فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 25 (بهار 1395)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 25 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی پژوهشی
  • شکوفه رادفر، فاطمه ملازمانی*، سوسن کاویی صفحات 5-19
    مقدمه
    یکی از رایج ترین اختلالات روان پزشکی در میان کودکان پیش دبستانی اختلالات رفتاری ایذایی هستند که عمدتا شامل اختلال نافرمانی مقابله ای می باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر روش درمانی پذیرش/تعهد و روش درمانی دیالکتیکی بر روی کودکان دارای نافرمانی مقابله ای است.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بود. تعداد 30 کودک 7 تا 12ساله مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای مراجعه کننده به یک بیمارستان نظامی با تشخیص روان پزشک اطفال انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شده و هر یک از گروه ها تحت 8جلسه هفتگی دو ساعته درمان مبتنی بر پذیرش/تعهد و رفتار درمانی دیالکتیکی قرار گرفتند. والدین کودکان یک بار قبل و یک بار بعد از ارائه متغیر مستقل پرسش نامه علائم مرضی کودکان را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T همبسته و تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که هر دو درمان تعهد/پذیرش و رفتاردرمانی دیالکتیکی به طرز معناداری در سطح 0/001 در درمان اختلال نافرمانی مقابله ای موثر هستند (0/001>P) و بین درمان ها تفاوت معناداری به لحاظ اثربخشی وجود نداشت (0/357
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، رفتار درمانی دیالکتیکی، نافرمانی مقابله ای
  • محمد سید صالحی*، حمیدرضا حاتمی صفحات 21-35
    مقدمه
    افکار خودکشی به باورهایی گفته می شود که فرد در مورد کشتن خودش دارد، که از برنامه ریزی دقیق برای خودکشی تا یک احساس قابل ملاحظه را دربرمی گیرد اما شامل اقدام نهایی نمی شود. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر در افکار خودکشی و تعیین نقش پیشگیری کننده آنها در سربازان انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر به روش همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل سربازان یک واحد نظامی در استان های تهران و البرز بود که 540 نفر از آنان به طور تصادفی خوشه ایانتخاب و پرسشنامه های مورد نظر را تکمیل نمودند.
    نتایج
    تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم ویژگی های شخصیتی و حمایت اجتماعی ادراک شده بر افکار خودکشی در سطح 0/01 و 0/05 و همچنین تاثیر مستقیم سبک های دفاعی بر آن در سطح 0/01 معنادار بود.
    بحث: مدل پژوهش با داده ها برازش قابل قبولی داشت و روابط ساختاری مفروض تایید شدند. متغیرهای آشکار دارای ضریب مسیر معناداری با متغیرهای مکنون خود بودند. از این مدل می توان به منظور طراحی یک الگوی مداخله ای روان شناختی با هدف پیشگیری و مهار افکار خودکشی در بین سربازان و همچنین طراحی و اجرای برنامه ای جامع به منظور غربالگری سربازانی که در معرض آسیب خودکشی یا خودزنی قرار دارند استفاده کرد.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، سبک های دفاعی، حمایت اجتماعی ادراک شده، ویژگی های شخصیتی
  • علی لطفی*، عبدالله معتمدی صفحات 37-49
    مقدمه
    این پژوهش اثربخشی درمان راه حل مدار کوتاه مدت بر افزایش تاب آوری نوجوانان پسر در معرض خطر یکی از شهرک های نظامی را مورد بررسی قرار داده است.
    روش
    این مطالعه به روش نیمه آزمایشی و به صورت اجرای پیش آزمون- پس آزمون بر روی دو گروه (آزمایش و کنترل) انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی نوجوانان پسر یکی از شهرک های نظامی است که در سال تحصیلی 94-95 در مقطع متوسطه اول و دوم (دامنه سنی نوجوانی) مشغول به تحصیل می باشند از آنجا که تعداد این افراد محدود و مشخص است (75) نفر لذا به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند. تمامی این افراد با تکمیل پرسشنامه تاب آوری که به عنوان پیش آزمون استفاده شد مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت از این میان 30 نفری که کمترین میزان تاب آوری را داشتند به عنوان نوجوانان در معرض خطر انتخاب و به شکل تصادفی ساده در در گروه آزمایش ( 15 نفر) و کنترل (15) جایگزین شدند و مداخله درمان راه حل مدار به صورت گروهی و طی 6 جلسه (هفته ای دو جلسه دو ساعته) بر روی گروه آزمایش اجرا گردید و درنهایت پس آزمون انجام شد و متعاقب آن، در فاصله یک ماه، آزمون پیگیری به عمل آمد لازم به ذکر است که در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد و نهایتا تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس وT-test انجام پذیرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل از نظر تاب آوری افزایش معناداری یافته است.
    بحث: با در نظر داشتن ویژگی های سن نوجوانی و رویکرد تحولی که به رشد و تاب آوری وجود دارد لذا درمان راه حل مدار کوتاه مدت به عنوان یکی از مداخلات روانشناختی از قابلیت عملی خوبی در افزایش تاب آوری در نوجوانان در معرض خطر برخوردار است.
    کلیدواژگان: رویکرد تحولی، تاب آوری، نوجوانان در معرض خطر، مداخله راه حل مدار گروهی
  • غلامحسین رضایت، حسن گلی* صفحات 51-66
    مقدمه
    هدف کلی این تحقیق بررسی رابطه خودکارآمدی اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی با سبک مدیریت کلاس آنان بود.
    روش
    این پژوهش ازنظر هدف، تحقیقی کاربردی و بر مبنای ماهیت و روش، نوعی تحقیق همبستگی است. جامعه آماری تحقیق اساتید و اعضای هیئت علمی یکی از مراکز آموزش عالی نیروهای مسلح بود. روش نمونه گیری، تصادفی ساده و حجم نمونه 100 نفر بود.
    نتایج
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، بین خودکارآمدی با سبک مدیریت کلاس رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد همچنین مولفه های خودکارآمدی ازجمله شایستگی های فردی، شایستگی های اجتماعی و شایستگی تدریس با سبک مدیریت کلاس ارتباط مستقیم و معناداری داشته، ولی بین شایستگی های پژوهشی با سبک مدیریت کلاس ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    بحث : با توجه به رابطه خودکارآمدی با سبک مدیریت کلاس اعضای هیئت علمی، بایستی برای اثربخش نمودن کلاس ها در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی برای ارتقای خودکارآمدی اعضای هیئت علمی برنامه ریزی لازم را انجام داد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، سبک مدیریت کلاس، اعضای هیئت علمی دانشگاه ها
  • حسین محمدی سیرت*، سید مهدی موسوی نیا صفحات 67-94
    مقدمه
    این مقاله در حوزه عملیات روانی در جنگ نظامی است، به سبب میزان تاثیرگذاری، اهمیت و فقدان ادبیات بومی و دینی مراجعه به مبانی دینی از جمله سیره امیرالمومنین(ع) را ضروری می سازد. «چیستی اصول عملیات روانی در سیره نظامی امیرالمومنین(ع)» سوال اصلی مقاله حاضر است. به منظور پاسخ به این سوال، از میان تحرک نظامی متعدد حضرت، سه جنگ گسترده جمل، صفین و نهروان انتخاب گردید.
    روش
    با توجه به اصول سیره پژوهی و استخراج منطق رفتاری ثابت معصوم(ع)، اطلاعات گردآوری شده از طریق مطالعه کتابخانه ای، به روش استراتژی مفهوم سازی بنیادی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    با ذکر موارد و انواع عملیات روانی «تاکتیکی»، «استراتژیک»، «تحکیمی»، «عملیات روانی در بحران» در سیره نظامی امیرالمومنین(ع) و در سه بازه پیش از جنگ، حین جنگ و پس از جنگ، از طریق مفهوم سازی بنیادی، مقوله های اساسی عملیات روانی را در سیره حضرت براساس سه گانه بینشی، گرایشی و رفتاری برشمرده است و سعی نموده تا گامی در تعریف اسلامی از عملیات روانی بردارد. مقوله های اساسی مذکور عبارتند از: نگرش منطقی، نمادسازی و نمادسوزی، توجه به ظرفیتهای اجتماعی، نفوذ عاطفی، خلق انفعال در جبهه مقابل، ظرفیت آفرینی داخلی و موضع گیری فعال.
    بحث: عملیات روانی در سیره نظامی امیرالمومنین(ع)، جوانب و مختصات خود را دارد و به طور خاص، سه اصل هدایت گری، تقوا و معنویت گرایی بر آن سایه افکنده است.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، سیره نظامی، عملیات روانی، جنگ، مفهوم سازی بنیادی
  • مرتضی کرمی، کیومرث فرح بخش*، عباس عباس پور، غلامحسین رضایت صفحات 95-115
    مقدمه
    از نظر صاحب نظران مهم ترین مولفه در میان عوامل روان شناختی موثر بر کارآمدی، صفات شخصیتی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. لذا این پژوهش با هدف شناسایی صفات شخصیتی موثر بر کارآمدی مدیران آموزشی در یک سازمان نظامی صورت گرفت.
    روش
    این پژوهش را می توان بر مبنای هدف از نوع پژوهش های کاربردی به شمار آورد، روش این پژوهش از نظر ماهیت، کیفی است. جامعه آماری شامل دو گروه صاحب نظران و خبرگان و مدیران آموزشی کارآمد سازمان نظامی مورد مطالعه است. روش نمونه گیری نیز به صورت هدفمند بود. بر اساس این روش نمونه گیری، حجم نمونه مبتنی بر اشباع نظری بود. برای گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه استفاده گردید که با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته های این تحقیق نشان داد که مهمترین صفات شخصیتی موثر بر کارآمدی مدیران آموزشی از دیدگاه نخبگان و مدیران کارآمد سازمانی عبارتند از وجدان مندی و گشودگی، قاطعیت، عزت نفس، اعتماد به نفس، انعطاف پذیری، وظیفه شناسی، سخت کوشی، تجربه پذیری، ثبات شخصیتی، خطر پذیری، اعتماد، تحمل ابهام و شخصیت چند بعدی (درونگرایی در کنار برونگرایی) هستند. آزمون دو جمله ای انجام شده بر روی داده های دلفی نیز نشان داد که به جز مولفه گشودگی و وجدان مندی که در سطح 0/05 معنادار هستند مابقی مولفه ها در سطح 0/01 معنادار بوده و مورد تایید خبرگان هستند.
    بحث: یافته های پژوهش، اهمیت یکی از مهمترین مولفه های روان شناختی موثر بر کارآمدی یعنی صفات شخصیتی را به سیاست گزاران، مدیران و رهبران آموزشی و اساتید و مربیان بیان می کند. این یافته ها با برخی از تحقیق های پیشین همسو و با برخی نیز ناهمسو است. این تحقیق نشان داد که صفات شخصیتی نقش تعیین کننده ای در پیش بینی میزان کارآمدی مدیران آموزشی دارد.
    کلیدواژگان: کارآمدی، مدیران و رهبران آموزشی، مدیر کارآمد، صفات شخصیتی، عوامل روان شناختی کارآمدی
|
  • Radfar Sh, Molazamani F. *, Kavei S Pages 5-19
    Introduction
    one of the most common psychiatric disorders among preschool children are disruptive behavior disorders, which is mainly oppositional defiant disorder (ODD). The aim of the present study was to the comparison of the effect of acceptance and commitment (ACT) therapy and dialectical behavior therapy (DBT) in children with ODD.
    Method
    The research design was a trial. A total of 30 children aged 7-12 was selected by child psychiatrist as ODD at the Military hospital of Tehran and were randomly divided to two groups (ACT and DBT) and then received 8 weekly, 2 h of therapy (each Parents were completed child symptom inventory (CSI) before and after treatment. Each of the two groups were received 8 weekly sessions of therapies (ACT and DBT). Data were analyzed through the paired-samples T test and analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    The results showed that both treatments (ACT and DBT) are significantly effective in the treatment of ODD, and also there is no significant difference between the two therapies in terms of effectiveness.
    Discussion
    ACT and DBT could be considered as the effective treatments for ODD.
    Keywords: acceptance, commitment therapy (ACT), dialectical behavior therapy (DBT), oppositional defiant disorder (ODD(
  • Sayyed Salehi M. *, Hatami H Pages 21-35
    Introduction
    suicidal ideation are thoughts about how to kill oneself, which can range from a detailed plan to a fleeting consideration and does not include the final act of killing oneself. This research was aimed to investigating the effective factors of suicidal ideation in soldiers and Determination their preventive role.
    Method
    The current research is correlation research and was conducted by structural equations modeling method. The statistical population was whole of Sepah-e-pasdaran soldiers in Tehran and Alborz that 520 people of they was selected by cluster random sampling and responded to the scales.
    Results
    The direct and indirect effects of personality traits and perceived social support on suicidal ideation was significant in 0.01 and 0.05 level and the direct effects of defense styles on suicidal ideation was significant in 0.01 level.
    Discussion
    This model fitted the data and hypothesized structural relationships was confirmed. The observed variables had significant path coefficient with its latent variables. This model can be used for planning of psychological intervention pattern with aim of prevention and control of suicidal ideation in soldiers, so can be designed and implemented a comprehensive program for screening soldiers who are at risk of suicide or self-mutilation.
    Keywords: defense styles, perceived social support, personality traits, suicidal ideation
  • Lotfi A.*, Motamedi A Pages 37-49
    Introduction
    This investigation have studied the effectiveness of Solution -Focused Brief Therapy on the increasing resiliency of boy teenagers at risk in one of military counties.
    Method
    This studying have been conducted in pseudo experiment and carrying out pretest-posttest on the two experiment and control groups. Sampling society include all of boy teenagers in the mentioned zone who are studying in the high school first and second section in 2015-16. Since their number is limit and determinate, then 75 persons have been studied in Census. All of them have been studied by completing questionirie that used as pretest and finally 30 persons who have the least resiliency have been randomly alternated as teenager at risk of choosing in two experiment (15) and control (15) groups. Solution-Focused Brief Therapy intervention have been conducted in group and during 6 sessions (two hour sessions every week) on experiment group. In the last posttest was conducted and consequently follow-up test was carried out during one month. During this time, control group did not perceived any intervention. Finally, data analysis was carried out by using from co-variance analysis T-test.
    Results
    conclusion showed that average scores of experiment group compared control group have increased significantly regarding resiliency.
    Discussion
    with noting the teenager properties and developmental approach regarding growth and resiliency, Solution-Focused Brief Therapy as one of psychological intervention is of the strong practical potential in increasing resiliency in the teenagers at risk.
    Keywords: Developmental approach, resiliency, boy teenagers at risk, Solution, Focused brief Therapy
  • Rezayat Gh, Goli H. * Pages 51-66
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the relationship between self-efficacy members of universities and higher education institutions with their classroom management style.
    Method
    The study objective in terms of applied research and based on the nature and method is a correlation. Statistical research, professors and faculty members of the armed forces was one of the centers of higher education. It randomly sampling method and sample size was 100 people.
    Results
    The results of this study indicated a significant correlation between self-efficacy and classroom management style, there are also factors such as the Individual competencies, social competencies and teaching competencies with classroom management style have a direct and significant correlation, however, between Research competencies no significant relationship with classroom management style.
    Discussion
    With regard to the relationship between self-efficacy and classroom management style should be effective for the classroom in universities and higher education institutions to improve the efficacy of faculty planning was necessary.
    Keywords: Self, efficacy, Classroom management style, members Faculty universities
  • Mohamadisirat H.*, Mosaviniya M Pages 67-94
    Introduction
    The article is about the psychological operation in military war and it mentioned the effectiveness, importance, and lack of native literature and religious in the necessity of referring to religious foundation like as Imam Ali's Sire. The article's main question is about "what are the principles of psychological operation in Imam Ali's military Sire”. In order to answer this question, among his multiple activities, wide three battles, Jamal, siffen, Nahrawan is selected
    Method
    With due attention to the principles of Sire searching and extraction of Imam Ali's dialectical behavior, the information which were gathered through the library study will be examined qualitatively as Grounded Theory.
    Results
    This article utterance a variety of options and different kind of psychological operation such as "tactical", "strategic", "consolidation", "psychological operation in crisis" in Imam Ali's military Sire during three period of time "before the battle", "during the battle", and "after the battle" which is based on the categories of the Concept Grounded that conducted the principles of psychological operation of Imam Ali's Sire and recounting the principles of psychological operation on Imam Ali's Sire base on perspicacity principle, attidutional principle, and behavioral principle. The categories that resulted are: logic view, Making and destroy symbols, Consideration to Social capacities, Emotional Influence, Making Passivity in the Opponent, Internal Capicity Creation, Active Positioning.
    Discussion
    Imam Ali's military Sire has special characteristics and specifically surrounded three principles of "Guidance", "Taqwa", and "virtualitty".
    Keywords: Imam Ali(AS), Military Sire, Psychological Operation, War, Grounded Theory
  • Karami M., Farahbakhsh K. *, Abas Pour A., Razayat Gh Pages 95-115
    Introduction
    the pundits believe that the most important component of psychological factors affecting on efficacy, personality traits are. Therefore, this study aimed to identify personality traits affecting on efficacy of educational managers done in a military organization.
    Method
    this research was could base on the purpose of applied research. Method of this research is qualitative in nature. The statistical population of this study included of two groups: pundits or elites and efficient educational managers. Sampling method was also targeted. According to this sampling method, sample size was based on theoretical saturation. The interviews were used to collect information that data analyzed using content analysis method was used.
    Results
    the findings showed that the main personality traits influence on efficacy of educational managers was consisted of conscientiousness, openness, strictly, self-esteem, self-confidence, flexibility, loyalty, hard work, open to experience, stability of personality, reception of risks, interpersonal trust, tolerance of ambiguity and finally multi-dimensional personality (introspection with extroversion). Binomial test conducted on the Delphi data showed that except openness and conscientiousness, are significant at 0/05 level, the remaining of the component in the 0/01 level was significance and approved by the experts.
    Discussion
    the finding of the study, one of the most important psychological factors affecting on the efficacy, that's mean, personality traits, to says policy makers, administrators and educational leaders, teachers and educators. These findings are consistent with prior research and some non-aligned. The study showed that personality traits play a decisive role in predicting the efficacy of educational managers.
    Keywords: efficacy, educational managers, leaders, efficient managers, personality traits. Psychological factors of efficacy