فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین بنی فاطمه، ستار محمدی تلوار *، حمزه نوذری صفحات 1-34
    پژوهش پیش رو به بررسی چالش های جامعه شناختی رشد و توسعه بنگاه های اقتصادی خانوادگی شهر تهران می پردازد. در پی دست یابی به نظریه ای است که بتواند چالش هایی را که این بنگاه ها در مسیر رشد و توسعه خود با آن روبه رو می شوند توضیح دهد. استراتژی اصلی آن مبتنی بر روش کیفی نظریه داده محور بوده و داده های مورد نیاز از راه انجام مصاحبه های عمیق گردآوری شده است. گروه هدف عبارت است از مدیران بنگاه های اقتصادی خانوادگی کوچک و متوسط شهر تهران. تعداد 25 مورد از این بنگاه ها به روش نمونه گیری نظری انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهد که این نوع بنگاه ها با شش چالش اصلی شامل چالش های فرهنگی/هویتی، درجه بندی فامیلی، شکاف نسلی، ملاحظات فامیلی و چالش شراکتی/مدیریتی رو به رو هستند. چگونگی ارتباط بین این مقولات در قالب یک مدل نظری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بنگاه اقتصادی، چالش فرهنگی، درجه بندی فامیلی، ملاحظات فامیلی، شکاف نسلی
  • علیرضا بی زبان*، بهنام منصور یونجالی صفحات 35-64
    مساله نوشتار حاضر کیفیت حکمروایی است. هدف این نوشتار یافتن پاسخی به این پرسش است که چه رابطه ای بین ماهیت منابع مالی دولت و کیفیت حکمروایی وجود دارد؟ به عبارت دیگر وابستگی دولت به منابع رانتی(منابع طبیعی و کمک های مالی خارجی) و مالیات چه تاثیری بر کیفیت حکمروایی دارد؟ در مقام یافتن راه حل تئوریک مساله، تئوری های مربوط به رابطه منابع مالی دولت و حکمروایی نیک مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش نیز از 135 کشوری که سهم منابع طبیعی و مالیات آن ها در تولید ناخالص داخلی غیرصفر بوده و همچنین از 100 کشوری که سهم کمک های مالی خارجی در کل درآمدهای دولت غیرصفر بوده، تشکیل شده است. جهت یافتن راه حل تجربی مساله و آزمون شروط علی نیز، از روش تحلیل تطبیقی کمی و تکنیک رگرسیون خطی استفاده شده است. پژوهش حاضر از میانگین حق اظهار نظر و پاسخگویی، حاکمیت قانون،کنترل فساد، ثبات سیاسی،کیفیت تنظیمی(بوروکراسی)،کارآیی دولت، اندازه دولت، مشارکت سیاسی و آزادی های اقتصادی با عنوان شاخص حکمروایی نیک استفاده و تاثیر منابع رانتی(منابع طبیعی و کمک های خارجی) و مالیات بر تمامی ابعاد را نیز به صورت جداگانه بررسی نموده است. یافته های تحقیق نشان می دهد ماهیت حکمروایی در بین کشورهای مورد بررسی تابعی از میزان درآمدهای ناشی از منابع رانتی(منابع طبیعی و کمک خارجی) و مالیات است، به نحوی که به تناسب افزایش درآمد منابع رانتی،کیفیت حکمروایی کاهش و برعکس با افزایش درآمدهای مالیاتی،کیفیت حکمروایی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: منابع مالی دولت، حکمروایی نیک، منابع طبیعی، کمک خارجی، مالیات
  • حسن شهرکی * صفحات 65-91
    در این پژوهش به تحلیل و تبیین بستر یا زمینه کارآفرینی روستایی پرداخته ایم. با انجام 20 مصاحبه نیمه ساختار یافته با کارشناسان، مدیران اجرایی، اساتید دانشگاه و کارآفرینان نمونه در سطح کشور، تحلیل محتوای متون مصاحبه در نرم افزار ATLAS.ti، استفاده از نظریه هایی همچون ساختن گرایی اجتماعی بهعنوان حساسیت مفهومی پژوهش، تئوری های اقتصاددان اتریشی، کارل پولانی، تئوری ساختاربندی از جامعه شناس انگلیسی آنتونی گیدنز، و نیز نظریه های کلانی همچون پساتوسعه از انسانشناس کلمبیایی آرتورو اسکوبار، مولفه ها و مفاهیم اجتماعی و فرهنگی اصلی دخیل در فرایند کارآفرینی روستایی بهعنوان یک پدیده بدوا اقتصادی را تحلیل و واکاوی کرده ایم. پژوهش، ضمن بازخوانی اندیشه ها ی آگوست کنت و جوزف شومپیتر پیرامون ربط میان افتصاد و جامعه، مولفه هایی همچون گفتمان، عاملیت، اخلاق، سرمایه اجتماعی، و طبیعت را بهعنوان زمینه کارآفرینی روستایی برجسته نموده و در پی بسط نگاهی انتقادی به سپهر موجود کارآفرینی و توسعه روستایی در ایران است. مدعای اصلی پژوهش وانهادن گفتمان دولتی و اقتصادی کارآفرینی روستایی و محقق ساختن گفتمان کشاورزی چندکارکردی به عنوان گفتمان و راهبردی جایگزین در توسعه روستایی است. بر همین اساس اتخاذ نوعی نگاه گفتمانی به کارآفرینی روستایی، دخیل ساختن عناصر اخلاقی مشتمل بر ترجیح منافع جمعی بر فردی، احساسات و عواطف، و طبیعتگرایی، و نیز تاکید بر بازتولید گفتمان کشاورزی چندکارکردی، به عنوان یک گفتمان تکمیلی در فضای کارآفرینی روستایی، هم در سطح عملی و هم نظری از جمله پیشنهادهای اصلی این پژوهش است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، ساختن گرایی اجتماعی، عاملیت، گفتمان، ایران
  • فردین قریشی، حسین بنی فاطمه، عباس قدیمی قیداری، جمشید ترابی اقدم * صفحات 93-125
    در این مقاله سعی شده است تا با بهره گیری از رویکرد وبر به موانع عقلانی شدن اقتصاد پرداخته شود. در این راستا، با تلفیق راهبرد جامعه شناسی تاریخی تفسیری و تحلیلی، موانع اداری- مالی عقلانی سازی اقتصاد در دوره امارت و صدارت میرزا تقی خان امیرکبیر مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. در این مقاله، ابتدا ویژگی های نظام اداری- مالی قاجاریه اعم از مالیات ستانی، برات و مناسبات اداری آن بررسی شده و اقدامات اصلاحی امیر نظام در هر مورد ذکر گردیده است. سپس به مولفه هایی چون: مخالفت عناصر ایلی (حکام و شاهزادگان قاجار) با اصلاحات؛ کمبود نیروهای اداری متخصص و همسو با اصلاحات و عدم همراهی کامل و مستمر ناصرالدین شاه با اقدامات میرزا تقی خان به عنوان موانع اداری عقلانی سازی پرداخته شده و در پایان بر اساس یافته ها مفهوم پاتریمونیالیسم ایلی به عنوان تعدیل نظری جهت انطباق بیشتر با تفرد تاریخی پاتریمونیالیسم قاجارارائه گردیده است. بر اساس نتایج تحقیق می توان دو علت اصلی برای ممانعت از اقتصاد عقلانی را ذکر کرد که عبارتند از محدودیت شدید دسترسی به نیروهای اداری متخصص و کارآمد ناشی از شکل خاصی از پاتریمونیالیسم در ایران و تناقض میان مفهوم کارآمدی در نظام اداری پاتریمونیال با بوروکراسی مدرن.
    کلیدواژگان: نظام اداری مالی قاجاریه، عقلانی سازی، پاتریمونیالیسم، پاتریمونیالیسم ایلی، میرزا تقی خان امیرکبیر
  • محمدشریف کریمی، مریم حیدریان*، معصومه دورباش صفحات 127-155
    براساس دیدگاه اقتصاددانان نهادگرا، ضعف ساختار و عملکرد نهادها یکی از دلایل توسعه نیافتگی کشورها است. حکمرانی خوب به عنوان فرصتی برای افزایش رشد اقتصادی، امنیت اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار از طریق به کارگیری شش شاخص کنترل فساد، اثربخشی دولت، ثبات سیاسی و عدم خشونت، کیفیت مقررات، حاکمیت قانون و پاسخگویی و اظهارنظر مورد بررسی قرار می گیرد.
    بنابه اهمیت موضوع، در مطالعه حاضر تلاش گردیده ضمن تبیین مکانیسم ارتباط حکمرانی خوب با بهبود رشد اقتصادی، در قالب الگوی اقتصادسنجی تصحیح خطای برداری، اثرگذاری هر کدام از شاخص های حکمرانی بر رشد اقتصادی در دوره زمانی 1394-1362 برای ایران مورد بررسی قرار گیرد. نتایج حاصل از برآورد مدل ها نشان می دهد که تمامی شاخص های حکمرانی دارای تاثیرگذاری مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی هستند. به طوری که از بین شاخص های حکمرانی، کیفیت مقررات و پاسخگویی و اظهارنظر به ترتیب از بالاترین و پایین ترین اثرگذاری بر رشد اقتصادی برخوردار بودند. نتایج ضرایب تصحیح خطای برداری نیز نشان داد، از بین شاخص های حکمرانی بالاترین ضریب تصحیح خطا مربوط به شاخص پاسخگویی و اظهارنظر با 70/0 درصد و پایین ترین ضریب مربوط به شاخص حاکمیت قانون با 46/0 درصد است.
    لذا پیشنهاد می شود سیاست گذاران اقتصادی، فعالیت های انجام شده جهت بهبود نحوه حکمرانی را به مثابه یک سرمایه گذاری مفید تلقی کنند تا نتیجه آن بهبود رشد اقتصادی و افزایش رفاه جامعه شود.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، رشد اقتصادی، روش تصحیح خطای برداری، ایران
  • کریم مهری*، محمود ابراهیمی، الیاس امینی بردپاره، سعید صفری صفحات 157-181
    مقاله حاضر با استفاد از رویکرد بر ساختی و روشناسی نظریه داده بنیاد به بازسازی معنایی موانع توسعه بخش تعاون بر اساس مصاحبه با مطلعین کلیدی می پردازدمهمترین پرسش های تحقیق حاضر این خواهد بود که « چه مدل نظری توسعه تعاونی ها را از دیدگاه مطلعین کلیدی تبیین می کند؟از دیدگاه مطلعین کلیدی چه عواملی باعث توسعه نیافتگی بخش تعاون گشته است؟» چه تغییراتی باید رخ دهد تعاونی ها توسعه یابند ؟ متعین های تعدیل ساختاری قبل و بعد از انقلاب ، مدیریت نامطلوب در تعاونی های بزرگ و ناتوانی در انطباق تعاونی های کوچک به عنوان شرایط علی درونی؛ تحریم های بین المللی و توسعه شهرنشینی و رفاه نسبی و رشد فردگرایی به عنوان شرایط علی بیرونی؛ اصلاحات ارضی ،ابعاد حقوقی – قانونی و کاهش سودمندی برخی تعاونی ها به عنوان بستر ؛جنگ ، کمبود سرمایه مالی ،کمبود سرمایه اجتماعی و کمبود سرمایه فرهنگی و ضعف مدیریتی به عنوان شرایط مداخله گر ؛ ضعف توسعه فرهنگی (آموزش مهارتهای کاریابی، ضعف آموزش آگاهی نسبت به ارزش های تعاونی ها ) ودولت محوری ؛فقدان توسعه سرمایه اجتماعی به عنوان راهبرد و پیامدهای عدم توسعه تعاونی ها و مقوله هسته ای این بررسی موانع توسعه تعاونی است که مقولات عمده فوق را در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه تعاونی ها، تعدیل ساختاری، نظریه پردازی داده بنیاد، سرمایه اجتماعی، تفسیری - برساختی
|
  • H. Banifatemeh, H. Nozari, S. Mohammadi Telvar * Pages 1-34
    This study studies the sociological challenges of growth and development of family businesses in Tehran. In pursuing a theory that can explain their growth and development challenges that these firms are faced. Its main strategy was based on Grounded theory procedures and required data is collected through in-depth interviews. The target group consists of managers of small and medium family businesses in Tehran. 25 of these firms have been interviewed by theoretical sampling. Each interview takes between 30 to 60 minutes. The findings show that this type of enterprises are facing with five major challenges, including the challenges of cultural / identity, grading family, family considerations and challenges of partnership / management. The relationship between these categories are presented in the form of a theoretical model.
    Keywords: Family Business, Cultural Challenge, Identity Challenge, Family Fatality, Family Considerations
  • A.R. Bizaban*, M. Yvnjaly Pages 35-64
    The purpose of this paper is to find the answer to the question of what is the relationship between the nature of government finances and the quality of governance. In other words, what affects the government's dependence on resources (natural resources and foreign donations) and taxes on the quality of governance? In order to find the theoretical solution to the problem, the theory of the relationship between government and good governance funds was examined. The target population of this study is from 135 countries with a share of natural resources and their taxes on nonfiscal GDP, as well as from 100 countries with a share of external financing in total non-fiscal state revenues. Data from research variables are collected from various international sources for countries with valid data and analyzed in averaged way over the period 2000 to 2015. A quantitative comparative analysis method and linear regression technique have been used to find the empirical solution of the problem and to test the causal conditions. The present research is based on the meanings of the right to comment and accountability, rule of law, corruption control, political stability, regulatory quality (bureaucracy), government efficiency, government size, political participation and economic freedoms as a good governance indexes. The use and influence of renter sources (natural resources and foreign aid) and taxes on all aspects separately. Research findings show that the governing nature of the studied countries is a function of the amount of income from resource sources (natural resources and foreign aid) and taxes, so that, in proportion to the increase in revenues, the quality of governance decreases and vice versa, with increasing revenues Tax, quality governance increases .
    Keywords: Good governance, Natural resources, Foreign aid taxes
  • H. Shahraki * Pages 65-91
    The aim of this paper is to analyze the sociological context of rural entrepreneurship in Iran. By setting 20 semi-structured interviews with twenty entrepreneurship experts and entrepreneurs, and using ATLAS.ti software for analyzing the transcripts, we shed new light on the entrepreneurship as a contextual phenomenon. From theoretical stance, the research based on the social constructionist theories like Gidden’s Structuration Theory, Karl Polanyi’s moral economy and also Arturo Escobar’s post-development notion. We begin from the rethinking of August Comte’s and Joseph Schumpeter’s thoughts and emphasize the factors like discourse, agency, morality, social capital, and nature. The paper is classified in the frame of economic sociology as an academic discipline. Our main argument is that first of all, it is necessary to see rural entrepreneurship as a discourse, and then, economic discourse of rural entrepreneurship should be replaced by the sociological discourse of multi-functional agriculture. Considering and analyzing the rural entrepreneurship as a developmental discourse, intervening the moral elements like preferring the societal interests to individual ones, the sentiment affairs, and naturalism, and finally seeing the multi-functional agriculture as a complementary rural development discourse, are the three main recommendations of this study.
    Keywords: Rural entrepreneurship, social constructivism, agency, discourse, Iran
  • M.F. Ghoraishi, H. Banifatemeh, A. Ghadimi Gheydari, J. Torabi Aghdam* Pages 93-125
    The purpose of this paper is, to analyze administrative- Financial barriers of economic rationalization by utilizing the theoretical approach of Max Weber. In this regard, we analyzed the period of Mirza Taghi Khan-e Amir Kabir’s ministration by using a conflation of interpretation and analytic strategy of historical sociology. The characteristics of Qajar’s financial administrative system as taxation, Barat and its administrative relationship investigated and the reformative attempts of Amir Kabir in every case noted. Then the obstacles of rationalization such as Opposition of tribal elements (Qajar rulers and princes), shortage of skilled officers and the lack of full and continuous cooperation of Naser al-Din Shah Qajar by Mirza Taghi-Khan's actions analyzed. Finally, based on the findings we offered concept of Ellic Patrimonialism as a theoretical adjustment with historical particularities of Qajar Iran. Based on the results of the study, two main reasons for the prevention of the rational economy can be mentioned: severe limited access to specialist and efficient administrative forces due to the specific form of patrimonialism in Iran and the contradiction between the concept of efficiency in the patrimonial administrative system and modern bureaucracy.
    Keywords: Qajar Administrative-Financial system, Rationalization, Patrimonialism, Ellic Patrimonialism, Amir Kabir
  • M. Sh. Karimi, M. Heidarian *, M. Dourbash Pages 127-155
    According to institutionalize, the weakness of structure and function of the institutions is one of the major problem in underdeveloped countries. Good governance as an opportunity for increasing economic growth, economic security and improving business environment through the deployment of six indicators; control of corruption, government effectiveness, political stability and absence of violence, regulatory quality, rule of law and accountability are studied on this paper. The aim of present study is to explain mechanism of relationship between good governance and economic growth, Using vector error correction econometric model, the impact of each of the governance indicators on economic growth during the period 1983-2015 for Iran are examined. The results of the models indicate that all Governance Indicators have a significant positive impact on economic growth. So that between governance indicators, regulation quality and accountability, had the highest and lowest impact on economic growth, respectively. Results of vector error correction coefficients showed that between Governance Indicators, highest error correction coefficient corresponding to accountability indicator with 0.70 percent and lowest coefficient corresponding to rule of law indicator with 0.46 percent are consistent.
    Keywords: Good Governance, Economic Growth, Vector Error Correction Method, Iran
  • K. Mehri *, M. Ebrahimi, E. Amini Bardpare, S. Safari Pages 157-181
    Cooperative is presented as one of the three main economic an according to the general policies of Article 44 of the constitution, Contribution of the cooperative sector in the national economy should reach 25% by the end of the Fifth Development Plan, While it is 7 percent now. In this paper, we have tried to understand more about the causes and context of the underdevelopment of cooperatives in the country, as well as the consequences of under development. Therefore, at first step the documents in the Ministry of Cooperatives were analyzed using purposive sampling. Also, using the in-depth and free interview techniques, interviews with administrators as well as researchers, data were collected and set up. The findings show, the challenges and public problems of the country, poor cultural infrastructure, state cooperative challenges as "contextual conditions", Intersectorial cooperative problems, lack of clear planning in the cooperative and weaknesses of human capital in cooperatives as "causal conditions", Authorities’ weakness of cooperatives in the country, cooperative challenges on the international stage and legal challenges of cooperatives as "mediator conditions", short-term view to cooperatives, abnormal interactions and damage to the structure of cooperation as "processes", Failure of cooperatives and mistrust due to the failure of cooperatives as "consequences" are considered as the cooperatives’ underdevelopment. Finally, the concept of "socio-structural obstacles" was selected as "core category".
    Keywords: Underdevelopment cooperatives, Obstacles of cooperatives, Failure of cooperatives, Grounded theory, problems of cooperaties