فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 12 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد ابراهیم نژاد * صفحات 1-28

    امروزه ازجمله مسائل جدی که فکر اندیشمندان و صاحب نظران فقه و حقوق را به خود مشغول کرده، نابرابری دیه زن و مرد مسلمان است؛ چراکه از این نظر بخشی از زنان جامعه متحمل خسارت شده، آسیب می بینند. در خصوص مقدار دیه زن و مرد مسلمان از متقدمین فقها گرفته تا به امروز، فتوای مشهور مبنی بر تنصیف بوده است. برخی از بزرگان مانند مرحوم مقدس اردبیلی تردیدهایی مطرح کردند، اما درنهایت طبق نظر مشهور فتوا دادند. از فقهای معاصر آیت الله صانعی قائل به تساوی است. با توجه به محدودیت، در این مقاله فقط نظریه ایشان نسبت به تساوی دیه زن و مرد مسلمان بررسی خواهد شد. ادله ایشان از کتاب برابری دیه ی زن و مرد مسلمان نقل، بررسی و نقد شده است. از این رو، در صورت عدم امکان استدلال بر تساوی از ادله فقهی و روایی، می بایست برای حل مشکل سراغ راهکارها رفت.

    کلیدواژگان: اصول و ادله فقهی، تساوی دیه، تنصیف متقدمین
  • اکبر احمدپور*، صدیقه گلستان رو صفحات 29-50

    قصاص نفس مجازاتی است که با هدف پاسداری از حرمت انسان و صیانت از حقوق وی در برابر کسانی که قصد جان او را داشته و حیاتش را نشانه گرفتهاند، تشریع شده است؛ به این معنا که قاتل جان خود را در برابر جانی که از دیگران گرفته است بهعنوان مجازات میپردازد. اما گاهی یک نفر اقدام به قتل چندین انسان می کند، و با توجه به اینکه تعدد جرم از علل مشدده مجازات است، در چنین شرایطی این پرسش مطرح می شود که آیا قصاص بهتنهایی مجازات عادلانه و کافی برای جانی است یا اینکه جان قاتل در برابر یکی از مقتولان گرفته می شود و برای دیگر جانباختگان حق دیگری ثابت می گردد؟ ازآنجا که قصاص و دیه حق اولیای دم است، اگر همگی بر دریافت دیه یا قصاص قاتل اتفاق نظر داشته باشند، همان ثابت میشود، اما اگر در این باره اختلافی پدید آید یا یک نفر اقدام به قتل قاتل نماید، چه باید کرد؟ فقهای امامیه در پاسخ به این پرسش اختلاف نظر دارند؛ مشهور قصاص قاتل را کافی میدانند و درمقابل، گروهی نیز حکم به قصاص قاتل در برابر یکی از مقتولان و پرداخت دیه به دیگران دادهاند. قانونگذار جمهوری اسلامی نظر مشهور فقها را پذیرفته است.در این پژوهش، تعدد قتل از نظر فقهی کنکاش شده، و از بررسی دلایل موافقان و مخالفان و اینکه فقی هان مشهور دلایل استوار و قابل اعتمادی بر سقوط حقوق همه اولیای دم در قتلهای متعدد با قصاص جانی اقامه نکردهاند، چنین نتیجه گرفته شده است که دلایل آنان توان اثبات این نظریه را ندارد و مواد قانونی مجازات اسلامی مربوط به این بحث نیازمند اصلاح و بازنگری است.

    کلیدواژگان: تعدد قتل، دیه، قصاص
  • اردوان ارژنگ * صفحات 51-83

    سلطه به جز مفهوم مالکانه، گاهی بر حق مانند حق اختصاص و اولویت اطلاق می شود. این حق به مواردی تعلق می گیرد که مالیت شرعی یا عرفی نداشته یا اینکه مالک ندارند. مالکیت بر اشیا و تحقق مالیت در اشیا ازجمله شروط صحت معاملات است. در برخی موارد شیئی مال به شمار نمی رود یا فرد نسبت به آن مالکیت ندارد، اما معامله آن صحیح است و ثمن پرداخت می شود. ثمن در مقابل آن شیء بدون مالک و یا فاقد مالیت قرار نمی گیرد، بلکه در برابر حق اختصاص است. افزون بر این، صغرای مطلب که برخی اشیا به دلیل نداشتن منفعت فاقد مالیت بوده اند، مناقشه برانگیز است؛ چراکه بسیاری از همان اشیا امروزه به مدد فکر بشر و فناوری های نوین، قابلیت تبدیل به مواد مفید و بلکه ضروری برای زندگی آدمیان و محیط زیست تمام موجودات را پیدا کرده است. در منابع فقهی، نص صریحی بر اثبات چنین حقی در اشیا نجس العین نیست. از نقد و تحلیل مفاد ادله بیع اعیان نجس و نیز سیره عقلا و همچنین ادله دیگر، این حق و (بلکه فراتر از آن) مالکیت ثابت می شود، اما در سایر موارد متعلق حق اختصاص، ادله معتبر و صریح وجود دارد. بر جواز و روایی این حق، احکام شرعی از قبیل صحت بیع، جواز ارث بری و روایی وصیت، همانند سایر موارد مالکیت دار و واجد مالیت، متفرع و مترتب می شود.

    کلیدواژگان: اولویت، حق اختصاص، سلطه، عین نجس، مالکیت، مالیت
  • مجتبی جعفری * صفحات 85-104

    رونق اقتصادی و رفع موانع پیشرفت و اقتدار هر کشوری در گرو حمایت از فعالیت های اقتصادی صحیح و مولد است که بدون آن ممکن است سایر پیشرفت ها تحت الشعاع ضعف های اقتصادی قرار گرفته، جایگاه سیاسی و اجتماعی یک دولت در دنیای امروز متزلزل گردد. طبیعتا یکی از عوامل بسیار مهم در پیشرفت اقتصادی جلب سرمایه های تجار و سرمایه گذاران برای حمایت از تولید و صنعت و اشتغال زایی است. درواقع، هرچه میزان سرمایه گذاری در کشور بیشتر باشد، به همان نسبت میزان تولید و اشتغال و پیشرفت صنعتی و علمی نیز بیشتر خواهد بود. با وجود این، افزایش سرمایه گذاری خود در گرو جلب اعتماد سرمایه گذاران و حمایت بی دریغ از آنان در برابر آسیب های احتمالی است تا بدین سان انگیزه سرمایه گذاری و فعالیت اقتصادی در میان تجار و فعالان اقتصادی داخل و خارج کشور افزایش یافته، امیدها برای رشد اقتصادی کشور فزونی یابد. بدیهی است، این امر مهم نیازمند اتخاذ سیاست های گوناگون در همه حوزه ها ازجمله در حوزه حقوقی و قضایی است. در قلمرو حقوقی و قضایی باید ترتیبی اندیشیده شود که حقوق سرمایه گذاران در برابر سایر رقبا و کسانی که در پی نقض قواعد حرفه ای هستند محفوظ مانده، همه افرادی که وارد فعالیت اقتصادی می شوند نسبت به تعقیب کیفری هنجارشکنان این حوزه اطمینان کافی داشته باشند. این مسئله از طریق جرم انگاری برخی رفتارها در عرصه فعالیت های اقتصادی قابل تحقق است که در این مقاله به بررسی این موضوع پرداخته ایم. روش تحقیق در این مقاله، روش تحلیلی- انتقادی است که بر اساس آن ضمن مطالعه مبانی جرم انگاری در حوزه فعالیت های اقتصادی، سعی شده است آیین رسیدگی و مجازات مرتکبان جرائم اقتصادی نیز تحلیل و بررسی شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، اقتصاد، جرم انگاری، خصوصی سازی، فساد
  • مهدی مهریزی*، وهاب دانش پژوه صفحات 105-136

    محدوده و قلمرو جرم انگاری یکی از مباحث مهم در حقوق کیفری است. امروزه نظام های کیفری پیشرفته در جهان از جرم انگاری حداکثری و تورم کیفری فاصله گرفته و به جرم زدایی و کیفرزدایی روی آورده اند. این نظام ها در کنار جرم انگاری حداقلی، برای مقابله با جرم و بزهکاری از راهکارهای اصلاحی و تربیتی و اقدامات تامینی و پیشگیرانه بهره می گیرند. درحالی که در قرآن کریم در چهارده قرن پیش روش جرم انگاری حداقلی ارائه شده و در سه حوزه اشخاص، اموال و امنیت به جرم انگاری پرداخته شده است. در قرآن با بسیاری از آسیب ها و ناهنجاری ها از جنبه ارشادی و تربیتی برخورد شده و در این کتاب آسمانی، کمتر از روش جرم انگاری استفاده شده است. در قرآن مصادیق زیادی از گناه و ناهنجاری فردی و اجتماعی بیان گردیده، ولی در موارد اندکی جرم انگاری مورد توجه بوده است.

    کلیدواژگان: جرائم علیه اشخاص، جرائم علیه امنیت، جرائم علیه اموال، جرم، جرم انگاری
  • خدیجه مرادی*، یحیی رنجبر صفحات 137-159

    «حق الله » از مفاهیم کلیدی فقه اسلامی- مستقیم یا غیرمستقیم- و مبنای تمامی احکام فقهی است. این پژوهش ضمن اثبات این مدعا نشان داده که واژه حق در ترکیب یادشده با این واژه در ترکیب «حق الناس» به یک معنا نیستند، بلکه یکی مجاز است و دیگری حقیقت. و این دو حتی مشترک لفظی هم نیستند؛ چون صاحبانشان با هم چنان دوگانگی ماهوی و بنیادینی دارند که این دوگانگی ها ماهیت حقوقشان رابه نحو ریشه ای متحول می کند. این تحول در معانی این دو حق تفاوت های دامنه داری ایجاد می کند، چنان که این تفاوت ها این دو حق را ماهیتا از هم جدا می کند و این جدایی چنان ریشه ای است که نمی توان آن را نادیده گرفت واین دو واژه را همچنان صرف نظر از مصداق های متفاوتشان مترادف قلمدادکرد؛ پس به لحاظ تئوریک گریزی وگزیری نداریم، مگر اینکه یکی را حقیقت و دیگری را مجاز بدانیم. در گام بعدی هم استدلال شده که این واژه در «حق الله » مجاز و در «حق الناس» حقیقت است؛ سپس ادعا شده، ازآنجا که 1. «حق» ناشی از نیاز و کمبود و ضعف است، 2. اعمال، اجرا و پایبندی به هر حقی باید به ذی حق سودی برساند و تضییع آن از ذی حق چیزی بکاهد و 3. سلب هر حقی باید امکان بالقوه داشته باشد که این امکان در هر صورت گواه ضعف ذی حق در نگاهداری حق خویش است؛ لذا بنابراین سه دلیل، خداوند شان داشتن حق را ندارد، پس به معنای حقوقی آن حقی ندارد. در پایان، نشان داده شده است، ازآنجا که این دو حق معانی متفاوت، منشا متفاوت و تفاسیر متفاوت دارند، مترادف نگریستن به این دو لفظ نادرست است و به این ترتیب، احکام هر یک را نمی توان بر دیگری مترتب دانست؛ به این معنا که اگر کسی یا کسانی از تضعیف و تضییع حق انسان ها پروا دارند و بر مبنای این پروا داشتن 1. احکامی برای محافظت از حقوق وی وضع می کنند تا تاثیر ناخوشایند ضعف وی کمتر شود و 2. تدابیر و تمهیداتی برای اقدام کردن پس از سلب شدن آن درنظر می گیرند تا به دارنده اش بازگردانده شود و به این سان به وی مددی رسانده شود، این احکام و تدابیر را نمی شود روی همین محاسبات و اصول برای احکام فقهی موسوم به حق الله درنظر بگیرند؛ وگرنه آشکارا در وادی تسامح و سهل انگاری در فرایند استنباط احکام فقهی- حقوقی قدم خواهند زد. بدیهی است چون ادعای نویسندگان این بوده که «خدا حقی ندارد و ترکیب حق خدا به لحاظ فقهی- حقوقی مجاز است»، لذا با توجه به این ادعا- صرف نظر از صحت و سقم آن- مفهومی که مصداق خارجی و موجودیتی ندارد، ازآنجا که نمی توان خودش را در ذهن تصور کرد، تصور کردن و انتزاع و برشمردن ویژگی ها و مولفه های آن نیز ممکن نیست. در این نوشتار، هدف این بوده که سلبی بحث شود و پیش از اینکه اثبات شود حق الله مجاز است، گفته شده ویژگی های آن این ها نمی تواند باشد و ایجابی مطرح کردن بحث از نظر نگارندگان ممکن نیست؛ پس وقتی ادعا شده حق الله ترکیبی مجازی است، تلاش و کندوکاو ذهن برای مطرح کردن ویژگی های این حق آشکارا نقض غرض خواهد بود.

    کلیدواژگان: حق الله، حق الناس، مجاز، حقیقت، مشترک لفظی، مصداق، مفهوم
  • محمد مظهری *، محمدرضا مجتهدی، فرزاد جنگجوی صفحات 161-192

    قانون کار ایران و فرانسه دوره ای را با عنوان دوره آزمایشی پیش بینی کرده اند تا کارگر و کارفرما پس از ارزیابی کامل به انعقاد قرارداد کار به صورت قطعی اقدام نمایند. مدت این دوره در قانون کار ایران برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر سه ماه تعیین شده است. این درحالی است که قانون کار فرانسه این مدت را برای کارگران دو ماه، سرکارگران و ناظران سه ماه و مدیران چهار ماه درنظر گرفته است. وجه مشترک دوره آزمایشی در قانون کار ایران و فرانسه در این است که هر یک از طرفین قرارداد کار در پایان و یا حتی در خلال این دوره می توانند قرارداد کار را فسخ نمایند؛ با این تفاوت که قانون کار فرانسه برخلاف قانون کار ایران اطلاع و اخطار قبلی را شرط قطع رابطه کار در طی و یا پایان دوره آزمایشی می داند. پژوهش حاضر جنبه های مختلف دوره آزمایشی را در قانون کار ایران و فرانسه واکاوی کرده است.

    کلیدواژگان: دوره آزمایشی، قانون کار ایران، قانون کار فرانسه، قرار داد کار، کارفرما، کارگر
  • سید حسین ملکوتی هشجین *، یوسف رضایی صفحات 193-221

    سوال یکی از ابزارهای نظارت اطلاعی نهاد قانون گذاری است که زمینه آگاهی نمایندگان مردم را از عملکرد قوه مجریه فراهم می سازد. در نظام های پارلمانی و نیمه ریاستی طرح سوال نمایندگان از مقامات عالی قوه مجریه در مقایسه با دیگر ابزارهای نظارتی نمود بارزتری دارد. در انگلستان به عنوان خاستگاه نظام پارلمانی، مجلس عوام انگلستان کارکرد مهمی را در فرایند طرح سوالات مختلف از وزیران و نیز نخست وزیر ایفا می کند. در مجلس شورای اسلامی ایران نیز امکان طرح سوال نمایندگان از هر یک از وزیران و یا رئیس جمهور هم در قانون اساسی و هم در آیین نامه داخلی مجلس پیش بینی شده است. فرایند طرح سوال و آثار آن در دو نظام حقوقی متفاوت است. درحالی که در مجلس عوام انگلستان به لحاظ کمیت طرح سوال از سوی نمایندگان و پاسخگویی مقامات ذی ربط جلوه قابل توجهی دارد، در ایران ضمانت اجرای شدیدتری مقرر شده است؛ به نحوی که در خصوص رئیس جمهور درنهایت به ارجاع امر به قوه قضائیه و در خصوص وزراء به طرح استیضاح منجر می شود. نگارندگان این نوشتار با رویکردی مقایسه ای و با روش توصیفی- تحلیلی ابعاد مختلف پرسشگری از مقامات عالی قوه مجریه در مجلس شورای اسلامی و مجلس عوام انگلستان را واکاوی خواهند کرد.

    کلیدواژگان: رئیس جمهور، سئوال، مجلس شورای اسلامی، مجلس عوام، نخست وزیر، وزرا
  • امین نجفیان*، فرج الله هدایت نیا صفحات 223-245

    براساس آیات و روایات، حق طلاق در اختیار مرد است. سوء استفاده برخی مردان از این حق به افزایش آمار طلاق در ایران منجر شده است. برای جلوگیری از سوءاستفاده از حق طلاق، می توان به صورت قراردادی حق طلاق مرد را در ذیل عقد نکاح و به صورت شرط ضمن عقد، محدود کرد. در مشروعیت تحدید قراردادی حق طلاق زوج به صورت شرط فعل، تردید وجود ندارد؛ به این معنا که زوج متعهد می شود جز در موارد خاص از قبیل نافرمانی و یا ناتوانی از مسائل خاص زناشویی، همسر خویش را طلاق ندهد. شرط عدم طلاق به لحاظ مدنی دارای ضمانت اجرای مستحکمی است. ضمانت های اجرایی مدنی از قبیل جبران خسارت معنوی، بطلان و عدم نفوذ برای متخلف از شرط عدم طلاق، می تواند بررسی شود. از میان ضمانت های اجرایی مدنی یادشده در قانون مدنی، عدم نفوذ طلاق، ضمانت اجرای مناسبی برای شرط عدم طلاق است. به عبارت دیگر، وقتی زوج شرط می کند زوجه را طلاق ندهد؛ به این معناست که شرعا حق اجرای طلاق را از خود سلب کرده است و لذا زوج نمی تواند زوجه را طلاق دهد. به تعبیر فقها «الممتنع شرعا کالممتنع عقلا»؛ یعنی زوج با شرط عدم طلاق شرعا حق اجرای طلاق را از خود سلب می کند. البته این مطلب غیر از سلب کلی حق طلاق از زوج است. به عبارت دیگر، با شرط عدم طلاق، حق طلاق برای زوج محفوظ است، ولی حق اجرای آن را جز در موارد خاص ندارد و اگر در غیر از موارد یادشده به طلاق اقدام نماید، طلاق وی نافذ نخواهد بود.

    کلیدواژگان: تحدید حق طلاق، شرط ضمن عقد، شرط عدم طلاق، ضمانت اجرای مدنی
|
  • Mohammad Ebrahimnezhad Pages 1-28

    For decades, inequality in paying the male and female diya (or blood money) has been debated and researched not only among the jurisprudents in the field of jurisprudence, but also outside this field. Except two Sunni scholars(Assam and Ibn Olayh), the rest of Ulama are of the opinion that the female diya is half that of males’. This religious verdict cannot belittle the high and true human values pertaining to man and woman. The only person who has issued a fatwa regarding the equality of the male and female diya is Ayatollah Saanei. Following his fatwa, lots of debates have been ensued and lots of viewpoints have been suggested. In this article, we shall analyze the above point as a jurisprudential issue in light of the current useful, accepted Jurisprudence. The views of Ayatollah Saanei as delineated in his book The Equality of Male and Female Diya, Muslim or non-Muslim, which is based on his jurisprudential points, will be quoted, analyzed, and criticized. We are of the opinion that jurisprudential issues and questions must be inferred and dealt with based on specialized methodology and basic principles of Ijtehad. No Mujtahid abides by methodology outside this mainstream. If Javaheri jurisprudence is dynamic, it is because it was emphasized and ascertained by late Imam Khomeini (PBUH), because it can be adapted to the conditions of and go with the contemporary civilization, and because it can be interpreted with a knowledge of the spatiotemporal elements of a given period. In this regard, we must confess that Islamic rules as proposed by Islam, as the last and the most complete religion, can never be limited to a certain time or to specific circumstances only. If somebody thinks in opposition to this line of thought or has a different viewpoint, they have not only blackmailed the aforementioned dynamism in jurisprudence but also have caused it to stop. Therefore, taking the high competence and ability of Shia jurisprudence together with the openness of the channels of jurisprudence for research, in mind, there will be felt no need to disturb the main principles of reasoning, when a deficiency regarding female diya may occur, at a certain period of time, or, as regards special cases, because these lacks and shortages can be compensated for by other means.

    Keywords: Male, Female diya, Equality, Inequality, Dividing into half, Accepted verdict of Ulama
  • Akbar Ahmadpour, Sedigeh Golestanrou Pages 29-50

    The retaliation of spirit is a punishment that has been legislated for protection of human dignity and protection of his rights against those who want to kill him. However, sometimes a person murders two or more; then is retaliation a sufficient punishment for the murderer? Since the victim's family has the retaliation and blood money right, if all of them accept the blood money or retaliation, it would be ok. But if they disagree or one of them kills the murderer, what is the verdict? Imamamie scholars have different ideas about the answer to this question: most of them believe that the murderer should be killed as retaliation and others suggest murderer retaliation for one of the victims; for the other victims the blood money should be paid. Iranian lawmaker accepted the famous jurist’s idea. This article explores the multiple murder in jurisprudence and reviews the reasons of pros and cons. The writers conclude that the famous reasons and evidence cannot prove this theory, and the Islamic punishment law needs to be revised.

    Keywords: Multiple murders, Retaliation, Blood money
  • Ardovan Arzhang Pages 51-83

    Other than its sense of ownership, domination sometimes refers to hypothecation and priority right. This is applicable to cases where there is no legal or customary value, or the owner is unknown. The validity of transactions depends on ownership of objects and specified values. In some cases, an object is not considered a property or owned by anyone, but the transaction will be valid and the price will be paid. The price basically serves the hypothecation, rather than the object left without any owner or value. In addition, the notion that some objects are value-less just because there are no benefits seems quite controversial. Many of those objects have, owing to human knowledge and modern technologies, can be converted into beneficial materials and even vital for everyday life, natural environment and other creatures. In the fiqh literature, there are no explicit scripture to prove hypothecation in foul objects. This right, and even the subsequent ownership, can rather be proven based on analytical commentary of how foul objects are purchased as well as the methodology of scholars and other evidence. In the rest of cases concerning hypothecation, however, there are authentic, explicit evidence available. Similar to other items subject to ownership and value, this right is supported by legal concepts such as validity of purchase, inheritance permit and validity of will.

    Keywords: Priority, Hypothecation, Domination, Foul object, Ownership, Value
  • Mojtaba Jafari Pages 85-104

    Economic boom as well as removing barriers to progress and sovereignty of each country depends on the protection of the productive and correct economic activities without which other developments may be overshadowed by economic weakness and the political and social status of a government may be shaken in today's world. Naturally, one of the very important factors in economic development is soliciting funds of investment traders and investors in order to support the manufacturing and jobs. In fact, the more the amount of investment in the country is, the more the amount of production and employment as well as the industrial and scientific development will be. However, increased investment also depends on investors' confidence and unwavering support of them against imminent harm of others. Hence, motivation for investment and economic activities among businessmen and economic activists inside and outside the country will be increased and the hopes for economic growth will improve. Obviously, this requires different policies in all areas including the legal and judicial area. In the legal realm, it must be ensured that the investors' rights are preserved against competitors and those who seek to violate professional rules and all those who enter in economic activities have enough confidence that the norm-breakers in this area will be prosecuted. This can be achieved by criminalization of some behaviors in the field of economic activities. This paper has used an analytical-critical method to study the foundations of criminalization in the field of economic activities. We have also tried to analyze the procedure and punishment for perpetrators of economic crimes.

    Keywords: Criminalization, Ethics, Economics, Privatization, Corruption
  • Mahdi Mehrizi, Vahab Daneshpazhooh Pages 105-136

    Today, the advanced criminal systems have removed from maximum criminalization and criminal inflation and have turned to decriminalization and depenalization. These systems are mainly interested in rehabilitation strategies and safeguarding-preventive measures. Since fourteen centuries ago, Qur'an has provided the method of minimum criminalization and has dealt with criminalization in three areas of persons, property and security. While the Holy Qur'an enumerates many examples of personal and social wrongs, it criminalizes only a number of them.

    Keywords: Crime, Criminalization, Offences against persons, Offences against property, Offences against security
  • Khadijeh Moradi, Yahya Ranjbar Pages 137-159

    The Right of God is one of the key concepts in Islamic jurisprudence and it is the direct or indirect foundation of all the rules of Islam. This study has not only proven this mentioned fact but has also shown that the “Right” in that phrase has different meanings from “The right of human” phrase; one of them is factual and the other one is metaphorical .These two words are not even literally equivalent; their owners are essentially and fundamentally dual; this has changed the nature of their rights fundamentally. Also this evolution has resulted in grave differences and these differences have separated these two types of “Rights” from one other. The separation is such deep that it cannot be ignored and hence these two words, apart from their distinct instances, cannot be considered as synonyms; thus there is not any theoretical solution unless we consider one of them as factual and the other one as metaphorical. In the second step the study has argued that if the word “right” collocates with God (ALLAH), it is a metaphor and if it collocates with “human” (ALNA: S), it is factual. Furthermore, it has been argued that since “right “stems from need, shortness, and weakness, the right must be useful for its owner and its non-compliance must make him suffer and finally deprivation of any right must be potentially possible; this possibility is the evidence of the weakness of its owner in protecting his right and because of these three reasons, God has not the position of possession of right, so he has not any right legally. At last, it has been proven that because these two rights have different meanings, origins and interpretations, they are not synonyms and, therefore, it is impossible to generalize their rules to each other. These rules and principles cannot be considered in Islamic jurisprudence rules as “The rights of God”. It is 1. 2. clear that since god does not have any rights and the phrase of “right of god” is a metaphor, in spite of correctness or wrongfulness of this argument, a concept that does not have any external manifestation and cannot be imagined in a mind, determination of its character is illogical. This article deals with negative logic before proving that the right of god is a metaphor.

    Keywords: Right of God, Right of human, Factual, Metaphor, Homonym, Extension, Intention
  • Mohammad Mazhari, MohammadReza Mojtahedi, Farzad Jangjooi Pages 161-192

    Iran and France Labor Laws have predicted a period called probationary period to enable employee and employer to conclude work contract after complete evaluation. Time of this period is 1 month for novice and armature employers and 3 months for professional workers. This is while France labor System has considered this period 2 months for workers, 3 months for foremen and 4 months for supervisors. The common point of Iran and France labor laws of probationary period is that each party can terminate contract during, after and at the end of this period. The only difference is that unlike Iranian labor law, France labor law does not consider pre-informing and premonition as the term of dismissal while and at the end of probationary course. The present investigation studies different aspects of probationary period in Iran and France Labor Law.

    Keywords: Employee, Employer, Labor law, Probationary period
  • Seyyed Hossein Malakooti Hashtjin, Yousef Rezaei Pages 193-221

    One of the Legislative's informative tools is questioning which provides the opportunity for people's representatives to be informed of the performance of the executive branch. In the Parliamentary and the semi-presidential system, representative's questioning from higher authorities of the executive branch is tangible in comparison to other monitoring tools. In the UK -as the origin of the parliamentary systemsthe House of Commons has an important function in questioning the ministers and the prime minister. In Iran, the Islamic consultative assembly has also anticipated the possibility of representative's questioning ministers and the president in the Constitution and in the parliamentary procedure. The process of questioning and responsiveness of higher authorities and its effects are different in the two legal systems. While representative's questioning and responsiveness of higher authorities of the executive branch in the UK House of Commons has a significant effect in terms of quantity, in Iran different legal effects are expected from questioning in terms of quality: questioning the president could result in referring to the judiciary and questioning the ministers may ultimately lead to the interpellation plan. Developing a comparative approach and an analytical method, this article has paid attention to different aspects of representative's questioning the higher authorities of the executive branch in Iran's Islamic consultative assembly and the UK's House of Commons. Using the results of comparative studies, some recommendations have been provided for Iranian legal system.

    Keywords: Question, the Ministers, the President, Prime Minister, Parliament, House of Commons
  • Amin Najafian, Farajollah Hedayatnia Pages 223-245

    According to Quran and tradition, man enjoys the right of divorce. Abusing this right has brought about the divorce to grow in number in Iran. To prevent abusing divorce right, it is possible to limit divorce right through stipulating conditions in marriage contract. It is evident that this contractual imposition of limitation on divorce right of the man is legitimate. This means that man undertakes not to divorce his wife except that she is disobedient or impotent in sexual relations. This notto- divorce condition is also protected by civil laws including indemnifying spiritual losses and exercising measures against those who breach this condition. Among effectual guarantees in civil law not having right to divorce is the firmest condition. In other words, when man undertakes to not to divorce his wife, he is deprived of dissolving the marriage according to religious law. In the words of jurisprudents, man, by undertaking this condition under marriage contract, makes himself deprived of divorce right privilege legitimately. However, this does not mean total deprivation of divorce right which remains in special conditions.

    Keywords: Limiting divorce right, condition under marriage contract, non-divorce condition, legal enforcement