فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا پور اسماعیل صفحات 1-29

    قاعده تقصیر زیان دیده در حقوق رم یک دفاع کامل تلقی می شد و عامل ورود زیان با توسل بدان می توانست از مسئولیت مدنی به طور کامل معاف گردد. پس از آن، این قاعده خشک و سخت به نظام های حقوقی رومی- ژرمنی و کامن لا راه یافت و تا کنون در نظام حقوقی کامن لا و به ویژه انگلستان همچنان به حیات خود ادامه داده و یک دفاع کامل به شمار می آید، ولی در ایالات متحده، رویه قضایی طی سالیان متمادی توانسته قاعده تقصیر زیان دیده را تعدیل کند و یا در برخی ایالت های ایالات متحده، قانون گذار با تصویب قوانین جدید این قاعده را حذف کرده است و قاعده تقصیر مقایسه ای جایگزین آن شده است.قاعده تقصیر زیان دیده به مفهوم رومی و حتی انگلیسی آن بی شباهت با قاعده اقدام در فقه نیست و همانند قاعده تقصیر زیان دیده، اقدام نیز مسقط ضمان دانسته می شود. با این همه باید دید آیا تقصیر زیان دیده و یا اقدام زیان دیده همیشه یک دفاع کامل و مسقط ضمان به شمار می رود و یا آنکه سبب تقسیم مسئولیت می گردد و در این صورت، مسئولیت چگونه تقسیم خواهد شد.

    کلیدواژگان: تقصیر زیان دیده، قاعده اقدام، حقوق کامن لا، تقسیم مسئولیت
  • مرتضی حاجی پور صفحات 31-68

    امروزه حسن نیت و قلمرو آن از مهم ترین موضوعات و مباحث در محافل حقوقی است. بعد تکلیفی این مفهوم دوبعدی عبارت است از درست رفتار کردن و توجه به حقوق و منافع دیگران. کلیت حسن نیت و ارتباط آن با مفاهیم اخلاقی از عواملی است که باعث شده است در خصوص پذیرش یا عدم پذیرش آن بین نظام های حقوقی اختلاف باشد، اگرچه در مجموع، نظام های حقوقی گرایش به پذیرش حسن نیت دارند. این مفهوم با اینکه صراحتا در فقه امامیه مورد توجه قرار نگرفته است ولی عناوین مختلف موجود در فقه مثل نجش، غش، تلقی رکبان، قاعده لاضرر و... این نظر را تقویت می کند که حسن نیت و حمایت از آن در فقه امامیه مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حسن نیت، حسن نیت تکلیفی، فقه امامیه
  • حسینعلی سعدی، سید سلمان مرتضوی صفحات 69-96

    وقتی بین شهادت ها نسبت تضاد برقرار باشد شهادت ها با هم تعارض پیدا می کنند. در این صورت چهار حالت پیش می آید؛ گاهی دو طرف دعوی بر عین ید دارند، و گاهی یکی از آنها بر مورد نزاع ید دارد؛ در این صورت یا شاهدان هر دو طرف سبب ملکیت را بیان می کنند و یا گواهان هیچ کدام سبب ملکیت را بیان نمی کنند، و یا اینکه تنها گواهان فردی که بر مال سلطه مالکی دارد، سبب ملکیت را بیان می کنند و یا بالعکس. سبب ملکیت نیز، گاهی قابل تکرار است و گاهی غیرقابل تکرار. صورت سوم آن است که، عین در دست فرد ثالثی باشد، و در صورت آخر کسی بر عین ید ندارد. این مسئله یکی از اختلافی ترین مسائل فقه است. به همین خاطر در برخی صور مسئله ممکن است ادعای اجماع های مخالف هم شده باشد. البته علت این همه اختلاف، اختلاف شدید ادله و احادیث مربوط به مسئله است. این مقاله ضمن تتبع دیدگاه های علما، ادله آنها را بررسی می کند، و صور مختلف مسئله را مورد تحلیل قرار می دهد و در پایان وجه جمعی بین احادیث مربوط به مسئله مبنی بر نصف کردن مال در صورت اول، تقدیم کردن بینه فرد خارج از مال در تمام اقسام صورت دوم، و تخصیص اخباری که در آنها حکم به قرعه شده است، به دو صورت آخر ارائه می کند

    کلیدواژگان: تعارض بینه ها و شهود، فقه امامیه، ادله اثبات حکم، بینه داخل و خارج
  • ستار عزیزی صفحات 97-122

    معنا و گستره اثرگذاری ماده 103 منشور که حاوی اعلام اولویت تعهدات ناشی از منشور بر تعهدات دول عضو به موجب هر موافقتنامه بین المللی دیگر است، دارای ابهامات زیادی است که حتی در کنوانسیون حقوق معاهدات 1969 نیز این ابهامات رفع نشده است. در این مقاله تلاش شده است تا جایگاه این ماده در حقوق بین الملل عام تبیین گردد و برخی از این ابهامات رفع شود. به نظر می رسد که تصمیمات الزام آور ارکان مختلف سازمان ملل متحد به ویژه شورای امنیت، بر دیگر تعهدات بین المللی اعضا برتری دارد و این اولویت به حوزه قواعد عرفی نیز گسترش یافته است. اهمیت منشور ملل متحد به عنوان قانون اساسی جامعه بین المللی باعث شده است که عملا دول غیر عضو و حتی سازمان های منطقه ای و بین المللی نیز موظف به پذیرش اولویت تعهدات ناشی از منشور باشند. اثر حقوقی اولویت تعهدات ناشی از منشور آن است که معاهدات و تعهدات معارض تا زمان رفع تعارض، به حالت تعلیق درمی آیند.

    کلیدواژگان: ماده 103 منشور، حقوق بین الملل عرفی، تعلیق معاهدات، شورای امنیت
  • محمد جواد فتحی، دادیار هادی صفحات 123-148

    دادرسی عادلانه فرایندی است مبتنی بر برخورداری متهم از کلیه حقوق دفاعی و امکانات و شرایط برابر با طرف خویش جهت تدارک دفاع، که نقض معیارهای آن موجب سلب وصف انصاف از دادرسی و رعایت معیارهای آن نویدبخش تحقق یک دادرسی منصفانه خواهد بود. دادستان در پی ریزی و شکل گیری پرونده کیفری نقش بسزایی ایفا می نماید و عدم رعایت الزامات دادرسی عادلانه در مراحل مختلف فرایند کیفری به ویژه مرحله تحقیقات مقدماتی می تواند جریان دادرسی را به سمت اتخاذ تصمیمی ناعادلانه هدایت نماید. بر همین اساس جایگاه قدیمی دادسرا از دویست سال پیش تا به امروز تحول پیدا کرده و دگرگونی عظیمی در سیاست جنایی نوین، در این زمینه ایجاد شده است. علی رغم آن، قانون گذار از این تحول به دور مانده و با اعطای اختیاراتی به دادستان در مراحل مختلف فرایند کیفری، الزامات دادرسی عادلانه از جمله اصل بی طرفی، اصل تساوی سلاح ها، اصل استقلال مقامات قضایی و اصل تفکیک مقاطع مختلف دادرسی را نقض کرده است. در قانون جدید آئین دادرسی کیفری نیز پیشرفت قابل ملاحظه ای در این زمینه دیده نمی شود. لحاظ الزامات دادرسی عادلانه و حقوق دفاعی متهم ایجاب می نماید اصلاحاتی اساسی در قانون آئین دادرسی کیفری کشورمان صورت گیرد. این مقاله به بررسی این اصلاحات می پردازد

    کلیدواژگان: دادستان، دادرسی عادلانه، تساوی سلاح ها، فرایند کیفری، اصل بی طرفی
  • سید محمد مهدی قبولی درافشان، سید محمد هادی قبولی درافشان صفحات 149-176

    سوال مهم مطرح پس از وفات مورث این است که آیا مالکیت ورثه نسبت به ترکه بلافاصله با فوت مورث صورت می پذیرد یا شرط تحقق آن، پرداخت دیون و اخراج وصایا است؟ در میان فقی هان برخی معتقدند، قبل از پرداخت دیون و وصایا، ترکه در ملک متوفی باقی می ماند. بنا بر نظری دیگر، اگر دین مستوعب ماترک باشد، ترکه به ورثه منتقل نشده و در حکم مال میت است. گروهی دیگر نیز معتقدند که ترکه به مجرد فوت متوفی به نحو متزلزل و مراعی به ورثه منتقل می گردد. ثمره عملی نظریات مزبور در بحث مالکیت نمائات ترکه در فاصله وفات تا تادیه دیون و نیز در مسئله وراثت حمل ناشی از تلقیح نطفه بعد از فوت مورث آشکار می گردد. این جستار با نقد و بررسی ادله ارائه شده برای نظریات مختلف، نظریه مالکیت متزلزل ورثه بر ترکه به محض وفات مورث را اقوی دانسته است. ضمن اینکه از دیدگاه حقوقی نیز نظر مزبور را با مقررات قانون مدنی سازگارتر می داند.

    کلیدواژگان: ترکه، مالکیت متزلزل، دین، ورثه، فقه امامیه، حقوق ایران
  • عباس کلانتری خلیل آباد، صالح سعادت صفحات 177-203

    کاوش در مباحث فقهی ضمان نشان می دهد که از نظر فقهاء قدر متیقن در این موارد، ضمان عین و بدل است، اما ضمان منافع از جمله مباحثی است که در مورد آن بین فقهاء اختلاف نظر گسترده ای وجود دارد، به طوری که ملاحظه تنوع منافع و کیفیت فوات هرکدام، موجب شده که برخی به تفصیل قایل شده و گروهی دیگر مطلقا ضمان را ثابت بدانند و جمعی نیز به کلی ضمان را نفی کنند. لذا بحث از ضمان منافع و مسئولیتی که از این حیث متوجه تلف کننده آن می شود، از موضوعات مهمی است که باید به صورت مفصل تبیین و بررسی شود. این نوشتار در صدد است پس از اثبات این فرضیه که ضمان منافع مطلقا در تمام موارد ثبوت عین و بدل بر عهده ضامن می باشد، با تبیین و بررسی اقوال فقهاء در این زمینه، و با اتکاء به آراء مخصوص حضرت امام، قاعده ای مستقل تحت عنوان «ضمان منافع» با ملاحظه ادله مشروعیت قاعده و منطبق بر اصول مسلم و پذیرفته شده، پی ریزی کرده و ضمن ارائه این قاعده به عنوان دلیلی مستقل در محاکم و موارد لازم، بتواند جایگاه ویژه ای را برای این قاعده در بین قواعد فقهی و حقوقی تبیین نماید.

    کلیدواژگان: ضمان، منافع مستوفات، منافع غیر مستوفات، امام خمینی
  • محمدصادق طباطبایی، مریم میر احمدی صفحات 205-226

    شبیه سازی انسانی از جمله موضوعاتی است که به لحاظ ارتباط با اصلی ترین مسائل انسانی در ساحت های مختلف زندگی فردی و اجتماعی، در حوزه های گوناگون کلامی، حقوقی، اخلاقی و از جمله حوزه فقه به چالش جدی کشیده شده و فروع مختلفی را فرا روی فقیه عصر حاضر نهاده است. عالمان اهل سنت به اتفاق، شبیه سازی انسانی را محکوم می کنند و آن را عملی نادرست و نامشروع می دانند. عالمان شیعه اما درباره شبیه سازی انسانی نظرات متفاوتی دارند. دیدگاه آنان در قالب چهار فتوا ارائه شده است که عبارت اند از: جواز مطلق، جواز محدود، حرمت اولی و حرمت ثانوی. در این نوشتار نخست درباره شبیه سازی انسانی از نظر علمی به اجمال سخن می رود و سپس حکم تکلیفی آن از دیدگاه فقهای شیعه مورد ارزیابی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، شبیه سازی انسانی، حکم تکلیفی، حرمت اولی، حرمت ثانوی
|
  • Alireza Pouresmaeili Pages 1-29

    Contributory negligence principle was considered a full defence in Roman Law and by virtue of this principle wrongdoers could be excluded from liability and compensation. Afterwards, this inflexible principle was applied in Civil Law and Common Law (English and American Law), but in the United States of America, courts modified it over years and some states replaced it by comparative negligence principle. Contributory negligence in its traditional sense in Roman and Common Law is similar to "Eqdam Rule" in Islamic Jurisprudence. Hence, the question is whether "Eqdam" is a full defence the same as contributory negligence or not or whether it leads to distribution of liability.

    Keywords: contributory negligence, Eqdam rule, Common Law, distribution of liability
  • Morteza Hajipour Pages 31-68

    Today, good faith and its domain constitute one of the most important issues of debate in legal circles. Obligatory scope of this two-dimensional concept involves correct behavior and respecting others' interests. Good faith and its relation to ethical concepts bring up a massive disagreement among legal systems about its acceptance or rejection, although the general tendency among the legal systems is accepting it. In spite of obvious negligence of the issue in Immamieh Jurisprudence, current use of different terms such as Najsh, Tallaghi, Rokban, Gaaedeh Lazarar, etc. confirms the idea that good faith and its support have been seriously taken into account in Immamieh jurisprudence.

    Keywords: Good Faith, Obligatory Good Faith, Immamieh Jurisprudence
  • Hosseinali Saadi, Seyyed Salman Mortazavi Pages 69-96

    Inconsistency between testimonies is known as conflict of testimonies. Different kinds of conflicts fall under four categories: 1- the conflicts between two persons who both have the ability to use and manipulate a supposed property. 2- The conflict between two persons one of whom has the ability to use and manipulate the property under quarrel. In such a case either testifiers of two sides of the lawsuit express the cause of ownership or their testifiers do expressing the cause of ownership or only the testifier of one side of lawsuit expresses the cause of ownership. Also it should be taken into account that the cause of ownership is sometimes repeatable and sometimes non-repeatable. 3- The property is under another person’s possession. 4- Neither of the two side of lawsuit has the ability to use and manipulate the property. This problem is widely a matter of disagreement in Shiite jurisprudence and consequently, in some forms of the problem, some claims of opposing consensus may have also been suggested. The leading cause of such a huge differences is nothing except dispersed and different narrations and Hadiths. The present paper is to enumerate and analyze Shiite jurisprudents' views and take into consideration the arguments advanced by them. Finally, a solution for reconciliation of apparently inconsistent Hadiths and narrations will be suggested. Based on such a solution, in the first form, the property should be divided equally between two persons who claim its ownership. In the second form, the evidence provided by another person except those who claim the property is preferred. In last two forms, lottery is the solution.

    Keywords: The conflicts of evidences testifiers, the Conflict of Testimonies, Shiite Jurisprudence, Testimony of two sides of a lawsuit
  • Satar Azizi Pages 97-122

    The meaning and scope of the article 103 which describes the precedence of the charter to any other international agreement, is ambiguous. This ambiguity has not been removed even in the Vienna Convention on the Law of Treaties 1969 . I seek to explain the standpoint of this article in general international law. It seems that the decisions of the UN Security Council should prevail any other international agreement and this effect has extended to customary obligations. The importance of the United Nations’ charter as a constitution of the international community has led to acceptance of the precedence of the Charter over other international obligations even for non-state parties or regional or international organizations. The legal effect of article 103 is the suspensions of contradictory obligations as far as this contrast is remaining.

    Keywords: Article 103 of the United Nations Charter, customary international law, suspensions of treaties, Security Council
  • MohammadJavad Fathi, Dadyar Hadi Pages 123-148

    Fair trial is a process based on accused person's entitlement to all rights of defence and equal possibilities and conditions with his party to procure defence, the breach of whose provisions would cause deprivation of trial from the quality of justice and observing its criteria would fulfill the promise of a fair trial. The public prosecutor plays a key role in laying the foundations of criminal cases and non-observance of fair trial requirements in different stages of criminal process, especially the preliminary investigation stage, can lead the proceedings to adopting unfair decisions. Hence, the primitive position of public prosecutor's office has changed since two hundred years ago, and great changes in modern criminal policy have taken place. However, legislators have neglected this development and, through granting authority to public prosecutor in various stages of criminal process, breached the requirements of fair trial including the principle of neutrality, equality of arms, judicial independence, and separation of various sections of proceeding. In the proposed code of criminal procedure, there is no remarkable progress in this field. Observation of fair trial requirements and defence rights of the accused requires many reforms to be accomplished in criminal procedure of our country. In this paper, these reforms will be discussed.

    Keywords: prosecutor, fair trial, the principle of equality of arms, criminal process, the principle of neutrality
  • Seyyed Mohammadmahdi Qabuli Dorafshan _ Pages 149-176

    An important question after the testator's death is whether the possession of the heirs of legacy takes place after the testator's death immediately or it is dependent on paid- off debts and the Wills and Testaments? Some of the jurists believe that before the payment of debts and Wills and Testaments the legacy remains in possession of the deceased. According to another theory, if the debt is pervasive in the legacy, it is not transferred to the heirs and is considered deceased property. Others believe that the unstable possession of the legacy upon death will be transferred to the heirs of the deceased. The practical result of the ideas discussed above is obvious in the possession of the legacy benefits immediately after death until the payment of debts and also in the embryo inheritance by sperm insemination after death of testator. This article presents a critical review of evidence drawn upon by different theories and argues that the unstable possession theory of the heirs on the legacy upon the testator's death is relatively stronger than other theories.

    Keywords: Legacy, Unstable Possession, Debt, Heirs, Imamiya Jurisprudence, Iranian Law
  • Abbas Kalantari Khalilabad, Saleh Saadat Pages 177-203

    Research on jurisprudence arguments about warranty shows that from Islamic jurists view what is certain is the warranty of the original and substitute. Interests warranty is an issue that has caused many divergent views among Islamic jurists. Regarding diversity of interests and the quality of destructions each one has caused, some jurists believe in a detailed account, some other find it absolutely resolute and some other don’t accept it at all, so the interest warranty and the responsibility that is regarded for its destroyer is the most important issue which deserves in detail investigation. In this article, after confirming the hypothesis that the guarantor is responsible for interests warranty in all cases (resolution, the original and substitute), we are going to consider Islamic jurist’s views, specially imam Khomeini’ s views, in this case and suggest an independent rule named interests warranty by regarding the reasons of legitimacy of the rule and conforming to definite and accepted principles. This article seeks to offer this rule in courts as the independent reason until a its special status can be established among the jurisprudence rules.

    Keywords: warranty, the destroyed interests, the undestroyed interests, imam khomeini
  • Mohammadsadeg Tabatabaei, Maryam Mirahmadi Pages 205-226

    Human cloning is one of the issues which has been challenged in different areas such as theology, law, ethics and jurisprudence, and has also attracted the attention of contemporary scholars due to its relation with basic social and individual human affairs .Sunni scholars unanimously condemn human cloning and believe that it is an illegitimate act. Shi'a scholars, however, have different opinions about the act of cloning; their perspectives have been formulated in terms of four fatwas including: absolute permission, limited permission, primary ban and secondary ban. In this paper, human cloning is first briefly discussed from a scientific point of view and then withholding it from the point of view of Shiite clerics is evaluated.

    Keywords: Human cloning, withholding judgment, primary ban, secondary ban