فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محسن اسماعیلی، ابراهیم تقی زاده، حسین حیدری منور * صفحات 1-29

    اجرای حقوق اسرار تجاری در محاکم همواره با چالش هایی همراه بوده که سه مورد از آن ها عمده است؛ «خطر از دست دادن دادرسی عادلانه از سوی مدعی علیه»، «خطر از دست دادن اسرار تجاری از جانب مدعی» و «دشواری کشف واقعیت از مجادلات و دفاعیات مطروحه از سوی دادگاه». این موارد در کنار هم به بروز معضل مهمی بنام «تزاحم حقوق یا تکالیف طرفین دعوا» منجر شده اند. به مناسبت ارائه لایحه پیشنهادی قوه قضائیه راجع به آیین دادرسی تجاری به مجلس شورای اسلامی و اختصاص مواد 48 و 64 از آن به حل این معضل، تلاش کردیم ضمن نقد مواد یادشده، نسبت به آن راهکار صحیحی ارائه نماییم. راهکاری که در مقاله حاضر بر مبنای قواعد اصولی فقه اسلامی و با تطبیق مقررات موجود در نظام های حقوقی پیشرفته همچون ایالات متحده امریکا و اتحادیه اروپا برای رفع تزاحم یادشده پیشنهاد شده است، «رفع موضوعی تزاحم» است که از راه های مختلف همچون بهره گیری از علم قاضی (دادرسی خصوصی)، استفاده از ظرفیت نهادهای قضایی «ارجاع به کارشناسی» یا «تامین دلیل» و نیز مرحله بندی دادرسی (تجزیه دعاوی و رسیدگی اولیه به دعوای نقض سر تجاری پیش از دعوای اصلی)، امکان پذیر بوده و در بیشتر موارد با نظام قضایی کنونی ایران سازگار است.

    کلیدواژگان: تزاحم، حقوق اسرار تجاری، دادرسی عادلانه، سر تجاری
  • بابک پورقهرمانی * صفحات 31-55

    با تصویب قانون مجازات اسلامی در سال 1392، تحولات گسترده ای در سیستم تعیین و اعمال کیفرها، به ویژه در تعزیرات به وجود آمد. قانون یادشده ضمن حفظ تقسیم بندی شرعی مجازات ها، تعزیرات را به هشت درجه تقسیم کرده است. درجه بندی کیفرها در نظام های حقوقی امری معمول و دارای آثار ماهوی و شکلی است و نقش انکارناپذیری در ضابطه مند کردن اعمال واکنش ها و نحوه به کارگیری تاسیس های حقوقی مقرر در قانون دارد. ولی پرسش این است که مبنای درجه بندی هشت گانه در قانون یادشده چیست؟ اجرا و اعمال این درجه بندی چه آثار و تبعاتی می تواند داشته باشد؟ هدف نوشتار حاضر بررسی خلاها و آسیب های وارده بر درجات هشت گانه کیفرها در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 است. یافته ها و نتایج تحقیق حاکی از آن است که قانون گذار در خصوص درجه بندی کیفرهای تعزیری از مبنای خاص و معقولی پیروی نکرده است و اختصاص آن به تعزیرات هم مبنایی ندارد و نبود مبنا موجد آثار منفی ازجمله عدم تشخیص مجازات شدید از خفیف، نقض حقوق مکتسبه متهم، و تناقض با سیاست های کلی نظام قضایی شده است و از طرفی، درجه بندی هشت گانه کیفرها بر برخی تاسیس های حقوقی اثر منفی داشته و ماهیت حقوقی آن نهادها را متزلزل کرده است. لذا درجه بندی سه گانه تمام کیفرها (حدود، قصاص و دیات) می تواند ایرادات موجود را مرتفع سازد.

    کلیدواژگان: تعزیر، درجه بندی، قانون مجازات اسلامی 1392، کیفر
  • احسان عوض پور*، علی پورجواهری، محمد علی حیدری صفحات 57-88

    بحث اعتبار و تقدم اصل یا ظاهر بر دیگری در صورت تعارض موضوعی بحث برانگیز و دارای جنبه علمی و کاربردی است. گاهی ظاهر مورد تایید شرع و قانون گذار است که به آن اماره قانونی می گویند و گاهی ظاهر از آن نظر که موجب علم و اطمینان دادرس می شود، آن را اماره قضایی می نامند و هر دو این نوع ظواهر و امارات حجت و معتبر هستند. اما اگر ظاهر مستفاد و مستنبط از قراین و اوضاع و احوال موجود در آن موضوع باشد بدون اینکه مورد تایید شرع یا موجب علم و اطمینان دادرس گردد (که به آن ظهور عرفی می گویند)، فقها و حقوق دانان در تقدم این ظاهر بر اصل تردید کرده اند. مشهور قائل به تقدم ظاهر بر اصل است (کلینی، طوسی، شهید ثانی و کاتوزیان و...) و گروهی دیگر اصل را در این تعارض مقدم می دارند و هرکدام از دو گروه مدارک و مستندات خود را ارائه کرده اند. لذا هدف اصلی در این پژوهش مبناشناسی اعتبار ظهور عرفی و اصل از دیدگاه فقها و حقوق دانان و بررسی موارد کاربردی این مبحث در جریان دادرسی (ویژه دعاوی مهریه و نفقه) است تا مشخص شود که دادرس در هنگام برخورد با چنین مواردی در هنگام دادرسی کدام را بر دیگری ترجیح می دهد.

    کلیدواژگان: اصل، ظاهر، مهریه، نفقه
  • حسین فخر، آرش رستمی کمان * صفحات 89-108

    قصاص از احکام امضایی اسلام است که برای مجنی علیه امکان ایجاد جراحتی مثل آنچه جانی بر او وارد کرده است، فراهم می کند. قصاص، مجازات اولیه جنایت عمدی است که استیفای آن مبتنی بر رعایت چند اصل اساسی می باشد؛ ازجمله اصل مماثله و تساوی، اصل عدم تغریر و اصل تکافو و برابری. لیکن در مواردی که اجرای قصاص باعث تخطی از این اصول باشد، این اصل با اصل دیگری جایگزین شده، قصاص تبدیل به دیه می شود. این جایگزینی اصول، خود متکی بر چند اصل زیربنایی دیگر در اسلام است؛ ازجمله اصل احتیاط در دماء یا اصل توقیفی بودن قصاص و اصل تساوی در مجازات که عدول از این اصول نیازمند دلیل موثق و معتبری است که قدرت تخصیص آن را داشته باشد. با وجود این در قانون مجازات اسلامی 1392 در قصاص برخی از اعضا شاهد عدول از این قواعد هستیم؛ ازجمله قصاص دست چپ جانی در صورت نبود دست راست و قصاص پا به جای دست در حالت نبود دست (ماده 393 ق.م.ا) یا قصاص شخص دو چشم که شخص تک چشم را عمدا نابینا نماید (ماده 403 ق.م.ا) و یا قصاص زبان دارای حس چشایی در برابر زبان بدون حس چشایی (ماده 410 ق.م.ا) و پلک چشم بینا در برابر پلک چشم نابینا (ماده 406 ق.م.ا)، که با بررسی دلایل این احکام در فقه و ملاحظه نظریات مختلف و نیز رویکرد سایر مذاهب در این موارد و تطبیق آن با اصول حقوقی این استثناها را مطالعه می کنیم و دلایل این جایگزینی را بررسی خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: پلک، چشم، دست، زبان، قصاص
  • احد قلی زاده منقوطای * صفحات 109-132

    استناد قاضی به اصول متضاد در صدور یک حکم به تصریح قانون باعث تبدیل حکم به «حکم دارای تضاد مستند به اصول متضاد» شده، آن را قابل اعاده دادرسی می نماید. با وجود مشکلات علمی، تجربی و تحلیلی فراوانی که در یافتن مصادیق منطبق بر مفهوم یادشده وجود دارد، مثال هایی در لابه لای مواد قانون برای احکام و اصول پیش گفته وجود دارد. اصل مکتوم نبودن مدرک دعوا، اصل مطلع بودن خواهان اعاده دادرسی از وجود مدرک، اصل منقضی شده بودن مهلت اعاده دادرسی در مورد مدارک مکتوم یا مغفول و اصل ملائت از نمونه های این گونه اصول هستند. چنین اصولی معمولا با هم رابطه عموم و خصوص مطلق دارند؛ گرچه بین آن ها رابطه تطابق نمی تواند وجود داشته باشد. چنین حکمی سبب تحمیل اشتباهی بار اثبات در دعوا می شود. علاوه بر قانون آیین دادرسی مدنی، سایر قوانین برای مثال قانون تجارت نیز چنین اصولی را دربر دارند. صرف وجود اصول متضاد در یک حکم آن حکم را به «حکم دارای تضاد مستند به اصول متضاد» بدل نمی کند، بلکه شرایطی نیز در آن حکم باید رعایت شود. پس لازم است حکم یادشده مصداق حکم دارای تضاد بوده، هر دو اصل در ضمن آن مورد استفاده و استناد قرار گرفته باشند.

    کلیدواژگان: اصل مطلع بودن خواهان اعاده دادرسی از وجود مدرک، اصل مکتوم نبودن مدرک دعوا، اصل ملائت، اصل منقضی شدن مهلت اعاده دادرسی در مورد مدارک مکتوم یا مغفول، اعاده دادرسی، حکم دارای تضاد مستند به اصول متضاد
  • آیت مولایی *، بهروز سعادتی راد صفحات 133-159

    برخی از نهادهای انقلابی نظیر «کمیته امداد امام خمینی (ره)» برای رفع فقر و نیز محرومیت زدایی از جامعه تاسیس شده اند. با توجه به اینکه این نهاد عهده دار امور عمومی است، به سبب وظایف و مسئولیت هایی که برعهده دارد، بدون تردید نیازمند منابع مالی است که در راستای انجام وظایف محوله باید در اختیار آن قرار گیرد. در اینجا پرسش اصلی آن است که دستگاه ها در امر نظارت بر کمیته امداد امام با چه چالش هایی مواجه اند؟ در این پژوهش سعی شده است به شیوه توصیفی- تحلیلی به این موضوع پرداخته شود تا چالش هایی که نهادهای نظارتی قوای سه گانه در امر نظارت بر کمیته امداد امام با آن مواجه اند مورد ارزیابی قرار گیرند. در پایان این نتیجه حاصل شده است که ایجاد یک نظام واحد نظارتی در این ارگان انقلابی، به دلیل موازی کاری بین دستگاه های نظارتی و ابهام در قوانین و مقررات در امر نظارت، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دفتر بازرسی بیت رهبری، کمیته امداد امام خمینی (ره)، نظارت مالی، نهادهای انقلابی، نهادهای نظارتی قوای سه گانه
  • ابوالفتح خالقی *، مرتضی میرزایی مقدم صفحات 161-188

    تحقق اهداف حقوق بین الملل کیفری ازجمله جلوگیری از بی کیفرمانی مجرمان، مستلزم طرح نظریه فعالیت مجرمانه مشترک و اعمال آن در دادرسی های بین المللی بود. وفق این نظریه، عدم دخالت مستقیم فرد در ارتکاب رکن مادی جرم مانع اعمال مسئولیت و کیفر بر وی نیست؛ مشروط بر اینکه از عنصر معنوی لازم برخوردار باشد. محاکم بین المللی کیفری در احراز عنصر معنوی نظریه یادشده رویکردی متفاوت برگزیده اند و مفاهیم مختلفی مطرح نموده اند؛ با این توضیح که در گونه نخست یا بنیادین، مفهوم «قصد مشترک» اساس تحقق عنصر معنوی قرار گرفت. در گونه دوم یا گونه نظام مند، «قصد پیشبرد نظام مجرمانه» شرط اصلی مسئولیت متهم عنوان گردید و در گونه سوم یا گونه گسترده نظریه فعالیت مجرمانه مشترک، «قابلیت پیش بینی جرم» ستون اصلی عنصر معنوی را بنیاد نهاد. اگرچه طرح این مفاهیم، حقوق بین الملل کیفری را به اهداف خود نزدیک ساخت، لکن به کارگیری آن ها سرآغاز چالش ها و پرسش های فراوانی در خصوص حدود و چارچوب مفاهیم یادشده، امکان انطباق آن ها با جرایم با سوءنیت خاص و... شد؛ چالش هایی که نشان دهنده ضرورت هرچه بیشتر واکاوی عنصر معنوی نظریه فعالیت مجرمانه مشترک با عنایت به اصول حقوق کیفری و اساس و ماهیت نظریه پیش گفته است.

    کلیدواژگان: پیش بینی جرم، قصد پیشبرد نظام مجرمانه، قصد مشترک، نظریه فعالیت مجرمانه مشترک
|
  • Mohsen Esmaeili, Ebrahim Taghizadeh, Hossein Heydari Monavari Pages 1-29

    The enforcement of law on trade secrets in courts has consistently faced three major challenges: the risk of losing a fair trial, the risk of losing trade secrets and the difficulty of discovering the reality of dispute from defendants of the litigants. In trade secrets litigation, these challenges have led to a conflict called "the conflict of rights or duties of the parties to the dispute". In the current research, the provisions in advanced legal systems such as the United States, the European Union and Germany have been adopted to resolve this conflict. "Elimination of the subject of conflict" that is possible in various ways, and in most cases it is compatible with the current Iranian judicial system has been proposed as a solution.

    Keywords: trade secret, fair tria, l executive conflict of legal rules, trade secret law
  • Babak Pourghahramani Pages 31-55

    Upon the enactment of Islamic Penal Code in 2013, tremendous changes have been observed in Iranian punishment determining system, particularly regarding the aspects related to Ta’zir. While preserving the religious categorization of punishments, the above-mentioned Code has divided Ta’zir into eight levels. Categorization of levels of punishments is an ordinary issue in different legal systems, which automatically results in different substantive and procedural effects. It is also an irrefutable way of defining the application of responses and the use of legal entities established by law. However, a number of questions arise here including: (a) what are the bases of differentiating such levels?, and (b) what consequences may be followed by the implementation of such levels? The present paper aims at determining the shortcomings and necessities of the octuple levels of Ta’zir punishments embedded in Iranian Islamic Penal Code. The study reveals that the legislators have not followed a rational approach in dividing Ta’zir punishments into eight levels; they have also not established this categorization on the basis of a specific principle. This has led to a failure in distinguishing severe and lighter punishments, which has destroyed the rights of the accused and has also resulted in some inconsistency with the overall policies of the judicial system.

    Keywords: Crime, Levels, Ta’zir, Iranian Islamic Penal Code
  • Ehsan Avazpour, Ali Pourjavaheri, MohammadAli Heydari Pages 57-88

    The validity and primacy of the principle or appearance regarding a contradictory issue has been a controversial issue. Occasionally, the appearance is confirmed by Shari'a and the legislature, (which is referred to as a legal statute), and sometimes the nature of appearance is related to the knowledge and certainty of the judiciary; these are said to be judicial authorities; both of these kinds of appearances and emirs are authentic and valid. However, if the appearance is relevant and if it is relevant to the facts and circumstances of the matter, without the affirmation of the law or the cause of the knowledge and confidence of the judiciary (which is called the emergence of the custom), jurists and lawyers will be skeptical about the primacy of this appearance. The established belief is the primacy of appearances on the principle (Kaleini, Tusi, Shahid Sani and Katouzian and ...), while another group takes precedence over this conflict. The main purpose of this research was to establish the validity of principle and appearance from the point of view of jurisprudents and lawyers and to examine the practical applications of this issue during the proceedings (special cases of dowry and alimony) in order to determine which one the judge dealing with such cases prefers to hear.

    Keywords: principle, appearance, alimony, dowry
  • Hossein Fakhr, Arash Rostami Kaman Pages 89-108

    Retaliation (Retribution) is one of the endorsed rulings of Islam that provides the victim (victim of an offence) with the possibility of causing an injury like what the murderer has caused. Retribution is an early penalty for intentional crimes whose implementation is based on respect of some fundamental principles such as tit for tat and equality principles, principle of lack of punishment awarded by judge and the principle of adequacy and equity. However, if the execution of retaliation leads to the violation of these principles, the principles will be replaced with other principles, and retribution is replaced with blood money. The substitution of principles rests on several other fundamental principles of Islam including the precaution principle in blood or principle of detention of retaliation or the principle of equality in punishment deviation from which requires a valid and credible argument. However, we van notice some deviation from rules in the Islamic criminal law 1392 (2013) regarding the retaliation of some organs among which we can refer to retribution, criminal’s (murderer’s) left hand in the absence of the right hand and retaliation of foot instead of hand in the absence of hand (article 393 ICL), retaliation of person’s two eyes when the criminal has intentionally made one eye of the victim blind (article 403 ICL), retaliation of tongue with taste for a tongue without taste (article 410 ICL), and an eyelid of a healthy eye for a blind eye (article 406 ICL). To investigate the logic behind these rules in jurisprudence, to consider different opinions, to deal with the viewpoints in other religions in similar cases, and to reconcile these issues with legal principles, the exceptions will be studied and ways to replace them will be examined.

    Keywords: Retaliation, Eyelid, Eye, Hand, Tongue
  • Ahad Gholizadeh Manghotai Pages 109-132

    A Judge’s reliance on contradictory principles in issuance of a verdict causes the verdict to become a “verdict containing contradiction relying on contradictory principles” and become exposed to new trial. Despite many scientific, practical and analytic difficulties in exploring examples exactly fitting the above-mentioned notion, there are some examples among the articles of law regarding contradictory judgments and principles. Non-hiddenness of the evidence of suit, awareness of the plaintiff of the new trial of the existence of evidence, expiration of new trial period on hidden or non-noticed evidence and solvency are some examples of such principles. These principles usually overlap partially, but they cannot overlap completely. Such a verdict contemplates wrong imposition of burden of proof in lawsuit. Not only Civil Procedure Act but also other acts such as Commercial Code contain such principles. Mere existence of contradictory principles within a verdict cannot change such a verdict into a “verdict containing contradiction relying on contradictory principles”, but some conditions have to be observed within that verdict. Hence, the mentioned verdict is necessarily an example of the verdict containing contradiction and both principles must be used and relied on.

    Keywords: Verdict containing contradiction relying on contradictory principles, new trial principle of non-hiddenness of the evidence of suit, principle of awareness of the plaintiff of the new trial of the existence of evidence, the principle on expiration of new trial period on hidden or non-noticed evidence, the solvency principle
  • Ayat Moulaei *, Behrooz Saadatirad Pages 133-159

    Some revolutionary institutions like the “Imam Khomeini Relief Foundation” were established to eradicate poverty and social exclusion in the community. Given that this institution is responsible for public affairs due to its inherent duties and responsibilities, it undoubtedly needs financial resources which should be made available to perform the tasks. The main question which arises here is what challenges faced by monitoring agencies in monitoring the Imam Khomeini Relief Foundation are? This descriptive and analytic research has tried to address and evaluate the challenges faced by supervisory institutions of the three branches monitoring Imam Khomeini Relief Foundation. The findings highlight the necessity of establishing a single monitoring system to prevent parallel operations between monitoring institutions and the ambiguity in the rules and regulations governing this revolutionary organ.

    Keywords: financial supervision, revolutionary institutions, Imam Khomeini Relief Foundation, supervisory institutions of the three branches, The Office of the Supreme Leader
  • Morteza Mirzayi, Abolfath Khaleghi * Pages 161-188

    The theory of joint criminal enterprise has been developed and applied in international proceedings for the realization of the goals of international criminal law including the prevention of criminal activities and punishing the perpetrators. According to this theory, if an individual has the necessary mental element, his not being directly involved in committing the material element of the crime does not lead to exculpation. International criminal courts have adopted different approaches in realizing the mental element of crimes and have suggested different concepts. Hence, in some approaches (basic approaches) the concept of “common intention” has been considered as a fundamental basis for constituting the mental element". In a second approach (a systematic approach), the intention of developing a criminal system" has been regarded as the fundamental element of responsibility; in a third approach, the ability to predict the crime has been seen as the main building block of the mental element. Although development of these approaches has helped international criminal law fulfill its objectives, they are seen as the emergence of challenges and questions in relation to the limitations and framework of the aforementioned concepts and the possibility of accommodating them with crimes with specific mens rea. These challenges represent the necessity of further investigation of mens rea in joint criminal enterprise with specific attention to principles of law and the foundations and nature of the theory.

    Keywords: Theory of joint criminal enterprise, common intention, the intention of developing a criminal system, to predict the crime