فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 66 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • حسن اسماعیل زاده *، مصطفی هرایینی، مهرداد بهرامی صفحات 1-21
    گردشگری یک صنعت خدماتی است و عمدتا به واسطه کیفیت خدماتی که ارائه می شود، تحت تاثیر قرار می گیرد. همچنین، می توان گفت که کیفیت خدمات و رضایتمندی گردشگران از موضوعات مهم در برنامه ریزی گردشگری است که پرداختن به آن ها می تواند موجب توسعه گردشگری شود. هدف از این پژوهش، ارزیابی میزان رضایت گردشگران از کیفیت خدمات پذیرایی و رستوران در محله درکه تهران بر اساس مدل سروکوال می باشد. روش تحقیق در این بررسی مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی است. در گردآوری داده ها و اطلاعات، از مطالعات کتابخانه ای- اسنادی و میدانی (با استفاده از مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه) استفاده شده است. پایایی داده ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده که نشان دهنده عدد 0.826 می باشد و روایی داده ها نیز براساس شیوه روایی محتوا (مطابق نظر اساتید) انجام گرفته است. در تحلیل داده ها از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (ویلکاکسون و پیرسون) بهره گیری شده است. جامعه آماری پژوهش نیز شامل گردشگرانی است که از خدمات رستورانها در محله درکه استفاده کرده اند و حجم آن با استفاده از فرمول کوکران، و با روش نمونه گیری تصادفی انجام شده است. یافته های تحقیق بر اساس ابعاد پنج گانه کیفیت خدمات سروکوال نشان می دهد که بیشترین شکاف در بعد همدلی با اختلاف کیفیت 0.77 و کمترین شکاف در بعد محسوسات با اختلاف کیفیت 0.08 مشاهده می شود. همچنین از طریق برقراری ضریب همبستگی اسپیرمن، ارتباط بین میزان تحصیلات و درآمد با ابعاد گوناگون کیفیت خدمات مورد آزمون قرار گرفت و بین کیفیت کلی خدمات و میزان درآمد در سطح 99 درصد، رابطه منفی و معنادار مشاهده شد.
    کلیدواژگان: رضایت گردشگر، کیفیت خدمات، گردشگری شهری، محله درکه، مدل سروکوال
  • ابراهیم اصغری کل جاهی *، قدرت برزگری، رباب آذرمی، آزاده شهبازی صفحات 23-44
    بخش مرکزی شهرستان شاهین دژ با تولید 30 تن زباله در روز، به علت عدم مکان یابی نامناسب محل دفع و نبود تجهیزات لازم، با معضلات زیست محیطی و بهداشتی رو‎برو است. در این تحقیق در راستای تعیین محل مناسب برای دفن پسماندهای جامد شهرستان شاهین دژ، عوامل مختلف از قبیل هیدرولوژی و هیدروژئولوژی، لیتولوژی، گسل، کاربری اراضی، پوشش گیاهی، مشخصات خاک، توپوگرافی (شیب)، فاصله از مناطق شهری و فاصله از جاده اصلی و مناطق مسکونی مورد توجه قرار گرفته است. پس از تشکیل ماتریس مقایسه زوجی معیارها، وزن های نهایی هر یک از لایه های اطلاعاتی تعیین شده و در محیط GIS، مدل سازی به صورت فرایند تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفته است. در نهایت پهنه های مناسب برای دفن زباله بر اساس قابلیت استقرار مکان در قالب 4 طبقه کاملا مناسب تا نامناسب شناسایی شده است. براساس نتایج این تحقیق 6 پهنه مناسب انتخاب شده که بعد از بازدیدهای صحرایی 3 پهنه کاملا مناسب و 3 پهنه نسبتا نامناسب تشخیص داده شده است. پهنه های مناسب با استفاده از روش ارزیابی شباهت به گزینه ایده آل مقایسه شده و پهنه شماره 2 واقع در غرب شاهین‎دژ (شمال روستای ساروجه علیا) بر اساس امتیازات و داشتن خصوصیات مورد نظر با کمترین اثرات زیست محیطی، به عنوان گزینه برتر تعیین شده است.
    کلیدواژگان: پسماند شهری، تحلیل سلسله مراتبی، GIS، شاهین‎دژ، TOPSIS
  • جمال امینی *، منصور عزیزی، مهسا فرامرزی اصل صفحات 45-66
    امروزه یکی از موارد بسیار مهم و پیچیده برای برنامه ریزان شهری، تصمیم گیری در مورد مکان های مناسب جهت گسترش آتی شهر و تعیین اراضی مناسب توسعه می باشد که این مهم تنها با نگاهی جامع نسبت به تمام عوامل تاثیرگذار در جهت یابی توسعه ی فیزیکی شهر، محقق خواهد شد. شناخت و تعیین تناسب و استعداد زمین برای توسعه کالبدی و شهری از اقدامات اولیه در برنامه ریزی های فضایی و محیطی است. هدف از انجام پژوهش این بود که با توجه به عوامل موثر در توسعه کالبدی شهر، نواحی مناسب برای توسعه کالبدی در شهر مهاباد شناسایی و پراکنش فضایی آن مشخص گردد. معیارهای مورد استفاده شامل لایه های توپوگرافی، زمین شناسی، کاربری زمین، شیب، جهت شیب، حریم رودخانه، دسترسی به شبکه های ارتباطی و رعایت حریم گسل محدوده بودند. که تعیین تناسب زمین از طریق معیارهای مورد استفاده و مدل TOPSIS Fuzzy در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی صورت گرفت. تناسب زمین برای توسعه کالبدی به پنج طبقه خیلی مناسب، مناسب، متوسط، نامناسب و خیلی مناسب تقسیم شد و نقشه پهنه بندی آن تهیه گردید. نتایج حاکی از آن است که از کل محدوده مورد مطالعه، 11درصد خیلی مناسب و بدون محدودیت، 7/8 مناسب، 32/20 درصد متوسط، 02/29 درصد نامناسب و 96/30 درصد از کل مساحت محدوده مورد مطالعه خیلی نامناسب برای توسعه کالبدی– فضایی شهر می باشد
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، تناسب زمین، مدل TOPSIS Fuzzy، شهر مهاباد
  • سیدعلی بدری *، مسعود انبارلو، زهرا ملک جعفریان صفحات 67-94
    آگاهی اندک مدیران از قوانین و مقررات حوزه عملکردی خود، یکی از چالش های اساسی مدیریت روستایی در دستیابی به مدیریت مطلوب است. در این مطالعه تلاش می شود نقش میزان آگاهی دهیاران از قوانین و مقررات در ارتقاء مدیریت مطلوب روستایی مورد کنکاش قرار گیرد. تحقیق حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی از طریق سنجش نظرات 38 تن از دهیاران که به صورت نمونه تصادفی از میان سکونتگاه های روستایی شهرستان طارم انتخاب شده اند، صورت گرفت. سطح برخورداری سکونتگاه های روستایی به عنوان پیش نیاز انتخاب نمونه ها و برایندی از تاثیرگذاری مدیریت مطلوب با استفاده از مدل تاپسیس انجام شد. سپس ارتباط سه سطح حاصل از سنجش توسعه با میزان آگاهی دهیاران از قوانین و مقررات در قالب پنج نظام اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، فیزیکی-کالبدی و نهادی تحلیل شد. همچنین برای سنجش متغیر مدیریت مطلوب روستایی نیز از چهل شاخص در قالب نظام های پنج گانه استفاده شد. یافته ها نشان می دهد بین سه مولفه نهادی، اجتماعی و اقتصادی میزان آگاهی از قوانین و مقررات و سه مولفه نهادی، اجتماعی و اقتصادی ارتقاء مدیریت مطلوب روستایی رابطه معنادار و همبستگی نسبتا قوی وجود داشت. به طور کلی سه مولفه نهادی، اجتماعی و اقتصادی توانسته اند به ترتیب 1/29 درصد، 5/14 درصد، 2/15درصد از تغییرات درونی سه مولفه نهادی، اجتماعی و اقتصادی مدیریت مطلوب را تبیین کنند. در عین حال تایید رابطه بینسطح توسعه یافتگی روستاها و میزان آگاهی دهیاران از قوانین و مقررات و مدیریت مطلوب روستایی، نشان می دهد که با بالارفتن سطح توسعه یافتگی روستاها، میزان آگاهی دهیاران از قوانین و مقررات و همچنین مدیریت مطلوب روستایی نیز به میزان قابل قبولی بهبود می یابد. در واقع نتایج تحقیق نشان دادند که سطح توسعه یافتگی روستاها در بالا رفتن آگاهی دهیاران از قوانین و مقررات روستایی و همچنین ارتقاء مدیریت مطلوب روستایی تاثیر گذار است. همچنین راهکارهایی در جهت ارتقاء آگاهی دهیاران از قوانین و مقررات حوزه عملکردی ارائه شد.
    کلیدواژگان: قوانین و مقررات، دهیاران، مدیریت مطلوب روستایی، روستاهای شهرستان طارم
  • حسین پناهی *، پرویز محمدزاده، یدالله دیوسالار صفحات 95-115
    هدف این مطالعه اندازه بهینه کلان شهرهای ایران مبتنی بر حضور دولت به عنوان ارائه دهنده کالا و خدمات عمومی است. بدین منظور در این تحقیق با استفاده از روش تابع مازاد کل که از تفاوت بین درآمد کل قابل تصرف و تمام هزینه های کار و زندگی یک خانوار در نواحی شهرهای بزرگ تعریف می شود، اندازه بهینه کلان شهرهای ایران برآورد شده است. نتایج اندازه بهینه کلان شهرهای ایران نشان می دهد که جمیعت این شهرها، سال هاست از سطح بهینه خود عبور کرده است. همچنین، نسبت مازاد جمعیت در کلان شهرهای ایران نشان داده شده ان است که شهر تهران در میان کلان شهرهای ایران، دارای بیشترین مازاد جمعیت (63%) است. این نسبت برای سایر کلان شهرها کمتر از شهر تهران است؛ نسبت مازاد شهر تهران در میان کلان شهرهای ایران، بیشترین و برابر با 63% است. این نسبت برای سایر کلان شهرها کمتر از شهر تهران است؛ به طوری که به ترتیب برای مشهد 51%، کرج 40%، اصفهان 40%، شیراز 42%، تبریز 38%، قم 41%، اهواز 39%، کرمانشاه 38% و ارومیه 31% است. در بین این کلان شهرها بعد از شهر تهران، مشهد بیشترین مازاد و شهر ارومیه دارای کمترین نسبت مازاد در بین کلان شهرهای ایران است.
    کلیدواژگان: اندازه بهینه، تابع مازاد، هزینه اجتماعی، حمل و نقل، کلان شهرای ایران، طبقه بندی JEL: R10، R12، R41
  • محسن توکلی* صفحات 117-139
    پهنه بندی، تاکتیکی است که که از طریق آن تعارضات مناطق تحت حفاظت کاهش یافته و ضمن تاخیر در صدمات وارد شده به مناطق، فرصت لازم را برای اتخاذ تدابیر لازم فراهم می کند. هدف از تحقیق جاری، ارزیابی کارایی مدل تلفیقی Fuzzy-AHP جهت پهنه بندی منطقه آثار طبیعی ملی دهلران در استان ایلام می باشد. بدین منظور اقدام به تهیه و روی هم گذاری لایه های شیب، جهت جغرافیایی، خطوط ارتفاعی، بافت خاک، پوشش گیاهی، رسوبدهی، فرسایش خاک، کاربری اراضی و سازند زمین شناسی گردید. در این مطالعه از روش Fuzzy-AHP و قابلیت های GIS جهت ارزیابی توان استفاده شده است. تحلیل و ارزیابی دقت مدل، بر اساس لایه های تولید شده از عملگرها و لایه های رستری انجام و گامای 9/0 به عنوان لایه نهایی برای پهنه بندی منطقه تعیین شد. نقشه نتایج پهنه بندی نشان می دهد که منطقه در 5 زون شامل زون امن به مساحت 3/192 هکتار (13 درصد)، زون حفاظتی به مساحت 8/829 هکتار (56 درصد)، زون تفرج گسترده به مساحت 8/371 هکتار (25 درصد)، زون تفرج متمرکز به مساحت 9/3 هکتار (3/0 درصد) و زون استفاده چند جانبه به مساحت 86 هکتار (7/5 درصد) قرار می گیرد. زون حفاظت شده بیشترین مساحت منطقه را به خود اختصاص داده و بصورت یک ناحیه ضربه گیر پیرامونی وسیع، زون امن را احاطه می کند که همانند یک کمربند کاهنده عوامل مخرب عمل می کند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، توان اکولوژیکی، Fuzzy-AHP، آثار طبیعی ملی دهلران
  • فریده حبیبی *، محبوبه فیروزآبادی، فاطمه زارعی صفحات 141-162
    در این تحقیق سامانه بارشی قوی رخداده در روزهای 14 و 15ام مارس 2014 در مناطق جنوبی ایران بررسی شده است. بدین منظور گزارش های سینوپ و متار ایستگاه های نیمه جنوبی ایران، الگوهای جوی شامل فشار در سطح متوسط دریا، رطوبت، دما و فرارفت آن در ترازهای 500، 850 و1000، گرایش ارتفاع 24 ساعته در تراز 500، باد در ترازهای 200 و 1000 و همچنین جریانات جتی در تراز 200 هکتوپاسکال بررسی شده است. این سامانه بارشی با سامانه بارشی مارس 1996 که دومین بیشینه بارش را در طی 58 سال گذشته در این منطقه داشته است، مقایسه شده است. بررسی ها نشان داد که مهمترین علت بارش ها، مربوط به ناپایداری پتانسیلی ناشی از سامانه کم فشار دینامیکی که به صورت یک ناوه کم فشار از ترکمنستان به سمت تنگه هرمز کشیده شده بود، می باشد. همچنین، نصف النهاری شدن تدریجی جهت جریان جت جنب حاره ای قوی در شمال غرب آفریقا و کشیده شدن شاخه ای از آن بر فراز خلیج فارس نیز به تشدید ناپایداری در این مناطق در روزهای ذکر شده کمک کرده است. بیشینه بارش 24 ساعته به ترتیب از بندرعباس، رودان و کهنوج با 110 ، 5/78 و 69 میلی متر گزارش شده است. موقعیت هر سه ایستگاه در ناحیه شرقی سامانه بارشی قرار دارد، جایی که فرارفت قوی رطوبت از سمت تنگه هرمز به آن سو بوده است. قرار گرفتن سمت چپ خروجی جت بر فراز استان هرمزگان نیز سبب جریان صعودی هوا در منطقه شده است. مجموع همه این عوامل سبب وقوع بارش بیشینه در این استان شده است.
    کلیدواژگان: ناپایداری پتانسیلی، کم فشار دینامیکی، گزارش های سینوپ و متار، بندرعباس
  • مهرشاد طولابی نژاد *، سیروس قنبری، محسن شایان صفحات 163-185
    سرمایه اجتماعی یکی از عوامل مهم در توسعه پایدار روستایی می باشد. لازمه رسیدن به توسعه پایدار روستایی توجه به سرمایه اجتماعی، رفاه اقتصادی و اجتماعی می باشد. در این مطالعه نیز با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی، به بررسی اثرات سرمایه های اجتماعی بر رفاه اقتصادی و اجتماعی خانوارهای روستایی در دهستان میانکوه شرقی پرداخته شد. جامعه آماری شامل خانوارهای روستایی دهستان میانکوه شرقی در شهرستان پلدختر می باشد (1700N=). 103 سرپرست خانوار به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از دو روش آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب موریس، همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر) استفاده شد. نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده نشان داد که میزان سرمایه اجتماعی خانوراهای روستایی در منطقه مورد مطالعه در سطح مطلوبی قرار دارد. همچنین بین سرمایه اجتماعی و رفاه خانوارها در منطقه مورد مطالعه رابطه ی معناداری وجود داشته و از میان مولفه های سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی بیشترین تاثیر و انسجام اجتماعی کمترین تاثیر را بر رفاه خانوارهای روستایی داشته است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رفاه اقتصادی و اجتماعی، مدل تحلیل مسیر، دهستان میان کوه شرقی
  • موسی عابدینی *، شهرام روستایی، محمدحسین فتحی صفحات 187-205
    تشخیص و طبقه بندی زمین لغزش ها یک نیاز حیاتی در تجزیه و تحلیل خطر قبل و بعد از وقوع فاجعه است. و دردرجه اول از طریق نقشه برداری زمینی یا تفسیر سنتی تصاویر انجام می گردد. در این مقاله به شناسایی و طبقه بندی انواع زمینلغزش با رویکرد روش شیءگرا، پرداخته شده است. داده های مورد استفاده در این پژوهش شامل تصاویر رنگی کاذب مستخرج از داده های ماهواره Resourcesat-1 با قدرت تفکیک مکانی 5.8 متر و مدل ارتفاع رقومی با قدرت تفکیک 10 متری حاصل از تصاویر 2.5 متری ماهواره Cartosat-1استفاده گردیده است. این روش برای قسمت شمال غرب حوضه آبریز به کار گرفته شد و پس از آن بدون اصلاحات بیشتر در قسمت های شرقی حوضه مورد استفاده واقع شداز این بین 70 درصد زمین لغزش ها برای اجرای مدل و 30 درصد دیگر برای اعتبارسنجی به کار رفته است. با توجه به نتایج بدست آمده 02/34 درصد از اراضی محدوده مورد مطالعه به عنوان منطقه ای با پتانسیل خیلی زیاد و زیاد برای وقوع زمین لغزش در نظر گرفته شده اند. همچنین، درصد قابل توجهی از زمین لغزش ها در طبقه با حساسیت زیاد و خیلی زیاد(05/57) قرار دارند. در مجموع سه نوع لغزش با استفاده از این روش با دقت شناسایی71.11٪ و دقت کلاس بندی91.4٪ تشخیص داده شده است. لذا می توان گفت دقت مدل های بکار رفته در پهنه بندی حساسیت وقوع زمین لغزش قابل قبول و خوب است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، روش شیءگرا، شناسایی، قطعه بندی، ماهواره IRS
  • مهدی کرمی ده کردی *، حسین کوهستانی، حسین یادآور، رامین روشن دل صفحات 207-229
    هدف کلی از پژوهش حاضر واکاوی کیفی عوامل بازدارنده استفاده از انرژی های تجدید پذیر در روستاهای مستعد انرژی های تجدید پذیر استان چهارمحال و بختیاری هست. مطالعه حاضر ازلحاظ پارادایم، جز تحقیقات کیفی بوده و به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از تئوری بنیانی استفاده شد. جامعه موردمطالعه تحقیق شامل سه دسته مطلعان روستایی، ذینفعان (ساکنین روستای کاهکش) و متخصصان مربوط به حوزه انرژی بودند. روش نمونه گیری به صورت کاملا هدفمند (روش گلوله برفی) بوده که پس از انجام مصاحبه های عمیق، مصاحبه متمرکز، مصاحبه ساختاریافته و نیمه ساختاریافته و درنهایت رسیدن به اشباع تئوری، اطلاعات؛ جمع آوری شده و سپس در مراحل کدگذاری و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد عامل آگاهی - اطلاع رسانی و فرهنگی با 10 گویه، عامل سیاست گذاری – اداری (جایگاه قانونی) با 8 گویه، عامل آموزش- پژوهش و برنامه ریزی با 6 گویه، عوامل هزینه – سرمایه گذاری (منابع مالی) و منابع انسانی هر یک با 4 گویه و درنهایت عامل فناوری با در برگرفتن 3 گویه به ترتیب ذکرشده اولویت ها را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: انرژی تجدید پذیر تئوری بنیانی چهارمحال و بختیاری عوامل بازدارنده مناطق روستایی
  • منیژه لاله پور*، مرضیه اسمعیل پور، الهام شجاعی صفحات 230-249
    مهم ترین هدف شهر الکترونیک، خدمت رسانی مطلوب به شهروندان و کسب رضایت آنان می باشد. برای نیل به مقوله شهر الکترونیک، شهر باید به درجه ای مطلوب از آمادگی الکترونیکی دست یابد. عدم توجه به کاربران به عنوان عامل بازدارنده در آمادگی الکترونیکی عمل می کند. بدین معنی که جهت موفقیت در هر طرح ابتکاری دولت الکترونیک، شهروندان باید به خوبی از سیستم استفاده کنند. از این رو، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی آمادگی الکترونیکی شهر تبریز در به کارگیری فناوری اطلاعات می باشد. تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته و داده های مورد نیاز از طریق مطالعه کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) جمع آوری گردید. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه به تعداد 383 نفر تعیین گردید. روش نمونه گیری به کار رفته در این تحقیق نیز، نمونه گیری طبقه ای- خوشه ایبوده است. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ میزان پایایی پرسشنامه ها، 76% به دست آمد. بر اساس مدل CID مولفه های تحقیق در 5 دسته طبقه بندی گردید. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری کروسکال والیس، تی تک نمونه ای و روش دیون انجام گرفت. بر اساس آزمون تی تک نمونه ای در تمام مناطق، مقدار میانگین مولفه ها بیشتر از حد مبنا (2) بوده و میزان سطح معناداری (000/0) یعنی کمتر از 05/0 به دست آمد. بنابراین مناطق مورد مطالعه از لحاظ آمادگی الکترونیکی در وضعیت مطلوبی قرار دارند. جهت مقایسه بین مناطق از آزمون کروسکال والیس و دیون استفاده شد. بر اساس این آزمون بین مولفه های دسترسی الکترونیک، جامعه الکترونیک، اقتصاد الکترونیک و سیاست الکترونیک تفاوت های معنی داری بین مناطق وجود دارد. فقط در مولفه آموزش الکترونیک هر 4 منطقه در وضعیت نامطلوبی قرار دارند. بر اساس یافته های این تحقیق، اگر آمادگی الکترونیکی یک شهر مورد توجه قرار نگیرد؛ می تواند به عنوان یک عامل بازدارنده و مانع در طرح های ابتکاری دولت الکترونیک عمل کند.
    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی، شهر الکترونیک، فناوری اطلاعات، دولت الکترونیک، تبریز
  • فیروز مجرد *، بهمن فرهادی، ژیلا الفتی صفحات 251-271
    گندم یکی از مهم ترین محصولات استراتژیک کشاورزی است که در تامین غذای ساکنین کشورمان اهمیت زیادی دارد. هدف از این تحقیق، ارزیابی کارایی مدل شبیه سازی گیاهی آکواکراپ در تعیین میزان عملکرد و تاریخ شروع کاشت گندم دیم و آبی در استان کرمانشاه است. به این منظور عملکرد گندم تحت شرایط کاشت دیم و آبی با استفاده از داده های اقلیمی روزانه (شامل بارش، دماهای حداقل و حداکثر، تبخیروتعرق پتانسیل، سرعت باد و ساعات آفتابی) و همچنین سایر اطلاعات محیطی در پنج ایستگاه سینوپتیک استان در یک دوره 22 ساله (2013-1992) توسط مدل آکواکراپ شبیه سازی شد. از بین تاریخ های ورودی به مدل، تاریخی که بیشترین عملکرد محصول را داشت، به عنوان بهترین تاریخ کاشت برای مناطق مورد نظر انتخاب گردید. نتایج تحقیق نشان داد، از نظر عملکرد، دشت روانسر برای کاشت گندم دیم و دشت سرپل ذهاب برای کاشت گندم آبی مستعدتر است. عملکرد گندم نسبت به تغییر تاریخ کاشت حساسیت زیادی نشان داد. تاریخ های کاشت گندم دیم در ایستگاه های منطقه بین 18 مهر تا 29 آبان، و گندم آبی بین 18 مهر تا 19 آبان پیشنهاد گردید که با تاریخ های واقعی کاشت در منطقه مطابقت خوبی دارد. به طور کلی، مدل آکواکراپ عملکرد و طول دوره کاشت گندم دیم و آبی را در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه به خوبی شبیه سازی کرد و از اینرو می تواند به عنوان یک ابزار مهم برای بررسی پتانسیل عملکرد گندم در این استان و استان های با اقلیم مشابه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد گندم، تاریخ کاشت، عناصر اقلیمی، استان کرمانشاه، مدل آکواکراپ
  • فرزین محمودی پاتی، زهره بلوری * صفحات 281-305
    رشد فزاینده ابعاد شهرنشینی و شکل گیری مقیاس های جدیدی از رشد شهری در طی چند سال اخیر موجب شده که شهر و شهرسازی معاصر با چالش نوینی مواجه گردد به طوری که مطالعات در حوزه های اجتماعی در سال های اخیر اهمیت به سزایی یافته است. مسئله ای را که این پژوهش در پی آن است، بررسی رابطه مولفه های تاثیرگذار در میزان تعاملات اجتماعی هست. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی – تحلیلی است و ازنظر هدف، کاربردی هست. جامعه آماری موردبررسی، ساکنین محله اسپه کلا (شهر آمل) با 1773 خانوار هست که از این میان 375 خانوار با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پایایی مقیاس اصلی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ 849/0 به دست آمد و تجزیه وتحلیل اطلاعات از طریق معادلات ساختاری برای ارزیابی علی و بررسی پایایی و روایی مدل انجام گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که مولفه های ساختار کالبدی فضا و ادراک محیطی و میزان تعاملات اجتماعی باهم رابطه دارند علاوه بر روابط فوق، رابطه ساختار اجتماعی – فرهنگی و سیاسی و ساختار کالبدی فضا با میزان تعاملات اجتماعی با میانجی گری ادراک محیطی تائید گردید.
    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، ادراک محیطی، ساختار فرهنگی و اجتماعی- سیاسی و ساختار کالبدی فضا، محله اسپه کلا (شهر آمل)
  • مهلا طایفی نصرآبادی *، مهلا طایفی نصرآبادی صفحات 307-327
    مهم ترین ویژگی عصر کنونی شهرنشینی، افزایش جمعیت و توسعه شهرها می باشد که با تداوم این امر، نیاز روز افزون به مکان های زیستی و ایجاد مناطق مسکونی بیش از پیش احساس می شود. از طرفی به علت جبر زندگی، اصل قرار دادن اقتصاد و انبوه سازی های متعدد در نقاط مختلف بافت شهری بدون توجه به نیاز های عملکردی، روحی و روانی ساکنین آینده آن، به هدف فایق آمدن بر مشکل کمبود مسکن، مشکلاتی دیگر تبلور می یابد که از مهم ترین آن ها صدمه به بنیان خانواده و جامعه را می توان نام برد. بر این اساس، ایجاد پایداری در بخش مسکن و برنامه ریزی آن در راستای توسعه پایدار شهری گامی مهم در کاهش ناپایداری های کنونی محسوب می گردد که می تواند از طریق سه بعد اساسی اجتماعی، اقتصادی و کالبدی در کنار یکدیگر، به وجود آید. هدف از پژوهش حاضر سنجش شاخص های پایداری مساکن منطقه یک شهرداری مشهد و کمک به ارتقاء این فضاها از طریق پیشنهادهایی برای پایدارتر نمودن آن ها و تعمیم آن به مناطق مشابه می باشد. این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی کاربردی است که به روش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای-اسنادی و بررسی های میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق افراد ساکن در منطقه یک شهر مشهد می باشند که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای تصادفی به حجم 384 نفر با ابزار پرسشنامه در نرم افزار SPSS توسط آزمون t تک نمونه ای مطالعه و تحلیل شده اند. یافته های تحقیق بیانگر این است که مساکن منطقه یک شهرداری مشهد در ابعاد اقتصادی و کالبدی دارای شرایط تا حدی پایدار و در بعد اجتماعی در شرایط ناپایدار قرار دارند؛ چنانکه پایدارترین شاخص مساکن، میزان برخورداری از امکانات و ناپایدارترین شاخص، روابط همسایگی شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: بافت شهری، مسکن، پایداری، منطقه یک شهرداری مشهد
  • فرزاد ویسی *، چنور نیک خواه صفحات 329-348
    رویکرد معیشت پایدار به عنوان رویکردی جدید در ارتباط با توسعه روستایی و با هدف کاهش و ریشه کنی فقر روستایی مطرح شده است همچنین گردشگری در سال های اخیر، نقش و جایگاه ویژه ای در توسعه مناطق روستایی پیدا کرده است. هدف تحقیق حاضر تحلیل اثرات توسعه گردشگری بر معیشت و پایداری معیشتی روستاهای بخش اورامان شهرستان سروآباد بود. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر تمامی ساکنین بخش اورامان سروآباد بوده و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 351 نفر به صورت روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود که شامل ابعاد انسانی، اجتماعی، مالی، طبیعی، فیزیکی معیشت پایدار بود. که میزان پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (0.84) به دست آمد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی از جمله فراوانی، درصد و در سطح آمار استنباطی ابتدا برای نرمال بودن توزیع داده ها ازآزمون کولموگروف اسمیرنف، برای آزمون فرضیات و بررسی تاثیر گردشگری بر معیشت پایدار از آماره های تی تک نمونه ای، همبستگی، آزمون تحلیل واریانس و بررسی میزان تاثیر گردشگری بر هر یک از ابعاد معیشت پایدار از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد که گردشگری بر سرمایه انسانی(0.001p=)، اجتماعی(0.001p=)، فیزیکی(0.001p=)، طبیعی(0.001p=) و مالی (0.001p=) بخش اورامان تاثیر مثبت دارد. همچنین بررسی تاثیر گردشگری بر هر یک از ابعاد با استفاده از آزمون فریدمن نشان داد که بیشترین تاثیر گردشگری بر ابعاد پنج گانه معیشت پایدار به ترتیب بر ابعاد مالی(4.65)، طبیعی(3.30)، اجتماعی(3.18)، فیزیکی(2.05) و انسانی(1.82) بوده است. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که گردشگری بر معیشت مردم بخش اورامان شهرستان سروآباد تاثیر معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، پایداری معیشتی، معیشت روستایی، بخش اورامان، سروآباد
|
  • hassan esmaeilzadeh*, Mostafa Haraeeni Haraeeni, mehrdad bahrami Pages 1-21
    Tourism is a service industry which is mainly affected by the quality of services. Moreover, it can be stated that quality of services and tourists satisfaction are important factors in tourism planning, getting to which may help develop tourism. In this study it is intended to evaluate satisfaction level of tourism from the quality of catering services in Darakeh restaurants in Tehran based on SERVQUAL model. Research method is based on a descriptive-analytic method in this study. In this study library documents and filed studies (including observation, interviewing, and questionnaire) were data gathering tools. Data reliability was assessed by calculating Cronbach alfa to be 0.826 and data validity was assessed using content validity method (according to dear professors). Descriptive and inferential statistical tests (Wilcoxon and Pearson tests) were used for data analysis. Study statistical society included tourists who have used services of Darakeh restaurants and sample size was calculated using Cochran formula with random sampling. Results of study based on five qualities of service dimensions of SERVQUAL method, showed that highest and lowest gaps are observed in empathy dimensions with 0.77 quality difference and tangibles with 0.08 quality difference, respectively. Additionally, the relation between level of education and different dimensions of quality of services were assessed by means of Spearman Correlation Coefficient and a negative significant relationship was observed between income level and overall quality of service at 99 percent level.
    Keywords: tourist satisfaction, quality of services, urban tourism, Darakeh, SERVQUAL model
  • Ebrahim Asghari, Kaljahi*, Ghodrat Barzegari, Robab Azarmi, Azadeh Shahbazi Pages 23-44

    Site selection for landfill is an important issue for planning and management of solid waste materials on the metropolitan cities. In order to prevention of environmental, ecological and economical impacts of waste material, investigations for selection of suitable site should be done in a scientific trend. Nowadays multi-criteria decision analysis methods and GIS systems are widely using for environmental planning.
    Shahindezh city with 35 tones daily waste material production is facing with environmental, social and healthy problems. In this research, in roder to selection of suitable site for landfill of Shahindezh city, some important criteria including hydrogeology, hydrogeology, litology, land use, vegetables developing, soil condition, topography, transmission lines, distance from city and main roads and faults are considered. After making pair-wise comparison matrix for the criteria, the weight of information layers determined by using of Expert Choice11 software in the GIS media based on Analytic Hierarchy Process (AHP). Therefore the appropriate zones for landfill of Shahindezh city are divided into four categories according to the location potential from completely suitable to completely unsuitable. As a result 6 areas are selected and subjected to visiting and filed investigations. In term of site visit, three areas are determined as proper locations. The selected areas are compared to each other based on similarity to the ideal choice by using TOPSIS method. Finally area no. 2 located in the west of Shahindezh (in the north of the upper Sarojeh village) was introduced as the best area for landfill site of this city
    Keywords: Shahindezh, Landfill, Analytic Hierarchy Process, GIS, TOPSIS
  • jamal amini*, mansur azizi, mahsa faramarziasl Pages 45-66
    Today, one of the most important and complex cases for urban planners is to decide on suitable places for future development of the city and the identification of suitable land for development, which is important only with a comprehensive view of all the factors influencing the physical development of the city. , Will be realized. Recognizing and determining the suitability and potential of land for urban and physical development is one of the primary measures in spatial and environmental planning. The purpose of this study was to identify and determine the spatial distribution of areas suitable for physical development in Mahabad city, in view of the factors affecting the physical development of the city. The criteria used included topographic layers, geology, land use, slope, slope direction, river basin, access to communication networks and observance of fault boundaries. Which determined the land suitability using the criteria used and the TOPSIS Fuzzy model in the GIS environment. The land suitability for physical development was divided into five suitable, appropriate, moderate, inappropriate and very suitable classes and its zoning plan was prepared. The results indicated that 11% of the study area was very suitable and unrestricted, suitable 7.8%, 20.32% moderate, 29.2% unsatisfactory and 30.96% of the total area of the study area was very unsuitable for development The physical-spatial of the city.
    Keywords: Physical development, land suitability, TOPSIS Fuzzy, Mahabad
  • Seyed Ali Badri*, Masoud Anbarlo, zahra malek jafariyan Pages 67-94
    Rural managers and study of their performance in rural development is one the important topics of rural management. Using public cooperation and participation, rural managers have attempted to eliminate pubic needs, collect garbage, provide public services, and develop pathways. Choosing and explaining components and indicators of research were conducted according to the related literature. So that five components and forty indices were assessed. for effective component (rural managers awareness level of rules and regulations) and impressionable component (desirable rural management). The statistical society of this study include 60 Rural Manager from under study area. The research tools were validated based on experts’ opinions and durability of questionnaire was determined and validated using Cronbach’s alpha coefficient. There was a positive and meaningful relationship between rural managers awareness level of rural rules and regulations, and desirable rural management; furthermore, there was such a relationship between rural managers awareness level of social rules and regulations and desirable social rural management as well as between rural managers awareness level of economic rules and regulations and desirable economic management of villages. Actually, the results of research showed that the development level of villages have influence on increment of rural managers awareness level of rules and regulations and enhancement of desirable rural management. Thus, paying attention to rural managers awareness level of rules and regulations is a priority for rural managers empowerment in local management, desirable rural management and development level of villages, and leads to enhancement of existing potentials of rural residences. Indeed, the enhancement and improvement of rural development indicators and enhancement of rural managers awareness of functional rules and regulations must be considered by policy-makers and planners of rural development as one of the effective strategies and the required background and infrastructure for realization of it must be provided.
    Keywords: Laws, regulation, Rural manager, Topsis model, Optimal rural management, Tarom township
  • Hossein Panahi*, Parviz Mohammadzadeh, Yadollah Divsalar Pages 95-115
    The purpose of this study is to determine the optimal size of the metropolises of Iran during the years 2006-2015, by using the surplus function, based on the presence of the government as a provider of public goods and services. To do so, using the total surplus function approach which is defined by the difference between the total income and the total expenditure of the households working and living in the large cities, the optimal size of the metropolises of Iran is estimated. Findings of research show that the total benefits and total costs increase as population of cites increases. The coefficient of population in the household expenditure function is very close to the coefficient of population in total cost function, this means that the expenditure of household in the metropolises of Iran is increasing. The greater the coefficient of population in benefit cost function Than the coefficient of population in total cost function indicates that people living in cities benefit from urban interests, which is the same increase in income and do not participate in paying social costs and this has caused that the size of the metropolises of Iran exceed its optimum level.
    Keywords: optimal size, surplus function, social cost, transportation, metropolis of Iran
  • mohsen tavakoli* Pages 117-139
    Zoning is a technique for minimizing damages of protected area, by which we can delay damage time and cater for opportunities to make necessary decisions. This research aimed at evaluating the effectiveness of the Fuzzy-AHP model for zoning national natural monuments in Dehloran in Ilam province. To do so, all factors including slope, aspect, topographic map, soil texture, vegetation type, sediment condition, erosion type, land use, geology map, and wildlife map which were taken into account. In this study, Fuzzy-AHP method and GIS have been used for ecological assessment. Analysis and evaluation of modeling has been done based on raster layers and with the amount of Gama by 0.9 for the final layer Zonation map showing 5 zones including core zone with the area of 192.3 hectares (13 %), buffer zone with the area of 829.8 hectares (56%), expanded recreation zone with the area of 371.8 hectares (25%), intensive recreation zone with the area of 3.9 hectares (0.3%) and multilateral uses zone with the area of 86 hectares (5.7%). Buffer zone has the highest area of the region and plays as a protection belt around core zone and will reduce all kinds of damages.
    Keywords: Zoning, Fuzzy -FAHP, National Natural Monument, Dehloran
  • faride habibi*, Mahboobe Firoozabadi, fatemeh zarei Pages 141-162

    This research is investigated the precipitation system which created the significant rainfall and flooding in the southern and southwestern of Iran on the 14 and 15th March 2014, with using Metar and Synop reports from the synoptic stations of southern provinces; and weather patterns such as: mean see level pressure - advections of humid, temperature at 1000, 850 and 500 hpa - the pressure tendency over 24 hours at 500 hpa; wind field at 1000 and 200 hpa - and jet stream at 200 hpa. This rainy system was compared with the system of March 1996, which it had the second largest maximum rainfall in this region during the past 58 years. The weather patterns of March 2014 are quite different from patterns of March 1996. The first case has been created by potential instability due to the dynamic low pressure, but the latter has been formed by the combination of Mediterranean low pressure and Sudanese low. Of course, the gradual meridianization of the strong sub-tropical jet stream in the northwestern part of Africa, and penetration of its branch over the Persian Gulf have helped to intensify the instability of these areas on the mentioned days. The Maximum 24-hour rainfall has been reported from Bandarabbas, Rudan and Kahnuj stations that their amount was respectively 110, 78.5 and 69 mm. Three stations located in the easterly flank of precipitation system where there was the abundant moisture nutrition from the Strait of Hormuz.
    The left exit region of sub-tropical jet stream was situated over the hormozgan province and caused the lifting air flow in the region. The sum of these factors have caused the maximum rainfall occurs in this province
    Keywords: Bandarabbas, potential instability, dynamic low-pressure system, Synop, Metar reports
  • mehrshad toulabi nejad*, sirous ghanbari, mohsen shayan Pages 163-185
    Social capital is a key factor in the sustainable development of rural sustainable development and the social dimension of sustainable development in different regions, regardless of social capital and social and economic welfare of rural households is not possible. In this article using the study questionnaire on the role of social capital on economic and social welfare of rural households in rural in Eastern Miyankoh has been investigated. In this study, the lack of population (514 households), 103 households using the Cochran formula (12 villages) were selected as sample.The results of the analysis based on data Analysis of the correlation coefficient, Mauritius shows the relationship between social capital and welfare households in the study area quite significant and social participation index greatest impact on the social and economic welfare of households in the district had studied.
    Keywords: Keywords: social capital, rural households, social, economic welfare, district Eastern Miyankoh
  • musa abedini*, shahram roostaei, Mohammad Hossein Fathi Pages 187-205
    Diagnosis and classification of landslides is a critical need in the risk analysis before and after the disaster. And primarily through land surveying or traditional interpretation of images was done. In this paper to identify and classify types of object-oriented approach landslide has been paid. The data used in this study consisted of false color images obtained from satellite data Resourcesat-1 with spatial resolution of 5.8 meters and digital elevation models with 2.5-meter resolution satellite image of 10 meters of Cartosat-1 was used. This method was used for the North West basin and then used without further reforms in the eastern part of the basin. A total of three sliding using this method accurately identified 71.11% and 91.4% classification accuracy has been detected. In this way, the landslide early detection of high accuracy and speed, hence has great potential to assist in risk analysis, disaster management and decision making process after the earthquake or heavy rainfall, can be used related entities, including crisis management headquarters, natural resources and watershed institutions.
    Keywords: Landslide, object-oriented approach, identification, segmentation, IRS satellite
  • Mehdi Karami Dehkordi*, hoseyn kohestani, hoseyn yad avar, ramin roshandel Pages 207-229
    The main goal of this study is qualitative to analyze of inhibiting factors to use of renewable energies in Chaharmahal VA Bakhtiari province. The paradigm for this study is qualitative and use of the grounded theory method for analyzing. The statistical population consisted of three different groups (key informants in villages, energy experts in Chaharmahal VA Bakhtiari province and stakeholders in Kahkesh village) that selected by purposed sampling (snow ball method). The data collection process was accomplished with in depth interviews, focus groups and direct observations. This process was continued up to the theoretical saturation point. After data collection, the data were categorized and analyzed by the application of coding system. First of all, open coding, then axial coding and finally selective coding were used respectively. Result showed; information and cultural factor with 10item, politicize with 8 items, education and research with 6 items, human factor and investment factors with 4 items and finally technology item with 3 items in order of priority to have.
    Keywords: Renewable energies, Grounded theory, Chaharmahal va bakhtiari province, Inhibiting Factors, Rural area
  • manijeh lalehpour*, Marziyeh Esmaeelpour, elham shojaie Pages 230-249
    In order to achieve electronic city, a city should reach a suitable degree in electronic readiness. The aim of this study is consideration and examination of Tabriz metropolis in order to establishment of electronic city. Statistical population of the research is the citizens of four regions in Tabriz metropolis. These regions differ in geographic characteristics and include city's central business district (region 8), inner- city texture (region 3), informal textures (region 7) and urban planned textures (region 5). The aim is to recognize differences among these regions in electronic readiness components. To this end, according to these regions population, the sample size was determined 383 individuals using Cochran formula. Then, using quota sampling, depending on population of each region, the proportion of each region from sample size was determined. Using Cronbach's alpha, reliability of questionnaire was estimated at .76. The method of this research is descriptive- analytical and required data was collected using library and field studies (questionnaire). Based on CID model, the components of the research were classified into 5 groups. In order to analysis of data, one sample T test and Kruskal Wallis has been used. The results show that based on T test in all regions the mean is greater than threshold value (2) and the p-value (0.000) is quite small (less than the common -level of 0.05). So, studied regions are in a suitable situation in terms of electronic readiness. In order to illustrate differences between the regions, Kruskal Wallis was used. Based on this test, there is a significant difference among regions in electronic access, electronic society, electronic economy and electronic policy. Just, there is not a significant difference in electronic education among 4 regions.
    Keywords: electronic readiness, electronic city, electronic government, CID model, Tabriz metropolis
  • Firouz Mojarrad*, Bahman Farhadi, Zhila Olfati Pages 251-271
    Wheat is one of the most important strategic agricultural products which is crucial in providing food for the people of our country. The aim of this study was to assess the performance of AquaCrop plant simulation model, as one of the newest models, in determining the yield and planting date of rainfed and irrigated wheat in Kermanshah province. For this purpose, the rainfed and irrigated wheat yield was simulated by AquaCrop model using daily climatic data of five synoptic stations, including precipitation, maximum and minimum temperatures, potential evapotranspiration, wind speed and sunshine hours in a 22-year (1992-2013) period, as well as other environmental information. Among the dates entered to the model, the date that had the highest yield was selected as the best planting date. The results showed that from the point of view of yield, Ravansar and Sarpole-Zahab plains are more susceptible for planting rainfed and irrigated wheat, respectively. Wheat yield showed great sensitivity to changes in planting date. Planting dates in the stations were proposed from October 10 to November 20 for rainfed wheat, and from October 10 to November 10 for irrigated wheat, that match well with the actual dates of planting in the region. In general, AquaCrop model well simulated the different stages of growth and yield of rainfed and irrigated wheat according to the climatologic conditions of Kermanshah Province, and therefore could be an important tool to evaluate the potential wheat yield in the province and other regions with similar climates.
    Keywords: Wheat Yield, Planting Date, Climatic Elements, Kermanshah Province, AquaCrop Model
  • farzin mahmodi pati, zohre bolori* Pages 281-305
    The growth of increasing citizenship aspects and the formation of the new values from the city growth during the recent years caused that the contemporary city and city making face to a novel challenging as the study of social domains have a great importance in recent years .The main case of this research is the study of the relationship components affecting on the amount of social interactions.The current research method is analytical -descriptive and it is applied in purpose. The statistical population studied is people who live in Aspeh Kola Amol with 1773 household which were selected among 375 families using the simple random sampling. The reliability of the main scale of the questionnaire calculated by 0.849 Cronbach's alpha. and the analysis of the data was done by Structural Equations for the scientific measuring, reliability surviving and accesing of the model. The outcoming result show that there are relationship among the components of framework structure, enviromental understanding and the amount of social interactions. in addition to the above relationships, it is confirmed that there are relationship between political culturl- social structure and the environmental framework structure with the amount of social interactions with interfacing of environmental understanding.
    Keywords: enviromental conceptional structure_cultural - social_political structure_somatogenic structure_Structural Equation_Aspeh Kola (Amol)
  • mahla tayefi nasrabadi, mahla tayefi nasrabadi* Pages 307-327
    The most important feature of the current urbanization era is population growth and cities development that the continuation of this, the growing need for bio-places and creating residential areas more than ever felt. On the other hand, due to the inertia of life, setting the economy as a principle and the multiple mass construction in different parts of the urban context without paying attention to functional, psychic and mental needs of its future residents, with the purpose of overcoming the housing shortage problem, other problems will crystallize that the most important of them are hurting the family foundation and the community. According to this, creating stability in the housing sector and its planning in the direction of sustainable urban development is an important step in reducing the current instability which can arise through three basic criteria of social, economic and physical together. The aim of this study is measuring the housing sustainability indicators of the housing of region one of Mashhad municipality and help to promote these spaces through suggestions to make them more sustainable and extending it to similar areas. This research in terms of target is an applied research that has been done with descriptive-analytical method and based on library-documentary resources and surveys. The research statistical society is the people who lives in the region one of Mashhad that by using a Cochran formula, random sample consists of 384 people with questionnaire in SPSS software have been studied and analyzed by the one-sample T-Test. The research findings indicate that the housing of region one of Mashhad municipality in economic and physical criteria has somewhat stable conditions and in the social criteria has unstable conditions; As the most stable indicator of housing, having the facilities and the most unstable indicator, neighborhood relationships are known.
    Keywords: Urban context, Housing, Sustainability, Region one of Mashhad municipality
  • chnoor nikkhah*, farzad veisi Pages 329-348
    The purpose of this very research is to analyze the effects of tourism development on the sustainable livelihood and livelihood sustainability of the Uraman region. This research is a functional proposal and is a descriptive survey in terms of collecting data. The Statistical Population is all of Uraman Takht residents which were settled there in 1395. Using the Cochran formula, 351 subjects were selected through the convenience sampling method. In the livelihood approach realm, sources are assorted into five groups; human, physical, financial, natural and social origins which are accessible to household members or they own them. According to the tourism importance in the rural area of Oraman and the effects it has on people's livelihoods, we aim analyze the effects of developing tourism on sustainable livelihood and subsistence stability in Oraman region. The purpose of this research is functional and is based on a survey-descriptive method to collect data. Using Cochran's sample size formula, 351 persons were selected in forms of convenience sampling. The data collection tool in this study is the researcher-made questionnaire. Which includes human, social, financial, natural, and physical dimensions of sustainable livelihoods which it's Reliability was assessed using Cronbach's alpha by the value of (0.84).The results showed that the tourism has a significant effect on all livelihood origins such as human, social, physical, natural and financial. This study examines the impact of tourism on each dimension using the Friedman test and showed that the greatest impact of tourism on the five dimensions of sustainable livelihood has been on the financial, natural, social, physical and human dimensions, respectively. In general, it can be concluded that tourism has a significant impact on the livelihoods of the Uraman Takht community.
    Keywords: sarvabad, sustainable livelihood, rural development, rural livelihood, Kurdistan development