فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 48 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکبر اصغری زمانی صفحات 1-16
    فضاهای باز نقش مهمی در کاهش وسعت، میزان عمل و نتایج اکثر حوادث طبیعی و مصنوعی دارند. از عمده ترین عملکردهای آن در هنگام بروز زلزله، جدا ساختن یک منطقه دارای پتانسیل خطر از دیگری و بدین ترتیب متمرکز کردن فعالیت نیروهای مخرب و جلوگیری از توسعه زنجیره ای وقایع می باشد. بررسی های این پژوهش نشان می دهد که فضاهای باز شهری در محدوده شهر تبریز را می توان به چهار دسته اصلی فضاهای سبز عمومی شهری، اراضی بایر شهری، باغات موجود در محدوده شهر و زمین های زراعی و مزارع موجود در محدوده شهر تقسیم نمود که هر کدام می توانند به عنوان فضاهای باز موثر در کاهش تلفات ناشی از زمین لرزه و مدیریت بهینه بحران در مراحل مختلف بروز بحران ناشی از زلزله نقش مهمی ایفا کنند. مساحت کلیه فضاهای باز شهری شامل 4 دسته کاربری مذکور حدود 11722 هکتار می باشد که این سطح معادل 47٪ از سطح کل محدوده شهر تبریز می باشد. نتایج نشان می دهد که اولا، هر چند این مقدار در مقایسه با شهرهای دیگر از منظر کمی بیش از حد معمول فضاهای باز به نظر می رسد، اما بایستی توجه داشت که نحوه توزیع این فضاها در مناطق مختلف تبریز به صورت بسیار ناهمگن می باشد و دوم آنکه بخش عمده ای از سطوح مذکور شامل زمین های بایر (7158 هکتار) و اراضی زراعی (3592 هکتار) می باشد که در مناطق حاشیه ای شهر قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: کیفیت دسترسی، حوادث غیرمترقبه، شاخص OSR، شهر تبریز
  • مهری اکبری، حسین محمدی*، علی اکبر شمسی پور صفحات 17-36
    این پژوهش به بررسی نا هنجاری های دینامیکی و ترمودینامیکی بزرگ مقیاس بارش های سیل آسا ناشی از فرآیندهای چرخندزایی در دریای مدیترانه، و استقرار کم فشار حرارتی سودانی پرداخته است. پنج نمونه از بارش های سیلابی در فاصله زمانی 2008-1998 در حوضه آبریز کارون بزرگ، انتخاب و با استفاده از داده های جوی دوباره پردازش شده 25 ساله ژاپن (JRA25) و تحلیل های آماری از دو روز پیش از رخداد بارش تا خاتمه بارش، مورد بررسی قرار گرفتند. شاخص های دینامیک منتخب در این پژوهش عبارتند از تاوایی پتانسیل، همگرایی و واگرایی، سرعت قائم، فرارفت تاوایی مطلق و شاخص های ترمودینامیکی شامل نم ویژه، شار نم ویژه، دمای پتانسیل و دمای پتانسیل معادل هستند. بر اساس نتایج این پژوهش و مقایسه با مقادیر بارش 6 ساعته ایستگاه های باران سنج ثبات منطقه، مشاهده گردید که پیش از شروع رخداد بارش، ارتفاع ژئوپتانسیلی در منطقه مورد مطالعه به طور محسوسی شروع به کاهش نموده و در هنگام رخداد بیشینه بارش به کمترین مقدار رسیده و با خاتمه بارش رو به افزایش می گذارد و بالعکس پارامترهای متناظر با همگرایی و حرکات صعودی، همچون تاوایی پتانسیلی، جریان تلاطمی رطوبت، همگرایی جریان رطوبت و مقدار نم ویژه هم روندی مشابه با تغییرات مقدار بارش از زمان شروع تا خاتمه دارند. بدیهی است که هیچ یک از این شاخص ها به تنهایی نمی توانند موید رخداد یک بارش سیل آسا باشند، ولی با بررسی روند تغییرات شاخص ها و تغییرات اندازه بارش، به نظر می رسد که در میان شاخص های منتخب، بین تغییرات بارش با ارتفاع ژئوپتانسیلی، جریان تلاطمی رطوبت و تاوایی نسبی رابطه معناداری وجود دارد که می تواند در پیش آگاهی رخداد بارش در آینده مورد استفاده قرار بگیرد. به منظور اعتبارسنجی اطلاعات به دست آمده از رخدادهای مرجع، تعداد دو روز بدون بارش که دست کم دو روز قبل و بعد از آن هم، در منطقه بارش وجود نداشته هم مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاصل، موید تغییرات قابل ملاحظه شاخص های دینامیکی و ترمودینامیکی منتخب در مقایسه با روزهای فاقد بارندگی در منطقه است.
    کلیدواژگان: توفان، دینامیک، ترمودینامیک، کارون، کم فشار سودانی
  • علیرضا ایلدرمی، حبیبه روزبهانی* صفحات 37-60
    حرکات توده ای یکی از مخاطرات طبیعی است که از نظر فراوانی و شدت وقوع موجب خسارت های مستقیم از قبیل انسداد راه ها و مسیر آبراهه ها، تخریب مناطق مسکونی و تاسیسات خدماتی و خسارت های غیرمستقیم مانند اثرات مخرب زیست محیطی، هدر رفتن خاک، افزایش رسوبات و کاهش ظرفیت مخازن سدها می شود در این تحقیق حوضه سد کلان ملایر در زاگرس همدان با هدف بررسی عوامل موثر و شناسایی نواحی مستعد حرکات توده ای و تعیین میزان نقش این عوامل در وقوع حرکات توده ای تعیین حدود گردیده و در این رابطه عوامل موثر در وقوع حرکات توده ای همچون لیتولوژی، فاصله از گسل، شیب، سطوح ارتفاعی و میزان بارش انتخاب گردید. سپس با استفاده از نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی و عکس های هوایی و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) نقشه های لایه بندی تهیه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت از طریق بررسی متغیرهای موثر و با استفاده از مدل LNRF[1] به عنوان ابزار مفهومی با شیوه وزن دهی و همپوشانی لایه های مختلف عوامل موثر شناسایی شدند در نهایت با جمع جبری آن ها نقشه پهنه بندی خطر حرکات توده ای با همپوشانی نمودن لایه های مختلف تهیه گردید نتایج حاصله نشان داد که در بین عوامل موثر به ترتیب عامل لیتولوژی، فاصله از گسل، شیب های با 20 تا 30% و ارتفاع 200 تا 2300 متری بیشترین نقش را در وقوع حرکات توده ای منطقه دارند به علاوه بررسی ها نشان می دهد که مدل LNRF کارایی خوبی برای بررسی داده ها و پهنه بندی حرکات توده ای در حوضه سد کلان دارد. که این موضوع با بررسی های میدانی گسترده نیز به خوبی مورد تائید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حرکات توده ای، سد کلان، پهنه بندی، زاگرس و LNRF
  • مسعود تقوایی، آسیه حسنی نژاد، خدیجه طالبی* صفحات 61-80
    بررسی و شناخت نواحی روستائی و تحلیل قابلیت ها و تنگناهای آن ها در فرایند برنامه ریزی توسعه روستائی اهمیت به سزائی دارد و امروزه آگاهی از امکانات و تنگناهای نواحی روستائی جهت ارائه طرح ها و برنامه های توسعه نوعی ضرورت محسوب می شود. تعیین و تحلیل سطوح برخورداری نواحی روستائی در زمینه های مختلف با استفاده از روش های کمی نقش مهمی در این فرایند دارد. در این مقاله با بهره گیری از «مدل های شاخص مرکزیت» و «پرستون» و استفاده از 45 شاخص در زمینه های (اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی- درمانی و کشاورزی) به تعیین و تحلیل سطوح برخورداری دهستان های استان زنجان پرداخته شده است. امکانات محیطی، مجاورت و فاصله نزدیک با مراکز شهری، کانون ها و محورهای توسعه، محدوده های صنعتی و شبکه های زیربنائی عمده نقش موثری در سطوح برخورداری نواحی روستائی استان دارد. نتایج نشان می دهدکه این دهستان ها، از لحاظ میزان برخورداری، در هر یک از ابعاد (اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی - درمانی و کشاورزی) با یکدیگر تفاوت های قابل ملاحظه ای دارند؛ به طوری که 9 دهستان از مجموع 46 دهستان در همه زمینه های اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی- درمانی و کشاورزی در سطح محروم و تنها یک دهستان در سطح بسیار برخوردار قرار دارد. این تفاوت ها لزوم تهیه و اجرای برنامه ها و طرح های هدفمند را برای توسعه یکپارچه و متوازن نواحی روستائی ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل سطوح برخورداری، مدل شاخص مرکزیت، مدل پرستون، دهستان استان زنجان
  • سعید جهانبخش اصل، رقیه روشنی صفحات 81-96
    در این تحقیق به بررسی وارونگی دمای شهر تبریز با استفاده از اطلاعات رادیوسوند، نقشه اسکیوتی و نقشه های سینوپتیک، طی دوره زمانی 2008- 2004 در مقیاس روزانه، ماهانه و فصلی پرداخته شد. پس از بررسی داده ها، ابتدا روزهایی با شرایط وارونگی دمای ضعیف، متوسط، شدید و بسیار شدید مشخص شد و سپس الگوی سینوپتیکی نمونه های بسیار شدید، مربوط به یک روز قبل و یک روز بعد از اوج شدت وارونگی با استفاده از نقشه های سینوپتیک سطح زمین، 850 و 700 هکتوپاسکالی تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد که میان وقوع سیستم های پرفشار و وارونگی دمای بسیار شدید همبستگی معناداری وجود دارد. بدین معنا که شدت وارونگی دما ارتباط مستقیمی با شرایط الگوی سینوپتیکی به ویژه استقرار سیستم های پرفشار در منطقه دارد. زمانی که سیستم پرفشاری به صورت مداوم در مقطع چند روزه در منطقه متمرکز می شود، شدت وارونگی دما به اوج خود می رسد. به دنبال آن با ورود یک سیستم کم فشار، وارونگی از بین می رود. به عبارتی، عامل اصلی تقویت کننده وارونگی های دمای بسیار شدید، ناشی از تداوم سیستم های پرفشار است. سامانه پرفشار سیبری، پرفشار شبه جزیره عربستان و ریزش هوای سرد مدیترانه سامانه های عمده ای هستند که منجر به وقوع وارونگی دما می شوند. نتایج نشان می دهد که با بررسی سیستم های سینوپتیکی که منجر به بروز پدیده وارونگی دما می شوند و از طریق شناسایی الگوهای حاکم بر آن می توان وقوع وارونگی های دمای بسیار شدید را پیش بینی و الگوهای منجر به آلودگی هوا را شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: وارونگی دما، الگوی سینوپتیکی، عوامل تشدیدکننده، نقشه Skew، T، تبریز
  • کریم حسین زاده دلیر، هانیه یوسفی شهیر صفحات 97-121
    در مبحث گردشگری فرهنگی- تاریخی، کاربری های همجوار آثار تاریخی از حیث تعامل گردشگر با فضا اهمیت دارد، در اغلب موارد کاربری های پیرامون اماکن تاریخی سازگاری اندکی با فضاهای تاریخی داشته و مکان های ارزشمند تاریخی به نقاطی منفک و فارغ از فضاهای متصل به آن ها به ویژه به لحاظ عملکرد فضایی می گردند. مبنای نوشتار حاضر ارزیابی میزان سازگاری کاربری های پیرامون آثار تاریخی در منطقه تاریخی - فرهنگی تبریز در راستای جذب گردشگر می باشد. برای انجام این ارزیابی، داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از جمعیت گردشگر جمع آوری شده و پس از استخراج نتایج پرسشنامه ها، با استفاده از نرم افزار SPSS در قالب آزمون های کی 2 و دو جمله ای جهت یافتن رابطه میان متغیرها، محاسبات آماری انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد: تغییر الگوی کاربری اراضی پیرامون آثار تاریخی در راستای جذب گردشگر، تمایل گردشگران را برای صرف زمان بیشتر جهت بازدید از آثار موجود افزایش می دهد، بنابراین باید برنامه ریزی موثری جهت ایجاد فضاهای پشتیبان و خدمات رفاهی در فضاهای پیرامون آثار تاریخی انجام گیرد، از طرف دیگر در نظر گیری مسیرهای گردشگری و طراحی رینگ های ارتباطی پیاده در حدفاصل فضاهای واجد ارزش تاریخی، همراه با توقفگاه ها و تسهیلات ویژه برای گردشگران یک انگیزش قوی برای زایش فضاهای جدید در بافت تاریخی را ایجاد کرده و پویایی و حیات را در درون بافت تاریخی جارپی می سازد.
    کلیدواژگان: آثار تاریخی، جاذبه های گردشگری، فضاهای پیرامونی، گردشگر، منطقه فرهنگی، تاریخی، تبریز
  • اسماعیل دویران، جمیله توکلی نیا، سعید غلامی، مهرداد دانش دوست* صفحات 123-148
    امروزه به دنبال نارسایی و انتقادات وارده به روند برنامه ریزی شهری قبل از دهه 1950 (چون طرح های شهری کالبد محور) شاهد ورود و کاربست مفهوم مشارکت و برنامه ریزی مشارکتی در ادبیات برنامه ریزی، ابتدا در کشورهای توسعه یافته و سپس نشر و نمو آن در کشورهای در حال توسعه می باشیم. آگاهی از ظرفیت مشارکت پذیری ساکنان بافت های مختلف شهری برای تحقق برنامه ها و رسیدن به اهداف برنامه ریزی امری ضروری است. از این رو شناخت ابعاد مختلف مشارکت و سنجش آن در محلات شهری منجر به درک درست تفاوت های موجود عناصر سیستم شهری (محلات شهری) شده و فرایند برنامه ریزی شهری را متناسب با تفاوت های موجود، نظام داده و عملیاتی می کند. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کمی، در چارچوب مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تحلیل همبستگی سعی نموده است به مقایسه تطبیقی ظرفیت مشارکت مردم در بافت های فرسوده و جدید شهری با نمونه موردی محله حسینیه (بافت قدیم) وکوی قائم (بافت جدید) شهر زنجان بپردازد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با وجود مشکلات عدیده در بافت های فرسوده ظرفیت مشارکت پذیری ساکنان آن در ارتقا محیط محل بالاتر از بافت های جدید است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی مشارکتی، تسهیل گری، بافت قدیم و جدید، فرایند تحلیل سلسله مراتب (AHP)
  • رسول ربانی خوراسگانی، حمیدرضا وارثی، محسن اخوان مهدوی* صفحات 149-176
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش و جایگاه ICT به عنوان یکی از عوامل موثر بر مشارکت شهروندان در مدیریت شهری اصفهان می باشد. روش تحقیق این پژوهش، بر اساس هدف تحقیق از نوع کاربردی و بر اساس نحوه گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، کلیه شهروندان 20 تا 49 ساله ساکن در شهر اصفهان و برای حجم نمونه تعداد 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردیده اند. ضریب پایایی گویه ها برای تمامی متغیرهای مستقل و وابسته تحقیق مقدار بالای 7/0 را نشان می دهند. یافته های پژوهش نشان می دهد که مشارکت الکترونیکی شهروندان بسیار پایین است. در مدل معادله ساختاری تاثیر هر سه عامل مزایای الکترونیک شدن، اعتماد الکترونیکی و سواد اطلاعاتی بر مشارکت الکترونیکی معنادار بودند. در این میان ضریب تاثیر مزایای الکترونیک شدن منفی و ضعیف و ضریب دو عامل دیگر مثبت و متوسط بودند. سواد اطلاعاتی با 57 درصد بیشترین تاثیر را بر مشارکت الکترونیکی داشت. کلیه شاخص های کلی و جزئی مدل در سطح قابل قبول قرار داشتند؛ لذا داده های جمع آوری شده تا حد زیادی مدل نظری تدوین شده را حمایت کردند. در مجموع نقش ICT بر مشارکت شهروندان با توجه به پیش بینی 48 درصدی مشارکت الکترونیکی و تبیین 23 درصد واریانس متغیر وابسته توسط عوامل مورد استفاده در تحقیق مناسب بوده است؛ اما جایگاه ICT در امر مشارکت شهروندان در مدیریت شهری و در قالب مشارکت الکترونیکی وضعیت مناسبی را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، مشارکت الکترونیکی، مدیریت شهری، شهر الکترونیک، سواد اطلاعاتی، اعتماد الکترونیک
  • اصغر ضرابی، جبار علیزاده اصل، عیسی بهاری* صفحات 177-210
    اکوتوریسم شاخه ای از گردشگری است که می تواند توان بالقوه طبیعی و ویژگی های فرهنگی را به سرمایه های بالفعل تبدیل کند. بدیهی است بدون آگاهی و شناخت پتانسیل ها و توان های بالقوه و بالفعل هر منطقه، امکان برنامه ریزی و پیش بینی وجود نخواهد داشت. بر این اساس در این پ‍‍ژوهش به شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها، تهدیدها و راهکارهای توسعه اکوتوریسم در بند ارومیه پرداخته شده است. هدف این پژوهش علاوه بر معرفی روستای بند به عنوان یکی از مناطق توریستی استان، بررسی مشکلات و تنگناها از نظر امکانات و زیرساخت های گردشگری، پتانسیل های اکوتوریسم و ارائه راهکارهایی در رابطه با رفع موانع اکوتوریسم در آن می باشد. رویکرد حاکم بر این پژوهش توصیفی، تحلیلی و علی و با توجه به هدف نوع تحقیق کاربردی است. داده های آن از طریق پرسشنامه تهیه شده و جامعه آماری پژوهش حاضر گردشگرانی که در تابستان 1388 به بند سفر کرده اند، می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات از نرم افزار SPSS و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده و جهت ترسیم نقشه از نرم افزار Arc/GISبهره گرفته شده است. همچنین جهت ارزیابی پتانسیل ها و قابلیت های اکوتوریستی از مدل SWOT در راستای تقویت نقاط قوت و فرصت و کاهش تهدید و ضعف ها استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد: هر چه میزان تبلیغات افزایش یابد به همان اندازه میزان گردشگران ورودی افزایش پیدا می کند. که نتیجه به دست آمده از این رابطه 41/0درصد است و بیانگر یک رابطه قابل قبول و متوسط به بالا می باشد. هر چه میزان امکانات و خدمات و تسهیلات مکان های گردشگری بیشتر باشد به همان اندازه میزان رضایت گردشگران افزایش می یابد. که در بند ارومیه رابطه بین رضایت گردشگران از امکانات و خدمات ارائه شده 36/0 بوده که یک رابطه متوسط به پایین می باشد. ارزیابی منطقه با مدل SWOT، نشان دهنده 35 نقطه ضعف و تهدید در مقابل 25 نقطه قوت و فرصت است؛ که نیازمند توجه جدی مدیران و برنامه ریزی های منسجم و کلان در جهت تبدیل نقاط ضعف و تهدید به نقاط قوت و استفاده از فرصت ها در راستای توسعه اکوتوریسم منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: گردشگردی، طبیعت گردی، خدمات گردشگری، روستای بند ارومیه، SWOT
  • ابوالفضل قنبری صفحات 211-243
    هدف از این مقاله، بررسی تاثیر فضای شهری بر میزان مشارکت شهروندان در محلات شهر تبریز است. روش تحقیق پژوهش حاضر، اسنادی و پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر خانوارهای ساکن شهر تبریز در سال 1385 و تعداد نمونه آماری 450 خانوار بوده که بر اساس فرمول کوکران برآورد شده است. همچنین در این تحقیق از روش نمونه برداری طبقه های متناسب توام با تصادفی سیستماتیک استفاده شده است و نمونه ها از مناطق با ارزش منطقه ای متفاوت و بافت های قدیمی و جدید با فرهنگ های مختلف نظیر مناطق ولیعصر، محدوده مرکزی شهر، باغمیشه، یاغچیان، شهرک امام و سیلاب قوشخانه انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از آمارهای توصیفی و تحلیلی موجود در نرم افزارهای SPSS و Lisrel استفاده شده است. لازم به ذکر است که بر اساس محاسبه آلفای کرونباخ، می توان گفت میزان پایایی ابزار تحقیق 81/ بوده است.
    نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان می دهد که میزان مشارکت شهروندان در اداره امور شهری متوسط به بالا بوده است. اما این میزان نسبت به محلات مختلف در نوسان بوده و بالاترین آن اختصاص به شهرک امام و پایین ترین آن به محدوده مرکزی شهر اختصاص دارد. همچنین متغیرهای جنس، نوع مالکیت، منطقه سکونت، تحصیلات، قدمت سکونت و احساس تعلق میزان مشارکت شهروندان را تحت تاثیر قرار می دهد. از میان این عوامل، احساس تعلق، تحصیلات و قدمت سکونت مهم ترین عوامل اثرگذار بر مشارکت شهروندان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: فضای شهری، مشارکت، محلات تبریز
  • رحمت محمدزاده صفحات 245-278
    این مقاله به بررسی جایگاه طبیعت در نظام مدرن و چالش های رودروی آن می پردازد. اگر در گذشته، انسان و طبیعت با برقراری رابطه متقابل روح واحد داشتند و در طی قرون متمادی می توانستند به طور مسالمت آمیز به حیات خود ادامه دهند در دوره معاصر این ارتباط با کشف عقل جدید یک سویه شده و با ابژه تلقی شدن طبیعت، نگرش بدان بر اساس میزان بهره وری و منافع اقتصادی صورت می گیرد. برایند این نگرش همچنان که تجارب موجود نشان می دهد آسیب پذیری منابع طبیعی و تهدید جدی محیط زیست بوده است. طبیعی است که با این روند، سلسله مراتب چرخه حیات و بافت های زنده و غیرزنده در معرض خطر جدی قرار می گیرند. براستی معما یا راز و رمز این مساله در چیست؛ از چه عواملی متاثر است؛ چرا با وجود افزایش آگاهی بشر از پیامدهای تخریب محیط زیست، او بیش از هر وقت دیگر حریصانه به تخریب آن می پردازد؛ بین تفکر عقلانی و تخریب محیط زیست چه رابطه ای وجود دارد؛ آیا در نهایت با تفکر منطقی می توان با این بحران مقابله نمود؟ مقاله حاضر با استفاده از منابع موجود درصدد بررسی تحلیلی این سوالات با تاکید بر شهرهای ایران می باشد.
    کلیدواژگان: مدرنیته، جامعه مدرن، طبیعت، محیط زیست
  • جمال محمدی، حسین پورقیومی * صفحات 279-298

    یکی از مراکز خدماتی که نقش عمده ای در شهر دارد و ضامن ایمنی بیشتر برای حیات بشری است مراکز آتش نشانی است. آنچه در رابطه با ایستگاه های آتش نشانی دارای اهمیت است دسترسی سریع و به موقع به محل وقوع حادثه می باشد که این دسترسی سریع و به موقع به توزیع بهینه ایستگاه های آتش نشانی بازمی گردد. این پژوهش با ارائه الگوی مناسب به دنبال مکان یابی و توزیع بهینه مراکز آتش نشانی در شهر نورآباد می باشد. به منظور ارزیابی وضع موجود ایستگاه های آتش نشانی در رابطه با سوانح آتش سوزی، شهر نورآباد به عنوان مطالعه موردی در این تحقیق انتخاب شد، سپس با استفاده از تجزیه و تحلیل های GIS، تحلیل شبکه و تحلیل چند ضلعی های تیسن وضع موجود ایستگاه های آتش نشانی شهر نورآباد مورد بررسی قرار گرفت و پس از پی بردن به توزیع نامناسب این ایستگاه ها به کمک مدل AHP و همپوشانی شاخص ها در محیط نرم افزار GIS با استفاده از لایه های اطلاعاتی مکان های مستعد آتش سوزی، شیب، شبکه ارتباطی اصلی، کاربری اراضی مناسب، تراکم جمعیت، فاصله از کاربری های ناسازگار، فاصله از ایستگاه های موجود و فاصله از خیابان های پرترافیک مکان های مناسب برای ایستگاه های آتش نشانی شهر نورآباد مشخص گردید. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی بوده که اطلاعات مورد نیاز آن از طریق مشاهده میدانی، مطالعه طرح های صورت گرفته در رابطه با شهر نورآباد و نقشه 1/5000 این شهر به دست آمده است.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، شهر نورآباد، مکان یابی، ایستگاه آتش نشانی
|
  • Akbar Asghari Zamani Pages 1-16
    Open spaces play an important role in reducing the amount of work and the results of natural and artificial disasters. The main function of it، in the time of earthquake، is separation of one area with potential risk from another، and thus prevents the development of chains of events and focused of activity of destructive forces. This study shows that open spaces within the city of Tabriz can be divided in to four main categories as urban green spaces، arid lands، urban gardens and farms within city limits in which open spaces can be effective in reducing losses from earthquakes and play important role to optimal management of crises in various stages of crises caused by the earthquake. Results show that all open spaces in urban area of Tabriz، including aforementioned 4 categories have an areas of about 11722 ha، the level of which is equivalent to 47% of the total surface area of ​​Tabriz. Analytical results of this study show two major subjects; the first however، from the perspective of quantity compared with other cities open spaces seems a little too common but it should be noted that the distribution of these spaces in different parts of Tabriz is very heterogeneous. Secondly، most of the aforementioned levels include arid lands (7158 ha) and form land (3592 ha) in located in the outlying areas of city of Tabriz.
    Keywords: Access quality, Disasters events, OSR index, City of Tabriz
  • Mehri Akbari, Hossein Mohammadi*, Ali Akbar Shamsipour Pages 17-36
    In this research large scale dynamic and thermodynamic anomalies during storm events resulted from cyclogenesis in the Mediterranean Sea and Sudan low-pressure systems، are investigated. 5 severe storms that happened in KarunBasin (1998-2008) were selected and using Japanese Re-analysis data (JRA25)، anomalies of dynamic and thermodynamic indices، 2 days prior to the start of the storm until the end of the storm were analyzed. The selected indices in this research are potential vorticity، convergence and divergence، vertical velocity، absolute vorticity advection، specific humidity، moisture flux، potential temperature and equivalent potential temperature. According to the results and comparing 6-hourly recorded rainfall amounts، it was found out that in the reference events، before the start of the storm، geopotential height values، in the under-study region decreased and at the time of maximum rainfalls، the geopotential height reached to its lowest values and by end of the storm، the values started increasing، whereas parameters related to convergence and vertical movements، such as potential vorticity، vorticity advection، moisture flux، convergence of moisture and specific humidity amounts corresponded to the same trend of rainfall from the beginning to the end. It is obvious that none of these indices can individually cause the occurrence of a storm، but by analyzing trends and regressions، it seems that there are meaningful relationships between geopotential height، moisture advection and potential vorticity and rainfall amounts which can be used in forecasting future rainfall events. To verify the results obtained from the reference events، 2 days without rainfall at least 2 days before and after the selected days، were also selected and studied. The results verify considerable changes of the selected dynamic and thermodynamic indices during stormy days compared to the days without any rainfall in the region.
    Keywords: Storms, Dynamic, Thermodynamic, Karun, Sudan low, pressure systems
  • Alireza Ildoromi, Habibeh Rouzbahani* Pages 37-60
    Mass movement is one of the natural hazards with regard to frequency of which and its strength there are two consequences direct (blocking the rads and the direction of waterways، burring the residential areas and service installations) and indirect consequences (environmental unpleasant effects، making the soil useless، increasing the sedimentaion and decreasing the capacity of dams). The present research was carried out on Kalan dam watershed in Malayer to distinguish the effective factors in the mass movement and recognize prepared areas for mass movement and appointing the weight which states the standard role of these factors in mass movement occurrence. Factors such as lithology، space of faullts، slope، altitudinal surfaces and rainfall are chosen as the most effective factors in the mass movement occurrence. By using geological maps، topography and aerial photos in the from of geographical information system (GIS) and ArcGIS software، we used LNRF model in the maps in the numerical and stratum from for analyzing the obtained data through studying the effective variances as the research conceptive tools. We finally prepared the zoning map of the mass movement danger by combining various strata (layers) through weighting to the effective factors and their algebraic conclusion and the results show that the LNRF model is a good competence to study the data and zoning of mass movement in Kalan dam basin.
    Keywords: Mass movement, Zoning, Kalan dam, ArcGIS, LNRF, Zagros
  • Masood Taghvaei, Asiyeh Hasaninezhad, Khadijeh Talebi* Pages 61-80
    Investigating and recognising the rural regions and analyzing their abilities and problems in the process of planning the rural development are of a great importance and nowadays being aware of the facilities and problems of ruralregion is considered necessary in rendering plans and programs for development. The determination and analysis of the level of the facilities of the rural regions in different fields using the quantitative methods play on important role in this process. In the present article، using the models of centeral index and Pereston as well as 45 indexs in different fields (economy، social، health and medical and agriculture). We tried to determine and analyse the facility levels of the villages in Zanjan province. Environment facilities، adjacency and being near to the cities، centers and place for development، industrial places and the main fundamental network are very important in the level of the facilities of the rural regions. The results show that considering the level of facilities these villages have considerable difference in each field (economy، social، health and medical and agriculture). The differences were such that 9 out of 46 of these villages were in the privatization level in (economy، social، health and medical and agriculture) and only one village had considerable facilities.
    Keywords: Development, The analysis of the level of Facilities, Centrality index, Preston models, Village, Zanjan Province
  • Saeed Jahanbakhsh Asl, Roghayeh Roshani Pages 81-96
    In this research we have studied Tabriz temperature inversion using radio-sound information، Skew-t maps and synoptic maps during the 2004-2008 period in daily and monthly scales. After reviewing the information and data at first days with weak، medium، and intense and very intense temperature inversion conditions were specified. Thereafter، the synoptic pattern of very intense and weak samples relating to three earlier days and two days after the peak of temperature inversion were analyzed using ground surface synoptic maps of 850 and 700 hp. The results indicate that there is a strong correlation between the occurrence of high pressure systems and the intense and very intense temperature inversion. In such a way that the intensity of temperature inversion has a straight relationship with synoptic pattern conditions especially the entrance of high pressure systems in the area. When the high pressure system in a stable condition is coming to the area in few-days scale، the intensity of temperature inversion is maximized. After the entrance of the low pressure cells، the temperature inversion is eliminated. Findings of this research have shown that with analyzing the synoptic systems that lead to the occurrence of temperature inversion and through the recognition of the patterns dominating over it، one can predict extreme temperature inversion. In addition، we can distinguish the patterns leading to the air pollution
    Keywords: Temperature Inversion, Synoptic Patterns, Intensity Factor, Skew, T Maps, Tabriz
  • Karim Hosseinzadeh Delir, Haniyeh Yousefishahir Pages 97-121
    In historical-cultural tourism discussions، vicinity applications of historical places are important in terms of the interaction of tourist with the place. In most cases the surrounding applications of historical places have less compatibility with historical spaces and result in conversion of the valuable historical places to the separated places and free from the spaces connected to them especially in terms of spatial function. This paper is based on evaluating the compatibility rate of the surrounding applications of historical works in cultural-historical area of Tabriz with the aim of attracting tourists. In order to do this the needed data have been collected from tourists by using questionnaire، and the statistical calculations are made to find the relationships between the variable using SPSS software and chi-square tests. The results show that changing the application patterns of surrounding spaces of historical works would increase the residence period of tourists and visitors of historical places. Therefore there should be an effective planning to provide supportive and service spaces surrounding the historical places. On the other hand considering the tourism paths and designing the connecting rings in the distance between historical spaces، along with special facilities، can create a strong incitement for generating new spaces in historical textures and make them desirable and lively places.
    Keywords: Historical Works, Tourism Attractions, Surrounding Spaces, Tourist, Cultural, Historical Places, Tabriz
  • Esmail Daviran, Jamileh Tavakolinia, Saeed Gholami, Mehrdad Daneshdost* Pages 123-148
    Nowadays، implementing the concept of participation and participatory planning in the planning literature has come up firstly in developed countries then، its developed form in developing countries because of its failure and the criticisms against the urban planning process before 1950s (such as physical-oriented urban plans). Awareness of the participatory capacity of urban residents to implement programs and achieve planning goals is essential. Therefore، recognition of participation different dimensions and its evaluation in urban areas leads to understanding of the differences among urban systems (urban areas)، and it will make urban planning process organized and operational according to the excising differences. This study has attempted to compare the adaptive capacity of people''s participation in the old and new fabrics with using quantitative research methods، hierarchical analysis model (AHP) and correlation analysis. The study is validated using case study in Hossaineyeh (old tissues) and Ghaem town (new tissue) in Zanjan city. The results show that despite multiple problems in the old fabrics، participation capacity of its residents in upgrading environment is higher than in the new fabrics.
    Keywords: Participation, Participative planning, Facilitation, Old, New fabrics, Analysis Hierarchical process (AHP)
  • Rasool Rabbani Khorasgani, Hamidreza Varesi, Mohsen Akhavan Mahdavi* Pages 149-176
    The aim of the present study is the analysis of the role and position of ICT (Information and Communication Technology) as one of the prominent factors in citizens’ participation in urban management of Esfahan. The applied methodology in this study is of application one based on the purpose of the study، and survey one based on the process of data collection. The population of the study includes the citizens aged 20-49 who are living in Esfahan، and the sample size includes 384 persons، for which the Cochran formula is chosen. The results of the study show that the citizens’ E-participation is very low. The effect of the benefits of electronization، economic trust and information literacy on E-participation is significant in Structural Equation Model. Afterall the coefficient of the effects of electronization benefits is both negative and low، and the coefficient of the other factors is positive and moderate. The information literacy of 57 percent has had the upmost effects on E-participation. All the general and partial indexes are at the level of acceptability; therefore، the collected data support the specified theoretical model in a great extent. Generally، with the consideration of 48-percent prediction of E-participation and 23-percent estimation of dependent variable variance used by the factors of the study، the role of ICT in citizens’ participation is suitable. But the position of ICT in citizens’ participation in urban management and the framework of E-participation do not show any suitable condition.
    Keywords: Information, Communication Technology, Electronic Participation, Urban Management, E, city, Information Literacy, Electronic Trust
  • Asghar Zarrabi, Jabbar Alizadeh Asl, Esa Bahari* Pages 177-210
    Ecotourism is a branch of tourism which could change natural potentials and cultural characteristics into actual resources. It is obvious that، without knowing potential and actual powers of each region، planning and prediction is deemed impossible. In the face of this fact، current research seeks to identify advantages، disadvantages، opportunities، threats and strategies of ecotourism development in BandVillage، Urmia. This research aims at introducing BandVillage as one of touristic regions of West Azerbaijan، investigating issues and problems in terms of tourism facilities and infrastructures and ecotourism potentials and suggesting strategies regarding tackling ecotourism obstacles. Dominant approach to this research is descriptive، causal and of applied nature. To collect data، questionnaires were used and the population consisted of tourists who traveled to Band in summer 1388. To analyze data، SPSS was employed and ArcGIS software was used to draw maps. The statistical technique used in the research was Pearson correlation. Also، to analyze ecotourism potentials، SWOT model was used in order to augment the advantages and opportunities and to decrease disadvantages and threats. The findings indicate that: - The more advertisement، the higher the umber of arriving tourists. The result from this relationship was 41% and showed acceptable and middle toward high relationship. - The more the facilities and services، the more the satisfaction of tourists. In Band، the relationship between satisfaction of tourists and facilities and services was 36% showing middle toward low relationship. - The evaluation of this region by SWOT model shows 35 disadvantages and threats and 25 advantages and opportunities which require serious attention of managers and macro and coherent planning in order to change disadvantages and threats into advantages and opportunities regarding ecotourism development in the study region.
    Keywords: Tourism, Ecotourism, Tourism Services, Band Village of Urmia, SWOT
  • Abolfazl Ghanbri Pages 211-243
    The aim of this article is to study the urban space effect on the rate of citizen participation in the neighborhoods of Tabriz. Method of study is documental and based on survey. Data was collected by using questionaire and research. The target populations are the households living in the city of Tabriz in 1385 and a statistical sample of 450 households is estimated based on the Cochran formula. Method of appropriate class with systematic random sampling is used and samples from old and new areas with different local values ​​and cultures such as Valiasr، city centre، Baghmisheh، Yaghchiyan، Shahrake Emam and Silab Qushkhanh are selected. Data collected for analysis of descriptive and analytical statistics are used in SPSS and Lisrel software. The reliability of the research is based on calculating Cronbach''s alpha 0. 81. The results of the study indicate that the citizen participation rate in department of urban affairs is higher than moderate. But comparing the different neighborhoods in the flactuation and dedication shows that Shahrake Emam is highest and city center is the lowest. Also the variables such as sex، type of ownership، residence area، education، housing، living history and sense of belonging can affect the level of citizen participation. Among these factors، a sense of belonging، education and living history is the most important factors that influence the citizen participation.
    Keywords: Urban Space, Participation, Neighborhoods of Tabriz
  • Rahmat Mohammadzade Pages 245-278
    This paper is dealing with environmental position in modernity and its countenance challenges. Beacause in past ages human and nature had deep relationship. They were considered as a unified subject. They could keep on their lives peacefully in passin of time but with recent advantages in many aspects، this realationship has been one sided. By considering nature as an object for benefit، humans just use it for economic beneficiary. Experiences show that the outcomes of this type of observation are threatening the nature and damage it. It is common that this situation threatens life cycle and live and dead creatures. Indeed why this situation has been created، reasons of which are offered in it. What is the realationship between intelectual thought and destroying the environment? Although nowadays human knows a lot about consequences of destroying nature but he keeps on destroying it voraciously
    Keywords: Environment, Modernity, Challenges, Nature
  • Jamal Mohammadi, Hossein Poorghayoomy Pages 279-298

    In the past decade we encountered the population growth of our country، resulted in demand growth. Perhaps there are not much service centers in this city، but the efficient distribution of these centers is important. One of the service centers which has a significant role on city and is safety insurance for human life، is firehouse center. Fast and on time access of firehouse vehicles to the accident location is very important، because on time access of vehicles to accident location results to lesser damage. On the other hand، this on time access to accident location is related to efficient distribution of firehouse centers. In order to evaluate the current situation of firehouse centers regarding fire accidents، the Noorabad city was chosen as the study issue، and by using GIS function، network analysis and multiage analyses of Thiessen، the current situation of Noorabad firehouse centers were studied. After recognizing the improper distribution of these centers using AHP model and index overlaps، the proper location of firehouse centers of Noorabad city was identified using GIS software. The current research method is descriptive-analytic. The required information of this research were collected from field observation، comprehensive design study and descriptive data of Noorabad city، 1. 5000 maps of current situation and also field observation

    Keywords: Geographical Information System (GIS), Analytical Hierarchy Process (AHP), Noor Abad, Site selection, Fir Fighting Station