فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 21 (بهار 1395)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 21 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • عباسعلی حسین خانزاده، الیاس رحیمی، الهه استوی* صفحه 1
    جرات ورزی عنوان عامل مهمی در ارتقاء حرمت خود و روابط بین فردی، محسوب می شود. نتایج پژوهشها نشان داده اند که دانش آموزان دیرآموز از نظر اعتماد به خود و برقراری روابط بین فردی مشکل دارند. هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش مهارت های جرات ورزی بر بهبود روابط بین همسالان و حرمت خود دانش آموزان دیرآموز بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. 24 دانش آموز پسر پایه سوم تا ششم ابتدایی شهرستان رودبار که هوش مرزی داشتند بر حسب شرایط ورود به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه دوازده نفره آزمایش و گواه جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه روابط بین همسالان والتر هادسون و پرسشنامه حرمت خود کوپراسمیت استفاده شد. به افراد گروه آزمایش طی 8 جلسه ی یک ساعته مهارت های جرات ورزی آموزش داده شد، در حالی که شرکت کنندگان گروه گواه آموزشی دریافت نکردند. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه نشان داد آموزش مهارت های جرات ورزی موجب بهبود روابط بین همسالان در دانش آموزان دیرآموز شده و نمره کل حرمت خود را در آنان افزایش داده است. بر اساس این نتایج می توان گفت که از آموزش مهارت های جرات ورزی می توان به عنوان برنامه مداخله ای جهت ارتقاء روابط با همسالان و حرمت خود دانش آموزان دیرآموز استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مهارت های جرات ورزی، روابط بین همسالان، حرمت خود، دانش آموزان دیرآموز
  • فاطمه ترابی، ژانت هاشمی آذز *، علیرضا مقدس، آرش مانی صفحه 23
    پژوهش حاضر با هدف بررسی توانمندی های نیمکره راست و چپ مغز دانش آموزان تیزهوش با و بدون اختلال یادگیری انجام شد. این پژوهش علی- مقایسه ای بر روی 23 دانش آموز تیزهوش با اختلال یادگیری (17 دختر و 6 پسر) و 29 دانش آموز تیزهوش (16 دختر و 13 پسر) در پایه های سوم تا پنجم دبستان شهر شیراز انجام شد. به منظور شناسایی شرکت کنندگان از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. در این پژوهش نسخه چهارم مقیاس هوشی وکسلر کودکان، آزمون غربالگری تشخیص اختلال در خواندن، آزمون تفکر خلاق کودکان تورنس، آزمون ریاضیات کی مت، آزمون خواندن و نارساخوانی و سیاهه ی مشاهده ای تیزهوشی کینگور به عنوان ابزارهای رسمی استفاده شدند و در کنار این آزمون ها وضعیت پیشرفت تحصیلی، کارپوشه و نظرات مربیان نیز مورد توجه قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که در توانمندی های نیمکره راست مغز بین دو گروه در توانمندی های خلاقیت، شوخ طبعی، سرعت پردازش دیداری، حساسیت ، هوش سیال و استدلال سیال غیرکلامی تفاوت معناداری وجود دارد و در همه توانمندی های مربوط به نیمکره چپ مغز بین دانش آموزان تیزهوش و دانش آموزان تیزهوش با اختلال یادگیری تفاوت معنادار به دست آمد. با آگاهی از نتایج این پژوهش نظام آموزشی می تواند گام مهمی در رسیدن دانش آموزان به توانمندی های کامل آموزشی بردارد.
    کلیدواژگان: توانمندی های مغز، نیمکره راست، نیمکره چپ، دانش آموزان تیزهوش، دانش آموزان تیزهوش با اختلال یادگیری
  • حمید خانی پور *، احمد برجعلی، محمدرضا فلسفی نژاد صفحه 59
    هدف پژوهش حاضر بررسی شیوه ها و انگیزه های خودجرحی بدون خودکشی و تعیین ارتباط خودجرحی بدون خودکشی با احتمال خودکشی در نوجوانان بزهکار و نوجوانان با سابقه بدرفتاری دوران کودکی. به این منظور تعداد 238 نوجوان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به فهرست رفتارهای خودجرحی بدون خودکشی، سیاهه کارکردهای خودجرحی و مقیاس احتمال خودکشی پاسخ دادند. در 51 درصد از کل دو گروه 31 نفر از گروه بزهکار و 83 نفر از گروه با سابقه بدرفتاری دوران کودکی، سابقه یکی از انواع رفتارهای خودجرحی بدون خودکشی به روش های بریدن، سوزاندن، کتک زدن خود، کوبیدن سر به دیوار و چنگ کشیدن وجود داشت. احتمال خودکشی در نوجوانان با سابقه خودجرحی بدون خودکشی به طور معنا داری بالاتر از گروه بدون سابقه این رفتار بود. تحلیل عاملی سیاهه کارکردهای خودجرحی، انگیزه های پذیرش گروهی، ابراز آشفتگی، ضد خودکشی، اثبات خود، تمایز خود از دیگران، ضد تجزیه ای، تنظیم هیجانی و انتقام گرفتن را به عنوان انگیزه های خودجرحی بدون خودکشی شناسایی کرد. انگیزه های تنظیم هیجانی، ابراز آشفتگی و پذیرش گروهی پیش بینی کننده احتمال خودکشی است.
    کلیدواژگان: خودجرحی، احتمال خودکشی، نوجوانان، خود آسیب رسانی
  • رقیه اسدی گندمانی، فرنگیس کاظمی، ابراهیم پیشیاره، ژانت هاشمی آذر، عباس نساییان* صفحه 81
    هدف این پژوهش تعیین رابطه‏ی الگوهای پردازش حسی با کارکردهای اجرایی در دانش‏آموزان با اختلال اوتیسم از دیدگاه معلمان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. تعداد 50 دانش‏آموز با اختلال اوتیسم پس از بررسی ملاک‏های ورودی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش الگوهای پردازش حسی از نیمرخ حسی دان فرم مدرسه و برای ارزیابی کارکردهای اجرایی از سیاهه رتبه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و برای استنباط از داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین الگوهای پردازش حسی با کارکردهای اجرایی رابطه منفی معنی دار وجود دارد. با استناد به یافته های این پژوهش می توان پیشنهاد کرد که از مداخله های پردازش حسی بهنگام برای بهبود کارکردهای اجرایی استفاده شود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان با اختلال اوتیسم، الگوهای پردازش حسی، کارکردهای اجرایی
  • محمود نجفی*، بیتا سرپولکی صفحه 103
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی درمانی شناختی رفتاری بر پرخاشگری و اختلال املاء کودکان دبستانی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه شامل 24 دختر و پسر دبستانی بین سنین 7 تا 12 سال بودند که به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 12 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. مداخله بازی درمانی شناختی رفتاری به مدت 12 جلسه ی یک ساعته به صورت هفتگی به افراد گروه آزمایش آموزش داده شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری شهیم و آزمون محقق ساخته املاء استفاده شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد بازی درمانی شناختی رفتاری موجب کاهش پرخاشگری کودکان گروه آزمایش در هر سه مولفه جسمانی، رابطه ای و واکنشی شده بود. همچنین مداخله آموزشی موجب کاهش اختلال املاء در گروه آزمایش شده است. می توان نتیجه گرفت که بازی درمانی شناختی رفتاری در کاهش پرخاشگری و بهبود اختلال املاء کودکان دبستانی روشی موثر است و در طرح ریزی رویکردهای درمانی برای این گروه از کودکان می تواند امیدبخش باشد.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، بازی درمانی، پرخاشگری، اختلال املاء
  • اکرم هدیپور*، آرزو شاهمیوه اصفهانی، سالار فرامرزی صفحه 123
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر الگوی آموزش خوش بینی به روش ایفای نقش بر کاهش افسردگی نوجوانان دختر کم بینای شهر تهران بود. پژوهش با روش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. تعداد 20 دختر نوجوان کم بینای افسرده که در مقطع راهنمایی مدرسه نابینایان نرجس تهران در سال تحصیلی 92- 1391 مشغول به تحصیل بودند، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش طی ده جلسه یک ساعته به صورت گروهی آموزش ایفای نقش را دریافت کردند، اما به گروه گواه آموزشی در این زمینه داده نشد. داده های پژوهش به وسیله آزمون افسردگی کودکان و نوجوانان جمع آوری و با آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش خوش بینی به روش ایفای نقش در کاهش افسردگی نوجوانان کم بینا تاثیر معنادار داشته است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش خوش بینی به روش ایفای نقش می تواند بر کاهش افسردگی نوجوانان کم بینا تاثیر نسبتا پایداری داشته باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، ایفای نقش، خوش بینی، کم بینا
  • علی شیخ الاسلامی*، زلیخا صادقی ولنی، نسیم محمدی صفحه 141
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه‏ تاب‏آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده با سازگاری مادران دارای فرزند کم توان ذهنی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. تمامی مادران دارای فرزند کم توان ذهنی شهر رشت در سال 94-1393 جامعه‏ی آماری این پژوهش را تشکیل ‏دادند که از میان آنان با استفاده از روش نمونه‏گیری در دسترس 150 مادر انتخاب شدند و به پرسش‏نامه‏ی تاب آوری کونور و دیویدسون، پرسش‏نامه‏ی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمن و همکاران و پرسش‏نامه‏ی سازگاری بل پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون‏های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به روش همزمان استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین تاب‏آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده با سازگاری مادران دارای فرزند کم‏توان ‏ذهنی همبستگی مثبت معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 24 درصد از کل واریانس سازگاری مادران دارای فرزند کم‏توان‏ ذهنی به وسیله متغیرهای تاب‏آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده پیش‏بینی می‏شود و حمایت اجتماعی ادراک شده نسبت به تاب‏آوری، سهم بیشتری در پیش‏بینی سازگاری مادران دارای فرزند کم‏توان ‏ذهنی داشت. بنابراین، می‏توان نتیجه گرفت که نداشتن تاب‏آوری و عدم حمایت‏های اجتماعی ادراک شده از عوامل مهم در بروز ناسازگاری مادران دارای فرزند کم‏توان ‏ذهنی ‏است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده، سازگاری، کم توانی ذهنی
  • حسین قمری کیوی*، بهنام خشنودنیای چماچایی صفحه 157
    هدف پژوهش حاضر تعیین عامل های بنیادی در اختلال های کودکان بر پایه سیاهه رفتاری کودک آخنباخ و رسکولار بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان و نوجوانان مراجعه کننده به مراکز درمانی و مشاوره شهرستان اردبیل در شش ماهه دوم سال 1391 بودند. گروه نمونه شامل 200 نفر از کودکان و نوجوانان (88 پسر و 112 دختر) مراجعه کننده به کلینیک های درمانی بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش سیاهه رفتاری کودک آخنباخ و رسکولار بود. تحلیل عامل اکتشافی نشان داد که سه عامل برون ریزی، درون ریزی (اضطرابی) و جسمانی شده قابل استخراج است. همچنین، نتایج نشان داد که دو اختلال مشکلات تفکر و توجه به علت حضور در دو عامل 1 و 3، بیشتر به عنوان یک عامل مشترک در آسیب شناسی روانی کودک و نوجوان عمل می کنند. بر این اساس می توان گفت که سه عامل اختلال های برون ریزی، درون ریزی و جسمانی شده به عنوان اختلال های محوری هستند که به وسیله سیاهه رفتاری کودک آخنباخ و رسکولار قابل شناسایی هستند. مشکلات تفکر، اجتماعی و توجه به عنوان عوامل مشترک قابل طبقه بندی محسوب می شوند. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت سیاهه رفتاری کودک ابزار مناسبی برای استفاده در موقعیت های بالینی و پژوهشی است.
    کلیدواژگان: عامل های بنیادی، اختلال های کودکان، سیاهه رفتاری کودک
  • کاظم برزگر بفرویی*، مهدی زارعی حسین آبادی، مرتضی امیدیان صفحه 173
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر اضطراب اجتماعی نوجوانان پسر کم توان ذهنی شهر یزد انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر کم توان ذهنی 11 تا 20 ساله را شامل می شدند که در سال تحصیلی 94-1393 در مدارس کم توان ذهنی شهر یزد مشغول به تحصیل بودند. نمونه شامل 40 دانش آموز بود که به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه 20 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار پژوهش مقیاس اضطراب اجتماعی لاجرسا برای نوجوانان بود. برنامه آموزش مهارت های ارتباطی طی 12 جلسه 50 دقیقه ای به شرکت کنندگان گروه آزمایش آموزش داده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی از آمار استنباطی مانند آزمون t مستقل و تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه از لحاظ اضطراب اجتماعی و تمامی ابعاد آن تفاوت معنا داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشانگر آن بود که آموزش مهارت های ارتباطی باعث کاهش اضطراب اجتماعی و مولفه های آن، یعنی ترس از ارزیابی منفی، اجتناب و اندوه اجتماعی در موقعیت جدید و اجتناب و اندوه عمومی در دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شده است. از این رو پیشنهاد می شود که بر آموزش مهارت های ارتباطی به دانش آموزان کم توان ذهنی تاکید شود.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، اضطراب اجتماعی، کم توان ذهنی، نوجوانی
|
  • Abbasali Hosseinkhanzadeh, Elias Rahimi, Elaheh Ostavi * Page 1
    Assertiveness is considered as a significant factor in improving self-esteem and interpersonal relationships. Studies show that slow learner students have problem in self-confidence and interpersonal relationships. The purpose of this study was to investigate the effect of assertiveness skills training on improving self-esteem and peer relationships of slow learner students. The study design was experimental, running the pre-test, post-test, with a control group. 24 boys in third to sixth grades in Rudbaar were randomly assigned to control (n=12) and experimental group (n=12), and answered to Scale of Relationship between Peers (walter Hudson, 1997), and self-esteem questionnaire (Cooper Smith, 1967). Assertiveness skills training was performed during eight sixty-minute sessions for the experimental group while control group received no this training. Results of covariance analysis showed that assertiveness skills training improves peer relationships among slow learner students, and also increases total score of their self-esteem (P
    Keywords: assertiveness skills, peer relationships, self-esteem, slow learner students
  • Fateme Dfsdfsdf, Janet Hashemiazar*, Alireza Moghadas, Arash Mani Page 23
    The purpose of the present study was to investigate right and left brain hemispheres’ capabilities in gifted students with and without learning disabilities. This causal-comparative study was conducted on 23 gifted students with learning disabilities (17 girls and 6 boys) and 29 gifted students (17 girls and 12 boys) who studied in third to fifth grades of elementary school in Shiraz. Purposive sampling was used to identify participants. Wechsler Intelligence Scale for Children-IV (2003), Screening Inventory Reading Test (2009), Torrance Creative Thinking Test, Keymath Test (1999), Reading and Dyslexia Test (2005) and The Kingore Observation Inventory (2001) were used as formal tools in this study. In addition, the state achievement tests, workbooks and teacher's comments were considered. The data in this study were analyzed by descriptive and inferential statistics. The results showed that there were significant differences between two groups in creativity, sense of humor, visual processing speed, fluid intelligence, and nonverbal fluid reasoning that relate to the capability of the right hemisphere (p
    Keywords: brain Capabilities, the right hemisphere, the left hemisphere, gifted students, gifted students with learning disabilities
  • Hamid Khanipuor*, Ahmad Borjali, Mohamadreza Falsafinejad Page 59
    The aims of this study were to (1) investigate methods and functions of Non suicidal self-injury (NNSI); (2) examine association between NSSI and suicide probability in delinquent adolescents and adolescent with history of childhood maltreatment. Participants included 238 adolescents selected based on convenient sampling. The participants completed Non suicidal self injury behaviors checklist, Inventory of Non suicidal self- injury-functions and suicide probability scale. Results showed that 51% (31 from delinquent and 83 from another group) has at least 1 type of ÎæÏÌÑÍی ÈÏæä NSSI behaviors which included cutting, burning, self-hitting, head-banging and rubbing. Suicide probability was significantly higher in adolescents with NSSI behaviors. Confirmatory factor analysis indicated group acceptance, marking distress, anti-suicide, self-affirmation, interpersonal boundaries, affect regulation and revenge as motivations extracted from Inventory of Statements about Self-Injury. Affect regulation, marking distress and group acceptance were motivations that predicted suicide probability.
    Keywords: Self, Injury, Suicide probability, adolescents, Self, harm
  • Abbas Nesaeiyan* Page 81
    Purpose
    The purpose of this study was to examine the relationship between executive function with sensory processing patterns in children with autism 7-12 years old, from the perspective of teachers.
    Method
    design of this study was corelational. After reviewing of entry criteria, 50 children 7-12 years old were selected as the sample using purposive sampling method. To assess sensory processing patterns was used of Dunn sensory profile (school component) and to assess executive functions was used of behavioral rating inventory of executive functions (BRIEF). For data analysis, descriptive statistics (frequency distribution, mean and standard deviation) and Pearson correlation was used.
    Results
    The results showed that a significant negative correlation between the sensory processing patterns with executive functions in autistic children in the 0/01 level.
    Conclusion
    The findings of this study suggest that we can use sensory processing interventions to improve executive functions in autism disorder.
    Keywords: autistic children, sensory processing patterns, executive functions
  • Mahmuod Najafi *, Bita Sarpolaki Page 103
    This research aimed to assess the efficacy of play therapy on student’s aggression and spelling disorder.This research method was quasi-experimental design from pretest-posttest with control group.The research sample was 24 girl and boy students in zone of dual of Tehran province that by convenience sampling with considering of entry criteria selected. Participants were randomly allocated into control and experimental groups.Shahim aggression questionnaires and researcher made of spelling test administered among selected sample.Results indicated that play therapy in the post-test step was effective in reduce aggression and improvement spelling disorder in the experimental group.Overall results indicated the importance and effectiveness of play therapy on aggression and spelling disorder. According to the results, can say that use of play therapy as an effective way and without harmful effects in health centers, useful in reducing aggression and improve spelling disorder.
    Keywords: Learning disabilities, play therapy, aggression, spelling disorder
  • Akram Hadipuor*, Salar Faramarzi Page 123
    The aim of the present study was to determine the effect of optimism training model by role-playing on reducing the rate of depression among low-vision girls in city of Tehran. This study was a quasi-experimental design with pretest- posttest with control group. For this mean, the available sampling method was used. 20 low-vision teenager girls with depression in “Narjes Blind School”, in the 2011 to 2012 academic year, was selected and randomly assigned in experimental and control groups. Experimental group during ten sessions were trained by group role-play, but the control group did not receive any training in this area. The research data collected by ‘adolescence and children depression test’ (CADS) and analyzed using ANCOVA test was used. The obtained results indicated that the training of optimism by role-playing have a significant impact in reducing of low-vision teenager depression (p
    Keywords: depression, Role, playing, Optimism, low, vision
  • Ali Sheykholeslam*, Nasim Mohamadi Page 141
    The purpose of this study is to investigate the relationship resiliency and perceived social support with adjustment of mothers with intellectually disable child. The method of this study is correlational. Statistical population of this study comprised of all mothers with intellectually disable child in Rasht city. From among this population, 150 mothers were selected as sample by using available sampling method. The used tools were Connor-Davidson Resiliency questionnaire, Perceived Social Support Scale and Bell's Adjustment Scale. Data analysis was performed through Pearson’s correlation coefficient and regression analysis. The findings proved that there is a positive significant correlation between resiliency and perceived social support with the adjustment of mothers with intellectually disable child (p
    Keywords: resiliency, Perceived Social Support, adjustment, Intellectually Disable
  • Hoseiin Ghamarikeyvan*, Behnam Khoshnoodniya Page 157
    present study examined the Fundamental factors in children disorders based on the Achenbach and Rescolar’s Child Behavior Checklist. Statistical society of the present research was the children and adolescents that were referred to health centers in second half of 1391. The sample sizes were 200 persons (88 boys and 112 girls) that were selected by accessible method. The instrument was Achenbach and Rescolar’s Child Behavior Checklist (2001). Exploratory factor analysis revealed three factors, internalizing and externalizing (anxiety) and physical health has been extracted. The results showed that both impaired thinking and attention problems caused by the presence of two factors: 1 and 3, the further to act as a common factor in Psychopathology of child. Three of Internalizing, Externalizing and somatization factors as disorders are centered that are detected by the Achenbach and Rescolar’s Child Behavior Checklist. Other problems such as thought, social and attention as Common factors are classified as significant. According to research Results can say suitable tool is Child Behavior Checklist for use in research and clinical situations.
    Keywords: fundamental factors, children disorders, Child Behavior Checklist
  • Kazem Barzegar*, Morteza Omidiyan Page 173
    This study examined the effect of communicational skills training on social anxiety in boys adolescents with intellectual disability in Yazd. The current investigation was Experimental method and design of this study was pretest-posttest with control group type and the population included boys with intellectual disability 11-20 years intellectual disability special schools in Yazd in the academic year 2014-2015. The sample of this study included 40 students that randomly selected and divided into experiment and control groups (20 persons in each group). The instruments used in this study was La Greca Social Anxiety Scale for Adolescents (SAS-A). The communicational skills training program including 12 sessions of 50 minutes was carried to the experimental group. Descriptive statistics and inferential statistics such as independent t-test and variance analysis was used for data analysis.The Results of this study showed that there is a significant difference between experiment and control groups among social anxiety and all its dimension (p
    Keywords: communicational skills, social anxiety, intellectual disability, adolescent