فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 64 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اکبر اصغری زمانی *، هیرش مصطفایی صفحات 1-18
    جنبه های خاص محیط به عنوان عناصر کلیدی مربوط به کیفیت زندگی فرد شناخته می شوند. به عبارت دیگر میتوان گفت کیفیت زندگی شهری در ارتباط مستقیم با کیفیت محیط آن است یعنی اگر کیفیت زندگی در شهر مناسب باشد، این امر به خاطر کیفیت بالای محیط شهر است. کیفیت محیط شهری یک مفهوم مبهم است که از عوامل انسانی و طبیعی که در مقیاسه ای متفاوت فضایی عمل میکنند منتج میشود. به عبارت دیگر، کیفیت محیط شهری از عملکرد فاکتورهای به هم پیوسته ای همچون جزایره حرارتی شهر، توزیع فضاهای سبز، تراکم ساختمان ها، شکل و طرح آنها و کیفیت هوا تشکیل شده است. بر اساس این برداشت از کیفیت محیط در مناطق شهری تحقیق حاضر کوشیده است وضعیت آن را در بافت میانی شهرتبریز مورد بررسی قرار دهد. بر همین مبنا تحقیق حاضر براساس اهداف موردنظر، از نوع کاربردی بوده چرا که نتایج این تحقیق به برنامه ریزان شهری جهت طراحی هر چه بهتر برنامه ها و کاهش شکاف بین مناطق کمک خواهد کرد. و بر اساس ماهیت و روش، از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. در این تحقیق پس از گردآوری داده ها و اطلاعات از طریق منابع اسنادی و کتابخانه ای، مشاهده و روش های میدانی، داده های طرح های شهری، جهت تعیین معیارها پرسش نامه هایی تهیه گردید و در اختیار متخصصین امر قرار گرفت سپس برای تعیین وزن ها از مدل AHP استفاده شده و محاسبه نهایی وزن ها در محیط نرم افزار EXPERT CHOICE انجام گرفت. بعد از این مرحله در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی از ابزارهایی مثل شاخص موران، روش همپوشانی وزن دهی شده،فواصل اقلیدوسی استفاده شد و نقشه های لازم استخراج، و مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که حدود 20 درصد از مساحت منطقه در وضعیت مطلوب و خیلی مطلوب، و نزدیک به 6 درصد از مساحت منطقه در وضعیت مطلوبیت کم قرار دارد. اما نکته قابل توجه طبقه سوم است که نشان می دهد حدود 74 درصد از مساحت منطقه در وضعیت مطلوبیت متوسط قرار دارد. با توجه به اینکه 5 درصد از مساحت بافت میانی شهر تبریز در وضعیت نامطلوب و 74 درصد در وضعیت مطلوبیت متوسط می باشد این پهنه در خطر نزول کیفیت محیط شهری قرار دارد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، کیفیت محیط شهری، مناطق شهری، شهر تبریز
  • بنفشه فراهانی، جعفر بهاری، شهلا بهاری، مرجان بذله صفحات 18-33
    هدف مقاله ی حاضر مطالعه ی عوامل موثر بر وفاداری به مقصد گردشگری تبریز است. داده های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه گیری در دسترس از گردشگران خارجی که در آبان ماه 1394 به شهر تبریز سفر کرده اند و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. روش پژوهش مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی است. همچنین از نرم افزارهای SPSS 16 وLisrel 8. 5 از روش های مختلف آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها استفاده شده است. با توجه به این که حجم جامعه نا معلوم می باشد از فرمول کوکران به منظور تعیین حجم نمونه استفاده شده است که عدد 384 بدست آمده است. در این تحقیق از مدل سان و همکاران (2013) استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که آشنایی با مقصد گردشگری بر تصویر ذهنی مقصد گردشگری تاثیر مثبت و معنا داری دارد. تصویر ذهنی مقصد گردشگری بر ارزش ادراک شده و رضایت گردشگری تاثیر مثبت و معنا داری دارد. ارزش ادراک شده ی گردشگر از یک مقصد گردشگری بر رضایت گردشگر و وفاداری به آن مقصد تاثیر مثبت و معنا داری دارد. و همچنین تاثیر رضایت گردشگر از یک مقصد گردشگری بر وفاداری به آن مقصد مثبت و معنا داراست.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، وفاداری گردشگران، مقاصد گردشگری، رضایت گردشگر، تبریز
  • عیسی پیری، اکبر حسین زاده، سمیرا مرادی مفرد صفحات 35-57
    موقعیت بیمارستان ها نسبت به سایر کاربری های شهری به ویژه شبکه معابر از یک طرف و تراکم جمعیتی از سوی دیگر در آرامش روحی- جسمی ساکنین شهری نقش مهمی دارد. به علاوه تعیین شعاع عملکردی و حوزه نفوذ بیمارستان ها می تواند در تعیین مکان بهینه برای این نوع کاربری موثر باشد. هدف پژوهش ارزیابی مکانی بیمارستان های موجود و انتخاب بهترین مکان ها برای استقرار آنها در سطح شهر می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی می باشد. برای جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز از مطالعات میدانی استفاده شده و با توجه به اطلاعات بدست آمده، به بررسی محدوده مورد مطالعه نسبت به وضع موجود شبکه های ارتباطی، کاربری مسکونی، فضای سبز، رودخانه کارون، گسل و تراکم جمعیت پرداخته شد. همچنین برای وزن دهی به معیارها، از مدل AHP استفاده شده است. سپس با استفاده از مدل تحلیلی سلسله مراتبی در محیط نرم افزار ARC GIS به ارزش گذاری معیارها در محدوده مورد مطالعه و تهیه نقشه های متناسب با معیارها پرداخته و در نهایت نقشه ترکیبی از معیارها که نشان دهنده بهترین مکان جهت احداث بیمارستان در این محدوده است استخراج می شود. نتایج حاصل از تلفیق لایه های اطلاعاتی، زمین های منطقه مورد نظر را برای انتخاب مکان مناسب برای کاربری بهداشتی - درمانی در هفت طبقه دسته بندی شده است که نهایتا زمین های دسته عالی و خوب برای احداث مراکز بهداشتی- درمانی مشخص گردید. مدل تحلیل سلسله مراتبی AHP به همراه GIS می تواند به عنوان ابزاری کارآمد در مکانیابی محل بیمارستان ها مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، بیمارستان، مدلAHP، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، شهر اهواز
  • مجید رضایی بنفشه، طاهره جلالی عنصرودی صفحات 59-79
    ایران در منطقه نیمه خشک قرار دارد و متوسط بارندگی سالانه آن حدود یک سوم بارندگی جهان است. در دهه های اخیر علاوه بر رشد جمعیت، افزایش دمای کره زمین سبب تغییرات وسیعی در سطح زمین گردیده و باعث بروز تغییراتی در زمان و مکان بارش شده است. با توجه به رابطه نزدیک بین چرخه هیدرولوژی و سیستم اقلیمی هر گونه تغییر در اجزاء اقلیم از جمله بارش، می تواند تاثیر مهمی بر موجودیت آب زیرزمینی داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر تغییر اقلیم بر تغییرات زمانی و مکانی تغذیه آب زیرزمینی حوضه آبریز تسوج، با استفاده از نتایج خروجی مدل HADCM3 می باشد. در این راستا از داده های کوچک مقیاس شده سناریوی A2 استفاده و سپس توسط مدل هیدرولوژیکی HELP3، تغذیه برای دوره زمانی 2030-2013 پیش بینی شد. نتایج نشان داد که میزان تغذیه آب زیرزمینی در این حوضه از 12 تا 67 میلی متر در سال تحت سناریوی A2 در نوسان می باشد. در آینده ناحیه غربی منطقه مورد مطالعه تغذیه کمتری نسبت به سایر قسمت های حوضه خواهد داشت دلیل این امر تاثیر توامان عوامل زمین شناسی و اقلیمی خواهد بود چرا که در کنار افزایش دما، افزایش توان تبخیر و کاهش بارش عامل ریز دانه بودن رسوبات در کاهش تغذیه این منطقه نقش موثری خواهد داشت. همچنین بررسی همبستگی متقاطع بین بارش و تغذیه آب زیرزمینی نشان داد که از نظر مکانی نیمه جنوبی حوضه آبریز نسبت به نیمه شمالی در بازه زمانی کوتاهتر نسبت به تغییرات تغذیه ناشی از بارش واکنش نشان خواهد داد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، تغذیه آب زیرزمینی، HELP3، حوضه آبریز تسوج
  • محمدحسین رضایی مقدم، محمدرضا نیکجو، داود مختاری، احمد فاخری فرد، کاظم خوشدل صفحات 81-101
    حوضه کلیبرچای در شمال غربی کشور ایران قرارگرفته است. این پژوهش پلان قوسی رودخانه کلیبرچای (از شهر کلیبر تا روستای جانانلو) را مطالعه نموده است. این محدوده رودخانه کلیبرچای با طول 70 کیلومتر است. کانال در پلان قوسی دارای الگوهای کانال راست، موجی، مئاندری و گیسویی (قیطانی) است. مطالعات پلان قوسی رودخانه در رابطه با فرآیندهای فعال مختلف در کانال رودخانه و ارتباط متقابل بین پارامترهای هیدرولوژیکی و مواد رودخانه را نشان می دهد. تغییرات پیوسته در شاخص سینوسی در کانال نشانه هایی از تغییر در رفتار رودخانه است. برای انجام این پژوهش از تصاویر Google earth و DEM ده متری منطقه استفاده شد. جهت سهولت در مطالعه، رودخانه به چهار بازه تقسیم گردید. در بازه بندی رودخانه شرایط توپوگرافیک و نظر کارشناسی نگارندگان در نظر گرفته شد. شاخص سینوسی رودخانه در چهار بازه به وسیله نرم افزار Arc GIS طبق فرمول TSI=محاسبه گردید. در فرمول ذکرشده TCI شاخص سینوسی توپوگرافیک، CLطول کانال رودخانه و AL طول هوایی ابتدا و انتهای کانال است. بیشترین شاخص سینوسی برای امتداد رودخانه رودخانه کلیبرچای حدود 1 تا 3/1 است و نشان می دهد بیش از 70 درصد رودخانه در گروه مئاندری قرار می گیرند. فرسایش و فرآیندهای رسوبی به علت مئاندری بودن رودخانه با سیل های بهاری و پاییزی منطقه رخ می دهد. تنوع در نوع مواد و اندازه باعث فرسایش و افتادن کناره که منجر به تغییرات در کانال ها و پیچش ها در شاخص سینوسی می شود. مطالعه شاخص سینوسی و شناسایی الگوی رودخانه ها باعث سهولت در برنامه ریزی می گردد.
    کلیدواژگان: مئاندر، شاخص سینوسی، کلیبرچای، پلان، GIS
  • کاظم رنگزن، نازنین قنبری، مصطفی کابلی زاده، پوریا مرادی صفحات 103-127
    کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن و تاثیر آن بر روند گرمایش جهانی یکی از مهم ترین نتایج استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر می باشد. در مناطق شهری، سیستم های خورشیدی مستقر در سقف های ساختمانی، مناسب ترین روش بهره گیری از منبع پایدار انرژی خورشید می باشد. تراکم یا فشردگی شهری یکی از پارامترهای فرم و شکل شهر است که دسترسی به انرژی تجدیدپذیر خورشیدی را در مناطق ساخته شده تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین ضروریست که اثرات تراکم شهری بر بهره گیری ساختمان ها از انرژی خورشید بررسی شود. هدف این مطالعه ارزیابی پتانسیل انرژی خورشید در مناطق شهری و تعیین ارتباط بین شاخص های تراکم شهری و پتانسیل انرژی خورشید در مقیاس محلی می باشد. در این مطالعه مدل سازی تابش سالیانه خورشید برای هر یک از سطوح ساختمانی منطقه مورد مطالعه، در طول یک سال، با استفاده از مدل Solar Analyst انجام گردید. از طرف دیگر ارتباط بین چندین شاخص تراکم شهری از جمله شاخص های پوشش سایت، نسبت طرح، نسبت حجم-سطح، آنتروپی، تراکم جمعیت و تراکم ساختمانی با تابش سالیانه رسیده به منطقه مورد مطالعه بحث شد و با استفاده از مدل رگرسیونی حداقل مربعات، روابط بین تابش خورشید و شاخص های تراکم شهری مشخص گردید. هم چنین پتانسیل استفاده از دو نوع سیستم خورشیدی فعال شامل سیستم های یکپارچه فتوولتاییک ساختمانی (PV) و کلکتورهای حرارتی خورشیدی (STC) ارزیابی شد. طبق نتایج میزان تابش سالیانه خورشیدی از 507 (در نواحی فشرده) تا 741 (در نواحی پراکنده) کیلو وات ساعت بر متر مربع افزایش پیدا می کند. شاخص نسبت حجم-سطح بیشترین ضریب تعیینی، R2 برابر با 805/0 را با تابش سالیانه خورشید نشان می دهد. هم چنین در منطقه مورد مطالعه پتانسیل سقف های ساختمانی جهت توسعه سیستم های PV خیلی بیشتر از سیستم های STC تحت تاثیر درجه فشردگی شهری می باشد.
    کلیدواژگان: آنتروپی، انرژی تجدیدپذیر، تراکم شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، فتوولتاییک، کلکتورهای حرارتی خورشیدی
  • محمد سلیقه، محمدحسین ناصرزاده، علی غفاری * صفحات 129-147
    مکانیزم های صعود بارندگی در نواحی مختلف از الگوهای متفاوتی تبعیت می کنند. شناخت این الگوها می تواند سطح برنامه ریزی محیطی را ارتقاء بخشد. شاخص های ارزیابی پایداری که به شاخص های ناپایداری معروف اند، روابطی هستند که به کمک آن ها می توان میزان ناپایداری همرفتی مناطق مختلف جورا در جهت مطالعه و پیش بینی بارش ها بررسی کرد، این شاخص ها در پیش بینی فعالیت های همرفتی به کار می روند و عمدتا به کمک نمودارهای ترمودینامیک و داده های رادیو سوند بررسی می شوند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ویژگی های زمانی بارش های بیش از پنج میلی متر و تعیین سهم بارش های همرفتی بهاری ایستگاه تبریز براساس داده های جوبالا می باشد. بدین منظور داده های ساعتی بارش ایستگاه تبریز طی دوره آماری سی وپنج ساله (1358 – 1392شمسی) (1980- 2014میلادی) ، از آرشیو سازمان هواشناسی دریافت و با گزینش داده های بارش بیش از 5 میلی متر براساس کدهای هواشناسی60 تا 65 برای بارش باران و نیز کدهای 91 تا 99 برای بارش های سنگین، فراوانی زمانی آنها بررسی گردید. پس از گزینش نمونه های مورد بررسی، نمودارهای اسکیوتی روزهای بارش به همراه شاخص های ناپایداری از قبیل (CAPE PW– LI- TT - SI- KI) تجزیه و تحلیل شدند. پردازش این داده ها در مقیاس فصلی بیانگر وقوع مکرر آنها است. حداکثر رخداد این بارش ها درماه آوریل با فراوانی131مورد و حداقل آنها درماه ژوئن با 35 مورد دیده شد. نتایج حاصل از ترسیم نمودارهای اسکیوتی و محاسبه شاخص های ناپایداری نشان می دهد، نقش عامل همرفت در وقوع بارش های بهاری قابل توجه می باشد، زیرا هنگامی می توان عامل همرفت را عامل اصلی بارش محسوب کرد که نه تنها میزان همرفت شدت کافی داشته باشد، بلکه ناپایداری لازم برای ایجاد بارش رانیز فراهم بسازد. در مجموع، پس از بررسی 263 نمونه بارش فصل بهار مشخص شد که عامل همرفت، مهمترین نقش را در رخداد بارش ماه های می و ژوئن داشته است و به طبع آن مخاطرات سیلاب منطقه را تهدید می نماید.
    کلیدواژگان: بارش، همرفت، نمودار اسکیوتی، شاخص های ناپایداری، ایستگاه تبریز
  • علی اکبر شمسی پور، سیفاللهکاکی، سیدمیثم جاسمی، ایوب جعفری صفحات 152-173
    هدف پژوهش حاضر شناخت سازوکار بارش های سنگین غرب و جنوب غرب ایران با روش تحلیل همدیدی و ترمودینامیکی است. برای واکاوی مطالعه موردی فرودین سال 1395، نخست آمار ساعتی بارش 70 ایستگاه همدید در منطقه پژوهش و 10 ایستگاه همدید خارج از منطقه از سازمان هواشناسی تهیه و مقدار بارش هر ایستگاه محاسبه و در محیط نرم افزار Arc/map10پهنه بندی شد. سپس شاخص های ناپایداری Ki، Li،TTi، Cape و Sweat ایستگاه های کرمانشاه و اهواز اخذ و تحلیل شدند. در نهایت نقشه های همدیدی تحلیل شد. بر اساس شاخص های ناپایداری، میزان ناپایداری جو در بیشتر موارد متوسط بوده و شرایط ایجاد همرفت و توفان تندری، رعدوبرق و گاهی نیز بارش برف فراهم بوده است. تحلیل نقشه های همدیدی تراز دریا نشان داد در روزهای قبل از بارش، غرب ایران زیر نفوذ زبانه پرفشار سیبری قرار داشته و همزمان مراکز کم فشار روی دریای مدیترانه تشکیل شده اند که با جابجایی شرق سوی آن ها شرایط برای ایجاد ناپایداری و رخداد بارندگی در منطقه فراهم شده است. ریزش هوای سرد مراکز پرارتفاع به پشت ناوه مستقر در اطراف مدیترانه و عرض های پایین تر و انتقال هوای گرم و مرطوب به جلوی ناوه باعث تقویت سامانه بارشی و در نهایت سبب شکل گیری بارش های سنگین در منطقه شده است. شاخص های فیزیکی و دینامیکی جو نیز گویای آن است که مقادیر مثبت تاوایی، سرعت رودباد و امگای منفی به بیشینه خود در زمان بارندگی رسیده است.
    کلیدواژگان: بارش سنگین، شاخص ناپایداری، نوارغربی ایران، کمفشارمدیترانه وسودان
  • مصطفی طالشی، کیومرث خداپناه، محسن آقایاری هیر صفحات 175-194
    امروزه توسعه به عنوان یک فرآیند، مهم ترین بحث کشورها به ویژه کشورهای درحال توسعه است، مهمترین هدف توسعه پایدار برطرف کردن احتیاجات و بهبود بخشیدن به شرایط کیفی زندگی انسانی می باشد. تحقیق حاضر بر آن است به ارزیابی و تحلیل توسعه پایدار روستاهای پیرامونی کانون های گردشگری در ناحیه اردبیل بپردازد. برای این منظور روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مورد توجه قرار گرفت. ابتدا با استفاده از ادبیات تحقیق به عملیاتی نمودن مفاهیم و متغیرهای مطرح در سوالات پرداخته شده و روایی آن به روش نظرسنجی از نخبگان مورد ارزیابی قرار گرفته و پایایی آن نیز به روش آلفای کورنباخ 80 درصد محاسبه گردیده است. سپس برای ارزیابی توسعه پایدار گردشگری، از تکنیک فرآیند شبکه ای با بهره گیری از نرم افزار Super Decisions استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق را 79 روستای پیرامون 5 کانون گردشگری ناحیه اردبیل تشکیل می دهد که داده های لازم به صورت تمام شماری از مدیران محلی جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که کانون های گردشگری اردبیل، سرعین و نمین در وضعیت نسبتا پایدار و کانون های گردشگری نیر و هیر در وضعیت پایداری متوسط قرار دارند. از کل روستاهای موردبررسی در ناحیه اردبیل17روستا در وضعیت پایدار، 25 روستا در وضعیت نسبتا پایدار، 28 روستا در وضعیت متوسط پایداری و 9 روستا در وضعیت نسبتا ناپایدار قرار دارند.
    کلیدواژگان: روستا، توسعه پایدار، ارزیابی پایداری، مدلANP، کانون های گردشگری، ناحیه اردبیل
  • محمد عباس زاده ، حسین بنی فاطمه، محمدباقر علیزاده اقدم، موسی بهاری صفحات 195-216
    هویت شهری از مفاهیم چند بعدی و بین رشته ای است که در دهه های اخیر مورد توجه روانشناسان، معماران و متخصصان و جامعه شناسان شهری قرار گرفته است. در تعریف متعارف، شهر جایی است که تعاملات شهری در آن اتفاق می افتد و مردم حس شهروندی نسبت به شهر خود دارند. آنچه به شهر، هویت می دهد، خود مردم آن شهر هستند که با سلایق و ویژگی های منحصر به فرد هویت شهرشان را می سازند. هدف این مقاله ساخت و و اعتبار یابی مقیاس هویت شهری است. روش مورد استفاده پیمایش است و داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری شامل شهروندان پانزده سال به بالای شهر تبریز هستند. اعتبار محتوایی پرسشنامه از طریق نظر استادان جامعه شناسی تایید شده و در ادامه مدل پنج عاملی متغیر پنهان هویت شهری توسط تحلیل عاملی تاییدی بررسی گردید که از برازندگی مناسبی برخوردار بود. طبق یافته های تحقیق می توان گفت که مقیاس ساخته شده هویت شهری ابزاری مناسب برای اندازه گیری این مفهوم در متن جامعه شهری شهر تبریز است.
    کلیدواژگان: هویت شهری، هویت مکانی، اعتبار، پایایی، شهر تبریز
  • حسین عساکره، علی شاهبایی کوتنایی * صفحات 217-234

    روزهای سرد فراگیر یکی از رخداد های ناهنجار اقلیمی هستند که تاثیرات زیادی بر محیط زیست و فعالیت های انسانی دارند. این رویداد ها در نتیجه ی شکل گیری الگوهای جوی پیچیده ای ایجاد می شوند. شناخت نحوه ی برهمکنش سامانه های جوی در این الگوها می تواند در پیش بینی شرایط مشابه و کاهش خسارات احتمالی مفید باشد. بر این اساس در پژوهش حاضر تلاش شد با استفاده از داده های میان یابی شده ی دمای کمینه در سطح کشور و همچنین داده های جوی طی سال های 1339 تا 1388، شرایط دمای سطح زمین و شرایط همدید و پویشی ترازهای مختلف جو در روز 1/11/1342 به عنوان فراگیرترین روز سرد در پهنه ی ایران مورد تحلیل قرار گیرد. در این روز 4/98 درصد از پهنه ی کشور تحت تاثیر سرما قرار داشته است. نتایج تحلیل همدید و پویشی سامانه های جوی مولد سرمای این روز نشان داد که ایجاد یک سامانه ی بندالی در غرب و مرکز اروپا و استقرار یک سامانه ی کم ارتفاع در شمال روسیه و حرکات متضاد این دو سامانه نسبت به یکدیگر موجب ریزش هوای سرد جنب قطبی از نواحی شمالی اسکاندیناوی به سمت ایران شده است. همچنین مشخص شد عامل ارتفاع در تشدید سرمای این روز در سطح کشور نقش مهمی ایفا نموده است.

    کلیدواژگان: روز سرد فراگیر، تحلیل همدید، سامانه ی بندالی، فرارفت دما، ایران
  • غلام عباس فلاح قالهری، مهدی اسدی* صفحات 235-252

    این پژوهش با هدف شناسایی تغییرات مکانی و زمانی خود همبستگی فضایی ساعات آفتابی در ایران انجام شده است. بدین منظور، ابتدا اقدام به تشکیل پایگاه داده های شبکه ای ساعات آفتابی در ایران شده است. سپس از داده های پایگاه مزبور یک دوره آماری 30 ساله، در بازه زمانی روزانه از 1/01/1982 تا 31/12/2012 میلادی را مبنای مطالعه حاضر قرار داده، و یاخته ای به ابعاد 15×15 کیلومتر بر منطقه موردمطالعه گسترانیده شده است. به منظور دست یابی به تغییرات درون سالی ساعات آفتابی در ایران از روش های نوین آمار فضایی از قبیل خودهمبستگی فضایی موران جهانی، شاخص انسلین محلی موران و لکه های داغ با استفاده از امکانات برنامه نویسی محیط بهره برده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تغییرات زمانی و مکانی ساعات آفتابی ایران دارای الگوی خوشه ایبالا می باشد. دراین بین بر اساس شاخص موران محلی و لکه داغ، مناطق جنوب، جنوب شرق و مرکز به نمایندگی ایستگاه های همدید استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، شیراز، اصفهان و یزد استان دارای الگوی خودهمبستگی فضایی مثبت (الگوی پرآفتاب) و بخش های شمال، شمال شرق و شمال غربی به نمایندگی ایستگاه های همدید استان های تبریز،
    مازندران، مشهد و سمنان دارای خودهمبستگی فضایی منفی (الگوهای کم آفتاب) بوده است. در طی دوره موردمطالعه بخش اعظمی از کشور در بیشتر موارد تقریبا نیمی از کل مساحت کشور هیچ گونه الگوی معنا داری یا خودهمبستگی فضایی نداشته است.

    کلیدواژگان: ساعات آفتابی، خودهمبستگی فضایی، شاخص موران، شاخص لکه داغ، ایران
  • حسن لشکری، علی اکبر متکان، مجید آزادی، زینب محمدی * صفحات 253-272

    بخش اعظم کشور ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی خود نسبت به گردش عمومی جو دارای اقلیم خشک و نیمه خشک است. در این تحقیق با استفاده از آمار بارش روزانه 30 ایستگاه از 8 استان جنوب و جنوب غرب ایران در طی دوره آماری 36 ساله و بر اساس معیارهای انتخابی، شروع بارش ها محاسبه گردید. در 10 سال بارش ها زودتر از شرایط نرمال اتفاق افتاده است. نقشه های ارتفاعی و فشاری ترازهای دریا تا700 هکتوپاسکال از اول سپتامبر تا روز شروع بارش با استفاده از داده های جوی سایت NCEP/NCAR با نرم افزار GRADS ترسیم شد. نتایج بررسی های چشمی چندین بار این نقشه ها نشان داد که بارش های زودرس در جنوب و جنوب غرب ایران در 3 الگوی کلی شکل می گیرد. در الگوی نوع (الف) با حرکت شمال سوی پرفشار آفریقا از روی مدیترانه مرکزی و ادغام زبانه شرقی آن با زبانه واچرخند مهاجر (مستقر برروی شمال دریاچه خزر) زمینه لازم برای فرارفت سرد را بر روی شمال آفریقا فراهم نموده و سپس با ادغام زبانه واچرخندی مهاجر با زبانه واچرخندی عربستان شرایط بسیار مناسبی برای فرارفت رطوبت به درون سامانه سودانی فراهم می شود. در الگوی نوع (ب) از حدود 30 روز قبل از شروع بارش ها واچرخند آزور حرکت شمال سو پیداکرده و از محدوده عرض 50 تا 60 درجه حرکت شرق سو داشته و به تدریج بر روی شمال دریاچه خزر استقرار پیداکرده و برای مدت 10 تا 15 روز در این مکان متوقف می شود. با توقف واچرخند بر روی این منطقه کم فشار ایسلند به سمت عرض های پایین رانده شده و زبانه آن بر روی مدیترانه و شمال آفریقا گسترش می یابد. در الگوی نوع ج واچرخندهای آفریقا و آزور ادغام شده و با حرکت شمال سوی غرب اروپا را در برگرفته و با گسترش نصف النهاری فرارفت سرد شدیدی را در دامنه شرقی خود بر روی مدیترانه شرقی و شمال آفریقا ایجاد می کنند.

    کلیدواژگان: بارش، زودرس، جنوب، جنوب غرب
  • حسن محمودزاده، خلیل غلام نیا، سید محمد موسوی صفحات 273-293
    امروزه توسعه بی رویه شهر به عنوان یک نوع مخاطره مطرح می گردد. تغییرات شدید کاربری اراضی اطراف و داخل محدوده های شهری باعث تخریب زمین های مرغوب و ایجاد آلودگی های زیست محیطی می شود که می تواند سلامت جوامع انسانی و محیط زیست پیرامونی را تهدید کند. این پژوهش برای پیش بینی توسعه شهر ساری و روستاهای اطراف آن صورت گرفته است و برای حصول نتیجه مناسب از تصاویر ماهواره ای سری لندست (سال های 1365و 1394) و لایه های اطلاعاتی دیگری همچون فاصله از گسل، فاصله از رودخانه، فاصله از خطوط انتقال نیرو، حساسیت واحدهای سنگی، فاصله از جاده ها و… به منظور مدل سازی احتمال توسعه شهری با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک پرداخته شد. با استفاده از روش ROC ارزیابی صحت مدل 0. 7603 محاسبه گردید که صحت نتایج احتمال مدل برای پیش بینی رشد شهری را تایید می کند. پس از تهیه نقشه احتمال توسعه شهری و پیش بینی رشد جمعیت، دو سناریو با رویکردهای تاریخی بادرنظر گرفتن رشد عادی شهر و رویکرد زیست محیطی درجهت حفظ اراضی جنگلی، باغی و سطوح آبی برای محدوده مورد مطالعه تا سال 1404تعریف گردید و براین اساس توسعه شهر درجهت اراضی مذکور محدود گردید. بر حسب محاسبات انجام گرفته در محدوده شهر ساری مساحتی حدود 481. 88هکتار و جمعیتی بالغ بر50507 نفر و در محدوده های بیرون از شهر 151. 36 هکتار جمعیتی بالغ بر 12805نفر درسال1404 افزوده خواهد شد. باتوجه به نتایج این پژوهش، می طلبد مدیریت شهری و روستایی تدابیر مدیریتی لازم برای رعایت مسائل زیست محیطی را برای مناطقی که در10سال آینده به بافت شهری و روستایی این منطقه اضافه می گردد لحاظ کنند.
    کلیدواژگان: شهر ساری، تغییرات کاربری اراضی، رگرسیون لجستیک، روش مشخصه نسبی عملکردی، سناریو
  • هادی نیری، ممند سالاری صفحات 295-316
    این پژوهش با توجه به اهمیت و جایگاه مطالعات تکتونیک- ژئومورفولوژی، به ارزیابی و طبقه بندی تکتونیک فعال حوضه های آبخیز استان کردستان با نگرش کمی- مقایسه ای بر مبنای پارامترهای شاخص شبکه زهکشی می پردازد. روش پژوهش شامل برآورد کمی پارامترهای شاخص شبکه زهکشی مرتبط با تکتونیک و به کارگیری روش تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی است. یافته های تحقیق نشان داد که حوضه های مورد مطالعه از لحاظ تکتونیک فعال در دو خوشه متفاوت قرار می گیرند. مقایسه نسبی بین این خوشه ها نشان می دهد که حوضه های واقع در خوشه اول از فعالیت تکتونیکی بیشتر با دامنه های متفاوت تر بیشتر برخوردارند. در همین ارتباط حوضه های خوشه دوم دارای فعالیت تکتونیکی کمتر، متجانس تر و با آستانه تشکیل خوشه سریع تر مشخص شدند. با توجه به نتایج چنین استنباط می شود وضعیت حوضه های خوشه اول با بار فعالیت تکتونیکی بالاتر، ناشی از پراکنش مکانی بیشتر آن ها و به تبع آن تاثیرپذیری از کانون های تکتونیکی متفاوت به ویژه گسل های فعال باشد. وضعیت موجود حوضه های خوشه دوم نیز در ارتباط با وضعیت قرارگیری مکانی همگن تر آن ها منطبق بر نواحی مرکزی محدوده مطالعاتی و فعالیت آرام تر زون سنندج- سیرجان قابل تفسیر است.
    کلیدواژگان: تکتونیک فعال، شبکه زهکشی، تحلیل خوشه ای، استان کردستان
|
  • Akbar Asghari Zamani *, Hersh Mostafaei Pages 1-18
    Cities as a living environment play a significant role in creating satisfaction, they indeed shape human's lifestyle and determine their life quality. Regarding the quality of man-made environments not only encourages them to cooperate, but also induces a sense of satisfaction among individuals. Urban growth and rapid urban expansion have caused various crises in terms of urban life including environmental challenges and declining the quality of urban environs. Following increased urbanization in our country and rapid changing space for several reasons in terms of urban texture, the quality of urban environs has seriously declined. When it comes to environmental quality, the emphasis is still over construction and physical shape. The paper tends to measure and zone the physical environment quality of the middle texture of Tabriz city based on recent statistics and data. The research method is based on the objectives applying descriptive- analytical in terms of its methodology. During first steps of sample collection, we initially measure the quality of urban environment through field studies preparing and filling out some questionnaires. And in the second step, we apply softwares including: EXCEL, CHOICE, EXPERT to measure the data and finally apply ARC GIS to display the research findings. However the yields of central tissue zoning of Tabriz reflect that 5.77% of regional area is in an unfavorable condition, 19.38% favorable condition and 74.83% is in moderate utility status.
    Keywords: zoning, Quality of urban enviroment, Urban Areas, Tabriz
  • Banafsheh Farahani, jafar bahari, Shahla Bahari, Marjan Bazleh Pages 18-33
    Tourism today is one of the most important and effective economic issues and of the important factors of Outstanding communication, social and cultural in the worldwide is considered. In fact, the expansion of the economic, health, security and communication infrastructure in the twenty-first century has made tourism an inevitable reality in human life (Saghaei and Alizadeh, 2013: 2). Hence, tourism is one of the key industries in any society that can attract planners attention, Because it affects many sectors of society, including the economic, cultural and environmental sectors. On the other, The large volume of travel in recent years has made tourism one of the largest industries in the world (Kazemi et al, 2012: 48), So that the income of tourism and tourist With transportation of passengers in about 17 percent of total world exports make up. Given the growing importance of tourism in today's world and the competitiveness of the tourism market around the world, Tourist destinations are increasingly competing with each other to attract tourists. The expansion of the tourism industry in every part of the world requires special conditions and conditions such as climate, ancient artifacts, natural attractions, traditions, infrastructure, facilities and equipment (Pourahmad et al, 2013: 2). So each of the tourist destinations should try to increase their share of the industry and its revenues. On the other hand, On the other hand, Should be noted in today's competitive world, The first trip to a tourist destination It does not mean the success of tourism destination, It is also a repetition of the trip to the tourist destinations and the introduction and promotion of it for potential tourists, which can serve the purpose of tourism in the long run. Hence, loyalty to the destination of tourism and its influential factors play a significant role in their long-term success. Therefore, efforts should be Loyalty to the destination of tourism and the factors that create this loyalty are identified and strengthened. Given the importance of brand loyalty to tourism destinations, The present study aims to investigate the factors affecting the loyalty of tourists to the tourism destination of Tabriz.
    Emission reduction of carbon dioxide and its impact on global warming process is one of the most important results in the use of renewable energy sources. In urban areas, solar systems stationed on building roofs are the most appropriate utilization method of stable source of solar energy. Urban compactness is a major urban form parameter that affects the accessibility of solar renewable energy in the built environment, so it is essential that the effects of urban compactness on buildings utilization of solar energy, be surveyed. The aim of this study is the evaluation of solar energy potential in urban areas and determination of the relation between urban compactness indicators and solar energy potential in the local scale. In this study, the annual solar radiation modeling for each of the building surfaces of the study area, over one year period, was performed using the Solar Analyst model. On the other hand, the relation between various compactness indicators including site coverage, plot ratio, volume-area ratio, Entropy, population density and building density with Annual solar radiation received by the study area was explored and using least squares regression model, the relationship between the solar radiation and urban compactness indicators was determined. Also potential of using two types of active solar systems including Building Integrated Photovoltaic Systems (PV) and Solar Thermal Collectors (STC) was evaluated. According to the results, the annual solar irradiation increase from 507 (in compression areas) to 741 (in scattered areas) Kilowatt hours per square meter. Volume-area ratio shows the highest determination coefficient, R2 equal to 0/805 with annual solar radiation. Also in the study area, the building roofs potential for the development of PV systems much more than STC systems, influenced by the degree of urban compactness
    Keywords: Effective Factors, Loyalty of Tourists, Tourist destinations, Tourism Satisfaction, Tabriz
  • isa piri, Akbar Hossin Zade, Samira Moradi Pages 35-57
    The situation of hospitals, especially in comparison to other urban and street network from one side of and population density on the other hand of urban residents has an important role in the physical and psychological comfort. In addition, hospitals can to determine radius of performance and jurisdiction to determine the optimal location for this function to be effective. This research aims to evaluate the location of the existing hospitals in the city is the best place to deploy them. The research method is descriptive-analytic. To collect the required data from field studies used. For collecting required information and data is used field studies and According to information obtained, To review the study area in terms of access to communication road, green space, away from industrial centers, military, and the fault, as well as for weighting the criteria, is used the AHP model. Then, using a decision model of TOPSIS in GIS software, valuation of criteria in the study area and mapping in accordance with the selection criteria, finally The Intersect map of the standards that represent the best place for construction of the hospital in this range are extracted. The results of integrating layers, Land area suitable for the area for service users – treatment Classified in seven categories which finally lands a great right and good for the construction of health centers were identified. Analytic Hierarchy Process Model AHP with GIS can be used as effective tool in site selection of hospitals.
    Keywords: Location, Hospital, Model AHP, geographical information system (GIS), Ahvaz City
  • Majid Rezaei Banafsheh, Tahere Jalali Ansaroodi Pages 59-79
    Iran is located in semi-arid region and its annual rainfall average is about one-third of the world's rainfall. In recent decades, in addition to population growth, increasing global temperatures led to wide variations in the earth's surface and has resulted changes to the time and place of precipitation. According to close relationship between the hydrological cycle and climate system, any change in climate elements such as precipitation, can have an important impact on the availability of water. The purpose of this research is investigate effects of climate change on spatial and temporal variations of water supply in Tasoj basin by using of HADCM3 model results. In this regard, was used from down scaling data of A2 scenario and then recharge for the period 2030-2013 was predicted by HELP3 hydrological model. The results showed that amount recharge of groundwater in this basin is fluctuating from 12 to 67 mm per year under the A2 scenario. In the future, the western region of the study area will be lower recharge than in other parts of the basin. The reason will be the combined effects of geological and climatic factors. Because of the fine-grained sediments along temperature, evaporation increase and reduced precipitation will be effective in reducing the recharge of this region. Also cross-correlation between precipitation and groundwater recharge showed that southern half of the basin than the northern half will responded in a shorter time period to precipitation changes.
    Keywords: climate change, groundwater recharge, HELP3, Tasuj basin
  • Mohammad Hossein Rezaei Mogaddam, Mohammadreza Nikjoo, Davod Mokhtari, Ahmad Fakeri Far, Kazem Koshdel Pages 81-101
    The streams of rivers are extremely complex in nature. Rivers are beneficial for natural vegetation, animals, living organisms and human communities. The river provides the possibility of drinking water and irrigation of agricultural fields. Rivers are considered as active land cultivators with erosion and sedimentation. Some of the negative effects of rivers such as floods are considered as a natural disaster. Such natural disasters have been shown when the river by anthropogenic activities by changing the shape of the river and arched their plans change. Meandering parts of the rivers are vulnerable to floods. Therefore, river studies are very important in terms of hydraulic characteristics, sediment, width to depth ratio, morphology and arched plan. Kaleibar Chai basin has located on the North West of the country. This research pays attention to the arcuate plan of Kaleibar River from the city of Kaleibar to Jananloo village (one of the branches of Aras River). The study region is part of Kaleibar Chai River with 72 km of length. The channel consists of right, waving, meandering, and braided patterns. The study of horizontal plan of the river in relation to different active processes shows the mutual relationship between hydrological parameters and the materials in the river. The continual changes in sinuosity index in the channel are indicators of variations in the river behavior. For doing this research we used Google Earth and DEM 10m images. The river was divided into 4 openings in which topographic conditions were considered. The river sinuosity index was calculated for all 4 openings in GIS software under the formula: TSI= . In this equation TCI is topographic sinuosity index, CL is the length of the river channel, Al is the aerial length of the beginning and ending part of the channel. The maximum sinuosity index for different lengths of the Kaleibar Chai River was estimated at 1.05 to 1.83. The heterogeneity of bed materials causes erosion and deposition on the river bed of Kaleibar Chai. Erosion and depositional processes occur in the area during the spring and fall floods. The variety of materials and their sizes cause erosion and the collapse of the brinks and the loop in sinuosity index, which finally lead to channel changes. The study of sinuosity index and the identification of rivers patterns help ease the planning procedure
    Keywords: Meander, Sinuosity Index, Kaleibar Chai, Plan, GIS
  • Kazemeh Rangzan, Nazanin Ghanbari, Mostafa Kabolizade Kabolizade, Poria Moradi Moradi Pages 103-127
    Emission reduction of carbon dioxide and its impact on global warming process is one of the most important results in the use of renewable energy sources. In urban areas, solar systems stationed on building roofs are the most appropriate utilization method of stable source of solar energy. Urban compactness is a major urban form parameter that affects the accessibility of solar renewable energy in the built environment, so it is essential that the effects of urban compactness on buildings utilization of solar energy, be surveyed. The aim of this study is the evaluation of solar energy potential in urban areas and determination of the relation between urban compactness indicators and solar energy potential in the local scale. In this study, the annual solar radiation modeling for each of the building surfaces of the study area, over one year period, was performed using the Solar Analyst model. On the other hand, the relation between various compactness indicators including site coverage, plot ratio, volume-area ratio, Entropy, population density and building density with Annual solar radiation received by the study area was explored and using least squares regression model, the relationship between the solar radiation and urban compactness indicators was determined. Also potential of using two types of active solar systems including Building Integrated Photovoltaic Systems (PV) and Solar Thermal Collectors (STC) was evaluated. According to the results, the annual solar irradiation increase from 507 (in compression areas) to 741 (in scattered areas) Kilowatt hours per square meter. Volume-area ratio shows the highest determination coefficient, R2 equal to 0/805 with annual solar radiation. Also in the study area, the building roofs potential for the development of PV systems much more than STC systems, influenced by the degree of urban compactness.
    Keywords: Entropy, Renewable energy, urban compactness, Geographic Information System, Photovoltaic, Solar Thermal Collectors
  • Mohammad Saligeh, mohammadhosain naserzadeh, ali ghaffari * Pages 129-147
    The mechanisms of climbing rainfall in different areas follow different patterns. Identification of those patterns can increase the environmental planning .The stability indicators which are known as instability indicators are relations through which we can study the amount of instability of convection of the atmosphere in any area for studying and predicting falls. These indicators are used for convection activities and basically are studied by thermodynamics diagrams and Radio sounds data. The main aim of this paper is studying the chronological features of precipitations over 5 mm .and determining convection precipitation parts of Tabriz spring station based on higher layers of atmosphere . the Tabriz station precipitation data were received from the weather organization cartulary regarding the 35 – year statistic periods and precipitation data for over 5 mm .were chosen while the time frequency was studied . After choosing the samples, the skew – T diagrams of precipitation days inadittion to the instability indicators such as (LI -TT – SI – KI – PW - CAPE)were analyzed . The processing of these data in seasonal scale indicate a frequent happening of those instabilities. The maximum occur once of the precipitations for the April with 131 frequency cases and minimum of this precipitator is in June with 35 cases were observed .The results of drawing skew – t diagrams and measuring the instability indicators show that the role of convection factor is important in spring precipitations because the convection factor is only the main factor not only the amount of convection is critical but also the needed instability for rain is provided. In general, after studying 263 rain samples in spring , it turned out that the convection factor has the most important role in rain occurrence in May and June and the hazards of flood threaten the area .
    Keywords: Precipitation_convection_skew – T diagram_instability in dicators_hazards_Tabriz spring station
  • Aliakbar Shamsipoor Shamsipoor, Seyfolah Kaki, Ayob Jafari, Seyd Maysam Jasemi Pages 152-173
    The aim of the research is recognizing mechanisms of the heavy rainfalls in the west and southwest of Iran using synoptic and thermodynamic method. For analysis of case study at April 2016, At first was obtained and calculated hourly rainfall data from 70 weather stations in the research area and 10 weather stations bordering the research area. Then rainfall amounts in stations were calculated and zoned using Arc/Map10. After that Ki, Li, TTi, Cape and SWEAT instability indexes was calculated for Kermanshah and Ahwaz weather stations. Finally, the synoptic maps were analyzed. According to instability indexes, mostly atmospheric instability has been moderate and favorable conditions could be observed for convection and thunder storm, lightening and snow fall. The analysis of the sea level synoptic maps have shown that a few days before the rainfall, the study area has been under the influence of the Siberian high, and simultaneously cyclones centers were formed above the Mediterranean Sea. Their eastern-ward movements created the condition for instability and rainfall in the area. Cold air downfall from high-pressure centers toward the backside of the Mediterranean trough and lower latitudes beside the dislocation of warm humid air to the fore side of the trough created the front and resulted in intensifying the rainy system that finally resulted in heavy rainfall in the area. The atmospheric physical and dynamic indexes show that during the rainfall, voracity positive values, jet stream wind and negative omega figures were in their maximum.
    Keywords: Heavy Rainfall, Instability Index, West of Iran, low pressure Mediterranean, Sudan
  • Mostafa Taleshi, Kumars Khodapanah, Mohsen Aghayari Hir Pages 175-194
    Rural development programs are part of the country's development plans that are used to transform the socio-economic development of the rural community. This is becoming more pronounced among Third World countries, where governments play a major role in restructuring society in order to coordinate with specific political and economic objectives. Therefore, rural development goals are not limited to one section, but rather improvements in productivity, increase Employment, food security, housing and education and health.Sustainable development is one of the most important and most effective economic instruments to achieve the desired level of growth and movement towards productive and trusted economies, which refers to the transformation of economic, social, cultural and environmental sustainability for the long-term welfare of the whole society. In this regard, one of the ways to move towards sustainable development in the current situation of villages is to pay attention to tourism. Tourism has many branches and species. One of its kinds is rural tourism, which includes a wide range of attractions and activities defined in agricultural or non-urban areas and competes with other tourism sectors such as coastal and urban tourism. According to the above, the current research is conducted with the general purpose of measuring and assessing the sustainability levels of rural areas around tourism centers in Ardebil and seeking to answer this question. What is the level of sustainability of rural development in the tourism centers of Ardebil?
  • mohammad abbaszadeh, Hossein Banifatemeh, Mohamma Bager Alizadeh Aghdam, musa bahari Pages 195-216
    The concept of identity has always been of interest to scholars, and it seems that the issue of identity as a central issue is the focus of the attention of various human and social sciences. The necessity of discussing identity comes from the fact that having a definition of self is essential for every human being and human being feel self-confident by identity. So far, the concept of identity has been explored from a variety of dimensions, such as national, religious, ethnic, racial, sexual, spatial, identity and so on. But a new concept of identity, which is the same urban identity, has, in recent years, become independent of identity issues. Urban growth seems to have convinced different scholars of various sciences to make urban identity more precise. Although this has been a concern for geographers and urban planners and environmental psychologists over the decades, a broad movement has started in the social sciences, especially in urban sociology, to examine this issue.
  • Hossein Asakereh, Ali shahbaee kotenaee Pages 217-234

    Pervasive cold days are one of the abnormal continental events that have a lot of effects on environment and human activity. These events are created as a result of formation of complex atmospheric patterns. In these patterns, knowledge of how these atmospheric systems interact can be very useful in prediction of the similar conditions and reduction the contingency damages. On this basis in this present research, it has been tried to analyze the earth's temperature conditions and dynamic and synoptic conditions of different levels of atmosphere on 21 January 1964 as pervasive cold day in Iran by using data from minimum temperature gained in different parts of the country and also the atmospheric data from 1960 to 2010. In this day 98.4 % of the area has been affected by the cold. The results of synoptic and dynamic analysis of atmospheric systems that creating the cold of this day showed that created a blocking system in west and center of Europe and establishment a low height system in north of Russia and the opposite movements of these two systems to each other has caused that cold polar air from northern Scandinavia have moved to Iran. It has also been recognized that height factor has performed an important role in cold extremity in this day across the country.

    Keywords: Pervasive Cold day, synoptic analysis, blocking system, temperature advection, Iran
  • Golam Abbas Fallah Galharei, mehdi asadi Pages 235-252

    This study aims to identify the spatial autocorrelation and spatial variation of sunshine hours in Iran. For this purpose, the sunshine hours to form a network database have been made in Iran. The data from the base of a 30-year period, the daily period from 1/01/1982 to 12/31/2012 AD to the present study, and intercellular dimensions of 15 × 15 km area stretching is studied. In order to achieve the sunshine hourly changes within a year, the sunshine of the Iran of spatial statistical methods, such as spatial autocorrelation global Moran, Moran's index of local Insulin, and hot spots was used by using the programming environment GIS. The results of this study showed that the spatial and temporal variation in sunshine hours in Iran is High-cluster pattern. In the meantime, based on local Moran and hot spots, South, South East and Central synoptic stations representing the provinces of Sistan and Baluchistan, Kerman, Shiraz, Isfahan and Yazd have positive spatial autocorrelation pattern, full sun pattern, and parts of North, North East and North West representing synoptic stations in Tabriz, Mazandaran, Mashhad and Semnan have a negative spatial autocorrelation, low sun pattern. In the study period, in most cases, a large part of the Iran, almost half of the total area, has had no significant pattern or spatial autocorrelation

    Keywords: sunshine hours, spatial autocorrelation, Moran Index, an index of hot spots, Iran
  • hassan lashkari, Aliakbar Matkan, Majid Azadi, Zainab Mohamadi Pages 253-272

    As a result of Iran’s geographical position towards atmospheric general circulation, most of its area has an arid or semi-arid climate. In this research, the author has calculated precipitation start using the daily precipitation information obtained from 30 stations located in 8 southern and south-western provinces of Iran during a 36 year statistical period and of course, based on selected criteria. In ten years, precipitations have started sooner than normally expected. Entire up to 700 HPa levels and sea level pressure maps belonging to 1st of September till the day of precipitation start have been illustrated with Grads software using atmospheric data obtained from Ncep/ncar site. Results of several objective observations of maps manifest that early precipitations in south and south-west sides of Iran are generally occurred in three main patterns. Pattern A) as African sub-tropical high pressure passes above central Mediterranean in a northward move and its eastern trough integrates with migratory anticyclone (deployed on the north side of Caspian Sea), it provides the necessary context for cold advection to move towards north of African high pressure. Afterwards, the migratory anticyclone trough integrates with anticyclone ridge of Arabian high pressure and therefore a very suitable situation is provided for advection of moisture to move inside the Sudan low system. In pattern B) almost thirty days before start of precipitations, the Azour anticyclone adopts a northward movement.

    Keywords: rain, early, South, South West
  • Hassan Mahmoudzadeh, Khalil Gholamnia, Saidmohamad Mousavi Pages 273-293
    The uncontrolled development of the city as a kind of risk arises. Drastic changes in land use around and inside the city limits of good land degradation and environmental pollution that can threaten human health and the environment. This research have taken place to predict the development of the City of Sari and surrounding villages and to achieve the perfect result from satellite imagery of Landsat series (years 1365 and 1394) and layers of information such as distance to fault, distance from the river, distance from Energy lines, sensitivity of rock units, distance from roads, urban development modeling with logistic regression model was used. With using ROC the validity of the model was calculated 0.7603 that confirms the model probability results validity to predict urban growth. After mapping, the possibility of urban development and population growth prediction, two scenarios with historical approaches considering the normal development of the Environmental Approach to conserve forest, garden and water levels for the study area up to the year 1404 were defined and accordingly urban development in the direction lands was limited. According to calculations inside the city of sari within an area of 481.88 hectares and a population of over 50,507 people and in a range of 151.36 hectares outside the city a population of over 12805 people in 1404 will be added. According to results, the management needs to necessary urban and rural administrative measures to comply with environmental issues for urban and rural areas that will be added in the next 10 years.
    Keywords: Sari city, Land use Changes, Logistic Regression, Relative Operating Characteristic Method, Scenario
  • Hadi Nayyeri, Mohammad Salari Pages 295-316
    The study, according to the importance of tectonic – geomorphology studies, deals with the assessment and classification of active tectonic of watershed in Kurdistan province with a comparative – quantitative approach based on the parameters of drainage network. The study includes quantitative estimation of parameters associated with tectonic drainage network and the use of hierarchical cluster analysis.The research findings showed that the studied basins are classified, tectonically active, in two different clusters. Relative comparison between the clusters show that the basins located on the first cluster have more tectonic activity with more different slopes.In this regard, the second cluster basins have less tectonic activity, more homogeneous and forming faster-cluster threshold.According to the results, it seems that the situation of the first cluster basins, with the higher tectonic activity, are due to their spatial distribution and, consequently,their impressionable of different tectonic focus particularly active faults. Also, the situation of the second cluster basins is interpreted with respect to their more homogeneous spatial position corresponding to the central region of the study area and slower activity of Sanandaj – Sirjan zone.
    Keywords: Active tectonics, drainage network, cluster analysis, Kurdistan Provinc