فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 46 (زمستان 1392)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 46 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالقاسم امیراحمدی، نسیم معالی اهری، طیبه احمدی* صفحات 1-23
    دشت اردبیل با مساحت تقریبی23/1097 کیلومترمربع در مختصات جغرافیایی́5 ̊38 تا́ 27 ̊38 عرض شمالی و ́9 ̊48 تا ́37 ̊48 طول شرقی، یک دشت میانکوهی محسوب می شود، که طی سال های اخیر با افت چشم گیر آب های زیرزمینی مواجه شده است. جهت بررسی تغییرات به وجود آمده در حجم آبی آبخوان و میزان افت آب های زیرزمینی در کل دشت از داده های آماری چاه های مشاهده ای استفاده و با بهره گیری از فزارARC GIS، نقشه های ایزوپیز و پهنه افت در منطقه مورد مطالعه ترسیم گردید. نقشه های ترسیمی نشان دادند که بیشترین میزان افت آب، در قسمت جنوب و جنوب شرقی منطقه اتفاق افتاده است. بر اساس نقشه پهنه بندی تهیه شده، 14درصد از مساحت دشت در پهنه خیلی زیاد افت، 73/29 درصد در پهنه زیاد، 6/26 درصد در پهنه متوسط، 38/17 درصد در پهنه کم و 29/12 درصد در پهنه خیلی کم افت قرار می گیرد. با تلفیق لایه های میزان بارش، شیب،هیدرولوژی، لیتولوژی، ژئومورفولوژی، خاک، پوشش گیاهی و عوامل انسانی در محیط GIS، نقشه پیش بینی مناطق افت آب های زیرزمینی در آینده به روش کوکریجینگ نقطه ای تهیه گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین احتمال فرونشست دشت اردبیل در آینده به دلیل برداشت بیش از حد منابع آب زیرزمینی در قسمت جنوب شرق و غرب اتفاق خواهد افتاد.
    کلیدواژگان: دشت اردبیل، سوبسیدانس، پهنه بندی افت، Arc GIS
  • هادی حکیمی، محمدرضا پورمحمدی، اکبر پرهیزکار، ابوالفضل مشکینی، مهدی پورطاهری صفحات 25-45
    سکونتگا ه های غیررسمی به عنوان شهرهای سایه بعد از شروع انقلاب صنعتی و بوجود آمدن بازتوزیع جغرافیایی جمعیت در اروپا شکل گرفت سپس آرام آرام در کشورهای در حال توسعه پس از شروع فرآیند صنعتی شدن و نوسازی به عنوان ویژگی اصلی اکثر شهرهای چنین کشورهایی نمود پیدا کرد اما این پدیده در کشورهای اروپایی به عنوان یک پدیده میرنده عمل نموده و در طی زمان و در بستر مکان در بطن شهرها حل شدند؛ به طوری که دیگر این پدیده منحصر به شهرهای جهان در حال توسعه می باشد. چرا که حتی شهرهای کشورهای در حال توسعه ای همچون کشور ما نیز دچار این پدیده اند. شهر خوی نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. در همین راستا هدف اساسی پژوهش حاضر شناخت وجود رابطه بین توسعه یافتگی و افزایش مهاجرت و تعداد ساکنان سکونتگاه های غیررسمی بوده و بر همین اساس فرضیه پژوهش هم این می باشد که بین افزایش توسعه یافتگی شهری و روستایی و افزایش تعداد ساکنان سکونتگاه های غیررسمی شهر خوی رابطه ای معنی داری وجود دارد. تحقیق حاضر از نوع پیمایشی تبیینی یا تحلیلی به شمار می رود. مانند اغلب تحقیقات پیمایشی تحقیق حاضر بر روی یک نمونه محدود متمرکز شده و روش نمونه گیری، روش طبقه بندی احتمالی می باشد. به عبارتی تمام سکونتگاه های غیررسمی شهر خوی در چهار جهت جغرافیایی (شمال، جنوب، غرب و شرق) طبقه بندی شدند و از میان آنها چهار محله به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. یافته های پژوهش تاییدکننده این امر می باشد که برخلاف انتظارات اغلب پژوهشگران این حوزه با افزایش سطح توسعه مناطق شهری و روستایی تعداد مهاجران روستا- شهری و بالطبع تعداد ساکنان سکونتگاه های غیررسمی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: توسعه، مهاجرت، سکونتگاه های غیررسمی شهری، خوی
  • علی محمدخورشیددوست، غلام حسن محمدی، عاطفه حسینی صدر، خدیجه جوان، ابوالفضل جمالی* صفحات 47-66
    سامانه های همدیدی موثر در گرد و غبارهای غرب کشور براساس داده های ثبت شده ایستگاه های هواشناسی با استفاده از روش آماری تحلیل مولفه های اصلی و بکارگیری سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) مورد شناسایی قرار گرفت. برای دستیابی به این هدف از داده های تعداد روزهای همراه با گرد و غبار مشاهده شده در 50 ایستگاه هواشناسی در فاصله زمانی 1986 تا 2005 استفاده شد. نتایج بدست آمده از بکارگیری روش PCA نشان داد که 5 سامانه سینوپتیکی (یا 5 مولفه اول) قادر به تبیین 12/69 درصد واریانس تغییرات فضایی گرد و غبارهای غرب کشور است. در گام بعد به منظور شناسایی سامانه های مذکور، ضریب همبستگی هر یک از ایستگاه ها با هر یک از مولفه ها به محیط GIS Arc منتقل و با استفاده از روش درونیابی کریجینگ الگوهای سینوپتیک تاثیرگذار بر گرد و غبارها شبیه سازی شدند. با مقایسه و تطابق نقشه های استخراج شده با نتایج حاصل از مطالعات انجام شده در زمینه سامانه های سینوپتیک ایجادکننده گرد و غبارها در غرب کشور؛ مشخص گردید که سامانه پرفشار آزور از طریق ایجاد کم فشارهای گرمائی سطح زمین بیشترین نقش را در پراکندگی فراوانی روزهای گرد و غباری در غرب ایران دارد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، سامانه های سینوپتیک، تحلیل مولفه های اصلی، غرب ایران
  • هاشم داداش پور، حمیدرضا خدابخش* صفحات 67-90
    اسکان موقت به عنوان یکی از متداول ترین شیوه های تامین مسکن افراد بی خانمان به حساب می آید که در چرخه تامین سرپناه پس از سانحه، بلافاصله پس از تامین سرپناه اضطراری و پیش از عملیات بازسازی مطرح می گردد. این شیوه از سکونت گرچه در یک برهه زمانی خاص مطرح شده و با گذر زمان کارکرد اصلی خود را از دست می دهد، اما فرآیند مکان گزینی آن بسیار حایز اهمیت می باشد. این مقاله که با هدف مکانیابی سایت های اسکان موقت در منطقه 16 تهران تدوین گردیده است در ابتدا با بررسی و مطالعه ادبیات مسکن و سکونتگاه موقت، 24 شاخص تاثیرگذار بر مکانیابی سایت های اسکان موقت را شناسایی نموده و ضرایب اهمیت هر یک از این 24 شاخص را با بهره گیری از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) مورد سنجش قرار داده است. و سپس از طریق همپوشانی لایه های اطلاعاتی (Overlay) و اعمال این ضرایب در محیط نرم افزار GIS مرجح ترین مکان ها را متناسب با هدف، شناسایی نموده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از میان شاخص های مطالعه شده؛ 5 شاخص مالکیت، مدت زمان بهره برداری از فضا به عنوان اسکان موقت، دسترسی به شریان های اصلی، دسترسی به شبکه گاز و کاربری وضع موجود بیشترین و 3 شاخص میزان مجاورت با حریم معابر و محورهای ارتباطی، دوری از آلاینده های صوتی و مراکز جمع آوری زباله کمترین میزان اهمیت را در فرآیند گزینش مکان برای سکونت دهی افراد بی خانمان در حوزه تصمیم گیری از منظر برنامه ریزان به خود اختصاص می دهند، در ضمن باتوجه به روش و شاخص های گزینش شده، دو بوستان بعثت و بهمن مناسب ترین مکان برای استقرار سایت های اسکان موقت شناسایی گردیده اند.
    کلیدواژگان: مسکن موقت، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)، مکانیابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، منطقه 16 تهران
  • عبدالله سیف، سید مرتضی ابطحی صفحه 91
    دو ویژگی مهم یعنی نوسانات شدید و متناوب اقلیمی و دیگری ظهور انسان، کواترنر را از مابقی دوران های زمین شناسی متمایز می کند. نوسانات اقلیمی در عرض های بالا با افزایش و کاهش گستره یخچالی نمایان می شده است. ولی در خصوص وضعیت اقلیمی عرض های پایین از جمله ایران، نظریات متفاوت و گاه متضادی به چشم می خورد. لذا در این تحقیق، با بهره گیری از شواهد ژئومورفیک موجود از گذشته و بررسی های آماری، اقلیم آخرین دوره یخچالی حوضه دریاچه نمک واقع در شمال غربی ایران مرکزی، بازسازی شد. بدین منظور ابتدا وضعیت بارش و دمای کنونی این حوضه بررسی و تغییرات مکانی آن در قالب نقشه هایی ترسیم گردید. با توجه به موقعیت برف مرز در نقاط مختلف حوضه، نسبت به بازسازی دما و بارش حوضه در دوره یخچالی ورم، اقدام و تغییرات آن با زمان حال مقایسه شد. نقشه های مورفوکلیماتیک حوضه در هر دو دوره به روش پلتیر، با توجه به میزان بارش و دمای سالانه تهیه گردید. نتایج حاکی از افزایش 6/5 درجه ای دما و کاهش 5/1 برابری بارش کنونی حوضه نسبت به دوره یخچالی ورم می باشد. بررسی شواهد و بقایای ژئومورفیک ناشی از تحولات اقلیمی، نتایج مذکور را تائید می کند.
    کلیدواژگان: کواترنر، هلوسن، مورفوکلیما، اقلیم، دریاچه نمک، سیرک
  • احمد شربت اوغلی، حیدر جوانمرد* صفحات 111-146
    بر اساس باور رایجی از سال های دهه 1960 میلادی، متاثر از نظریه های توسعه قطبی و تعادل اقتصادی نئوکلاسیک، نظام های فضایی ملی در تحولی پوینده و همگام با رشد و توسعه اقتصادی، تا تحقق یک سلسله مراتب متعادل و کارا از اندازه شهرها، پنداشته شده اند. به این صورت که، در مراحل نخستین توسعه، رشد اقتصادی یک کشور منجر به تمرکز منابع و جمعیت در معدود شهرهای اصلی (موسوم به «نخست شهرها») می گردد و پس از تجربه تمرکز شهری فزاینده، مرحله بعدی توسعه آغاز می گردد که طی آن، رشد و بزرگی اقتصاد ملی تا حد مکفی و مطلوب، همراه با زیان های اقتصادی ناشی از تجمع بیش از حد، ازدحام، و اثرات بیرونی نامطلوب در نخست شهرها منجر به کاهش تدریجی شدت تمرکز و «نخست شهری» می شود. پژوهش های سری زمانی و میان کشوری متعددی، بر اساس این مدل غیرخطی (به شکل U وارونه) و مدل یکسویه منفی پیشنهاد شده توسط برخی از پژوهشگران، با استفاده از متغیرهای مختلفی به عنوان شاخص های نخست شهری و توسعه اقتصادی، صحت وجود مدل های مزبور را مورد بررسی و آزمون قرار داده اند. لیکن ماحصل این پژوهش ها، تاکنون متناقض و بی نتیجه بوده است. این مطالعه سعی در واکاوی این موضوع و بررسی هر دو مدل مزبور دارد. بدین منظور، جهت کنترل اعوجاجات ناشی از تنوع شاخص های نخست شهری و توسعه که در مطالعات پیشین مورد استفاده قرار گرفته اند، از 8 شاخص نخست شهری و 3 شاخص توسعه 67 کشور جهان در سال 2000 میلادی بهره گرفته شده است. مجموعه نتایج آزمون های آماری و مدل های رگرسیونی این مطالعه، حاکی از آن است که دلیل آماری معنی داری در تایید وجود رابطه میان کشوری بین نخست شهری و توسعه اقتصادی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نظام شهری، نخست شهری، توسعه اقتصادی، پژوهش میان کشوری، توسعه قطبی، مدل مرکز، پیرامون، تعادل نئوکلاسیک
  • اصغر ضرابی، اعظم صفرآبادی صفحات 127-150
    اکوتوریسم یا طبیعت گردی یکی از شاخه های گردشگری است که مبتنی بر جاذبه های طبیعی است. شناسایی مناطق مستعد طبیعت گردی و برنامه ریزی برای این مناطق، به منظور جذب علاقه مندان و ایجاد امکانات زیربنایی برای آنها از جمله راهکارهای توسعه صنعت اکوتوریسم است. شهر کرمانشاه جزو مناطق دارای قابلیت های طبیعت گردی بالا و همچنین برخوردار از جاذبه های فرهنگی و تاریخی غنی در زمینه گردشگری است، در این پژوهش سعی شده است تا چالش ها و فرصت های طبیعت گردی این شهر با استفاده از مدل راهبردیSWOT ارزیابی شود و راهکارهای مناسب برای دستیابی به اکوتوریسم پایدار منطقه ارائه گردد. نوع پژوهش کاربردی- توسعه ای است و با روش توصیفی- تحلیلی به جمع آوری اطلاعات اسنادی، کتابخانه ای و پرسشنامه ای اقدام شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده آن است که؛ طبیعت بکر و توان اکوتوریستی بالا با امتیاز وزنی 45/0 و آب و هوای متنوع با امتیاز وزنی 32/0 مهم ترین نقاط قوت، عدم معرفی صحیح جاذبه ها با امتیاز وزنی 32/0 مهم ترین نقطه ضعف، اشتغال زایی با امتیاز وزنی 36/0 و سازماندهی مدیریت بازدیدها با امتیاز وزنی 28/0 مهم ترین فرصت ها و نداشتن برنامه های اصولی و از پیش مطالعه شده با امتیاز وزنی 40/0 مهم ترین تهدید توسعه پایدار اکوتوریسم منطقه به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: توسعه، اکوتوریسم پایدار، فرصت ها، کرمانشاه
  • حسین فراهانی، محمد حسینی کولایی، زهرا اصدقی سراسکانرود* صفحات 171-198
    پیوندهای روستایی - شهری باعث شکل گیری شبکه های ناحیه ای میان سکونتگاه های روستایی و نواحی شهری بشمار می آیند. این شبکه ها زمینه ساز استخراج مازاد محصولات کشاورزی به طرف نقاط شهری و بازارهای مصرف است. پیوند نقاط روستایی با صنایع فرآوری مواد لبنی از طریق واحد ها و عوامل جمع آوری شیر ایجاد می گردد، و زمینه شکل گیری شبکه های تولید و جمع آوری شیر را فراهم می کند و باعث اتصال عملکرد نواحی کشاورزی با صنایع شهری است. این تحقیق با هدف ارزیابی کارایی تولید و جمع آوری شیر با تاکید بر پیوندهای روستایی-شهری انجام گرفته است. برای بررسی این موضوع از روش تحقیق توصیفی تحلیلی استفاده شده است و برای گردآوری اطلاعات از دو روش اسنادی و پیمایش میدانی بهره گرفته شد. برای مکانیابی ایستگاه های جدید و بهینه سازی شبکه از مدل پتانسیل اقتصادی و مدل حمل و استفاده شده است. نتاج تحقیق بیانگر آن است که پیش نیاز اساسی برای توسعه فعالیت های لبنی ایجاد زیر ساخت ها و امکانات برای جمع آوری، فرآوری و بازاریابی محصولات لبنی می باشد. لذا با توجه به حجم تولید و ظرفیت ایستگاه های موجود برای کاهش هزینه ها و رعایت فاصله استاندارد مسافت طی شده شیر از زمان دوشش تا نزدیک ترین مرکز جمع آوری و تبعات آن ایستگاه جدیدی در شرق شهرستان مکان یابی و تغییرات لازم دروضع موجود شبکه از طریق تغییر یال های انتقال جریان ها به گره ها اعمال گردید.
    کلیدواژگان: روابط شهر و روستا، پتانسیل اقتصادی، مساله بهینه سازی، مدل حمل و نقل
  • فریبا کرمی، رقیه شریفی* صفحات 173-196
    شهرستان مراغه که در جنوب شرقی استان آذربایجان شرقی قرار دارد از پتانسیل های بالایی در زمینه گردشگری روستایی برخوردار است. توسعه گردشگری روستایی می تواند زمینه مناسبی برای کاهش مهاجرت، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد، بهبود زیرساخت ها و حفظ محیط زیست روستاهای منطقه مورد مطالعه (بخش مرکزی) ایجاد کند. از این رو پژوهش حاضر سعی دارد ضمن معرفی کوتاه جاذبه های گردشگری روستایی، موانع و چالش های گردشگری روستایی در بخش مرکزی شهرستان مراغه را با استفاده از مدل SWOT مشخص نموده و استراتژی های مناسب را در زمینه توسعه گردشگری روستایی ارائه کند. این پژوهش از نظر روش تحقیق، میدانی، توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد و حجم نمونه هم با استفاده از روش کوکران تعیین شد. تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری چند متغیره و با بهره گیری از نرم افزار SPSS و Maple صورت گرفت و تهیه نقشه های پایه مورد نیاز در محیط GIS انجام شدند. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که مهم ترین نقطه قوت جاذبه های گردشگری روستاهای بخش مرکزی مراغه، وجود جاذبه های طبیعی با مجموع وزن 1105 و میانگین 42/4 می باشد و عدم وجود امکانات اقامتی، رفاهی، بهداشتی و ورزشی در مناطق گردشگری روستایی با مجموع وزن 1103 و میانگین 41/4 مهم ترین نقطه ضعف جاذبه های گردشگری روستاهای این منطقه است که نیازمند برنامه ریزی مناسب و افزایش امکانات و خدمات رفاهی و تفریحی می باشد. حمایت مسئولان دولتی از توسعه گردشگری روستایی با رویکرد اشتغال زایی از جمله فرصت ها و افزایش تخلفات اجتماعی و بزهکاری با ورود گردشگران به نواحی گردشگری روستایی از مهم ترین تهدیدهای جاذبه های گردشگری روستایی در بخش مرکزی شهرستان مراغه هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی توانمندی، گردشگری روستایی، مدل SWOT، شهرستان مراغه، روستاهای بخش مرکزی
  • امجد ملکی، همایون حصادی، نوشین پیروزی نژاد* صفحات 197-213
    این مطالعه با هدف محاسبه مقدار دبی پیک سیلاب و شناخت عوامل موثر بر سیل خیزی حوضه رازآور استان کرمانشاه با استفاده از روش SCS انجام شده است. برای محاسبه دبی پیک سیلاب، ابتدا حوضه به زیرحوضه هایی با رتبه آبراهه ای 5، 6 و 7 تقسیم شده و سپس فاکتورهای موثر بر سیل خیزی حوضه مانند مساحت، شماره منحنی CN، زمان تاخیر، زمان تمرکز، شدت بارش، کاربری اراضی، شیب، زمین شناسی و پوشش گیاهی مطالعه، و دبی پیک سیلاب در نرم افزار SMADA محاسبه شده است. مقادیر دبی محاسبه شده از روش SCS نشان داد که بیشترین بده حداکثر سیلابی با دوره برگشت 100 سال به میزان s/ 85/691 مربوط به حوضه رازآور با رتبه آبراهه ای 8 و مساحت Km2 1323، و کمترین بده 100 ساله به میزان /s m3 9/28 متعلق به زیر حوضه شماره 10 با مساحت Km223 و رتبه آبراهه ای 5 می باشد. برای تعیین موثرترین عامل در سیل خیزی منطقه و جهت پیش بینی مقدار دبی و ارائه مدل مناسب، دبی به عنوان متغیر وابسته و سایر فاکتورها به عنوان متغیرهای مستقل معرفی شده و این مقادیر در نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفته است. جهت تجزیه و تحلیل و نیز انتخاب موثرترین عامل یا عوامل در سیل خیزی حوضه از رگرسیون چندگانه، ساده و لگاریتمی با استفاده از روش های پیشرو و گام به گام (STEPWISE) استفاده و مدل هایی برای حوضه ارائه گردید. لازم به ذکر است که مدل های ارائه شده با سطح اعتماد 01/0 درصد قابل قبول هستند. نتایج این مدل ها نشان داد که مساحت، زمان تاخیر و CNحوضه موثرترین عامل در سیل خیزی این حوضه به شمار می روند.
    کلیدواژگان: حوضه رازآور، عوامل موثر در سیل خیزی، روش SCS، مدل سیلاب، رتبه آبراهه ای
|
  • Abolghasem Amirahmadi, Nasim Maali Ahari, Tayebeh Ahmadi* Pages 1-23
    Ardebil plain، an area of approximately 1097. 23 km2 in geographic coordinates of 38˚ 5¢ to 38˚ 27¢ north latitude and 48˚ 9¢ to 48˚ 37¢ eastern longitude، is a valley plain. During recent years، groundwater has been stuck with eye drops. This article reviews the changes occurred in the volume of water aquifer and the rate of decline in groundwater in the plain out of the data from wells by using the software ArcGIS، piezometers maps and drop zone in the area under study. Graphical maps showed that the highest rate of water loss has occurred in the southeastern region. The zoning plan was provided، and it showed that 14% of the drop zone area was in the high plains، 29. 73% in the high zone، and 26. 6% in the intermediate zone، 17. 38% in the low zone and 12/29% of the drop zone are low. The results indicate that the aquifer is in a critical condition in Ardebil. To explore the possible future subsidence، affecting layers included: precipitation، slope، hydrology، lithology، geomorphology، soil، vegetation and human factors extracted from maps and combining layers in GIS. map projections drop of water method were developed in the future using underground Co-Kriging point. The results showed that it is most likely that in the future Ardebil method subsidence would occur due to excessive removal of groundwater resources in the south east will and human activity in the west plains subsidence are the second risky factor.
    Keywords: Ardebil Plain, Subsidence, Isopizic Map, Zoning drops, Arc GIS
  • Hadi Hakimi, Mohammadreza Pourmohammadi, Akbar Parhizkar, Abolfazl Meshkini, Mehdi Pourtaheri Pages 25-45
    Informal settlements were formed as the shadow cities after the industrial revolution and the geographical redistribution of population in Europe. Informal settlements were slowly appeared after industrialization and modernization process as a main characteristic of almost many cities of developing countries. However، this phenomenon acted as an attenuating phenomenon in European countries and over the time and in the context of the location they were solved in the heart of the cities. Therefore، this phenomenon is now confined to the cities of the developing countries. Even the cities in developing countries like our country are also feature this phenomenon. Khoy middle city is not an exception of this rule. This research is classified as an explanatory analytical survey. Like most survey researches، this study focuses on a limited sample and the sampling method is the probable classification technique. In other words، all informal settlements in Khoy city are classified into four geographical categories amongst which four districts were randomly selected. The main purpose of this research was identifying the relationship between development and the increase of residents’ numbers in informal settlements and for this the hypothesis of study was that there was a significant relationship between urban and rural development and the increase of residents’ numbers in informal settlements in Khoy. The results indicated that in contrast to the expectations of many researches in this area، the number of residents in informal settlements would increase with increasing level of urban and rural development.
    Keywords: Development, Migration, Urban informal settlement, Khoy
  • Ali Mohammad Khorshiddoust, Gholam Hasan Mohammadi, Atefeh Hosseini Sadr, Khadijeh Javan, Abolfazl Jamali* Pages 47-66
    The effective synoptic systems on dust events was investigated in the west of Iran based on observed dusty days at 50 meteorological stations using principal component analysis (PCA) and geographical information system (GIS). Results showed that the first 5 components explained 69. 11% of spatial variability of dust event variance. For detecting of affective synoptic systems، the computed correlation coefficient of stations with each component (Rotated Component Matrix) was transferred to the GIS environment، and synoptic patterns that affected spatial variability of dust events were simulated through Kriging interpolation method. It was shown that Azores high pressure system has the most effective role in frequency of days with dust in the west of Iran through the creation of surface thermal low pressures.
    Keywords: Number of Dusty days, PCA, Synoptic Systems, West of Iran
  • Hashem Dadashpour, Hamidreza Khodabakhsh* Pages 67-90
    Temporary housing is considered as one of the most common ways to provide housing for homeless people that providing shelter after disaster، immediately after providing emergency shelter and pre-reconstruction is forwarded. Although this method of was residence considered at a specific time period and it will lose its original function during the time، but the process of location is very important. The main goal of the paper is the location of temporary housing in region 16 of Tehran. The theoretical foundations of temporary housing and habitat were initially studied and then some 24 index for examining of temporary housing sites was identified. Significance coefficient of each the 24 indicators have been considered using Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP)، and then the overlapping layers data have been identified and the coefficients in the GIS software environment were applied. The results of findings show that among the indicators studied; five indicators including ownership، the time use of space as temporary housing، adjacence to the passageways and road networks، adjacence to gas networks and the present land use were the most important variables، and three indicators including adjacent to passageways and road networks boundary، being away from sound pollution and waste collection centers had the lowest importance in the process of selecting locations for habitation for homeless people. In addition، the Beesat and Farvardin parks have been identified as the most appropriate locations for establishing the temporary housing sites according to the method and the selected indicators.
    Keywords: Temporary Housing, Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), Location, Geographic Information System (GIS), Region 16 of Tehran
  • Page 91
    Two important characteristics، alternate climatic fluctuations and human being appearance، distinguish Quaternary from other geology periods. These climatic changes have shown increase and decrease of glacialical scope in high latitudes، but there are different and opposite theories about climatic situation of low latitudes in Iran during glacial periods. In this study the climate of the last glacial era of Namak Lake basin، located in North central Iran was investigated by using the past geomorphic evidence and statistic analyzes. Present temperature and rainfall of this basin was studied and its related displacements were plotted. Glacial cirques and lake terraces as geomorphic evidences were also studied. Regarding the snowline in different points of basin، the temperature and rainfall of the basin in Wurm glacial period was rebuilt by Wright method and the changes related to the present time was studied. Morphogenetic plans of the basin in two periods were prepared by using annual rainfall and temperature and Politer method. Results show %48 (180 mm) increase in annual rain and a 5. 6oC decrease in Wurm glacial era comparable to present. Reviewing geomorphic evidence out of climatic changes including NamakLake terraces، travertine mines، pediment vast and human civilization have proven the results.
    Keywords: Quaternary, Holocene, Morphoclimatic, Climate, Namak Lake basin, Cirque
  • Ahmad Sharbatoghlie, Heydar Javanmard* Pages 111-146
    According to a prevalent belief since the 1960s، patterns of national spatial systems have been thought to be dynamically transmuted appropriate to the levels of national economic growth and development until a rather balanced and efficient hierarchy of city-sizes is realized. This evolutionary process can be divided into two significant phases backed by the theories of “neoclassical economic equilibrium” and “polarized development”. That is، at the initial phase of development، economic growth essentially leads to resources and population concentration in a few core cities entitled “primate cities.” After that، in the second phase of development، sufficient degree of economic expansion would lead to gradual reduction of “urban primacy” through dispersion of growth factors and population throughout the nation. In view of economic principles، the aforementioned dispersive process would inevitably come to pass as a result of emerged diseconomies arising out of excessive agglomeration، congestion، and negative externalities within the primate cities. Based on this “nonlinear (inverted U-shape) model” and the “negative unidirectional relationship” suggested by some researchers، numerous time-series and cross-country studies using various indexes have investigated the existence and behavior of the mentioned interrelation. But upshot of these researches is contradictory and inconclusive until now. We aim at elucidating and probing into this disputation. So، for controlling the distortions caused by the diversity of primacy and development indexes employed in previous studies، we use 8 primacy indexes and 3 development indexes of 67 countries in the year 2000. Our statistical tests with varied (unidirectional and nonlinear) mathematical functions reveal that، aggregately، there is not any significant “cross-country” relationship between urban primacy and economic development.
    Keywords: Urban System, Urban Primacy, Economic development, Cross, Country Research, Polarized Development, Center, Periphery Model, Neoclassical Equilibrium
  • Asghar Zarabi, Azam Safarabadi Pages 127-150
    Ecotourism or nature tourism is one of the branches of tourism that is based on natural attractions. Ecotourism industry includes strategies to identify areas of prone nature and the planning for these areas to attract ecotourists and create the infrastructure facilities for them. City of Kermanshah is among regions with interesting scenery which enjoys rich cultural and historical attractions in the field of tourism. This study tries to evaluate the challenges and opportunities of nature tourism of this city using SWOT strategic model and to present appropriate strategies to achieve sustainable ecotourism for the region. It is a descriptive-analytical study and data collection is done using library، survey and documentary methods. The results of this study indicate that pristine nature and high ecotourism capabilities with a score of 0. 45 and varied climate with a score of 0. 32 are among the most important strengths. Lack of proper introduction of the region attractions with a score of 0. 32 is the most important weakness. Job creation with score of 0. 36 and visits management with a score of 0. 28 are the most important opportunities and Lack of organized and studied programs with a score of 0. 40 are the most important threats to the sustainable development in ecotourism of the area.
    Keywords: Development, Sustainable Ecotourism, Opportunities, Kermanshah
  • Hossein Farahani, Mohammad Hosseini Koulaei, Zahra Asdaghi Sareskanrood* Pages 171-198
    Spatial linkages in regional field form different networks and cause reciprocal interactions between rural settlement and the urban centers. These networks use complementary and various capabilities of different urban centers to form reciprocal interactions and convey the surplus of agricultural production to the urban points and markets. The milk collection centers and the milk production units create linkages between rural centers and the dairy industries. This forms the milk production and collection networks and connects the agricultural areas to urban industries. This research aims to use descriptive analysis methods for evaluating the efficiency of these milk production and collection regional networks. For this mean, data have been collected by documentary and field study. For examining the current situation, locating new stations, and optimizing and reforming the network, potential model and transportation model have been applied by considering decision support system and using GIS and GAMS software. The results of this research show that the network at the current situation faces some problems such as lack of collecting stations, low capacity of some stations for receiving the produced milk, lack of cover age fall villages in the network limits, low quality and long time access from the producing units to stations. Thus, according to the volume of the production and the capacity of the existing stations, for reducing the costs and following the standard rule of maximum distance between milking location and the nearest collection stations and decreasing its negative results, new station was located and the necessary changes were applied to the current conditions of the network through the change of flow transfer arcs to nodes.
    Keywords: Reogenal network, Transportation model, Economic potential, Milk production, Hashtrood Towns
  • Fariba Karami, Roghayeh Sharifi* Pages 173-196
    Maragheh township has located on Southeast of East Azerbaijan province. It has high potential for the rural tourism. The development of rural tourism can reduce migration، increase income، improve substructure and protect environment in study region. This study tries to introduce rural attractives، difficulties and challenges of rural tourism on the central portion of Maragheh township by SWOT model. The method of this study is research and analytic based. The results show that strong point of rural tourism in central district of Maragheh township is a natural attraction with weight of1105 (m=4. 42). Lack of tourism facilities establishment etc، with weight of 1103 (m=4. 41) is weakness point of rural tourism in this region. The protection by the government is the opportunity of tourism and the increase of social crimes is a threat to tourism in this region.
    Keywords: Assessment Capabilities, Rural Tourism, SWOT model, Maragheh Township, Rurals of Central District
  • Amjad Maleki, Homayoon Hasadi, Nooshin Pirouzi Najad* Pages 197-213
    This study was done to identify effective factors on flooding in Razavar basin in the north of Kermanshah province by using SCS model. For flood estimating، primarily Razavar watershed was divided to sub-watersheds with stream orders of 5، 6، and 7 then effective factors such as area، slope، CN، lag time، time of concentration، density of rainfall، land use، slope، geology، and vegetation were studied and the peak flood discharge was estimated by SMADA software. Peak flow estimation by SCS method showed maximum of 100 years return period peak discharge of Razavar watershed with 8 stream order was 691. 85 m3/s and the minimum of 100 years return period was related to sub-watershed number of 10 with 5 stream order about 28. 9 m3/s. For determining the most effective factor in the flood basin and to predict the amount of discharge and present a suitable discharge model as a dependent and others as independent variables we introduced these values and analyzed them by SPSS software. Simple regression، multiple and logarithmic، forward and step by step models were applied for the basin. It should be noted that the models presented with a confidence level of 0. 01 percent were acceptable. The results show that the area، lag time، and CN are the most effective factors in flooding.
    Keywords: Razavar Watershed, Effective factors on flooding, SCS method, Flooding model, Stream order