فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 53 (پاییز 1394)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 53 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدرضا افشاری آزاد، هاله پورکی صفحات 1-24
    رودخانه ها باید در پهنه ملی از نظر حفاظت، بهره برداری و توسعه و همچنین از نظر مساعد بودن کمی و کیفی رودخانه ها و شرایط مناسب برای پرورش ماهیان مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند. در این تحقیق نقش و شکل فیزیوگرافی رودخانه شمرود در مکان گزینی ایستگاه های پرورش ماهی (قزل آلا) مورد بررسی قرار گرفته است. رودخانه شمرود با توجه به شاخص های بیولوژیک و فراوانی توان بالقوه تولید ماهی آن 348 کیلوگرم در هکتار می باشد، این رودخانه در ماه خرداد بالاترین مقدار تولید ماهی را دارد. در این تحقیق میزان عناصر فیزیکو شیمیایی پرورش ماهی مانند PH آب، سرعت جریان آب، کدورت آب، مواد جامد معلق، سختی آب، هدایت الکتریکی آب(EC)، مواد شیمیایی، شوری آب مورد بررسی قرار گرفت. رودخانه در اردیبهشت و آخر مهر ماه براثر بارندگی شدید سیلابی بوده و با توجه به سرچشمه رودخانه شمرود از ارتفاعات دیلمان و اتصال رودهای فرعی به آن بر حجم آب این رودخانه افزوده می شود. به جهت شناخت مکان های مستعد آبزی پروری و با تلفیق عوامل فوق الذکر و با روش مکان یابی توسط نرم افزار GIS نشان داده شد که شش محل مکان مساعدی برای پرورش ماهیان سرد آبی می باشند. در نهایت با بررسی و با شرایط کوهستانی و شیب دار بودن حوضه برای پرورش ماهیان سرد آبی و با روی هم قرار دادن نقشه های آبراهه ها، نقاط سیاسی، لیتولوژی، شیب، جهت شیب و عوامل مورد نیاز برای پرورش ماهی قزل آلا با روی هم قرار دادن آنها نقاط مستعد ومناسب احداث ایستگاه های پرورش ماهی و نیمه مساعد و نامساعد برای احداث کارگاه های پرورش ماهی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: فیزیوگرافی، رودخانه، ماهی قزل آلا، استخر پرورش ماهی، شمرود
  • محسن آقایاری هیر، میقات حبیبیان، مهدی استادی جعفری، حامد امینی شیرازی صفحات 25-47
    منطقه، مفهومی پیچیده و چندوجهی است که با عنایت به تعاریف متعدد ارائه شده برای آن هنوز اتفاق نظر زیادی در خصوص آن شکل نگرفته است. به هر حال، منطقه بندی فعالیتی آگاهانه و از روی تفکر به منظور تعیین نواحی همگن جهت برنامه ریزی و سیاستگذاری است که پایه برنامه ریزی، اجرا و نظارت بر طرح های مختلف سرزمینی در قلمرو جغرافیایی کشورها محسوب می شود. در این مقاله، منطقه بندی از منظر حمل ونقل روستایی مورد توجه قرار گرفته و سوال این است که مناطق همگن حمل ونقل روستایی در ایران کدامند؟ پاسخ به این سوال با عنایت به روش تحقیق توصیفی- تحلیلی از طریق تجزیه و تحلیل فضایی در نظام اطلاعات جغرافیایی (GIS) صورت یافته است. در این مطالعه نواحی همگن از منظر حمل ونقل روستایی با استفاده از چهار شاخص اصلی دسترسی به راه ارتباطی، فاصله تا سطوح سلسله مراتب شهری، تراکم روستایی و کاربری اراضی در قالب پنج منطقه تعیین و به صورت نقشه ارایه می شود. نتیجه تحقیق منجر به شناسایی مناطق همگن حمل و نقل روستایی در سطح کشور شده و مقدمات برنامه ریزی منطقه ای حمل و نقل روستایی را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: منطقه بندی، حمل ونقل، روستا، نظام اطلاعات جغرافیایی (GIS)، ایران
  • سارا بهشتی فر، عباس علیمحمد صفحات 49-68
    رشد جمعیت، استقرار مراکز خدماتی جدید مختلف از جمله مراکز آموزشی را ضروری میسازد. یکی از گامهای اساسی در استقرار این مراکز، انتخاب مکان بهینه برای آن ها با توجه به اهداف و معیارهای مختلف است؛ به گونهای که ضمن برخورداری مراکز از توزیع فضایی مناسب و تخصیص متعادل، ناسازگاری بین کاربری ها نیز در سطح منطقه تا حد ممکن کاهش یابد. افزایش تعداد معیارها و عوامل موثر، منجر به پیچیدهتر شدن مساله می شود و استفاده از روش های قوی و کارآمد را ضروری میسازد. در این پژوهش به منظور تعیین مکانهای مناسب جهت استقرار چندین مدرسه ابتدایی دخترانه در بخشی از منطقه 17 تهران و تخصیص آن ها به دانشآموزان، از قابلیتهای سیستم اطلاعات جغرافیایی[1]، روش های تصمیمگیری چندمعیاره[2] و رویکرد بهینهسازی تکاملی چندهدفه[3] استفاده شده است. برای انجام بهینهسازی، اصل عدالت در دسترسی، تعادل ظرفیت مدارس و نیز تناسب و مطلوبیت مکانهای انتخابی با توجه به موقعیت کاربری های سازگار و ناسازگار مدنظر قرار گرفته است. به دلیل استفاده از یک روش تکاملی چندهدفه، نتایج تحقیق به جای یک پاسخ، شامل چندین پاسخ بهینه است. در این تحقیق پنج پاسخ به طور نمونه انتخاب و بررسی شدند. در حالتی که مکان ها از سازگاری و مطلوبیت بالایی برخوردار بوده اند، تابع تعادل ظرفیت وضعیت مناسبی نداشته است. در بهترین پاسخ مربوط به تابع عدالت در دسترسی، مکان های پیشنهادی از توزیع فضایی مناسبی برخوردار هستند اما مطلوبیت و سازگاری آن ها چندان مناسب نیست. مکان های مربوط به بهترین پاسخ تابع تعادل ظرفیت نیز از نظر مطلوبیت و سازگاری ضعیف هستند. در هر صورت تصمیمگیرندگان میتوانند پاسخهای بهینه را از دیدگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه و پاسخ نهایی را با توجه به اهمیت نسبی هر یک از اهداف از بین آن ها برای پیادهسازی انتخاب نمایند.
    کلیدواژگان: مکانیابی و تخصیص، تصمیم گیری چندمعیاره، بهینه سازی چندهدفه، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • محمدرضا پورمحمدی، میرستار صدرموسوی، اصغر عابدینی صفحات 69-92
    بافت فرسوده، بافتی می باشد که در فرآیند زمانی طولانی شکل گرفته و تکوین یافته و امروزه از لحاظ عملکردی دچار چالش هایی بوده و پاسخگوی نیازهای امروز نمی باشد و توجه و برنامه ریزی برای بهبود وضعیت کنونی بافت های فرسوده ضروری است، چرا که با گذشت زمان وضعیت این بافت ها هر روز وضعیت نامناسبی به خود می گیرد. شهر ارومیه دارای 2/ 1313 هکتار بافت فرسوده می باشد که شامل سه نوع بافت فرسوده تاریخی (مرکزی)، بافت فرسوده میانی و بافت فرسوده حاشیه ای می باشد و هر یک از انواع بافت های یاد شده دارای ویژگی ها و خصوصیاتی می باشند که تاثیر چالش های شناسایی شده در این تحقیق در هر محدوده متفاوت می باشد در این مقاله به ارزیابی سیاست های ساماندهی و شناسایی معیارهای مهم و تحلیل چالش های موجود در بافت های فرسوده با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای (مدلANP) پرداخته شده و در نهایت به اولویت بندی انواع بافت فرسوده اقدام شده است. این مقاله در نوع خود منحصر به فرد بوده و برای اولین بار در کشور مدل (ANP) در بخش مسکن و بافت های فرسوده مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سیاست، ساماندهی، بافت فرسوده، چالش، ارومیه، Anp
  • جهانتاب خسروانیان، مجید اونق، مسعود گودرزی، سیداسدالله حجازی صفحات 93-115

    یک مولد آب و هوائی به عنوان ابزاری نسبتا دقیق و ارزان برای تولید سناریوهای تغییر اقلیم چندساله در مقیاس روزانه به کار برده می شود و تغییرات در متغیرهای اقلیمی و میانگین های اقلیمی را ترکیب می کند. در این تحقیق کارایی مدل LARS-WG جهت تولید داده های روزانه بارش، دمای حداقل و حداکثر و ساعت آفتابی در حوضه آبخیز قره سو استان گلستان در ایستگاه گرگان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و با استفاده از آن تغییرات پارامترهای اقلیمی در آینده بررسی شده است. در اولین گام مدل برای دوره 1999- 1970 اجرا گردیده و میانگین های ماهانه مشاهداتی و تولید شده پارامترهای اقلیمی مذکور مقایسه شد. همبستگی مقادیر با استفاده از آزمون T استیودنت نشان داد که در سطح اطمینان 99 درصد تفاوت معنی داری بین داده های واقعی و داده های حاصل از مدل وجود ندارد. مقادیر میانگین های ماهانه مشاهداتی و تولید شده متغیرهای هواشناسی با استفاده از پارامترهای آماری NA، RMSE وMAE نیز مورد مقایسه قرار گرفتند و اثبات شد که مدل کارآیی لازم جهت تولید داده های روزانه در حوضه آبخیز قره سو استان گلستان را داراست. هم چنین نمودارهای پراکنش مشاهداتی و شبیه سازی شده نشان داد که مقادیر دمای حداقل و حداکثر بیشترین همبستگی را داشته و مقادیر مربوط به ساعت آفتابی کمترین میزان همبستگی را داراست. در مرحله بعد پس از اطمینان از کارآیی این مدل در شبیه سازی پارامترهای هواشناسی مذکور در حوضه آبخیز قره سو استان گلستان، داده های سه سناریوی A2 (سناریوی حداکثر)،A1B (سناریوی حد وسط) و B1 (سناریوی حداقل) مدل HadCM3 در دو دوره 2030-2011 و 2099-2080 با مدل آماری LARS-WG کوچک مقیاس گردید. نتایج نشان داد که بر اساس برآورد مدل LARS-WG برای سناریوهای مورد بررسی در دوره های آتی میانگین دمای حوضه آبخیز قره سو به میزان 56/ 0 تا 04/ 4 درجه سلسیوس افزایش و مقدار بارش نیز در مقایسه با دوره پایه به میزان 28 /10 تا 71/ 23 درصد افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تغییراقلیم، ریزمقیاس گردانی، HadCM3، سناریوهای اقلیمی، مدل LARS، WG، حوضه قره سو
  • مجید رضایی بنفشه، فرشته حسین علی پور گزی، فاطمه جعفری شندی، مجید علی محمدی صفحات 117-135
    در این پژوهش بارش های سنگین پهنه شمال غرب ایران با استفاده از رویکرد محیطی به گردشی بررسی شده است. به همین منظور، با استفاده از پایگاه داده بارش روزانه پهنه شمال غرب ایران، نقشه های هم بارش از روز 1/1/1340 تا 1/1/1388 بر روی یاخته هایی به ابعاد 14×14 کیلومتر، به روش کریگینگ میانیابی و ترسیم شد (ماتریس 533×17508). بر مبنای داده های حاصل از میان یابی، بارش های سنگین پهنه انتخاب و بررسی شد. این بارش ها در محدوده وسیعی از صفر تا 120درجه شرقی و صفر تا 80 درجه شمالی در ترازهای 500، 600، 700، 850، 925 و 1000هکتوپاسکال و در چهار دیده بانی در ساعت های 00:00، 06:00، 12:00 و 18:00زولو، محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان دادکه چهار الگوی گردشی ضخامت در به وجود آمدن این گونه بارش ها موثر بوده است. در تحلیل این بارش ها برای هر الگوی گردشی یک روز نماینده معرفی گردید. نتایج تحلیل نشان داد که الگوی گردشی شماره 2، بیشتر بارش ها را توجیه می کند. این یافته ها می تواند نقش مهمی در پیش بینی بارش و جلوگیری از وقوع سیل در پهنه مطالعاتی ایفا نمایند[1].
    [1] این مقاله مستخرج از طرح پژوهشی با حمایت دانشگاه تبریز بوده و بدین وسیلخ قدردانی می گردد.
    کلیدواژگان: بارش سنگین، شمال غرب ایران، تحلیل خوشه ای، الگوی گردشی
  • شهریور روستایی، محسن احدنژاد، اکبر اصغری زمانی، علیرضا زنگنه، شهرام سعیدی صفحات 137-166
    اسکان غیررسمی، که به موجب شهرنشینی شتابان در جهان معاصر به وجود آمده است، نتیجه نابرابری های اقتصادی-اجتماعی است که در سطح مناطق شکل گرفته، که شهرها و خصوصا کلان شهرهای کشور را با مشکلات فراوانی مواجه ساخته است. شهر کرمانشاه به عنوان یکی از کلان شهرهای کشور با پدیده اسکان غیررسمی مواجه است. از جمله سکونتگاه های اسکان غیررسمی در شهر کرمانشاه محله دولت آباد و محله شاطرآباد است که در این مقاله به ارزیابی، اسکان غیررسمی در این محلات پرداخته پرداخته شده است.
    هدف از این پژوهش، ارزیابی اسکان غیر رسمی در شهر کرمانشاه است. که به این منظور از روش تحلیلی-کمی با رویکرد کاربردی برای انجام پژوهش استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش محله دولت آباد در حاشیه غربی و محله شاطرآباد در ضلع شرقی شهر کرمانشاه می باشد و برای این منظور از اطلاعات بلوک های آماری سال 1385 و از 30 شاخص که با روش های آماری به 3 عامل ترکیبی تبدیل شده و نتایج با بهره گیری از مدل تحلیل عاملی و با کمک نرم افزارهای Arc/Gis و Arc/View ارزیابی شده، استفاده گردیده است. نتایج به دست آمده، در محله دولت آباد حاکی از آن است که تعداد 20 بلوک معادل 1/ 11% درصد در وضعیت مناسب، 31 بلوک معادل 2/ 17% درصد نسبتا مناسب، 57 بلوک معادل 7/ 31% درصد متوسط، 50 بلوک معادل 8/ 27% درصد نسبتا نامناسب و 16 بلوک معادل 9 /8% درصد نامناسب بوده اند. نتایج تجزیه و تحلیل برای محله شاطرآباد نمایانگر این است که تعداد 12 بلوک معادل 5 /4 درصد نامناسب، 74 بلوک معادل 28 درصد نسبتا نامناسب، 92 بلوک معادل 8/ 34 درصد متوسط، 60 بلوک معادل 7 /22 درصد نسبتا مناسب و 13 بلوک معادل 9/ 4 درصد مناسب شناخته شده اند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بلوک های شهر کرمانشاه مکانی برای تبلور تمایزات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی است. این سکونتگاه ها جلوه فقر به شمار می روند که از لحاظ پویایی روند متفاوتی را طی می کنند. وجود نواحی نابرابر در فضای شهر کرمانشاه به جدایی گزینی فضایی، اجتماعی و اقتصادی منجر گردیده است. که ذکر این نکته لازم است که نتایج حاصله صرفا با تکیه بر شاخص های مورد استفاده در این مقاله می باشد و در صورت عدم مشکلات آماری و به کار گیری شاخص های بیشتر این احتمال وجود دارد که نتایج تحت تاثیر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، کرمانشاه، تحلیل عاملی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • کرامت الله زیاری، سعید قاسمی، معصومه مهدیان بهنمیری، علی مهدی صفحات 167-201
    مدیریت شهری ایران از آغاز نوگرایی در دوره حکومت قاجار و گسترش آن از دوران پهلوی تا امروز، در عرصه های مختلف اداره شهر، به ویژه مدیریت محلی و مشارکتی، عملکرد مناسبی نداشته و نیازهای مختلف شهروندان را به دلیل ضعف وجود روابط دوسویه و مناسب میان مردم و مدیریت شهری، برآورده نکرده و بدین ترتیب شهر و شهرسازی معاصر را با چالش های بسیاری مواجه نموده است. در این میان فرآینداستراتژی توسعه شهری (CDS) که مهم ترین ویژگی آن براساس رهنمودهای Cities Alliance، چشم اندازسازی مشارکتی و ظرفیت سازی اجتماعی در توسعه و مدیریت پایدار شهری است، به عنوان رویکردی نوین از برنامه ریزی راهبردی در مدیریت و برنامه ریزی شهری امروزی، جهت کاهش فقر، افزایش کیفیت زندگی و نیز مشارکت و همفکری متقابل مردم و مسئولان در مدیریت شهری بسیاری از شهرهای جهان، مطرح می باشد. از این رو مقاله حاضر درنظر دارد، فرایند مذکور را با هدف ایجاد بستری جهت مشارکت، برنامه ریزی و ایجاد زمینه ای برای چشم اندازسازی مشترک توسعه آتی شهر که خود چارچوبی قابل توجیه برای برنا مه ریزی و طرح های آتی خواهد بود، درشهر مهاباد مورد بررسی قرار دهد. تحقیق حاضراز نوع کاربردی بوده و روش استفاده شده در آن نیز، تحقیق توصیفی-تحلیلی و زمینه یابی(پیمایشی) می باشد. نتایج تحقیق حاضر که براساس نظرات سه گروه عمده و تاثیرگذار در ابعاد مختلف شهر می باشد، نشان می دهد که ساکنان شهر مهاباد، شناخت مناسب و نسبتا مشترکی از فرصت ها، تهدیدها، قابلیت ها و مشکلات شهرخود دارند که این موضوع زمینه را برای چشم اندازسازی آتی شهر مهیا می کند.
    کلیدواژگان: استراتژی توسعه شهری، چشم اندازسازی مشارکتی، مدیریت شهری، برنامه ریزی شهری، مهاباد
  • سارا شیخ فخرالدینی، احمد عباس نژاد صفحات 203-226
    رودخانه بیدخوان کالدرای آتشفشان غیرفعال بیدخوان را زهکش می کند که در 40 کیلومتری جنوب شرق بردسیر کرمان واقع شده است. هدف این تحقیق تعیین منشا عناصر و ترکیبات محلول در آب و ارزیابی تاثیر هوازدگی شیمیایی بر کیفیت آب آن است. بدین منظور تعداد 12 نمونه از نقاط مختلف مسیر این رودخانه برداشت و هدایت الکتریکی (EC)، pH و درجه حرارت آن ها در صحرا و غلظت یون های اصلی و چند فلز سنگین با روش های استاندارد آزمایشگاهی تعیین گردید. پس از کنترل صحت و دقت نتایج آنالیز، از نمودار پایپر، نسبت های یونی و تکنیک های آماری (آنالیز چند متغیره، آنالیز خوشه ایو ماتریس همبستگی) برای تحلیل و تفسیر داده ها استفاده شد. برمبنای آن، تمامی نمونه ها در محدوده آب های با سختی موقت قرار داشته و تیپ آن ها بی کربناته کلسیک و بی کربناته منیزیک می باشد. نسبت های یونی هوازدگی سیلیکات را نشان می دهند. در تفسیر فاکتورها، کاتیون های لیتیم، استرانسیم، باریم، کلسیم، سدیم و منیزیم و آنیون های بی کربنات، سولفات و کلرید در فاکتور 1 قرار گرفتند که منشا کاتیون ها هوازدگی سیلیکات، منشا عمده کلرید آب باران، منشا بی کربنات گاز دی اکسید کربن هوا و خاک و منشا سولفات آب باران و احتمالا تا حدی هوازدگی پیریت در نظر گرفته می شود. آهن، منگنز و آلومینیوم هر سه در فاکتور 2 قرار دارند که به معنی منشا یکسان است (هوازدگی سیلیکات های تیره). لذا منبع اصلی کاتیون های اصلی و فلزات سنگین هیدرولیز سیلیکات های منطقه است. براساس ترکیب شیمیایی آب، هم سیلیکات های روشن و هم تیره، نقش داشته اند. این امر با تنوع جنس سنگ های تشکیل دهنده این آتشفشان هماهنگی دارد.
    کلیدواژگان: هوازدگی شیمیایی، هیدروژئوشیمی، رودخانه بیدخوان، سنگ های آتشفشانی
  • علی اکبر عنابستانی، محمدشفیع صادقی بوگر صفحات 227-252
    در ایران با وجود سابقه زیاد در زمینه پیدایش سکونتگاه های روستایی، مساله مالکیت در ادوار مختلف تاثیرات زیادی را بر جوامع روستایی بر جای گذاشته است، اما با اجرای طرح صدور سند مالکیت اماکن روستایی امید می رود که این نابه سامانی ها حداقل در حوزه بافت کالبدی روستا کاهش پیدا نماید. ناحیه مورد مطالعه با برخورداری سابقه دیرینه در زمینه سکونت گزینی در داخل فلات ایران از دهه 1380 شاهد اجرای طرح و پیامدهای آن در زندگی روستاییان بوده است. هدف از این تحقیق مطالعه آثار اجتماعی، اقتصادی و کالبدی طرح صدور سند مالکیت اماکن روستایی در شهرستان اقلید می باشد. روش تحقیق در این مطالعه، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه ی آماری تحقیق 10 روستا با 3270 خانوار جمعیت می باشد که بر اساس فرمول کوکران 247 پرسشنامه به روش تصادفی سیستماتیک در منطقه گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان داد که رابطه ای نسبتا مناسب بین طرح صدور سند مالکیت اماکن روستایی و تغییرات در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی در سطح روستاهای منطقه با آماره 364/ 0 تا 529 /0 وجود دارد. شدت تاثیر متغیر طرح صدور سند مالکیت اماکن روستایی بر تغییرات زندگی روستاییان 325/ 0 برآورد شده است. افزایش سرمایه گذاری در روستاها بیشترین تاثیر را با ضریب 5/ 34 درصد در شکل گیری انواع تغییرات در زندگی روستاییان داشته است. طرح صدور سند اماکن روستایی دارای اثرمستقیم 32/ 0 بر روی بعد اقتصادی و اثر مستقیم 50 /0 بر بعد کالبدی در زندگی روستاییان می باشد. با توجه یافته ها، راهکارهایی شامل معافیت هزینه اجرای طرح برای طبقات اجتماعی خاص، تهیه بانک اطلاعات جامع از املاک روستایی و مدیریت آن توسط دهیار و غیره پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: سند مالکیت، تغییرات اقتصادی و اجتماعی، تغییرات کالبدی، توسعه روستایی، اقلید
  • رسول قربانی، فیروز جعفری صفحات 253-276
    تراکم ساختمانی به عنوان نسبت سطح زیربنای ساختمان (در تمام طبقات) به مساحت قطعه زمین مسکونی، موضوع مهمی در برنامه ریزی شهری و مدیریت زمین است. امروزه به دلیل کمبود منابع و برای کاهش هزینه های توسعه شهری و ارائه خدمات مطلوب تر و در عین حال اقتصادی تر، توجه به متراکم شدن جمعیت و به تبع آن افزایش تراکم ساختمانی بیش تر شده است. هدف این مقاله مروری بر مفهوم تراکم ساختمانی و بررسی اسناد و ضوابط مصوب درباره این موضوع طی سال های گذشته در شهر تبریز می باشد. روش تحقیق بر اساس ماهیت تحقیق توصیفی- تحلیلی است. در آستانه شروع مطالعات طرح جامع سوم شهر تبریز، به نظر می رسد هنوز ابعاد این موضوع در طرح های توسعه شهری شهر تبریز، خصوصا طرح های جامع قبلی به خوبی مورد بررسی و تحلیل قرار نگرفته است. امروزه افزایش تراکم ساختمانی در شهرهای با جمعیت رو به رشد، یکی از راه کارهای مناسب جهت کنترل توسعه بی رویه و تعادل بخشی فضایی شهرها مورد تایید قرار گرفته، در حالی که، افزایش تراکم در شهرها در صورت عدم تعادل و توازن، عامل بروز معضلات و مشکلات عدیده ای خواهد بود که حل آن ها زمان، نیرو و هزینه گزافی را می طلبد. نتایج بررسی های به عمل آمده نشان می دهد بین مصوبات طرح های جامع و ضوابط به کار گرفته شده در طرح های تفصیلی و حتی طرح های اجرا شده تفاوت آشکاری وجود دارد. کاهش فضای باز از 55 مترمربع مصوب طرح جامع به 10 مترمربع در طرح تفصیلی تبریز نمونه ای از این تفاوت هاست. بدیهی است هر گونه تغییر در تراکم ساختمان ها اثرات مستقیم در جمعیت پذیری و به تبع آن زیرساخت ها، سرانه و سطوح خدماتی شهر خواهد داشت. این امر علاوه بر این که توسعه پایدار شهر را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد، وضعیت و پیامدهای ناخواسته ای را به شهر تحمیل خواهد کرد.
    کلیدواژگان: تراکم ساختمانی، ضوابط و مقررات، طرح های توسعه شهری، تبریز، مصوبه های 269 و 329
  • حاجی کریمی، حسن فتحی زاد صفحات 277-297
    انتخاب یک روش درون یابی بهبنه برای تخمین ویژگی های یک منطقه موردی در نقاط نمونه گیری نشده نقش مهمی در مدیریت داده ها دارد. در این پژوهش، مدل های میان یابی کریجینگ معمولی شامل خطی، نمایی، گوسی و کروی معمولی جهت تخمین پارامتر میانگین بارندگی استان ایلام مورد استفاده قرار گرفته است. بدین منظور ابتدا نرمال بودن داده ها با استفاده از روش کلموگروف- اسمیرنف بررسی و سپس به ازای هر مدل وایروگرام آن محاسبه و ترسیم شد. در ادامه واریوگرامی برای برازش بر داده ها استفاده شد که همبستگی مکانی بین داده ها را به صورت مطلوب تری از سایر واریوگرام ها نشان دهد. برای این امر از نسبت میان اثر قطعه ای و سقف واریوگرام استفاده گردید (Co+C). با توجه به پارامترهای به دست آمده برای واریوگرام های برازش شده وایروگرام گوسین با میزان 33/ 0 بهترین همبستگی بین داده ها را مدل کرده و برای درون یابی استفاده گردید. برای ارزیابی انواع مدل ها از مربع میانگین ریشه خطا با خطای استاندارد استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که مدل گوسین با پایین ترین میزان خطای برآورد (12/ 6) و مربع میانگین ریشه خطا (166) بهترین مدل برای درون یابی داده ها در این پژوهش ارزیابی شد. هم چنین در مقایسه مربع میانگین ریشه خطا با خطای استاندارد برای تعیین میزان برآورد مورد انتظار، هر چهار مدل دارای برآوردی بیشتر از حد انتظار بودند.
    کلیدواژگان: درون، کریجینگ معمولی، وایروگرام، رش، استان ایلام
  • جمال محمدی، مهدی احمدیان، سعید آزادی قطار، رحیم غلامحسینی صفحات 299-323
    با توجه به پیوند تفکیک ناپذیر توزیع متعادل تسهیلات و خدمات شهری با رفاه اجتماعی، عدالت اجتماعی و توسعه پایدار شهری، در مطالعه حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی، قیاسی، شهرهای استان آذربایجان غربی براساس برخورداری از برخی شاخص ها و سرانه های خدمات شهری، با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته و رتبه بندی و سطح بندی شده است. براساس نتایج حاصل از روش مجموع ساده وزنی، شهرهای ماکو، سیلوانا، سرو، ارومیه و میاندوآب به ترتیب در رتبه های اول تا پنجم و شهرهای بازرگان، نوشین، محمدیار، میرآباد و ربط نیز در رتبه های سی و دوم تا سی و ششم استان از نظر توسعه شاخص ها و کارکردهای خدمات شهری قرار دارند. بر اساس روش ویکور نیز از نظر توسعه شاخص های مورد بررسی، شهر سیلوانا شهر برتر استان شناخته شد و شهرهای سرو، ماکو، ارومیه و سردشت نیز در رتبه های دوم تا پنجم و شهرهای نالوس، شوط، قره ضیاالدین، میرآباد، ربط و محمدیار نیز به ترتیب در رتبه های سی و یکم تا آخر استان قرار گرفتند. تلفیق نتایج دو روش ویکور و مجموع ساده وزنی نشان داد که شهرهای سیلوانا و ماکو مشترکا رتبه اول و شهرهای سرو، ارومیه،...، میرآباد، محمدیار و ربط به ترتیب در رتبه های دوم تا آخر استان قرار می گیرند. در نهایت با استفاده از روش تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی شهرهای استان با توجه به رتبه برخورداری از سرانه های خدمات شهری در سه خوشه طبقه بندی شدند. هم چنین محاسبات نشان داد که همبستگی معنی داری بین رتبه توسعه خدمات شهری و رتبه جمعیتی شهرهای استان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه خدمات شهری، آذربایجان غربی، روش های تصمیم گیری چندمعیاره
  • افسانه ملک حسینی، علی اصغر میرک زاده صفحات 325-351
    پروژه های سدسازی عامل نقض حقوق اساسی مردمی است که تحت تاثیر این پروژه ها خانه ها، مزارع، باغات و تعلقات اجتماعی- فرهنگی خود را از دست داده اند. اثر سدها روی معیشت، سیستم اجتماعی و فرهنگ مردم به صراحت معلوم نشده و اغلب در تجزیه و تحلیل منافع سدها به این مقولات پرداخته نشده است. بنابراین با توجه به رشد و توسعه سدسازی در جهان به ویژه در ایران لزوم بررسی آثار اجتماعی- اقتصادی سدها از اهمیت خاصی برخوردار است. سد سلیمانشاه در سال 1385 در شهرستان سنقر احداث شده است. هدف اصلی تحقیق تحلیل اثرات اجتماعی- اقتصادی سد سلیمانشاه بر توسعه روستایی منطقه تحت پوشش شبکه آبیاری و زهکشی سد می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل روستاییان سرپرست خانوار روستاهای حوضه آبگیر سد (1273=N) می باشند که 291 نفر از آن ها براساس جدول مورگان با استفاده از روش نمونه گیری به صورت طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب می شوند. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک شاخص ترکیبی و مدل موریس، بهره گرفته می شود. نتایج تحقیق نشان داد که مهم ترین اثرات مثبت سد سلیمانشاه بر منطقه شامل افزایش درآمد در فعالیت های کشاورزی، توسعه زمین های زراعی آبی، ورود گردشگران، افزایش درآمد از طریق مشاغل غیرکشاورزی، توسعه راه ها و ارتباطات روستایی (سهولت رفت وآمد)، افزایش ارزش زمین های کشاورزی، سرسبزی و آبادانی روستاها بود. هم چنین نتایج نشان داد که مهم ترین اثرات منفی سد شامل از دست دادن تعلقات اجتماعی- فرهنگی (مساجد، به زیرآب رفتن قبور نیاکان، به هم خوردن محدوده عرفی اراضی و...)، تخریب بخشی از زمین های مرغوب کشاورزی، از دست دادن خانه، از دست دادن شغل اولیه (کشاورزی)، از دست دادن درختان و باغات میوه چند ساله بارده و تصرف زمین اهالی با قیمت کم می شود. بر اساس نتایج از میان 12 روستا تحت پوشش سدسلیمانشاه دو روستای سلیمانشاه و جوب کبودعلیا در حال توسعه و بقیه روستاها در سطح کم تر توسعه یافته بودند و دو روستای قروه و غیاث آباد کم ترین بهره را از مواهب احداث سد داشته اند.
    کلیدواژگان: اثرات اجتماعی، اقتصادی، سد سلیمانشاه، سنقر، توسعه روستایی، سدسازی
  • خلیل ولیزاده کامران صفحات 353-382
    با توجه به نقش اساسی تبخیر- تعرق در بیلان آب، برآورد دقیق آن در بسیاری از پروژه ها و مطالعات علمی در زمینه هیدرولوژی، کشاورزی، صنعت، مهندسی آب و سایر علوم وابسته، برای مدیریت کارآمد منابع آبی و طراحی سازه های هیدرولیکی مورد نیاز است. روش های سنتی برآورد تبخیر-تعرق واقعی که عمدتا متکی بر لایسیمترها می باشد علاوه بر مشکلات خاص نگهداری و ثبت داده ها، فقط به صورت نقطه ای استخراج می گردند و با توجه به نیاز مبرم برای محاسبات در سطح، تعمیم دادن آن به ویژه در مناطق کوهستانی نادرست است. در سال های اخیر با گسترش کاربرد تصاویر ماهواره ای در برآورد تبخیر- تعرق واقعی، روش هایی ابداع شده است که از جمله آن ها می توان به روش سبال[1] اشاره نمود. در تحقیق انجام یافته مدل سبال برای برآورد تبخیر- تعرق واقعی در منطقه مورد مطالعه (شهرستان مشگین شهر) انتخاب گردید. این مدل در بسیاری از کشورها اجرا شده و نتایج قابل قبولی از آن به دست آمده است. این مدل عموما برای مناطق مسطح طراحی شده و تاثیر عوامل ارتفاع، شیب و جهت شیب در محاسبه نادیده گرفته شده است. در این تحقیق با دخالت دادن عوامل مذکور در مدل، نوع جدیدی از این مدل به نام «سبال کوهستانی» معرفی گردیده است.
    منطقه مشگین شهر در شمال غربی ایران با توجه به داشتن خصوصیات مناسب برای اجرای این مدل، انتخاب و با انجام محاسبات بر روی ورودی های این مدل که عبارتند از: لایه DEM، شیب، جهت شیب، کسینوس زاویه فرودی خورشید، رادیانس طیفی، انعکاس طیفی، آلبیدوی سطحی، تابش فرودی، شاخص پوشش گیاهی به هنجار شده، گسیلمندی سطحی، دمای سطح، تابش موج بلند خروجی، تابش موج بلند فرودی، شار گرمای خاک، شار گرمای محسوس و شار گرما نهان موفق به محاسبه تبخیر- تعرق واقعی لحظه ای در منطقه مورد مطالعه شده ایم.
    با مقایسه دمای سطح و شاخص پوشش گیاهی به هنجار شده (NDVI) همبستگی 969/ 0- بین آن ها مشاهده گردید. هم چنین مقایسه بین تبخیر-تعرق واقعی محاسبه شده و شاخص پوشش گیاهی، نشانگر انطباق این دو عامل با یکدیگر بوده است (همبستگی مثبت 81/ 0) به طوری که مناطق با تراکم پوشش گیاهی با مناطق با تبخیر- تعرق واقعی بالا منطبق هستند. از طرف دیگر مقایسه تصاویر دمای سطح و تبخیر- تعرق واقعی نیز عدم انطباق آن ها را تائید می کند به طوری که مناطق با دمای سطح بالا از میزان تبخیر- تعرق پائین برخوردار هستند.
    [1](SEBAL (Surface Energy Balance Algorithm for Land
    کلیدواژگان: تبخیر، تعرق، سبال کوهستانی، دمای سطح، شاخص پوشش گیاهی، مشگین شهر
|
  • M.R. Afshari, H. Pourkey Pages 1-24
    Rivers across the nation in terms of conservation, utilization and development of as well as quantitative and qualitative evaluation of favorable river conditions for fish to be used. This study is analysis of factors that is necessary to apply physiographic models of river which have role on topology of stations of fish culture(salmon), in addition to factors which have been used currently in this field, Sham rood river has been studied in terms of physiography. Results of survey among various factors are indicating importance of physiography of studied location that is usable for constructing workshops of fish culture; Sham rood river is regarding to biologic and frequency indices, its potential power to produce fish is 348 kg.hec. This production is high since Farvardin until Shahrivar and then Khordad has highest amount of fish production. Effective factors include physiographic patterns such as area and perimeter, form of basin, height, inclination, and direction of inclination. These results in analysis of future procedures show condition of topology of fish culture pool's construction and physical and mechanical elements of fish culture such as PH of water, velocity of water flow, light effect, degree of water turbid, suspension solids, solidity of water, electric conduction of water (EC), chemical materials, water salinity, rate of required water show biological factors. Finally, check the condition of steep mountainous watersheds for fish with cold water and put the channel maps, political spots, lithology, slope, aspect factors needed to put them together with the salmon farming appropriate the construction of stations and half fish and unfavorable conditions for fish and plant construction has been determined. .
    Keywords: Physiography, river, salmon fish, pool of fish culture, Sham rood
  • Mohsen Aghayariehir, Migat Habibyan, Mehdi Ostadiejafari, Hamed Aminishirazi Pages 25-47
    Nowadays, while there are a number of definitions have been introduced for the concept of zoning, there is no general consensus due to different disciplines adopt this term. In the field of planning, the zoning is a conscious and contemplative process to detect homogenous areas by an authority to allocate certain kinds of resources to them. Therefore, the process of zoning is an essential task to allocate and monitor the development projects for different type of territories. In this article, zoning is took into consideration from the rural transportation point of view to find what would be the homogeneous zones of rural transportation for Iran? To answer this question, an in-depth spatial analysis through the Geographical Information System (GIS) is performed with regards to a descriptive-analytical method. Based on four main indices which are fully explored in the paper (i.e., access to the link road, distance to urban hierarchical levels, rural density and land use), five homogenous distinct zones for Iran is emerged. The resulted zones which are presented on a country map would be useful for future rural transportation planning in Iran.
    Keywords: Zoning, Transportation, Rural, Geographical Information System (GIS), Iran
  • Sara Beheshtifar*, Abbas Alimohammadi Pages 49-68
    The ever-increasing population leads to establishing new educational centers. One of the important stages in school establishing, is selecting the optimal locations for them according to different objectives and criteria. The objectives are defined to determine well-distributed schools with balanced capacity and minimize the incompatibility of land-uses in the area. Increasing the related factors and criteria makes the location-allocation problem more complicated. Therefore, it is necessary to use efficient methods to solve it. In this paper, GIS, Multi-criteria decision making methods and multi-objective evolutionary algorithm were used to location-allocation of multiple girls’ primary schools in region 17 of Tehran urban area. Equity in geographic access and balance of schools capacity were considered in optimization process. Furthermore, suitability of the selected sites was determined considering the distance from the compatible and incompatible land-uses of the area. Because of using a multi-objective evolutionary algorithm, multiple solutions are presented in results instead of only one solution. In this research, five solutions were selected and investigated. In the best solution according to the first objective function, although the suitability of sites is adequate, the capacities of schools are imbalanced. In the best solution according to the second objective function (equity in geographic access), the chosen sites are well-distributed, but the compatibility of the land-uses and suitability of the sites are not satisfactory. Similarly, in the best solution according to the third objective function (balance of schools capacity), compatibility of the land-uses and suitability of the sites are inappropriate. Anyway, decision-makers can compare different optimal solutions and choose one of them to implementation according to different relative importance of objective functions.
  • Mohammadreza Pourmohammadi, Mirsattar Sadremusavi, Asgar Abedini Pages 69-92
    The worn out texture is a type that has been formed, developed and faced functioned problems through years and does not meet today needs. Therefore it is very important to pay attention and plan to improve the current situation of the worn out textures to avoid it from worsening over time. There are 1313.2 acres of worn out texture which include three types firstly, historical worn out texture, secondly, middle worn out texture, and third, marginal worn out texture; each has its own specifications pushing different results according to their areas. This paper has tried to evaluate organizing policies, identify of important criteria, analyze current challenges in timeworn textures and finally prioritize different worn out textures by using network analyze process. This article has used ANP model in housing and timeworn texture sector.
  • Jahantab Khosrovanian, Majid Onagh, Masud Guderzi, Seyyedasadollah Hejazi Pages 93-115

    A stochastic weather generator can serve as a computationally inexpensive tool to produce multiple-year climate change scenarios at the daily time scale which could incorporate changes both in mean climate and in climate variability as well. In this paper, LARS-WG model was used to downscale GCM outputs and then tp assess the performance for generated daily data of precipitation, minimum and maximum temperature and sunshine hours. Study area was Ghare-su basin in Gorgan and the station is called Gorgan synoptic station. The first step was running the model for the 1970-1999 periods. Then mean of observation and synthetic data were compared. T-test was used in the 99% significance level, and the difference between observation and synthetic data was not significant. Finally monthly mean of observation and synthetic data were compared using statistical parameters such as NA, RMSE & MAE. As a final result, it was found that performance of model was appropriate for generating daily above-listed data in Ghare-su basin. Thus, it was possible to predict the climatic parameters from GCM output using LARS-WG model. Also minimum and maximum temperatures had the highest and sunshine hours involved the lowest correlation. After ensuring performance of model to simulate above-mentioned parameters, this model used to predict future trends (in 2011-2030 and 2080-2099) with A2, A1B and B1 scenarios of the HadCM3 model was. Results showed that future temperature would increase 0.56-4.04 degrees centigrade while precipitation would increase 10.28-23.71%.

    Keywords: Climate Change, Climatic Scenarios, Down, scaling, LARS, WG, Ghareh, Su
  • Majid Rezaee Banafshe, Hoseyn Hossein Alipour Ghazi, Fatemeh Jaffari Shendi, Majid Alimohammadi Pages 117-135
    In this study, the heavy rainfall of Northwest of Iranhas been analyzed using environmental circulation approach. Isohyte maps were depicted using Kriging method on 14*14 km pixels from 21/3/1961 up to 31/12/2004 (a17508× 533 matrix). Based on these interpolated data we selected super heavy rainfalls for all in Northwest of Iran as a whole. Heavy rainfall and their locations have been detected from 00 to 1200 E and 00 to 800 N in the five this levels (1000, 925, 850, 700, 600 and 500 hPa level) at 00:00, 06:00, 12:00 and 18:00 UTC. The results of this study showed that four thickness circulation patterns play role in producing these super heavy rainfalls. In analysis of these precipitations one representative day was introduced for every circulation pattern. The analysis showed that the circulation patterns 2 justify the most of precipitations. These findings can play an important role in forecasting the precipitation and preventing from flooding in the region.
    Keywords: Heavy Rainfall, Northwest of Iran, Cluster Analysis, Circulation Pattern
  • Shahrivar Rustaee, Mohsen Ahadnejad, Akbar Asgharizamani, Alireza Zangane, Shahram Saeedi Pages 137-166
    Informal Settlements, resulting from swift urbanization in the contemporary world and the socioeconomic inequalities across regions, have made cities-especially metropolises like Kermanshah, Iran- face a great deal of problems. Therefore, the present study aimed to evaluate the informal settlements of Dolat Abad and Shater Abad in Kermanshah. To this end, an analytic-quantitative method with an applied approach was used, and the statistical population of the research consisted of Dolat Abad and Shater Abad settlements, based in western and eastern Kermanshah, respectively. So, the information on the statistical blocks in 2006 and 30 indexes, changed into three combined factors, were analyzed by factor analysis, Arc/GIS and Arc/View Software. As for Dolat Abad settlement, the results showed that 20 blocks (11.1% of the population) had appropriate states in terms of poverty, and 31 (17.2%), 57 (31.7%), 50 (27.8%) and 16 blocks (8.9%) held relatively appropriate, average, relatively inappropriate and inappropriate states in terms of poverty, respectively. Furthermore, the results of evaluation of poverty in Shater Abad settlement demonstrated that 12 blocks (4.5% of the population) had inappropriate states in terms of poverty, and 74 (28%), 92 (34.8%), 60 (22.7%) and 13 blocks (4.9%) held relatively inappropriate, average, relatively appropriate and appropriate states in terms of poverty, respectively. In addition, the results of the present study suggested that the residential blocks based in Kermanshah were sites for manifestation of social, economic, cultural and structural distinctions. These settlements symbolize poverty and go through a different process in terms of dynamics, and more to the point, the existence of inequality across the urban areas of Kermanshah has led to spatial, social and economic segregation. Not to mention, the results of the present work were dependent on the applied indexes, which may be affected through applying other ones.
    Keywords: Informal Settlements, Kermanshah, Factor Analysis, GIS
  • Keramatollah Ziyari, Saeed Gasemi, Masumeh Mahdian Behnammiri, Ali Mahdi Pages 167-201
    Since the beginning of modern times in Qajar era and its further expansion in Pahlavi era, urban management in Iran has failed expectations on satisfactory performance in many areas including especially local and participatory management, hence failing to meet citizens’ diverse needs due to the flawed mutual relations between people and the city management, and creating severe challenges to contemporary city planning. City Development Strategy (CDS), with its most prominent feature of – according to Cities Alliance guidelines – participatory future visioning and social capacity-building of sustainable city development, is a modern approach in city planning, poverty reduction, improvement of quality of life, and promoting public participation in city management. The present paper examines this approach in Mahabad, West Azerbaijan province, with the objective being preparing grounds for participation in future visioning of city development – which provides a justified framework of future planning. An applied descriptive-analytical research will us survey as the method of collecting data. The findings of the study, according to three major categories of theories on city planning, indicate that citizens in Mahabad have an appropriate level of common knowledge of opportunities, threats, and capabilities of their city issues, which makes conditions conducive for future visioning of the city planning.
    Keywords: Keywords: City Development Plan, Participatory Visioning, City Management, City Planning, Mahaba
  • Sara Sheikh Fakhradini, Ahmad Abbasnejad Pages 203-226
    Bidkhan stream drains the caldera of the inactive volcano of Bidkhan which lies at a distance of 40 Km southeast of Bardsir town of Kerman Province. The main purpose of this study was to determine the source of ions and compounds dissolved in this stream water, with specific regard to chemical weathering. Therefore, 12 samples were taken along the route of this stream. EC, pH and temperature were determined in the field and the concentration of ions and compounds were determined using standard laboratory methods. After controling precision and accuracy of the analyses, the Piper diagram, ionic ratios and statistical techniques (multivariate analysis, cluster analysis and correlation matrix) were used to interpret the data. Accordingly, all samples belonged to “temporary hardness” class and were of calcium bicarbonate and magnesium bicarbonate type. Ionic ratios indicate silicate weathering. In factor analysis, Li, Sr, Ba, Ca, Na and Mg cations and bicarbonate, sulphate and chloride anions all groups in factor 1. So, almost all of the cations are released from silicate weathering, chloride from rainwater, bicarbonate from CO2 gas of air and soil and sulphate from rain water and probably pyrite oxidation. Fe, Mn and Al are grouped in factor 2 which means source (mafic silicate weathering). Hence, a common silicate weathering is the main source of major cations and heavy metals. Considering the chemical composition of waters, both mafic and felsic silicates have played a role. This is attested by the lithological diversity of the volcanic rocks of the area
    Keywords: Chemical weathering, Hydrogeochemistry, Bidkhan stream, Volcanic rocks
  • Aliakbar Anabestani, Mohammadshafi Sadegibougar Pages 227-252
    Despite the long history of rural settlements in Iran, ownership in different areas has left a great impact on rural communities, however, it is hoped with implementation of Document Issuance Plan of Rural Places Ownership (DIPRPO) could help decrease the unorganized physical conditions of rural areas. The study area has a long history in being chosen for residence in Iranian plateau, in which the implementation of DIPRPO began in 2000’s and ever-since this area has taken the consequences of the plan. This study aims to investigate the social, economic, and physical impacts of implementing of DIPRPO in Eghlid County. In terms of the aim of the study, the research applied is and with regard to the methodology is descriptive- analytical one. The statistical population of the study included 3,270 households in 10 villages, and based on Cochran equation 247 questionnaires were prepared out according to systematic random sampling method. Research findings showed that there was a moderately suitable significant correlation between DIPRPO and changes in social, economic and physical dimensions of villages in the study area with the P statistic of 0.364 to 0.529. The impact effect of the variable of DIPRPO on changes in villagers’ life was approximately 0.325. Rise in investment in rural areas with a co-efficient of 34.5 % had the greatest role in paving the way for changes in villagers’ life. DIPRPO had 0.32 direct effect on the economic dimension, and 0.50 direct effect on physical dimensions of rural life. According to the findings, the following guidelines were proposed: exemption of certain social classes from paying the charges of implementing this plan, establishing a comprehensive database of rural property and its management by Dehyars[1], etc. [1]- Village Mayor
    Keywords: Keywords: Ownership Document, Economic, Social Changes, Physical Changes, Rural Development, Eghlid
  • Rasul Gorbani, Firuz Jafari Pages 253-276
    Building density as the total floor area ratio of all storeys used for residential purposes is an important issue in urban planning and land management. Today, because of the lack of resource and to decrease urban development costs and to provide goods and commercial services attention toward the increment of to more dense and increasing building density has increased. This article reviews the concept of building density and documents and regulations approved on this subject during recent years in Tabriz. It is a descriptive-analytic research. The increasing of building density in cities with growing populations is one of the strategies approved for controlling extension and balance of urban space. Increasing density in cities without attention to balances and equilibrium might cause problems and solving that will take much time, energy and would require higher costly. Studies show that among the regulations approved for comprehensive plans and regulations in the detailed plans and projects, there is an obvious difference. For instance, open space reduction rule was approved in master plan to be 55 m2 upto 10 m2 in detailed plan of Tabriz. Obviously, if in the process of determining the building density measures such as occupied building, height, proportion of mass and space, and residential neighborhoods carrying capacity are considered, it ciykd have helped achieve a coherent and systematic space for the city and add to the quality of urban spaces continuously.
    Keywords: Building Density (FAR), Regulations, Urban Development Plans, Tabriz, Articles 269, 329
  • Haji Karimi, Hasan Fathizade Pages 277-297
    Selection of an optimal interpolation method for estimating the characteristics of the not-sampled points was the main aim of this study, due to the important role of data management. In this study, ordinary Kiriging interpolation models including linear, exponential, spherical, Gaussian were used to estimate the mean annual rainfall of Ilam Province. For this purpose the normality of the data was checked using the Kolmogorov-Smirnov method and then the variogram of each model was calculated and plotted. In continuation, the best spatially fitted variogram between the data was used being compared to the other variograms. For this purpose, the relation between the piece effect and the roof of variogram was used (Co+C). According to the parameters obtained from the fitted variograms, the Gaussian variogram with the 0.33 best fitted the correlation between the data and was used for interpolation. In order to evaluate the efficiency of employed models, the root mean square error (RMSE) and the standard error of results were used. The results showed that the Gaussian Variogram having the lowest estimation error (6.12) and root mean square error (166) were the best model for the interpolation of the data in this investigation. Furthermore, comparison of RMSE with Standard Error (SE) for calculating the amount of expectations demonstrated that the four models gave overestimations.
    Keywords: Interpolation, Ordinary Kiriging, Variogram, Mean Annual Precipitation, Ilam Province
  • Jamal Mohammadi, Mehdi Ahmadian, Saeed Azadi Ghatar, Rahim Golamhoseyni Pages 299-323
    The present paper, seeks to analyze and ranking the cities of west Azerbaijan province in terms of urban services development indicators with regard to the inseparable linkage between balanced distribution of urban facilities and services with social welfare, social justice and urban sustainable development. This research was implemented with descriptive- analytical approach by using MCDM techniques. According to the SAW model results, the cities of Maku, Silvana, Sero, Urmia and Miandoab are placed within first to fifth ranking, respectively, and the cities of Bazargan, Nooshin, Mohammadyar, Mir Abad and Rabat are in the ranking of 32 to 36 across the province in terms of development of indicators and functions of urban services. In this regard, based on the VIKOR technique, according to the development of studied indicators the city of Silvana became the provincial superior and the cities of Sero, Maku, Urmia and Sardasht are in the 2nd to 5th rankings and the cities of Nalas, Shut, Qarazia’eddin, Mir Abad, Rabt and Mohammadyar are in the rank of 31 to the end. Combining the results of both Vikor and SAW models, displayed that the cities of Silvana and Maku together are in first ranking and the cities of Sero, Urmia, Mir Abad, Mohammadyar and Rabat are placed in the 2nd to end ranking. Finally, the province cities, according to the ranking of developing the urban services per capita, were classified in three levels using hierarchical cluster analysis. The research finding also indicated that there was no significant correlation between ranking of developing the urban services and province cities population ranking.
    Keywords: Development of urban services, West Azerbaijan, MCDM
  • Afsane Malekhoseyni, Aliasgar Mirakzadeh Pages 325-351
    Dam projects that affect people's basic rights violated by these projects, homes, farms, orchards and social affiliations have lost their culture. Dams impact on livelihoods, social and cultural systems and are often not explicitly given in the categories of dams and the benefits analysis is not addressed. Therefore considering worldwide development trend for dam construction, especially in Iran, the necessity of reviewal the socio-economic impacts of dam construction thus becomes apparent. Solymanshah dam was constructed in 2006 in the Sonqur city. The main purpose of research was analysis of socio-economic impacts of solymanshah dam on rural development in areas under irrigation and drainage network. Statistical population consisted of householders in rural that are under direct effects of dam (1273 member) 291 of whom were selected for Morgan table by using stratified sampling method with Proportional allocation. Composite Index (CI) and Moris mode were used for analysis of data. Results showed that the most important positive socio-economic impacts of dam on region includes addition in people's income via promotion in agricultural activities that have carried out by dam, development of agricultural lands, interance of tourism in the region and the development of rural tourism. In addition in people's income via nonagricultural occupations, the development of rural roads and the improvement of communication, addition are added to economic worth of farm lands, and the revival of green and enjoyment landscapes of villages. Also the results showed that the most important negative socio-economic impacts of dam on region included: loss of socio-cultural attachments (memories, mosques and religion places, the upset of customary land in Villages, sinking grave ancestors), distortion of some part of high quality farm lands, distortion of rural houses, losing the first job for many of the villagers especially farming, the lose of adult fruit trees and worthwhile gardens and seizing of villager’s land with low prices. The results also showed that between 12 villages which were directly under irrigation and drainage network of the dam, Soleimanshah and Joubkabod Olya were under development and other were loss developed. Also results showed that two villages of Ghiasabadi and Qorveh less than others have enjoyed the benefits of dam construction.
    Keywords: Socio, economic, Impacts, Dam of Solymanshah, Sonqor, Rural Development, Irrigation, Drainage Network
  • Kalil Valizadekamran Pages 353-382
    evapotranspiration have the essential role in water balance, accurate estimates on many projects and scientific studies in the fields of hydrology, agriculture, industry, water engineering and other allied sciences, for efficient management of water resources and the design of hydraulic structures required. In recent years expanded use of satellite imagery in estimating real evapotranspiration, methods have been developed such that they can be SEBAL method mentioned. SEBAL model for estimating evapotranspiration in the study- the actual evapotranspiration in the study area (Meshginshahr region) was selected. This model has been implemented in many countries and it has achieved remarkable results. These models are generally designed for flat areas and the impact of altitude, slope and is ignored in the calculation. In this study, the involvement of these factors in the model, the new model called “Mountain SEBAL “has been introduced. Meshginshahr region in northwestern Iran with respect to an appropriate specification for the model selection and the calculation of the inputs to the model are: layer DEM, Slope, aspect, incoming sun, the sun angle Cosine, Radiance spectral reflectance, kind of surface, the incident radiation, the normalized vegetation index, surface radiation surface temperature, outgoing longwave radiation, incident longwave radiation, soil heat flux, sensible heat flux and latent heat flux to calculate the evapotranspiration actual moment have been studied in the region. By comparing the normalized surface temperature and vegetation index (NDVI) -0.969 correlation was observed between them. The comparison between evaporation-actual evapotranspiration calculated vegetation indices, indicating the applicability of these two factors together (correlation of 0.81), so that areas with high vegetation density, with areas of evapotranspiration and high real comply. On the other hand, compared to images of surface temperature and actual evapotranspiration inconsistency confirms them as areas of high surface temperatures and evapotranspiration are down.
    Keywords: Evapotranspiration, SEBAL, Surface temperature, Vegetation index, Meshginshahr