فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 23 (پاییز 1395)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 23 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • ذبیح الله اللهی، اسماعیل زارعی زوارکی، پرویز شریفی درآمدی، داریوش نوروزی، علی دلاور صفحات 1-26

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش غنی شده با تلفن همراه بر میزان انگیزش پیشرفت تحصیلی، مشارکت و یادگیری دانش آموزان آسیب دیده بینایی در درس زبان انگلیسی بود. پژوهش با روش نیمه آزمایشی اجرا شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان آسیب دیده بینایی پسر پایه دوم متوسطه در سطح کشور بودند. نمونه ی پژوهش شامل 52 دانش آموز آسیب دیده بینایی (26 نفر در گروه آزمایش و 26 نفر گروه گواه) بودند که به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. از پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی، پرسشنامه مشارکت محقق ساخته و آزمون زبان انگلیسی محقق ساخته برای جمع-آوری داده ها استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین میانگین نمرات یادگیری، انگیزش پیشرفت تحصیلی و مشارکت گروه آزمایش و گواه در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری مشاهده می شود و میانگین تعدیل شده نمرات یادگیری در گروه آزمایش، بالاتر از میانگین تعدیل شده نمرات پس آزمون در گروه گواه بود. آموزش غنی شده با تلفن همراه بر افزایش میزان انگیزش پیشرفت تحصیلی، مشارکت و یادگیری دانش آموزان آسیب دیده بینایی در درس زبان انگلیسی تاثیر مثبت دارد. پیشنهاد می شود از تلفن همراه برای غنی سازی آموزش دانش آموزان آسیب دیده بینایی در درس زبان انگلیسی استفاده شود. نتایج پژوهش می تواند نقشه راهی برای طراحان آموزشی، دانشجویان رشته تکنولوژی آموزشی، متخصصان آموزش ویژه و معلمان آموزش ویژه و فراگیر جهت استفاده آموزشی از تلفن همراه باشد.

    کلیدواژگان: تلفن همراه، آسیب دیده بینایی، انگیزش پیشرفت تحصیلی، مشارکت، یادگیری
  • رقیه اسدی گندمانی، فرنگیس کاظمی، ابراهیم پیشیاره، ژانت هاشمی آذر، عباس نساییان صفحات 27-48
    هدف این پژوهش تعیین رابطه‏ ی الگوهای پردازش حسی با کارکردهای اجرایی در دانش‏ آموزان با اختلال اوتیسم از دیدگاه معلمان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. تعداد 50 دانش ‏آموز با اختلال اوتیسم پس از بررسی ملاک‏ های ورودی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش الگوهای پردازش حسی از نیمرخ حسی دان فرم مدرسه و برای ارزیابی کارکردهای اجرایی از سیاهه رتبه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و برای استنباط از داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین الگوهای پردازش حسی با کارکردهای اجرایی رابطه منفی معنی دار وجود دارد. با استناد به یافته های این پژوهش می توان پیشنهاد کرد که از مداخله‏ های پردازش حسی بهنگام برای بهبود کارکردهای اجرایی استفاده شود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان با اختلال اوتیسم، الگوهای پردازش حسی، کارکردهای اجرایی
  • پرستو حریری، هاییده صابری، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 51-81
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش تلفیقی (آموزش مستقیم و آگاهی واجی) در مقایسه با روش واج شناسی و آموزش مستقیم بر افزایش مهارت خواندن و حافظه کاری در دانش آموزان دختر با مشکلات خواندن پایه اول دبستان صورت گرفت. پژوهش با روش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه اجرا شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه اول دبستان شهر تهران بود. نمونه شامل 60 دانش آموز با ضعف خواندن (15 نفر در هر گروه) بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند و در مداخله ای 13 جلسه ای (هر جلسه 80 دقیقه ) بر اساس برنامه تدوین شده آموزش دیدند. ابزارهای اندازه گیری شامل آزمون ریون رنگی، آزمون تشخیصی خواندن، حافظه ی کاری وکسلر و ماتریس های ریون بود. داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره آمیخته تحلیل شدند. بر مبنای آنچه به دست آمده می توان گفت اگرچه گروه آموزش مستقیم نسبت به گروه آگاهی واجی در درک مطلب و حافظه ی کاری و گروه آگاهی واجی در مهارت آگاهی واجی پیشرفت بیشتری داشتند؛ اما گروه آموزش تلفیقی در واج شناسی و حافظه مستقیم پیشرفت بیشتری نسبت به دو گروه دیگر داشتند که به دلیل ترکیب یک روش آگاهی واجی همزمان با روش رفتاری آموزش مستقیم بود. بنابراین روش آموزش تلفیقی با توجه به اثرگذاری و اجرای آسان می تواند جایگزین مناسبی برای روش های مرسوم آموزش باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی واجی، آموزش مستقیم، آموزش تلفیقی، درک مطلب، حافظه ی کاری، اختلال خواندن
  • جعفر بهادری خسروشاهی، رامین حبیبی کلیبر صفحات 83-105
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر معناداری زندگی و خودافشایی هیجانی در مادران دارای فرزند کم توان ذهنی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح آن پیش-آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای فرزند کم توان ذهنی در مدارس استثنایی شهر تبریز در سال تحصیلی 96-1395 بودند. از این جامعه تعداد 40 نفر از مادرانی که در پرسشنامه معناداری زندگی و خودافشایی هیجانی نمرات پایینی کسب کرده بودند به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بانفرنی تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر معناداری زندگی و خودافشایی هیجانی مادران تاثیر دارد و باعث افزایش معناداری زندگی و خودافشایی هیجانی در مادران دارای فرزند کم توان ذهنی می شود. نتایج این پژوهش علاوه بر مشخص کردن نقش آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر معناداری زندگی و خودافشایی هیجانی می تواند راهبردهای آموزشی، تربیتی و کاربردی ارزنده ای به خانواده ها، مسئولین و کارشناسان مسائل تربیتی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: خودافشایی هیجانی، معناداری زندگی، آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد، کم توان ذهنی
  • ستاره شجاعی، حجت پیرزادی، محمد خاموشی، سعید شریفی صفحات 107-127
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه احساس تنهایی در افراد با آسیب شنوایی، آسیب بینایی و عادی انجام شد. جامعه آماری شامل افراد 13 تا 22 ساله ی با آسیب شنوایی، آسیب بینایی و عادی شهر شیراز بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 116 نفر (32 فرد با آسیب بینایی، 21 فرد با آسیب شنوایی و 63 فرد عادی) انتخاب شد. گروه های با آسیب شنوایی و بینایی با روش نمونه گیری در دسترس و گروه عادی با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. از مقیاس‏ احساس تنهایی برای سنجش احساس تنهایی استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد که احساس تنهایی در گروه های با آسیب شنوایی و آسیب بینایی به طور معنی داری بیشتر از گروه عادی است. افزون بر این، نتایج نشان داد که احساس تنهایی افراد با آسیب شنوایی و بینایی در خرده مقیاس های تنهایی ناشی از ارتباط با خانواده و نشانه های عاطفی تنهایی به طور معنی داری بالاتر از گروه عادی است. بین سه گروه در خرده مقیاس تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان تفاوت معنی داری مشاهده نشد. با توجه به بالاتر بودن میزان احساس تنهایی در افراد با آسیب های حسی می توان بیان کرد که طراحی و اجرای برنامه های کاهش احساس تنهایی جهت ارتقای سلامت روان شناختی در این افراد ضروری است.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، افراد، آسیب بینایی، آسیب شنوایی، عادی
  • زهرا آزادی، ناهید اکرمی، احمد عابدی صفحات 129-149
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش یادگیری مستقل بر بهبود علائم بیش فعالی و کم توجهی در دانش آموزان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود. پژوهش با روش آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه اجرا شد. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تعداد 30 دانش آموز پسر 10 تا 12 سال شهرستان شهرضا که در نیمسال دوم سال تحصیلی 94-1393 مشغول به تحصیل بودند و تشخیص اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی دریافت کرده بودند، انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش طی 12 جلسه 45 دقیقه ای در گروه های 5 نفره آموزش برنامه یادگیری مستقل را دریافت کردند؛ اما گروه گواه هیچ گونه آموزشی در این زمینه دریافت نکردند. داده های پژوهش به وسیله ی پرسشنامه کانرز فرم والد و معلم گردآوری و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش یادگیری مستقل بر کاهش علائم بیش فعالی و کم توجهی تاثیر معنادار دارد. بر این اساس می توان گفت که آموزش یادگیری مستقل می تواند علائم اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی را در دانش آموزان بهبود دهد و به عنوان روشی برای درمان این گروه از دانش آموزان استفاده شود.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، یادگیری مستقل، دانش آموزان
  • زهره حسین زاده، علیرضا کاکاوند، عبدالجواد احمدی صفحات 151-178
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای ذهن آگاهی مادر و تاب آوری خانواده در رابطه ی بین مشکلات رفتاری کودک دارای اختلال های طیف اوتیسم و بهزیستی روان شناختی مادر بود. جامعه آماری شامل مادران کودکان دارای اختلال های طیف اوتیسم در دامنه ی سنی 3 تا 16 سال شهرهای تهران، کرج و قزوین بودند که از بین آنها 170 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه های بررسی مشکلات و نقاط قوت کودک، مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف، پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی و پرسشنامه ی تاب آوری خانواده برای سنجش استفاده شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که دو متغیر ذهن آگاهی و تاب آوری خانواده در رابطه ی بین متغیرهای پیش بین (مشکلات رفتاری کودک دارای اختلال های طیف اوتیسم) و ملاک (بهزیستی روان شناختی مادر) نقش واسطه ای ایفا می کنند. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود متخصصان این حوزه در اقدام برای مداخله های درمانی، توجه خود را علاوه بر راهکارهای متمرکز بر کودک دارای اختلال های طیف اوتیسم، بر شرایط سلامت روانی والدین، محیط خانواده، منابع موجود در جامعه و سایر عوامل مربوط به بافت زندگی کودک نیز معطوف کنند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، ذهن آگاهی، مشکلات رفتاری، کودک دارای اختلال های طیف اوتیسم
  • شمین صدری، شهلا پزشک، معصومه طیب لی صفحات 179-197
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های شخصیتی بزهکاران و مکانیسم های دفاعی پسران بزهکار در 6 دسته جرم سرقت، ضرب و جرح، مواد، قتل، آدم ربایی و جرائم جنسی بود. نمونه پژوهش شامل 60 نفر از بزهکاران پسر 15 تا 18 ساله ی کانون اصلاح و تربیت شهر تهران بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه ویژگی های شخصیتی و پرسشنامه سبک مکانیسم های دفاعی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که در عامل گشودگی بین گروه سرقت با ضرب و جرح و ضرب و جرح با قتل تفاوت وجود دارد و بین میانگین های مکانیسم دفاعی والایش گروه های سرقت با آدم ربایی و آدم ربایی با مواد تفاوت وجود دارد؛ اما بین میانگین سایر گروه ها تفاوتی مشاهده نشد. با توجه به وجود تفاوت بین جرائم همراه با آسیب های بدنی به انسان با جرائم دیگر در عامل گشودگی و مکانیسم دفاعی والایش که معیارهایی برای سلامت روانی هستند، استفاده از مداخله های متفاوت برای افراد با جرائم متفاوت در کانون اصلاح و تربیت ضروری است.
    کلیدواژگان: بزهکاری، شخصیت، مکانیسم های دفاعی، جرم
  • علیرضا روحی، رضوان سادات جزایری، مریم سادات فاتحی زاده، عذرا اعتمادی صفحات 199-227
    ویژگی های شخصیتی نقشی اساسی در کیفیت روابط بین فردی و زندگی خانوادگی دارند. این پژوهش به بررسی تحول اختلال شخصیت اجتنابی از کودکی تا بزرگسالی و آسیب شناسی تعاملات زناشویی افراد دارای اختلال شخصیت اجتنابی از نگاه همسران آنها پرداخت. بدین منظور با مطالعه منابع مرتبط با موضوع نحوه شکل گیری این اختلال بررسی شد و سپس با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 9 نفر از همسران افراد اجتنابی که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، ویژگی های شخصیتی این افراد در تعاملات زناشویی بررسی شد. در تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها، 14 ویژگی مردان اجتنابی به دست آمد که عبارت بودند از کناره گیری، بینش بدون تعمق، خودحقیرپنداری، جمع هراسی، کم تحرکی بیانی، خانه های سرد احساسی، انفعال رفتاری، انفعال جنسی، تغییرگریزی، خودمحوری، فرسودگی زناشویی، کمال گرایی جبری، منفعل پرخاشگر و ظاهر اجتماع پسند. ویژگی های شخصیتی افراد اجتنابی از یک سو منجر به آسیب رسیدن به خود آنها و از سوی دیگر موجب شکل گیری تعاملاتی سرد در روابط بین فردی و خانوادگی شان می شود. می توان نتیجه گیری کرد که شناسایی مراحل تحول این اختلال و پیشگیری از شکل گیری آن در کودکان موجب ارتقاء کیفیت روابط بین فردی و خانوادگی افراد خواهد شد.
    کلیدواژگان: تحول، اختلال شخصیت اجتنابی، آسیب شناسی تعاملات زناشویی
|
  • Zabihollah Allahi, Esmail Zareii Zavaraki, Parviz Sharifi-Daramadi, Dariush Noroozi, Ali Delavar Pages 1-26

    This study aimed to examine the effectiveness of mobile-assisted instruction on learning, achievement motivation and cooperation of students with visual impairment in English language courses. This was a quasi-experimental study implemented on high school female students (grade 2) with visual impairment in Iran. The sample consisted of 52 students with visual impairment (26 in experimental group and 26 in control group) who voluntarily took the test. In the experimental group, in addition to regular classroom instructions, classroom activities were done using the student's mobile-phones, while the control group was only offered the classic method. To collect data, Abdekhodaee Achievement Motivation Questionnaire, the Researcher-Made Cooperation Questionnaire, and the Researcher-Made English Test were used. To analyze data, covariance analysis was used. The findings revealed that mobile-assisted instruction had a positive impact on increasing learning, achievement motivation and the cooperation of students with visual impairment in English language courses. So, the three hypotheses were confirmed. Therefore, it is concluded that mobile-phones can be utilized to help students with visual impairment in English language courses. This study was done in Iran for the first time, so the results can be a road-map for instructional designers, educational technology students, special education experts and teachers to use mobile-phones purposefully in education.

    Keywords: mobile learning, Mobile Phone, visual impairment, academic achievement motivation, cooperation
  • Roghayeh Asadi Gandomani, Farangis Kazemi, Ebrahim Pishyareh, Janet Hashemi Azar, Abbas Nesayan Pages 27-48
    Objective
    The purpose of this study was to examine the relationship between executive function with sensory processing patterns in 7-12 year old children with autism, from the teacher's perspective.
    Methods
    This study was a correlational design. After reviewing entry criteria, fifty 7 to 12 year old children were selected using purposive sampling method. Dunn Sensory Profile (school component) was used to assess sensory processing patterns and Behavioral Rating Inventory of Executive Functions was used to assess executive functions. For analyzing data, descriptive statistics (frequency distribution, mean and standard deviation) and Pearson correlation was used.
    Results
    The results showed that there was a significant negative correlation between the sensory processing patterns with executive functions in autistic children (P
    Conclusion
    The findings of this study suggest that we can use sensory processing interventions to improve executive functions in autism disorder.
    Keywords: autistic children, sensory processing patterns, executive functions
  • Parastoo Hariri, Hayede Saberi, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 51-81
    This study aimed to investigate the effectiveness of the integrative training program consisted of a direct instruction and phonological awareness, compared with phonology and direct instruction programs on reading skills, and working memory in the first grade girl students with reading problems (RP). This study used pretest-posttest and follow-up sessions with experimental and control groups. Sixty girl students with RP were recruited through the purposeful sampling method (n = 15 in 4 groups), and the experimental groups were taught during 13 eighty-minute sessions. Measuring instruments included Diagnostic Reading Test, Phonological Awareness Test, Wechsler Memory, and Raven's Matrices. Mixed MANOVA analysis revealed that the DI group had better improvement in RC and WM rather than the PA group, and the PA group had better improvement in PA. The integrative group had better improvement in both PA and forward memory compared with the other two groups. This is probably due to receiving both instructions at the same time. Accordingly, it is concluded that the integrative method can be used for students with RP.
    Keywords: phonological awareness, direct instruction, integrative method, comprehension, working memory
  • Jafar Bahadori Khosroshahi, Ramin Habibi Kalaibar Pages 83-105
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of training based on acceptance and commitment on the meaningfulness of life and emotional self-disclosure among mothers of mentally retarded children. The research design was quasi experimental and pretest-posttest with control group. The population consisted of all mothers with mentally retarded children in special schools in Tabriz in the academic year of 2015-16. A sample of 40 women who received low scores in the Meaning in Life Questionnaire and Emotional Self-Disclosure Questionnaire were selected randomly through multistage sampling. Then, they were divided into two groups of experimental (20) and control (20). Data were analyzed using analysis of variance with repeated measures and post hoc test and SPSS software. The results showed that training based on acceptance and commitment was effective on increasing meaningfulness of life and emotional self-disclosure among mothers of mentally retarded children. The findings of this study showed that training based on acceptance and commitment can be used in educational strategies and can offer valuable guidelines to families, officials and experts.
    Keywords: emotional self-disclosure, meaningful life, training based on acceptance, commitment, disabled child
  • Setare Shojai, Hojjat Pirzadi, Mohammad Khamooshi, Saeed Sharifi Pages 107-127
    The aim of the present study was to compare the loneliness in people with hearing impairment, vision impairment and normal people. The statistical population included all people with hearing impairment, vision impairment and normal people in Shiraz city. So, 116 subjects (32 with visual impairment, 21 with hearing impairment and 63 without impairment) were selected as sample size. People with hearing impairment and vision impairment were selected by purposeful sampling and normal people were chosen through multistage random sampling method. The measurement tool was Loneliness Scale. To analyze data ANOVA and MANOVA were used. The results showed that loneliness in people with hearing and vision impairment was significantly more than in normal people. Moreover, analysis of data about subscales revealed that in two subscales of loneliness, loneliness due to relationship with family and affective symptoms of loneliness, loneliness in people with hearing and vision impairment was significantly more than normal people. But, in one subscale (loneliness due to relationship with friends) there was no significant difference between people with hearing impairment, vision impairment and normal people. Due to the higher levels of loneliness in people with sensory impairments, it can be concluded that designing and implementing programs to reduce loneliness is a necessity for promoting mental health in these people.
    Keywords: loneliness, people, Hearing Impairment, vision impairment, without impairment
  • Zahra Azadi, Nahid Akrami, Ahmad Abedi Pages 129-149
    The objective of the present study was to investigate the effectiveness of independent learning program training on hyperactivity and attention-deficit symptoms among students suffering from ADHD. The research design was quasi-experimental with pretest-posttest and the control group. For this reason, thirty 10 to 12 year-old male students with ADHD were selected in the city of Shahreza through stratified random sampling method. Then, they were randomly divided into experimental and control groups. The students in the experimental group were taught by independent learning program training during twelve 45-minute sessions, but the control group received no training in this regard. Data were collected using the Connors Parent-Teacher Questionnaire to measure symptoms of ADHD and they were analyzed by MANCOVA. Findings indicated that independent learning program was significantly effective on ADHD (p
    Keywords: attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD), independent learning program
  • Zoherh Hosseinzadeh, Alireza Kakavand, Abdoljavad Ahmadi Pages 151-178
    This research aimed to investigate the mediating role of the mother’s mindfulness and family resiliency on the relationship between child with autism spectrum disorder behavior problems and mother’s psychological well-being. Statistical populations of the study were mothers of children with autism spectrum disorder who were 3 to 16 years old in Tehran, Karaj and Qazvin cities. 170 mothers were selected through purposeful sampling. The research tools included Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ), Ryff Scales of Psychological Well-Being (RSPWB-18), Five Facets Mindfulness Questionnaire (FFMQ), and Family Resilience Assessment Scale (FRAS). Path analysis showed that mother’s mindfulness and family resiliency played a mediating role in the relationship between child with autism spectrum disorder behavior problems and mother’s psychological well-being. So, it is suggested that psychotherapist not only pay enough attention to the problems of children with ASD but also consider their parent’s mental health, family circumstances and other available sources of support in the society for achieving a comprehensive view of the situation.
    Keywords: ASD, child behavior problems, family resilience, mindfulness, psychological well-being
  • Shamin Sadri, Shahla Pezeshk, Masoomeh Tayebli Pages 179-197
    The aim of this study was comparing personality traits and defense mechanisms of delinquent boys in six categories of thievery, quarrel, drugs, murder, sexual abuse and abduction. The sample included 60 guilty boys resided in the correction and rehabilitation center in Tehran who were selected by accessible sampling method. NEO Questionnaire was used for assessing personality traits and Defense Style Mechanisms Questionnaire was used to assess defense mechanisms. Using one-way ANOVA and Tukey, the results showed significant differences in openness factor between thievery group with quarrel group and quarrel group with murder group but there was no difference between other groups. There were also significant differences in sublimation mechanism between thievery group with abduction group and abduction group with substance abusive group. Since there are significant differences between crimes that are accompanied by injury and death with other crimes, it is necessary to use different interventions for people with different crimes in Correction and Rehabilitation Centers.
    Keywords: Delinquency, personality, defense mechanism, Crime
  • Alireza Roohi, Rezvanosadat Jazayeri, Maryamsadat Fatehizade, Ozra Etemadi Pages 199-227
    Personality traits play a vital role in the quality of interpersonal relationships and family life. This study investigated the development of avoidant personality from childhood to adulthood and the marital interaction pathology of the men with avoidant personality disorder from their wive's perspectives.The development of this personality style was studied through studying related resources. To study the personality traits of these men in marital interactions semi-structured interviews were conducted with 9 women whose husbands had avoidant personality traits and who were selected by purposeful sampling. In analyzing data using thematic analysis, 14 characteristics were obtained which showed these men's characteristics in marital interactions. They included "withdrawal, insight without pondering, self-centeredness, poor self-concept, social phobia, talking inactivity, emotionally cold homes, behavioral passivity, sexual passivity, change aversion, marital burnout, compulsive perfectionism, passive-aggressive, sociable appearance". Since avoidant personality characteristics are both harmful to self and others, identifying and preventing the development of the disorder in children will promote the quality of interpersonal relationships and family life.
    Keywords: development, avoidant personality, marital interaction pathology