فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 14 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • عباسعلی اکبری *، محمود مالمیر، حسن پوربافرانی صفحات 1-29

    اصل برائت کیفری یکی از مولفه های اساسی عدالت کیفری و دادرسی عادلانه است که به موجب آن همه افراد جامعه بی گناه فرض می شوند؛ مگر اینکه اتهام آن ها برابر قانون، فراتر از هرگونه شک و تردید معقول در مرجع قضایی صالح احراز شود. با وجود حاکمیت فراگیر اصل برائت در امور کیفری، در موارد استثنایی از اعمال این اصل عدول می گردد. در این مقاله در پی پاسخ به این پرسش ها هستیم که مفهوم و آثار عدول از اصل برائت کیفری چیست؟ و مبانی و چرایی تقدیم اماره مجرمیت بر اصل برائت چیست؟ در قسمت اول پژوهش حاضر پس از تبیین مفهوم اصل برائت و اماره مجرمیت و آثار آن ها به این نتیجه رسیده ایم که در اماره مجرمیت برخلاف اصل برائت، بار اثبات اتهام معکوس گردیده، مقام تعقیب بی نیاز از ارائه دلایل و اثبات مجرمیت متهم است، و این به عهده متهم است که برای رد اماره مجرمیت و اثبات بی گناهی خود، ارائه دلیل نماید؛ ازجمله عواید ناشی از قاچاق مواد مخدر و پول شویی، لوث در جنایت، مسئولیت ناشی از فراخواندن شبانه و مشکوک دیگری از محل اقامتش، عضویت در دسته یا جمعیتی که هدف آن برهم زدن امنیت کشور است. در قسمت دوم مقاله مهم ترین مبانی و دلایل عدول از اصل برائت ازجمله ضرورت حفظ مصلحت و منفعت اجتماعی، ضرورت تسهیل اثبات جرائم پیچیده و خطرناک، ضرورت ایجاد تناسب و توازن بین طرفین دعوی، ضرورت توجه به شرایط و اوضاع و احوال خاص، اقتضای عدالت کیفری، امنیت گرایی در تعقیب بعضی از جرائم را تبیین و تشریح نموده ایم. ضمن اینکه نباید از این نکته مهم غافل بود که در راستای رعایت عدالت، حفظ نظم عمومی و حقوق افراد جامعه همچنان باید اصل برائت به عنوان عنصر اساسی در فرایند کیفری باقی بماند و عدول از آن و تقدیم اماره مجرمیت، امری استثنایی و فقط به موجب قانون قابل توجیه است.

    کلیدواژگان: اصل برائت، اماره مجرمیت، بار اثبات، تساوی سلاح ها، عدول از اصل برائت
  • مرتضی رحیمی * صفحات 31-60

    اختلاف در معنای واژه «ولد» دیدگاه های مختلفی پیرامون ارث فرزندان فرزندان را موجب شده است، زیرا از دیدگاه برخی از فقها واژه «ولد» افزون بر فرزند صلبی به نحو حقیقت فرزند فرزند را نیز دربر می گیرد. برخی دیگر نیز آن را مجازا شامل فرزندان فرزندان می دانند و در مواردی مانند وقف بر فرزندان، خلع زن در مقابل حضانت یکی از فرزندانش نیز این اختلاف وجود دارد. از همین رو، شیخ صدوق برخلاف مشهور، ارث بردن نوادگان میت را به وجود نداشتن والدین میت منوط کرده است. همچنین بر خلاف دیدگاه مشهور، سید مرتضی بر این باور است که دختر پسر میت به اندازه دختر میت و پسر دختر میت به اندازه پسر میت ارث می برند. درباره میزان ارث فرزندان دختر در صورت اجتماعشان با فرزندان پسر نیز به همین دلیل اختلاف است. واژه «ولد» در کتب لغت و آیات و روایات بسیاری به صورت حقیقت در معنای فرزندان فرزندان به کار رفته و در لغت به صورت «کسی که از فرد دیگری نشئت یافته» تعریف شده است. این تعریف، فرزندان فرزندان را نیز شامل شده است و عرف و شرع نیز آن را تایید کرده اند. همچنین حقوق دانان با عبارت «کسی که به واسطه یا بی واسطه از دیگری به وجود آمده باشد» در تعریف واژه «ولد»، کاربرد آن را در معنای فرزند زاده تایید کرده و همانند دیدگاه مشهور فقها، زنده بودن والدین میت را موجب محرومیت فرزندزادگان از ارث ندانسته اند. در عین حال با توجه به روایات، فرزندان دختر و فرزندان پسر میت سهم متفاوتی دارند.

    کلیدواژگان: ارث، فرزند صلبی، فرزند فرزند، والدین
  • سید محمد مهدی ساداتی*، محمدهادی صادقی، فضل الله فروغی صفحات 61-86

    سیاست جنایی ایران درباره تعدد حدود در قانون مجازات اسلامی 1392ش دستخوش دگرگونی های فراوان شده است. دلیل این امر، ابهام در مورد چرایی جرم انگاری و کیفرگذاری تعدد حدود در قوانین سابق بوده است. همچنین این ابهام، یکی از دلایل عدول تعدد جرائم تعزیری از ملاک تعدد حدود در قانون جدید مجازات اسلامی می باشد؛ به گونه ای که تعدد جرائم تعزیری عینا به قانون مجازات عمومی 1352 بازگشته است. لذا این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی و با استفاده از کتب، اصول و قواعد فقهی در صدد تبیین و انسجام بخشی به قواعد مربوط به تعدد اعتباری و مادی جرائم حدی است.یافته این مقاله حاکی از آن است که تعدد اعتباری در حدود قابل تصور بوده، همچنین در تعدد حدود ناظر به حق الناس، مانند قذف، اصل بر جمع مجازات ها است. هدف در مجازات حدود متعدد نیز در وهله اول سزادهی نیست، بلکه هدف تطهیر بزهکار است. از این رو، تداخل مجازات در جرائم مشابه حدی خلاف اصل عدالت تلقی نمی شود. همچنین قانون گذار برخلاف اجماع فقهای امامیه و تنها بر اساس نظر فقهای شافعی، حنفی، مالکی و حنبلی، و با تقلید از حقوق کیفری مصر، حکم به تداخل مجازات ها در مرحله اجرای احکام با عنوان «جمع نسبی مجازات ها» داده است.

    کلیدواژگان: تداخل مجازات، تعدد اعتباری، تعدد حدود، تعدد مادی، جمع مجازات
  • مریم ثقفی *، مرتضی طبیبی جبلی صفحات 87-109

    درباره تصرفات ناقله مال متعلق حق غیر نظیر مال مرهونه و یا مبیع متعلق حق فسخ ذوالخیار، مطالب و دیدگاه های متعددی در فقه و حقوق مطرح شده، اما در اغلب آن ها تصرفات ناقله به بررسی بیع عین محدود شده است. لذا تکلیف اجاره مال متعلق حق غیر و آن هم در محدوده وسیع تری که مصادیق مختلفی از حق غیر نظیر حق شفعه، حق انتفاع، ارتفاق و یا حق طلبکاران در مال توقیفی را دربرمی گیرد، مشخص نیست و یا در این باره توضیحات مختصری وجود دارد. لذا مقاله حاضر در جهت تبیین صحت اجاره مال متعلق حق غیر تدوین یافته است. در این زمینه با توسل به نظریات و قواعد فقهی نظیر قاعده تسلیط و لاضرر، نظریات حقوق دانان و برخی مواد قانونی نظیر مواد 454 و 500 قانون مدنی، صحت و نفوذ اجاره پیش و پس از اعمال حقوق غیر ثابت می شود. همچنین بیان می گردد، مستاجری که مال متعلق حق غیر را اجاره کرده است، می تواند به دلیل جهل به حق غیر و عدم استیفای کامل منافع، عقد اجاره را فسخ نماید.

    کلیدواژگان: ضرر، عقد اجاره، مالکیت، متعلق حق غیر، نفوذ
  • حسین قافی * صفحات 111-132

    تا زمانی که پدر و جد پدری شخص صغیر در قید حیات باشند، ولایت و اختیار امور صغیر به دست آن هاست و هریک از آن دو می توانند در ضمن وصیتی برای زمان پس از مرگ خویش فردی را به عنوان وصی خویش تعیین کنند که در فرض نبود ولی قهری به امور فرزندان صغیر آن ها رسیدگی کند. اما اختیارات موصی در مورد وصیت نسبت به افراد صغیر از سه نظر کلی محدودیت دارد: رعایت موازین شرعی، مراعات غبطه و مصلحت صغیر، و عدم تعیین وصی غیرمسلمان برای طفل مسلم. افزون بر این، از نظر موضوعات مورد وصیت نیز محدودیت هایی برای موصی وجود دارد. مهم ترین اموری که ممکن است در مورد صغیر وصیت شود، عبارت است از اداره اموال صغیر، حفظ و نگهداری و تربیت او، اشتغال به کار، تزویج و طلاق. محدودیت اختیار موصی نسبت به وصیت به طلاق همسر صغیر و بطلان چنین طلاقی از سوی وصی اتفاقی است. اما در مورد صحت وصیت به تزویج صغیر میان فقها اختلاف نظر وجود دارد؛ برخی آن را صحیح و عده ای دیگر آن را باطل می دانند و قائل به محدودیت اختیار موصی در این زمینه هستند. قانون مدنی ایران نیز در این باره ساکت است. در این مقاله ضمن نقد و بررسی ادله طرفین، نظر نخست تقویت شده است. درباره صحت و نفوذ وصیت موصی نسبت به سایر امور یادشده به جز تزویج و طلاق هیچ تردیدی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اختیارات موصی، اموال صغیر، رعایت مصلحت صغیر، وصیت به تزویج، وصیت به طلاق
  • عباسعلی کدخدایی*، احسان شهسواری، بهمن ساعدی صفحات 133-165

    در چند سال اخیر دولت های معدودی علیه مخالفان خود سیاست قتل های هدفمند را برای سرکوب آن ها درپیش گرفته اند. این دولت ها از این پدیده اغلب به عنوان پاسخی مشروع و ضروری به تروریسم و جنگ های نامتقارن یاد می کنند. رژیم صهیونیستی از قتل هدفمند به عنوان ابزار حذف فیزیکی مبارزان فلسطینی و رهبرانشان در سرزمین های اشغالی فلسطین بهره ها برده است و همچنان به اعمال سیاست قتل های هدفمند ادامه می دهد. در این پژوهش برآنیم تا با بررسی این عملکرد در پرتو موازین حقوق بین الملل و به طور خاص حقوق بین الملل بشردوستانه و عطف توجه به رویه قضایی این رژیم، انطباق قتل های هدفمند را با معیارهای گفته شده از نظر بگذرانیم. محل اعمال این پدیده در درگیری های مسلحانه است؛ چراکه حقوق بشردوستانه مجموعه قواعد و اصول حاکم بر درگیری های مسلحانه می باشد. در تحلیل حقوقی قتل های هدفمند بر دو اصل تفکیک و تناسب حقوق بین الملل بشردوستانه تاکید و توسل به چنین اقدامی در چارچوب این اصول مطالعه شده است. نگارندگان پس از تحلیل و تدقیق در این مورد به این نتیجه می رسند که از منظر حقوق بین الملل کیفری و تحت لوای موازین و مواثیق بین المللی، قتل های هدفمند فاقد هرگونه مشروعیت است و این عملکرد اعتراض و محکومیت جامعه بین المللی را می طلبد

    کلیدواژگان: دیوان عالی رژیم صهیونیستی، قتل های هدفمند، مبارزان فلسطینی، درگیری مسلحانه
|
  • AbbasAli Akbari, Mahmoud Malmir, Hassan Pourbafrani Pages 1-29

    The principle of the criminal exoneration is one the main factors of the disciplinary justice and legal procedure so that according to this principle, all people of society are considered as innocence unless their accusation is to be more than a reasonable thought with respect to the law and proven in a related trial. This principle of the criminal exoneration in some criminal cases is a part of the principle. In this article, we are intended to find out an answer to the question whether the concept and effect of infraction in the principle of exoneration and fundamental and reasons of the criminal is the same orientation with the principle. In the first part of the principle, after clarifying the concept of the principle and criminal presumption and its impact, we come to this conclusion that the criminal presumption in the contrast with the exoneration, the verification of accusation comes to an opposite result. It is the main duty of the criminal to offer evidence for proving his innocence. such as organized crime, crimes related to terrorist acts, proceeds from drug trafficking and money laundering, being suspicious in the crime, the responsibility of suspicion calling of another person at night out of his residence, membership in a group or a population whose aim is to disrupt the security of the country. In the second part of this article, my main concepts and reasons of infraction are concerned with the necessity of pragmatism and preserving the society benefits, easiness of proving the complicated and dangerous crimes and establishing an equality between the parties and considering the economic, security and some especial condition of the society and legal equality in performing the legal procedure of criminals. Therefore, we should not ignore the fact that in the performance of equality and saving the social order and people's rights should not be considered as a main framework in the performance of the legal procedure and the infraction of the principle of exoneration and criminal presumption is exceptional fact and it is justifiable only through the law, and in this case, there should be a possibility of proving the opposite side of the principle.

    Keywords: Principle of innocence, criminality presumption, infraction of innocence, proof burden, weapons equality
  • Morteza Rahimi Pages 31-60

    Discrepancy in the meaning of the word breed has led to different views about the inheritance of grandchildren. Because, some jurists believe that the word “breed” can also include the grandchildren as well as the offspring. Some other jurists consider the word metaphorically implying the concept of grandchildren. There are also different views on some occasions like consecration on children, the deportation of a woman due to the custody of one of her children and so on. Therefore, Sheikh Sadugh, unlike the others, believed that grandchildren can inherit if their parents are not dead. Besides, contrary to common belief, he supposed that the daughter of dead son can inherit equal to dead daughter and the son of dead daughter equal to dead son. That is the main reason for inconsistency in the amount of daughters’ inheritance while their companion with the sons. The word “breed” in encyclopaedia and verses and hadiths also means the children of the children and defined as “someone that is born from another one”. Such definition includes the grandchildren, too and custom and sharia can also confirm that. Furthermore, lawyers affirmed offspring meaning by defining the word as “someone who is born directly or indirectly from another one”. Juristic people, in contrary to jurists, do not believe in deprivation of the grandchildren in inheritance owing to the live of dead person’s parents. However, based on the hadiths, daughters’ breed and sons’ breed inherit differently.

    Keywords: inheritance, grandchildren, parents, offspring
  • Seyyed MohammadMahdi Sadati, MohammadHadi Sadeghi, Fazollah Foroughi Pages 61-86

    Iranian criminal policy about Plurality of Ḥudūd in Iranian Islamic Penal Code (2013) has changed so much. The cause of this issue is the ambiguity about the reason of criminalization and penalization of Plurality of Ḥudūd in the former laws. This ambiguity is also one of the reasons of backing out the criterion of Ḥudūd in the new criminal code. In a way that the plurality of Tazirat Crimes returns to the Penal Code (1973). This means inefficiency of religious punishment in new problems. Therefore this article by analytical- Descriptive method and by use of Quran, Sunnah, the jurisprudential principles and rules, seeks to explain and consolidate the rules of Plurality of Ḥudūd. Outputs of this article implies that unreal Plurality in Hodud is considerable and also the principle in plurality of Hodud that hold out the human rights is implementation of all sanctions. The main purpose of punishing in plurality of crimes is not retribution, but is purification of criminals. So interference of penalty in similar Hodud is not against the justice. So legislator contrary to Emamiyeh Jurisprudents consensus, and only on the basis of Shafeyi, Hanfi, Maleki and Hanbali jurisprudents and by following Egypt's law, sentences on interference of penalty in the execution level named «relative collapse of punishments».

    Keywords: interference of penalty, unreal plurality, plurality of Hodud, real plurality, criminal cause, collapse of punishments
  • Maryam Saghafi, Morteza Tabibi Pages 87-109

    There are several theories and subjects in Islamic jurisprudence and legal on transfer of the thing and property belonging to other like the property which is pledge or the good belonging the right to cancel the right to have option but in the most of theories, transfer of the thing is limited to examine the sale of specified good so what about the rental property also in wider range included several evidences of property belonging to other, such as right of emption, right of exploitation, right of easement or the creditor rights to seized property, is not clear or there is a brief related explanation. So the present paper has developed in order to clarify the validity of rental property to other. In this context resorting to Islamic jurisprudence theories and principles like the rules of Taslit and Lazarar, Lawyer views and number of laws like 454 & 500 of civil code, correctness and validity of renting before and after applying the right of other, is proofed. Also it is expressed the tenant who rent the property belonging to other can cancel the hire contract because of to be ignorance on the right of other and lack of demanding complete interest.

    Keywords: belonging in to other, hire contract, validity, ownership, loss
  • Hossein Ghafi Pages 111-132

    As long as the father or the paternal grandfather of the minors are alive, their affairs and custodianship are in their hands and each of them can assign someone in their will as the executor of the will to take over their responsibilities in their absence or after death. However, the authorities of the executors are limited in three ways regarding making a will related to the minors: observing religious rules, observing what is right and to the benefit of the minor and not appointing a non-Muslim executor to Muslim children. In addition, there are restrictions concerning the issues stated in the will by testator. The most important things which might be mentioned in a will regarding a minor are as follows: managing the minor's properties, conducting his upbringing, his employment and marriage and divorce. There is a consensus regarding that the will executor cannot nullify minor’s marriage. However, there is some disagreement among the jurists over the marriage of the minor to a certain person based on the will. Some consider it valid and others void and argue that the will executor’s authority is limited in this regard. Iran’s civil law has no ruling regarding this issue. In addition to investigating and analyzing both opinions, the former opinion has been strengthened in this study. There is no doubt about the abovementioned authorities for the will executor except for marriage and divorce.

    Keywords: Authorities of the will executor, recommending marriage, a minor's properties, recommending divorce, observing what is in the best interest of the minor
  • AbbasAli Kadkhodai, Ehsan Shahsavari, Bahman Saedi Pages 133-165

    In recent years, several states have adopted the policy of targeted killings. This phenomenon is often referred to as a legitimate and necessary response to terrorism and asymmetric warfare. Zionist regime uses the targeted killings as a means for physical removal of Palestinian militant and their leaders in occupied Palestinian territories. In this article we are going to Survey the compliance of targeted killings with Mentioned Criteria by review this phenomenon in the light of the principles of international law and especially international humanitarian law and focus on this regime’s legal precedent. Targeted killings Occurrence is in armed conflicts. Humanitarian law is a set of rules and principles governing armed conflicts. Therefore the legal analysis of targeted killings is based on international humanitarian law. What the authors scrutinize and analyze results in this case is that Zionist regimes targeted killings don’t comply with the norms of international humanitarian law, and this phenomenon requires the protest and condemnation from international community.

    Keywords: Armed conflict, Palestinian militants, Targeted killings, The Zionist regime Supreme Court