-dimensional perspective (environmental). It is important to prevent further destroying, with an integrative viewpoint (environmental-tourist). Consequently, we are seeking for a safe, active and proliferous environment for attracting tourists to Sisakht zone and finally.
  • Investigating the Spatial Pattern of the Land Price and its Effective Factors in the Central Context of Mashhad
    A. Zarabi, B. Yunes Gholami, S.A. Musavi Pages 99-120
    Investigating the land price and spatial pattern are of important indices in city programming and planning. This pattern enjoys a different spatial distribution in different cities according to social, natural, economical and ideological characteristics. In fact, the pattern of the land price is different in central parts of the cities of different countries and even inside a single country. Mashhad enjoys a different spatial pattern for the land price in comparison with other cities, paying attention to the significance of the central part of the city and the existence of the holly shrine. This significance, as well as the various plans carried out in this city has resulted in a fake market and problems for the residents which have led to contradictions in the real pattern of the land price in the central part of the city. It has been tried in this study to recognize the effective factors of such contradictions in spatial distribution and to provide appropriate solutions to remove the problems, investigating the spatial pattern and comparing it with the patterns of western cities. In order to investigate the spatial distribution, analytical, library and descriptive methods have been utilized through CAD and ArcGIS software. The findings of this study show that due to the exclusiveness of the buyer in the context of the holly shrine, which has led to the difference in the real price of the land with the offered price by the companies responsible for. In fact the price pattern of the land in that specific zone has some contradictions with the common pattern which is generally due to the exclusiveness of the price determining and buying of the lands. The same issue has caused the residences’ avoidance against the mentioned plan and therefore the unavoidable delays. Therefore, in order to remove the problems, the viewpoint which believes in technology and top-down programming must be substituted with people’s cooperation and bottom-up planning.
  • Urban Sprawl Development and Destruction of Farmlands in Iran the Case, County of Bonab
    R. Ghorbani Pages 121-145
    The movement of residential and commercial land use to rural areas at the periphery of metropolitan areas has long been considered as a sign of regional economic vitality. But its benefits are increasingly balanced against ecosystem impacts, including degradation of air and water quality loss of farm land and forests, and socioeconomic effects of economic disparities, social fragmentation and infrastructure costs. The negative effects of urban sprawl development in Iran are very high because of climatic restricted and vulnerable ecosystems; especially this trend has attendance with lack or poor planning.In this paper, we used the documental and field study methods and satellite images, topographic maps and statistic data for analyzing urban sprawl development and land use changes in Bonab County for 1989 and 2005. The compared satellite images showed that between 1989 and 2005 the urban land and built up areas increased with very low density development. Therefore, if this process is continued to future years; we will face with environmental crisis in this area and its beautiful natural landscape will be destroyed. Results of this research show that the sprawl development of cities is very harmful for green areas and natural ecosystems. On the basis of research findings we can control many undesirable affects of urban sprawl by using smart growth approaches and farmland protection policies.
  • The Role and Modernism Effect in Architecture and Urban Planning in Iran
    S. Maleki Pages 147-189
    Modernism in urban planning of the Iran has not been very efficient and applicable. Therefore, the planner believed that urban design in Iran is lacking harmony and context in cities. The modernism has been in contrast to urban planning in view of indigenous culture and cities. The aim of this article has been the study of effects on architecture in urban planning in Iran. This work benefits from research method documentation.Therefore, the creation and evolution of the established cities have been based on relations between human, culture and environment.Therefore, the totality of the cities should be scrutinized and as a result of this comprehensive outlook one can retain the positive facets and correct the negative facets.
  • H. Niyazi, R. Mohammadzadeh Pages 191-216

    This paper is trying to analyze the environmental impacts of traffic congestion in Tabriz with urban planning approach. There has been a dramatic increase in environmental impacts of population growth and car increase in Tabriz. These impacts include air and nauisance pollution. The extent of such problems is highly reflected in downtown and south (poor–dwelling areas) of Tabriz, where the industrial concentration intensifies the problem. Of the major impacts are the deterioration of monuments and depletion of natural resources. Under the present unfavorable circumstances, this paper emphasizes the reduction and/or eliminating environmental pollution by the use of scientific and applicable methods. There is a great need to review the environment planning processes. This can be achieved on the basis of human–scale functions and requirements. Other measures include determining traffic boundaries in crowded central areas, imposing limits on traffic movements around residential areas through renewable fuels and the development of pedestrian and cycling, friendly environment and traffic education.\