فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 25 (بهار 1396)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 25 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • نیره نقدی*، باقر غباری بناب صفحات 1-18
    مربیان بخش قابل توجهی از روز را با دانش آموزان کم توان ذهنی می گذرانند و از تجربیات زیسته آن ها می توان اطلاعات مفید و گران بهایی استخراج کرد. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر کشف تجربه زیسته مربیان دانش آموزان کم توان ذهنی در ارتباط با ویژگی ها، رفتارها، تعاملات، واکنش های بین خود و دانش آموزان کم توان ذهنی می باشد. این پژوهش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی اجرا شد. شیوه گردآوری اطلاعات استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. بر این اساس از بین مربیان دانش آموزان کم توان ذهنی، 19 نفر بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده های مصاحبه ها از روش کلایزی استفاده شد. پس از استخراج موضوعی و طبقه بندی آنها، یافته ها شامل 5 مضمون اصلی (تغییر باورها، عدم هماهنگی در ارائه خدمات ، تاثیر شغل در زندگی شخصی، ملزومات مربی گری و انتظارات والدین) و 15 مضمون فرعی بود. ارتباط این مضامین اصلی و فرعی در اصل مقاله آورده شده است. واکاوی تجارب مربیان دانش آموزان کم توان ذهنی نشان داد که این گروه تاثیرگذار به شیوه های مختلفی از این دانش آموزان تاثیر می پذیرند و قادرند تاثیرات مختلفی نیز بر آن ها داشته باشند. بر این اساس می توان از تجارب آنان جهت حل مسائل و مشکلات دانش آموزان، والدین و مربیان بهره برد.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، دانش آموزان کم توانی ذهنی، مربیان
  • سعید رضایی، منا لاری لواسانی * صفحات 19-33
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مهارت های حرکتی با مهارت های اجتماعی و رفتارهای چالشی کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شده است. روش پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری، شامل کلیه کودکان پسر با اختلال مراکز ویژه اتیسم شهر تهران در سال 1396- 1395 است. از کل جامعه هدف، تعداد 50 پسر با اختلال طیف اتیسم در دامنه سنی 5 تا 14 سال به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری خوشه تصادفی شدند. از فرم معلم مقیاس مهارت اجتماعی الیوت و گرشام (1999)، مقیاس تجدید نظر شده رفتارهای تکراری (2000) و مقیاس رشد حرکتی درشت اولریخ2 (2000) برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون، آزمون t تحلیل شدند. نتایج نشان داد مهارت های حرکتی با مهارت های اجتماعی همبستگی مثبت و معنادار (05/0 (p<و مهارت های حرکتی با رفتارهای چالشی رابطه منفی و معنادار (05/0 (p<دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که زیرمقیاس های جا به جایی و کنترل شئ آزمون مهارت حرکتی48 درصد توانایی پیش بینی مهارت اجتماعی و 24 درصد توانایی پیش بینی رفتارهای چالشی را در کودکان با اختلال اتیسم دارند. با توجه به نتایج تحقیق، به نظر می رسد مهارت های حرکتی به عنوان یک عامل پیش بینی کننده توانایی ارتباط اجتماعی و کاهش رفتارهای چالشی می تواند به عنوان یک عامل مداخله ای و درمانی موثر برای بهبود و افزایش مهارت های اجتماعی و کاهش رفتارهای چالشی به کار برده شود.
    کلیدواژگان: اختلالات طیف اتیسم، مهارت حرکتی، مهارت اجتماعی، رفتار چالشی
  • نعمت الله لدنی فرد، ستاره شجاعی*، قربان همتی علمدارلو صفحات 35-52
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه بازی های زبان شناختی بر عملکرد خواندن (سرعت، درک مطلب و دقت خواندن) دانش آموزان پسر با نارساخوانی سنین 8 تا 12 ساله، به روش آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. نمونه پژوهش شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) و به روش نمونه گیری هدفمند از بین دانش آموزان سنین 8 تا 12 ساله، از مرکز اختلال یادگیری رودکی شیراز انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. به منظور جمع آوری داده ها از آزمون تشخیص خواندن شیرازی- نیلی پور، پیش و پس از اجرای مداخله آموزش برنامه بازی های زبان شناختی استفاده شد. در فاصله بین پیش آزمون و پس آزمون، افراد گروه آزمایش به مدت 16جلسه 45 دقیقه ای، در 8 هفته متوالی تحت آموزش برنامه بازی های زبان شناختی قرار گرفتند. برای تحلیل داده های پژوهش از روش آماری تحلیل کو واریانس چندمتغیره(MANCOVA) استفاده شد. نتایج حاکی از این بود که آموزش برنامه بازی های زبان شناختی به طور معناداری بر عملکرد خواندن (سرعت، درک مطلب و دقت خواندن) دانش آموزان پسر با نارساخوانی تاثیر دارد (0001/0>p). بنابراین می توان از برنامه بازی های زبان شناختی برای بهبود عملکرد خواندن (سرعت، درک مطلب و دقت خواندن) دانش آموزان با نارساخوانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: برنامه بازی های زبان شناختی، عملکرد خواندن، دانش آموزان، نارساخوانی
  • فرزانه امراللهی بیوکی*، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 53-73
    نارساخوانی رایج ترین مقوله ناتوانی یادگیری است که به تاخیر و نارسایی در توانایی خواندن مربوط می شود و با نارسایی قابل ملاحظه در پیدایش مهارت های شناخت واژگان و فهم مطالب خوانده شده مشخص می شود. براین اساس هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تکنیک خودآموزی بر مهارت های خواندن و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان با نشانگان نارساخوانی بود. پژوهش با روش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری در این پژوهش، شامل تمامی دانش آموزان دختر نارساخوان پایه های سوم و چهارم ابتدایی شهرستان کرج بوده است که در سال تحصیلی 93-1392 مشغول به تحصیل بودند. تعداد 30 نفر از این افراد با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه، به شیوه تصادفی، جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون هوش وکسلر، چک لیست نارساخوانی، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی و آزمون عملکرد خواندن استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس و کوواریانس نشان داد که آموزش تکنیک خودآموزی به دانش آموزان نارساخوان گروه آزمایش در بهبود عملکرد خواندن، سرعت خواندن، درک مطلب، خودکارآمدی تحصیلی آنان موثر است. همچنین آموزش با این روش موجب کاهش خطاهای خواندن در دختران نارساخوان شد. براین اساس پیشنهاد می شود تا از این تکنیک برای بهبود عملکرد خواندن و کاهش خطاها در این گروه از دانش آموزان در مدارس استفاده شود. همچنین از این تکنیک برای بهبود عملکرد تحصیلی و باور به توانمندی در برابر تکالیف و مشکلات تحصیلی در مدارس در این گروه از کودکان استفاده شود.
    کلیدواژگان: نارساخوانی، خودکارآمدی تحصیلی، عملکرد خواندن، خودآموزش دهی
  • حسن جعفری*، محمود ابولقاسمی، محمد قهرمانی، اباصلت خراسانی صفحات 75-95
    تحقیق حاضر با هدف« طراحی الگوی توسعه حرفه ای معلمان ابتدایی مدارس استثنایی گروه کم توان ذهنی» انجام شد. روش پژوهش، آمیخته بود. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل کلیه خبرگان آموزش و پرورش و علوم تربیتی بود. نمونه آماری برابر 15 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. در بخش کمی، جامعه آماری کلیه معلمان ابتدایی گروه کم توان ذهنی شهر تهران به تعداد 347 نفر بودند. بر اساس فرمول کوکران تعداد200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های کیفی، با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از روش حداقل مربعات جزئی استفاده گردید. نتایج حاصل از یافته ها نشان داد که الگوی توسعه حرفه ای معلمان، شامل سه مولفه محتوا، زمینه و فرایند است. مولفه محتوا با بار عاملی(439/0) در جایگاه اول و مولفه های زمینه(309/0) و فرایند(291/0) در مرتبه های بعدی قرار داشتند. شاخص پیش بینی کنندگی (631/0) حاکی از آن بود که مولفه های توسعه حرفه ای از قدرت بالایی برای پیش بینی توسعه حرفه ای معلمان برخوردارند.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای معلمان، مدارس استثنایی، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • عادل محمدزاده، امیر قمرانی* صفحات 97-119
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی برنامه ی سال های باورنکردنی بر مهارت های اجتماعی کودکان با کم توانی ذهنی خفیف انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ی دانش آموزان 11-6 سال با کم توانی ذهنی را شامل می شد که در سال تحصیلی 96-95 در مدارس استثنایی شهرستان خمینی شهرمشغول به تحصیل بودند. از جامعه ی مذکور، با روش تصادفی ساده 30 کودک همراه با والدین آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس والدین گروه آزمایش به مدت 12 جلسه و هر هفته 1 جلسه تحت آموزش برنامه ی سال های باورنکردنی (وبستراستراتون، 2011) قرار گرفت. در این زمان، گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس مهارت های اجتماعی (گرشام و الیوت، 1994) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از پژوهش، از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده گردید. نتایج نشان داد که تاثیر برنامه ی سال های باورنکردنی بر مهارت های اجتماعی و مولفه های آن در زمینه های قاطعیت، خویشتن داری و همکاری در سطح 0.05= α معنی دار است. بنابر نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت با فراهم آوردن فرصتی برای آموزش والدین از برنامه ی سال های باورنکردنی به منظور افزایش مهارت های اجتماعی کودکان کم توان ذهنی خفیف استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، مهارت های اجتماعی، برنامه ی سال های باورنکردنی
  • کورش امرایی* صفحات 121-141
    هدف پژوهش حاضر بررسی پیش بینی خودتنظیمی رفتاری کودکان کاشت حلزون شده ی شنوایی بر اساس رشد زبان و دلبستگی ایمن؛ نقش واسطه ای گفتار با خود است. در این مطالعه همبستگی، 114 کودک کاشت حلزون شده با دامنه سنی 7-3 سال که حداقل یک سال از برنامه کاشت حلزون آن گذشته است بصورت روش در دسترس انتخاب شدند. آزمون رشد زبان (نیوکامل و هامیل، 1997)، مصاحبه اختلال در دلبستگی (اسمایک و زینه، 1999)، مشاهده ساختارمند خودتنظیمی ( پونیتز و همکاران، 2008) بر روی کودک، و مقیاس ساختارمند گفتار با خود (امرایی، حسن زاده، 1394) بروی مادران آنها اجرا شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که رشد زبان (37/0=b، 01/0>P) و دلبستگی ایمن (41/0-= b، 01/0>P) 49/0 واریانس گفتار با خود را پیش بینی می کنند. همچنین رشد زبان (25/0=b، 01/0>P) و دلبستگی ایمن (43/0-=b، 01/0>P) با میانجیگری گفتار با خود (19/0=b، 01/0>P) توانایی پیش بینی 58/0 از پراکندگی و واریانس خودتنظیمی رفتاری را دارند. پژوهش حاکی از داشتن نقش واسطه ای برای گفتار با خود برای رشد زبان و دلبستگی ایمن است که این امر در درجه اول نقش والدگری و دلبستگی را در رشد زبان و از طرف دیگر خودتنظیمی نشان می دهد و می تواند در راستای کاهش مشکلات رفتاری توجه به فاکتورهای والد محوری و زبان محوری در برنامه های پیشگیری و توانبخشی مورد تاکید قرار گیرند.
    کلیدواژگان: رشد زبان، دلبستگی ایمن، خودتنظیمی، گفتار با خود، کاشت حلزون
  • رحیم شالیان*، سید امیر امین یزدی، حسین کارشکی، محمود سعیدی رضوانی، سید محسن اصغری نکاح صفحات 143-173
    پژوهش حاضر با هدف فهم الزامات تحولی-تعاملی در آموزش دانش آموزان با آسیب شنوایی انجام شده است. این پژوهش با رویکردکیفی و استفاده از راهبردهای مطالعه موردی بر روی دوفرد با آسیب شنوایی انجام شد و موردهای مطالعه، با استفاده از تکنیک «بیشترین تفاوت یا تشابه» انتخاب شدند. داده ها با ابزار مشاهده فیلم ها، بررسی اسناد، مصاحبه نیمه ساختاریافته از موارد انتخابی و اطرافیان آنها در خانه و مدرسه، جمع آوری و با استفاده از روش تفسیر تاملی تحلیل گردید. ملاک های «قابلیت پذیرش»، «اعتماد»، «انتقال» و «تائید» برای اعتبارسنجی مد نظر قرار گرفت.
    یافته ها
    درک و بازنگاری تجربه مشارکت کنندگان، این امکان را می دهدکه اظهار داریم، موارد انتخابی پژوهش به رغم میزان آسیب شنوایی یکسان و امکان بهره مندی از آموزش تلفیقی، توفیقی متفاوت در امر تحصیل داشته اند. این تمایزکه متاثر از الگوهای تعاملی والدین و چگونگی تسلط افراد به قابلیت های پایه رشد هیجانی کارکردی حاصل شده است، برخلاف باور رایج، منوط به تقویت حس شنوایی نبوده است.
    نتیجه گیری
    تفاوت افراد با آسیب شنوایی از منظر میزان تسلط به قابلیت های پایه رشد هیجانی کارکردی، ماهیت نیازهای آنان را در محیط آموزشی نه تنها نسبت به افراد سایرگروه های با نیاز ویژه، بلکه نسبت به یکدیگر متفاوت می نماید. لذا در راستای تحقق عدالت تربیتی توصیه می شود، در انجام مداخلات و تعیین ویژگی عناصر برنامه درسی، بالاخص در دوره دبستان، نسبت به فهم و بهبود کیفیت تجربیات افرادآسیب دیدهشنوایی در تسلط به قابلیت های پایه هیجان کارکردی در تعامل با بافت تحصیلی و خانوادگی توجه شود.
    کلیدواژگان: تلفیقی، آسیب شنوایی (ناشنوا)، برنامهدرسی، هیجان کارکردی
  • کیوان کاکابرایی*، علیرضا مرادی صفحات 175-202
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش حل مسئله محور بر مشکلات رفتاری دانش آموزان انجام شد. طرح پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. تعداد 120 دانش آموز با میانگین سن و پایه تحصیلی به ترتیب 11 و 5 ، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایشی (60 نفر) و گواه (60 نفر) تقسیم شدند. پس از 10 جلسه آموزش یک ساعته به والدین و معلمان، گروه آزمایشی به مدت سه ماه تحت آموزش برنامه حل مسئله خانواده/ مدرسه محور قرار گرفتند، برای جمع آوری داده ها در سه فرم دانش آموزان، والدین و معلمان از مقیاس درجه بندی مشکلات رفتاری (گرشام و الیوت،1990) استفاده شد. طبق گزارش دانش آموزان، والدین و معلمان در سه مرحله پیش آزمون- پس آزمون (فاصله سه ماهه) و پیگیری (فاصله یک ماهه) نشان داد در گروه آزمایشی بین نمرات پیش آزمون- پس آزمون در زیر مقیاس های مشکلات رفتاری تفاوت معناداری وجود داشت، اما بین نمرات پس آزمون - پیگیری در زیر مقیاس های مشکلات رفتاری تفاوت معنادار نبود. بنابراین آموزش حل مسئله خانواده/ مدرسه محور بر مشکلات رفتاری دانش آموزان اثربخش است و آموزش حل مسئله به عنوان یک برنامه پیشگیرانه از اهمیت فراوانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: حل مسئله محور، مشکلات رفتاری، دانش آموزان
|
  • Nayereh Naghdi *, Bagher Ghobari Pages 1-18
    Teachers spend significant hours of a day with intellectually disabled students; thus suitable and valuable information can be extracted from their lived experiences. Present study was conducted to explore lived experiences of teachers of students with intellectual disabilities in terms of characteristics, behaviors, reactions and interactions between themselves and students with intellectual disabilities. Present study employed a phenomenological research conducted via the semi-structured interview technique of data collection. Therefore, 19 participants were selected based on the inclusion criteria among teachers of students with intellectual disabilities. To analyze data, Colaizzi’s method was employed. After extracting themes and categorizing them, 5 main themes including changes in beliefs, the lack of coordination in providing services, the effect of career stress on personal life , coaching requirements and parents’ expectations as well. Moreover, fifteen subthemes were identified. The relationship of the main themes and subthemes are presented in the article. Exploring lived experiences of teachers indicated that this affected group are influenced by their students with intellectual disability in one way or another way may influence the students in different ways. Thus the teachers’ lived experiences can be used for solving students’, parents’, and teachers’ problems.
    Keywords: lived experiences, students with intellectual disability, teachers, intellectual disability
  • Saeed Rezayi, Mona Lari Lavasani * Pages 19-33
    The present study is aimed to determine the relationship between motor skills with social skills and challenging behaviors in children with Autism Spectrum Disorder (ASD). Descriptive- correlation research method has been used in this study. Statistical population includes all of boy children with ASD were accepted Autistic centers located in Tehran in1395-1396. A total of 50 boy children with ASD between the ages 5-14 years were selected as a sample by cluster sampling method. The participants completed Test of Social Skills Rating Scale teacher's form Gresham and Elliot (1999), Repetitive behavior scale from Bodfish (2000) and Ulrich Gross Motor Development (2000). Pearson's coefficient of correlation, regression and T statistical tests used to analysis of data. The result revealed that there were a positive significant relationship (P
    Keywords: Autism Spectrum Disorders, motor skills, social skill, challenging behavior
  • Setareh Shojaee *, Ghorban Hemmati Pages 35-52
    This study was aimed to examine the effectiveness of linguistic plays program on reading performance of male students with dyslexia. The study conducted under the experimental method with pre- and post-test along with the control group. The sample of the study included 30 subjects (15 for experimental group and 15 for control group), were selected by purposive sampling Method, among 8 to 12 age elementary students in Rodaki Learning Disorders Center. Subjects randomly assigned in experimental and control groups. Reading Distinction Test of Shirazi and Nilipour were used as a tool of data collection in before and after intervention. Experimental group sequentially received 16 sessions of linguistic plays program in 8 week. The data were analyzed by using of multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The results showed that the linguistic play program have a significant effect on reading performance (reading comprehension skills, reading speed and reading accuracy skills) of male students with dyslexia (P
    Keywords: Linguistic plays, Reading Performance, Students, Dyslexia
  • Abbas Ali Hoosein Khanzadeh Pages 53-73
    Dyslexia is the most common category of learning disability that related to delay and insufficiency in reading ability, and is diagnose with significant insufficiency at appearance of vocabulary recognition skills and also understanding readied concepts. Therefore, the aim of present research was to study the effectiveness of self- instructional technique on reading skill and academic self-efficacy in dyslexic students. The research method of the present study was quasi experimental. Statistics population in this research were include of all dyslexic primary students between third and fourth grade students of Karaj city, in 2015-2016 academic year. 30 of these students were selected via multi-stage randomized method and randomly placed into experimental and control groups. The data collection instruments of this study include the Wechsler Intelligence Scale for Children (Wechsler, 1969), Dyslexic check list (Aziziyan and Abedi, 2003), Academic self-efficacy questionnaire (Bandura, 2001) and reading performance test (Yarmohammadian et al., 1394). Multivariate covariance analysis was used to analysis of data . The research results showed that self-instructional technique training was effective in their reading performance, reading speed, concept perception, academic self-efficacy improvement. Also training led to decrease reading errors in dyslexic students. Therefore, according to this findings we offer to use from this technique to reading performance improvement and self-efficacy at this group of children at schools. Also we recommended to use from this technique for increase of educational performance and and educational difficulties at schools at this group of children.
    Keywords: dyslexia, academic self-efficacy, Reading performance, Self-instructional
  • Hasan Jafary *, Mahmood Abolghsemi, Mohammad Ghahramani, Abaselat Khorasani Pages 75-95
    The aim of this study was to design a model of professional development for elementary teachers of special schools of students with mental retardation in Tehran. The Mixed method was conducted. In the qualitative study, the population was consisted of all the education experts. A purposive sampling of 15 experts were selected. The statistical population in the quantitative study was all elementary school teachers who were in Tehran (N=347). Cochran formula was used, and 200 teachers (n=200) were selected by simple random sampling. To collect data, semi-structured interviews and questionnaires were used. To analysis of qualitative data, thematic analysis, and for quantitative data partial least square method were used. The results showed that the model of elementary teachers professional development, includes three components of content, context and process. Content component with factor loading (.439) was in the first position, the context component (.309) had the second position and process component (.291) was in third rank. The indicator predictive (.631), showed that these components are strong predictors for teachers professional development.
    Keywords: Teachers Professional Development, Special Schools, Mentally Retarded Students
  • Adel Mohamadzade, Amir Ghamarani * Pages 97-119
    The purpose of this study was to evaluate the efficiency of incredible years program on social skills in children with mild intellectual disability. This study was pre-test/post-test control group design. The Statistical Society of this study included all children with intellectual disability (ages 6-11) that studied at exceptional schools of Khomeynishahr city in 2016. The sample included 30 children with their parents that were selected by Simple Random Sampling from this society and then assigned in two groups of 15 people (experimental group and control group). The experimental group parents received the incredible years program (Webster-Stratton, 2011) in 12 sessions and one session in per week. The study data collected by Social skills rating system-SSRS (Gresham and Elliott, 1994). MANCOVA analysis was used to analysis of data. The results showed efficiency of incredible years program on social skills and Subscales (self-Control, Assertion and cooperation) is significant in α=0.05 level. Therefore incredible year’s program can be used to increase social skills in children with intellectual disability.
    Keywords: intellectual disability, Social skills, incredible years program
  • Kourosh Amraei * Pages 121-141
    The main purpose of this study is to predict behavioral self-regulation by language development and secure attachment based on mediation role of private speech in cochlear implanted children. In this correlation study 114 available cochlear implanted children in the age range of 3-7 years that at least one year has passed from the Cochlear Implant program were selected with available sampling method. Test of language development (Newcomer and Hammill, 1997), Disturbances of Attachment Interview (Smyke & Zeanah, 1999) and Structured Observation of Behavioral Regulation (Ponitz and et al, 2008) were administered on children, and their mothers responded to Private speech scale (hassanzadeh and Amraei, 2016). Path analysis was employed in order to analyze the data. The results of the study showed that language development (b= 0/37, P
    Keywords: language development, secure attachment, self-regulation, private speech, cochlear implant
  • Rahim Shalian *, Seyed Amir Amin Yazdi, Hossein Kareshki, Mahmood Saeedy Rezvani, Seyed Mohsen Asgary Nekah Pages 143-173
    This research has been conducted with the aim of understanding the developmental-interactive implications in the education of of students with hearing damage. In this case study, the qualitative approach has been selected. To gather the data, two students with hearing damage were selected by the technique of "Most Similar/Most Different". The Data was collected through reviewing films, the documents and semi-structured interviews obtained from the people around them in their house and school. Trustworthiness is being taken in order to make the data reliable with respect to credibility, transferability, dependability, confirmability criteria. As a result, the understanding and the redrawing of participants’ experience allowed us to express that despite the same amount of hearing damage and possibility to benefit from integrative education, the cases had different academic achievement. The reason for this difference, which stemmed from parental interactive patterns and the way people achieve Functional Emotional Developmental Capacities, contrarily to common belief, is not subject to hearing reinforcement.
    Conclusion
    The implication of the study is that the difference between the hearing impaired considering the level of mastering Functional Emotional Developmental Capacities, distinguishes the nature of their needs in educational environment not only from other exceptional individuals but also from each other. In order achieve educational justice, it is suggested that during implementing interventions and determining characteristics of curriculum elements, more attention should be paid to quality improvement and understanding of their experience in mastering Functional Emotional Developmental Capacities when interacting with family and educational contexts, especially in primary school.
    Keywords: integrative, Hearing damage (deaf, indistinct), curriculum, Development of functional emotion (DIR model)
  • Ali-Reza Moradi Pages 175-202
    This study was conducted to determine the effect of oriented problem solving training on behavioral problems among students. Research design was real experimental, of a kind pretest, posttest, follow-up with the control group.
    Total of 120 students with an average age and grade 11 and 5 were selected by random sampling method and with random assignment were divided into two experimental groups (n=60) and control (n=60). After 10 training sessions to parents and teachers, the experimental group was trained family/school oriented problem-solving program for three months. For data collection were used from grading scale behavioral problems (Gresham & Elliot, 1990) in the three forms of students, parents and teachersAccording to the report's students, parents and teachers in three step pre-test and posttest (on three months) and follow-up (on one month) that in the experimental group there was a significant difference between the scores of pretest and posttest scores on the subscales of behavioral problem, but there wasnt a significant difference between the scores of posttest and follow-up on the subscales of behavioral problem. So family/school oriented problem solving training impact on student's behavioral problem and problem solving training has great importance as a preventive program.
    Keywords: oriented problem solving, behavioral problem, Students