فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • جواد تقی زاده *، مرتضی نجابت خواه، میثاق ذاکرعباسی صفحات 1-20

    قانون اساسی درباره صلاحیت مقررات گذاری شورای نگهبان ساکت است، ولی این نهاد اساسی راسا یا از طریق ماموریت قانون گذار عادی به مقررات گذاری مبادرت می کند. با وجود این، صلاحیت یا عدم صلاحیت مقررات گذاری شورای نگهبان از مسائل مهم در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران است. نویسندگان این مقاله تلاش می کنند تا دلایل موافقان و مخالفان صلاحیت مقررات گذاری شورای نگهبان را بررسی کنند و درنهایت به این پرسش پاسخ دهند که آیا شورای نگهبان دارای صلاحیت مقررات گذاری است؟ برخی از دلایل قابل ارائه در مقام تایید صلاحیت مقررات گذاری شورای نگهبان عبارت اند از: شناسایی صلاحیت مقررات گذاری از طریق قوانین، صلاحیت نهادهای اساسی مشابه برای مقررات گذاری، شناسایی صلاحیت مقررات گذاری از سوی مفسر قانون اساسی، صلاحیت مقررات گذاری به منظور تامین استقلال شورای نگهبان، و صلاحیت مقررات گذاری به استناد عرف اساسی. با تحلیل و بررسی دلایل یادشده و پاسخ های مخالفان صلاحیت شورای نگهبان، پاسخ نهایی به پرسش تحقیق مشخص شد. نتیجه تحقیق این است که با وجود ضرورت شناسایی صلاحیت مقررات گذاری برای شورای نگهبان به منظور انجام مطلوب وظایف و اختیارات خویش، چنین صلاحیتی برای شورا با نظر به اصول حقوق عمومی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اثبات نمی شود.

    کلیدواژگان: شورای نگهبان، صلاحیت، قانون اساسی، مقررات گذاری
  • احمد دیلمی، سید روح الله قاسم زاده * صفحات 21-49

    مسئولیت مدنی ناشی از خطرهای ناشناخته فراورده های نوین که «خطرهای توسعه» نیز نامیده می شوند یکی از مهم ترین بحث های مسئولیت ناشی از تولید به شمار می رود. این خطرها ریشه در ناکارآمدی دانش بشری دارند و به همین دلیل ممکن است پنداشته شود که تولیدکننده در برابر زیان های ناشی از خطرهای ناشناخته، مسئول نیست. با وجود این، به رغم سکوت قانون گذار ایرانی و منابع فقهی، نویسندگان به منظور حمایت از مصرف کنندگان در برابر خطرهای ناشناخته تلاش کرده اند تا اثبات نمایند که در حقوق ایران و فقه امامیه بر پایه برخی دلایل، مسئولیت تولیدکننده در برابر خطرهای ناشناخته، قابل توجیه است. معیوب به شمارآمدن فراورده های دارای خطرهای ناشناخته، انتساب عرفی عیب به زیان وارده، بی تاثیری عنصر پیش بینی پذیری در مسئولیت مدنی، اصاله السلامه (اصل سلامت مبیع) ، قاعده غنم و لاضرر، مهم ترین این دلایل به شمار می روند. ولی این دلایل تاحدی قابل مناقشه اند و تنها با تفسیری خاص از برخی مفاهیم، می توان این دلایل را قابل استناد دانست. به طور کلی، تفاسیر نگارندگان با محوریت حقوق ایران و فقه امامیه بوده است. ساختار این مقاله متشکل از دو بخش اصلی است؛ نویسندگان در بخش نخست، مفهوم خطرهای ناشناخته و مبانی فقهی- حقوقی مسئولیت ناشی از خطرهای ناشناخته را بررسی نموده اند و در بخش دوم، این دلایل را ارزیابی کرده و در پایان نیز برای حمایت از مصرف کنندگان در برابر خطرهای ناشناخته، سازوکارهایی را پیشنهاد داده اند.

    کلیدواژگان: انتساب عرفی، خطرهای ناشناخته، عیب فراورده، فقیهان، مسئولیت مدنی
  • محمد عیسایی تفرشی *، عباس کاظمی نجف آبادی، محمد الهی صفحات 51-72

    تکافل ابزاری شبیه بیمه است که در کشورهای تابع فقه اهل سنت، ازجمله مالزی که با شبهه ربا در عقد بیمه مواجه هستند به جای بیمه مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله پس از بیان عملیات الگوهای مضاربه، وکالت، مختلط میان وکالت و مضاربه، مختلط میان جعاله و وکالت، وقف، جعاله و ودیعه، به بررسی این الگوها از منظر فقه امامیه و عامه پرداختیم تا پس از طرح شبهات و اختلافات میان این دو فقه، امکان صحت عملکرد آن در فقه امامیه بررسی گردد. با مقایسه احکام عقود در فقه عامه و امامیه به این نتیجه رسیدیم که اولا الگوهای مضاربه محض و وقف چندان با فقه امامیه و برخی از فرق فقه عامه مطابقت ندارد و مابقی الگوها با هر دو فقه یادشده مطابق اند؛ ثانیا ماهیت عقد تکافل ترکیبی از عقد میان مشترکان و همچنین عقد میان مشترکان و شرکت تکافل است که در اولی مشترکان حق اشتراک های خود را به صندوق تکافل تبرع می نمایند و در دومی به شرکت تکافل در خصوص مدیریت صندوق تکافل نیابت می دهند تا در قالب الگوی توافق شده هم فعالیت پوشش بیمه ای و هم فعالیت سرمایه گذاری وجوه در بازارهای اسلامی را انجام دهد و عقد منعقدشده ترکیبی از هر دو عقد خواهد بود.

    کلیدواژگان: الگوهای تکافل، بیمه های متعارف، ماهیت عقد تکافل، مشترک
  • محسن قاسمی* صفحات 73-110

    در این مقاله یکی از موانع مسئولیت مدنی با عنوان دفاع «نامشروع بودن رفتار زیان دیده» که ریشه در حقوق رم دارد و در حقوق معاصر غربی، به ویژه در نظام های کامن لا، از قواعد مسلم حقوقی است، طی یک مطالعه تطبیقی و انتقادی تحلیل شده است و پس از بررسی مفهوم، شرایط، آثار، دامنه، موانع و مبانی این نوع دفاع و دیدگاه های موافقان و مخالفان آن در حقوق غرب و سپس تطبیق آن با فقه امامیه و حقوق ایران، این نتیجه به دست آمده است که گرچه در حقوق اسلام (فقه امامیه) و حقوق ایران قاعده منصوصی با عنوان «دفاع نامشروع بودن رفتار زیان دیده» دیده نمی شود، اما قاعده یادشده با اندک تفاوت هایی تحت عنوان قاعده «سخت گیری بر ستمکاران: مرتکبین اعمال نامشروع» که چهره خاصی از قاعده اقدام است و بر مبنای تنبیه و مجازات مرتکبین رفتارهای نامشروع و پیشگیری از سود بردن (انتفاع) نادرست و پرهیز از پاداش دادن به خطاکاران، به عنوان یکی از موانع مسئولیت مدنی که موجب محرومیت کلی یا جزئی زیان دیده از جبران خسارت می شود، در حقوق اسلام (فقه امامیه) نیز وجود دارد و در حقوق ایران نیز قابل پذیرش است. رجوع به مبانی و منابع تکمیلی این نظام حقوقی و نیز استقرا در برخی قوانین موضوعه، این ادعا را اثبات می کند.

    کلیدواژگان: اقدام علیه خود، بازدارندگی، رفتار نامشروع، زیان دیده، سقوط مسئولیت
  • مصطفی مبارکی، محمدکاظم عمادزاده *، غلامحسین مسعود صفحات 111-133

    مسئله معاملات دولت به عنوان بزرگ ترین شخص حقوق عمومی و اینکه دولت نیز همانند اشخاص حقوق خصوصی می تواند با دیگران وارد معامله شود تا تاسیسات عظیم اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیربنایی خود را با انعقاد قرارداد با پیمانکاران توسعه بخشد و به روزرسانی نماید، یکی از مهم ترین وظایف دولت در اعمال تصدی گرایانه است. هدف این پژوهش مطالعه ضرورت اعمال تصدی گرایانه و دوجانبه دولت، ازجمله قرارداد های اداری است که بروز اختلاف در مقدمات، انعقاد و اجرای آن قراردادها امری بدیهی به نظر می رسد. روش تحقیق بر اساس هدف، همانا کاربردی محسوب می شود و از نظر ماهیت و نحوه گردآوری مطالب و داده ها تابع روش توصیفی غیرآزمایشی قرار گرفته است. لذا جامعه آماری، حجم نمونه و روش نمونه گیری خاصی نداشت و اغلب در محیط کتابخانه ای و با استفاده از ابزار فیش برداری صورت پذیرفت و در نگرش خویش، تابع شیوه توصیفی- تحلیلی و در پی تحلیل محتوا بود. اساس یافته های تحقیق با توجه به حاکمیتی که دولت دارد، در روابط حقوقی، اصل بر اعمال و تصمیمات یک جانبه یعنی ایقاع استوار است. به این ترتیب، مقامات اداری و اجرایی در حدود وظایف و صلاحیت های خود تصمیماتی می گیرند که اصولا نیازی به توافق با اشخاص نیست و برای افراد ایجاد حق یا تکلیف می نماید. از این رهگذر احتمالا اختلاف هایی میان طرفین قرارداد ظهور و بروز می نماید؛ بنابراین، شناسایی علل و منشا بروز این اختلاف ها در قراردادهای اداری به منظور کاستن از تعداد آن ها و نیز شیوه ای مفید برای حذف این اختلاف ها پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اوراق قرضه، عمل تصدی گری، مزایده، مقاطعه کاری، مناقصه
  • فردین مرادخانی *، آیت مولایی صفحات 135-159

    آیین دادرسی یکی از بنیادهای اساسی حقوق است که بخش مهمی از این دانش را دربر می گیرد، زیرا هر آنچه در دادگاه ها از لحظه نخست اقامه دعوا از سوی یکی از طرفین تا خاتمه دعوا نیاز است، در این حوزه از علم حقوق قرار می گیرد. دانش حقوق شاخه های متفاوتی دارد و این شاخه ها گذشته از اصول کلی حقوق، هرکدام از اصول و قواعد ویژه ای بهره می برند و حل اختلاف آن ها و قضاوت در آن ها نیز بر مبنای همان اصول و قواعد صورت می پذیرد. از این رو، آیین دادرسی در آن ها نیز متفاوت است. به همین دلیل در ایران برای دعاوی حقوقی و کیفری، آیین دادرسی جداگانه ای به تصویب مجلس رسیده است. در این مقاله کوشش شده نشان داده شود که آیین دادرسی در دیوان عدالت اداری با دادگاه های حقوقی و کیفری متفاوت است، زیرا سرشت این دادگاه ها و مبانی آن ها با هم تفاوت دارد. از این رو نمی توان آیین دادرسی آن دادگاه ها را بر دیوان عدالت اداری حاکم کرد. نتیجه نوشتار حاضر این است که قانون جدید دیوان عدالت اداری نیز با آنکه عبارت «آیین دادرسی» را در عنوان خود به کار برده، نتوانسته است آیین دادرسی ویژه این نهاد را وارد نظام حقوقی ایران کند.

    کلیدواژگان: آیین دادرسی، آیین دادرسی اداری، تجدیدنظر، دادگاه اداری، دیوان عدالت اداری
  • امیرحسین نیارپور * صفحات 161-185

    اطفال و نوجوانان ازجمله شهروندانی اند که به دلیل قرار داشتن در فرایند رشد و شکل گیری شخصیت از وضعیت ویژه ای برخوردارند. بر همین اساس، سیاست گذاران جنایی برای پاسخ دهی به اطفال و نوجوانان بزهکار با درنظر گرفتن شرایط و ویژگی های این دسته به شناسایی مقررات خاص مبادرت ورزیده اند تا از این رهگذر پایه های افتراقی شدن آیین دادرسی کیفری اطفال و نوجوانان پی ریزی شود. تشکیل دادگاه های کیفری تخصصی به منظور رسیدگی به بزهکاری اینان، از شاخص ترین جلوه های رویکرد یادشده است تا به این وسیله اطفال و نوجوانان بزهکار با محیط ویژه ای از سامانه عدالت کیفری در تعامل قضایی قرار گیرند. سیاست گذاران جنایی ایران نیز در همین زمینه از دهه 1330ش به سوی شناسایی این رویکرد و برپا کردن دادگاه های ویژه به منظور رسیدگی به جرم های اطفال و نوجوانان گام برداشتند. اما سیاست های ناظر به مراجع صلاحیت دار در این خصوص همواره با نوسان های متعددی همراه بوده است؛ چنان که سیاست جنایی ایران گاه به سمت کنار گذاشتن مراجع خاص و گاه به سوی شناسایی تدابیر پر از کاستی پیش رفته است. با وجود این، در چارچوب قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392ش آخرین خواست قانون گذار در زمینه دادگاه های صلاحیت دار برای رسیدگی به جرم های اطفال و نوجوانان با رویکردی متفاوت نسبت به گذشته تبلور یافته است. در این نوشتار، رویکرد قانون گذار ایران نسبت به شناسایی دادگاه های صلاحیت دار برای رسیدگی به جرم های فرجام ناپذیر و فرجام پذیر اطفال و نوجوانان بررسی می شود.

    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، اطفال و نوجوانان، افتراقی شدن، جرم های فرجام پذیر، دادگاه
|
  • Javad Taghizadeh, Morteza Nejabatkhah, Misagh Zakerabbasi Pages 1-20

    In spite of the silence of the constitution regarding the power of regulation-making by the Guardian Council, this constitutional institution directly, or through being committed by ordinary legislator, takes action in regulation-making. Despite this issue, the competence or incompetence of the regulation-making by the Guardian Council is one of the most significant matters in Iran's constitutional law. This article seeks to investigate the opponents’ and proponents’ positions on the Guardian Council's regulation-making power and deal with whether the Guardian Council has the regulation-making power. Some of the reasons for verifying this power include recognition of regulation-making power by ordinary laws, competence of similar constitutional institutions for regulation-making, recognition of regulation-making by interpreter of the constitution, regulation-making power to ensure the independence of the Guardian Council and regulation-making power based on constitutional custom. Through the analysis of these reasons and the responses of the opponents of Guardian Council's power, the research question has been answered. The findings of the present research study suggest that despite the necessity of recognizing the regulation-making competence of the Guardian Council (such that it can desirably perform its duties and powers), this competence cannot be defended in light of public law principles and the Constitution of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Competence, Regulation-making, Guardian Council, Constitution
  • Ahmad Deylami, Seyyed Ruhollah Ghasemzadeh * Pages 21-49

    Civil liability for unknown risks of new products that are called “development risks” is one of the most important discussions of product liability. These risks arise from deficiency of human science and that is why it may be supposed that producer is exonerated from liability for unknown risk. However, despite the silence of the Iranian legislator and jurisprudential sources, in order to protect consumer against unknown risks, the authors have attempted to prove that producer’s liability for unknown risks is justifiable both in Iranian law and Imamiyeh (Shiite) jurisprudence. The most important pieces of evidence include defectiveness of product for unknown risks, customary attribution of defect to incurred loss, ineffectiveness of foreseeability element in civil liability, Asalat- O- Salama (principle of product’s perfect quality), Ghonm rule )one who profits must compensate) and no loss rule. However, these pieces of evidence are somewhat controversial and can be relied upon only by special interpretation of certain concepts. Generally, authors’ interpretation is focused on Iranian law and Emamiyeh jurisprudence. This article consists of two main parts; in first part, the authors have addressed the concept of unknown risks and legal - jurisprudential bases of liability for unknown risks, and in the second part, they have further clarified these pieces of evidence. As a conclusion, the authors suggest some mechanisms in order to protect consumers against unknown risks.

    Keywords: Product Defect, Unknown Risks, Customary Attribution, Civil Liability, Jurisprudents
  • Mohammad Isaie Tafreshi, Abbas Kazemi Najafabadi, Mohammad Elahy Pages 51-72

    Takaful is an instrument similar to and as an alternative of insurance and has been recognized in some Sunni countries such as Malaysia. In such contexts, it is believed that usury (Riba) exists in insurance contract. This article primarily explains all of Takaful models based on Ja’fari and Sunni jurisprudence and then proceeds with evaluating its correctness function in Ja’fari jurisprudence. It is suggested that (1) based on Ja’fari and some cults of Sunni Jurisprudence the two Takaful models (Mudharabah and Waqf) don’t match, but the others are correct; (2) Takaful contract is the combination of two contracts: one of them is among the participants with Tabarru’ intention of contribution to Takaful fund, and the other is between participants and operator, based on the agreed model, in order to empower the Takaful operator to implement insurance process and invest on the activities of Takaful fund in Islamic markets.

    Keywords: Takaful models, Takaful contract, Participant, Common insurance
  • Mohsen Ghasemi Pages 73-110

    This study addresses one of the barriers to civil responsibility entitled "The Illegal Behavior of the Dead Man" on the basis of Roman law and Western contemporary law. After examining the very concept, conditions, effects, scope, barriers and foundations of this kind of defense and the views of its supporters and opponents are discussed and it is concluded that although Islamic law (Imamiyeh jurisprudence ) and Iranian law do not contain a rule called "the illegitimate defense of the lost conduct", this rule is based on the principle of "stinging on the wrongdoers: the perpetrators of the illegitimate acts", which is a specific aspect of the principle of action, based on the punishment and punishment of the perpetrators of illicit acts and the prevention of profits and the avoidance of rewarding the wrongdoers. As one of the barriers to civil responsibility that results in total or partial deprivation of compensation for damages, this is accepted in Islamic law (Imamiyeh jurisprudence) Iranian law. This claim is defended by reference to the fundamental and supplementary sources of this legal system, and through induction form certain thematic laws.

    Keywords: Action against self, Deterrence, Illegitimate behavior, Loss of life, Falling responsibility
  • Mostafa Mubaraki, MohammadKazem Emadzadeh *, GholamHossein Masoud Pages 111-133

    The issue of government transactions where the government is seen as the largest public rights person and the governments entrance into deals , like private individuals, in order to develop and update its huge economic, social, cultural and infrastructure facilities by concluding contracts with contractors are among the most important executive tasks of the government. This research aims to study the necessity of institutionalized and mutually supportive government actions, including administrative contracts, in which the differences in the preconditions, the conclusion and implementation of those contracts seem to be obvious. The present research is mainly interested in practical applications and follows a non-experimental descriptive method in terms of the nature and method of collecting and analyzing data. The findings of the research revealed that the government's authority is based on legal relations, the principle of application and the unilateral decisions. In fact, administrative and executive officials make decisions about their duties and competencies, which basically do not require agreement with individuals and create rights or duties for individuals. It is expected that there would be differences between the parties to the contract; hence, identifying the causes and origins of these differences in administrative contracts in order to reduce their number eliminate these differences is suggested.

    Keywords: Auctions, Bonds, Contractor, Tender
  • Fardin Moradkhani Pages 135-159

    Procedure is one of the basic foundations of law. Everything which is required in the court from the very first moment of litigation by any of the parties to terminate the dispute seems to lie within procedure. Law has different branches, each of which has special principles and rules. Solving and judging about conflicts is based on these principles and rules. Thus procedures are different in different conflicts. Due to this, in Iranian parliament, separate procedures have been passed for legal and criminal claims. This article has shown that the procedures of administrative courts are different from those of civil and criminal courts. However, the nature and foundation of these courts are different. Thus the procedures of other courts cannot be imposed on the Court of Administrative Justice. This paper suggests that despite using the term “procedure” in its title, the new Court of Administrative Justice Law has not been able to integrate the special procedures of this institution into Iranian legal system.

    Keywords: Administrative Procedure, Administrative Justice Court, Review, Administrative Court, Procedure
  • AmirHossein Niazpour Pages 161-185

    The young are citizens and in their being citizens they have special status because of being in the process of growth and formation of personality. Hence, criminal policy makers have developed special acts for the young and have defined certain conditions for them in order to settle the disagreements on the procedures of juvenile crimes. The formation of professional courts for the investigation of juvenile crimes is the most significant effect of this approach. The rationale underlying this approach has been to develop a special space in criminal justice system for interaction with the young offenders. However, there have been some fluctuations in and challenges against the policies of juvenile courts. Iranian criminal policy has deleted some of such special courts and has ignored some of such measures. Nevertheless, the legislator has paid attention to special courts for investigation of juvenile crimes in criminal procedure Act1392. This article addresses the Iranian legislator’s approach to juvenile courts for the investigation of appeal and non- appeal crimes.

    Keywords: Children, Juvenile, Court, Appeal crimes, Criminal procedure