فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 47 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • زینب بهرامی، شهرام روستایی صفحات 1-21

    کی از مهم ترین ظرفیتهایی که همواره نقش تعیین کننده ای را در توسعه و ارتقای سطح رشد اقتصادی ایفا ‫میکند صنعت توریسم است. با توجه به جاذبه های متعدد گردشگری ‫ایران، محرومیت های آن به ویژه در مورد تالاب ها در زمینه گردشگری نگران کننده است پس با توجه به توان ‫بالای کشور، جهت توسعه و گسترش امر گردشگری و کمک به رشد و توسعه اقتصادی، افزایش درآمد و ‫بالابردن سطح اشتغال در کشور، توسعه و گسترش توریسم، امری است لازم و کوتاهی در این زمینه، باعث ‫عقب ماندن یکی از زمینه های مهم اقتصادی و فرهنگی خواهد شد.یکی از جاذبه های طبیعی استان لرستان تالاب های زیبای پل دختر است که به عنوان مکان های توریستی ژئومورفولوژیک تعریف می شوند. این منطقه از نظر جغرافیایی در47 درجه و43 دقیقه طول شرقی و 33 درجه و 47 ثانیه عرض شمالی و در ارتفاع 680 متری از سطح دریا واقع شده است. به منظور ارزیابی و رتبه بندی عیار های موجود در ژئومورفوسایت تالاب های پل دختر از روش ارزیابی ارزش علمی و ارزش افزوده استفاده شد در این پژوهش، ضمن آنالیز کامل این مکان از لحاظ ارزش های علمی، اقتصادی، اکولوژیکی، زیبایی شناختی و تاریخی بین ژئومورفولوژی و دیگر پدیده های طبیعی و فرهنگی رابطه ایجاد گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که ارزش علمی این مکان نسبت به ارزش افزوده امتیاز بالاتری کسب نتموده است. همچنین زیرمعیارهای ارزش افزوده که شامل ارزش اقتصادی و ارزش زیبایی می باشند به ترتیب کمترین و بیشترین امتیاز را کسب نموده اند.

    کلیدواژگان: ژئومورفوسایت، ارزش افزوده، ارزش علمی، تالاب، پل دختر، لرستان
  • فیروز جمالی، میرستار صدر موسوی، مهدی اشلقی صفحات 23-53
    بیمارستان، یکی از عناصر مهم بهداشت عمومی نوین است. سلامتی یک جمعیت یک جامعه نیازمند دسترسی به خدمات پزشکی و بیمارستانی است، همچنان که مراقبت های پیشگیرانه و داشتن یک محیط سالم نیز در کنار آن لازم و ضروری است. مکان یابی تسهیلات عمومی شهری، یکی از اهداف مهم برنامه ریزی شهری است. برنامه ریزان از طریق اختصاص زمین های شهری به کاربری های ضروری و مختلف، اختصاص تسهیلات، کاهش رفت و آمدهای غیرضروری و فراهم سازی یک محیط سالم به افزایش رفاه شهروندان کمک می کنند.
    هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی مدل های مکان یابی بیمارستان های شهر تبریز با توجه به معیارهای کمی و کیفی می باشد که با استفاده از نرم افزارهای Arc GIS 9.2 و IDRISI Andes 15.1 و مدل های AHP و شاخص همپوشانی (Overlay Index) به مکان یابی مجدد مراکز بیمارستانی با سیزده معیار پرداخته است: این معیارها، در سه طبقه سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت طبقه بندی شده اند. در این مطالعه، مکان های موجود و الگوهای فضایی بیمارستان های شهر تبریز مورد تحلیل قرار گرفته است، نتایج نشان دهنده این است که شمار بیمارستان ها و تخت های موجود در برخی مناطق کافی نیست.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مراکز بیمارستانی، مدل شاخص همپوشانی، مدلAHP، شهر تبریز
  • مریم چرخچیان صفحات 55-69
    رابطه انسان و مکان جنبه های گوناگونی دارد که دلبستگی به مکان، به عنوان بعد عاطفی این رابطه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این رابطه، علل و عوامل مختلفی در مطالعات گوناگون مطرح گردیده اند که برخی به ویژگی های مکان و برخی به ویژگی های فردی اشاره دارند. در تحقیق حاضر با عنایت به اهمیت این امر در توسعه رابطه انسان و مکان که آرامش او را در پی دارد جنبه های فردی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته و یکی از خیابان های موفق شهری با نام خیابان خیام واقع در شهر قزوین به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. در این راستا پس از یافتن شاخص های ارزیابی دلبستگی به مکان در تحقیقات صورت گرفته، متغیرهایی چون: جنسیت، سن، تحصیلات، وضعیت تاهل و شغل پاسخ دهندگان؛ به عنوان متغیرهای مستقل تحقیق، مورد ارزیابی قرار گرفته اند. با توجه به آن که دلبستگی به مکان، دارای ابعاد مختلف عملکردی، عاطفی، رفتاری و شناختی می باشد، تاثیرگذاری متغیرهای مذکور بر میزان دلبستگی پاسخ دهندگان در این ابعاد، مورد سنجش قرار گرفته است. در این تحقیق، 598 نفر از شهروندان حضور داشته اند و نتایج از طریق آزمون های مختلف تی-تست، همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی و اف-تست، تحلیل شده است. نتایج حاکی از آن است که در میان متغیرهای مذکور، تنها تحصیلات رابطه معناداری با میزان دلبستگی افراد به مکان و همچنین بعد عاطفی آن داشته است. ضمن آن که رابطه معناداری بین گروه کارگران و افراد مجرد با بعد رفتاری دلبستگی به مکان مشاهده گردیده است. قابل ذکر است بعد مذکور درعین حال تحت تاثیر مستقیم سن کاربران در فضای نمونه نیز قرار دارد.
    کلیدواژگان: دلبستگی به مکان، جنسیت، سن، تحصیلات، وضعیت تاهل و شغل
  • سیده خدیجه رضاطبع، رحیم حیدری چیانه صفحات 71-108
    حمل و نقل یکی از مهم ترین بخش های زیربنایی شهرها بوده از این رو برنامه ریزی مناسب برای آن، پایه اولیه موجودیت و تبیین روابط متقابل فضایی شهرها را ممکن می سازد. ضعف مدیریت و عدم وجود برنامه های یکپارچه سبب بروز چالش هایی در بهره برداری از قابلیت های کنونی سیستم حمل و نقل شهری شده است. داده های مورد نیاز تحقیق، با استفاده از متدولوژی CDS از طریق منابع کتابخانه ای و با نظرسنجی یک سوم از مسئولان بخش حمل و نقل با روش نمونه گیری تصادفی ساده در کلانشهر رشت جمع آوری گردید. برای روایی و اعتبار پرسشنامه از آزمون کرونباخ و برای تدوین استراتژی ها از ماتریس SWOT، SPACE و برای اولویت بندی راهبردها از روش QSPM و ANP استفاده شد. نتایج حاصل از ماتریس SWOT دارای نمره های ارزیابی 23/2 و 87/2 می باشد از این رو موقعیت حمل و نقل شهری رشت در موقعیت تدافعی قرار گرفته و برای برنامه ریزی آن راهبرد تدافعی را باید برگزید همچنین نتایج ارزیابی SPACE مشابه یافته های ماتریس سوات است. محورهای اصلی برنامه ریزی مذکور بر اساس ارتقای مدیریت و برنامه های سازمانی، تامین بودجه مالی، به کارگیری نیروی انسانی متخصص، ارتقای زیرساخت فنی- ارتباطی و شاخص های حقوقی و فرهنگی اولویت بندی گردید و سپس بر اساس تحلیل و ارزیابی معیارها و زیرمعیارها در قالب شاخص های محیطی و ساختاری، شش گزینه پیشنهادی مطرح گردید که در این میان استراتژی های موثر به ترتیب اهمیت، ارتقای مدیریت و برنامه های سازمانی با 95/30 درصد، تامین مالی با 32/22 درصد و به کارگیری نیروهای چند تخصصی با 94/14 درصد، ارتقای زیرساخت های فنی- ارتباطی با 70/12 درصد، ارتقای فرهنگی با 01/10 درصد و ارتقای حقوقی با 97/8 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل شهری، CDS، ANP، Super Decisions، رشت
  • محمدحسین رضایی مقدم، نوشین پیروزی نژاد صفحات 109-132
    تغییرات مجرای رودخانه، فرسایش کناره ای و رسوبگذاری کناره ای فرایندهای طبیعی رودخانه های آبرفتی هستند. این مقاله با هدف بررسی جابه جایی مئاندر و تغییرات الگوی رودخانه و تاثیر آن بر وضعیت فرسایش و رسوبگذاری رودخانه گاماسیاب در استان کرمانشاه انجام شده است. در این مطالعه از عکس های هوایی سال های 1334، 1348، 1382 و تصاویر ماهواره ای IRS سال 1389 با قدرت تفکیک 8/5 متر استفاده شده است. با انجام عملیات مختصات دار کردن عکس های هوایی در نرم افزارARC MAP بر اساس نقشه های 25000/1 مسیر رودخانه رقومی شده و رودخانه به 12 بازه تقسیم شده است. با انطباق مسیرهای رودخانه برای دوره های متوالی مکان هایی که جابه جایی داشته اند شناسایی شده اند. با استفاده از نرم افزار ARC MAP پلی گون هایی که نشان دهنده اختلاف بین دو موقعیت رودخانه هستند ترسیم شده و مساحت سطوح فرسایشی و رسوبگذاری برای هر طرف از رودخانه به طور جداگانه ای محاسبه شده است. از سال 1334 تا 1348 مساحت سطوح رسوبگذاری شده در طول رودخانه 5/258 هکتار، از سال 1348 تا 1382 این مساحت 6/402 هکتار و از سال 1382 تا 1389 مساحت سطوح رسوبگذاری شده 9/112 هکتار بوده است. از سال 1334 تا 1348 مساحت سطوح فرسایش یافته 347 هکتار، از سال1348 تا 1382 این مساحت 7/414 هکتار و از سال 1382 تا 1389 سطوح فرسایش یافته 2/138 هکتار بوده است. نتایج نشان داد که سطوح فرسایش یافته در رودخانه گاماسیاب بیشتر از سطوح رسوبگذاری شده می باشد و این به دلیل جابه جایی و تغییر مسیر رودخانه می باشد به طوری که بعضی از قسمت های رودخانه بیش از 400 متر جابه جایی داشته است.
    کلیدواژگان: جابه جایی رودخانه، فرسایش کناره ای، رسوبگذاری کناره ای، تصاویر ماهواره ای IRS، رودخانه گاماسیاب
  • پهنه بندی و مکان یابی دفن پسماندهای شهری (مطالعه موردی: شهرستان تبریز)
    ابوالفضل رنجبر، فرشاد حکیم پور، میرحسن میریعقوب زاده، جواد شریف نژاد، عیسی پیری، الی ناز بابایی صفحات 133-148
    رشد روز افزون جمعیت و به تبع آن افزایش پسماندها باعث شده است تا مساله دفع پسماندها توجه تعداد زیادی از کارشناسان مسائل زیست محیطی را به خود جلب کند. درک فرآیندهای زیست محیطی مستلزم دانستن روابط اکولوژیک ما بین موجودات زنده و غیرزنده و چرخه مواد غذایی و چرخه های مهمی چون آب و چرخه نیتروژن می باشد. شیرابه های موجود در پسماندهای تولید شده که بعضا دارای فلزات سنگین بوده و مشتقات کربن که تجزیه آنها در طبیعت و در چرخه خاک و مواد غذایی طی گذشت سالیان دراز امکان پذیر می باشد و در بعضی موارد مواد موجود در پسماندها به دلیل ترکیبات آلی آن در طبیعت باقی مانده و تجزیه نخواهد شد. مدیریت دفع و دفن پسماندهای تولیدی در حومه شهرها بویژه شهرهای بزرگ مانند تبریز اجتناب ناپذیر می باشد. در این تحقیق نظر به تعدد لایه های تاثیرگذار از سیستم اطلاعات جغرافیایی به عنوان تصمیم ساز در مورد مکان یابی محل مناسب جهت دفن پسماندهای شهر تبریز استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که دفن پسماندهای شهری در کلان شهر تبریز با توجه به وضعیت آب های زیرزمینی و سازندهای زمین شناسی آن چندان مطلوب نبوده و نیاز به بازیافت زباله از طریق احداث کارخانه کمپوست احساس می شود.
    کلیدواژگان: پسماند، روابط اکولوژیک، کمپوست، آب های زیرزمینی، تبریز، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • شهریور روستایی، اکبر اصغری زمانی، علی زلفی صفحات 149-169
    در این مقاله با توجه به اهمیت و ضرورت شناخت ویژگی های محیط طبیعی جهت تمیز و تشخیص نقاط مناسب برای ایجاد بناها و ساختمان ها شهری، از مناطق نامساعد، دست به پهنه بندی اراضی بخش مرکزی منطقه آزاد ارس، برای توسعه شهری زده شده است. برای این منظور 6 شاخص (فاصله از گسل، حریم رودخانه ارس، حریم مسیل ها، جنس زمین، فرسایش و شیب) در نظر گرفته شده و دست به تهیه و تولید آن ها زده شد. بعد از تولید شاخص ها، با توجه به موضوع پژوهش با استفاده از مدل AHP، هر یک شاخص ها وزن دهی شده و با استفاده از قابلیت های نرم افزار ARC GIS دست به ترکیب شاخص ها زده شد و نقشه پهنه بندی زمین برای توسعه شهری منطقه آزاد به دست آمده و مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشانگر آن می باشد که مطلوب ترین مکان برای توسعه شهری بر اساس دوری از عوامل بحران آفرین طبیعی در سمت جنوب، جنوب غربی و غرب منطقه قرار دارد که 4762 هکتار از مساحت منطقه را به خود اختصاص داده است. این در حالیست که 2300 هکتار از اراضی این منطقه، اراضی با عدم مطلوبیت برای توسعه شهری می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، پهنه بندی زمین، بخش مرکزی منطقه آزاد ارس، مدل AHP
  • نورالدین عظیمی، صالح پویان صفحات 171-195
    از اوایل دهه 1350 کمیسیون ماده پنج (کمپ) به عنوان مرجع قانونی برای انعطاف پذیری اجرای طرح های جامع و تفصیلی شهری در ایران مورد استفاده قرار گرفته است. بر پایه این قانون کلیه تغییرات مربوط به کاربری های زمین شهری در محدوده قانونی شهرها از طریق تصمیمات این کمیسیون انجام می گیرد. مقاله حاضر تلاش می کند وضعیت تغییرات کاربری زمین شهری را با استناد به تصمیمات کمیسیون ماده پنج در شهر رشت طی یک دوره ده ساله مورد بررسی قرار دهد. داده های مورد استفاده در این پژوهش، پرونده های مطرح شده در کمپ شهر رشت در طول سال های 1385 -1376 می باشد که با استفاده از روش های آماری توصیف و مورد تحلیل قرار گرفته است. مهم ترین یافته های این تحقیق به شرح زیر می باشد:گرایش تقاضا برای تغییر کاربری زمین شهری در رشت طی دوره مطالعاتی با روند افزایشی مواجه بوده است. در حالی که کاربری های مسکونی و تجاری به دلایل ارزش افزوده اقتصادی، بیشترین مقدار افزایش را در میان تقاضاهای تغییرات کاربری اراضی شهری داشته اند، فعالیت های مرتبط با خدمات عمومی نظیر فضای سبز، خدمات آموزشی و ورزشی با بیشترین مقدار کاهش روبرو بوده اند. همچنین تعداد پروانه های ساختمانی صادره توسط شهرداری، قیمت زمین و ساختمان از مهم ترین عوامل مرتبط با تقاضا و حجم تغییرات کاربری زمین شهری در رشت محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: کمیسیون ماده پنج، تغییر کاربری، اراضی شهری، طرح جامع، رشت
  • سمانه مسیبی، سیداسکندر صیدایی، علی زنگی آبادی، علیرضا رحیمی صفحات 197-213
    فزونی جمعیت جوان کشور و افزایش نرخ بیکاری نسبت به سال های قبل از آن به وی‍ژه دهه اخیر، سبب شده است که، موضوع اشتغال یکی از چالش های جدی و بحث انگیز کشور باشد. بنابراین شناخت وضعیت اشتغال و بیکاری، درک نقاط قوت و ضعف و کاستی های آن در برنامه ریزی های اشتغال و توسعه انسانی تاثیر بسزایی دارد. علی رغم اینکه موضوع اشتغال و معضل بیکاری و عواقب ناشی از آن یکی از دغدغه های موجود استان اصفهان نیز می باشد. بنابراین لازم است موضوع اشتغال و بیکاری در استان مورد پژوهش قرار گیرد و عوامل، مولفه ها و شاخص های موثر در این زمینه تبیین گردد، تا از این طریق امکان تدوین مدیریت جامع اشتغال در استان اصفهان فراهم شود. هدف اصلی پ‍ژوهش که از نوع توصیفی- تحلیلی ژرفانگر است، روشن شدن بخشی از نابرابری های اجتماعی در زمینه اشتغال به منظور توزیع عادلانه امکانات در شهرستان های استان اصفهان است. در این مقاله از 36 متغیر نرم سازی شده استفاده شد و این متغیرها با تکنیک تحلیل عاملی[1] به 5 عامل کاهش یافته و به صورت ترکیبی در مولفه های معنی دار ارائه شد. سپس شهرستان ها با تکنیک تحلیل خوشه ایبه 4 طبقه همگن تقسیم شدند. نتیجه تحقیق گویای این واقعیت است که عدم تعادل های شدیدی در سطح شهرستان ها وجود دارد به طوری که شهرستان اصفهان بهترین شرایط را از لحاظ شاخص های اشتغال داشته و از لحاظ توسعه اشتغال، شهرستانی برخوردار است ولی شهرستان خوانسار در ردیف آخر و جزو شهرستان های محروم قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اشتغال، شهرستان های استان اصفهان، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای
  • سید حسین میرموسوی، ندا خائفی، هوشنگ آبختی گروسی صفحات 215-233
    تقسیم بندی های آب و هوایی و شناخت مهم ترین عوامل و عناصر تاثیرگذار بر اقلیم هر ناحیه، یکی از راه های شناخت شناسنامه اقلیمی نواحی است. به منظور انجام این تحقیق، از داده های سالانه 22 متغیر اقلیمی 12 ایستگاه سینوپتیک دو استان کرمانشاه و کردستان طی دوره آماری 20 ساله (1989-2008) استفاده شده است. جهت افزایش دقت میان یابی، 7 ایستگاه سینوپتیک نیز از استان های هم جوار انتخاب شده است. در این مطالعه، جهت بررسی ویژگی های اقلیمی استان های کرمانشاه و کردستان از تحلیل عاملی و خوشه ایاستفاده شده است. بعد از انجام بررسی های مربوط به تحلیل عاملی بر روی 22 متغیر اقلیمی دو استان کرمانشاه و کردستان و با توجه به همبستگی درونی آنها نتایج نشان داد که اقلیم این دو استان تقریبا تحت تاثیر 6 عامل اقلیمی می باشد. مجموعه این 6 عامل، حدود 91 درصد رفتار اقلیمی منطقه مورد مطالعه را توجیه می کنند. این عوامل به ترتیب عبارتند از: گرما، بارش، رطوبت، ابر، تندر، باد و غبار. با اعمال روش خوشه بندی سلسله مراتبی و با روش ادغام وارد عناصر اقلیمی ایستگاه های مورد مطالعه به 5 خوشه اقلیمی تقسیم گردید.
    کلیدواژگان: ویژگی های اقلیمی، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، استان کرمانشاه و کردستان
|
  • Pages 1-21

    During the last two decades, a lot of efforts in different grounds have taken for completing and developing of geomorphological inheritances. One of the natural attractions of Lorestan Province is beautiful Pole-dokhtar wetlands which define as a geomorphologic tourist place. This area is located at 47˙, 42’ of eastern longitudes and 33˙, 5’ of northern latitude, and at height 735 m from sea level. Evaluation of scientific value and additional value methods are used in order to evaluate of landforms in geomorphosite of Pole-dokhtar wetlands. In this study, besides a complete analysis of this place according to scientific, economic, ecologic, aesthetic and historical values, a relation was caused between geomorphology and other natural phenomena. After the explanation of the purposes of evaluation methods and identification of the features of Pole-dokhtar wetlands, the results of this study showed that the scientific and aesthetic value of this location is at the first place than other criteria. While the economic value of this place receive the lowest rate. The existence of such a situation Indicate lack of identification of this place, Lack of coordination between planners, Poor management of related organizations and inadequate knowledge in the field of geotourism that led to the Lack of economic development.

    Keywords: Geomorphosite, Additional Value, Scientific Value, Wetland, Pole, Dokhtar, Lorestan
  • Pages 23-53
    The hospital is an important element of the new public health. The health of a population requires access to medical and hospital services as well as preventive care and a healthy environment. Site selection of urban public facilities is one of the most important goals of urban planning. Planners help increase the welfare of citizens by means of allocation of urban lands to various necessary urban land uses and facilities, by reducing unnecessary commuting and providing a healthy environment. The main objective of this study is the evaluation of site selection models of hospitals in Tabriz city considering quantitative and qualitative criteria in 3 levels of compatibility, desirability and capacity matrixes. Employing 13 indices and using the ArcGIS 9.2, Idrisi Andes, Index Overlay and AHP implications, site selection of hospitals in Tabriz city has been reexamined. The existing sites and spatial patterns of hospitals have been analyzed. Findings reveal that there has been insufficiency in the number of hospitals and hospital beds in some cases.
    Keywords: Urban Land Use Planning, Site Selection, Index Overlay, AHP Model
  • Pages 55-69
    Human and place relationship has different dimensions and place attachment is one the most important emotional dimensions. There are many studies which address to personal characteristics and place features in this relationship. In this study, considering the importance of human and place relations; personal characteristics have been evaluated in one of the successful public spaces in Qazvin: Khayyam Street. With finding different indicators of place attachment, different variables such as gender, age, education, marriage status and job have been evaluated. As place attachment has different functional, emotional, cognitive and behavioral aspects, significance of the correlations between personal variables and those four mentioned aspects were examined and different aspects of place attachment were evaluated. The interviews carried out with 598 of Qazvin citizens who participated in this study by random selection and the result was analyzed using SPSS software through T-test, Pearson correlation and F-test (ANOVA) exams. The results indicate, in comparison with other examined indicators; only users education level had significant relation with the place attachment degree and its emotional dimension that in addition, singles, older participants and also labors group reported more behavioral attachment to the place.
    Keywords: Place attachment, Gender, Age, Education, Marriage status, Occupation
  • Pages 71-108
    Transportation is one of the essential sectors of the cities and its appropriate planning can create the initial yardsticks for the presence and the interpretation of mutual spatial relations of the cities. The weaknesses of the management and the substantial plans have all caused challenges in the utilization of the existing potentials of the urban transportation systems. The data required for this research were provided from library sources and the interview of one-third of the transportation sector administrators through the CDS methodology and in a simple random sampling procedure for Rasht city. In order to confirm the validity of the questionnaires we applied Alpha Chronbach method and for the compilation of the strategies we applied SWOT and SPACE techniques. Finally we used ANP and QSPM methods for prioritization of the strategies. Results obtained from the application of SWOT method gave rise to points 2.23 and 2.87. Therefore, the transportation situation in Rasht city has located in defensive conditions and in planning the defensive approach should be selected. Also the results of evaluation of SPACE technique were similar to the results of SWOT. The key issues of such planning was prioritized based on the promotion of organizational and managerial plans, the provision of financial budget, the employment of specialized human power, the enhancement of engineering and cooperative infrastructures, and the legal and cultural indicators. Thereafter, based on the analysis and evaluation of the criteria and sub-criteria under environmental and structural frameworks, we proposed six choices among which the priorities go to the effective strategies respectively, including the promotion of managerial and organizational plans (30.95%), financial budgeting (22.32%), the employment of multi-specialized human force (14.94%), the enhancement of engineering and cooperative infrastructures (12.7%), the enhancement of cultural levels (10.01%), and legal enhancement (8.97%).
    Keywords: Urban Transportation, CDS, ANP, Super Decisions, Rasht Metropolis
  • Pages 109-132
    River channel change, such as bank erosion and accretion are natural processes in alluvial rivers. This paper aims to investigate migration and channel change plan form and effect on bank erosion and accretion done in Gamasiab River in Kermanshah Province. This study used aerial photography taken in 1955, 1969, 2003 and IRS satellite imagery of 2010 with a resolution of 5/8 m, aerial photographs were orthophoto in ARCMAP software based on 1/25000 topographic map. Shoreline was digitized and river was divided into 12 reaches. By comparing river in the sequence period investigated the positions have a change. Using the ARCMAP software to create polygons that represented the difference between two positions we calculated erosion and accretion separately for each side of the river. The area of bank accretion along the river had been 285.5 ha and from 1955 to 1969 this area had been 402.6 ha from 1969 to 2003 and the area of bank accretion was 112.9 ha from 2003 to 2010. Bank erosion had been 347 ha from 1955 to 1969, and this was been 414.17 ha from 1969 to 2003 and the area of bank erosion had been 138.2 ha from 2003 to 2010. Results show that the amount of bank erosion is more due to bank accretion in the Gamasiab River. Change and migration in river is the cause of the erosion. Some places in river show about 400 m of movement.
    Keywords: River migration, Bank erosion, Accretion, IRS satellite imagery, Gamasiab River
  • Landfill Zoning and Site Selection (Case Study: Tabriz City)
    Pages 133-148
    Ever growth of population and following of that, increasing of landfills have caused that environmental experts pay attention to it. Understanding of environmental processes require the knowing of ecological relations between life and non-life creatures and nutrient cycle and important cycles such as water cycle and nitrogen cycle. Latexes in produced landfills sometimes persist with heavy metals in many years. Usually heavy metals containing with organic compounds in molecular structure show no severance. Landfill excretion management in suburban areas of large cities such as Tabriz is inevitable. To observe multiplicity layers in landfill excretion we used geographic information system for site selection. Results showed that landfill excretion in Tabriz is none desirable due to the status of groundwater and geological formations and the sense that compost industry to be established in this city.
    Keywords: Landfill, Ecological relations, Compost, Ground water, Tabriz, GIS
  • Pages 149-169
    In this paper the importance and necessity of knowing the characteristics of the natural environment to identify suitable locations for buildings and municipal buildings from poor areas, zoning lands to the central part of Aras Free Zone, was acting for urban development. Six indicators (distance from the fault, the Aras river privacy, water studied privacy, land formation, land erosion and slope) were considered and produced. After defining the parameters, according to the research using AHP, by weighting each indicator in ArcGIS software capabilities in order to combine the indicators. The zoning map for urban development was obtained and evaluated. The results indicate that the most desirable locations for urban development based on the distance from natural hazards zones are in the South, South west and West regions where 4762 ha of area were allocated. Meanwhile in 2300 ha of land area, land for urban development was not desirable.
    Keywords: Urban development, Zoning of land, Central part of Aras Free Zone, AHP Model
  • Pages 171-195
    Commission Act-Five was established on early 1970s as a legal reference for flexible implementation of master and detailed plans in Iran. Based on this bylaw, all changes in urban land uses within the city boundaries should be approved through decisions made by this Commission. This paper tries to evaluate the role of Commission Act-Five’s decisions in the City of Rasht on urban lands over a ten-year period from 1997 to 2006. The main data utilized in this study was based on the documents obtained from the secretariat of the Commission Act-Five in Rasht. For data analysis a number of statistical methods such as correlation, the mean and percentage changes have been applied. The main findings of the study include the following: The number of applications for land use changes in Rasht has considerably been increased over the study period. Among different activities, the residential and commercial uses have had the biggest gains, but, lands related to public services such as green space, education and sport uses have faced the highest levels of reductions. The number of construction and residential unit permits issued by municipality was highly correlated with the number of applications and volume of urban land use change in the City of Rasht.
    Keywords: Commission Act Five, Urban land use changes, Master Plan, Rasht
  • Pages 197-213
    Increasing young population along with unemployment rates compared to previous years is one of the most serious challenges, and controversial for employment in the country. Understanding the employment and unemployment condition, perceived strengths and weaknesses and deficiencies in the employment planning and human development has necessary impacts. However, a major concern of the province of Esfahan is the issue of employment and unemployment and its consequences. Therefore the issue of employment and unemployment in the province was studied, and the affective factors are explained in this field, in order assess to the possibility of developing a comprehensive management for employment in the Province. The main objective of the study is to clear social inequalities in the employment field with regards to distribution facilities in Esfahan Province. The application of 36 variables was used and these variables were reduced to 5 through factor analysis. Then the cities were divided into 4 homogeneous classes through cluster analysis. The research results indicate that there are severe imbalances in towns. Out of that Esfahan town had the best conditions of employment index, while Khansar town was in the last row being the excluded town.
    Keywords: Employment, Esfahan Province towns, Factor analysis, Cluster analysis
  • Pages 215-233
    Classification of weather and climate are important in affecting each region. One of the ways is to identify areas of climate information. In order to conduct this study, annual data from 22 synoptic stations in two provinces of Kermanshah and Kordestan for 12 climate variables during the 20-year period (1989-2008) were used. To increase accuracy, seven synoptic stations from neighboring provinces were selected. After performing factor analysis in 22 stations related to climate change both in Kermanshah and Kordestan, the internal correlation of their results was examined which show that climate in these two provinces, was almost under the influence of 6 factors climatic. These 6 factors justify about 91 percent of climate behavior the study area. These factors include: temperature, precipitation, humidity, clouds, thunder, wind and dust. By applying a hierarchical clustering method and Ward integration method, the elements of climate stations were divided into 5 clusters.
    Keywords: Climate characteristics, Factor analysis, Cluster analysis, Kermanshah, Kordestan Provinces