فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • روح الله اکرمی*، جلال الدین قیاسی صفحات 1-29

    دفاع مشروع به عنوان یکی از علت های توجیه کننده جرم، در صورت وجود شرایط متعددی مانند حال بودن خطر، ضرورت، و تناسب اقدام دفاعی، ممکن است موجب اباحه عمل به ظاهر مجرمانه شود. با وجود این، افراد در شرایطی برای دفاع از حقوق خود در برابر تعرض های احتمالی از برخی ابزارها و وسایل دفاعی، مانند تله های انفجاری، حفر چاه در منزل یا نگهداری حیواناتی مانند سگ نگهبان، استفاده می کنند که در اثر آنها ممکن است آسیب هایی به کسانی که داخل چنین مکان هایی می شوند، وارد آید. این اقدامات، هم از نظر مشروعیت انجام آنها و هم مسئولیت ناشی از آسیب های حاصل از آنها، از منظر حقوقی محل ابهام است. در نوشتار حاضر این موضوع با ملاحظه مقررات موضوعه و مبانی فقهی بررسی، و چنین نتیجه گرفته شده است که نفس کاربرد چنین ابزارهایی در ملکی که مرتکب حق تصرف در آن را داشته باشد، به شرط متعارف بودن، منع حقوقی ندارد، اما آسیب های ناشی از اثرگذاری وسایل یادشده موجب مسئولیت مدنی و کیفری مرتکب خواهد شد؛ مگر آنکه شرایط مشروعیت دفاع مانند ضرورت و تناسب در آن احراز شود. همچنین در راستای این بحث، به بررسی تطبیق مواضع برخی نظام های حقوقی دیگر پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ابزارهای دفاعی، حقوق جزا، دفاع مشروع، مسئولیت کیفری
  • علیرضا باریکلو*، نعمت الله سیدهاشمی صفحات 31-53

    بازدارندگی، یکی از کارکردهای اصلی مسئولیت مدنی است که پیدایش بیمه مسئولیت موجب تضعیف آن و افزایش بی احتیاطی شده است؛ زیرا جبران خسارت توسط بیمه گر نه تنها موجب بازدارندگی عامل مقصر نمی شود، بلکه ممکن است خود او و دیگران را به اقدامات زیان بار بعدی تشویق کند. این تاثیر نامطلوب اصطلاحا خطر رفتاری نامیده می شود. شرکت های بیمه راهکارهایی برای کنترل خطر رفتاری در اختیار دارند، لیکن تحت تاثیر بازار رقابتی بیمه، کمتر از آن ها استفاده می کنند. شکی نیست که در صورت سیاست گذاری صحیح، خطر رفتاری بیمه کاهش می یابد و در نتیجه بازدارندگی مسئولیت مدنی نیز تقویت می شود. در قانون بیمه اجباری مصوب 1395، راهکارهایی برای کنترل خطر رفتاری پیش بینی شده که حفظ مسئولیت مدنی مسبب حادثه، در کنار پوشش بیمه ای و طرح قائم مقامی و تعیین حق بیمه بر اساس سوابق بیمه شده، از جمله آن هاست. راهکارهای مذکور موجب افزایش کارایی حقوق مسئولیت مدنی در حوزه حوادث رانندگی می شود و اگر به درستی اجرا شود، موجب بازدارندگی و کاهش تصادفات نیز خواهد شد. قواعد مسئولیت مدنی نیز در بازدارندگی فاعل زیان بار و ترغیب فعالان اقتصادی ریسک گریز به خرید بیمه نامه، موثر است و پذیرش نظریه خاص ممکن است موجب کاهش بازدارندگی مسئولیت مدنی و کاهش یا افزایش رفاه در جامعه شود. به عنوان مثال اعمال قاعده تقصیر و ترغیب فاعل زیان بار به خرید بیمه نامه موجب افزایش رفاه می شود و درعین حال بازدارندگی مسئولیت مدنی تا حدودی حفظ می شود.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، بیمه مسئولیت، جریمه ها، خطر رفتاری، حق بیمه
  • رضا پرستش*، سید شهاب الدین موسوی زاده صفحات 55-83

    این نوشتار به بررسی حدود حریم خصوصی مقامات عمومی پرداخته است. پرسش مطرح شده این است که آیا ممکن است پاسداری از حریم خصوصی مقامات عمومی موجب محدودیت حق بر دانستن و آزادی بیان شود؟ این مقاله یک بررسی نظری و پیامدگرایانه است که به یاری برخی مواد قانونی، آموزه های حقوقی و پرونده های مرتبط در این زمینه، انجام شده است. مفروض نویسندگان مقاله آن است که حق بر دانستن، بر حق حریم خصوصی اولویت دارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که نظام حقوق موضوعه در کشور ما گاهی قائل به پذیرش حریم خصوصی برای مقامات عمومی نشده است و با استفاده از ابزار وحدت ملاک می توان آن را به حوزه های دیگر تسری داد. به لحاظ نظری نیز حق بر دانستن، ازآنجایی که مقدمه آزادی بیان و عملی شدن مردم سالاری است، بر حریم خصوصی اولویت دارد. همچنین در این پژوهش، فرایند سه گانه ای ارائه می شود تا ضمن تامین این اهداف، به قاضی امکان دهد تا در صورت طرح شکایت از سوی مقامات عمومی، به این پرسش پاسخ دهد که افشاگری موردنظر در راستای منفعت عمومی است یا نوعی کنجکاوی غیرمرتبط با حسن انجام امور عمومی به شمار می آید. همچنین قاضی می تواند با استفاده از ابزار دستور موقت، نهایت احتیاط را برای حفظ حقوق مدعی نقض حریم خصوصی تا بررسی نفع عمومی به کار برد.

    کلیدواژگان: آزادی بیان، حریم خصوصی، حق بر دانستن، مردم سالاری، مقامات عمومی
  • محمود جلالی*، لیلا رئیسی، محمد حبیبی مجنده، رضا زبیب صفحات 85-112

    پدیده تروریسم اوائل دهه شصت میلادی با تدوین کنوانسیون 1963 توکیو بصورت رسمی در عرصه معاهدات چندجانبه مورد توجه دولت ها قرار گرفت. یک دهه پس از آن نیز مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1972 با تصویب قطعنامه شماره 3034 آنرا وارد ادبیات سازمان نمود. علیرغم گذشت بیش از نیم قرن از توجه جامعه جهانی به این موضوع و تصویب یا تدوین حدود 150 کنوانسیون منطقه ای و بین المللی و قطعنامه سازمان ملل متحد در مورد این پدیده، جامعه جهانی همچنان فاقد یک رویکرد حقوقی منسجم برای مقابله با تروریسم است. عدم ارائه تعریفی از تروریسم را می توان مهمترین چالش در این زمینه دانست که متضمن پیامدهای قابل توجه حقوقی است. این موضوع باعث گردیده حقوق بین الملل نتواند به شکلی متوازن و موثر پاسخگوی نیازهای جامعه بین المللی باشد. ابهام در تعریف، تفکیک میان مبارزات مشروع و آزادی بخش و توسل به تروریسم را ممتنع نموده و امکان «سوء استفاده از حق دفاع مشروع» برای مقابله با مبارزات قانونی را تحت عنوان اقدامات تروریستی فراهم نموده و بصورت گسترده ای امکان نقض حقوق بشردوستانه را به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: تروریسم، شورای امنیت، مجمع عمومی، دفاع مشروع، کنوانسیون های مبارزه با تروریسم
  • مرتضی حاجی پور*، عسیی صفرپور سدهی صفحات 113-141

    حرمت ربا یکی از مهم ترین اصول حاکم در حقوق اسلامی است. مبنای حرمت ربا در حقوق اسلامی بر ممنوعیت ظلم و استثمار دیگران استوار است. از این رو، مقابله با دریافت مازاد بر اصل مال، هم در گذشته و هم امروز، محل بحث و نظر بوده و تلاش شده است تا در قالب های گوناگون، ازجمله انعقاد قراردادهای مبادلاتی و مشارکتی، از این ممنوع شرعی پرهیز شود. قراردادهای مبادلاتی و مشارکتی از قراردادهای سودآورند که در سه گروه از تسهیلات مشروط به «شرط ضمان»، «شرط تملیک» و «شرط جعاله ثانویه» منعقد می شوند. ماهیت و مختصات این سه شرط توام و همراه با مقرراتی است که قرارداد منعقده را از بعد ربوی دور کرده، سمت و سویی غیر از معامله ربوی به تسهیلات بانکی می دهد و در توجیه سود، تعلیل عقلانی و حقوقی، یعنی تاثیر زمان در نوسان بهای موضوع و اندراج شرط ضمان نسبت به اصل سرمایه و حسن اجرای آن را ارائه می دهد.این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی دو توجیه یادشده را به همراه روند قانونی سود تسهیلات بانکی بررسی کرده و بر لزوم نظارت بانک در اجرای مناسب و صحیح تسهیلات بانکی برای دوری از موانع ناظر به ربا و رفع شبهه از سود بانکی تاکید کرده و بیان داشته است که کوتاهی در نظارت، مستلزم و مستوجب دو زمینه فرار از ربا برای بانک ها خواهد بود؛ یکی تثبیت وساطت پولی بانک، و دیگری معاوضه انتفاعی صرف اوراق نقدی.

    کلیدواژگان: تسهیلات مشروط بانکی، ریا، زمان و نظارت بانکی، سود
  • غلامرضا حاجی نوری* صفحات 143-166

    زیاده خواهی در اجرای حق، نه فقط از نظر اخلاق نکوهیده است، بلکه علم حقوق نیز به صراحت آن را برنمی تابد؛ چراکه به حکم عقل و منطق، توازن و تعادل حقوق انسان ها و میزان بهره مندی آن، بهترین راه هم گرایی و نیل به عدالت مورد انتظار است. با این حال، قلمرو استفاده از حق، همیشه محل مناقشه بوده است و هرازگاهی، شاهد شکل گیری تصمیمات قانونی متفاوت در این حوزه مهم از مسئولیت مدنی هستیم. تصویب مواد 352 تا 354 قانون مجازات اسلامی سابق، نشانه جانب داری از مسئولیت مطلق صاحب حق بود که نتیجه ای جز تعطیلی حق هنگام اصطکاک با حق دیگران را در پی نداشته و با مبانی قانونی دیگر، به ویژه اصل 40 قانون اساسی و ماده 132 قانون مدنی، در تعارض آشکار بوده است؛ امری که انتقاد نویسندگان حقوقی را برانگیخته و موجب نسخ مواد یادشده و نگارش و تصویب ماده نه چندان روشن 521 قانون مجازات اسلامی جدید شده است. این نوشتار با مطالعه در قلمرو، شرایط و ضمانت اجرای سوءاستفاده از حق، به دنبال امکان جمع ماده تازه تصویب با ماده 132 قانون مدنی در پرتو دیدگاه های حقوقدانان فرانسوی و فقی هان امامیه است. شایان ذکر است، باوجود اینکه ماده 132 قانون مدنی، مبنای نگاه قانونگذاران به حکم سوء استفاده از حق است، اما ماهیت چندگونه حق موجب شده است که حد ترخص حق، دوسویه باشد؛ یعنی گاه سوء استفاده از حق ضمانت اجرا نداشته باشد و قانونگذار حکم اعمال حق را مطلق گذارد و گاه اجرای منصفانه حق را ممنوع سازد که از این نظر میتوان برای حق تقسیمی جدید ارائه کرد که عبارت است از: حق مطلق و حق نسبی.

    کلیدواژگان: حق مطلق، حق نسبی، سوء استفاده ار حق، قلمرو حق
  • بهنام حبیبی، شهرام حبیبی* صفحات 167-193

    نظریه بازی ها شاخه ای از ریاضیات کاربردی هستند که در آن راهبرد و استراتژی هر بازیگر در تصمیم و رفتار بازیگر دیگر اثرگذار است. بنابراین نوعی وابستگی درونی بین منافع بازیگران (کنش گران) وجود دارد که انتخاب نوع بازی را نیز متاثر می کند. درواقع، نظریه بازی ها به دنبال تحلیل تعارض منافع بازیگران بر مبنای شیوه بازی انتخاب شده است. نظریه بازی دادرسی مدنی به دنبال واکاوی رفتار بازیگران دادرسی، به ویژه متداعیین، با هدف تحلیل رفتار دادرسی و دستیابی به انتخاب بهترین شیوه حل اختلاف است. اما متغیرهایی مانند انتظارات طرفین دعوا از سیستم قضایی، اطلاعات ناقص آنها، قواعد دادرسی ناکارآمد و انگیزه های غیرمنطقی، ممکن است اثر سوء بر «انتخاب استراتژی» داشته باشد و درنهایت نتیجه مطلوب از دادرسی به دست نمی آید. بازی دادرسی مدنی امکان دارد همکارانه (تعاونی) یا ناهمکارانه (غیرتعاونی) باشد. در بازی دادرسی مدنی ناهمکارانه، استراتژی هر بازیگر محافظه کارانه، و نتیجه بازی هم پیش بینی نشدنی و حذفی (برد- باخت) است. برعکس، در بازی دادرسی مدنی همکارانه، هر بازیگر از بازی بازیگر دیگر آگاهی دارد. اطلاعات بازیگران تا اندازه ای به اشتراک گذاشته می شود و نتیجه بازی را هم می توان پیش بینی کرد و غیر جمع صفری (برد– برد) است. در این نوشتار، ابتدا به مفهوم و ارکان نظریه بازی ها، و سپس به عناصر موثر بر انتخاب نوع بازی و انواع بازی دادرسی مدنی با تاکید بر بازی دادرسی مدنی همکارانه پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: انتخاب، بازی دادرسی مدنی، بازی دادرسی همکارانه، نظریه بازی
  • مهدی حسن زاده* صفحات 195-211

    با اینکه شهادت در فقه جایگاه و ارزش والایی دارد، به گونه ای که در صورت جمع بودن شرایط شاهد و شهادت، این دلیل بر قاضی تحمیل می شود و قاضی مکلف به صدور رای بر اساس آن است و نمی تواند به دلیل قانع نشدن وجدان از صدور رای بر اساس آن خودداری کند، در حقوق، بیان ماده 241 ق.آ.د.م. سبب تلقی اختیار مطلق قاضی در تشخیص ارزش گواهی شده و این درحالی است که چنین برداشتی از این ماده، سبب مغایر شناخته شدن آن با موازین شرع می شود. بنابراین در تحلیل حقوقی نقش قاضی در ارزیابی گواهی، باید مواد قانونی ازجمله ماده 241 ق.آ.د.م. را به گونه ای تفسیر کرد که شبهه مغایرت آن با شرع برطرف شود. در این زمینه می توان ماده 241 ق.آ.د.م. را حاوی بیان اختیار گسترده قاضی در تشخیص شرایط و تعیین ارزش گواهی و البته منصرف از مواردی دانست که شهادت، واجد شرایط شرعی و قانونی شناخته شود.

    کلیدواژگان: اختیار قاضی، ارزش دلیل، شهادت (گواهی)
  • رضا سکوتی نسیمی* صفحات 213-247

    عقد نکاح به عنوان تشکیل دهنده بنیان خانواده، باید بر اساس صداقت زن و شوهر و اطرافیان آنان ایجاد شود. اما گاهی طرفین عقد یادشده یا اطرافیان آنان صداقت را فراموش کرده، با کتمان واقعیت به انعقاد آن اقدام می کنند که از آن به تدلیس تعبیر می شود که روزبه روز هم میزان ارتکاب و مصادیق آن افزایش می یابد. قانون مدنی در خصوص تدلیس در نکاح و آثار آن باوجود آنکه وجود تدلیس را در عقد بیع موجب خیار فسخ دانسته، هیچ گونه حکمی مقرر نکرده است. ابتدا مفهوم تدلیس از نظر فقهی و حقوقی بررسی شده و ایرادات مربوط به این مفاهیم تبیین و سپس به قلمرو تدلیس از حیث تدلیس کننده اشاره شده است که تدلیس از جانب اشخاص ثالث نیز پذیرفته شده و آنگاه شرایط و آثار تدلیس مورد بررسی قرار گرفته و معلوم شده است که برای تحقق تدلیس، نیازی به انجام عملیات متقلبانه نیست و در مواردی حتی سکوت نیز تحقق بخش تدلیس است. از نظر آثار نیز زیان دیده افزون بر اختیار فسخ نکاح، می تواند زیان های وارده بر خود را از تدلیس کننده درخواست کند و همچنین تدلیس کننده در مواردی مسئولیت کیفری نیز خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ازدواج، تدلیس، حق فسخ، مسئولیت کیفری، مطالبه خسارت
  • ناصرعلی منصوریان*، علی ملازاده صفحات 249-298

    قانون اساسی نخستین و برجسته ترین دستاورد جنبش های دستورگرایی است و از نظر سلسله مراتب، در صدر همه قوانین و مقررات قرار دارد. لذا تدوین کنندگان قانون اساسی موضوع صیانت و تضمین برتری آن را همیشه امری ضروری می دانند و از این منظر تلاش کرده اند با پیش بینی سازوکارهای لازم در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، صیانت و اجرای آن را تضمین کنند. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وظایف صیانت تقنینی و رویارویی با تجاوزهای احتمالی مجلس شورای اسلامی را برعهده نهاد مستقل شورای نگهبان قرار داده و مسئولیت اجرای قانون اساسی را هم به رئیس جمهور محول کرده است. البته مراجع دیگری نیز به طور غیرمستقیم و بر اساس مجموعه ای از وظایف که قانون اساسی به عهده آنها گذاشته است، دراین زمینه ایفای نقش می کنند. ولی یک بحث عمیق و همه جانبه در خصوص سازوکارهای پیش بینی شده برای صیانت از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران کمتر مطرح شده است، و آن اینست که آیا این صیانت می تواند از تجاوز به قانون اساسی در همه عرصه های تقنینی، اجرایی و قضایی جلوگیری کند. هدف ما این است که ابعاد گوناگون صیانت از قانون اساسی را در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران بازاندیشی کنیم.

    کلیدواژگان: اجرای قانون اساسی، رئیس جمهور، شورای نگهبان، صیانت از قانون اساسی، ضمانت اجرا
  • اسماعیل نعمت اللهی*، سید رضامسعودیان زاده صفحات 299-325

    بر اساس دیدگاه مشهور فقها و حقوق دانان، اعمال حقوقی منحصر به دو نوع عقد و ایقاع است و در ماهیت بسیاری از آنها تردیدی وجود ندارد. اما در خصوص عقد یا ایقاع بودن برخی از آنها، مانند وصیت تملیکی و جعاله، اختلاف نظر وجود دارد. منشا این اختلاف نظر، تعدد و تفاوت معیارهایی است که برای تمایز عقد از ایقاع بیان شده است. روی هم رفته می توان چهار معیار برای تمایز یافت:•عمل حقوقی اگر از دو اراده وابسته ایجاد شود، عقد، و اگر از یک اراده مستقل به وجود آید، ایقاع است. •عمل حقوقی که با ایجاب و قبول به وجود آید، عقد، و عملی که فقط با یک ایجاب ایجاد شود، ایقاع است. •عمل حقوقی اگر با شان دو نفر مرتبط باشد، عقد، درغیر این صورت ایقاع است. •عمل حقوقی که واجد تمام عناصر عمومی عقود باشد، عقد، و در صورتی که از نظر قانونی معتبر باشد، ایقاع است. نگارنده این نوشتار بر آن است که اولا اثبات کند عمل حقوقی به دو قسم عقد و ایقاع تقسیم می شود و قسم ثالثی به نام برزخ بین عقد و ایقاع وجود ندارد، و ثانیا با استناد به ادله متعددی نشان دهد که معیار مناسب برای تمیز عقد از ایقاع، معیار اول است.

    کلیدواژگان: ایجاب، ایقاع، عقد، قبول، معیار بازشناسی
|
  • Ruhollah Akrami, Jalalaldin Ghiasi Pages 1-29

    Legitimate defense is cited as a justificatory condition if the existence of multiple conditions can be ascertained, including imminence of attack as well as the necessity and proportionality of the defensive action, thus permitting the apparently criminal behavior. However, individuals in certain cases might resort to specific defensive instruments and tools, i.e. the human traps, such as booby traps, digging wells inside their houses, or keeping guard dogs, in an effort to defend their rights against possible aggressions. As a result of using such devices, the persons venturing into such places might be harmed or injured. The legitimacy of such actions per se as well as the responsibility of the injuries they might cause requires legal scrutiny. In the present article, we investigated this subject with due regard to the relevant statutes as well as Jurisprudential bases and concluded that deploying such devices by the defender in the land which has right of possession is per se not legally prohibited, provided that such devices are not outside what is regarded as customary. However, the perpetrator shall be responsible for any injuries and damages resulting from using such devices unless it can be proved (through establishing the relevant conditions such as necessity of the action) that such injuries and damages were inflicted in self defense. In this regard, a comparative study with other legal systems was also conducted.

    Keywords: Legitimate Defense, Criminal Law, Criminal Liability, Defensive Devices
  • Alireza Bariklou, Nematollah Seid Hashemi Pages 31-53

    Deterrence is one of the main functions of tort law. Presence of insurance weakened that function and raised carelessness because the compensation by insurer not only does not deter injurer, but also may encourage him/her or others to carelessness. This impact of insurance is named ''moral hazard''. Although insurers have some instruments to reduce moral hazard, but for competition reasons, insurers use them less, but if the management would be true, moral hazard will be reduced, and as a result, the deterrence of tort law will be reinforced. Iranian Act of Compulsory Insurance for Loss of Third Party in Traffic Accident of Vehicles 2016 provided some instruments for reduction of moral hazard that includes maintaining of liability of negligent driver with insurance coverage, to consider insurer as a successor of negligent driver and determining premiums on the basis of experience rating. That instruments increase efficiency of tort law and if would be enforced truly, will lead to reduction in traffic accidents Rules of tort law impacts on its deterrence and incentives of buying policy by risk averse actors and accepting particular theory may led to reduction of deterrence and reduction or increase of welfare. For instance, acceptance of negligence rule and encouraging of injurer to buy policy will lead to increase of welfare and keep deterrence of tort law.

    Keywords: deterrence, liability insurance, punishments, moral hazard, premiums
  • Reza Parastesh, Seyyed Shahabedin Mousavizadeh Pages 55-83

    The Subject of this paper is a research about the limits of the privacy of the public authorities. The problem is whether protection of privacy, about the public authorities, can be the cause of limitation of the right to know and freedom of speech. This article is a normative, theoretical and consequences – oriented study that uses law codes, doctrine and related records. Our hypothesis is that the right to know is prior to the privacy. The results show that Iranian law system, in some cases, refused the privacy for the public authorities, and with the use of unity criteria, it is possible to extend it to other cases. Theoretically, inasmuch as the right to know is requisite for freedom of speech and democracy, it is prior to the privacy. Also, this article provides the triple processes that cover those goals, and allow the judge in case of lawsuit from the public authorities to answer this question: is that disclosure in the service of public interests or is it an undue curiosity about good performance of affairs? The Judge can use of the injunction for final caution in order to protect the right of alleged violation of privacy.

    Keywords: Privacy, Public Authorities, Right to know, Freedom of speech, Democracy
  • Mahmoud Jalali, Leyla Raisi, Mohammad Habibi Majndeh, Reza Zeynab Pages 85-112

    The International community officially paid attention to terrorism in early 1960s, in term of legal and international aspects of the issue, through ratifying the first-ever international convention in this regard, i.e, the Tokyo Convention (1963). By adopting resolution 3034 (1972), the UN General Assembly introduced the issue in the UN literature. Half a century after the first global attention to this phenomenon, and despite ratification and adoption of some 150 conventions and UN resolutions, international community still suffers from lack of a coherent legal approach in fighting terrorism. This article aims to analyze the evolution of terrorism in international legal instruments, and provide an assessment on the legal gaps and their implications on self-defence and fighting terrorism.

    Keywords: Terrorism, United Nations Security Council, General Assembly, Self-defence, International Conventions against Terrorism
  • Morteza Hajipour, Esa Safarpour Sadhi Pages 113-141

    Prohibition of riba is one of the governing principles in Islamic law. Essence of prohibition is based on forbidding oppression and exploitation. Therefore, positions against getting excess of capital, both in past and now, have been controversial and have been tried at diverse frames including formation of exchange and facility agreement and avoiding this legal prohibition. Exchange and facility agreements are profitable contracts that can be formed in three groups of facility provided to condition of liability, condition of acquisition and condition of secondary joale. The essence of these three conditions is accompanied with regulations that make contract leave the usurious dimension and be give a non- usury dimension to the bank facility and justifies the benefit on the basis of legal and rational argumentation. This argumentation denotes the effect of time in mutation of price and involves condition of liability regarding capital and its execution. This research, in a descriptive and analytical manner, analyses this issue arguing the legal process of bank facilities and emphasizes the need of bank supervision to provide implementation in order to remove doubts from bank interest. It is stated that failure to supervise will cause two types of break of usury for banks: one, consolidation of bank monetary intermediation and the other, mere cash bonds profitable exchange.

    Keywords: Conditional Facilities, Interest, Usury, Bank supervision
  • Gholamreza Hajinouri Pages 143-166

    Avarice in implementing right not only is morally reprehensible but the law also explicitly rejects it. However, the scope of implementing right has always been disputed, and often, we observe the formation of different legal decisions in this important area of tort law. Enacting articles 352 to 354 of the ex Penal Code represented the absolute liability of the owner of the right; it did not have any result except suspension in the time of friction with the other people’s right, which prompted criticism from legal writers and resulted in the nullity of the mentioned articles; writing and enacting of article 521 of the new Penal Code did not make things so clear. The present paper looks for the possibility of accumulating the newly enacted article of Penal Code with the article 132 of Civil Code in light of French lawyers and Shiite Faqihs' views. It also deals with the scope, conditions and enforcement of rights abuses. The basis of abuse of right in our law is article 132 of Civil Code but sometimes the right is strict, so we miss the sanction and sometimes it is relative.

    Keywords: Abuse of right, Strict right, Relative right, Scope of right
  • Behnam Habibi, Shahram Habibi Pages 167-193

    Game theory is a branch of applied mathematics in which practical solution in strategies of each reactor has direct impact on other reactors decisions. Therefore, there is an interior dependence between reactors that have an influence on the result of the game. Game theory is actually meant to analyze players profit based on the game theory. The civil procedures game theory is to analyze the civil gamers' behavior. However, interchangeable factors such as either party's expectations from judicial system, their incomplete information, incompetent trial regularity as long as illogical motivations can misdirect the procedures of "choice of strategy" and lead to unwanted and unpleasant trial results. Civil games can be cooperative and uncooperative. In an uncooperative civil game theory each reactor's choice of strategy will be conservative which leads the result to be no predictable or "win-lose". On the contrary, through a cooperative civil game theory each gamer is aware of other gamer's procedures. Their information will be partly shared, so the results wil be predictable and "win-win." This article , focuses on the concept and the basis of the game theory and the effective factors on the game and types of civil procedure games along with a focus on cooperative game procedure.

    Keywords: game theory, Civil procedure game (game of civil procedure), Cooperative civil game
  • Mahdi Hasanzadeh Pages 195-211

    In religious jurisprudence (Fegh), attestation has a significant value and when its qualifications are gathered, it is imposed on the judge. The judge is obliged to render judgment according to it and cannot deny it due to lack of continence. However, in law, the expression of article 241 of Civil Procedure Code (C.P.C.) has given rise to interpretations regarding judges' absolute authority in recognition of the value of testimonies. Such perception makes this article be recognized as contrary to religious law. Hence legal articles and article 241 (C.P.C) should be interpreted in a way that the doubt of contrast with religious law be removed. Here article 241 (C.P.C) can be regarded an article which recognizes the judges' authority in recognition of qualifications and value of witness.

    Keywords: Attestation (Testimony, Witness), Value of Evidence, Authority of Judge
  • Reza Sokuty Pages 213-247

    Marriage that forms the basis of the family must be based on veracity of wife and husband and their relatives, but in some cases the two parties of marriage or relatives neglect the veracity and try to hide the truth or speak despite the truth that is called Tadlis (misrepresentation). Although Tadlis (misrepresentation) in selling causes termination based on the civil law, there is no legal command about misrepresentation in marriage, and we have legal lack in this case. In this study, there is an attempt to describe the meaning of tadlis from the point of view of jurisprudence and law and then to point out to territory of tadlis. Moreover, the conditions and effects of misrepresentation is studied and it is proved that for occurrence of misrepresentation there is no need to cheating and in some cases even not saying anything causes misrepresentation. Regarding the effects the injured party can ask for charge of misrepresentation in addition to the ability of terminating the contract and the misrepresentator will have criminal conviction in some cases.

    Keywords: Marriage, Misrepresentation, Terminating right, Demand, Damages, Deception
  • Esmaeil Nematollahi, Seyyed Reza Masoudianzadeh Pages 249-298

    The legal acts according to a popular view are of two types: Contract and Unilateral Act. The nature of many of legal acts is obvious, but there are still some differences of opinion on whether some of them such as absolute legacy and wages are contracts or unilateral acts. The origin of these differences of opinion is the plurality and differences of criteria to differentiate the contract from unilateral act. Generally, to distinguish these, four criteria can be found: (a) a legal act which is formed by two wills (which are dependent on the legal decree and the parties’ intent), and the contract or a legal act which is formed by an independent determination is called the unilateral act; (b) the transaction being signed by the proposing and accepting parties is called the contract, and if it is constituted only by the proposing party, it would be called the unilateral act; (c) if a legal act is related to the dignity of two people, it is the contract; otherwise, it is the unilateral act; (d) a legal act comprising all elements of the contract is called the contract, and if it is authorized only legally, it is called the unilateral act. The writer seek to prove the following points:(1) The legal acts are unique to contract and unilateral act, and there can be expected no third nature; (2) citing numerous arguments to show that the first criterion is the criterion for distinguishing contract from unilateral act.

    Keywords: Proposing Party, Unilateral Act, Contract, Accepting Party, Test of Distinguishing
  • Esmaeil Nematollahi, Seyyed Reza Masoudianzadeh Pages 299-325

    The legal acts according to a popular view are of two types: Contract and Unilateral Act. The nature of many of legal acts is obvious, but there are still some differences of opinion on whether some of them such as absolute legacy and wages are contracts or unilateral acts. The origin of these differences of opinion is the plurality and differences of criteria to differentiate the contract from unilateral act. Generally, to distinguish these, four criteria can be found: (a) a legal act which is formed by two wills (which are dependent on the legal decree and the parties’ intent), and the contract or a legal act which is formed by an independent determination is called the unilateral act; (b) the transaction being signed by the proposing and accepting parties is called the contract, and if it is constituted only by the proposing party, it would be called the unilateral act; (c) if a legal act is related to the dignity of two people, it is the contract; otherwise, it is the unilateral act; (d) a legal act comprising all elements of the contract is called the contract, and if it is authorized only legally, it is called the unilateral act. The writer seek to prove the following points:(1) The legal acts are unique to contract and unilateral act, and there can be expected no third nature; (2) citing numerous arguments to show that the first criterion is the criterion for distinguishing contract from unilateral act.

    Keywords: Proposing Party, Unilateral Act, Contract, Accepting Party, Test of Distinguishing